Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

jarecki68

Medlem
 • Antal inlägg

  329
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  8

Allt postat av jarecki68

 1. har 25 kg vitcement .
 2. Hej jag heter Jaroslaw Kolodziej och varit medlem från 2007. Älskar allt som har med saltvatten att göra försökte starta själv för några år sedan Men tyvärr inte allting går i livet som man planerat. Men nu har jag bestämd mig att långsamt förverkliga min dröm om saltvatten akvarium. Detta blir ganska långsamt projekt kommer säkert ta några år men jag vill gärna dela med mig. Jag kommer snabbt beskriva vad jag hade tänkt mig. Akvarium 240*70*70 15 mm optiwhite. Kommer beställas från Polen längre fram i tiden. Efter längre tid sökande har jag hittat en schyst firma verkar ha bra grejer till bra priser. Akvariebänk 360 cm svetsad och kläd i laminerade skivor redan beställd från samma ställe som akvarium. Innan jag kan börja på allvar så måste jag fixa två grejer. Förstärka golvet (håller på ta kontakt med konstruktion ansvarigt så att jag vet vad är det som gäller) Fixa ventilation vill ha separat ventilation mina barn har astma vill inte riskera deras hälsa ifall…. Jag har min gamla(sötvatten) 840l akvarium så jag ska experimentera med den innan jag beställer den riktiga Tänkte lacka ut sten(den naturliga vägen utan kemikalier i sötvatten) och leka lite med aquascape . Eftersom att starta saltvattenakvarium i vis storlek kan kosta enorma pengar så tänkte jag att börja Med billigare utrustning made in China som är faktisk inte så dåligt tycker jag, man har mycket för pengarna. Det kommer också så klart den begagnat marknaden till hands. Jag ska köra med sump inte bestämd storlek en möjligtvis 200*60*45 kan ändras i efterhand. Jag vill köra det så simpelt som möjligt några grejer jag tänkte på Roller mat Skummare (köpt begagnat ati 250 is) Refugium chaetomorpha(spagetti)alger Kan komplettera med Fosfat-absorber Biopellets Calcium reaktor Ozon Ska använda osmos vatten Vad gäller cirkulation ska börja med jebao rw 15 4st I framtiden 2st maxspect gyre xf 150 och 2st vortech mp 40w quiet drive Belysning ???????? radion eller kessil. Vill kunna i framtiden styra med apex aquacontroller , Anledningen att jag startar tråden redan nu är att jag är helt nybörjare trots att jag läste på forumet I några år, man kan säja det teoretiska och praktiska skiljer sig ganska mycket. Jag kommer säkert ha massa frågor och hoppas att med hjälp av alla erfarna och duktiga akvarister här på forumet minskar jag risken för många misstag. vill passa på och tacka för den underbara forum tack för att ni finns. Försöker bifoga några bilder på själva akvariebänk och en bild på placering i vardagsrummet
 3. 721-1199 liter

  Tack Frank för dina synpunkter, angående pumparna så är det lite inviduellt från akvarium till akvarum. Ingen är sig lik, det finns olika längder, höjder osv.. Sen tillkommer själva aquascape mängd och storleken på koraller. I mitt fall så är det så som jag alltid säger, jag är nybörjare jag behöver testa mig fram. Tanken är att köra dem på upp till 50-60% men även på 100% med tidsintervall att skapa små stormar och hjälpa till med att transportera bort detritus. Just nu så kör jag dem på från 10-20-50-70% på slumpmässigt. Tyvärr så är det lite irriterande när dem varvar upp och ner. Men jag hoppas att dem blir bättre med tiden. Fortfarande ganska nöjd med dem.
 4. 721-1199 liter

  Jag vet Fredrik, tanken med flera pumpar är att ha bra med vatten flöde utan att belasta dem för mycket (mindre värme, mindre ljud och fler möjligeheter att placera dem) gyre pumparna kommer att ansvara för cirkulationen bakom stenarna. MP 40Q kommer stå för övrig cirkulation. Akvariet är ganska lång 240cm och med tanken att jag tycker om med lite mer stenar i akvariet och även stenar på höjden så tyckte jag att flera pumpar kommer att vara passande. Vi får se Fredrik hoppas att det fungerar.
 5. 721-1199 liter

  Efter några dagar med vatten i akvariet börjar jag försiktigt att skapa en uppfattning av den utrustning som jag har skaffat. Mina synpunkter än så länge är ganska positiva, vad gäller Belystningen: 6x kessil 360 we Tuna Blue så kan jag bara säga att jag älskar den. Cirkulationen: 2x MAXSPECT GYRE 250, dem är inte så tysta när dem varvar upp men vilka pumpar, vilken kraft i dem, med rätt många inställning möjligheter. Om dem var lite tystare så skulle dem vara en av dem bästa pumparna på marknaden för mig. 3x ECOTECH VORTECH MP40W QUIET DRIVE (tillkommer två till i framtiden) det jag tycker om med dem är att dem är bekväma när man ska rengöra dem. Dem flyttar på vattnet ganska bra men inte heller dem är helt tysta. Dem kanske blir bättre med tiden, ljudet är inte störande under dagen. Men på kvällen när allt tystnar så kan dem uppfattas störande för känsliga personer. Klart beror det också på vilken inställning och program man kör med. I det hela är jag än så länge ganska nöjd, lämnar några korta videos för dem som är intresserade.
 6. 721-1199 liter

