Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

All aktivitet

Auto-uppdatering är på   

 1. Senaste timmen
 2. 151-720 liter

  Hur har det gått med allt??? Ni gav väl inte upp?
 3. Idag
 4. 151-720 liter

  Jag har haft ca 2cm sand men gobyn har byggt några högar vid stenen som är djupare. Dsb hade jag inte vågat använda. Men då tror jag att jag tvättar av det mesta av sanden och lägger ner en eller två koppar av den gamla? Enda jag doserat är bikarbonat sista veckan. Tack
 5. Igår
 6. Jag har 5 turbo och 4 nassarius, men i morrn får jag nog hem 5 turbo och 5 nassarius till. 2 putsarräkor också. Sen tror jag att städpatrullen klarar sig ett tag tills karet mognat lite, ev nån sandvändande sjöstjärna eller sand dollar.
 7. Det är iofs stabilare för bakterierna att mata ofta, se bara upp så inte den totala mängden drar iväg. Det låter onödigt mycket. Algätande snäckor äter bara alger, eller har du detritusätande arter? Isf klarar de sig nog på fiskarnas avfall. Räkan kan säkert hitta mat på den levande stenen eller fodsmulor som fiskarna missat, ge den annars bara minimalt ibland (ett par små pelletsbitar varannan dag?). Räkor verkar har väldigt bra luktsinne, och när ljuset är släckt kan inte fiskarna stjäla maten, så var inte orolig för att att räkan skall missa någon mat.
 8. 151-720 liter

