Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

j0nas

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  478
 • Gick med

 • Besökte senast

Allt postat av j0nas

 1. 151-720 liter

  En macrobild från en mobiltelefon, ganska coolt ändå ☺ Synd att det inte blir fler Microsoftlurar.
 2. Då var det dags igen! Sålde av mitt gamla hörnkar inför flytt till villa. Planerade sedan att starta upp ett reefer 250 eller liknande. Nu är vi på plats och jag börjar snegla mot någon form av rumsavdelare istället. Har ett stort (12x8m) L-format kök/matsal/vardagsrum där jag skulle vilja skärma av tv-hörnan. Gissar att "färdiga" lösningar som reefer är svåra att hitta som rumsavdelare? Kraven är ungefär avrinning på kortsida och snygg vit möbel ☺ Har sett andra här på guiden som har specialbeställt fantastiska lösningar från Polen och Tyskland. Hade jag gärna också gjort men känner mig inte bekväm med att rita och speca på egen hand. Mitt första kar med sump så behöver en motpart att spåna med. Någon som uppfyller kraven hör på hemmaplan? Gärna i/nära Skåne då jag bor i Helsingborg. Tacksam för alla tips.
 3. 721-1199 liter

  Galet fint, som alltid ☺
 4. Ca 10cm. Ja de hoppar, någon form av hoppskydd är nödvändigt. Solo eller stort harem brukar rekommenderas. Mina två hannar har gått tillsammans snart ett år, markerar ganska ofta mot varandra men slåss eller jagar inte.
 5. Jag är barnsligt förtjust i mina cirrhilabrus lubbocki. Vackra och snälla och går ofta och plockar plattmask från stenarna. Har två hanar vilket inte brukar rekommenderas, funkar dock fint hos mig.
 6. 151-720 liter

  Den här chalicen har varit ordentligt på krigsstigen senaste veckan. Når inga andra koraller som tur är. Någon som vet art?
 7. Yes! Jag praoade på de båtarna i åttonde klass, runt år 1999. Det var häftigt att se vilka monstergösar och gäddor där fanns. Mindre spännande att stå och sortera fisk med kalla händer i många timmar. Sorry för trådkapning! Blev bara så nostalgisk ☺
 8. 721-1199 liter

  Äntligen! Grymt fint ☺
 9. 151-720 liter

  Slänger in en ny fts för egen komihåg. Min montipora superman har nu vuxit över fraggstenen. Ska bli spännande att se om den lyckas växa ner på stenen under eller om den slutar växa när den kommer till underkant av fraggsten?
 10. Har några olika stenar med Fire and Ice zoas. I några av kolonierna så har "fransarna" gått från röda till bruna samt att den ljusblå skivan blivit mer åt det gråa hållet. Någon som vet vad som kan påverka färgen? Alla står under snarlika förhållanden flöde/ljus. Belysta med en maxspect razor och får lite korallfoder en gång i veckan ungefär. Syns ganska tydligt på denna bild. Nere till vänster och i bakgrunden några med originalfärg.
 11. Tycker mer det ser ut som någon slags skivor. Kanske discosoma eller ricordea.
 12. Det var bra. När jag som vanligt vid vattenbyte var och drog i algerna så släppte de i stora sjok, utan att brytas av. Det finns såklart kvar mindre partier och jag har inga illusioner om att de inte kommer tillbaka.. Men för stunden så är det ok iaf
 13. Någon som har personlig erfarenhet av betare som ätit racemosa? Har sjöhare och en kirurg, ctenochaetus bitonatus, som inte rör dem. Har läst en del utländska forum där åsikterna går isär om de ens är möjliga att äta pga av gift som algen producerar. Vet att standardtipset är sänkta näringsvärden men vill inte vandra den vägen igen. Tveksam till om det är problemet heller. Precis ute ur lång svacka med nollad fosfat och cyano, ligger idag på gränsen men har bra tillväxt på både sps och lps. Rensar manuellt vid vattenbyten men det håller dem bara i schack.
 14. Fantastiskt fint. Hoppas du får igång nytt kar på nya stället också
 15. Har inte hittat någon lämplig betare ännu men idag så ser de ut såhär. Bra eller dåligt? De opåverkade områdena ser tyvärr grönare ut än någonsin.
 16. Hej Johan! Vågar inte spekulera något om ditt vatten men vill passa på att önska dig välkommen och gratulera till ett riktigt fint kar! Bra jobbat på så kort tid.
 17. 151-720 liter

  Hittade en blekt och skadad discosoma hos min lfs i förra veckan. Utvecklingen går fort framåt, ska bli spännande att följa.
 18. Kul @Moose! Mina 300l, rumsavdelare.
 19. Tack Lasse! Nitrat brukar pendla mellan 2-5. Kanske kan försöka pressa lite men vill helst inte laborera då jag har så bra tillväxt och färg på korallerna.
 20. Tack för tipsen! Kanske var emerald crab du läste om Kim? Stöter jag på en så provar jag. Har dock aldrig sett i butik. En stor hepatus kanske kan hålla rent från nya alger men tror inte de rår på "fullväxta" alger. Jag kämpar på med manuell rensning men känns inte som att jag kommer gå vinnande ur kampen. Har identifierat om algen till C. nummularia. Tror dock inte det spelar någon roll för angreppssättet ☺
 21. 721-1199 liter

  Fina bilder på fina koraller, precis som vanligt ☺. Tack!
 22. Testar en liten försiktig bump på denna ☺
 23. 151-720 liter

  Det är en mdfkonstruktion från Mikael på Håkanstorp zoo, karet har han också byggt.
 24. Välkommen tillbaks! Ditt gamla drop kommer jag ihåg och hoppas få se mer av någon dag. 100x60x50 kör jag också ☺
 25. Hej! Skaffade kring årsskiftet två pyttesmå clownfiskar. En drog såklart iväg i storlek och blev hona. Började i förra veckan jaga hanen och efter två dagar så var han så illa tilltygad att han tyvärr strök med. Karet är på 300l. Har två bubbletips som clownerna har varit helt ointresserade av, de har simmat fritt i karet. Skulle gärna ha två clowner som lever i symbios med anemon men vet inte om jag vågar introducera en ny clown till honan. Hur hade ni gått tillväga?