Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

• Föreningen Saltvattensguiden

stigigemla

Akvarieguru

• Syftet med Saltvattensguiden

Saltvattensguiden (SG) finns till för att främja spridningen av saltvattensakvariehobbyn i Sverige och informationsutbytet mellan saltvattensakvarister. Vi uppnår detta syfte genom att driva och utveckla sajten saltvattensguiden.se tillsammans med alla forummedlemmar.

SG drivs helt ideellt .

Vår filosofi

Det är gratis för alla medlemmar att ta del av och utnyttja den kunskap som finns på SG. Vissa funktioner kräver att man har registrerat sig på forumet.

Vi vill ha ett öppet och ärligt meningsutbyte mellan akvarister. Vi behandlar varandra med respekt, lyssnar på varandra och delar med oss av varandras erfarenheter.

Vi vill också uppmuntra till nätverkande på det lokala planet inom hobbyn, och vi ser därför gärna att vi presenterar oss med namn och bostadsort i våra profiler. Om du är registrerad användare kan du lägga till dig på vår Medlemskarta där man kan finna andra saltvattensintresserade i din närhet.

Vi strävar också att uppnå en positiv samverkan med de handlare inom landet som inriktar sig mot saltvattenshobbyn, då ett utbyggt nätverk av handlare i landet är en förutsättning för att kunna sprida hobbyn. Vi har ett antal av landets handlare som annonsörer/sponsorer på forumet, och det finns också möjligheter att diskutera med några av dem på forumet. Man kan även hitta våra annonsörer på Medlemskartan.

Vi visar våra handlare samma respekt som vi visar varandra. Vi går inte till direkt angrepp på vare sig en person eller en handlare. Den medlem som har en negativ erfarenhet av en handlare ombeds att hantera detta direkt med den berörde handlaren, och inte ”hänga ut” handlaren på forumet.

Vi har också medvetet valt att inte lägga ut funktioner kring direkta prisjämförelser eller betygsättning av handlare. Vi har istället ett omfattande länkregister till handlare med anknytning till hobbyn som alla kan utnyttja för att informera sig om sortiment, servicenivå och priser. Fackhandeln inom saltvattensakvaristik är fortfarande under uppbyggnad i landet, och vi vill gärna understödja framväxten av nya handlare.

Slutligen vill vi påminna alla om att forumet har saltvattensakvaristik som enda område.
    Frågor kring sötvattensakvaristik har inte sin plats på detta forum, utan hänvisas istället till sötvattensorienterade forum.

Vi hoppas att du ska få mycket glädje och nytta av Saltvattensguiden. Här finns en stor sökbar kunskapsbank inom området saltvattensakvaristik.

/Saltvattensguiden.

Saltvattensguiden - Logo 2016 - fisk överst - 250x119px.png

• Vem är online   24 Medlemmar, 0 anonym, 23 gäster (Visa hela listan)

• Inlägg

• Ja, den är lite kul! Den är inte jätteuttömmande tyvärr och håller sig ganska kortfattat om det mesta den skriver om. Generellt tips är att många alger tycker illa om lågt fosfat och nitrat och högt KH. Men det finns lite matnyttigt ändå :-) Den är ganska lättläst med vilket kan vara trevligt. I USA är det en billig bok, ungefär 16 $ verkar vara ett vanligt pris. För det är en kanon. Här i Sverige verkar det snarare handla om 200-300 kr för ett nytt exemplar. Det är lite saftigt... Men överlag trevlig, bra köp.   Jag har grejat lite med akvariet idag, har kommit fram till att jag kanske behöver ha mer ljus över akvariet. Då det finns en till identisk lampa tillgänglig så blev en fördubbling av ljuset ingen större utmaning. Jag gjorde inget jättevackert utan satsa mer på funktion, så fick handla lite på Biltema.     En konsol och en plåtbit, E27 socklar hade jag sedan innan. Socklarna går skruva fast i de större hålen i plåtbiten, väldigt smidigt.     Och vips, så var det mer ljus! Jag har även sänkt lampan så det är nog ganska stor ökning av ljuset. Får se hur korallerna reagerar. Det är inte så mycket ljus ändå tycker jag så hoppas det inte blir något problem att det blir för stor ändring för snabbt. Har även igång ett vattenbyte, blandar ca 23 ppt i salthalt på det så bör det jämna ut sig till ca 33 i akvariet sedan. Ska kanske sätta i en pump till med. Enligt en föreläsning av Dana Riddle så är högt KH, flöde och ljus en bra triangel att satsa på för att att gagna korallerna. Helst skulle jag vilja skapa en liten ytavrinning, men det behöver jag tänka ut någon bra lösning för isf.
    • Det kan nog mycket väl vara av samma art som superman, Montipora tuberculosa!
    • Jag har kört med bägge - i samma kar - Inte sett nägon större skillnad    MVH Lasse
    • Polyperna eller blommorna blir röda i blått ljus
    • Det är min förhoppning i alla fall... I praktiken kanske det krävs ett kar med bra miljö (bra mat, vattenkemi och inte för mycket stress) för att fiskarnas immunförsvar skall kunna arbeta på topp.   Men sen kanske det är skillnad på olika stammar av Cryptocaryon, ovanstående kanske bara fungerar på mildare varianter, jag vet inte.