Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

All aktivitet

Auto-uppdatering är på   

 1. Senaste timmen
 2. Ah, ja vill du ha 60 i höjd springer ju priset lite. Dokumentera gärna bygget, sånt är kul! Triton metoden har jag bara svag koll på. Tanken är god och många här verkar väldigt framgångsrika med den. Men den passar mig som har mätfobi dåligt. Jag håller mig low-tech. Med mycket varierande resultat :-)
 3. Idag
 4. Tack för tipsen! Just nu är bara en boll med cheato i planen (kändes lättare när det kommer till trimmning). 60 är tyvärr höjden, vi är lite begränsade i måtten. Tyvärr tror jag att specialbeställning kostar det mer än det smakar just nu. lägger hellre pengar på fraggar behöver bara hitta rätt akvarium först! Får in mina LED drivers idag och ska väl börja löda och programmera ikväll! kanske ska köra en liten byggtråd! Har googlat och kolla massa videos på triton och folk verkar gilla det, har du någon åsikt?
 5. Stoppade i en Chaetodon auriga, efter att ha läst att de föredrog mjukkoraller och Xenia/anthelia släktet, på ett amerikanskt forum. Dock verkar den främst vara intresserad av att slita sönder mina euphyllior.. suck, nåja hoppas den går på antheliorna nu när de största euphylliorna är uttagna, och de andra snart borde ta slut..
 6. @jonasroman Skickat från min iPhone med Tapatalk
 7. Igår
 8. Gott! Du ska inte beställa ett akvarium då om du vill ha lite udda mått? Du bor ju i Stockholm så akvarielagret kan väl bygga kar, eller så beställer du ett från Imazo, de kan fixa måttbyggda kar. Krävs bara en djurhandlare om är så pass ambitiös att de orkar lägga en beställning åt dig. Är 60 höjden eller djupet? Jag hade lätt tagit djupare än högre :-) Refugium är sjukt kul, jag önskar jag hade plats för ett större. Om man inte vill ha en snurrande chaeto boll bara så rekommenderar jag att du gör refugiet så långt du bara kan. Om det är smalt gör inget. Men långt som sagt. Så kan du ha en sandbädd och en skog med caulerpa. Låt flödet gå från ände till ände, inga streamers. När algerna börjar växa kommer de bara hindra en streamers flöde från att nå ut någonstans. Du vill tänka flod snarare. Då har vattnet inget annat val än att gå från punkt a till punkt b. Här har du en film för inspiration: Inga tips på belysningen där. Jag har ju byggt ett par själv. Men den senaste jag byggde blev den som gjort bäst resultat. Men den har den "sämsta" uppsättningen LED. Noname 6500K vita och multichip från Ac-Rc med 420, 430 och 445 nm blått. Ungefär 50/50 fördelning på de sorterna och effekt.
 9. 151-720 liter

  Eländet tuffar på, eller ja. 250 liters karet börjar faktiskt se bättre ut. Men annars är läget oförändrat. Jag har satt i lite nya snäckor iaf och ännu verkar de entusiastiska över deras nya hem. Men nu till något annat som vi gör istället. För något år sedan så sprack pumpen till min Bubble Magus Curve 5. Sedan dess har den varit lite i dvala. Jag testa den med en dc pump istället som passa något sånär. Men skummaren fungera aldrig något vidare med den utan den kändes helt instabil i skumningen. Skena hejdlöst till och från. Men jag behövde en ny pump till min NacQQ för ett tag sedan så jag börja jaga en reservpump till den. Hitta en i Italien och de hade även rock sp1000 pumpar som passa till min Curve 5. Så jag köpte en sådan med. Den kom hem för ett tag sedan, den var identisk med min gamla pump bortsett från en detalj. Sladden verkar ju för tusan vara hämtad från något grovt handverktyg snarare än att vara anpassad för en pump på ca 10w. Så tjock vad inte den gamla sladden. Så pumpen passa inte pga detta. Sladden är som tur är inte flera gånger tjockare utan snarare 1.5 gånger tjockare än den gamla. Men bottenplattan behövde modifieras något. Kompis till ärendet blir en stegborr, detta är ett fantastiskt inköp om man ska borra hål i plast. Rekommenderas starkt. Hur som helst var det enkelt att justera upp hålet lite med denna. Jag förstora bara den innersta änden av spåret. Det gick skjuta in sladden dit. Men orkar man gräva fram en liten fil är det nog inte fel att slipa upp hela spåret lite... Med sladden inne så gick det stänga skummarkroppen igen med endast ytterst lite våld. Lysande, nu har vi en fungerande skummare till, även om jag kört min Deltec 1456 ganska länge nu. Men den har svårt att skumma ut något ur det här akvariet. Men jag byter den nog inte nu. Curve 5an kommer nog bråka lite med den styvare kabeln. Kan behövas längre fötter på botten så kabeln inte gör att skummaren står snett. Behöver även en ny skruv till pumpbasen som synes på bilden ovan med. Men kan plugga igen hålet med en silikonbit eller liknande med kanske. Det blir det så länge, köpte ett nitrattest igår med på Företagsakvarium så ska försöka se hur det gått med min nitratdosering.
 10. Ibland kan ju artindelningen ändras också. Man kan ju tycka att en mer rundad bukfena inte är mycket att basera en hel art på. Fast Wikipedia-sidorna skriver iofs även att acuminatus lever ensamma som ungdjur på 15-75 meters djup, medan diphreutes lever i stim på 5-30 meters djup (vilket kanske är vanligare fångstdjup?). Om dina exemplar är ungdjur kanske det tyder på diphreutes?
 11. 151-720 liter

