Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Adrenalized

Medlem
 • Antal inlägg

  72
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

12 Neutral

Om Adrenalized

 • Födelsedag 1985-05-02

Profilinformation

 • Förnamn
  Thomas
 • Stad
  Skövde
 • Akvarievolym
  450L
 • Akvarie mått
  150*60*50
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  4*80w t5
  2st 10k
  2st 20k
 • Om JA vid skummare - Vilken
  tunze doc 9006
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  ca 30kg
 1. 0-150 liter

  TAADaa.!! -" åh, va fint du gjort, älskling" *hyfsat ironisk ton* Började borra upp i nederkant av röret, då spred sig en härlig svart sörja ut över borret. Ett tungt täcke doftande av svettig apa och ruttet ägg la sig över halva kvarteret ( jag borrade utomhus ). Sedan jag borrat och tvättat av röret så fick en liten sten åka under hammaren, så nu är röret fyllt av små bitar LS. Men resultatet blir nog bra ändå. Jag har allt ett bestånd av div. mini räkor och annat som flydde för livet när jag var i och flyttade på stenen. Hoppas att idén fungerar, har även beställt hem levande copepods, rotifers och mysis. Om någon vet vart jag kan få tag på snygga macroalger så säg gärna till. även webbutiker, verkar va svårt att få tag på?
 2. 0-150 liter

  Jag fick en tanke igår kväll. Pvc röret som revet är byggt på är ju helt öppen i toppen, borde inte detta kunna vara lite småfarligt ? Tänker mest på mina vattenvärden, om div skit ansamlas där i, ngt djur kanske kryper ner och dör osv. tidigare hade jag funderat på att bygga mig en liten podpile. http://www.3reef.com/threads/diy-pod-nursery.144869/ Just med tanken om att jag skulle vilja ha en mandarinfisk. Då slog det mig att jag kanske kan bygga om röret till en podpile. tänker typ, fram med borrmaskinen och gå lös med säg 5-6mm borr och bara massakrera rörbiten och sen fylla upp röret med div små bitar LS. Dels behöver jag inte oroa mig för att ngt större kan krypa ner och ligga och ruttna i röret och dels så får mina pods ett säkert ställe att hänga på. Vad säger experterna? Hiss eller diss? Tänkte fylla upp med sand i veckan så detta skulle behöva ordnas INNAN sanden kommer i pga konstruktionen på röret ( sitter fast på en bit plexiglas ).
 3. 0-150 liter

  Den Gula mjukkorallen köpte jag samtidigt som stenen, känns som om den växt en hel del redan. Det växer en blå svamp på stenen, den har dock inte växt ngt sen den kom hem till mig. utöver detta, så finns : 1 eremitkräfta som följde med stenen. 10 snäckor lite xenia en euphyllia och en rörmask . bild på sidan och en bild på Led rampen som passade i original locket.
 4. 0-150 liter

