Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

All aktivitet

Auto-uppdatering är på   

 1. Igår
 2. Därav Stigs tips att tvätta de gamla innan du lagrar de :-) Då spolar man bort hinnan som är nu och de är redo att användas igen senare. De kommer fungera lite bra som dina oanvända pellets, men du slipper slänga något som fortfarande kommer fungera bra. Bakterierna finns inte i pelletsen i sig, pelletsen är bara en utmärkt grogrund som lockar till sig bakterierna. Därför fungerar rengjorda torkade begagnade lika bra som helt nya.
 3. Jag har oanvända pellets som jag kan använda vid nystart av reaktorn, finns det nån mening att spara de gamla pelletsen? Jag tänker att alla bakterier på dem lär ju dö ändå om de inte tumlar runt i reaktorn?
 4. kallvatten

  Har arbetat lite med skummaren, hade tänkt beställa 50 mm pvc. Men jag hitta lite hemma! Ibland har man tur. Det hade iofs varit väldigt trevligt med lite genomskinlig PVC att uppgradera till senare... Men jag har ändå det bra med en genomskinlig kropp. Jag övervägde från början att bygga en skummare helt från grunden och då hade det nog inte varit självklart med transparent plast. Har är mitt nya stigarrör och det gamla. I mitt nya kommer luftstenen sitta precis ovanför hålen i rörets nederdel. Då jag har en stor luftpump att driva detta med och planerar för en grov "sten" så kommer den skapa ett troligtvis ganska kraftigt flöde ur röret. Det flödet kommer sedan vilja flöda ner mot öppningarna i röret där de sedan kommer skjutsas upp igen av flödet från stenen. Därav mina tankar om en återcirkulerande skummare. Då jag kommer använda det originala 32 mm utloppet som inlopp och 20 mm kopplingen som utlopp så kommer vatten komma in i skummaren väldigt nära hålen i stigarröret och vilja vandra ner i det för att komma till 20 mm utloppet. Det kan bli en väldigt kort bana genom skummaren. Men då det tänkta flödet blir mellan 400-600 liter i timmen så tror jag inte det blir något bekymmer. Skummarens genomströmning kommer vara så mild i förhållande till hur väl vattnet inne i skummaren blandas att det lär bli obetydligt. Här är en bild till med det nya stigarröret isatt som det det ska. Skulle man höja det borde hastigheten i röret bli högre. Men jag tror den högre vattenpelaren kommer fördela flödet som kommer ut ur stigarröret bättre. Så att det blir mindre turbulent nära skummarens topp och rörelsen håller sig närmre kroppens nedre hälft. Det jag tycker minst om med den här skummaren är egentligen att koppen kan sitta något hemskt ibland. Jag får ha en stor bit silikon på returledningen som ger mig utrymme att råka rycka och dra lite i skummaren när jag skruvar av den. Det bästa hade nog varit att konvertera det till en kopp som bara skjuts ner i halsen istället för att skruvas i. Men det får nog vara så länge. Det finns annat att lägga energin på först...
 5. Jag har ingen, om man gillar vara dryg måste jag även erkänna att du stavat Giesemann lite lustigt i titeln med :-) Vad gör dig intresserad av rampen? Den verkar ju inte jättespännande på LED sidan då den bara har tre sorters LEDs, nästan en tredjedel av de är ju dessutom vita och de trodde jag du svurit dig fri ifrån? :-) Förutom att den nog troligtvis har fin byggkvalitet så ser jag inte riktigt varför den skulle vara mer intressant än tex en av ATis hybridramper som även jobbar med kylning av T5 rören tex som tar lite mer innovation till konstruktionen. Deras hemsida för gemini rampen har för övrigt en hiskeligt ful akvarium "mockup" där på bilden av ett akvarium under en trappa, måtten asläckra men jösses vilka fula fiskar. Den artisten borde få smisk.
 6. Tack för hjälpen. Då testar jag det.
 7. 151-720 liter

  Snabb film när det har börjat klarna och stabilisera sig lite efter flytten http:// Skickat från min iPhone med Tapatalk
 8. 151-720 liter

