Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

j0nas

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  592
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  1

Allt postat av j0nas

 1. 151-720 liter

  Asså, snacka om att jag har krånglat till det i onödan.. Efter att ha fått tillbaka testerna så ser det ju ut som ett klassiskt exempel på obalans mellan Po4 och No3. Nu slänger jag Salifert och köper en Hanna. Har 0,1 i Po4 enligt Marinlab men får inte utslag på Salifert. Kör nu Rowaphos i socka. No3 ligger jag nära noll så har ökat dosering av kaliumnitrat. Barium ser också lite tokigt ut men vet inte riktigt hur högt värde påverkar.
 2. Då var det dags igen! Sålde av mitt gamla hörnkar inför flytt till villa. Planerade sedan att starta upp ett reefer 250 eller liknande. Nu är vi på plats och jag börjar snegla mot någon form av rumsavdelare istället. Har ett stort (12x8m) L-format kök/matsal/vardagsrum där jag skulle vilja skärma av tv-hörnan. Gissar att "färdiga" lösningar som reefer är svåra att hitta som rumsavdelare? Kraven är ungefär avrinning på kortsida och snygg vit möbel ☺ Har sett andra här på guiden som har specialbeställt fantastiska lösningar från Polen och Tyskland. Hade jag gärna också gjort men känner mig inte bekväm med att rita och speca på egen hand. Mitt första kar med sump så behöver en motpart att spåna med. Någon som uppfyller kraven hör på hemmaplan? Gärna i/nära Skåne då jag bor i Helsingborg. Tacksam för alla tips.
 3. Efter att ha brutit strömmen i samband med vattenbyte så får jag inte igång min rw-8 igen. Controllern blinkar H, även gröna lampan på kontakten blinkar. Kopplar jag loss pumpen så lyser controllern upp. Har testa demontera/montera och låtit pumpen dra i ättika men får inte igång den ändå. Ser ut som ny dock.. Hittade video där man misstänkte friktion i ”stabiliseringen” och fick igång pumpen igen efter att ha bytt ut keramiskt rör mot silikon, har testat detta också utan resultat. Någon som har några andra McGyver trix som skulle kunna fungera? Tack för hjälpen!
 4. Tack @mikoto, trist att höra. Har köpt den i butik för ett drygt år sedan så får försöka reklamera.
 5. Vad trist att höra @Tobbe! Hemma hos mig så har spser vitnat, knappar, ricordeor och anemoner dragit ihop sig. Lps är opåverkade eller t o m med tillväxt. Mängder med cyano. Inget som ser tokigt ut med Sg/temp/kh/mg/ca/no3/po4. Går nu och väntar på ett marinlabresultat, så jag hittade din tråd
 6. Bump
 7. Hej @Tobbe Hur har det gått för dig? Fick du rätt på karet? Nyfiken då jag brottas med liknande problem.
 8. 151-720 liter

  Nya lampor på plats sedan några veckor tillbaka. Djungel att ställa in ju Kör på David saxby lower intensity, fortfarande i acklimatiseringsläge. Om någon annan har tips på bra settings för mixat kar med mestadels lps och mjukisar så var inte rädda för att dela med er. Har tyvärr inte fått rätt på koraller eller cyano ännu. Har adderat reef energy senaste två veckorna men det är för tidigt att säga något om resultatet. Blir inte heller klok på hur jag ska läsa mina koraller. Så här är statusen just nu: Lps: Opåverkade Zoas: Halvt öppna, se bild. Ricordea: Mindre utslagna än vanligt Montipora superman: Död M. Hoffmeistri: Inga polyper ute men inga tecken på vävnadsdöd M. Confusa: Inga polyper ute och har tappat mycket färg M. grön flakväxande: Har tappat färg men just nu med kraftig tillväxtkant Även min bta har skrumpnat ihop till storleken av en femkrona ungefär.. Nästa steg är att skicka ett tritontest och se om något spårämne spårat ur. Jagade runt efter ett kit i Helsingborg igår men utan resultat. Någon som vet om det finns i någon av butikerna Malmö/Lund?
 9. Jag kör Ikeas växtled, e27 sockel. Har inget att jämföra med men tycker att de växer riktigt bra.
 10. 0-150 liter

  Snyggt! Det nätet kräver en pedagogisk diy guide
 11. 0-150 liter

  Nej, nej, nej! Akvarium bör kunna ses från tv-soffan. Punkt. Har räddat mig många ggr när frugan envisas med att vi ska titta gemensamt på.. (valfri usel romantisk komedi)
 12. 0-150 liter

  Vi hade samma problem. Dels så spreds ljuset mycket i rummet, dels blev man bländad av lampan om man tittade mot karet när man satt i soffan. Enkel lösning är någon form av sarg runt belysningen. Behöver inte vara många cm hög för att hålla ljuset i karet. Du är ju både händig och estetisk, litar på att du hittar en snygg lösning (Lösning som jag sedan plagierar till mitt kar . Kasserade nyss mitt fulhack med hopskruvade lister på kanten av karet. Skissar nu på att hänga ramen på belysningsrailen istället. Finns bra exempel här på guiden från kille med ett kar som står som rumsavdelare, kommer dock ej på namn nu)
 13. nano

