Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Moose

Styrelse
 • Antal inlägg

  1 555
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  53

Allt postat av Moose

 1. Då har planerna börjat smidas inför nästa projekt. I slutet av maj kommer vi flytta till hus. AKVARIET Planerna är ett akvarium med måtten ca 170x70x70. dvs ca 800 liter. Frontglaset i diamantglas. Det finns ett antal begränsande faktorer. På vänster om sida står en kamin, dvs karet kan inte vara längre, då det isåfall kommer för nära kaminen. För att avleda värmen så kommer en luftspalt att lämnas mellan täckskiva och kortsidans glas. Djupet på karet hade varit önskvärt med 80cm men jag tror inte jag får tillstånd till detta. Men 70 har jag iaf fått ok på. BÄNK Bänken kommer jag nog bygga ngt lägre än mina gamla bänkar som har varit runt 90cm i höjd. Den nya bänken blir antagligen ca 75cm för att man lätt skall kunna se topparna på korallerna. SUMP Vad beträffar sumpen så är planen att ha denna i källaren. En krypgrund med gjutet golv. Sumpen kommer behövas täckas in ordentligt för att inte bidra med fukt till grunden dock. Och för att den avfuktare som står där nere inte skall gå mer än nödvändigt. UTRUSTNING Skummaren: den jag har idag är gjord för ca 1500 liter, så den kommer räcka ett tag till. Ljuset: kommer troligen att övergå till T5, 10x80w eller 8x80w. Detta kommer vid ett senare tillfälle, då jag börjar med de ramper jag har (LED samt MH) Retur: om sumpen skall vara i källaren kommer en ny retur att behövas, oklart vilken ännu, prisvärda alternativ. Flöde: Kommer skaffa mig en Gyre, den större modellen. Vad kommer då inriktningen på karet vara? För er som har lite koll på mig tror jag svaret är enkelt. Detta kommer bli ett kar med inriktning till 90% på sps. I fiskväg kommer jag sikta på kejsare.
 2. Montipora danae brukar dom kallas. Sen finns det olika färgmorpher. Superman. Blå bas röda polyper. Hulk. Blå bas gröna polyper Raimbow blå bas med gröna och röda polyper. Mfl
 3. Att det e lägre just nu följer de normala trenden. Vi ser exakt samma sak varje år. När våren/sommaren kommer dyker aktivitet för att i september stegras igen. Sen är Sverige ett litet land och antalet saltakvarister är lågt jämfört med vanliga akvarister även om det sakta stiger hela tiden. Jag skulle vilja se att vi expanderade lite. Vi har två grannländer bredvid oss. Tänker främst på Norge och Danmark. Dom kan ju fortfarande skriva och vi skulle ändå förstå 99% av det som skrivs. Och dom förstår vad vi skriver. Skulle vi kunna locka lite folk därifrån så hade ju aktiviteten ökat ytterligare.
 4. 721-1199 liter

  Städat fraggkaret idag och har limmat upp en del på fraggstenar. Slemmar lite när jag tog bilden.
 5. 721-1199 liter

  Jag kämpar på rent psykiskt. Försöker se ljusglimtarna fast det är svårt. All energi går just nu till att försöka hitta felkällor. Och korallköp är bara att glömma. Finns varken pengar eller ngn nytta med det just nu. Även om jag själv inser att jag måste ha lite nytt ibland bara för att hålla intresset och glädjen vid liv. Även de små sakerna kan förgylla. Diverse lps och Ricordea även Zoanthus kanske. Så är det ngn i Göteborg som har ngt till övers så hojta gärna till. Lite bilder oxå.
 6. 721-1199 liter

  Massor av problem koraller dör .. cyano och dino. Har stäng av allt konstigt. Back to basic. Inget kol. Ingen remover inga spårämnen förutom kalcium och kh. En dag senare så var vattnet klart iaf. Alltid ngt. Har fått ändra om scapen en del.
 7. Sist jag mätte hade jag 0.03 i fosfat. Förvisso med Hanna icke low range. Jag har grön alger på bakrutan. Men kan ju vara att dom binder upp allt oxå. Jag har dock inte problemet med att dino täcker koraller.
 8. Jo. Testade ny sand i större storlek. Efter att min gamla sand fick massa dino. Men som du säger så efter 2-3 dagar var allt tillbaka. Nya pumpen satte jag i för först trodde jag att det berodde på för lågt flöde på vissa delar. Därav döendet. Hoppas få hem mitt triton test snart så jag kan se vad jag har för värden
 9. Följer denna tråd. Har själv stora problem med vävnadsläpp på acros just nu. Har haft det några månader. Släpper på random ställen och på olika koraller. Senast igår tappade min hyacinthus 10x10 cm på undersidan över natten. Har både dinos och cyano. Har nu slutat med alla tillsatser. Kör bara kh och ca. Inget kol eller ngt. Skall skicka in ett nytt tritontestet imorgon hoppas jag. Har senast idag bytt 200 liter vatten oxå.
 10. 151-720 liter

  Makalöst vackert Jonas!
 11. Vad han menar är att du skall skriva som ett vanligt foruminlägg istället för att bifoga en pdf
 12. 151-720 liter

  Ser riktigt bra ut!
 13. 721-1199 liter

  Två nya helbilder. Grumligt vatten. Den nya pumpen hittar skit på nya ställen. Sen börjar några koraller återhämta sig. Men fortsatt riktigt kassa färger på dem.
 14. Det handlat mer om att du skall få en fin kortisionkur! Typ 8 tabletter som löses upp i vatten typ. Det hjälper kroppen och immunförsvaret att motverka inflammationen.
 15. Stort tack till Ciklidhuset för att ni vill fortsätta att annonsera på Saltvattensguiden ytterligare 1 år.
 16. 721-1199 liter

  pumpen säljs utan kontroller och kan inte köras utan. man måste ha en kontroll oxå.
 17. 721-1199 liter

  Återkommer när den gått nån vecka eller två. Tycker den flyttar vattnet fint iaf
 18. 721-1199 liter

  Har idag bytt ut tre av mina pumpar på ena kortsidan mot en gyre 250. Grymt mkt snyggare estetiskt
 19. nano

  Vackert! O kul att du e tillbaka
 20. 721-1199 liter

  Ny bild på musslan
 21. 721-1199 liter

  Haha. Där ser man. Ja det dyker upp lite var stans har jag märkt. Skoj! Alltid kul att andra gillar det man gör.
 22. 721-1199 liter

  Så galet nöjd med min nya mussla. Bluespotted Tridacna squamosa. Har även fått i 3st nya sandvändande sjöstjärnor för att hålla min nya sand vit. Samt en sjöborre till. Känner att det går bättre och bättre just nu. Och att karet håller på att återhämta sig efter en jobbig period. Hobbyn är roligare igen!
 23. Det är lugnt. Kul djur. Jag har tusentals av dom i mitt kar. Det ormsjösjtärnor som kan ta fisk är stora. Ofta gröna. Snackar 10cm+