Jump to content
 • Föreningen Saltvattensguiden

 •  

   

  nike83 - blue.png

  nike83

  Ordförande

   

  Styrelse

  Saltvattensguiden-icon-pm3.png

   

   

  Tribiani2 - blue.png

  Tribiani

  Kassör

   

  Styrelse

  Saltvattensguiden-icon-pm3.png

   

   

  ormet - blue.png

  ormet

   Tekniskt ansvarig

   

  Styrelse

  Saltvattensguiden-icon-pm3.png

   

   

  profilepic_izfisk_120.png

  izfisk

  Medlemsansvarig

   

  Styrelse

  Saltvattensguiden-icon-pm3.png

   

   

  168315772_danne031-blue.png.6b0b5a1d43ce030e810bc94f7f87e915.png

  danne031

  Annonsörsansvarig

   

  Styrelse

  Saltvattensguiden-icon-pm3.png

   

   

  Vidofner - blue.png

  Vidofner

  Moderator

   

   

  Saltvattensguiden-icon-pm3.png

   

   

  irwin_fletch - blue.png

  irwin_fletch

  Moderator

   

   

  Saltvattensguiden-icon-pm3.png

   

   

  897854461_kaptenen-blue.png.e3d19e86c222d67fb3368b734a999778.png

  kaptenen

  Moderator

   

   

  Saltvattensguiden-icon-pm3.png

   

   

  jonasroman - blue.png

  jonasroman

  Redaktör

   

   

  Saltvattensguiden-icon-pm3.png

   

   

  freguz - blue.png

  freguz

  Webbutvecklare

   

   

  Saltvattensguiden-icon-pm3.png

   

   

  Vakant - blue.png

  mr_alex

  Redaktör social media

   

   

  Saltvattensguiden-icon-pm3.png

   

   

   

   

 • Hedersmedlemmar

 •  

   

  56ddb33dcc2ab_wrang2-blue.png.dfcd52008d

  wrang

  Hedersmedlem

  Grundare av SG

  2002

  Saltvattensguiden-icon-pm3.png

   

   

  56dd870a9ed3e_Lasse2-blue.png.32d3bc88f1

  Lasse

  Hedersmedlem

  Akvarieguru

  2014

  Saltvattensguiden-icon-pm3.png

   

   

  stigigemla - blue.png

  stigigemla

  Hedersmedlem

  Akvarieguru

  2017

  Saltvattensguiden-icon-pm3.png

   

   

   

   

 • Syftet med Saltvattensguiden

  Saltvattensguiden (SG) finns till för att främja spridningen av saltvattensakvariehobbyn i Sverige och informationsutbytet mellan saltvattensakvarister. Vi uppnår detta syfte genom att driva och utveckla sajten saltvattensguiden.se tillsammans med alla forummedlemmar. 

  SG drivs helt ideellt .

   

  Vår filosofi

  Det är gratis för alla medlemmar att ta del av och utnyttja den kunskap som finns på SG. Vissa funktioner kräver att man har registrerat sig på forumet.

  Vi vill ha ett öppet och ärligt meningsutbyte mellan akvarister. Vi behandlar varandra med respekt, lyssnar på varandra och delar med oss av varandras erfarenheter.

  Vi vill också uppmuntra till nätverkande på det lokala planet inom hobbyn, och vi ser därför gärna att vi presenterar oss med namn och bostadsort i våra profiler. Om du är registrerad användare kan du lägga till dig på vår Medlemskarta där man kan finna andra saltvattensintresserade i din närhet. 

  Vi strävar också att uppnå en positiv samverkan med de handlare inom landet som inriktar sig mot saltvattenshobbyn, då ett utbyggt nätverk av handlare i landet är en förutsättning för att kunna sprida hobbyn. Vi har ett antal av landets handlare som annonsörer/sponsorer på forumet, och det finns också möjligheter att diskutera med några av dem på forumet. Man kan även hitta våra annonsörer på Medlemskartan.