  Stora karet har gått risigt i sommar, får glädja mig åt det lilla istället Inte mycket till tillväxt men det ska jag kanske inte hoppas på med de här långsamma skivorna. Både koraller och räkor ser ut att trivas och inga fulalger (några enstaka bubbelalger undantaget..)
 14. nano

  Efter att ha färdigställt renovering av gästtoalett så uppenbarade sig en fantastisk plats för ett nano Har en liten skänk precis till höger om tronen, 70x25, som skulle göra sig bra som akvariemöbel. Har hittat ett 25liters från Hornbach som passar, behöver bara kolla in finishen innan jag slår till. Funderar nu på hur man löser ytavrinning och cirkulation. Karet blir sumplöst. Helst vill jag limma en liten box, lägga en powerhead i botten och sätta på ett rör med två utblås som flyttar tillbaka vattnet. Lite filtermatta ovanpå för mekanisk filtrering. Tips på liten pump som skulle kunna lösa jobbet? Vill helst inte ha någon annan synlig teknik i karet. Belysningen får bli spot med svanhals, karet står ganska lågt och vill inte fördärva topdownviewn. Har hittat kessil och maxspect celestial. Kessil känns som ett beprövat men dyrt val för så litet kar, någon som provat maxspecten eller har annat tips? Inriktningen på karet blir enkla men fina koraller, har några häftiga skivor och knappar som jag tycker försvinner i mitt stora kar. Tack för input
 15. Vet ju att detta kar, eller rättare sagt annat akvarium men med medflyttade invånare, fortfarande är igång. Är det inte dags att bjuda på en bild @AlienOne Eller kanske en ny tråd
 16. Hej! Någon som har några idéer på spårämne eller annat som just knappar är extra känsliga för? Senaste veckorna har mitt kar tuffat på som vanligt med bra tillväxt på lps, flakväxande montiporor och alger i refugium. Tyvärr växer även cyano som vanligt. Alla zoas har dock varit mer eller mindre indragna. Har mätt temp/salthalt/kh/ca/no3/po4 men där är inget som sticker iväg på något håll. Nyss gjort vattenbyte och lagt i lite aktivt kol. Tacksam för uppslag
 17. Tack för input @mcjagg. Jag hade inget test hemma för kalium men efter några större vattenbyten så ser det långsamt bättre ut. Fick även några sps som tvärdog på bara några dagar Lps och fisk opåverkade. För att vara på säkra sidan så har jag även köpt ny belysning, två hydra 26. Dock ej monterade ännu. Tog motgångarna som en anledning att byta ut Razorn som jag varit lite besviken på..
 18. 151-720 liter

  Har varit några deppiga veckor i karet. Mängder med cyano, knappar som stängt sig och sps som vitnat. Lps och fiskar har varit opåverkade (Ni kanske har läst separat tråd om sura knappar). Fortfarande risigt men på bättringsvägen, tror jag. Vet inte vad som spökat men har gjort några större vb som ser ut att ha stoppat förfallet iaf. Har gjort förbättringar utanför karet för att få lite nytändning. Nu med lock av nät från Red Sea, supernöjd! Har även köpt hem två Hydra26hd som ska monteras i veckan.
 19. Ligger på Välaområdet, samma länga som Eligiganten. Inte så långt från Hornbach iofs Vet inte hur det är med produkter på hylla men de borde kunna ta hem då de är grossister för Red Sea. Var där förra helgen, fortfarande tomt på fisk och koraller men där är iaf några få, små, kar förberedda.
 20. Nu med nät. Korkat nog märkte jag inte att sidan med avrinning började skeva när jag spände nätet, upptäckte det först efter att allt var skuret och satt på plats.. Tur att där var tillräckligt med nät för ett nytt försök
 21. Såg att @BatmanGefle tipsade om Simply aquatris diy tank cover kit i gammal tråd, https://www.ebay.co.uk/itm/Simply-Aquaria-DIY-Tank-Cover-Kit-Net-Mesh-60cm-90cm-120cm-Aquarium-Fish-/321637361286 De har tyvärr slutat leverera till Sverige och jag hittar ingen annan leverantör, någon som har beställt liknande från annat ställe? Har sneglat på Red Seas kit men tror att det blir onödigt dyrt då jag har annat kar. 100x60 cm rumsavdelare med avrinning mitt på ena kortsidan, behöver där en öppning på ca 20x20cm. Blir då kit+cutout+extra profiler om jag tolkar det rätt. Tack för hjälpen!
 22. @Kimozabe här är exakt alla delar använda om det är svar på din fråga.
 23. Ramen nästan klar, fick bryta pga mörker Profiler och hörn räckte för att göra min ”cut out” på ca 20x20cm Riktigt fin finish, hoppas det ser lika bra ut med nät på plats.
 24. Håller med Du kan googla diy mesh screen top så finns det bra videoguider. Jag sparade inte många kronor mot att köpa men behöver du två så kan det löna sig.
 25. Gissar på glasros.