Gå till innehåll

Jag vill veta allt


Nim

Rekommenderade inlägg

Hej alla !!

Jag är så fruktansvärt glad jag kommer få ta över ett saltvattens kar av en vän som inte orkar ta hand eller sköta det längre. Karet är på 200 liter med levande sten i och 2 mjuka koraller nån grönaktig som ser ut som nån skumsvamp och nån som ser ut som taggiga svampar som va giftiga i luft berätta han. Finns ingen fisk i. Jag har haft ett gäng mindre sötvattenskar så är inte helt grön men ändå relativt ny speciellt inom saltvatten.

 

Jag vill ha och läsa så mycket information om saltvatten som bara går att få tag i, Finns det några bra sidor svenska som engelska som man kan läsa om dom olika typerna och om koraller fiskar och vilka som är lämpliga osv. Jag har googlat lite men inte fått fram någonting som jag tycker är superbra.

 

Eftersom karet stått ett tag är det en del gröna alger osv vad kan jag göra åt det bara rensa ut  ? och hur går vi tillväga för att flytta det på bästa sätt ? ska vi tömma de mesta och vattnet och sen tillsätta nytt eller bara spara så mycket av vattnet som möjligt ? alla råd tas tacksamt emot.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Se till att han tar ut knapparna - troligtvis Palythoa eller Protopalythoa - se http://se.reeflex.net/kategorie/61.html. De stenarna skall slängas innan du tar över akvariet. Inget för nybörjare inte heller för erfarna akvarister - se här

Jag ser att du bor i Växjö - inte långt från Gemla och Ocean Akvarium - om du tar kontakt med Stig så kan du nog få tag i http://www.zoo.se/korallrevsakvaristik-nyborjare-bok.html och samtidigt få en del väldigt bra råd

 

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej och välkommen till saltvattensguiden och en underbar hobby! Titta på våra artiklar så hittar du mycket matnyttig information.

Angående flytt så beror det på vad du har i akvariet. Har du känsliga koraller eller andra känsliga djur så är det inte helt fel att ta med så mkt vatten du pallar. Är det bara fiskar så går det oftast bra att köra nyblandat vatten så länge du har levande sten så det räcker då den då kommer ta med mycket av de nyttiga bakterierna. Ta det bara lugnt med matning så fall då du inte längre av samma mängd bakterier som ska bryta ner fiskbajset

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej och välkommen till SVG. Det finns några riktigt bra artiklar här. Dessutom har du Stigigemla här på guiden, han kan det mesta i den här hobbyn. Han driver dessutom en butik.

Här i Växjö finns även några andra aktiva akvarienördar, dessutom finns ju Tassar som har en hel del saltprylar.

Du ska känna dig mycket välkommen  in i gänget :):):) 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Men gud va hemskt med den artikeln och jag som har katt och hund hemma. Är dom så farliga om man bara låter dom va i karet utan att ens ta ur dom med vatten i så de täcker dom eller ska man bara ta skiten i en platspåse och bränna ? Det va Protopalythoa iallafall googlade och hittade en bild som stämde på dom som fanns i.

 

Han Stig i Gemla och Ocean Akvarium har jag hört talas om och fått rådet att köpa allt fiskar osv där då tassar och morrhår inte har alls samma kvalitet på sina grejer. Sen sätter jag inte min fot där om jag inte måste pga en otrevlig äldre kärring i personalen som kommenterade om min hund då en annan släppte fram sin hund till rumpan på min och då min är osäker då hon blivit biten ett par gånger av andra hundar då hon antagligen ses som "svag" så sa hon ifrån inte så konstigt men kärringen hävde ur sig "den där får du nog hålla lite koll på" och rynkade på näsan, bara för de råkar va en amstaff inte fick hon nå gotte eller gos heller som hon alltid får och är van att få där. Jag ändå varit där varje fredag och köpt syrsor och gotte till hunden sen jag flyttade hit, det har varit lite fredagsmys som min hund älskat.

 

Det är inga fiskar i utan bara stenen och dom 2 korallerna.

 

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Knappar är inte farliga om du låter dem vara men det är ju inte alltid lätt när man håller på med karet eller ska flytta det.

De som blivit förgiftade blir det oftast när de försöker få bort dem från stenen eller håller på med sten de inte visste hade knappar. Så mitt tips är att inte försöka få bort dem från stenen utan istället gräva en grop och begrava. Släng de inte bara i soporna eller öppet i naturen eftersom nån hund eller sopgubbe så fall kan bli utsatt. Använd alltid skyddshandskar. Hört om folk som hamnat i koma och blivit blinda när de fått giftet i ögonen

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...