Jump to content

j0nas

Stödjande medlem
 • Content Count

  647
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

j0nas last won the day on June 8

j0nas had the most liked content!

Community Reputation

231 Excellent

1 Follower

About j0nas

Profilinformation

 • First name
  Jonas
 • City
  Ramlösa
 • Stödjande medlem t.o.m
  2020-02-01
 • Akvarievolym
  300l samt 25l

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. j0nas

  nano j0nas toanano

  ”Dassakaret” rullar på Anemonen fick flytta till stora karet då den höll på att tyna bort men alla räkorna hänger kvar efter 1,5 år. Kul! Xenia, stjärnpolyper och rodactis växer bra, har provat några olika discosoma som tyvärr inte funkar alls vilket jag tycker är lite förvånande. Blir genomskinliga och tynar sedan bort om de inte flyttas.
 2. j0nas

  Hur gör ni med semestrar?

  Vilken teaser @pepi Vad heter appen som du använder? Tack för hjälpen!
 3. j0nas

  151-720 liter j0nas rumsavdelare

  Jag älskar en minimalistisk scape och hade en tydlig vision för det här karet. Tyvärr går det inte att kombinera minimalism med en oförmåga att skiljas från koraller.. Efter 2,5 år så hade öarna växt ihop. Fick göra en sluttning istället för att göra lite mer plats för korallerna. Behöll två små ”öar”, en Goniastrea och en med mixade acans som jag hoppas växer till sig. Bilder från startup, igår och idag.
 4. j0nas

  Ny cirkulation till rumsavdelare

  Tack! Kör du också pumparna vertikalt? Inga problem för en pump att få drag från ena gaveln till den andra (100cm hos mig)?
 5. j0nas

  Ny cirkulation till rumsavdelare

  Hej! Har ett 300l kar med måtten 100x60x50 (lxbxh) med avrinning mitt på ena kortsidan. Har idag skött cirkulationen med fyra st jecod rw4/8, två pumpar på var sida om boxen. Har fungerat bra men efter 2,5 år så börjar de lägga av. Känns också som det är svårt att få bra flöde hela vägen bort till andra gaveln nu när karet är mer uppvuxet. Istället för att byta ut till nya jecods funderar jag på något nytt. En gyrepump vertikalt på ena sidan om boxen känns lockande för att få cirkulation från botten och upp till ytan men undrar om den fungerar optimalt där? Blir kanske för inklämd för att fungera som tänkt? Bättre med traditionell streamer? Vill i så fall ha en modell så att jag klarar mig med en och ändå får cirkulation från botten till toppen och hela vägen bort till andra sidan. Resterande jecods behåller jag på andra sidan boxen. Hur hade ni gjort?
 6. j0nas

  Höga värden av koppar och aluminium

  Tack @Lasse. Jo karet ser bra ut, både hårda och mjuka koraller ser ut som vanligt. Märker inget på fisk/snäckor/eremiter heller. Kanske ska hoppas på en felmätning och skicka nästa test lite snabbare än sist.. Vem i karet hade indikerat högt koppar först? Minutfärsk oredigerad bild.
 7. j0nas

  Höga värden av koppar och aluminium

  Tack @stigigemla och @Lasse ! Del av elkabel låter såklart som en rimlig förklaring men svårt att hitta.. Inget som jag har ser med blotta ögat iaf. Har tre jecod streamers, jecod retur och en skummarpump som enda elektronik i huvudkaret. En tunze3155 pump som ATO. Var hade ni börjat leta? Tunzepumpen har iofs börjat skramla mer än vanligt senaste tiden, kanske något där i som gått i sönder och läcker? Fungerar dock som tidigare. Med blandprodukter Lasse så menar du deras ABC? Den hade jag väl iofs lika gärna kunnat ersätta med någon annan balling. Vattenbyten sköts rigoröst och ingen fosfatremover i karet
 8. Skickade in ett Marinlabs test i veckan, senast jag gjorde det var i höstas. Det mesta var enligt plan förutom koppar och aluminium som nu ser ut enligt nedan. Förra mätningen var Al på nästan noll och Cu på noll. Det jag har ändrat sedan i höstas är att jag börjat följa Red Sea reef care program. Dvs deras balling, spårämnen och korall näring. Har inte doserat nopox då jag har haft problem med låga näringsvärden. Utöver produkter så är det 10% vb varje vecka. Är det Red Seas produkter som har gjort att Cu skenat? Hur tror ni att det är tänkt att man ska hålla värdet på en bra nivå? Hur gör andra? (Bytte ut strumpan med aktivt kol idag men tror inte att det är hela lösningen)
 9. Haha, säkert Har många kollegor och bekanta som är nerflyttade till NV-Skåne. Det enda som de brukar klaga på är att de inte flyttade tidigare.. Välkommen @nike83 !
 10. j0nas

  Växtsätt goniastrea

  Om jag ställer min goniastrea på botten av karet, kör utan sand, kommer den då att växa fast i glaset eller bygger den en egen platta? Vill inte riskera att skada korallen om jag behöver flytta den någon gång i framtiden. Plan A var att låta den växa ner över en större ls men har svårt att placera den stabilt och utan för mycket ”luft” under den. Tack för hjälpen
 11. j0nas

  Visa upp er senaste helbild

  Fts från idag, alla tre sidor
 12. j0nas

  Ersätta uttjänt refugium med vad?

  Tack för klok input @Claes_A Kanske ska prova en hybrid med mer sten och lite alger på toppen. Med risk för att finalgerna blir övervuxna av diverse fulalger.. Får dra ner på belysningstiden och se till att hålla näringsvärdena på en bra nivå.
 13. När jag startade mitt kar för drygt två år sedan avsattes en bit av returfacket till chaeto och caulerpa. Senaste tiden har algerna fört en tynande tillvaro och jag har fått kämpa för att hålla uppe näringsvärdena i karet. Har doserat nitrat manuellt och ökat matningen. Funderar nu på att släcka ner refugiet och kanske fylla upp med levande sten för att husera poddar och annat kul. Flödet är ganska lågt och blir förmodligen stillastående på sina ställen. Är det ett problem? Alternativ så finns det säkert en massa smarta prylar som skulle kunna nytta för karet på den platsen men känner inte att jag saknar något just nu iaf. Vad skulle du använda utrymmet till? Det är det här karet det gäller: Bifogar en bild på när refugiet var nytt och fräscht.
 14. j0nas

  Var söker ni inspiration?

  Åh, youtube hade jag ju glömt. Kollar mycket reefbuilders och bulk reef supply. Har du tips på något annat man borde kolla in @danne031?
 15. j0nas

  151-720 liter Ett nytt projekt

  Fantastiskt @Lasse!! De där stora orangea skivorna nere till höger, R. Florida på steroider eller något annat? Häftiga iaf
×