Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

bengt

Medlem
 • Antal inlägg

  60
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

12 Neutral

Om bengt

 • Födelsedag 1957-06-16

Profilinformation

 • Förnamn
  Bengt
 • Stad
  Växjö
 • Antal år inom saltvatten
  25
 • Akvarievolym
  7000
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Sander Helgoland
 • Antal år inom sötvatten
  5
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  500
 • Använder du UV-C
  Ja
 1. Om ni behöver något till era RED SEA akvarier så handla här: https://redsea-shop.de
 2. Skummare, intern blir ju aktuellt om du inte har sump Tunze har riktigt effektiva. Cirkulation är mycket viktigt, minst två stycken mellan 20-50 gånger akvarievolymen per timme sammanlagt beroende på innehåll i akvariet, rent fiskakvarium klarar sig på mindre 10-20 gånger. Sten att fästa korallerna på eller för fiskarna att gömma sig och känna trygghet, algätande sniglar från början Sump är ju bra där du kan gömma teknik som doppvärmare skummare, mediafiltrering som fosfatremover, activt kol m.m.
 3. Jag och frugan plockade ut stenarna, satte fiskarna i en stor balja med 2 syrestenar och värmare och placerade stenen i 2 stora baljor. Vi hade blandat vatten 110 liter som stått med streamerpumpar. Resten av vattnet sparade vi, så det var inte ett helt nytt vattenbyte. Akvariet är ett Red Sea Reefer 250 Det som slog mig var hur rent det var mellan stenarna, nästan en känsla att det var sterilt, däremot sanden var det värsta jag upplevt under mina 30+ år inom hobbyn. Som om det inte fanns några bakterier bara smuts mycket smuts. Akvariet är 14 månader gammalt, verkar som om bakteriertillväxten varit obefintlig. Den slemmiga bakteriehinnan som jag haft i mina tidigare akvarier, fanns inte. Någonting kändes helt enkelt fel, en onaturlig känsla med stenen och sanden.
 4. När den exelenta affären Korallrevet i Södertälje fanns, köpte jag allt hos dom bl.a levande sten. Deras sten hade massor med små rörmaskar med kronor i olika färger fullt med kalkalger svamp små kräftdjur krabbor små ormsjöstjärnor m.m. Så visst är det skillnad på levande sten och levande sten, om stenen man köper är död ska man inte kalla den levande, det är det som stör mig, det är inte otur utan lurendrejeri.
 5. Jag beställde levande sten från Triton, sa särskilt till om att stenen var fin och färsk. Fick död sten utan något liv i och inte ens en gnutta kalkalger, aldrig mer handlar jag från denna skojarfirma. Finns gott om dom i denna bransch.
 6. https://saltwater-conversion.com/pages/carbon-dosing
 7. Snäckorna ramlar ner från sten, och glas och är döda. Hade ett 50 tal snäckor,dom hade förökat sig från 5 stycken och blev så många. Misstänkte att dom svultit ihjäl, men tror nu att det är något annat. Akvariet fick gå utan snäckor i 2 månader, men nu köpte jag 5 turbo snäckor och 5 nassarius sandsnäckor. Fick dom 26/7 beställda från Företagsakvarium. Acklimatiserade dom med droppande slang i minst 1 timme. Nu har det redan dött 2 algätande snäckor och 1 nassarius, har ingen eremit. salthalt 1025 PH 8.1 på morgon 8.3 på kvällen, temp 25,2 har mjukkoraller och dom är hur fräscha som helst, växer bra, och fiskarna pigga och glada och äter bra. Använder Tropic Marin Pro Reef Ozon på timer 20 minuter/2 timmar UVC Deltec. Tunze DOC 9410 DC och vodka.
 8. Funderar på att riva ner hela inredningen och göra om, akvariet har varit igång i drygt ett år. Tänkte blanda allt vatten nytt i tunnor och passa på att byta fosfatsanden till ny sand när jag ändå håller på, och rengöra stenarna med streamer pumpar. I det gamla vattnet. kan jag sätta in fiskarna efter tillvänjning eller måste jag betrakta akvariet som nystartat? eller ska jag låta akvariet gå något dygn utan fisk?
 9. Mina förökade sig, köpte 5 stycken, blev nästan 50 stycken efter förökning. Efter ett tag var maten slut och alla svalt och dog.
 10. Jag bytte sand i mitt akvarium, sög ut den gamla i samband med vattenbyte, hade s.k levande sand som hade blivit som cement fanns inget liv i den sanden, lurad igen av en oseriös handlare. Bytte till något liknande som du visar på bilden. Inga problem överhuvud taget.
 11. Problemet med RED SEA REEFER är Generalagenten, Dogman. Mer oseriöst företag får man leta efter. Dom har inga reservdelar, I USA skickas reservdelar med vändande post och servicen är optimal. Sök på "Leaking Red SEA Reefer" och hela nätet är fullt med folk som har problem, men det hanteras professionellt av RED SEA i USA som skickar reservdelar A.S.A.P. oavsett om det är membran ventilen eller rör som är problemet eller något annat. Själv fick jag beställa reservdelar från Tyskland och det kom på 3 dagar, O ringar och rör. Glöm garanti det finns ingen garantihantering i Sverige.........SKANDAL!!! Köp något annat akvarium eller acceptera att beställa delar från Tyskland.
 12. Helt klart Tunze 9410 DOC, DC skummaren är marknadens absolut bästa skummare, spöar allt oavsett pris.
 13. Kör mina i maskin med 1 dl. Klorin i 40 grader, blir som nya.
 14. Jag hade en väldigt aggressiv eremitkräfta den döda alla mina sandsniglar och har även dödat fisk och algätande sniglar. Finns galningar bland dom precis som hos alla levande varelser. Bästa är att inte chansa.
 15. Använder du ozon? Om du gör det så kan du ha fritt ozon som fräter på slemhinnan.