Jump to content

All Activity

This stream auto-updates     

 1. Past hour
 2. izfisk

  151-720 liter Nike83:s 310l kub under trappen

  Tack för en bra tråd! Det ska bli kul att se ditt nästa projekt!
 3. Yesterday
 4. Aquario

  151-720 liter Åter uppliva innan nedläggning

  Lasse: Ja de är som mattor. Stigigemla: Du har träffat allt rätt. Jo jag vet att 5-6 cm inte är tillräckligt för en DSB. Det var dyrt att köpa all sand på en gång vid uppstarten. Jag har alltid haft i bak tanke att det en dag kommer att straffa mig. Det är kanske det som händer nu.... Kan man en sjöborre och en sjögurka vara till någon hjälp? En annan fråga är, kan man pytsa på med mera sand? I så fall hur mycket åt gången vågar man hälla i ? Mvh.
 5. Lasse

  Höga värden av koppar och aluminium

  Det ser ju bra ut - just nu har jag ca 0,070 ppm Al och ca 0,002 ppm Cu. Har varit uppe i 0,012 ppm Cu utan problem. Jag använder mer dessa tester som trender än absoluta värden. MVH Lasse
 6. j0nas

  Höga värden av koppar och aluminium

  Tack @Lasse. Jo karet ser bra ut, både hårda och mjuka koraller ser ut som vanligt. Märker inget på fisk/snäckor/eremiter heller. Kanske ska hoppas på en felmätning och skicka nästa test lite snabbare än sist.. Vem i karet hade indikerat högt koppar först? Minutfärsk oredigerad bild.
 7. Lasse

  Höga värden av koppar och aluminium

  Tittade på dina värden nu - inget katastrofalt tycker jag. Om allt ser bra ut - avvakta nästa test - det kan ju vara en felmätning. MVH Lasse
 8. Lasse

  Nybörjar fråga fisk bara dör?

  72 dagar - eller 74 dagar - det varierar lite är en siffra som är tagen från 1 undersökning som säger att de åtminstone kan leva så länge. Undersökningen säger inget om den övre gränsen för överlevnad. Det har senare visat sig att ich parasiten kan stanna längre i bottenstadiet pga av temp och syrefrihet. Men börja med en Triton test. Jag var på väg att säga att en total omstart med behandlad inredning och utrustning MVH Lasse
 9. Mazzi

  Vilken Hanna Checker

  Hej Vilken Hanna Checker för fosfat är att föredra? /Mats
 10. Christian J

  Nybörjar fråga fisk bara dör?

  På amerikanska sidor skriver de mycket om olika medicineringar med koppar och annat (som inte får säljas i Europa vad jag vet). Detta är väldigt skadligt för lägre djur, så behandla alltid fiskarna i ett separat kar om du fått tag i några sådana mediciner.
 11. Mazzi

  Zoas?

  Inga andra koraller som bränner varandra? Mina blev såna när en euphyllia och en montipora hamnade i krig. /Mats Skickat från min SM-G950F via Tapatalk
 12. Christian J

  Nybörjar fråga fisk bara dör?

  Det stämmer att ozon är hälsofarligt i för höga doser, dessutom gör det att plasten i skummaren åldras och kan spricka (vid långvarig användning). Jag märkte f.ö. ingen positiv effekt alls av ozon på mina fiskarna när de var sjuka. Har inte provat oxydator, men vad jag förstår måste man fylla på ny väteperoxid regelbundet, så det innebär väl en en del extra arbete och utgifter.
 13. Christian J

  Nybörjar fråga fisk bara dör?

  Det skulle ju kunna vara velvet, som du föreslog tidigare. Tyvärr verkar informationen på webben lite motstridig, exempelvis skrivs det ofta att velvet ser mer ut som mjöl än prickar, men sen visar bilderna ändå fiskar med just prickar, som här. Jag hade själv en massa plötsliga dödsfall med fiskar som såg ut precis som Zebrasoma xanthurum:en på bilderna ovan (vilket jag trodde var Cryptocaryon/prick)), men det kanske var velvet i mitt fall också trots allt. Efter mitt sista dödsfall lät jag karet gå utan fisk i 7 veckor, efter det har jag inte haft några liknande problem. 72 dagar (om man skall vara exakt ) är väl den längsta kända perioden som prick legat latent som cystor i inredningen (möjligen i kallt vatten dessutom). Det låter lite onödigt dyrt och pessimistiskt tycker jag. Även om det säkert är bra med en oxydator generellt så har ju trådstartaren just skaffat en UVC också... Testa med 2 månader och sedan en tålig, billig fisk är mitt förslag.
 14. imre

  Zoas?

  Jag tror inte det.. jag har zoas högst upp, i mitten och på botten.. ingen som trivs längre.. dom i bak där har alltid varit “långa” men varit fullt öppna förut..
 15. Christian_N

  Zoas?

