Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

jarecki68

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  374
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunnit

  11

Allt postat av jarecki68

 1. 721-1199 liter

  Lasse det vecka 2- matar varannan dag maten försvinner på 2-3 minuter
 2. Hej jag heter Jaroslaw Kolodziej och varit medlem från 2007. Älskar allt som har med saltvatten att göra försökte starta själv för några år sedan Men tyvärr inte allting går i livet som man planerat. Men nu har jag bestämd mig att långsamt förverkliga min dröm om saltvatten akvarium. Detta blir ganska långsamt projekt kommer säkert ta några år men jag vill gärna dela med mig. Jag kommer snabbt beskriva vad jag hade tänkt mig. Akvarium 240*70*70 15 mm optiwhite. Kommer beställas från Polen längre fram i tiden. Efter längre tid sökande har jag hittat en schyst firma verkar ha bra grejer till bra priser. Akvariebänk 360 cm svetsad och kläd i laminerade skivor redan beställd från samma ställe som akvarium. Innan jag kan börja på allvar så måste jag fixa två grejer. Förstärka golvet (håller på ta kontakt med konstruktion ansvarigt så att jag vet vad är det som gäller) Fixa ventilation vill ha separat ventilation mina barn har astma vill inte riskera deras hälsa ifall…. Jag har min gamla(sötvatten) 840l akvarium så jag ska experimentera med den innan jag beställer den riktiga Tänkte lacka ut sten(den naturliga vägen utan kemikalier i sötvatten) och leka lite med aquascape . Eftersom att starta saltvattenakvarium i vis storlek kan kosta enorma pengar så tänkte jag att börja Med billigare utrustning made in China som är faktisk inte så dåligt tycker jag, man har mycket för pengarna. Det kommer också så klart den begagnat marknaden till hands. Jag ska köra med sump inte bestämd storlek en möjligtvis 200*60*45 kan ändras i efterhand. Jag vill köra det så simpelt som möjligt några grejer jag tänkte på Roller mat Skummare (köpt begagnat ati 250 is) Refugium chaetomorpha(spagetti)alger Kan komplettera med Fosfat-absorber Biopellets Calcium reaktor Ozon Ska använda osmos vatten Vad gäller cirkulation ska börja med jebao rw 15 4st I framtiden 2st maxspect gyre xf 150 och 2st vortech mp 40w quiet drive Belysning ???????? radion eller kessil. Vill kunna i framtiden styra med apex aquacontroller , Anledningen att jag startar tråden redan nu är att jag är helt nybörjare trots att jag läste på forumet I några år, man kan säja det teoretiska och praktiska skiljer sig ganska mycket. Jag kommer säkert ha massa frågor och hoppas att med hjälp av alla erfarna och duktiga akvarister här på forumet minskar jag risken för många misstag. vill passa på och tacka för den underbara forum tack för att ni finns. Försöker bifoga några bilder på själva akvariebänk och en bild på placering i vardagsrummet
 3. 721-1199 liter

  Vecka två är jag på. Kiselalgerna finns det gott om fortfarande, fast igår märkte jag några gröna fläckar, blev riktigt glad Lite fakta- cirkulationen i karet 6 st STREAMPUMPAR (70 000l/tim+retur på 6000l/tim Streampumpar växlar mellan 20-80% vid 80% går det cirka70 000l/tim genom sumpen går det 11 000 l/tim . Pump1 5000l/tim till blivande refugium matar även kolfilter cirka 1000/1500l/tim Pump2 6000/tim returpump alla förluster av flöde inte inräknat. Från klockan 24-00 till 8 00 kör jag nano bubble metoden . Denna vecka kommer jag att minska till 3tim . Har uppdaterat inmatningen av bubblor nu från båda sidor höger och vänster. Ljusets styrka går sakta upp är nu 35 % intensitet 25% färg. Fortfarande inga tester gjorda, tittar mest på fiskarnas och algernas reaktion, även den lilla korallen. Lämnar tre videos, en på förbättrad nano bubble metoden. Och två stycken på när jag matar fiskarna.
 4. 721-1199 liter

