Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

j0nas

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  585
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  1

Anseende bland gemenskapen

198 Excellent

1 följare

Om j0nas

 • Födelsedag 1984-02-25

Profilinformation

 • Förnamn
  Jonas
 • Stad
  Ramlösa
 • Stödjande medlem t.o.m
  2018-12-13
 • Akvarievolym
  300l samt 25l
 1. 151-720 liter

  Nya lampor på plats sedan några veckor tillbaka. Djungel att ställa in ju Kör på David saxby lower intensity, fortfarande i acklimatiseringsläge. Om någon annan har tips på bra settings för mixat kar med mestadels lps och mjukisar så var inte rädda för att dela med er. Har tyvärr inte fått rätt på koraller eller cyano ännu. Har adderat reef energy senaste två veckorna men det är för tidigt att säga något om resultatet. Blir inte heller klok på hur jag ska läsa mina koraller. Så här är statusen just nu: Lps: Opåverkade Zoas: Halvt öppna, se bild. Ricordea: Mindre utslagna än vanligt Montipora superman: Död M. Hoffmeistri: Inga polyper ute men inga tecken på vävnadsdöd M. Confusa: Inga polyper ute och har tappat mycket färg M. grön flakväxande: Har tappat färg men just nu med kraftig tillväxtkant Även min bta har skrumpnat ihop till storleken av en femkrona ungefär.. Nästa steg är att skicka ett tritontest och se om något spårämne spårat ur. Jagade runt efter ett kit i Helsingborg igår men utan resultat. Någon som vet om det finns i någon av butikerna Malmö/Lund?
 2. Jag kör Ikeas växtled, e27 sockel. Har inget att jämföra med men tycker att de växer riktigt bra.
 3. 0-150 liter

  Snyggt! Det nätet kräver en pedagogisk diy guide
 4. 0-150 liter

  Nej, nej, nej! Akvarium bör kunna ses från tv-soffan. Punkt. Har räddat mig många ggr när frugan envisas med att vi ska titta gemensamt på.. (valfri usel romantisk komedi)
 5. 0-150 liter

  Vi hade samma problem. Dels så spreds ljuset mycket i rummet, dels blev man bländad av lampan om man tittade mot karet när man satt i soffan. Enkel lösning är någon form av sarg runt belysningen. Behöver inte vara många cm hög för att hålla ljuset i karet. Du är ju både händig och estetisk, litar på att du hittar en snygg lösning (Lösning som jag sedan plagierar till mitt kar . Kasserade nyss mitt fulhack med hopskruvade lister på kanten av karet. Skissar nu på att hänga ramen på belysningsrailen istället. Finns bra exempel här på guiden från kille med ett kar som står som rumsavdelare, kommer dock ej på namn nu)
 6. nano

  Stora karet har gått risigt i sommar, får glädja mig åt det lilla istället Inte mycket till tillväxt men det ska jag kanske inte hoppas på med de här långsamma skivorna. Både koraller och räkor ser ut att trivas och inga fulalger (några enstaka bubbelalger undantaget..)
 7. Vet ju att detta kar, eller rättare sagt annat akvarium men med medflyttade invånare, fortfarande är igång. Är det inte dags att bjuda på en bild @AlienOne Eller kanske en ny tråd
 8. Tack för input @mcjagg. Jag hade inget test hemma för kalium men efter några större vattenbyten så ser det långsamt bättre ut. Fick även några sps som tvärdog på bara några dagar Lps och fisk opåverkade. För att vara på säkra sidan så har jag även köpt ny belysning, två hydra 26. Dock ej monterade ännu. Tog motgångarna som en anledning att byta ut Razorn som jag varit lite besviken på..
 9. 151-720 liter

  Har varit några deppiga veckor i karet. Mängder med cyano, knappar som stängt sig och sps som vitnat. Lps och fiskar har varit opåverkade (Ni kanske har läst separat tråd om sura knappar). Fortfarande risigt men på bättringsvägen, tror jag. Vet inte vad som spökat men har gjort några större vb som ser ut att ha stoppat förfallet iaf. Har gjort förbättringar utanför karet för att få lite nytändning. Nu med lock av nät från Red Sea, supernöjd! Har även köpt hem två Hydra26hd som ska monteras i veckan.
 10. Ligger på Välaområdet, samma länga som Eligiganten. Inte så långt från Hornbach iofs Vet inte hur det är med produkter på hylla men de borde kunna ta hem då de är grossister för Red Sea. Var där förra helgen, fortfarande tomt på fisk och koraller men där är iaf några få, små, kar förberedda.
 11. Nu med nät. Korkat nog märkte jag inte att sidan med avrinning började skeva när jag spände nätet, upptäckte det först efter att allt var skuret och satt på plats.. Tur att där var tillräckligt med nät för ett nytt försök
 12. @Kimozabe här är exakt alla delar använda om det är svar på din fråga.
 13. Ramen nästan klar, fick bryta pga mörker Profiler och hörn räckte för att göra min ”cut out” på ca 20x20cm Riktigt fin finish, hoppas det ser lika bra ut med nät på plats.
 14. Håller med Du kan googla diy mesh screen top så finns det bra videoguider. Jag sparade inte många kronor mot att köpa men behöver du två så kan det löna sig.
 15. Gissar på glasros.