Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Moose

Styrelse
 • Antal inlägg

  1 796
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  88

Allt postat av Moose

 1. Damseller benämns ofta som allt annat än trevliga. Dom kallas ofta för blåa djävlar. De flesta frökenfiskar är aggressiva och territoriella.
 2. 721-1199 liter

  Tack vare mycket goda vänner inom hobbyn går återkomsten mycket lättare. Karet börjar sakta men säkert fyllas på med godsaker. Acropora Stylopora Knappar Och mer är påväg!
 3. Då har planerna börjat smidas inför nästa projekt. I slutet av maj kommer vi flytta till hus. AKVARIET Planerna är ett akvarium med måtten ca 170x70x70. dvs ca 800 liter. Frontglaset i diamantglas. Det finns ett antal begränsande faktorer. På vänster om sida står en kamin, dvs karet kan inte vara längre, då det isåfall kommer för nära kaminen. För att avleda värmen så kommer en luftspalt att lämnas mellan täckskiva och kortsidans glas. Djupet på karet hade varit önskvärt med 80cm men jag tror inte jag får tillstånd till detta. Men 70 har jag iaf fått ok på. BÄNK Bänken kommer jag nog bygga ngt lägre än mina gamla bänkar som har varit runt 90cm i höjd. Den nya bänken blir antagligen ca 75cm för att man lätt skall kunna se topparna på korallerna. SUMP Vad beträffar sumpen så är planen att ha denna i källaren. En krypgrund med gjutet golv. Sumpen kommer behövas täckas in ordentligt för att inte bidra med fukt till grunden dock. Och för att den avfuktare som står där nere inte skall gå mer än nödvändigt. UTRUSTNING Skummaren: den jag har idag är gjord för ca 1500 liter, så den kommer räcka ett tag till. Ljuset: kommer troligen att övergå till T5, 10x80w eller 8x80w. Detta kommer vid ett senare tillfälle, då jag börjar med de ramper jag har (LED samt MH) Retur: om sumpen skall vara i källaren kommer en ny retur att behövas, oklart vilken ännu, prisvärda alternativ. Flöde: Kommer skaffa mig en Gyre, den större modellen. Vad kommer då inriktningen på karet vara? För er som har lite koll på mig tror jag svaret är enkelt. Detta kommer bli ett kar med inriktning till 90% på sps. I fiskväg kommer jag sikta på kejsare.
 4. Så är det ju, men hobbyn tar stora kliv frammåt varje år. Och överlevnaden blir längre och längre, tror inte det dröjer länge innan koden knäcks. Kanske är det ni som knäcker den först? Vore ju grymt! David, kolla senste PM jag skickade till dig på messenger med =)
 5. Låter bra det, skall se på sikt om jag kan få tag i ngn, dom var ju riktigt snygga. Det är annars ngt jag saknar i svenska butiker. Vackra mjukkoraller, för nog finns dom!
 6. Va ligger sånna här på i för pris? Hade varit kul o prova
 7. 721-1199 liter

  Tack! Faktiskt inte. Jag skar till en bit i wellpapp av samma storlek som bottenglaset och byggde utanför karet. Och limmade det som kundes, man får inte komma för mkt. Man skall ju orka lyfta i det i karet oxå. Sparade några väl valda ställen där levande sten adderades för microliv etc. Detta var faktiskt första försöket. Hade dock en ganska klar bild i huvudet innan jag startade och väldigt mkt sten i olika former och storlekar att bygga med. Man får försöka tänka på hur viss koraller växer och skall få plats med. Utan att skryta har jag dock fått mkt beröm av akvaristrr tidigare för snygga scapes. Även av de som håller på med växtkar. Så jag har väl kanske en dold talang
 8. 721-1199 liter

  Har senaste veckan haft en av de värre brunalgsfaserna jag sett genom mina år inom denna hobby. Karet startades för 2 veckor sedan. Märke igår en minskning. För att idag vara i stort sett helt borta. Det jag har gjort är att dosera bakterier varje dag. Samt mekanisk filtrering i form av filtervadd ihop med en maxijet.
 9. 721-1199 liter

  Tack! En montipora superman som färgar fint just nu.
 10. Vart kan jag köpa detta detta? Behöver för att blanda kh. Mg+ca och salt. Fauna marins är uteslutet då de säljer i för små burkar till hutlösa priser. Stig och oceanakvarium har jag försökt få tag på i 11 dagar nu utan att få respons. Jag behöver en lösning på detta fort då mina kemikalier börjar sina. Och det går åt fort med ca 850 ml om dagen. Annars riskerar mitt kar snart att krascha. Jag är allt annat än nöjd just nu och jag börjar få lite panik.
 11. Sinularia dura gissar jag på
 12. 721-1199 liter

