Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

All aktivitet

Auto-uppdatering är på   

 1. Senaste timmen
 2. 0-150 liter

  Tack! Ska iaktta dom så mycket som möjligt för att få se vem som är hona eller hane.. Eller så är det samma kön på dom vem vet, dom gillar varandra iallafall men skulle bra kul med yngel (vet att det är svårt att hålla vid liv) men vill ändå testa !
 3. 0-150 liter

  Så fina de är!
 4. Idag
 5. Kokhett vatten i spruta funkar för mig Skickat från min FRD-L19 via Tapatalk
 6. kallvatten

  Har varvat sill och potatis med lite pyssel. Om vi börjar med ställningen med småakvarierna glömde jag helt bort att förstärka hyllplanet på alla ledder. Så då fick jag snabbt tänka ut nått i efterhand. För hyllan buktade neråt minst 2 mm. Det fick bli några lackerade stålprofiler som skruvades fast i en av de oanvända hyllplanen. Sen tömdes akvarierna, flyttades bort och extra förstärkningar sattes in mellan de vertikala stagen. Sen tillbaka med akvarierna. Hoppas det håller bättre nu. Nästa projekt var att påbörja frontglaset på 200 liters akvariet. Akvariet lades på rygg och vinkelprofiler sågades till och limmades fast med silikongummi. Funktionen är lite annorlunda än de små akvarierna. Tanken är att frontglaset ska limmas fast i det övre spåret. Fortsättning följer när jag köpt en glasskiva. Gillar profilerna man kan hitta på Bauhaus! Sumpskåpet är snudd på klart. Fattas ett par excenterlås på luckan, sen är det färdigt. Det är inte snyggt, men i verkstan spelar utseendet ingen roll. Nästa del i systemet är kylarna som producerar en del värme. Varmluften samlas upp i en kammare från de två kylarna och bortforslandet ska skötas av en kanalfläkt som monteras på stosen. Ett flexirör kopplas för vidarebefordran ut i friska luften.
 7. Den sitter fast med vad jag tycker en anemonliknande fot. Dock har den flyttat på sig nu när jag kollade på kvällen. Är vit och nästan genomskinlig.
 8. Aha på så vis.
 9. 0-150 liter