  Ta det lugnt det bara alger haft mina i två veckor nu , men jag märker att på vissa ställen börjar det komma fläckar med gröna alger. Tänk inte på dem minst i några veckor jag startade mitt akvarium med död sten, Första veckan efter jag började tända ljuset började alla stenar se ut som jag hade doppat dem i brun sås men nu andra veckan ser det lite bättre ut. Har haft den igång i fyra veckor sammanlagt, och fortfarande inte testat någonting. Jag vill ge den ett antal veckor så att den har en chans att stabilisera sig. Dina alger kommer säkert att försvinna med tiden och komma lite högre önskade alger, det är jag säker på. Satsa på en bra städpatrull, det underlättar verkligen. Vissa nätter kan jag räkna upp till 20 stycken blandat ( eremiter och sniglar) på stenarna. Och förresten så tycker jag att det inte ser så dåligt ut, lite mer levande. Däremot det jag inte tycker om eller tyckte hos mig är det vit sterila landskapet jag hade i början. Så jag är så tacksam för lite alger.
 5. det är ok jag förstår
 6. Skickat in medlemsavgift via swish den 2 jan.2019
 7. i Har fortfarande inte fått någon markering att jag är en stödjande medlem
 8. 721-1199 liter

  Dem algerna som jag har just nu är inte så fina, men ändå ser det bättre ut än dem sterila vita stenarna vid uppstarten. Än så länge så har jag inte kollat hur det står med nitrat och fosfat. Börjar ha dem algerna på sanden, vill ge dem några veckor utan att störa något. Det ända vapnet mot dem är min väldigt magert städpatrull som kommer få lite mer förstärkning inom kort. Kör inga nitrifikationsbakterier, är helt stand by. Matar fiskar varannan dag, väldigt lite. Vad gäller nanobubblor så är jag ganska positiv pågrund av att det inte kommer någon lukt varken från sumpen eller akvariet. Jag håller med dig om det du skriver vad gäller nanobubblor metoden. Efter så många månader med bara nakna stenar så är jag väldigt glad att det händer något överhuvudtaget i akvariet. Om 2-3 veckor så kommer jag köpa lite tester så jag vet hur det står till med näringen i vattnet (finns det några märken som man mer eller mindre kan lita på?)
 9. 721-1199 liter

  Den största skillnaden som jag märkt var att den hjälper med gasutbyte. Hade lite problem med lukten från sumpdelen vid skummaren. Efter jag började köra med nano bubbles försvann lukten. Helt luktfri, för att säga något mer är tyvärr alldeles för tidigt. Man kan googla och läsa lite på olika forum. Vad gäller den metoden har folk väldigt delade åsikter.
 10. 721-1199 liter

  Början av år 2019 startat med 2 fiskar /"död" Levande sten Första vecka första alger Belysning på 30% 8 timmar per dag Nano Bubble-metoden-natten Städ patrull 15-20 st blandat -eremiter ,turbosniglar ,en diadema setosum(inte tillräckligt) inga tester gjorda kommer om några veckor kontroll med apex salt,temp, ph,cirkulation,atk.
 11. 721-1199 liter

  Sand stormen är över Vilken skillnad med sand känner mig verkligen nöjd VILL PASSA PÅ OCH ÖNSKA ALLA GOTT NYTT ÅR !!!!!!!!!!!!! Bifogar två referens bilder på akvarium i slutet av 2018 Kommer att vara roligt att jämföra med nästa år.
 12. Jag kör med två pumpar i sumpen. En som tar hand om själva karet returen den andra servar min ,en så länge bara aktivt kolfilter och refugium (refugium ej färdigt väntar på KESSIL A380 HALO 2 led lampor. tyvärr så är det för tidigt att uttala mig om hur det det fungerar. Jag tycker att det kommer att funka.
 13. 721-1199 liter

  Älskar bilden med kalkalgerna på stenen ,fina koraller . Gott nytt år till dig med !!!!!!
 14. 721-1199 liter

