Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

 • Föreningen Saltvattensguiden

 •  

   

  ormet - blue.png

  ormet

  Ordförande

   

  Styrelse

  Saltvattensguiden-icon-pm3.png

   

   

  Tribiani2 - blue.png

  Tribiani

  Kassör

   

  Styrelse

  Saltvattensguiden-icon-pm3.png

   

   

  Moose - blue.png

  Moose

  Annonsörsansvarig och Teamleader Moderatorer

  Styrelse

  Saltvattensguiden-icon-pm3.png

   

   

  Genne - blue.png

  Genne

  Medlemsansvarig

   

  Styrelse

  Saltvattensguiden-icon-pm3.png

   

   

  Vidofner - blue.png

  Vidofner

  Teknikansvarig

   

  Styrelse

  Saltvattensguiden-icon-pm3.png

   

   

  irwin_fletch - blue.png

  irwin_fletch

  Moderator

   

   

  Saltvattensguiden-icon-pm3.png

   

   

  nike83 - blue.png

  nike83

  Moderator

   

   

  Saltvattensguiden-icon-pm3.png

   

   

  krille55 - blue.png

  krille 55

  Moderator

   

   

  Saltvattensguiden-icon-pm3.png

   

   

  Ouscazz - blue.png

  Ouscazz

  Moderator

   

   

  Saltvattensguiden-icon-pm3.png

   

   

  freguz - blue.png

  freguz

  Webbutvecklare

   

   

  Saltvattensguiden-icon-pm3.png

   

   

  jonasroman - blue.png

  jonasroman

  Redaktör

   

   

  Saltvattensguiden-icon-pm3.png

   

   

  DaTrucka - blue.png

  DaTrucka

  Redaktör Social media

   

   

  Saltvattensguiden-icon-pm3.png

   

   

   
 • Hedersmedlemmar

 •  

   

  56ddb33dcc2ab_wrang2-blue.png.dfcd52008d

  wrang

  Hedersmedlem

  Grundare av SG

   

  Saltvattensguiden-icon-pm3.png

   

   

  56dd870a9ed3e_Lasse2-blue.png.32d3bc88f1

  Lasse

  Hedersmedlem

  Akvarieguru

  2014

  Saltvattensguiden-icon-pm3.png

   

   

  stigigemla - blue.png

  stigigemla

  Hedersmedlem

  Akvarieguru

  2017

  Saltvattensguiden-icon-pm3.png

   

   

   

   

 • Syftet med Saltvattensguiden

  Saltvattensguiden (SG) finns till för att främja spridningen av saltvattensakvariehobbyn i Sverige och informationsutbytet mellan saltvattensakvarister. Vi uppnår detta syfte genom att driva och utveckla sajten saltvattensguiden.se tillsammans med alla forummedlemmar. 

  SG drivs helt ideellt .

   

  Vår filosofi

  Det är gratis för alla medlemmar att ta del av och utnyttja den kunskap som finns på SG. Vissa funktioner kräver att man har registrerat sig på forumet.

  Vi vill ha ett öppet och ärligt meningsutbyte mellan akvarister. Vi behandlar varandra med respekt, lyssnar på varandra och delar med oss av varandras erfarenheter.

  Vi vill också uppmuntra till nätverkande på det lokala planet inom hobbyn, och vi ser därför gärna att vi presenterar oss med namn och bostadsort i våra profiler. Om du är registrerad användare kan du lägga till dig på vår Medlemskarta där man kan finna andra saltvattensintresserade i din närhet. 

  Vi strävar också att uppnå en positiv samverkan med de handlare inom landet som inriktar sig mot saltvattenshobbyn, då ett utbyggt nätverk av handlare i landet är en förutsättning för att kunna sprida hobbyn. Vi har ett antal av landets handlare som annonsörer/sponsorer på forumet, och det finns också möjligheter att diskutera med några av dem på forumet. Man kan även hitta våra annonsörer på Medlemskartan.

  Vi visar våra handlare samma respekt som vi visar varandra. Vi går inte till direkt angrepp på vare sig en person eller en handlare. Den medlem som har en negativ erfarenhet av en handlare ombeds att hantera detta direkt med den berörde handlaren, och inte ”hänga ut” handlaren på forumet.

  Vi har också medvetet valt att inte lägga ut funktioner kring direkta prisjämförelser eller betygsättning av handlare. Vi har istället ett omfattande länkregister till handlare med anknytning till hobbyn som alla kan utnyttja för att informera sig om sortiment, servicenivå och priser. Fackhandeln inom saltvattensakvaristik är fortfarande under uppbyggnad i landet, och vi vill gärna understödja framväxten av nya handlare.

