Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

All aktivitet

Auto-uppdatering är på   

 1. Senaste timmen
 2. Igår
 3. Ladda upp en bild, skicka inlägget, välj redigera lägg in en bild till, spara, gå in och redigera lägg in en bild...repetera.
 4. Två nya i karet. (Tänkte ladda upp två bilder) jag har tydligen en fem MB begränsning. Kan jag undvika denna på något sätt?
 5. 151-720 liter

  En bit på vägen inte klar än
 6. Nån som kör med detta och kan komma med ett uttalande. Jag ska inte själv byta från triton Core 7 men en "ny" som jag hjälper hade fått tips om en bra sak bara med 2 st flaskor ATI Essential PRO 2 x https://atiaquaristik.com/en/?one_page_portfolio=essentials-pro
 7. Jag har vatten rakt av från huvudkaret till mina karantäner. Justerar pH i karantänen med hjälp av en kolsyremaskin (tips från Stig o David) för att matcha nykomlingarnas vatten och tömmer ut vatten och fyller på med osmos för att matcha salthalt. Sen fyller jag på med mer vatten från huvudkaret för att höja salthalten så det blir samma i karantänen. Min är ju ren karantän med uv för att försöka undvika parasiter etc men även för att se att fiskarna äter och mår bra innan dom hamnar i det stora. Mvh Kim
 8. stora rev

  Hej! Vad är det för en typ av digital mätare du har där?
 9. Det beror på en kombination av ljus och näring, alla måste skrapa sina rutor men hur ofta varierar. Har man mycket ljus och mycket näring så får man mycket alger, mycket ljus och lite näring - mindre alger. Lite ljus lite näring obefintligt med alger. Ett trix om man än nöjd med sitt ljus och vatten som kan hjälpa är att försöka minimera ljuset som faller på glaset genom att t.ex. vinkla en lampa mer inåt.
 10. Hej Per Anders , Stig har rätt , anledningen till att alla tillverkare säljer olika sorters bioblock i dag är brist på filteryta i karet , i dag innehåller ett tex ett 720 kanske 10-20kg levande sten , för 10-20 år sedan innehöll det 100-200 kg sten , ju mer desto bättre , så alla ny filtermedia är enkelt förklarat ruskigt dyr konstgjord levande sten , mvh stefan
 11. stora rev

  Jag tror hade npgon form av tryckproblem genom regulatorn,fungerande några dagar sen slutade leverera kom inte bubblor vid ON på apexen. Ja, började fundera efter att den är trasig.Den levererar ju c02 en bra stund för att sen sluta.. Nu är ok med nya efter 2 dagar verkar ok klara sig. Bilden: Man ser att den är stabil. Ligger precis som väntat med 0.03 svängning dvs +/- 0.5 upp/ner emot satt värde 6.70-6.72.Kommer justera den i helg att få motsvarande min konsumtion.
 12. Levandesändning V46, Fick hem en massa roligt idag Scooter Blenny, Clowner, Black ice clowner Flame angel, Hawaiian Idol, Zanclus canescens, L Cowfish, L Diodon holicanthus, Peacock wrasse, Rock beauty, Holicanthus tricolor Leopard wrasse, Tridacna maxima ultra, Chalice watermelon, XXL Chalice raspberry eye, XXL acanthastrea bowerbanki, XL SPS koraller och fraggar, Montipora setosa Seriatopora sp, birds of paradise, Acropora Mr pacman Green Bali slimmer. Bubbeltip anemoner Gorgonian Revhummer Elysia crispata Sjöstjärna, Formia indica Sandvändandare sjöstjärna, Sjögurka rosa, svart, XL Röda bubbelalger. Välkomna in, Kalmgatan 9, (5min gång från gullmarsplan) Ons-Fre 11-17 Lör-Sön 11-15 www.aquariatech.eu
 13. Är det stora fiskar? Annars kan du kanske ha flera små i en bur. Isf är det väl lika bra att använda akvarievatten i karantänen, så slipper du acklimatisera dem två gånger. Men varför inte låta dem gå längre i karantänen, förutsatt att vattenkvalitén är bra och det finns gömställen? Då kanske du dessutom kan sätta en i taget i buren i visningskaret.
 14. stora rev

