Jump to content

All Activity

This stream auto-updates     

 1. Past hour
 2. Kanske törs prova några fler olika sps:er redan nu då, men tror jag ska försöka få ner nitratet lite grann hur som helst. Ska fundera lite till, men vodka-metoden ligger högst på listan just nu
 3. Today
 4. Stefan molin

  Högt nitrat

  Hej Per Anders , Tunze hade förr ett nitrat filter , en väldigt enkel modell , den matade med en enkel T anslutning och slangen var en vanlig luftslang 4/6mm, om du tar en vanlig PET flaska och fyller med media , sen finns det färdiga skruvkorkar för 4/6mm co2 , om du inte orkar borra hål i en vanlig skruvkork för luftslang , borra lita hål i botten på pet flaska och lägg lite grövre grus först fyll på med det medel du vill använd , om du inte fyller hela vägen upp , tex om du lämnar 3-4 cm då har du en droppräknare under korken i pet flaskan ,det är nog enklast om du gör en t anslutning på röret ner från karet , det är onödigt att trycksätta ett nitrat filter , det är nog det enklaste , men du kan självklart använda den plast burk du har hemma , men jag tror att den som är minst underhåll på eller inget alls är om du blandar korallsand och svavel kulor ,men det finns ett + och ett - , du får även ut kalcium , det är + om du behöver och - om det blir för högt kalcium , det är lågt PH i ett nitratfiler mvh stefan
 5. Har Ca och Mg i pulverform så blir till att dosera upp dessa innan det är dags att påbörja ballingen. Men, hur var det nu. Mg skall vara minst 1200 för att Ca skall kunna öka...rätt? Kg måste vara ganska högt för att Mg skall öka...rätt? Påverkar vårt relativt höga fosfat nånting utöver alger? Blir det svårt å få ner Fosfatet då Nitrat är på nästan 0?
 6. Plastfodralet

  Är detta realistiskt eller en nybörjares vilda fantasier?

  Nu har alla koraller satt sig stadigt på stenarna så nu behöver dom förhoppningsvis ingen mer hjälp på ett tag. Det är inte helt lätt att få koraller att byta sten och sätta sig där man vill när man köper in några nya:) De har verkligen en egen vilja. Jag förstod inte förens jag såg mina första anemoner glida över hela karet för att sätta sig precis brevid varandra och retas. De tog en hel vecka innan dom lugnade sig och satte sig på två olika sidor i karet:p Till och med när man flytta bort dom på kvällen så satt dom och retade varandra när man kom hem från jobbet:)
 7. Plastfodralet

  Är detta realistiskt eller en nybörjares vilda fantasier?

  En grip klo har jag, som jag använder om det går. Jag tror jag börjar få ordning på skummandet:) Ska försöka hålla fingrarna i styr:)
 8. Dags för en liten uppdatering här. Har haft lite problem med låga vattenvärden...troligen pga att vi startade med helt fel sålt. Fick ju med en hink Aquaforest Sea salt...vilket kanske inte lämpar sig så bra för ett revkar. Efter ett litet snack med Emil på Företagsakvarium, så beställdes en liten hink RedSea Coral Pro...den svarta hinken. Igår gjordes ett vattenbyte på ca 120l av akvariet totala 200l. Idag testade jag återigen igenom värdena...med blandat resultat. Salthalt: 1.026 Temp: 28 kh: 8.2 Ca: 240 Mg: 1100 No3: 0.0-0.1 Po4: ca 0.3 Kh är nu betydligt bättre, men inte ens ett ca 60%igt vattenbyte ville höja Ca och Mg..!!! I övrigt så har trådalgerna försvunnit helt. Det börjar komma lite macroaöger och kalkargerna börjar sakta öka. Mer och mer glasrosor, små sjöstjärnor, små minisnäckor och maskar. Stenen verkar full i mer eller mindre bra saker...filtrerade, små pods och annat. Hade tänkt stoppa i lite enklare koraller...men antar att Ca och Mg måste upp först... Planen är att svänga förbi Företagsakvarium om 2v och då köpa 2-3 fiskar...vad det blir är dock tveksamt...men troligen några som gör lite nytta i burken. Lägger med en nulägesbild på burken. I mitten en bubbeltipp som följde med den begagnade LS!
 9. KMG

  Högt nitrat

  Ja, känner till att Siporax släpper kisel. Men vad har det för negativa effekter? Kiselalger eller andra problem? Kanske enbart köra med chaeto som nitratexportör?
 10. Christian_N

  NOPOX eller Vodka-metoden, skillnad i N/P-balansen?

