Gå till innehåll

jarecki68

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  398
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunnit

  12

Allt postat av jarecki68

 1. Hej jag heter Jaroslaw Kolodziej och varit medlem från 2007. Älskar allt som har med saltvatten att göra försökte starta själv för några år sedan Men tyvärr inte allting går i livet som man planerat. Men nu har jag bestämd mig att långsamt förverkliga min dröm om saltvatten akvarium. Detta blir ganska långsamt projekt kommer säkert ta några år men jag vill gärna dela med mig. Jag kommer snabbt beskriva vad jag hade tänkt mig. Akvarium 240*70*70 15 mm optiwhite. Kommer beställas från Polen längre fram i tiden. Efter längre tid sökande har jag hittat en schyst firma verkar ha bra grejer till bra priser. Akvariebänk 360 cm svetsad och kläd i laminerade skivor redan beställd från samma ställe som akvarium. Innan jag kan börja på allvar så måste jag fixa två grejer. Förstärka golvet (håller på ta kontakt med konstruktion ansvarigt så att jag vet vad är det som gäller) Fixa ventilation vill ha separat ventilation mina barn har astma vill inte riskera deras hälsa ifall…. Jag har min gamla(sötvatten) 840l akvarium så jag ska experimentera med den innan jag beställer den riktiga Tänkte lacka ut sten(den naturliga vägen utan kemikalier i sötvatten) och leka lite med aquascape . Eftersom att starta saltvattenakvarium i vis storlek kan kosta enorma pengar så tänkte jag att börja Med billigare utrustning made in China som är faktisk inte så dåligt tycker jag, man har mycket för pengarna. Det kommer också så klart den begagnat marknaden till hands. Jag ska köra med sump inte bestämd storlek en möjligtvis 200*60*45 kan ändras i efterhand. Jag vill köra det så simpelt som möjligt några grejer jag tänkte på Roller mat Skummare (köpt begagnat ati 250 is) Refugium chaetomorpha(spagetti)alger Kan komplettera med Fosfat-absorber Biopellets Calcium reaktor Ozon Ska använda osmos vatten Vad gäller cirkulation ska börja med jebao rw 15 4st I framtiden 2st maxspect gyre xf 150 och 2st vortech mp 40w quiet drive Belysning ???????? radion eller kessil. Vill kunna i framtiden styra med apex aquacontroller , Anledningen att jag startar tråden redan nu är att jag är helt nybörjare trots att jag läste på forumet I några år, man kan säja det teoretiska och praktiska skiljer sig ganska mycket. Jag kommer säkert ha massa frågor och hoppas att med hjälp av alla erfarna och duktiga akvarister här på forumet minskar jag risken för många misstag. vill passa på och tacka för den underbara forum tack för att ni finns. Försöker bifoga några bilder på själva akvariebänk och en bild på placering i vardagsrummet
 2. jarecki68

  721-1199 liter jareks akvarium planeringsstadiet

  Funkar inte det med fisk trap, så blir det kanske krok Räknar med att det kan ta några veckor, det tog en månad innan han vågade simma längre än 10-20 cm från sin grotta. Någon av oss jag eller fisken måste ge upp och det blir inte jag.
 3. jarecki68

  721-1199 liter jareks akvarium planeringsstadiet

  Vill inte skada fisken? Skadar man inte fisken om man fiskar dem med krok? Ska försöka med räckor, försökte med mussla men det funkade inte. Räknar med att det kommer ta tid, tryckaren är ganska glupsk av sig men ganska försiktig och envis. Det närmaste jag kommit så äter han från kanten, men han vågar inte sig i boxen än. Däremot Clown-fisken är där även fast det inte finns någon mat. Men det ofta som du säger, den fisken man vill fånga kommer sist. Det blir lite som en kamp, vem ska ge upp först? Vill inte komplettera städpatrullen innan han är fångad. Så det är lite nervigt att han inte vill in haha Från andra sidan så är det inte hans fel, bara mitt. Han försöker bara klara sig. Och det förstår jag. Ska det ta några veckor så ska det. Men förhoppningsvis så kommer han tillslut att begå misstaget. Och då kommer jag att vara där hahah
 4. jarecki68

  721-1199 liter jareks akvarium planeringsstadiet

  Lasse förstår poängen ,jag vill bara skynda på det hela ,hoppas jag. Han är smart men väldigt glupsk och där sitter hans svaghet .
 5. jarecki68

  721-1199 liter jareks akvarium planeringsstadiet

  Har investerad i en sådant hoppas att det kommer att funka en liten surprise för tryckaren
 6. jarecki68