  Vad var det för fel på den gamla?? Skickat från min iPhone med Tapatalk
 15. Strömavbrott imorse allt ok efter 2h Skickat från min iPhone med Tapatalk
 16. 151-720 liter

  Snart färdigt
 17. Box i akvariet är inte aktuellt då det blir för många fiskar på en gång. Jag har inte tänkt å ha dem gående i karantänen mer än någon timme. Mest för acklimatisering och för att de skall få "vakna" till lite så de inte blir kastade rakt in i döden i DT. Just nu har jag bara nytt vatten i karantänen. Lite osäker på om det då är bättre att låta dem gå i det eller byta ut delar av det vattnet mot det som är i akvariet. Blir ju flera gånger de måste flytta och acklimatisera sig om de först skall till karantänskaret och så till visningskaret. Får se på det över dagen.
 18. Senaste veckan
 19. Det ena utesluter väl inte det andra, du skulle t ex kunna använda vatten från visningskaret i ett karantänskar. Är du säker på att alla fiskpåsarna i boxen har samma vattenvärden, säljaren kanske har flera separata system? Men det skonsammaste är nog att snabbt byta ut butiksvattnet mot nytt vatten med samma vattenvärden, vare sig det nya vattnet är helt nyblandat eller (iaf delvis) taget från visningskaret. Karantän i bokstavlig mening är väl inte nödvändigt om fiskarna är sjukdomsfria, men det kan kanske användas för avstressning (förutsatt att de nya fiskarna inte stressar varandra mer än de gamla skulle gjort), eller som ett specialkar för att lära dem ta akvariefoder. En bur i visningskaret är i vilket fall ett utmärkt hjälpmedel, särskilt om du måste slänga i fiskarna fort. Fast är det många fiskar på en gång kanske det blir opraktiskt.
 20. Stängde av rött och grönt helt nu, får se om det hjälper!
 21. Jag som är otydlig. Med box menar jag inte acklimatiseringsbox i akvariet utan frigolitlådan/boxen som de kommer i.. alltså använda nytt vatten+akvarievatten uppblandat i boxen.. och så flytta dem över direkt.. Det är ingen syresättning på det vattnet och det blir ju mindre antal liter än om man använder karantänen.. men karantänen är ju helt nytt saltvatten.
 22. Precis så som @danne031 skrev, den har sitt bo under en sten och har lagt upp grus som en kulle runt stenen. MVH Peter
 23. Bra fråga. Det bästa vid själva acklimatiseringen är nog vatten som så likt butikens som möjligt (vilket kanske talar för karantän). Men om vattenvärdena är likadana är nog box bäst, eftersom både nya och gamla fiskar kan vänja sig vid vattnet, smak och åsyn av varandra. Jag såg ingen aggression mot en fisk i en box ens när jag satt den där just för att den blivit jagad av de etablerade fiskarna innan. Det skulle nog krävas ganska stark aggression för att få en fisk utanför att stångas mot själva boxen.
 24. Ja så har mina gjort, men bara vid några enstaka tillfällen. Kanske de tröttnar efter ett tag, eller så är det relaterat till något annat (parningssäsong, allmän trivsel?).
 25. Behöver och behöver, det skadar inte. Det kan vara så att just nitrobakter inte nyttjar fotosyntes, men i ett fungerande kar finns ju de bakterierna överallt som Stig skrev, både på ytan av all inredning som inuti stenen.
 26. Ja fast i ditt fall skulle jag tippa att den fixar det ändå genom att gräva ur under en sten och bygga en kulle framför.
 1. Hämta fler inlägg