Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

j0nas

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  560
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  1

Allt postat av j0nas

 1. 151-720 liter

  Musse Pigg någon?
 2. Då var det dags igen! Sålde av mitt gamla hörnkar inför flytt till villa. Planerade sedan att starta upp ett reefer 250 eller liknande. Nu är vi på plats och jag börjar snegla mot någon form av rumsavdelare istället. Har ett stort (12x8m) L-format kök/matsal/vardagsrum där jag skulle vilja skärma av tv-hörnan. Gissar att "färdiga" lösningar som reefer är svåra att hitta som rumsavdelare? Kraven är ungefär avrinning på kortsida och snygg vit möbel ☺ Har sett andra här på guiden som har specialbeställt fantastiska lösningar från Polen och Tyskland. Hade jag gärna också gjort men känner mig inte bekväm med att rita och speca på egen hand. Mitt första kar med sump så behöver en motpart att spåna med. Någon som uppfyller kraven hör på hemmaplan? Gärna i/nära Skåne då jag bor i Helsingborg. Tacksam för alla tips.
 3. Tack @Kimozabe Ser ju ut att vara exakt samma kit under annat namn bara.
 4. Såg att @BatmanGefle tipsade om Simply aquatris diy tank cover kit i gammal tråd, https://www.ebay.co.uk/itm/Simply-Aquaria-DIY-Tank-Cover-Kit-Net-Mesh-60cm-90cm-120cm-Aquarium-Fish-/321637361286 De har tyvärr slutat leverera till Sverige och jag hittar ingen annan leverantör, någon som har beställt liknande från annat ställe? Har sneglat på Red Seas kit men tror att det blir onödigt dyrt då jag har annat kar. 100x60 cm rumsavdelare med avrinning mitt på ena kortsidan, behöver där en öppning på ca 20x20cm. Blir då kit+cutout+extra profiler om jag tolkar det rätt. Tack för hjälpen!
 5. 151-720 liter

  Tack @Robbs! Det är nog montipora hoffmaestrin du tänker på? Har en rejäl ”fragg” om du är intresserad.
 6. 151-720 liter

  Lite bilde för egen framtida referens.
 7. Toppen! Har jag drömt eller var det möjligt att få bilden nedskalad redan vid uppladdning i äldre version av forumet? Hade varit nice istället för att få stopp (Tar tacksamt emot tips på bildredigerare som löser nedskalning direkt i iPhone, kan skicka pm för att hålla tråden ren)
 8. 151-720 liter

  Nytillskott:
 9. nano

  Efter att ha färdigställt renovering av gästtoalett så uppenbarade sig en fantastisk plats för ett nano Har en liten skänk precis till höger om tronen, 70x25, som skulle göra sig bra som akvariemöbel. Har hittat ett 25liters från Hornbach som passar, behöver bara kolla in finishen innan jag slår till. Funderar nu på hur man löser ytavrinning och cirkulation. Karet blir sumplöst. Helst vill jag limma en liten box, lägga en powerhead i botten och sätta på ett rör med två utblås som flyttar tillbaka vattnet. Lite filtermatta ovanpå för mekanisk filtrering. Tips på liten pump som skulle kunna lösa jobbet? Vill helst inte ha någon annan synlig teknik i karet. Belysningen får bli spot med svanhals, karet står ganska lågt och vill inte fördärva topdownviewn. Har hittat kessil och maxspect celestial. Kessil känns som ett beprövat men dyrt val för så litet kar, någon som provat maxspecten eller har annat tips? Inriktningen på karet blir enkla men fina koraller, har några häftiga skivor och knappar som jag tycker försvinner i mitt stora kar. Tack för input
 10. 151-720 liter

  Lite sunkiga referensbilder för eget kom-ihåg. *edit* äh, blev inga bilder pga filrestriktioner. Någon som har tips på hur man smidigt skalar ner storlek på redan tagen bild med iPhone?
 11. nano

  Haha, ingen fara. Riktigt grymma kar och fiskar Skickar tråden på banan med en färsk bild. Nu med mangrove från @mcjagg.
 12. nano

  Den är fläktlös så helt tyst.
 13. nano

  Tack Kessil a80. Kulfisk på dass, det lät väldigt spännande. Om karet finns på guiden så har jag missat det helt. Om inte, upp med en tråd!
 14. Sorry för trådkapning, får man fråga vart du åkte David? Har snorklat och vindsurfat mycket förr i Röda havet (Egypten och Israel) men har inte velat åka dit sedan barnen kom. Saknar dock snorklingen massor.
 15. nano

  Första invånarna som inte är lokalproducerade (från andra revet :)) Sexy shrimp x 3 och en rock flower.
 16. 151-720 liter

  Plattmask med pincett.. Det låter som en utmaning
 17. 151-720 liter

  Är det bara på gsp så skulle du kunna doppa/rista den i sötvatten så trillar de av. Tar kanske inte allt men decimerar antal iaf. Om ”vanlig” plattmask så rör den inte koraller och ingen anledning till panik
 18. nano

  Den här gjorde sig betydligt bättre i nanot
 19. Har ploppat upp några små beiga träd med ljust gröna polyper från min ls. Någon som vågar spekulera om art? Tror att jag först hittade de på undersidan av en av dina fraggar @Robbyn
 20. Tack @BatmanGefle. Kanske svårt att se på ovan bild men när de blir större så är det väldigt mycket gren/stam och få och korta polyper. Inte riktigt så som jag är van att se clavularia. Finns kanske fler arter än viridis iofs
 21. nano

  Äntligen! Men det var en lampa väl värd att vänta på Macroalgerna är en tillfällig invånare, tror jag. Är det någon som funderar på att avyttra lite udda och färgglada knappar och skivor så skicka pm. Mangroveskott och gorgonia också av intresse.
 22. 721-1199 liter

  Jag har ett par stycken i mitt kar och den som är absolut snyggast får inget direkt ljus alls, mycket mer lila i grundfärg än övriga. Så du kan ju alltid testa att ställa skuggigare
 23. 721-1199 liter

  Det är en echinopora lamellosa om det är den som kommer från mig. Ser ut att ha växt bra