  Vi visar våra handlare samma respekt som vi visar varandra. Vi går inte till direkt angrepp på vare sig en person eller en handlare. Den medlem som har en negativ erfarenhet av en handlare ombeds att hantera detta direkt med den berörde handlaren, och inte ”hänga ut” handlaren på forumet.

  Vi har också medvetet valt att inte lägga ut funktioner kring direkta prisjämförelser eller betygsättning av handlare. Vi har istället ett omfattande länkregister till handlare med anknytning till hobbyn som alla kan utnyttja för att informera sig om sortiment, servicenivå och priser. Fackhandeln inom saltvattensakvaristik är fortfarande under uppbyggnad i landet, och vi vill gärna understödja framväxten av nya handlare.

  Slutligen vill vi påminna alla om att forumet har saltvattensakvaristik som enda område.
  Frågor kring sötvattensakvaristik har inte sin plats på detta forum, utan hänvisas istället till sötvattensorienterade forum.

   

  Vi hoppas att du ska få mycket glädje och nytta av Saltvattensguiden. Här finns en stor sökbar kunskapsbank inom området saltvattensakvaristik.

   

  /Saltvattensguiden.

   

  Saltvattensguiden - Logo 2016 - fisk överst - 250x119px.png

   

 • Who's Online   3 Members, 0 Anonymous, 13 Guests (See full list)

 • Posts

  • Du ser ut att ha rätt bra med sten, när du får i koraller sedan så kommer det kännas mycket mindre fjuttigt 🙂 Det tar ett litet tag innan man lär sig hur man bygger bäst med stenen. Sprid ut de lite mer du istället. Bygg lägre och lägg de gärna lite omlott så det blir utrymme under stenarna, det gillar fiskarna för då kan de hålla sig undan lätt om de önskar. Då mår de bättre. Du får även mer yta att sätta koraller på. Raka väggar är svårt att sätta något på, du vill ha så mycket plana stenytor som möjligt. Ha som mål att exponera så mycket sten mot ljuset som du kan, men samtidigt stapla en del uppåt. Du har mycket höjd du kan jobba med, men du behöver inte känna att stenarna måste nå till ytan 🙂
  • Men 0.08 i fosfat och 5 i nitrat är ju kanonvärden? Klart du kan ha sps efter vad jag har förstått? Ligger man lägre är det stor risk för dino eller cyano. Refugium är för övrigt toppen om du ska köra Triton-metoden, men det visste du redan😉 
  • Jag älskar mjukisar ,jag älskar när det svajar i akvariet från höger till vänster. Med tanke på storleken på akvariet plus fisk valet så tycker jag att mjukisar är så mycket mer förlåtande vad gäller vatten kvalitén och näring .  Jag matar mina kirurger tre gånger om dagen matar koraller varannan dag. Ibland så tänker jag var all näring tar vägen nitrat fosfat  ligger 5+ppm i nitrat 008 ppm i fosfat med Hanna Checker Så mina chanser med hårda koraller är än så länge 00000000000 Startade refugiun så vi få se om några månader om jag kan pressa mina närings nivåer tillräcklig mycket och hitta en balans så att både fiskar och koraller även Sps koraller kan trivas. Mvh jarecki
  • Tack för bra info! Ska försöka få tag i den. Tycker den ser riktigt härlig ut och verkar vara en härdig art. Allt svårt är inte snyggt😉
  • Hade Aqua Medic pump förut och var rätt nöjd med den. Denna kom jag över till ett bra pris så jag slog till.    Nu kan jag snart börja planera rördragningen. Funderar lite på hyr jag ska fästa rören? Om man inte kör med akvariemöbel utan bara  aluminiumställning så finns det ju inga direkta väggar att fästa rören i. Tror lösningen kommer bli bunta eller så monterar jag fast rören mot ställningen.
×