Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

j0nas

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  499
 • Gick med

 • Besökte senast

Allt postat av j0nas

 1. 151-720 liter

  Aha, så du köpte också både leopard och radiant wrasse? Min radiant lever förhoppningsvis, har dock inte sett den sedan i söndags kväll..
 2. Då var det dags igen! Sålde av mitt gamla hörnkar inför flytt till villa. Planerade sedan att starta upp ett reefer 250 eller liknande. Nu är vi på plats och jag börjar snegla mot någon form av rumsavdelare istället. Har ett stort (12x8m) L-format kök/matsal/vardagsrum där jag skulle vilja skärma av tv-hörnan. Gissar att "färdiga" lösningar som reefer är svåra att hitta som rumsavdelare? Kraven är ungefär avrinning på kortsida och snygg vit möbel ☺ Har sett andra här på guiden som har specialbeställt fantastiska lösningar från Polen och Tyskland. Hade jag gärna också gjort men känner mig inte bekväm med att rita och speca på egen hand. Mitt första kar med sump så behöver en motpart att spåna med. Någon som uppfyller kraven hör på hemmaplan? Gärna i/nära Skåne då jag bor i Helsingborg. Tacksam för alla tips.
 3. 151-720 liter

  Den var halvstor, ca 5-6cm. Vad tänker du på? ☺
 4. 151-720 liter

  Leoparden klarade sig tyvärr inte. Söndag fm var den framme en kort stund, såg då frisk och nyfiken ut. Framåt kvällen hittar jag den liggandes på sidan, kraftigt flämtandes och med en vit fläck på sidan. Släppte den i refugiet men den dog strax efter. Frustrerande att inte kunna förklara vad som hände. Har ett gäng Nassarius men har svårt att tänka mig att de skulle attackera en frisk fisk, även om den var nedgrävd. Några andra troliga teorier?
 5. 151-720 liter

  Snyggt! Du är ju på god väg med dina montiporor ☺ Både gren och flak (för visst är de på toppen digitata?)
 6. 151-720 liter

  Som om den alltid hade bott här ☺ Leoparden gjorde ett gästspel på någon minut i morse men bestämde sig sedan för att återvända till lugnet under sanden.
 7. 151-720 liter

  Passerade Kungsbacka på väg hem från jobb i torsdags. Blev såklart en sväng inom Företagsakvarium. Fick med mig en liten Halichoeres iridis och en Macroph... Leopard wrasse hona ☺ Båda grävde omgående ner sig och har inte varit framme sedan dess. När ska man börja oroa sig? *edit* Hittade lite info på amerikanska forum, många som varit av med wrassar i 10-14 dagar efter introduktion. Håller tummarna ☺
 8. Razorn är tyst och funkar för sps. På minussidan så upplever jag att koraller som går i orange/rött blir ganska beige. Har köpt många koraller som sett fantastiska ut under dyrare lampor men högst ordinära hos mig.. Fått igång dina coral care ännu? ;-)
 9. 151-720 liter

  Ockhams rakkniv, den fick jag faktiskt googla.. Tack för denna nya kunskap! Påminner om en annan vetenskaplig teori som jag själv tillämpar på mina kar, KISS, googla den ni som vågar. Jag hade också satsat på vattenbyten och pausat annat laborerande.
 10. 151-720 liter

  Var ganska sent på Instagram men oj vad många duktiga akvarister/fotografer där finns att följa. Gillar bl a brooklynchemisttheory och worldwidecorals (butik men bra bilder) Gör inga anspråk på att vara varken eller men har iaf en egen akvarierelaterad profil under #jonascolliander om någon vill se fler halvtaskiga bilder från mitt kar.
 11. Jag har erfarenhet. Mina stenar släppte absolut ingenting men precis som Stig så har jag hört både och. Hamnade själv i lång spiral med massor med cyano och nollad fosfat första månaderna, hade nog kunnat korta ner tiden om jag jobbat mer aktivt med fosfatdosering. Nu tog jag till ett annat gammalt beprövat saltvattenstrix istället, tålamod ☺
 12. 151-720 liter

  Fantastiskt fint! Såg din Hydra-annons men var inte tillräckligt snabb, får man fråga vad du uppgraderade till?
 13. 151-720 liter

  Superfint, ser ut som att du har bra tillväxt på korallerna också
 14. 151-720 liter

  En macrobild från en mobiltelefon, ganska coolt ändå ☺ Synd att det inte blir fler Microsoftlurar.
 15. 721-1199 liter

  Galet fint, som alltid ☺
 16. Ca 10cm. Ja de hoppar, någon form av hoppskydd är nödvändigt. Solo eller stort harem brukar rekommenderas. Mina två hannar har gått tillsammans snart ett år, markerar ganska ofta mot varandra men slåss eller jagar inte.
 17. Jag är barnsligt förtjust i mina cirrhilabrus lubbocki. Vackra och snälla och går ofta och plockar plattmask från stenarna. Har två hanar vilket inte brukar rekommenderas, funkar dock fint hos mig.
 18. 151-720 liter

  Den här chalicen har varit ordentligt på krigsstigen senaste veckan. Når inga andra koraller som tur är. Någon som vet art?
 19. Yes! Jag praoade på de båtarna i åttonde klass, runt år 1999. Det var häftigt att se vilka monstergösar och gäddor där fanns. Mindre spännande att stå och sortera fisk med kalla händer i många timmar. Sorry för trådkapning! Blev bara så nostalgisk ☺
 20. 721-1199 liter

  Äntligen! Grymt fint ☺
 21. 151-720 liter

  Slänger in en ny fts för egen komihåg. Min montipora superman har nu vuxit över fraggstenen. Ska bli spännande att se om den lyckas växa ner på stenen under eller om den slutar växa när den kommer till underkant av fraggsten?
 22. Har några olika stenar med Fire and Ice zoas. I några av kolonierna så har "fransarna" gått från röda till bruna samt att den ljusblå skivan blivit mer åt det gråa hållet. Någon som vet vad som kan påverka färgen? Alla står under snarlika förhållanden flöde/ljus. Belysta med en maxspect razor och får lite korallfoder en gång i veckan ungefär. Syns ganska tydligt på denna bild. Nere till vänster och i bakgrunden några med originalfärg.
 23. Tycker mer det ser ut som någon slags skivor. Kanske discosoma eller ricordea.
 24. Det var bra. När jag som vanligt vid vattenbyte var och drog i algerna så släppte de i stora sjok, utan att brytas av. Det finns såklart kvar mindre partier och jag har inga illusioner om att de inte kommer tillbaka.. Men för stunden så är det ok iaf
 25. Någon som har personlig erfarenhet av betare som ätit racemosa? Har sjöhare och en kirurg, ctenochaetus bitonatus, som inte rör dem. Har läst en del utländska forum där åsikterna går isär om de ens är möjliga att äta pga av gift som algen producerar. Vet att standardtipset är sänkta näringsvärden men vill inte vandra den vägen igen. Tveksam till om det är problemet heller. Precis ute ur lång svacka med nollad fosfat och cyano, ligger idag på gränsen men har bra tillväxt på både sps och lps. Rensar manuellt vid vattenbyten men det håller dem bara i schack.