Gå till innehåll

Alternativa LED lamps designer


mikoto

Rekommenderade inlägg

Jag är fortfarande förtjust i ljus, det är ganska kul att belysa våra kar så jag sitter gärna och undrar hur man kan designa om ljus.

 

LED är fortfarande en attraktiv ljuskälla på många sätt men jag tycker mediet är väldigt svåranvänt trots detta. Ljuset är för direkt och koncentrerat. Jag gillar fortfarande Metall Halogen lamporna mest rent estetiskt. De har ju egenskapen av att de är en rundstrålande ljuskälla, en stor del av ljuset som hamnar i akvariet är ju indirekt ljus från lampan som reflekteras ner genom armaturens reflektor. Jag tror det är en viktig egenskap som gör en skillnad mot ensamma högeffekts LED där jag upplever att man får ett väldigt koncentrerat ljus om man inte har den monterad väldigt högt ovanför karet. Men så länge man inte har en kub så har man troligtvis börjat lysa utanför akvariets yta innan diodens ljus täcker hela karet tillfredsställande. För ett mellanstort kar så räcker en MH lampa för det mesta för att ge en bra ljusbild över hela akvariet.

 

En lösning är såklart att ha flera dioder över karet men jag tycker att det ljuset blir ett tråkigare ljus att titta på då skuggbildningen inte blir densamma, jag vill helst ha en källa om möjligt. Det har även en tendens att bli svårinstallerat och komplext att bygga ramper med flera dioder. Har man lagt till någon blir det snabbt en syndaflod...

 

Jag har funderat över en konceptlösning. Denna utgår från att man använder en balk för att montera dioderna på och kyla de med. Man monterar helt enkelt två dioder "rygg mot rygg". Den ena dioden lyser direkt ner i karet för att skapa intensiteten och diod två lyser upp i en reflektor som adderar samma typ av ljus men sprider ut det vidare så att ljuset träffar en större yta. På detta sätt tror jag att man kan imitera MH ljuset mer likt och skapa en trevligare ljuskälla att titta på. Man får dock ha en så smal balk man kan för att undvika skuggning från dioden ovanför, man blir nog även lite begränsad i effekt då man behöver transportera värmen mer effektivt så två värmekällor blir så pass nära varandra...

 

Eventuellt kanske man kan använda konceptet för att blanda in mångfärgade källor i samma ljus. Man har högeffekts dioder på nedansidan som lyser direkt i akvariet medan man har enfärgade dioder på ovansidan tex röda, blå och gröna dioder. Så kan man blanda deras ljus effektivare och undvika de tråkiga färgskiftningar man kan få i vattnet när man har enfärgade dioder. Men ändå få den kraftiga intensiteten som skapar skuggspelet och dynamiken man kan få.

 

... Observera att jag är mycket känslig för kritik av min illustrations noggrant uträknade vinklar på det studsande ljuset! ;-)

Belysningsramp led med reflektor.png

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det finns spotlights som bygger på en LED som sitter i glaset och är riktad bakåt mot en reflektor. Thorn saluförde dem förut innan de la ner i Landskrona. Vet inte om de finns fortfarande. Kylningen skedde via ett par Heat Pipes som löpte i glaset. En ganska perfekt spott som inte bländande. De fanns förr (åtminstone för tre år sedan) i Universeums Shop. Vet inte om de finns kvar. 18 watt och ett enormt ljus. Kollade deras hemsida (thorn Lighting) den armaturen finns tyvärr inte kvar som det verkar

 

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Peter: Aha, måsvinge blir kanske bättre ja. Blir lite svårare att tillverka men tillverkningen gör man ju bara en gång.

 

Lasse: Ja du den har jag tänkt på någon gång, men jag har fortfarande inte sett den. Den låter ju ganska intressant. hade varit kul att se den över ett akvarium och se hur bra ljuset blir. 

 

Jag börjar bli sugen på att bygga en ny ramp nu, är lite less på min lysrörsramp...

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kanske kan funka med en list runt akvariet vinklat inåt om man kör U-list i aluminium och enkel rad med dioder, då får man ner värmen men kan ändå få till de reflekterade färgerna i akvariet.  Stänkskydd på det så borde det hålla. Fördelen med dessa lister är ju att de är billiga att köpa och driva, och att de enkelt kan pwm styras från en kontroller.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

3 timmar sedan, mikoto sa:

En sådan där stackare kan väl aldrig ge tillräckligt med effekt för våra koraller? :-) Men det var en kul lösning annars. Just nu sitter jag och grubblar över hur man kan bygga en måsvinge reflektor...

Man kan ju använda slingorna för tex vitt,rött grönt och blått dvs för att få färgerna att synas bättre, sen kan man ju komplettera med UV,Royal blue för tillväxtens och flourecensens. I din lösning skulle du tex kunna limma en rgb list på ovansidan av balken och sedan ha högeffektsvarianten undertill.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

10 hours ago, mikoto said:

En sådan där stackare kan väl aldrig ge tillräckligt med effekt för våra koraller? :-) Men det var en kul lösning annars. Just nu sitter jag och grubblar över hur man kan bygga en måsvinge reflektor...

 

Det allra lättaste sättet måste ju vara att ta två vanliga reflektorer (halvmåne) och kapa pyttelite av en sida (för att få ett rent och fint snitt) och sedan montera ihop.


Eller om du behöver en smalare reflektor så finns det ju T5 måsvingar att köpa hyfsat billigt :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Du har på tok för höga tankar om mina färdigheter Blackizzz. Jag har kommit fram till att min måsvinge blir enligt bifogat bild. Konceptet är korrekt så även om utförandet inte blir perfekt så bör resultatet ändå fungera tillfredställande.

 

Peter66: Mmm, men i mitt fall har jag egentligen en bra icke-led källa redan för det ljuset som inte är blått och UV, så det är de jag är mest sugen på att reflektera ner i karet och det vita ljuset lyser direkt. Annars verkar de där listerna inte vara så dumma för ett rent "synligt" ljus. Det är mycket ljus i de. Även om man blir skeptisk när man jämför W antalet mot lösa kraft dioder.

Måsvinge.png

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...