Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Tobbe

Medlem
 • Antal inlägg

  226
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

27 Good

Om Tobbe

 • Födelsedag 1973-09-24

Profilinformation

 • Förnamn
  Torbjörn
 • Stad
  Klippan
 • Akvarievolym
  540
 1. Ngn som vet hur lång tid red slime remover behöver på sig efter dosering innan man ser resultat av det. Hela karet är täckt med cyano så det blir en lång process känns det som:)
 2. Trist med problem som man inte kan mäta fram, jag har mattor med cyano i hela karet. Har precis påbörjat en behandling med red slime remover, fick stänga av skummaren för den fick tokfnatt:) jag lämnade mitt kar att bara stå under hela sommaren och jag tycker att de knappar jag har ser lite bättre ut. Kommer skynda väldigt långsamt och taken sak i taget. Först cyanon och sen glasrosorna innan jag sätter i ngt annat. Har två anemoner också men de ser ok ut även om de blev rätt mycket mindre i somras.
 3. Hej, tyvärr tog värmen i sommar det sista som var kvar av mina tynande koraller. Jag kom aldrig tillrätta med problemet och sen dess har det varit enbart fisk i karet. Ska dock ta ett omtag nu och försöka få ordning på det, har mängder med vad jag tror är cyano och en invasion med glasrosor, så det finns att göra om man säger så:) hur har dina problem yttrat sig?
 4. Hej, tyvärr är det ngt annat som bråkar i karet. Ökat på flödet förbi korallerna och justerat upp salthalten, det har tyvärr inte hjälpt utan alla koraller fortsätter att sakta tyna bort. Nu har även xenian försvunnit och det enda som finns kvar är euphyllian och en risig montopora. Värdena ligger stabila enligt tidigare mätning. Känslan jag får när jag tittar på karet är att korallernas näring tar slut men jag vet inte vad de fattas. Tacksam för ytterligare synpunkter!
 5. Det låter rimligt, ska addera mer flöde och försöka rikta om det. Har problem med lågt fostrat men frågan är om man ska addera eller låta bli tìlls man ser resultatet av med rörelse vattnet.
 6. Jag har kalkeaktor att koppla in, hade det varit bättre än att dosera med andra tillsatser? Tänker att det blir ett jämnare tillflödet av CA och andra spårämnen.
 7. Håller med, det kan vara en orsak. Har inte dosera på en vecka, ska mäta igen om en vecka och avvakta dosering. Man tycker att en kork på nästan 900 liter inte kan påverkas mkt. Det borde ju gå på rätt håll med uppehåll i så fall.
 8. Hej, börjar med dagsfärska mätvärden Kh 7,6 Mg 1320 CA 400 NO3 10 (troligen högt pga kraftig matning) PO4 0,03 PH 8,14 Salinitet 1,022 (stämmer med mätvärden på analysen) Vad gäller belysningen kör jag den vita leden på 30 procent Tillsätter ingen kolkälla, har kört med salifert All in one en ggr per vecka. Har låg förbrukning.
 9. Hej, skickar lite bilder här och hoppas ngn av er därute förstår vad som pågår i karet med mina koraller. Montiporan spyr grå massa ur sig och vitnar delvis, euphyllian ser ok ut men även en sten med xenia jag har börjar se risig ut. Väldigt tacksam för hjälp med detta!
 10. Har fått ett par större fläckar med cyano också, har det ngt samband med fosfatbrist eller det har ngn annan bakomliggande orsak?
 11. Tyvärr har alla sps nu vitnat och dött, det enda som har lite liv kvar är montipora. Euphyllia mår fortsatt bra men i övrigt ser det risigt ut. Man kan nog utesluta spårämnesbrist med mina vattenbyten, alla värden är runt det normala förutom fosfat som är omätbart. Matar på ordentligt men ser ingen höjning i fofatvärdet och känslan är att jag behöver tillsätta mer fosfat, någon som vet hur och med vad man doserar fosfat. har aldrig tidigare haft problem med lågt fosfat utan bara högt.
 12. Hej, har bytt ca 15% vatten i tre omgångar, nitraten är mätbar men låg. Har inte gjort några förändringar med ljuset men tyvärr så har ytterligare en sps vitnat och dött, tog bara tre dagar. Börjar få vävnad som faller bort på på ytterligare en sps, dock så verkar alla euphyllia må bra och montipora ser ut som om den lider men klarar sig. Har dock sett på några knappar jag har att de drar ihop sig och ser inte helt kuranta ut. Känns som att det bästa just nu är att inte tillsätta något på ett par veckor och bara låta allt stabilisera sig för att se om det blir någon förändring.
 13. Det blev ingen bättring av att buffra jod och nitrat, har tappat ett par koraller till. Börjar fundera på om ljuset är problemet faktiskt, mina montipora vid botten (ca. 60 cm från ytan) är mycket finare än de som sitter en bit upp (ca. 35 cm från ytan ) de är gråa och har inga tillväxtkanter. Tidigare hade jag 3 st 250 W MH men bytade till en Giesemann aurora med 3*75w led och 4*54w t5.
 14. Har i stort sett omätbart nitrat och jod är lågt, ska buffra jod och tillsätta nitrat. Tack för hjälpen, återkommer med resultatet av buffringen.
 15. Remover ska det stå:)