  Jag tror inte det spelar så stor roll, är den något fel på den gamla? Enda problemet med 100% otvättad sand tror jag är att uppvirvlade bakterier från djupare sandlager irriterar djuren. Om man doserar kalkvatten kan fosfat bindas vid kalcium och kanske släppas ut igen under vissa omständigheter, se http://reefkeeping.com/issues/2005-01/rhf/index.htm#15 men jag vet inte om det kan inträffa även med andra former av kalkdosering t ex Balling.
 9. Försöker att mata så lite som möjligt, men ändå 2 gånger om dagen. Kastar i lite extra nu så det kommer ner till sniglarna och den lilla räkan jag har. Det finns ju inget annat att äta för dom just nu. Ciraxen får nog gå någon månad i alla fall tills bakteriefloran har kommit igång i stenen
 10. Det tar nog lång tid, det kanske inte skadar med filter under tiden. Men det beror förstås även på hur mycket du matar. Vet inte om det räcker, möjligen uppe vid ytan men när algerna växer så skuggar de längre ner. Testa och se.
 11. @Christian J Har ca 30kg död sten också som jag bara väntar på ska börja leva. Mer sten har jag inga planer på att lägga i. Ljus ner i filtret får jag från samma ramp som lyser ner i akvariet. Den lyser rakt ner i den om jag lyftet bort locket
 12. Ja 15kg kanske är i minsta laget för 450 liter (fast 45kg som i den gamla 10%-tumregeln är nog onödigt mycket). Men med lite mer sten kan du nog ta bort filtret. Fast sätt inte i stora mängder levande sten på en gång om den inte är helt inkörd. Har ingen aning om vilken nytta levande sand kan göra i praktiken. Sand i sig kan förstås fungera som filtermaterial oavsett. Du får testa och se. Vattnet måste iaf kunna komma in på något sätt och sedan rinna in genom ytavsuget på skummaren, sedan skall det kunna fortsätta ut genom botten. Frågan är om algerna får tillräckligt med ljus? Kanske om du sticker ner en dränkbar LED-belysning och har någon form av cirkulation.
 13. Upptäckte nu att skummaren jag beställt (Tunze 9012) är 11x14cm och utrymmet där filtren ligger är ca 15x15cm. Kan man ha den där tro eller blir det för trångt? Antingen de eller också försöka odla macroalger i behållaren, vad låter vettigast?
 14. Har en levande sten, den som gått i lilla karet i 8-10 veckor. Den väger runt 15kg. Därav att jag gärna vill ha ciraxen kvar då den kommer från samma kar. Sen var det 40kg levande sand också, sen kan man ju hoppas att det är några bakterier kvar i den. Skummaren har inte kommit än, hoppas på fredag.
 15. @Akvaristen finns det inkörd levande sten i karet? Isf behövs nog ingen biologisk filtrering, men jag rekommenderar ändå väldigt försiktig matning, i synnerhet om du inte fått skummaren ännu. Men utan levande sten behövs filtering av något slag, och även tid för bakteriepopulationen att byggas upp innan känsligare djur som koraller sätts i (startbakterier kan kanske hjälpa lite).
 16. Om du har levande sten tycker jag också att filter är onödigt. Specialfiltermaterial (t ex aktivt kol) kan man hänga i en nylonstrumpa direkt i karet vid behov (även om det kanske inte är lika snyggt). Jag köpte själv en 9004 till mitt 300l-kar, men borde kanske tagit en större t ex 9012. Det beror lite på vilka djur du tänkt ha och hur mycket mat de får. Det är viktigt att du lätt kommer åt att lyfta ur skummarkoppen, och att det finns plats under kåpan på Juwel-karet. Höjdplaceringen av skummaren är också viktig eftersom den har ytavsug.
 17. Jag ska försöka bidra med vad jag har lärt mig efter ett halvår inom hobbyn Skippa filterlådan, du borde kunna skära bort den utan att den skadas och spara inför en ev. försäljning av karet. Bästa plats för skummaren är där den inte syns så mycket Du ska ha rörelse i vattnet i hela akvariet, så har du fått till det bra så ska skiten komma till skummaren var du än placerar den. Det bästa är att testa sig fram. Kör med ättika vid rengöring. Ev. rester som du inte lyckas torka bort blir näring för bakterierna. Här har du en matris över vilka fiskar som fungerar tillsammans: https://m.liveaquaria.com/general/general.cfm?general_pagesid=295#marine Lycka till!
 18. Kolla under artiklar istället:
 19. Punkt 10
 20. Tack för svar! Ska läsa på lite mer om femtielftemetoden Kommer nog inte starta upp det nya förrän i nästa månad nån gång, har en del arbete kvar! Detta stycket hittar jag inte i den klistrade tråden i nybörjarhörnan om lassemetoden, men det kan lika gärna va jag som är lite blind Tack så mycke! Skickat från min iPhone med Tapatalk
 21. Ja det är tanken. Men vad ska man ha i filterbehållaren? Cirax måste ju va bättre än att bara ha den tom kan jag tycka. Tänker inte ta bort den pga att jag kanske vill sälja karet någon gång. Refugium?
 22. Ok .. Tack
 23. Hej! Jag har nu efter många år av tankar och funderingar äntilgen fått chansen att starta mitt eget! Här hemma står nu ett tomt 180l Juwel Rio, tidigare använt av min far som hållit sötvattensfiskar i det. Först och främst filtrering, om man inte har plats för en sump, vad ska jag tänka på då? vad bör jag stoppa i filtreringslådan? Känns som vart jag än söker och läser så hittar jag inga klara svar på filtreringen om det inte är så att man talar om sumpar av alla dess slag dvs Skummare, funderar på att köpa en Tunze 9004 känns som att det räcker gott för det akvariumet som jag har, men finns det någon "bästa" plats för den i akvariumet och om så, vart är det som absolt värst att sätta den? Akvariumet är just nu lite skitigt, avlagringar efter det gamla vattnet som varit i tidigare, har ni någon speciell teknik för att rengöra insidan av ett akvarium? Känns lite så där att spreja fönsterputs på insidan som min sambo föreslog. och sist! Finns ju ett virr varr av fiskar och koraller man kan ha, all med sina egna preferenser så om ni har tid och lust att skriva ner lite tips på olika arter man kan ha tillsammans som ger ett levande och vackert akvarium så är det uppskattat! mvh Robban
 24. Ja precis. Har fokuserat på det samtidigt som jag ser bra rörelse i övrigt i karet. Har lite funderingar på att kanske ändra stenarna för att skapa färre ”döda” ytor eller vad man ska kalla det
 25. Aj då, det är inte bra eller hur?
 26. låt naturen ha sin gång och sedan är du igång på riktigt
 27. Får nog bli red Sea för hittar ingen som skickar DIY kit. Mvh Kim
 28. Prio ett brukar vara att få bra rörelse på ytan, sen kan man ju modda flödet lite genom att flytta stenar också.
 1. Hämta fler inlägg