Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Moose

Styrelse
 • Antal inlägg

  1 715
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  74

Allt postat av Moose

 1. 151-720 liter

  jäkligt kul att du är tillbaka! Varmt välkommen!
 2. Då har planerna börjat smidas inför nästa projekt. I slutet av maj kommer vi flytta till hus. AKVARIET Planerna är ett akvarium med måtten ca 170x70x70. dvs ca 800 liter. Frontglaset i diamantglas. Det finns ett antal begränsande faktorer. På vänster om sida står en kamin, dvs karet kan inte vara längre, då det isåfall kommer för nära kaminen. För att avleda värmen så kommer en luftspalt att lämnas mellan täckskiva och kortsidans glas. Djupet på karet hade varit önskvärt med 80cm men jag tror inte jag får tillstånd till detta. Men 70 har jag iaf fått ok på. BÄNK Bänken kommer jag nog bygga ngt lägre än mina gamla bänkar som har varit runt 90cm i höjd. Den nya bänken blir antagligen ca 75cm för att man lätt skall kunna se topparna på korallerna. SUMP Vad beträffar sumpen så är planen att ha denna i källaren. En krypgrund med gjutet golv. Sumpen kommer behövas täckas in ordentligt för att inte bidra med fukt till grunden dock. Och för att den avfuktare som står där nere inte skall gå mer än nödvändigt. UTRUSTNING Skummaren: den jag har idag är gjord för ca 1500 liter, så den kommer räcka ett tag till. Ljuset: kommer troligen att övergå till T5, 10x80w eller 8x80w. Detta kommer vid ett senare tillfälle, då jag börjar med de ramper jag har (LED samt MH) Retur: om sumpen skall vara i källaren kommer en ny retur att behövas, oklart vilken ännu, prisvärda alternativ. Flöde: Kommer skaffa mig en Gyre, den större modellen. Vad kommer då inriktningen på karet vara? För er som har lite koll på mig tror jag svaret är enkelt. Detta kommer bli ett kar med inriktning till 90% på sps. I fiskväg kommer jag sikta på kejsare.
 3. 721-1199 liter

  Går långsamt framåt. Nu e bakgrund på plats iaf. Låter projektet ta sin tid och varje moment får mogna fram.
 4. 721-1199 liter

  Nya filter i osmosen. TDS-mätare installerad. 61 på invattnet. 0 på vattnet ut
 5. 721-1199 liter

  Tack för era hejjarop! Även om man gör detta för sin egen skull så blir det väldigt mkt enklare och lättare att ta rätt beslut när man känner support och får glada tillrop. Jag har inhandlat bakgrundsgfilm (solskydsfilm, supermörk) till karet, som kommer sättas upp under veckan. Sen kommer jag kunna flytta tillbaka karet och börja skissa på lite upplägg av sten. Kommer dock behöva mera sten, kommer utgå ifrån mestadels död sten. Och sen ympa in bakterier o annat med lite levande. Tänkte försöka bygga med både bumlingar och flak, eventuellt några "grenar" med för att få olika höjd och djup. Har lite ideer angående hur jag skall göra. Har även köpt nya filter till osmose samt en tds mätare att koppla in, så jag ser när filterna börjar bli dåliga. Skall inte lämna ngt åt slumpen.
 6. 721-1199 liter

  enligt triton 390 ppm
 7. 721-1199 liter

  Nu står karet tomt och skämms. Jag håller på att gör om vissa saker. Som jag inte var nöjd med tidigare. Karet kommer startas om under vintern/våren. Men med inriktning mixed reef. Mkt lps. Även mjukt. Så jag e snart tillbaka
 8. 721-1199 liter

  Allt fortsätter att dö. Jag kommer lägga ner hobbyn nu. Har ingen ork eller motivation att fortsätta. Kanske börjar i framtiden igen. Men då med ett betydligt mindre kar.
 9. 721-1199 liter

  Dag 2 och det mesta är klart. Lite finjusteringar kvar bara.
 10. 721-1199 liter

  Jodå. Visst har jag barn. 2st Som tur är når dom inte upp till kanten och vanligtvis har jag luckor även där uppe
 11. 721-1199 liter