  Då har jag beställt 18kg Carib sea real rock 18kg och 9 kg real rock shelf ska bygga upp revet av detta så får vi hoppas det blir några trevliga former
 12. Hej! Oj det var ett tag sedan jag var aktiv här! Jag har tidigare haft salt i lite olika storlekar mellan 30 och 100 liter, men varit inaktiv de senaste åren. Nu är det dock dags igen! Tänkte då planera ordentligt och jag undrar lite vad som kanske har förändrats eller uppdaterats sedan jag senaste gången höll mig uppdaterad på saltvattensnytt. Planerna för karet. 200-350 liter display. 200 liter sump / fragg-del/refugium Tänker mig runt 75 liter refugium, 50 liter för teknik och resterande blir uppsatt för fraggar. ( i teorin lär det bli färre liter, då sumpen inte är fylld mer än runt 50%?) Tritonmetoden Tänkte testa att köra en del SPS för första gången Ska bygga en egen LEDramp 40x3w + 3x 30w på 6 kanaler (10xRGB 3W, 20X 15000k 3W, 20x RoyalBlue 2W, 10X 30W 8000k ) Tar gärna input på färger och mängd. är tänkt att jag ska köra vandrande sol samt måne + sol upp och nedgång. Avrinning blir 3-rör herbie Teknikmässigt så kommer jag styra allt med en Arduinobaserad kontrollenhet, allt ifrån vattenpåfyllning till LEDrampen Känner mig som en nybörjare igen! om jag hade satt igång ett nytt kar när jag var inne senaste gången så hade jag kört zeovit men triton verkar ju vara det "nya heta" och att nästan eliminera vattenbyten är ju ett stort plus! Försöker hitta något akvarium i måtten 100x50x60, men det visar sig väldigt svårt att hitta! får hålla ögonen öppna på köp och säljsidan.
 13. Det är ingen som vet vart man kan få tag på phyllodesmium rudmani? Jag antar att det är helt hopplöst att hitta..
 14. Efter min stora antheliarensning är varje sten täckt med antheliapolyper. Det ser ut såhär: måste väl nästan skett en sexuell förökning :
 15. Tack, har kolat in den förut dock, tillochmed hittat bilder som skall jämföra dem, men tycker inte den är riktigt perfekt på någon av dem.. Verkar vara en salig röra..
 16. 151-720 liter

  Uppdaterar igen med några bilder och senaste mätvärden Kh: 8,1 °dH Ca: 430 mg/l Jod: 0,06 mg/l Mg: 1320 mg/l No3: 4,00 mg/l Ph: 8,2 Po4: 0,040 mg/l Kalium: 440 mg/l Salt: 1,0260 psu Temperatur: 25,3 °C Järn: 0,15
 17. 151-720 liter

  Vansinnigt fint kar Jonas, hoppas verkligen man får vägarna förbi någon gång
 18. 151-720 liter

  japp dom mår bra och är alltid hungriga. ska ta en sväng till zoo affären nästa vecka
 19. stora rev

  Lite bättre efter några dagar. -Uv kväll och ozon 3-4 timmar dag.
 20. Ingen aning, men här stod lite: https://en.wikipedia.org/wiki/Pennant_coralfish "The pennant coralfish can easily be confused with the quite similar schooling bannerfish,( Heniochus diphreutes ). The main and visible differences are: a longer snout for the reef bannerfish and spots on its snout are darker, the pelvic fin of the reef bannerfish is longer and has a rounded end unlike the schooling bannerfish which has a smaller and more angular end. "
 21. Får se vad det trillar in för svar imorgon. Får jag tid i eftermiddag ska jag nog försöka riva isär den och se om jag kan se om det går att laga den kanske.
 22. Ja, det är fler som säljer version 2 från D-D. Skickat från min G8441 via Tapatalk
 23. Ok. Företagsakvarium har dom också så drog iväg ett mail till dem men ska kolla med aquariatech också., tack för tipset.
 24. Hör med aquariatech. De var väl ensamma om att sälja den i Sverige. Skickat från min G8441 via Tapatalk
 25. 151-720 liter

  Det ser ju bra ut! Om fiskarna du har kvar ser ut att må bra och äter utan problem så borde du kunna köpa någon ny fisk nu ju.
 26. Är detta rätt produkt?
 27. Senaste veckan
 28. Titta på amerikanska forum annars, de brukar ju ofta använda akryl.
 29. Kanon tackar för tipset om skrapan verkar vara väldigt begränsat utbud med skrapor till akrylkar
 1. Hämta fler inlägg