  Nu måste jag skriva av mig lite. Allt började i söndags. Ena bilen stannade efter en korsning, lyckades köra ca 200 meter innan den tappade all kraft, motorn går men den växlar ej (automat) ringer Trygg Hansa som skickar bärgare, bilen bärgas till en verkstad. Bilen står på verkstad tills igår (onsdag) dom kan inte laga då dom inte är auktoriserade för wolksvagen. Men dom misstänker kopplingen. Jahopp... Ringer Trygg Hansa igen och skäller på dom, hur fan kan dom bärga bilen till en verkstad som inte ens klarar laga bilen??? Dom ville inte ta ngt ansvar, utan sa bara, vi bärgar till närmaste verkstad, sen vad dom kan eller ej, ja det e inte vårt problem.... Idag hämtar vi bilen på verkstaden, påbörjar bogsering till annan verkstad som är auktoriserad, vi får bogsera själva, trygg hansa ville inte hjälpa till. Efter att ha kört nästan hela vägen. då går bogserlinan AV!! Alltså vafan e det frågan om. (köpt på biltema, gissa om dom skall få skit för det) Som tur var såg en annan herre vad som hände och stannade direkt och vi fick låna hans lina, så nu är bilen på plats på verkstaden iaf. Dom skall kolla på den på tisdag. Det läskiga i allt var att vi påvägen passerar en järnvägsövergång. Som börjar blinka och tuta precis när vi är uppe på, vi hinner över i god tid innan bommarna går ner, men tänk OM linan gått av där??? Blir inte så mkt att köpa till karet pga detta nu, då verkstaden trodde det skulle kosta ca 19.000kr om det nu var kopplingen. (sitter dubbla på automatlådorna) Ge mig kraft!!
 13. Pachyseris gemmae?
 14. 721-1199 liter

  Tack! Kan även meddela att brunalgsfasen är här i full kraft. Ser även lite grönalger. Men det ger sig med tiden. Lite mer sniglar skall i oxå
 15. 721-1199 liter

  Jag tror min Candy cane gillar läget iaf, lagom uppblåst =)
 16. 721-1199 liter

  Lite nytt som tillkommit karet. Acanthurus tennenti. En inte allt för vanlig kirurg. Acanthurus nigricans Banangylta 10 sniglar tectus 2 sandvändande sjöstjärnor Lite fraggar av diverse. Discosoma. Ricordea Hysterix Flakisar Känns jäkligt skoj och inspirerande att vara tillbaka!
 17. Drar igång en liten tråd som är till för att ni skall visa er senaste helbild. Alla storlekar, inriktningar, varmt som kallt är välkomna, enda kravet är givetvis att det skall vara fyllt med saltvatten =)
 18. Jag är igång igen!!
 19. Grymt kul och spännande ämne! Hoppas ng lyckas knäcka koden på dendro! Har själv provat vid ett tillfälle, detta ihop med zeovit och kraftigt mulming. Den tynade bort.
 20. 721-1199 liter

  Nu är läckan tätad!! Så nu är systemet helt igång.
 21. 721-1199 liter

  Har en Candy cane som fått flytta upp i karet. Den ser ganska glad ut iaf med lite "flubber"
 22. 721-1199 liter

  Tack till båda! Jag tror jag hittade läckan. Man hör hur det suger luft. Men ett ställe när jag satte fingret så blev det tyst. Det kommer inga droppar när vattnet är på. Och droppar lite när jag stänger av. Dvs när trycket släpper. Har kladdat på med mängder av lim nu. Kör en vända till sen
 23. 721-1199 liter

  Tack! Det går inte, jag kommer inte åt med två händer samtidigt, och marginalen ifrån 90 graders vinkeln som stter ihop med röret upp igenom "taket" (det är här jag tror det läcker!) Sitter ca 5mm-10mm ifrån. Så minimalt med utrymme.
 24. 721-1199 liter

  Säg inte så Lasse! Jag kan bara täta från utsidan. Med andra ord det måste gå! Dock hade det varit lättare med "det blåa" pvclimmet som man får på burk med en liten pensel som man kletar på. Det är lättare att få tjock och lättare att komma åt på svåra ställen, men ingen verkar ha det hemma längre.
 25. 721-1199 liter

  BAKSLAG! Drog igång returen igår med märke rätt fort att det bubblade ovanligt mycket från returröret. trodde först att det drog med sig luft, dvs att det svalde för mkt vatten. Men nähepp, röret stod ca 10cm under vatten, luften kommer någon annan stans. Ner i källaren stängde av allt igen. Kröp längts in i grunden, 40 cm höjd att röra sig på. Samt 30cm smalt längst in. (alla rör drogs innan jag gjöt upp pelare för att hålla golvbjälkarna) Lyste med ficklampa och såg att det droppade rätt friskt där inne. HELVETTE! Aja, jag ålade mig in med en tub tangit, kletade på runt skarven överallt där jag kom åt. Genom att hjäpa till med fingrarna, hade fan tangit från fingertopparna till armbågen när jag var klar. Nu har detta fått torka under natten, så gör jag ett nytt test idag igen. Hopas hoppas jag fick det tätt. Annars har jag problem, big time!