  Igår kämpade jag och slet hela kvällen o halva natten. Ut med all sten, tömde hela karet, på vatten och sand. Blandade till 400-500 liter nytt vatten i rätt temp sen tillbaka med stenen på ungefär det sätt jag vill ha den. Kom i säng vid 02.00, lite trött idag när klockan ringde 05.00 Fortsättning följer...
 12. 721-1199 liter

  Tack för stödet!
 13. 721-1199 liter

  jag har bara lyckats rädda en liten liten bit, får se om den ens överlever, får jag bara igång allt igen utan problem så är det ju en korall som växer hyffsat fort. '
 14. 721-1199 liter

  dom bör bytas, dom har precis passerat 1 år nu. Men aldrig att dom är så dåliga att koraller sakll dö, framförallt inte fisken. För fisken räcker ju dagsljuset. Kanske har dom tappat 10-20% men på 960w belysning så skall inte det ha så stor betydelse. Bara om man vill pressa fram fler färger
 15. 721-1199 liter

  Kan inte lämna den hobby man haft kär i snart 11 år. dock kan jag ju ärligt säga att tanken har slagit mig flera gånger..... Tyvärr har musslorna inte överlevt. Rören är inte jättegamla, max 10 år sedan komunalt vatten blev indraget. Jag har ju dock alltid använt osmos oxå.
 16. 721-1199 liter

  Ser så jädrans fint ut!! Kul att man kan hämta inspiration här. Nu när det är lite tyngre för en själv. Mitt kar kraschat, en del koraller lever fortfarande, men osäker om jag lyckas rädda dom. Mkt fint har tyvärr dött.
 17. 721-1199 liter

  här har det varit tyst ett tag. anledningen är enkel. karet har kraschat kort sagt. Vad händer? - alla koraller tappar färg och vävnad ifrån topparna. Blir bruna och sen släpper vävnaden. - alla fiskar dör Varför? - Inte en jäkla susning. Triton test visar på ok värden. - Kan haft lite felande salthalt, då min elektriska refraktometer visade 1.026 i karet, men dubbelkollade detta med vanlig refraktometer som visade 1.019 vilket är för lågt för koraller. Dock borde inte fisken ha några problem... Plan? - Har blandat nytt vatten med rätt salthalt i sumpen (200 liter), kopplat bort detta ifrån huvudsystemet och flyttat dit allt som fortfarande lever, ej sten. - Kommer i em, tömma hela karet på all sten, suga ur precis allt gammalt vatten samt sand o övrig skit. Fylla med nyblandat saltvatten och tillbaka med all sten igen. kommer bli en omscape med andra ord. - sen kommer alla koraller få flytta tillbaka. Varför? - Jag hoppas helt enkelt att något föremål har trillat ner i karet, som jag på så vis damsuger upp samt att nytt vatten är det som känns som rätt väg att gå just nu. - Jag har inte råd med ny sten så jag hoppas helt enkelt att det inte är stenen som är kass. Alternativet är att lägga ner helt. Har blivit av med mkt fina koraller tyvärr.
 18. Drar igång en liten tråd som är till för att ni skall visa er senaste helbild. Alla storlekar, inriktningar, varmt som kallt är välkomna, enda kravet är givetvis att det skall vara fyllt med saltvatten =)
 19. Folk söker snabba svar på facebook istället.
 20. Där har du fel. Antalet registrerade medlemmar är inget som minskar. Utan ligger på en ganska bra nivå. Det är aktiviteten som gått ner.
 21. fixat
 22. Mycket fint! Mera Tack!
 23. Grattis säger vi från Saltvattensguiden oxå! Då produkten nu är färdig och faktiskt finns att beställa kommer denna tråd låsas. Vi har låtit denna tråden finnas för att så många som möjligt skall kunnat följa utvecklingen och framstegen med Jonas maskin. Och det har legat i alla akvaristers intresse att få denna info. Nu är produkten färdig och skall säljas av ett vinstdrivande företag. För att få göra fortsatt reklam för sina produkter krävs att man är Annonsör. Hoppas på förståelse.