Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

j0nas

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  528
 • Gick med

 • Besökte senast

Allt postat av j0nas

 1. nano

  Den här gjorde sig betydligt bättre i nanot
 2. nano

  Efter att ha färdigställt renovering av gästtoalett så uppenbarade sig en fantastisk plats för ett nano Har en liten skänk precis till höger om tronen, 70x25, som skulle göra sig bra som akvariemöbel. Har hittat ett 25liters från Hornbach som passar, behöver bara kolla in finishen innan jag slår till. Funderar nu på hur man löser ytavrinning och cirkulation. Karet blir sumplöst. Helst vill jag limma en liten box, lägga en powerhead i botten och sätta på ett rör med två utblås som flyttar tillbaka vattnet. Lite filtermatta ovanpå för mekanisk filtrering. Tips på liten pump som skulle kunna lösa jobbet? Vill helst inte ha någon annan synlig teknik i karet. Belysningen får bli spot med svanhals, karet står ganska lågt och vill inte fördärva topdownviewn. Har hittat kessil och maxspect celestial. Kessil känns som ett beprövat men dyrt val för så litet kar, någon som provat maxspecten eller har annat tips? Inriktningen på karet blir enkla men fina koraller, har några häftiga skivor och knappar som jag tycker försvinner i mitt stora kar. Tack för input
 3. Har ploppat upp några små beiga träd med ljust gröna polyper från min ls. Någon som vågar spekulera om art? Tror att jag först hittade de på undersidan av en av dina fraggar @Robbyn
 4. Tack @BatmanGefle. Kanske svårt att se på ovan bild men när de blir större så är det väldigt mycket gren/stam och få och korta polyper. Inte riktigt så som jag är van att se clavularia. Finns kanske fler arter än viridis iofs
 5. nano

  Äntligen! Men det var en lampa väl värd att vänta på Macroalgerna är en tillfällig invånare, tror jag. Är det någon som funderar på att avyttra lite udda och färgglada knappar och skivor så skicka pm. Mangroveskott och gorgonia också av intresse.
 6. 721-1199 liter

  Jag har ett par stycken i mitt kar och den som är absolut snyggast får inget direkt ljus alls, mycket mer lila i grundfärg än övriga. Så du kan ju alltid testa att ställa skuggigare
 7. 721-1199 liter

  Det är en echinopora lamellosa om det är den som kommer från mig. Ser ut att ha växt bra
 8. nano

  Nu börjar det klia i fingrarna. Har puttrat i nästan två veckor men fortfarande har inte belysningen dykt upp. Skickades från butik 21/3, nio dagar senare reggades paketet som ankommit till Sverige och har senaste sex dagarna legat stilla på okänd terminal.. Wish me luck
 9. nano

  Det blev utan ytavrinning.. Inhandlat en fluval cp1 streamer idag samt några kilo ls som ligger och väntar i sumpen på mitt stora kar. Kessil a80 beställd och kommer förhoppningsvis i veckan. Har nyss testkört streamern och den imponerar tyvärr inte med varken ljudnivå eller flöde Får se hur det blir när levande kommer i, kanske kan jag öka flödet genom att klippa lite i pumphuset om det skulle behövas.
 10. nano

  Ytavrinning eller inte ytavrinning.. Det är frågan just nu. Hade varit skönt att slippa och bara gömma en streamer bakom min planerade stenformation ☺ Tråkigt dock om jag kommer på i efterhand att jag inte står ut med eventuell dammig/fet hinna på ytan. Ytavrinningen som jag funderar på är att limma en svart box i hörnan och lägga ett powerhead med pvcförlängning i botten. Kan då även få till mekanisk filtrering och eventuellt gömma en värmare. Äter dock ganska mycket plats i ett så litet kar. En "surfaceskimmer" är inte ett alternativ, för lite plats för både en sådan + streamer. Finns säkert massa andra kluriga lösningar som jag inte har tänkt på. Håll inte inne med eventuella idéer ☺
 11. nano