  Slutligen vill vi påminna alla om att forumet har saltvattensakvaristik som enda område.
  Frågor kring sötvattensakvaristik har inte sin plats på detta forum, utan hänvisas istället till sötvattensorienterade forum.

   

  Vi hoppas att du ska få mycket glädje och nytta av Saltvattensguiden. Här finns en stor sökbar kunskapsbank inom området saltvattensakvaristik.

   

  /Saltvattensguiden.

   

  Saltvattensguiden - Logo 2016 - fisk överst - 250x119px.png

   

 • Vem är online   1 Medlem, 0 anonym, 11 gäster (Visa hela listan)

 • Inlägg

  • Därav Stigs tips att tvätta de gamla innan du lagrar de :-)   Då spolar man bort hinnan som är nu och de är redo att användas igen senare. De kommer fungera lite bra som dina oanvända pellets, men du slipper slänga något som fortfarande kommer fungera bra.   Bakterierna finns inte i pelletsen i sig, pelletsen är bara en utmärkt grogrund som lockar till sig bakterierna. Därför fungerar rengjorda torkade begagnade lika bra som helt nya.
  • Jag har oanvända pellets som jag kan använda vid nystart av reaktorn, finns det nån mening att spara de gamla pelletsen? Jag tänker att alla bakterier på dem lär ju dö ändå om de inte tumlar runt i reaktorn?        
  • Har arbetat lite med skummaren, hade tänkt beställa 50 mm pvc. Men jag hitta lite hemma! Ibland har man tur. Det hade iofs varit väldigt trevligt med lite genomskinlig PVC att uppgradera till senare... Men jag har ändå det bra med en genomskinlig kropp. Jag övervägde från början att bygga en skummare helt från grunden och då hade det nog inte varit självklart med transparent plast.     Har är mitt nya stigarrör och det gamla. I mitt nya kommer luftstenen sitta precis ovanför hålen i rörets nederdel. Då jag har en stor luftpump att driva detta med och planerar för en grov "sten" så kommer den skapa ett troligtvis ganska kraftigt flöde ur röret. Det flödet kommer sedan vilja flöda ner mot öppningarna i röret där de sedan kommer skjutsas upp igen av flödet från stenen. Därav mina tankar om en återcirkulerande skummare.   Då jag kommer använda det originala 32 mm utloppet som inlopp och 20 mm kopplingen som utlopp så kommer vatten komma in i skummaren väldigt nära hålen i stigarröret och vilja vandra ner i det för att komma till 20 mm utloppet. Det kan bli en väldigt kort bana genom skummaren. Men då det tänkta flödet blir mellan 400-600 liter i timmen så tror jag inte det blir något bekymmer. Skummarens genomströmning kommer vara så mild i förhållande till hur väl vattnet inne i skummaren blandas att det lär bli obetydligt.     Här är en bild till med det nya stigarröret isatt som det det ska. Skulle man höja det borde hastigheten i röret bli högre. Men jag tror den högre vattenpelaren kommer fördela flödet som kommer ut ur stigarröret bättre. Så att det blir mindre turbulent nära skummarens topp och rörelsen håller sig närmre kroppens nedre hälft.   Det jag tycker minst om med den här skummaren är egentligen att koppen kan sitta något hemskt ibland. Jag får ha en stor bit silikon på returledningen som ger mig utrymme att råka rycka och dra lite i skummaren när jag skruvar av den. Det bästa hade nog varit att konvertera det till en kopp som bara skjuts ner i halsen istället för att skruvas i. Men det får nog vara så länge. Det finns annat att lägga energin på först...
  • Jag har ingen, om man gillar vara dryg måste jag även erkänna att du stavat Giesemann lite lustigt i titeln med :-)   Vad gör dig intresserad av rampen? Den verkar ju inte jättespännande på LED sidan då den bara har tre sorters LEDs, nästan en tredjedel av de är ju dessutom vita och de trodde jag du svurit dig fri ifrån? :-)   Förutom att den nog troligtvis har fin byggkvalitet så ser jag inte riktigt varför den skulle vara mer intressant än tex en av ATis hybridramper som även jobbar med kylning av T5 rören tex som tar lite mer innovation till konstruktionen.   Deras hemsida för gemini rampen har för övrigt en hiskeligt ful akvarium "mockup" där på bilden av ett akvarium under en trappa, måtten asläckra men jösses vilka fula fiskar. Den artisten borde få smisk.
  • Tack för hjälpen. Då testar jag det.