Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

nike83

Moderator
 • Antal inlägg

  3 146
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  9

Allt postat av nike83

 1. Doppade en korall förra veckan som visade tecken på bitmärken. Där var den, min första hittade AEFW! För mig stannade nästan tiden! Jag har alltid alltid alltid doppat alla koraller jag har tillfört mitt system, tagit bort alla fraggstenar och kapat korallen 1cm ovanför sin "fot", men nu låg den där och sprattlade i mitt vattenbad. Hur länge har jag haft mask? Hur många har fått mask av mig? Vem fick jag mask av? - självklart finns det inget svar av på frågorna. Jag har sagt till alla jag sålt Acroporor till att de ska doppa dem för man kan aldrig garantera att man är fri från AEFW! När jag sålt acro-fraggar, så är det inte alla som vet om detta problem! Många (inkl. mig) har inte fått eller tagit till sig den vetskapen. Jag tror det tog 3-5 år med acropora innan jag hörde talas om detta problem för första gången. Åter till mina AEFW-koraller. Hur gör jag nu? Jag har ett par koraller som har brett ut sig över stora stenar. Att "doppa" korallerna skulle innebära att jag ska ta loss dem genom att - först bryta av korallen och sedan hacka bort korallresterna från stenen för att vara säker på att eventuell AEFW inte lever vidare på korallresterna på stenen. Jag har också några koraller som är så stora så jag måste ha en 10liters hink att doppa dem i. Alternativet som dök upp är att medicinera i karet. Jag valde avmaskningsmedel för Hund och Katt i form av Axilur - som köps på apotek. Jag tar inget ansvar för följande recept. Görs på egen risk !!!!!! Recept för 900 liter nettovolym (vattenvolym) Krossa 250mg i en "mortel" så det blir som fint pulver. Blanda med hög cirkulation (streamerpump) med 5 liter osmosvatten i ett dygn så att det blandas ordentligt (jag fick en liten hinna). Ta ur lägre djur som du är rädd om, som sniglar och sjöstjärnor (de riskerar att dö under denna procedur). Lägg i blandningen och tvätta sedan utrustningen som kommit i kontakt med maskmedlet. Vänta 2 dygn och lägg i 2kg aktivt kol som är "snabbverkande" Efter ytterligare dygn gör ett 20%igt vattenbyte och ta ur kolen. Ersätt kolen med "långtidsverkande", alternativt kör en sväng till med aktivt kol. Jag överdoserar lite (nästan 2 liter på mitt 300liter). Dock gjorde missen att inte stänga av min reaktor med aktiva kol (ingår i Zeovitmetoden), men jag kör bara 1.5dl i reaktorn så jag tänker att det inte borde ha någon stor effekt på maskmedlet. Det har nu gått lite över en vecka sedan jag tillsatte och jag kan se att 2st acros som sett mindre roliga ut - har börjat ändra färg! Inga små sjöstjärnor har dött, och inte heller någon eremit. Ser också att små sniglar överlevt. Inte heller har de små borstmaskarna dött som bor under fraggstenar. dock kan borstmaskarna skyddas av stenen och jag tänker att de inte är "ändamålet" med maskmedlet. Om någon vecka tänkte jag doppa lite fler koraller och återkoppla med hur mina koraller mår.
 2. Jag har en längre tid haft låg Strontium enligt Lab-tester. Det har legat mellan 3-5 och rekommenderat värde är ca 8. Försökte en gång med droppar från Aqua-Forest, men fick bara marginellt utslag på en hel flaska. Dock märkte jag att Ca-förbrukningen ökade. Köpte nyligen Microbe-lifts Strontium, men det visade sig att den innehåller Molybden, som jag har på tok för högt värde av. Därav kommer jag inte använda mig av detta preparat. Någon som har tips på tillsats eller metod för att få upp Strontiumet?
 3. Har sett en ny ATI-ramp T5 och det är inte ett vacker bygge! Ser ut som om att jag själv skulle byggt rampen (passform på grejerna). Skickat från min iPhone med Tapatalk
 4. Inga problem. flyttade tråden till Affärer och Nyheter under Övrigt. jag har tyvärr ingen erfarenhet av dem, och vet ingen annan som köpt därifrån heller. Har du fått något mail att paketet är skickat? borde vara en spårbar försändelse!
 5. 151-720 liter

  håller med föregående talare, riktigt spännande ! upp med nya tråden!!!!!
 6. 151-720 liter

