Jump to content
 • Föreningen Saltvattensguiden

 •  

   

  nike83 - blue.png

  nike83

  Ordförande

   

  Styrelse

  Saltvattensguiden-icon-pm3.png

   

   

  Tribiani2 - blue.png

  Tribiani

  Kassör

   

  Styrelse

  Saltvattensguiden-icon-pm3.png

   

   

  ormet - blue.png

  ormet

   Tekniskt ansvarig

   

  Styrelse

  Saltvattensguiden-icon-pm3.png

   

   

  profilepic_izfisk_120.png

  izfisk

  Medlemsansvarig

   

  Styrelse

  Saltvattensguiden-icon-pm3.png

   

   

  168315772_danne031-blue.png.6b0b5a1d43ce030e810bc94f7f87e915.png

  danne031

  Annonsörsansvarig

   

  Styrelse

  Saltvattensguiden-icon-pm3.png

   

   

  Vidofner - blue.png

  Vidofner

  Moderator

   

   

  Saltvattensguiden-icon-pm3.png

   

   

  irwin_fletch - blue.png

  irwin_fletch

  Moderator

   

   

  Saltvattensguiden-icon-pm3.png

   

   

  897854461_kaptenen-blue.png.e3d19e86c222d67fb3368b734a999778.png

  kaptenen

  Moderator

   

   

  Saltvattensguiden-icon-pm3.png

   

   

  jonasroman - blue.png

  jonasroman

  Redaktör

   

   

  Saltvattensguiden-icon-pm3.png

   

   

  freguz - blue.png

  freguz

  Webbutvecklare

   

   

  Saltvattensguiden-icon-pm3.png

   

   

  Vakant - blue.png

  mr_alex

  Redaktör social media

   

   

  Saltvattensguiden-icon-pm3.png

   

   

   

   

 • Hedersmedlemmar

 •  

   

  56ddb33dcc2ab_wrang2-blue.png.dfcd52008d

  wrang

  Hedersmedlem

  Grundare av SG

  2002

  Saltvattensguiden-icon-pm3.png

   

   

  56dd870a9ed3e_Lasse2-blue.png.32d3bc88f1

  Lasse

  Hedersmedlem

  Akvarieguru

  2014

  Saltvattensguiden-icon-pm3.png

   

   

  stigigemla - blue.png

  stigigemla

  Hedersmedlem

  Akvarieguru

  2017

  Saltvattensguiden-icon-pm3.png

   

   

   

   

 • Syftet med Saltvattensguiden

  Saltvattensguiden (SG) finns till för att främja spridningen av saltvattensakvariehobbyn i Sverige och informationsutbytet mellan saltvattensakvarister. Vi uppnår detta syfte genom att driva och utveckla sajten saltvattensguiden.se tillsammans med alla forummedlemmar. 

  SG drivs helt ideellt .

   

  Vår filosofi

  Det är gratis för alla medlemmar att ta del av och utnyttja den kunskap som finns på SG. Vissa funktioner kräver att man har registrerat sig på forumet.

  Vi vill ha ett öppet och ärligt meningsutbyte mellan akvarister. Vi behandlar varandra med respekt, lyssnar på varandra och delar med oss av varandras erfarenheter.

  Vi vill också uppmuntra till nätverkande på det lokala planet inom hobbyn, och vi ser därför gärna att vi presenterar oss med namn och bostadsort i våra profiler. Om du är registrerad användare kan du lägga till dig på vår Medlemskarta där man kan finna andra saltvattensintresserade i din närhet. 

  Vi strävar också att uppnå en positiv samverkan med de handlare inom landet som inriktar sig mot saltvattenshobbyn, då ett utbyggt nätverk av handlare i landet är en förutsättning för att kunna sprida hobbyn. Vi har ett antal av landets handlare som annonsörer/sponsorer på forumet, och det finns också möjligheter att diskutera med några av dem på forumet. Man kan även hitta våra annonsörer på Medlemskartan.

  Vi visar våra handlare samma respekt som vi visar varandra. Vi går inte till direkt angrepp på vare sig en person eller en handlare. Den medlem som har en negativ erfarenhet av en handlare ombeds att hantera detta direkt med den berörde handlaren, och inte ”hänga ut” handlaren på forumet.

  Vi har också medvetet valt att inte lägga ut funktioner kring direkta prisjämförelser eller betygsättning av handlare. Vi har istället ett omfattande länkregister till handlare med anknytning till hobbyn som alla kan utnyttja för att informera sig om sortiment, servicenivå och priser. Fackhandeln inom saltvattensakvaristik är fortfarande under uppbyggnad i landet, och vi vill gärna understödja framväxten av nya handlare.

