Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Moose

Styrelse
 • Antal inlägg

  1 649
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  65

Allt postat av Moose

 1. Om man får in en sjukdom i karet. Hur länge måste karet gå utan fisk för att bli fritt från smitta? På tex prick, odinium osv. @stigigemla och @Lasse Ni kan väl hjälpa mig göra en liten sammanställning på det vanligaste sjukdomarna och hur länge karet måste gå tomt för att vara säkert för återintroducering
 2. 721-1199 liter

  Nu är skummaren på plats! Lägger upp en jämförelsebild med gamla skummaren oxå.
 3. Då har planerna börjat smidas inför nästa projekt. I slutet av maj kommer vi flytta till hus. AKVARIET Planerna är ett akvarium med måtten ca 170x70x70. dvs ca 800 liter. Frontglaset i diamantglas. Det finns ett antal begränsande faktorer. På vänster om sida står en kamin, dvs karet kan inte vara längre, då det isåfall kommer för nära kaminen. För att avleda värmen så kommer en luftspalt att lämnas mellan täckskiva och kortsidans glas. Djupet på karet hade varit önskvärt med 80cm men jag tror inte jag får tillstånd till detta. Men 70 har jag iaf fått ok på. BÄNK Bänken kommer jag nog bygga ngt lägre än mina gamla bänkar som har varit runt 90cm i höjd. Den nya bänken blir antagligen ca 75cm för att man lätt skall kunna se topparna på korallerna. SUMP Vad beträffar sumpen så är planen att ha denna i källaren. En krypgrund med gjutet golv. Sumpen kommer behövas täckas in ordentligt för att inte bidra med fukt till grunden dock. Och för att den avfuktare som står där nere inte skall gå mer än nödvändigt. UTRUSTNING Skummaren: den jag har idag är gjord för ca 1500 liter, så den kommer räcka ett tag till. Ljuset: kommer troligen att övergå till T5, 10x80w eller 8x80w. Detta kommer vid ett senare tillfälle, då jag börjar med de ramper jag har (LED samt MH) Retur: om sumpen skall vara i källaren kommer en ny retur att behövas, oklart vilken ännu, prisvärda alternativ. Flöde: Kommer skaffa mig en Gyre, den större modellen. Vad kommer då inriktningen på karet vara? För er som har lite koll på mig tror jag svaret är enkelt. Detta kommer bli ett kar med inriktning till 90% på sps. I fiskväg kommer jag sikta på kejsare.
 4. jag kommer åt den utan problem i Explorer ifrån jobbet.
 5. Vi hälsar Triton akvarium välkomna tillbaka som annonsör på saltvattensguiden!
 6. Bara fråga Ted så löser han fram limmet
 7. Inte mer än att man har ett annat lim. Som är mkt trögare än vanliga tangit limmet. Man penslar på limmet
 8. Har själv flexibel pvc på vissa partier. Funkar klockrent.
 9. Så ett korallkar 30 dagar borde vara lugnt för det flesta sjukdomar?
 10. 151-720 liter

  Skoj Stor möjlighet att den kommer ifrån mig då
 11. 721-1199 liter

  Körde utan ca 3 månader.
 12. 151-720 liter

  Fin peltiformis i början. Var kommer den ifrån?
 13. 721-1199 liter

  De beter sig ungefär samma. Men kisel är ofta som ett dammlager. Dino är betydligt mer slemmig och längre trådar. Ingen fara i att ligga högt i kh. Det är snarare om man legat lågt och stiger snabbt som det blir en risk. (Obs! Detta är personliga uppfattningar och inget som finns bevisat, utan det är så mitt kar här reagerat)
 14. Drar igång en liten tråd som är till för att ni skall visa er senaste helbild. Alla storlekar, inriktningar, varmt som kallt är välkomna, enda kravet är givetvis att det skall vara fyllt med saltvatten =)
 15. cyanon kommer ofta vid obalans mellan nitrat och fosfat eller vid mkt låga näringsvärden. Att ta ut o slänga stenen kommer inte hjälpa, cyanon finns i systemet, och den kommer alltid finnas där. Det gäller att få bort förutsättningarna till varför den växer där. testa flytta stenen till ett ställe med högre flöde till och börja med.
 16. Precis som Stefan säger. Det är dom gröna med brunt. Dom tillhör palythoa släktet och innehåller palytoxin som är ett av jordens giftigaste. Tror det är 0.002 gram som räcker för att ha ihjäl en vuxen. Men lugn och fin. Sålänge den är i vattnet är den ofarlig. Rör den dock inte om du har sår på händer. Ta inte upp stenen ovanför ytan. Och framförallt försök inte pilla loss dom. Bästa är att lägga stenen i en påse/hink och lämna till miljöstation och märk tydligt palytoxin. Det är inte farligt för fiskar eller koraller. Och det är igentligen inte farligt för sig heller. Om man är varsam och medveten om hur man skall göra. Så inget pill. Och låt den vara så e det lugnt.
 17. 6 månader låter i längsta laget. Jag har för mig att aefw kan leva upp till 14 dagar utan någon acropora. Sen tar det ca 21 dagar innan äggen kläcks. Så i ett värsta scenario om en mask lägger ägg på den 14e dagen så bör det bli 14 dagar + 21 dagar + 14 dagar. (sista gången läggs inga ägg, för utan acropora att äta blir dom inte tillräckligt stora läs könsmogna ) Så för att vara på den säkra sidan, säg 2 månader / 8 veckor
 18. Svårt att avgöra. en knapp kan ju få olika färger beroende på i vilket ljus man tittar på den.
 19. Mkt fint =) Vill inte leka bror duktig. Men stenen i mitten med knapparna på är palythoa (giftiga). Men detta vet du säkert redan =)
 20. Det finns massor av olika sätt, men först måste du ta reda på vad du har i nitrat och fosfat.
 21. Koka aldrig levande sten!! Det kan växa saker på stenen som släpper farliga ämnen om man kokar. Dels palytoa, men även en hel del svampar kan avge mindre trevliga substanser att inandas. Och att koka stenen tar inte bort fosfat, den kommer ändå behöva lakas ur. Skulle även vilja påstå att PH kan du sluta mäta, såvida du inte har ett kar med massor av sps och strävar eftr maximal utfärgning samt tillväxt. Ligger kh och calcium rätt så ligger PH inom godkända marginaler oxå. Ditt problem med cyano och dino har garanterat att göra med obalans mellan nitrat och fosfat Vad har du för invånare?
 22. Du skulle döda stenen. Ingen tvekan om det. Men det kommer ta lång tid att dra ur alla näringsvärden ur stenen, det är isåfall om du lägger den i sötvatten med cirkulation, massa fosfatremover och låter gå så några månader med täta vattenbyten. Jag tror inte stenen är orsaken till att du får dino och cyano, hur ser näringsvärderna ut?