  Det är inte så att dom står för mörkt? Dom ser väldigt långa ut. Skickat från min iPhone med Tapatalk
 16. stigigemla

  Höga värden av koppar och aluminium

  Alla Ballingprodukter är blandprodukter. Det är själva idén. I stället för att mäta alla ingående ämnen tillsätter man en blandning som innehåller det som typiskt brukar gå åt. Genom att de tillsatserna bara innehåller små mängder spårämnen är det enkelt för fabrikanten att kontrollera deras innehåll. Så jag tror knappast de är orsaken till höjda värden i något enda akvarium. Det som är svårt att hålla koll på är föroreningarna i de stora tillsatserna - kalcium, magnesium och kH. Och givetvis det salt som används + det vatten man blandar det med. Sedan är otur en viss faktor. Jag har en kompis som hade hantverkare hemma. Någon tappade en mässingskruv från trappräcket i akvariet. Allt dog. Det räcker med att man tappar lite grann från en kopparkabel i karet när man drar ledningar till något så är det problem.
 17. imre

  Zoas?

  hej, undrar varför mina zoas öpnar inte fullt ut? . det har varit så över en månad nu. värdena är stabila, allt annat trivs bra ( sps, lps ) nitrat 3-4 fosfat 0.02-0.03 kh 8,3 mg 1350 ca 490 salt 1.025 temp 25
 18. j0nas

  Höga värden av koppar och aluminium

  Tack @stigigemla och @Lasse ! Del av elkabel låter såklart som en rimlig förklaring men svårt att hitta.. Inget som jag har ser med blotta ögat iaf. Har tre jecod streamers, jecod retur och en skummarpump som enda elektronik i huvudkaret. En tunze3155 pump som ATO. Var hade ni börjat leta? Tunzepumpen har iofs börjat skramla mer än vanligt senaste tiden, kanske något där i som gått i sönder och läcker? Fungerar dock som tidigare. Med blandprodukter Lasse så menar du deras ABC? Den hade jag väl iofs lika gärna kunnat ersätta med någon annan balling. Vattenbyten sköts rigoröst och ingen fosfatremover i karet
 19. stigigemla

  Höga värden av koppar och aluminium

  Har du skött dina vattenbyten skall det inte ha kunnat komma så mycket koppar eller aluminium med tillsatserna. Halterna av de olika ämnena är ju utprovade. Så aluminium innehåller de knappast. Och som sagt: Andra använder de utan att få konstiga värden.
 20. stigigemla

  151-720 liter Åter uppliva innan nedläggning

  Jag tycker du du skall börja med att testa ditt vatten. Temperatur, salthalt. Sedan kH, kalcium, magnesium, nitrat och fosfat. Nitrat och magnesiumtest åldras ganska snabbt så inga utgångna datum på testerna. 5 - 6 cm sand är inte en djup sandbotten. För att få den anaeroba nedbrytningzonen i sanden så behövs minst dubbla tjockleken. 5-6 cm är bara bra på att samla en massa skit. Jag skulle börja med att ta ut sand så det bara är 1 - 2 cm kvar. Det är säkert en väldig massa skit i sanden så sug ut med en hävert så att det inte rörs upp i karet. Att det finns så lite smådjur i stenen beror på att du har en mycket låg näringsomsättning i karet. (Om inte fiskarna är uppåt 30 cm). Det som gör att korallreven inte är täckta av alger är alla betare som håller dem tillbaka. Du behöver mycket mer. En sjöborre brukar vara bra på att ta de långa trådarna.
 21. Är det brunröda som mattor. Vad är dina NO3 och PO4 värden? MVH Lasse
 22. Lasse

  Höga värden av koppar och aluminium

  Red Seas produkter är blandprodukter vilket gör att det är väldigt lätt att få sneda värden. Jag föredrar de produkter som bara innehåller ett ämne i taget. Vad gäller al så håller jag med Stig MVH Lasse
 23. stigigemla

  Höga värden av koppar och aluminium

  Aktivt kol har i stort sett ingen inverkan på koppar eller aluminium. Möjligtvis om det är av extremt dålig kvalitet. Red Seas produkter har knappast med det att göra. Andra använder de utan att få konstiga värden. Aluminium kommer oftast från Alubaserad fosfatremover eller extra prylar som t.ex marinpure filterblock. Koppar från metalldelar som ramlat ned i karet. 12 ug / liter är 4 mg i 350 liter ungefär. Det motsvarar 1/16 kubikmillimeter koppar så en cm av en kardel från en elkabel är mer än nog.
 24. Aquario

  151-720 liter Åter uppliva innan nedläggning

  Det är både långhårig gröna, och brunröd gägg. Finns på stenar och sanden.
 25. Last week
 26. Skickade in ett Marinlabs test i veckan, senast jag gjorde det var i höstas. Det mesta var enligt plan förutom koppar och aluminium som nu ser ut enligt nedan. Förra mätningen var Al på nästan noll och Cu på noll. Det jag har ändrat sedan i höstas är att jag börjat följa Red Sea reef care program. Dvs deras balling, spårämnen och korall näring. Har inte doserat nopox då jag har haft problem med låga näringsvärden. Utöver produkter så är det 10% vb varje vecka. Är det Red Seas produkter som har gjort att Cu skenat? Hur tror ni att det är tänkt att man ska hålla värdet på en bra nivå? Hur gör andra? (Bytte ut strumpan med aktivt kol idag men tror inte att det är hela lösningen)
 27. Mattias7898

  Nybörjar fråga fisk bara dör?

  Sorry karet är på 350l, en oxydator känns ju billigare än ozon, ozon är väll inte super hälsosamt heller? vilken grunka är lättast och effektivast att använda?
 28. Mattias7898

  Nybörjar fråga fisk bara dör?

  Hej Lasse! Låter som min vanliga tur. 2-3 månader till utan fisk och så är risken att man får det igen så fort man stoppar i en fisk. Känns ju snabbare och koka hela inredningen och börja om. Får börja med triton testet och ta det där ifrån.
 1. Load more activity
×