  Slutligen vill vi påminna alla om att forumet har saltvattensakvaristik som enda område.
  Frågor kring sötvattensakvaristik har inte sin plats på detta forum, utan hänvisas istället till sötvattensorienterade forum.

   

  Vi hoppas att du ska få mycket glädje och nytta av Saltvattensguiden. Här finns en stor sökbar kunskapsbank inom området saltvattensakvaristik.

   

  /Saltvattensguiden.

   

  Saltvattensguiden - Logo 2016 - fisk överst - 250x119px.png

   

 • Who's Online   12 Members, 0 Anonymous, 23 Guests (See full list)

 • Posts

  • Det var ett till tufft djur jag fick med igår också, men den behövde vänja sig lite vid akvariet först innan det var någon vits att ta en bild av den. Slanten var snäll nog att dela med sig av en av hans Död mans hand kolonier(Alcyonium Digitatum) som är en läderkorall från våra vatten. De här har gäckat mig ganska länge men nu är jag sugen på att testa igen, det här akvariet är mycket mer lämpat än de jag haft enstaka exemplar av i innan. Målet är då att mata den med cyclops, jag spruta på lite kring den nyss men... Har svårt att dra någon slutsats av det. Filmade för att kunna titta igenom senare. Filmen blev lite smådassig dock så ska försöka filma på nytt senare. Blev inte så klok på filmen om den åt cyclops eller ej, men något gjorde den iaf. Klart är att belastningen på akvariet kommer öka ganska mycket mot innan. Men å andra sidan var belastningen på akvariet så liten innan att skummaren inte gjorde någon som helst nytta så det finns nog kapacitet!  
  • Nu borde egentligen rubriken på denna tråden vara "Fem västkustakvarier...", men jag ser det som att de två, tomma akvarierna bara vilar sig. De kommer fyllas upp så fort barnen blir lite större och kanske vill hjälpa till också   I söndags var Bygert, Mikoto och jag i Lysekil under en hel dag för att helt frossa i kyla och kalla vatten. Mikoto har redan nämnt det i sin tråd och jag kan bara hålla med att det var väldigt trevligt och ett fantastiskt väder med tanke på årstiden.  I väntan på att de nya djuren etablerar sig frestar jag med lite färska bilder på några sjöstjärnor som funnits i karen ett bra tag.    20 liter, Dödmanshandskvariet: En fantastisk ormstjärna som är sammetssvart i verkligheten. Den nyansen fastnar inte riktigt på bild dock.     I förgrunden syns några kolonibildande sjöpungar i grön nyans.      20 liter, Sjöpungsakvariet; Förutom mina nya sjöpungar huserar här en Henricia sp.
  • Japp, det är tanken. Det blir nog en låg konstruktion som den står på ca 5cm så att om olyckan är framme och man spiller eller det stänker lite vatten så går det att torka upp.
  • Hej Andre , ber om ursäkt tillfällig sinnesförvirring , tänkte Aqua Care , du har ju en Deltec , du behöver du 2st unionskopplingar med samma storlek som sitter på pumpen,  du gör 2st förlängningsrör så att pumpen kommer under vatten ytan i sumpen ,till botten på reaktorn , rör eller slang som förlängning är vilket som , ta bort en av anslutningningarna på sug sidan på pumpinsuget , 90 vinkeln ,  sätt en kran på utloppsslangen ock led ner under ytan i sumpen ,  sen är det bara att starta pumpen ,sen sköter den sig själv , vill du kan du även sätta en kulventil på röret på sugssidan på det förlängnings röret , det finns mycket undertryck att nyttja på sugsidan på pumpen  då kan du öka insugsflödet mer om du vill , sen kan man lyxa till det med en backventil på insuget om man vill ,  om du måste skaka om reaktorn ibland kan det vara bättre med slang som förlängning än rör , då är det ingen risk att man knäcker ett rör eller anslutning, mvh stefan   
  • Bägge filtren står i sumpen/vid sidan av sumpen i skåpet.

   Förstår inte helt hur du menar med T-anslutning. Nitratfiltret kan inte ha så stort flöde som den interna cirkulationspumpen. Den pumpen ger 2000 liter/timme och filtren är specifiserade för 7,5 liter/timme.

   Tror inloppet är på sug sidan. Det går ju rakt in i pumpen så svårt å se att det skulle gå på andra hållet. 
×