Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

All aktivitet

Auto-uppdatering är på   

 1. Senaste timmen
 2. Idag
 3. 151-720 liter

  Ja, den är lite kul! Den är inte jätteuttömmande tyvärr och håller sig ganska kortfattat om det mesta den skriver om. Generellt tips är att många alger tycker illa om lågt fosfat och nitrat och högt KH. Men det finns lite matnyttigt ändå :-) Den är ganska lättläst med vilket kan vara trevligt. I USA är det en billig bok, ungefär 16 $ verkar vara ett vanligt pris. För det är en kanon. Här i Sverige verkar det snarare handla om 200-300 kr för ett nytt exemplar. Det är lite saftigt... Men överlag trevlig, bra köp. Jag har grejat lite med akvariet idag, har kommit fram till att jag kanske behöver ha mer ljus över akvariet. Då det finns en till identisk lampa tillgänglig så blev en fördubbling av ljuset ingen större utmaning. Jag gjorde inget jättevackert utan satsa mer på funktion, så fick handla lite på Biltema. En konsol och en plåtbit, E27 socklar hade jag sedan innan. Socklarna går skruva fast i de större hålen i plåtbiten, väldigt smidigt. Och vips, så var det mer ljus! Jag har även sänkt lampan så det är nog ganska stor ökning av ljuset. Får se hur korallerna reagerar. Det är inte så mycket ljus ändå tycker jag så hoppas det inte blir något problem att det blir för stor ändring för snabbt. Har även igång ett vattenbyte, blandar ca 23 ppt i salthalt på det så bör det jämna ut sig till ca 33 i akvariet sedan. Ska kanske sätta i en pump till med. Enligt en föreläsning av Dana Riddle så är högt KH, flöde och ljus en bra triangel att satsa på för att att gagna korallerna. Helst skulle jag vilja skapa en liten ytavrinning, men det behöver jag tänka ut någon bra lösning för isf.
 4. Det kan nog mycket väl vara av samma art som superman, Montipora tuberculosa!
 5. Jag har kört med bägge - i samma kar - Inte sett nägon större skillnad MVH Lasse
 6. Polyperna eller blommorna blir röda i blått ljus
 7. Det är min förhoppning i alla fall... I praktiken kanske det krävs ett kar med bra miljö (bra mat, vattenkemi och inte för mycket stress) för att fiskarnas immunförsvar skall kunna arbeta på topp. Men sen kanske det är skillnad på olika stammar av Cryptocaryon, ovanstående kanske bara fungerar på mildare varianter, jag vet inte.
 8. Är det någon som vet vad det är för skillnad/vilka ämnen det är mer av i "Triton method" jämfört med "Other methods"? Och är det något det är mindre av? Om man tex kör med för litet refugium eller med algreaktor och därför valt other methods men behöver dosera tex jod och järn, vore det då smartare att byta till triton method eller blir det för mycket av något ämne då?
 9. Jaja, då bör således parasiterna, genom fiskens/fiskarnas s.k. immunitet, självsaneras till slut. Iaf markant reduceras.
 10. :-D Kanske det stämmer om man kör UVC i ett karantänskar med bar botten? Då sägs ju cystorna ha svårare att fästa på underlaget och kan kanske lättare sugas upp av slangen till UVC.
 11. Vad jag kan förstå av http://ntur.lib.ntu.edu.tw/bitstream/246246/161524/1/29.pdf så verkar det vara en kombination: "Results suggest that a protective immunity has been conferred on the immunized grouper as indicated by high antibody titers in the mucus of C. irritans-exposed fish and higher survival and fewer parasites in vaccine-immunized fish than the control groups. The conferred immunity played a major role in preventing or limiting the adhesion, invasion, and development of C. irritans theronts on the skin of the immunized grouper." (min fetning)
 12. Ca 15mm. Verkar som att den växer som en matta
 13. hur stor är biten?
 14. Appropå förebyggande medicinering. Inför inte den metoden i Sverige. Se vilket helvete den skapat i USA. MVH Lasse
 15. Du det där var en simpel tanke, jag tror att jag är ett offer för exempelvis facebook. Alla säger som regel utan undantag att "man måste ta vatten från botten om man ska fånga parasiterna". Utan att egentligen fundera vidare har jag köpt det tänket, jag har ingen aning om huruvida cycstorna bränns av UV eller ej.
 16. Så då är det bara att köra igång då[emoji6] jag tänkte köra Triton. Skickat från min SM-G955F via Tapatalk
