Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

j0nas

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  601
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  1

Anseende bland gemenskapen

202 Excellent

1 följare

Om j0nas

 • Födelsedag 1984-02-25

Profilinformation

 • Förnamn
  Jonas
 • Stad
  Ramlösa
 • Stödjande medlem t.o.m
  2018-12-13
 • Akvarievolym
  300l samt 25l
 1. 151-720 liter

  Haha, visste inte att man kunde göra på mer än ett sätt men oj vad fel jag hade Inser nu att jag kan förfina mina metoder något. Tack för utförlig redogörelse.
 2. 151-720 liter

  Dryg månad sedan, ska jag läsa av mina koraller så har det förmodligen varit nära noll hela tiden. Hittade Hannas youtube så följer den. (Första gången havererade jag pga att det tog mer än 3min från nollställning tills jag fick i provvattnet, det stod det inget om i manualen..)
 3. 151-720 liter

  Ja kanske. Ska jag misstro 0.1 från Marinlab i så fall? Har haft konstant 0.00 både Salifert och nu också Hanna så kanske det.
 4. 151-720 liter

  Nu har det snart gått en månad. Justerat upp nitrat mha salpeter och minskat mängd alger och belysning i refugie. Kört rowaphos i strumpa. Köpt en Hanna checker.. Resultat: Nitrat på ca 10, fosfat 0,00 enl Hanna. Fosfaten låter orimlig men har fått samma läsning fyra av fyra ggr. Lps och sps ser överlag bra ut. Mycket tillväxt på montipororna. Det är knappar, bubbletip och ricordeor som tjurar mest. Blir inte klok på vad som felar Fortfarande en del cyano. Byter 10% vatten i veckan och suger då ut så mycket cyano och sand som möjligt. Planen är bare bottom med mycket stjärnpolyper och knappar på ytor utan sand. Men då gäller det ju att jag får fart på knapparna igen.. Vågade mig på några nya snygga lps från @Andy88 för några veckor sedan, cyphastrea meteor shower och en goniastrea. De ser ut att gilla läget. Så här mycket får jag som mest se av knapparna. Fairy dusters i den här bilden, bam bams i bakgrunden.
 5. Fruktansvärt dyra på alla salttillbehör.. Har påtalat detta och fått ett långt och supertrevligt mail från Dogmans retailchef. De håller på och se över prisbilden och kommer korrigera inom kort.
 6. nano

  Någon som vågar namna denna lps(?)? Höll på att stryka med i stora karet men hör har den verkligen tagit sig
 7. nano

  Ny bild för eget kom-ihåg. Fick flytta ur mangroven då den fick för lite ljus. I övrigt rullar det på med minimalt med skötsel.
 8. 151-720 liter

  Asså, snacka om att jag har krånglat till det i onödan.. Efter att ha fått tillbaka testerna så ser det ju ut som ett klassiskt exempel på obalans mellan Po4 och No3. Nu slänger jag Salifert och köper en Hanna. Har 0,1 i Po4 enligt Marinlab men får inte utslag på Salifert. Kör nu Rowaphos i socka. No3 ligger jag nära noll så har ökat dosering av kaliumnitrat. Barium ser också lite tokigt ut men vet inte riktigt hur högt värde påverkar.
 9. Tack @mikoto, trist att höra. Har köpt den i butik för ett drygt år sedan så får försöka reklamera.
 10. Efter att ha brutit strömmen i samband med vattenbyte så får jag inte igång min rw-8 igen. Controllern blinkar H, även gröna lampan på kontakten blinkar. Kopplar jag loss pumpen så lyser controllern upp. Har testa demontera/montera och låtit pumpen dra i ättika men får inte igång den ändå. Ser ut som ny dock.. Hittade video där man misstänkte friktion i ”stabiliseringen” och fick igång pumpen igen efter att ha bytt ut keramiskt rör mot silikon, har testat detta också utan resultat. Någon som har några andra McGyver trix som skulle kunna fungera? Tack för hjälpen!
 11. Vad trist att höra @Tobbe! Hemma hos mig så har spser vitnat, knappar, ricordeor och anemoner dragit ihop sig. Lps är opåverkade eller t o m med tillväxt. Mängder med cyano. Inget som ser tokigt ut med Sg/temp/kh/mg/ca/no3/po4. Går nu och väntar på ett marinlabresultat, så jag hittade din tråd
 12. Bump
 13. Hej @Tobbe Hur har det gått för dig? Fick du rätt på karet? Nyfiken då jag brottas med liknande problem.
 14. 151-720 liter

  Nya lampor på plats sedan några veckor tillbaka. Djungel att ställa in ju Kör på David saxby lower intensity, fortfarande i acklimatiseringsläge. Om någon annan har tips på bra settings för mixat kar med mestadels lps och mjukisar så var inte rädda för att dela med er. Har tyvärr inte fått rätt på koraller eller cyano ännu. Har adderat reef energy senaste två veckorna men det är för tidigt att säga något om resultatet. Blir inte heller klok på hur jag ska läsa mina koraller. Så här är statusen just nu: Lps: Opåverkade Zoas: Halvt öppna, se bild. Ricordea: Mindre utslagna än vanligt Montipora superman: Död M. Hoffmeistri: Inga polyper ute men inga tecken på vävnadsdöd M. Confusa: Inga polyper ute och har tappat mycket färg M. grön flakväxande: Har tappat färg men just nu med kraftig tillväxtkant Även min bta har skrumpnat ihop till storleken av en femkrona ungefär.. Nästa steg är att skicka ett tritontest och se om något spårämne spårat ur. Jagade runt efter ett kit i Helsingborg igår men utan resultat. Någon som vet om det finns i någon av butikerna Malmö/Lund?
 15. Jag kör Ikeas växtled, e27 sockel. Har inget att jämföra med men tycker att de växer riktigt bra.