  Rullar fint fortfarande @Jokkmokksjocke? ☺ Nöjd med din a80? Köpte du en spectral controller också? Sugen på att själv slå till på en a80 till mitt kommande nano, överväger dock att skippa controllern (snål och det ska faktiskt bara stå på dass.. ☺)
 12. 15 år senare så finns nya Blue planet ll på svtplay.se ☺
 13. 151-720 liter

  Jag körde blå bakgrund i mitt gamla hörnkar. Var väldigt nöjd med det. Kolla tråden "j0nas hörna" om du vill se bild.
 14. nano

  För 359kr kan jag inte klaga på finishen, mer än ok Hinner inte längre idag men imorgon blir det till att regla upp skåpet och måla dörrar så att de matchar kommoden.
 15. nano

  Häftigt Ken! Inga problem med smutsig vattenyta? Jag tänkte inte heller ha fisk så det kanske är ett mindre problem då. Det var såklart en Kessil 160 som du hade? Lite orolig för ljusspillet (har fått stränga order från fru att det inte får bli en blå toalett..). Finns en mindre variant också, 80, men tror inte att den har samma spektrum som 160. Har skissat på ram för att minska ljusspill men vill samtidigt inte begränsa vyn uppifrån så vill helst slippa.
 16. Testar att bumpa en gammal tråd. Blev hastigt och lustigt skickad på jobb i Oslo tis-ons. Något kul saltvattensrelaterat att kolla in? Kommer befinna mig i Solli och har bil. Företagsakvarium på vägen hem brukar vara en klassiker på mina jobbresor men passerar nog för sent på onsdag..
 17. 151-720 liter

  Har bubbelalgerna (eller något annat) reagerat på vibrant ännu?
 18. Då var det dags igen! Sålde av mitt gamla hörnkar inför flytt till villa. Planerade sedan att starta upp ett reefer 250 eller liknande. Nu är vi på plats och jag börjar snegla mot någon form av rumsavdelare istället. Har ett stort (12x8m) L-format kök/matsal/vardagsrum där jag skulle vilja skärma av tv-hörnan. Gissar att "färdiga" lösningar som reefer är svåra att hitta som rumsavdelare? Kraven är ungefär avrinning på kortsida och snygg vit möbel ☺ Har sett andra här på guiden som har specialbeställt fantastiska lösningar från Polen och Tyskland. Hade jag gärna också gjort men känner mig inte bekväm med att rita och speca på egen hand. Mitt första kar med sump så behöver en motpart att spåna med. Någon som uppfyller kraven hör på hemmaplan? Gärna i/nära Skåne då jag bor i Helsingborg. Tacksam för alla tips.
 19. 151-720 liter

  Skitsnyggt! ☺ Får man be om en bild på konstruktionen? Smidig att ta av/på?
 20. 151-720 liter

  Glöm inte dela din ritning på huven här! (Har ett liknande kar med en riktig fullösning för huv..)
 21. 151-720 liter

  Nu är det motigt. Tror tyvärr att jag har tappat min andra nya wrasse också. Extra tungt att jag inte har några rimliga förklaringar till varför. Dag tre, fem och sex var den framme några timmar och smakade på både mysis och cyklops. Sedan spårlöst försvunnen de senaste tio dagarna. Har hoppskydd men har kollat runt karet ändå för säkerhets skull. Är det rimligt att ett gäng nassarius skulle kunna attackera en fisk under sanden? Har sett dem suga fast i en försvagad men levande anthias squamipinnis. Hade även suspekta fläckar på leopardwrassen som mystiskt gick bort.
 22. 151-720 liter

  Snyggt! Din radiant wrasse är ju en riktig fotostjärna också ☺
 23. 6g är väl ca 20l? Eller? Tror nog att bangaier blir för stora i så fall.