  Hejsan jag gör ett nytt försök, några år har gått sen förra gången det gick åt helvete. Var nog inte riktigt beredd att lägga varken tiden eller pengarna som krävdes sist. Nu har jag lite bättre koll på vad det innebär att sköta ett saltvattensakvarium. Den största utmaningen är nog fortfarande tålamodet, man vill gärna för mycket, för snabbt. Jag hittade ett beg. rsm 130 på blocket. Den var lite uppgraderad med följande: Bättre Ytavrinning Intank Media basket Tunze 9002 skummare. Sedan bytte jag ut belysningen mot en DsunY LED med wifi kontroller. Blande vatten och stoppade i stenen 2018-01-20 Köpte beg LS här på guiden, och råkade få med en fisk ( visste inte om detta, utan den kom ut efter NÅGRA dagar) =) blev lite chockad köpte en hel "revpelare" eller vad man ska kalla det för, borrat hål rakt igenom stenen som sen sitter ihop med ett pvc rör. Blev en lite udda scape, tror jag gillar den. MEN ett problem är ju att jag får några skuggiga områden
 5. Hejsan är det någon som vet vart jag kan få tag på lite snygga makroalger? Dom webbutiker jag sett här i Sverige verkar inte ha så stort utbud. Räcker det med vattenbyten och lite fisk i karet för att hålla dom? Eller måste man bråka med tillsatser av spårämnen. Är väl framför allt dessa sorter som jag skulle vilja lägga vantarna på : Blue Octodes Macro Halymenia Durvillei Dragons Breath Botryocladia - Red Grape Caulerpa Racemosa Grape Caulerpa Krävs något speciellt för att få dom att trivas? Tänkte mest ha makro alger, mjuk koraller zoas och kanske ngn LPS.
 6. R.I.P fisken. Igår såg det ut som om det hela höll på att vända mot det bättre. Ögat såg bättre ut, men idag när jag kommit hem från arbetet så hittade jag fisken död. Misstänker att det var mitt Ammonium värde som orsakade detta? Karet får nu gå utan fisk tills värdena ser bra ut igen. Snäckor, eremitkräftan och koraller jag har ser ut att må bra allihopa. Tack så mycket för alla snabba svar.
 7. Mäter med salifert. En jävla gissnings lek ibland att tolka dom där testerna, men tycker mig att det är någonstans mellan 0.25-0.5. Sen om det stämmer? Ja, jag vet inte. Jag bytte en "salthink" med vatten igår. kanske blir runt 20l gissar jag. Ser ingen förbättring än. Alla snäckor och min eremitkräfta verkar helt opåverkade vad jag kan se.
 8. Hur länge bör man vänta för att se om vattenbytet gett resultat?
 9. Ska prova, kändes lite tidigt att göra vattenbyte när karet bara vart igång 2½ vecka. Kommer jag inte bara fördröja cykel-tiden på vattnet? Fast hellre det än att fisk stackarn lider antar jag.
 10. Hejsan har nyligen dragit igång ett RSM130. Startade akvariet den 20 / 1, samma dag köpte jag beg LS Några dagar senare simmade det omkring en fisk hemma. Verkar som om den bodde i någon utav stenarna. Hur som helst, den har verkat jätte pigg och ätit bra under tiden jag haft den. Men idag när jag kom hem från jobbet så simmade den halvt på sidan i ena hörnet av akvariet. Ena ögat är jätte grumligt och ("hon?") äter inte. Kan detta vara vita prick? Ser inga vita prickar. Ska jag panikköpa ett UVC? hur stor måste den vara och hur kopplar jag in en sån enklast på ett rsm? eller finns det kanske någon medicin? Aldrig varit med om detta förut. Kan det vara så enkelt att mina vatten värden är boven? karet har som sagt bara varit igång 2½ vecka, men av en händelse gjorde jag en hel drös med tester igår. Temp: 26° C Salt: 1,024 PH. 8.4 KH: 8.6 CA: 420 MG: 1200 NO3: 25 NO2: 0 PO4: 0.15 Ammonium 0.5
 11. Hejsan. Är det en mussla jag råkat få med mig i LS'en ? Är det någon som vet ngt om dom? Kommer den att växa? Ska jag flytta på den isf? Då den är inklämd i ett litet hål. Ser ut som den öppnar och stänger sig som ni ser på bilderna.
 12. Tack, låter så självklart när någon annan säger det =) men det blir nog enklast så som du säger
 13. Hejsan jag skulle behöva justera upp min salthalt i akvariet efter ett missöde med min ATO som fick fnatt och översvämmade karet med ex. ant. liter på golvet som resultat. Efter att jag justerat ner till rätt vattennivå i karet igen så gjorde jag några mätningar. Salinitet: 1,023 PH: 8,3 KH: 8,9 Ca: 395 Mg: 1200 Nitrat: 25 Nitrit: 0,25 Fosfat: 0,25 Ammonium: 0,25 Använde Salifert tester... Karet har bara varit igång 1½ vecka där av värdena. Köpte beg levande sten, och fick även med lite vatten. Döm om min förvåning när både en fisk och en eremit tittade fram. =) Läste Lasses (tror jag det var) guide om uppstart och for iväg och handlade på mig ett städteam. Hur som, han skrev att man kunde gott skippa vattenbyten dom första månaderna, tills vattenvärdena stabiliserat sig misstänker jag. Men hur hade ni gjort? Hade tänkt lägga mig på 1,025-1,026 kanske är det en för stor höjning med ett vattenbyte? Eller ska jag ersätta det avdunstade vattnet med saltvatten tills jag börjar närma mig riktvärdena? Eller kanske bara låta det vara i några veckor till? MVH Thomas
 14. 151-720 liter

  tack för ett snabbt svar, jag får bege mig mot glasmästaren så fort ja hinner o skaffa nytt glas.
 15. 151-720 liter

  Hejsan. Var bra längesen jag skrev något här. Blev lite skitnödig idag när jag låg i soffan och hörde ett PANG följt av kras.. sprang ut till akvariet o trodde hela akvariet "sprängts" i bitar, men riktigt så illa var det inte. Utan det var skyddsglaset till en av jula armaturen som, ja faktiskt sprängts i bitar. Undrar nu om man måste ha skyddsglas eller går det lika bra utan? tacksam för svar. // killen som har ett par timmars jobb med att rensa glas från akvariet