  @Lasse @Przemek Wieczorek Äntligen lite vatten i akvariet, under närmaste månaden kommer jag prova både cirkulation och kringutrustning. Sen ska vi salta, och som jag sagt tidigare så i början av nästa år är jag igång Vilken resa det var!
 7. 151-720 liter

  Håller med dig till fullo!!!!Bo Lasse har verkligen lyckats !!!!
 8. 721-1199 liter

  Tack Kim! Det med kablar stämmer helt och hållet, man är förvånad över hur mycket plats dem tar. Om man kunde göra allt trådlöst, alla elkablar och liknande. Vad gäller uppstarten så tänkte jag fylla akvariet med vatten idag, det blir sötvatten i några veckor. Använde vitt cement så med tanke på detta kommer jag vänta några veckor sen blir det saltvatten. I slutet av det här året eller i början av nästa år så är akvariet igång på riktigt. Dags att titta efter en bra gräsklippare för att klara av alla alger som kommer att komma, jag längtar så ......... Vad betraktar cirkulation belysning så kommer allt att utvärderas, kan vara för mycket eller för lite. De är mitt första saltvatten akvarium så min erfarenhet är = 0. Men jag är hungrig efter att lära mig. Förväntar mig absolut inte att det blir lätt men hoppas att man kommer att lära sig med tiden.
 9. 721-1199 liter

  En liten framsteg,en liten pussel bit mindre
 10. Vet ej om du har sett på Przemeks Facebook, tror det är ditt akvarium. Det ser super fint ut
 11. 151-720 liter

  En fröjd för ögat Lasse
 12. stora rev

  vilka grejer! Kommer att vara fantastiskt plats för både fiskar och koraller. Vilka möjligheter, svårt att sluta titta och beundra. Vilket bra jobb!
 13. 721-1199 liter

  Häftigt!!!!!!!!!! Fina fiskar och aquascape Bra potential till en fantastisk reef aquarium
 14. stora rev

  jäklar! Vilka fina grejer.
 15. stora rev

  @Kimozabe kollar i din tråd ganska ofta, sett dina fiskar i karantän väldigt fina. Hoppas att dem kommer trivas, håller tummarna.
 16. stora rev

  Nico tyvärr så är jag bara nybörjare men om jag var du så skulle jag vänta och lösa problemet med värmen innan jag skaffar fiskar och koraller Läste också att det bra att börja med koraller pågrund av att dem hjälper till att ha bättre vattenkvalite (konkurerar mot algier kanske menas här mest mjukisar) Vad gäller fiskar så skulle man börja med dem minsta, innan man skaffar större och revir krävande. Hoppas det löser sig för dig, kollar noggrant på din tråd för att ganska snart så har jag liknande problem.
 17. stora rev

  https://www.drakfisken.se/flaktar/grotech-cool-breeze.html?gclid=CjwKCAjwkYDbBRB6EiwAR0T_-u8yo0N3OD83J3gf6onxjRIHuur09NpJuPngBXjXXaxud2BrLS1XJxoCd2QQAvD_BwE#/713-modell-8_flaktar Nico läste någonstans att med detta metoden kan man sänka temp med upp till fyra grader, tyvär så kommer jag inte ihåg hur stort akvarium, hur många fläktar. från andra sidan så är årets sommar är väldigt ovanligt vad gäller värmen.
 18. stora rev

  Nico inte det billigaste men håller med @Maglofster @Lasse @nike83 skulle vara den bästa lösningen. Bra investering
 19. stora rev

  Nico, ser super ut. Som @Kimozabe har påpekat kanske tempraturen är för hög, testa med en fläkt som blåser mot vattenytan. Värt att testa hur mycket man kan sänka tempraturen, speciellt nu när den höga värmen ute håller i sig. Höjer avdunstningen men kan vara mycket billigare sätt att sänka tempraturen än kylare. Det kan även kanske gå att styra fläkten genom apex kontakten, slå av och slå på vid en viss tempratur. Som sagt Nico, super bra jobbat hittils. Beundrar ditt tålamod vid uppstarten, alltid lika roligt läsa dina uppdateringar.
 20. http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1901337&page=20 http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1901337 inte så mycket till hjälp men det finns några bilder hur den ser ut inne,torrsidan.
 21. 151-720 liter

  Fint Lasse dina musslor blir bara finare större och större Mndarinfisk