 17. Det här med immunitet är intressant. Hur yttrar det sig; genom att fisken inte känner av parasiten eller att parasiten inte kan äntra fisken på det sätt den vill?
 18. När du inte hinner/orkar dosera manuellt så sätt i gång någon form av balling. tex balling light med doserpump.
 19. Vi startade ju upp i slutet av juni och vart efter har vi introducerat levande steg för steg. Nu har vi de flesta av de fiskar vi kommer att ha och har en del av korallerna och de börjar växa. Det är fortfarande Kh som jag får lov att justera genom att tillsätta 3g Kh-buffer var tredje dag. Vi planerar att köra igång med algreaktor inom kort för att hålla Nitratet i chack. I sommar vill vi ha kommit igång med dosering med doserpump och vi tänker köra "other methods". När tycker ni att det är läge för att börja dosera med "other methods"? Ska vi vänta på något och i så fall vad? Skickat från min SM-G955F via Tapatalk
 20. Tack för svar[emoji847] Skickat från min SM-G955F via Tapatalk
 21. Svenska garantin (2 år) brukar väl vara enklast, så får butiken reparera eller ersätta. Tunzes egen 5-årsgaranti innebär kanske att du får skicka iväg den på egen bekostnad. Gibbon verkar det som: https://www.tunze.com/SE/en/dealer-addresses/in-my-country.html Det här var också intressant: https://www.tunze.com/SE/en/technical-assistance/repair-form.html Det låter som Roger Vitko i USA, han finns även på Reefcentrals Tunze-avdelning. Mycket hjälpsam. Men jag skulle nog kontakta butiken jag köpt pumpen från i första hand.
 22. Igår
 23. Kör du inte helt efter tritonmetoden så kör other method (att köra reaktor är inte vad som föreslås enligt tritonmetoden - så other method för din del).
 24. Sprids inte de frisimmande parasiterna i hela vattenvolymen tack vare pumparna, och cystorna kommer man väl inte år med UV? Fast de frisimmande parasiterna försöker ju aktivt hitta en fisk, och skulle parasiterna simma vilse inuti stenen så dör de ju också i brist på fiskvärd (de flesta inom 6-8 timmar efter kläckning). Håller med, min gissning är att UV och ozon som bäst kan hålla nere mängden parasiter så att fiskarna överlever tillräckligt länge för att kunna utveckla immunitet. Därefter tror jag det är fiskarna själva som håller nere mängden parasiter (eller utrotar dem?) genom immuniteten.
 25. Egentligen är det ju din butik som ska sköta garantier, men jag har sett att på reef2reef har tunze en kille som är ruskigt hjälpsam och det låter som att han många gånger hjälpt folk personligen via pm med garantiärenden. Med det i åtanke kanske du kan maila tunze direkt tänker jag, det kan ju hända att han bara är deras gubbe i staterna så att säga.
 26. Nej tyvärr ingen annan kontroller. Vill ej skruva med garanti som gäller å butik svarar ej på mail. Men undra vad som gäller har 5år garanti enligt tunze Butik eller tillverkare som tar det... Vem är tunze generalagent i Sverige Skickat från min iPhone med Tapatalk
 27. Jo, aktivt kol tar koppar, men inte allt. Tror man på kemisk väg får den till att bindas vid kol alternativt bilda större partiklar som fastnar i aktiva kolet med detoxpreparat. Dolomit lär vara bra. Beträffande levande sten som absorberar är det nog riktig levande sten som blir förstörd och med sin biomassa suger åt sig tungmetaller. Min är död sten som jag bakteriegödslat så att säga. Den där vita pricken är ett helvete! Fiskarna har sett friska och pigga ut i över ett halvår och sedan vid flytt *pang* bröt den ut. Det där med obsevationskarantän köper jag inte. Det enda raka verkar vara att medicinera förebyggande innan man släpper fisken i huvudkaret.
 28. Jag tror personligen att folk har en övertro på UV i ett revkar för att motverka parasiter. Dels måste du absolut ta vatten ifrån botten vilket de flesta inte vill (fult med uv i displayen), du måste ha bra rörelse på och över hela botten mot insuget. Du har även ohyggliga mängder gömställen i sten och annat.. Nu är jag negativ Visst hjälper det, det är ju fakta att uv bränner ihjäl parasiter. Men att det i ett rev kan utrota parasiten tror iallafall inte jag
 1. Hämta fler inlägg