  Det skulle ju inte skada att få ner nitrat lite. Men mina sps har funkat i hög nitrat med. Jag låg länge på samma värden. Men började med vodka för att sänka.
 11. PO4: 0,0196 enligt senaste tritontest, ca 0,025 enligt hanna checker ulr NO3: omkring 32 mätt med Red Sea pro (blir inte så exakt i det mätområdet) Så jag tänker att fosfaten är bra där den är, men nitraten skulle jag vilja ha ner ordentligt, åtminstone under 10, men gärna omkring 4. De koraller jag har nu, tex euphyllia och montipora verkar iofs trivas, men jag är sugen på att skaffa mer känsliga sps:er, och då är nog nitraten för hög.
 12. jarecki68

  721-1199 liter jareks akvarium planeringsstadiet

  Idag har jag rengjord skummare ,fasiken vad duktigt jag är Nu är det bara kessil lamporna ,dementera och dammsuga allt dam , så kanske håller dom längre I onsdag har jag skickad min första ICP test till Triton Lab bli spännande att veta hur står det till egentligen med vatten parametrar Och två korta filmer på min roliga clownfisk som stör alla mjukisar och andra filmen kamp om matrester från dagen innan.
 13. Christian_N

  Alg reaktor och triton

  Jag kör Triton Core7 (Triton Metoden) Jag har ett Red Sea Reefer 450
 14. RozZy

  Alg reaktor och triton

  Kör du med vad har du för kar och kör du triton exklusivt?
 15. Christian_N

  Alg reaktor och triton

  Jag har lyckats klämma in en algreaktor i min sump, tillsammans med en Rollermat och skummaren. Trångt men det går.
 16. RozZy

  Alg reaktor och triton

  Efter 1.5 år av triton har jag tillslut fått nog utav alger som fastnar i diverse saker i sumpen. Skummaren fungerade några dagar tills en bit alg kom in och satte stopp i kugghjulen. Rengör varannan dag för att det sen ska fastna igen. Testat allt för att stoppa algerna från att gå över till skummar-delen av sumpen. Men att ha ett ljus hängandes i sumpen gör att ljus läcker över hela sumpen. Har en Red Sea Reefer 425xl och deras sump är inte refugium vänlig. Har någon erfarenhet utav en alg reaktor och om det exklusivt skulle fungera med triton metoden?
 17. Christian_N

  NOPOX eller Vodka-metoden, skillnad i N/P-balansen?

  Vad har du för värden på Po4 och No3? Skickat från min iPhone med Tapatalk
 18. Lasse

  Högt nitrat

  Då skall du veta att det finns erfarenheter att siporax släpper kisel under anaerobiska förhållanden. Jag hade siporax som första lager i min djupa sandbädd med omvänt flöde - på slutet - innan jag tog ut den var mitt kiselvärde ca 20 ppm. Normalt kisel - mellan 0,1 - 0,3 ppm i saltvatten. det sjönk direkt när jag rensade bort siporaxen. Sjöfartsmuseet har liknande erfarenheter när man kört siporax anaerobiskt. MVH Lasse
 19. Då verkar det ju ganska säkert att det stämmer då Jag har bra PO4 men väldigt högt NO3, och har inte testat kolkälla för att jag varit rädd att nolla fosfaten men kanske kan jag testa med vodka ändå
 20. Yesterday
 21. Jag skulle nog personligen ha sett till att värdena kommer i nivå omgående, blir enklare att förvalta naturliga svängningar och förbrukning när du väl fått upp värdena. Gör det inte för fort bara utan öka stegvis tills du kommer till önskad nivå.
 22. Instämmer helt med gripklo. Så enkelt och man kan fixa en hel del utan att ta ner händerna i karet varje gång. Kan gå 2 veckor utan att de blir blöta.
 23. KMG

  Högt nitrat

  Min tanke var att Siporaxen skulle få taskigt flöde och därmed syrefattigare. Den ska ju fungera på det viset efter vad jag förstått. Fram till i dag har dom legat i en nätpåse i sumpen där 12 000 l/h seglar förbi... Ett rent nitratfilter orkar jag inte ha. Inte heller kolkälledosering. Siporax och/eller chaeto bör räcka mer än väl. Misstänker att chaeton inte gillade belysning dygnet runt heller som jag kört med ett tag för att få mer fart. Verkar ha haft hämmande effekt
 24. kaptenen

  Blått vs vitt ljus

  Nu har jag en annan armatur än vad du har men jag toppar med vita kanalerna på 30% mitt på dagen. Krämar man på 100% på allt på en gång får man räkna med att algerna kickar igång om det inte finns konkurrens, och att man riskerar att bränna koraller. Testa att hålla vita på 20% och blått på 80% till en början och gå upp efter ett tag till 30% vitt och 100% blått. Är väl vedertaget nu att koraller gynnas mest av blåa spektrumen men givetvis tar nytta om man har belysning från hela ljusspektrumet.
 25. Mazzi

  Någon som har Id på detta

  Flatworm exit från Salifert funkar, dock kan dom släppa ifrån sig gift när dom dör vilket kan bli problem om det är många. Jag vet inte om någon wrasse tar dessa, sixline kanske? /Mats Skickat från min SM-G950F via Tapatalk
 26. Zippy

  Min Lobophyton mår pyton

  Hej! Min död mans hand har blivit mycket hängig de senaste veckorna. Det ser nu ut som foten spricker upp och ömsar skinn, den har också fått ett grönaktig yta som att det växer grönalger på den. Är den angripen av någon parasit? Mina andra mjukkoraller mår bra. Mvh Tomas
 27. Magnus Hörkeby

  Stödmedlemmar 2019

  Samma här.
 28. Christian_N

  NOPOX eller Vodka-metoden, skillnad i N/P-balansen?

  Jag personligen märkte skillnad i mitt kar. Kör jag bara vodka så drar det ner No3 väldigt snabbt dock inte Po4.
 1. Load more activity
×