Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

All aktivitet

Auto-uppdatering är på   

 1. Idag
 2. Det tar sig! Ska göra en större uppdatering inom kort
 3. stora rev

  Jag har också tänkt på det , det var därför frågade om silicon, tack.
 4. Hm, det kan kanske vara så att al99 helt enkelt inte är supereffektiv i upptaget av fosfat? Jag har senaste tiden innan jag började med al99 kört med Oceanakvariums alu-remover som fungerat mycket bra... Men jag har fortfarande inte riktigt släppt tanken på att mitt skyhöga silikat påverkar... Har börjat med lite åtgärder för att få ner silikaten men det kommer ta ett tag innan nivåerna är ner på låga nivåer igen.... Väntar på icp resultat vilken dag som helst från precis innan jag började ta ut sanden ur karet.... Skickat från min SM-G920F via Tapatalk
 5. 151-720 liter

  2018-02-25
 6. 151-720 liter

  2018-02-25
 7. 151-720 liter

  2018-02-25
 8. 151-720 liter

  2018-02-25
 9. Möjligen skulle det kunna följa med saltstänk som sedan sätter sig på väggen och i sin tur binder mer fukt. Men det beror kanske på hur bra bubbelfälla och eventuellt täckglas sumpen har.
 10. Då tror jag att man kan säga att det är lugnt. [emoji16] Sent using Jedi mind-trick.
 11. Jag har heller inte märkt något på 10 år!!! Skickat från min G8441 via Tapatalk
 12. med och utan blåa ljuset..
 13. Jag kompletterade min belysning med extra blåljus diy led på 15w för att få mina rhodactis att lysa lite mer. Innan hade jag bara vanliga lysrör 6500k. Märkte att skivorna inte blåser upp sig lika mycket och nu efter en vecka verkar de börjat dela på sig vilket de inte gjort innan. Har haft en stor och en mindre rhodactis där den lilla nu delat sig. Vad styr om de blir stora eller många små? Väldigt påtagligt att det extra blåa ljuset påverkar de men är delning alltid bra eller försöker de fly undan den ökade ljusmängden?
 14. Första året blåste min fläkt ut luft från sumpen direkt mot en vägg (har vänt på fläkten nu) och jag har inte sett minsta antydan till att tapeten/väggen har farit illa, så det tror inte jag heller. Men en konstant fuktig yta är ju grogrund för mögel så att funderingen finns där är ju bra...Så länge man har bra fart på fläkten så tror jag det är ok då luftfuktigheten i bänken och utanför blir i stort sett lika stor då. Minns jag rätt så byter min fläkt ut sumpluften tio ggr/timme och jag har samma luftfuktighet i bänken som i rummet. Sent using Jedi mind-trick.
 15. Tror inte det är någon fara att det blåser mot väggen. Luften som kommer ut är ju inte fuktigare än luften i möbeln. Om det ska mögla där pga utblåst luft så måste det ju redan mögla inuti möbeln. Skickat från min G8441 via Tapatalk
 16. Sätt ett skydd för väggen om du vill att fläkten ska blåsa ut luft så väggen blir skyddad? En liten spillbit av plexi eller nåt du har liggande? Med distanser mellan vägg/skydd så får du en luftspalt så det inte samlas fukt på baksidan. Eller blås in luft i skåpet (så gör jag). Skillnaden på att blåsa in eller ut luft tror jag är marginell... Det viktiga i sammanhanget är att luften i sumpen rör på sig och byts ut. Men det är bara min uppfattning. Sent using Jedi mind-trick.
 17. Hmm.....innebär detta att jag måste köpa en annan fläkt? Eller rent av att det inte kommer gå? Mvh Kim
 18. stora rev

  Kommer du någonsin att lyfta upp den här ramen från akvariet? Om inte så rekommenderar jag att du lägger en silikon sträng över glaset innan du sätter dit ramen. Detta för att täta så ingen kapillärkraft kommer suga ut vatten. Även om du lyfter en gång om året kan det vara värt detta och du slipper direktkontakt mellan glaskant och metall. Kan vara lite kritiskt om du får en plötslig vertikal belastning på sargen. MVH Lasse
 19. jag tror slangen bara kommer bygga en massa motstånd så effekten av fläkten minskar kraftigt. de där fläktarna är inte byggda för att vara "kanal-anslutna", utan ska vara "frisugande".
 20. Hålet skall placeras i sidan, jag har 12cm till ena sidovägen Mvh Kim
 21. Igår
 22. stora rev

  Trevligt Nico !!!!!!!!!!!!
 23. 151-720 liter

  Jag har mina aningar om vad det kan bli. Nu kanske du kan få riktiga akvarier även hemmavid
 24. 151-720 liter

  Nej, jag vill inte ha något större. Jag bor på andra våningen, så kul är det inte att bära glas i spiraltrappor. Det kommer för övrigt bli två akvarier(hint, Jonas. Nu kanske det äntligen börjar hända något här) och inte bara ett. Så jag kommer behöva mer yta än dina skänkar kan erbjuda :-) Jag får inte skaffa fler än två akvarier här, men reglerna är mycket lösa gällande att byta ut de mot andra. Så länge antalet igångsatta kar är konstant. Idag hade de gröna knapparna jag fick av dig öppnat sig helt, det har de inte gjort sedan de första två dagarna efter jag tog hem de i höstas. Så odjuren tvekar inte för en sekund att kapitalisera på min misär. Det är ju bra att någon är nöjd iaf.
 25. två sorters goa städare då :-) Tack för hjälpen...
 26. Jepp. Sent using Jedi mind-trick.
 27. Tack :-)...finns det svarta stomatella med ?
 1. Hämta fler inlägg