  Nu har jag börjat på min nya inriktning med mitt kar och fått hem mina hästar. Pigga och jätte fina! Än är det inte klart vem som är honan eller hanen men det ska vi nog lista ut tagit flera fina bilder på dom som kommer komma upp inom kort. Hoppas det är lite intressant med denna tråd iallafall
 10. Jag menar just det du skriver. Utseendet på saltet är väldigt olika i form på korn och storlek på korn. Kan man likväl vara säker på att ett Naclfritt salt innehåller precis allt det andra som det förväntas att göra eller kan sammansättningen av allt det andra, det som INTE är natriumklorid, vara annorlunda eller i olika proportioner baserat på vilket utseende saltet har? Nej man får väl lite på de som säljer det (inte alltid lika lätt att göra när de inte har överbevisat) och köra på.
 11. Vad menar du med: citat: "proportionerna mellan ämnen och koncentrationen av all natriumbikarbonat, kalciumklorid och natriumkloridfritt salt är likartad? Även om utseendet är olika?"....???... Du har nog inget större val än att lita på leverantören;-) Beträffande det Nacl fria saltet kan det säkert ha olika mängd vatten i sig som förklarar olika kornstorlek. /Jonas
 12. MSDS anger att Aiptasia-X innehåller mindre än 1% lut, så det han blandar är väl helt enkelt starkare (80g NaOH/1 liter vatten). Skickat från min Reeflink med Tapatalk
 13. Har själv försökt med Joes Juice, Aiptasia X och Aipex. Men inget har fungerat något vidare, dom bara sprider sig ännumer och kommer tillbaka också. Tycker den där tråden om lut är lite konstig, då han samtidigt klagar på Aiptasia X som faktist redan är en lut-lösning.
 14. Tack @jonasroman jag kommer blanda classic balling med natriumbikarbonat, kalciumklorid (75% av mängden kalciumklorid dihydrat) och natriumkloridfritt salt. Så tar jag mg utanför. Men kan man förlita sig på att proportionerna mellan ämnen och koncentrationen av all natriumbikarbonat, kalciumklorid och natriumkloridfritt salt är likartad? Även om utseendet är olika? Ser på t.ex. natriumkloridfritt salt från Stig så är det stora korn. Det jag har från Grotech är mycket finare. Det ser nästan ut som mindre sockerkorn.
 15. Förstod det.. det inlägget var till Stig Jag älskar Stigs produkter och effektiva lösningar. Jag borde få sälja Stigs produkter i Norge så jag kan ha ett STORT lager @stigigemla
 16. Vad tror du om dosering i ytavrinning som är direkt kopplad till en clarisea eller theiling rollermat? Eller de är för grova?
 17. Och sen är det ju så här @Dimorb, att om du skall göra ett helt balanserat Mg-recept (som tex tropic marines BIO-Magnesium), och KANSKE grotechs (men det vet vi inte för dom redovisar inte innehållet) så skall du förutom molbalansera MgCl mot NaHCO3 ( dubbelt så många mol NaHCO3 som MgCl), så måste du addera även här ett NaCl fritt salt. Det vet jag att Tropic marine gjort i deras Bio magnesium. Denna bladning kan du använda för att ersätta förbrukningen av mg, utan att skapa ngn obalans eller restjoner. Om vi som sagt utgår ifrån att Grotech har detta recept i sin sk Mg-bladning, så tillsätt som sagt detta pulver vid sidan om helt manuellt utifrån uppmätta Mg värden. Jag tror inte du kommer behöva tillsätta så mkt o så ofta. Tex kan man blanda så här för att få ett helt balanserat Mg-recept: Behållare 1 2 liter osmosvatten 199gMagnesiumkloridhexahydrat (25gMagnesiumsulfatheptahydrat) Behållare 2 2 liter osmosvatten 164gNatriumvätekarbonat Behållare 3 2 liter osmosvatten 49gNatriumkloridfrittsalt
 18. Tveksam till om detta stämmer Stig. EDTA har ju aminosyraliknande egenskaper, och är bra "detergents" etc...låter som den skulle ganska utmärkt kunna klä en gasbubbla i vatten?... "EDTA (Ethylenediaminetetraacetic acid) is amino acid based compound which is widely used in industrial cleaners, detergents, ..."
 19. OK. Intressant. Är du säker? Har den en hydrofil o en hydrofob sida så kommer den ju skummas ut. har den inte det?
 20. Nej, som jag ju sa;-)... du skall INTE använda Grotechs Mg-burk i en ballingblandning. Dosera det separat som jag skrev utifrån uppmätta Mg värden. Som jag ofta brukar skriva, Mg förbrukas inte så mkt så det behöver inte ingå i en automatiserad dosering:-)
 21. Typiskt grotech att inte skriva. O ibland när dom skriver så står det fel, som tex deras dosrek på deras KH pulver. Jag mailade dom men fick inget svar. Nu är felet, flera år senare, tillrättat tror jag.
 22. Ja, lut lär ju ta bort dem... Problemet med kemiska medel (iaf för mig) är inte att få bort själva rosen, det är att få bort den utan att den utan att den 'får panik' och sprider/sporar sig. I efterhand har jag fått rådet att INTE behandla dem kemiskt på kvällen (deras naturliga fortplantning sker under natten och de blir benägna att sprida sig om de känner fara) och inte mata/se till att det inte finns massa mat som flyter omkring dagen efter, för att minska risken att de sprider sig... Har inte provat att gegga dem efter det, så jag vet inte om det stämmer. Skickat från min Reeflink med Tapatalk
 23. iOS ?
 24. Sitter fast? Går omkring? MVH Lasse
 25. nano

  Bytte ut min Eheim streamON+ 2000 mot min gamla Tunze 6015. På papper så har streamON pumpen ett flöde på 2000 liter i timmen medans 6015 pumpen bara har 1800 liter i timmen. I verkligheten har dock 6015 pumpen mer energi i vattenflödet och når runt bättre i karet.
 26. Ja, det var den uträkningen Lasse hjälpt mig med också. Själva kör vi med 43g/1000ml. Men då doserar vi i ett akvarium som innehåller 26000L / David
 27. Kom fram till samma uträkning. Fick fram att PO4 är ca 69,79 % av atomvikten. Det ger att 69,79 % av 4,3 gram är 3 gram. Här gäller det att hålla tungan rätt i mun vid blandning och dosering. Personligt så blir det nog så att jag blandar 14,3 gram i 10 litersdunk vilket då ger knappt 0,01 ppm per tillsatt ml och 100 liter. Anledning till 10 litersdunk är att det är lättare att väga upp 14,3 gram än 1,43 gram... Tack alla...
 1. Hämta fler inlägg