  gav upp och körde en kur Red slime remover. hade jobbat med min cyano denna gång i ca 5 månader, och det fick räcka. denna gång så avrundade jag uppåt och ALL cyano försvann på 2-3 dygn. Ända negativa var att en fragg av två, dog som satt precis bredvid varandra. Nitratet gick från typ 1 till 5. men fosfaten är den samma (ca 0.03-0.04). drog sedan igång VÄS för att få ner näringsvärdena. Väntar på ett prosvar från Triton idag eller imorgon. ska bli lite spännande vad som hänt med Mo. lite bilder från idag då jag vabbar... Helbild Från sidan Fragghylla Död och levande milipora efter RSR SCC SCC närbild Milipora/Spathulata Acro SP. Spathualta Närbild SCC som tjurar... ingen PE Tenius Acro SP???? Kom med förslag @ormet Acro SP. @Vidofner vad hette denna (bonuskorallen) Acro SP. Från @bjomat Acro sp multicolor "helt sjuk när man har låga näringsvärden." Acro australien.
 7. Dags att nedgradera mig. Mer info kommer!
 8. stora rev

  dubbelkolla din Kalium (K) på det saltet. det sista paketet jag hade var på typ 230ppm.
 9. kanske köra en vecka nästa gång?
 10. 151-720 liter

  sugklockor är grymt! jag hade aldrig flyttat kar utan (om det inte är ett mindre 2-300liters kar). finns ju kanske att hyra av någon butik, så slipper du köpa...!
 11. riktigt spännande!
 12. spännande! nästan värt att starta en ny tråd om ert försök!
 13. 721-1199 liter

  riktigt stiligt!
 14. Hej en tanke bara: hur har du det med värmen? många kör utan kåpa pga värmen, så kanske en tanke är att köra utan och köra annan armatur istället? //Fredrik
 15. jag har en kub på 80x70x60. jag upplever nog att "gyren:en" inte funkar optimalt. de vill ha lite längre kar. jag har kört med 2 storlekar (dock JEBAO) och med den större nu så blir det lite mer "storm". tycker också att "gyre"-pumparna tappar snabbt i effekt när det blir lite påväxt på dem.
 16. jag har haft en GHL i 10 år nu och aldrig haft strul med den. ingen erfarenhet eller hört att någon haft problem med just ATI, men jag hade aldrig vågat köra en billig doserpump.
 17. det är ju alltid spännande vad som händer med stenen om behåller den. de kar som börjat "spöka" efter kur har gjort det efter en längre tid, så min spontana åsikt är att ni kanske ska ta ur så mycket som möjligt av sten och sand. finns väl ingen anledning att ta ur skummaren?! tänker att ni borde köra en cykel för aefw, som jag tror är 7 veckor (rätta mig om jag har fel). då borde det vara helt "safe". men ur ett "vetenskaplig" syn, så vore det väl intressant om ni doppar olika koraller typ var 3e dag för att se om det lever någon AEFW kvar.
 18. tror ingen butik skickar levande djur i sverige, tyvärr. iofs så skickas sniglar och eremiter, om jag inte har fel. slå dem en signal !
 19. 151-720 liter

  jo, tillslut så tröttnar man på skiten! vad tillämpar du för skötsel på dina LPS:er? matning etc...
 20. jag upplevde att när jag höjde mitt PH så blev jag av med lite "fulalger". jag höjde min pH genom att dra ur intaget till skummaren utanför skåpet.
 21. Triton akvarium i Täby brukar få in sådana med jämna mellanrum. det går garanterat att beställa.
 22. nu vet jag inte vad du har för koraller etc, men jag hade jobbat ner KH till 8. sedan försökt buffra Jod. Fosfaten hade jag bara brytt mig om, om du har SPS-koraller. Hur ligger du i nitrat?
 23. 151-720 liter

  Lite medvind nu! Färgerna börjar bli bättre i karet och det är troligen pga stabila värden och näringsvärden som börjar gå ner igen. jag testade att mäta min KH ett par gånger om dagen (morgon, mitt på dagen, kväll, morgon, dag kväll) och med min nya dosering (70/30) så håller karet mycket stabilt KH under hela dygnet. Fick också bra respons på att dra ut luftintaget till skummaren genom skåpet och ta rumsluft istället för sumpens luft. detta tyckte jag påverkade cyanon och den blev lite svagare. kanske påverkar ett stabilare/högre pH cyanon?
 24. jag tror slangen bara kommer bygga en massa motstånd så effekten av fläkten minskar kraftigt. de där fläktarna är inte byggda för att vara "kanal-anslutna", utan ska vara "frisugande".
 25. introducerat några djur på sistone?