  721-1199 liter jareks akvarium planeringsstadiet

  Ja Stefan det kan stämma, för inte så länge sen så skaffade jag en kirurg fisk och tanken var att mata honom så lite som möjligt, för att tvinga honom att bita av alger som jag hade gott om på stenarna. Det kanske gjorde att våran tryckare har blivit ännu mer sugen på maten som han hade runt omkring sig, i mitt fall min städpatrull. Största problemet är att trotts allt så tycker jag väldigt mycket om honom. Började stödmata honom med räkor och musslor, det kanske lugnar ner honom. Behöver lite med tanke tid vad jag ska göra, om jag ska lämna honom eller låta honom stanna. Jag förstår Stefan hur det kändes för dig med. I mitt fall så tycker jag att våran tryckare har väldigt fin personlighet, men jäkligt dåliga matvanor och det jag är mest rädd för är att kanske med tiden så kommer han även ge sig på sina fisk kompisar.
 7. jarecki68

  Bra-dåligt ?stanna eller ut? Hjälp

  Tack
 8. jarecki68

  721-1199 liter jareks akvarium planeringsstadiet

  Inte det blekaste Tycker väldigt mycket om honom men han börjar ha för dyra matvanor .
 9. jarecki68

  721-1199 liter jareks akvarium planeringsstadiet

  Vi älskar våran tryckare, men det känns lite taskigt för våran städpatrull. Troligen blir jag tvungen att lämna honom tillbaka Var medveten om deras matvanor men hoppades på att det först när dom bli större så problemet kommer. Man verkligen måste läsa på innan man skaffar sina invånare där har jag klantat mig ordentligt Min första misstaget är ett faktum.
 10. jarecki68

  721-1199 liter jareks akvarium planeringsstadiet

  Ertappad !!!!!!!!!!!!!!!
 11. jarecki68

  721-1199 liter jareks akvarium planeringsstadiet

  Tredje månad tredje medlem- första kirurg
 12. jarecki68

  Vad händer med mina skivor

  Tacksam för lite hjälp Vad är det mina skivor håller på med mår dom dåligt? under dagen är dom som på första bilden men mot kvällen som på den andra ???????? Måste nämna att dom är inköpta inte så länge sen i lördags.
 13. jarecki68

  Vad händer med mina skivor

  Lasse jag menade det vita i mitten av skiva ?
 14. jarecki68

  721-1199 liter jareks akvarium planeringsstadiet

  6:e Vecka efter uppstarten Första tester: Saltet-RED SEA CORAL PRO Red Sea Nitrate Pro, Red Sea Multi Test Kit Foundation Pro (Ca,KH,Mg) Hanna cheker 713 (Fosfat) Red Sea Refractometer temp- 25 Salt- 34 ppt Ca 420 ppm Mg 1440 ppm KH 10,5 dkh ph 8,3 Nitrate 4 ppm Fosfat 0 ppm (började mata 2ggr om dan (några dagar) med fryst artemia, mysis och krill ska mäta fosfat igen hoppas komma på över 0 ppm ljus program Kessil 360we tuna blue målet är 70-80 vit 50-60 blå Passar på att tacka Lasse för dom första koraller Det positiva är att jag fick mina första rosa kalk alger Det negativa är att min blå Tryckare ( Odonus Niger ) slaktar min städ patrull
 15. jarecki68

  stora rev Nico’s comebak 1300L REEF TANK

  Skönt Nico att det går bra för dig, fina fiskar och koraller Jag är också sugen på att köpa, men jag ska vänta tills våren. Måste lära mig lite hur man hanterar det med saltvattens kemi
 16. jarecki68

  721-1199 liter jareks akvarium planeringsstadiet

  Väldigt bra tips tack Hoppas bara att man inte är överkänslig då är det illa
 17. jarecki68

  721-1199 liter jareks akvarium planeringsstadiet

  Två av mina trogna soldater på bild, resten av städpatrullen håller sig till sina hålor , kommer som små vampyrer på natten. Älskar att sitta på kvällen och studera de innan jag åker till jobbet (jobbar natten ). Så tacksam att jag fick tag i BK Supermarin 250 skummaren ,den är kungen älskar den!!!!!
 18. jarecki68

  721-1199 liter jareks akvarium planeringsstadiet

  4 VECKOR Fyra veckor efter uppstarten ,bruna alger börjar minska drastisk. Grönt inslag börjar komma fram på stenarna.(gröna alger) inga tester gjorda än. Men det känns som att det är dags att inhandla tester och kolla hur det ser ut. Tyvärr, video med turbo snäcka togs tidigt på morgonen, och andra på kvällen därför mycket blå ljus.
×