  Tack skall du ha MVH Lasse
 9. Takk i like måte Jonas. Ett meget imponerende foredrag og en kjempehyggelig middag. Jeg håper flere av våre gode naboer i Sverige kommer på neste års Reefmeet!
 10. Någon som har erfarenhet av denna ramp? MVH Lasse
 11. 151-720 liter

  Så jäkla grymt akvarie du har
 12. Jag skulle stänga av biopelletsreaktorn, ta ur pelletsen, skölja av dem och torka dem. Då går det lätt att starta om den när det behövs. Oftast brukar det vara så att nitrat sjunker mer än fosfatvärdet så det är lite konstigt med ditt värde. Det är mycket viktigt för korallerna att de värdena inte går ned till noll. Kolla värdena om en vecka så får vi se vad som händer.
 13. 151-720 liter

  Så länge du håller nere matningen så skulle jag inte oroa mig på den stora vattenvolymen för två små clownfiskar. De kan klara sig bra mycket längre än två-tre dagar utan mat. Inte för att det är optimalt då såklart, men ofta tenderar man att "tycka synd" om fiskarna och övermata istället. Det är då det blir problem i uppstarten då det ligger massa mat och ruttnar när livet i LS:en inte ännu har hunnit anpassa sig till miljöombytet.
 14. 151-720 liter

  21 månader gammalt Lite bilder MVH Lasse
 15. nano

  Det blev utan ytavrinning.. Inhandlat en fluval cp1 streamer idag samt några kilo ls som ligger och väntar i sumpen på mitt stora kar. Kessil a80 beställd och kommer förhoppningsvis i veckan. Har nyss testkört streamern och den imponerar tyvärr inte med varken ljudnivå eller flöde Får se hur det blir när levande kommer i, kanske kan jag öka flödet genom att klippa lite i pumphuset om det skulle behövas.
 16. 151-720 liter

  Bra - som det mesta MVH Lasse
 17. Hej och tack för svar! Ja det skulle absolut kunna vara en sån. Får se om han får bo kvar om han klarar uppstarten av akvariet eller om han får flytta beroende på om han äter upp de andra nyttodjuren. Sen kanske akvariet är för litet, har bara ett 75 liters.
 18. 151-720 liter

  Ok tackar[emoji106] bra eller dåligt. Skickat från min TA-1004 via Tapatalk
 19. 151-720 liter

  Googla havstulpan MVH Lasse
 20. 721-1199 liter

  Tacka mig - vad har jag nu gjort ? MVH Lasse
 21. Det där ser ut att vara någon variant av bönsyrse- eller mantisräka. De är ofta färggranna och vackra djur. Din ser ganska liten ut, om den blir större eller inte beror nog på vilken art det är. Den är inget uttalat nyttodjur, men kan vara väldigt intressanta och roliga. En del av de kan vara ett hot mot andra djur i akvariet då det är ett rovdjur, men för det mesta så gör de ingen större skada.
 22. Hej jag undrar om det är någon som vet vad detta är för något? Vi har precis startat akvariet och såg denna någon dag efter. Har följt med en av de levande stenarna vi köpt. Butiken hade haft någon av stenarna i deras akvarium. Svårt att få en bra bild då den inte kommer fram mer än så.
 23. 151-720 liter

  Jo det skummas lite hårdare grå grumligt gunk istället för brunt, nej då det var ganska lätt trots att jag bor på tredje våningen utan hiss. Pallen vägde totalt 163kg tror jag det var, men lätt att ta allt för sig, skönt också att möbeln var färdigmonterad så man slapp det pusslet, hehe.
 24. Svampdjur bra skit! Filtrerar
 25. 151-720 liter

  Nedrans snyggt det dära! Prova att skumma lite hårdare nu när du fått i den levande sanden, kan tänka mig att det ör rätt gott om döda bakterier och annat som slinker med. Antar att det inte var så stora problem att få upp karet? [emoji6] Skickat från min iPhone med Tapatalk
 26. 721-1199 liter

  Akvariet är äntligen på plats. Mycket jobb kvar och det sista med stämpen måste oxå fixas. Men nu kan jag i varje fall skymta ljuset i tunnelns slut. Det som jag trodde skulle bli värst, få upp akvariet på bänken gick jäkligt lätt, akvariet gled lätt på det tillkapade laminatgolvet. Får tacka @Lasse och Micke på Håkanstorps Zoo
 1. Hämta fler inlägg