Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

nike83

Moderator
 • Antal inlägg

  3 180
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  9

Anseende bland gemenskapen

385 Excellent

1 följare

Om nike83

 • Födelsedag 1983-03-24

Profilinformation

 • Förnamn
  Fredrik
 • Stad
  Stockholm
 • Stödjande medlem t.o.m
  Föreningsmedlem
 • Antal år inom saltvatten
  3
 • Akvarievolym
  612
 • Akvarie mått
  170x60x60
 • Akvarietillverkare
  Triton
 • Om JA vid skummare - Vilken
  BK Powercone 200 DC
 • Antal år inom sötvatten
  4 2004
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  65
 • Storlek på sump
  1000x50x50
 1. I mitt sökande efter svar om cyano (som kommer tillbaka gång på gång i sanden) fick jag denna broschyr av @greger http://static.faunamarin.de/Werbung/HTUs/FM_HTU_Hitzetest_englisch.pdf riktigt spännande, och jag gjorde ett test själv med min Hanna Fosfor-checker. Vanligt vatten: 11ppm => 0,03 i PO4 Värma vatten först: 20ppm. 0,06 i PO4 Detta stämmer väl överens med Triton-labs resultat jag brukar få. Där brukar de i regel vara x2 mot vad jag får när jag mäter själv. Ramlade även över denna kalkylatorn för att beräkna förhållandet mellan N och P (NO3 och PO4). http://aquarium-fertilizer.eu/index.php?NO3=1.5&PO4=0.06&volume=300&calc=convert&stranky=redfield-ratio-calculator Jag ligger just nu på 35:1, och får lite cyano i sanden. Det rekommenderas att jag byter ut min sand, långsamt mot "natural coral sand". Jag kör idag med aragonit från KZ, som är kanske 2 år nu. Det blir spännande att se när Triton-lab kommer med sitt kompletta test för C/N/P. Hoppas de har en instruktion vad för åtgärder som ska vidtas.
 2. dra ett lab-test så får vi/du se andra parametrar.
 3. jag har haft en 0-batch från Hanna fosfor. den åkte i sopen. hört en annan som hade en sådan också. jag har gjort märke i med penna där jag ska "sikta" med glaset och ett märke på checkern. samt att jag har en som ett glas reagens och ett som är kontroll, så det alltid är samma. tycker jag fått mycket jämnare resultat när jag gjort så. dock har jag alltid högre fosfor-nivå när jag skickar in till Triton-lab
 4. 721-1199 liter

  härligt! många (mig inkluderat) som provat denna korall, utan att lyckas. de är känsliga för transport och "doppning" verkar det som.
 5. 721-1199 liter

  härligt! är det en echinata ice-fire längst upp?
 6. 151-720 liter

  en månad senare: cyano är tillbaka. aldrig mer kolkälla. Mo = låg, dvs inte utlösande faktor i mitt kar (denna gång).
 7. hur har det gått?
 8. 151-720 liter

  tycker du ska överväga phytoplankton. https://www.tritonakvarium.se/product/microbe-lift-phyto-plus-236ml jag upplever att det förbrukar din Mo.
 9. 151-720 liter

  har du gjort något lab-test på sistone? i sådant fall, har du koll på din Molybnden? (Mo)? jag tyckte jag fick resultat med Pytoplankton, men jag hade så mycket cyano (typ 85% av sanden täckt), så jag orkade inte vänta utan körde RSR. efter detta och med pytoplankton så har jag inte sett röken av cyano (gått över en månad nu). jag hade typ 5x för mycket Mo, men efter kontinuerlig dosering av pytho, så är den inom "riktlinjerna" igen. eventuellt innehåller en del produkter vi doserar Molybden.
 10. fick en uppdatering via FB, som flyttade invigningen från 4e till 11e.
 11. generöst att de ger ut en gratis uppdatering, och tar sitt ansvar för något som andra tillverkare kanske inte hade gjort.
 12. kan ju så klart vara tillfällighet att min Ca förbrukning ökade i samband med att jag doserade Sr. Jag har nu vid 2 tillfällen doserat Sr (Triton-labs:s), och då upplever jag ingen ökad förbrukning av Ca. Däremot så dog en korall (i samband med fosfatförändringar) som jag hade sålt till en kompis. Korallen var extremt skör i skelettet och smulades sönder när den var död. Kan detta orsakas av lång tid av låg Sr?
 13. 721-1199 liter

  har du hittat någon alternativ förklaring till dödsfallen än stenen?
 14. kalkreaktor eller balling? andra "metoder"?