  Nej nu skojar du med mig
 15. 721-1199 liter

  Välkommen in i klubben! Samma här, en färsk nybörjare. Om du ska ha levande sand så ska du köpa, det ska stå att den är levande. Levande sand brukar vara speciellt preparerat med spår av tusentals nyttiga bakterier som hjälper till att ha snabbare stabilitet i nytt inrett akvarium. Det är det enklaste svaret från en nybörjare, du kan läsa lite mer här på forumet om det.
 16. 721-1199 liter

  Vad häftigt!!!! Och han trodde att ingen visste om det !!!!!!!!!
 17. 721-1199 liter

  Hos mig, även i sumpen ser det ut som det hade snöat, allt är belagd med en nyans av damm Och det värsta att jag måste gå igenom det igen när jag köpt resterande sand. Förresten så läste jag mycket positivt om ATI FIJI sand.
 18. 721-1199 liter

  Efter korta samråd med @Lasse så bestämde jag mig för att köra med (RED SEA LEVANDE SAND)att påskynda på den biologiska processen. Hade 20 kg hemma räckte inte så långt . Måste köpa 3-4 påsar till (kommer att köra med två cm djup mest för utseendets skull) Samtidigt så testade jag 2-5 mm aragonit, den ide skrotade jag ganska snabbt -såg ut som grus. Vänster sida Red Sea-höger sida 2-5 mm aragonit. Aragonit kommer jag utnyttja i kalkreaktor istället om det går?-Kom gärna med synpunkter. Läste om att levande sand behöver man inte tvätta, men vad fasiken vatten har blivit grumligt under första timmen. Man kunde knappt se vad som fanns i karet. Visste inte om jag skulle stänga av cirkulation pumpar eller inte, så dem var på. Lämnar några bilder och en kort film två timmar efter insättningen av sanden. Även på en av bilderna så kan man se skillnaden på Red sea levande sand och 2-5 mm Aragonit sand. Hoppas att grumligheten eller ''dimman'' kommer att minska dem närmaste dagarna. Vad fasiken vatten har blivit grumligt. Vänster sida Red Sea-höger sida 2-5 mm aragonit. och en kort film två timmar efter insättningen av sanden.
 19. Har själv 6 st köpte begagnat nu är jag oroligt, de är inte billiga
 20. 721-1199 liter

  De är alltid välkomna hos oss Lasse,här finns det gott om plats Tack Lasse för korallen
 21. Det är lugnt. Inte första eller sista gången jag eller någon annan kommer tabba sig. Det som är viktigt som du sa att nu vet vi att sidan är dålig och att informationen är osäker. Det är det som är syftet med forumet. Jag är bara glad att vi kan hjälpa varandra.
 22. 721-1199 liter

  Har suttit lite framför akvariet och beundrat en eremit , jag har inte riktigt fattat hur han kunde klättra med det skalet på ryggen som måste väga en del för honom så högt på berget med överhäng och vattenströmmar från pumparna. Imponerande!
 23. Rasmus det verkar som att jag av misstag länkade dig en fruktansvärt dålig sida som Stig redan påpekat därför ber jag om ursäkt. Till mitt försvar kan jag bara säga att själv är jag nybörjare och borde inte ge råd till andra med så lite kött på benen, my bad. Från andra sidan förstår jag inte vad det är för folk som lämnar sådan info, som kan ställa till det för andra. Som nybörjare kan jag rekommendera om du hittar någon korall som du tycker om, eller flera, läs så mycket information som möjligt. Helst från olika håll, och olika forum. Det kommer hjälpa dig . Du kommer veta om det är svåra eller lätta koraller för nybörjare eller erfarna akvarister. Om dem passar med din fisk, uppsättning. Det finns många koraller som är mer eller mindre aggressiva mot andra koraller. Alla koraller bär mer eller mindre på toxiner. Fast det finns även såna som är direkt farliga för våran hälsa och för vårat liv. Om du vill veta vilka de är, lämnar jag det till dem personer som verkligen vet vad vi snackar om. Som sagt är jag bara nybörjare. Det viktigaste är om att läsa, läsa, läsa, läsa... Och en gång till, jag be om ursäkt för den dåliga sidan som jag läkande till dig. Det var inte meningen, nybörjarens fel helt enkelt.
 24. https://sv.point.pet/13-enkla-saltvatten-akvariumrev-koraller/