Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

nike83

Moderator
 • Antal inlägg

  3 042
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  8

Allt postat av nike83

 1. välkommen till guiden! kom ihåg, skynda långsamt!
 2. stora rev

  wow, riktigt fint upplägg och riktigt fina fiskar. vad är det för kejsare du har? antar att du inte har så många LPS:er?
 3. 151-720 liter

  fin liten film. vad för motgångar? motgångar stärker (oftast)!
 4. stora rev

  och hur ser det ut nu då?
 5. Jag är kanske helt ute och cyklar men menar du 1-2 i nitrat och 0,03 i fosfat då ? Skickat från min iPhone med Tapatalk
 6. stora rev

  när kommer vattnet i ?
 7. finns tysta och bra skummare på marknaden för 2000kr och pumpar för 500kr som är tysta. bara en tanke...
 8. ser inte riktigt munnen, men ser ut som en vanlig borstmask... i sådant fall nyttodjur som äter matrester.
 9. kan varmt rekommendera Företagsakvarium. är enligt mig finaste butiken i sverige (just nu).
 10. @jonasroman läst igenom tråden. vad tror du är en bra N(NO3)/P(PO4)-kvot?
 11. acros klarar troligen inte något under 20 grader skulle jag tro.
 12. 151-720 liter

  cyanon verkar hålla sig kvar i mitt kar. tänkte försöka utrota den med hjälp av att höja nitraten lite (ligger idag på 0.5 i Nitrat och 0.03 i fosfat- 10 i fosfor). förra helgen var det föreningsträff i Göteborg och då passade vi på att besöka @Företagsakvarium. Blev 2st större acro från Australien. Nu är det verkligen helt FULLT i mitt kar. "en in, en ut" gäller från och med nu !
 13. Dags att nedgradera mig. Mer info kommer!
 14. ofta finns det inte så mycket att "skumma ur", så den kommer nog inte bygga så mycket skum innan karet är igång ordentligt. som leffe skriver så är vissa plaster feta och motverkar skummningen ett tag. alla nya pumpar har en "inkörningsperiod". under denna tid så låter de tyvärr en del. dock ska de inte låta som ett tröskverk. då är något fel. men en del brummande är inte ovanligt!
 15. 721-1199 liter

  kul att du är på banan igen! små åtgärder kommer göra mycket för intrycket nu !
 16. Doppade en korall förra veckan som visade tecken på bitmärken. Där var den, min första hittade AEFW! För mig stannade nästan tiden! Jag har alltid alltid alltid doppat alla koraller jag har tillfört mitt system, tagit bort alla fraggstenar och kapat korallen 1cm ovanför sin "fot", men nu låg den där och sprattlade i mitt vattenbad. Hur länge har jag haft mask? Hur många har fått mask av mig? Vem fick jag mask av? - självklart finns det inget svar av på frågorna. Jag har sagt till alla jag sålt Acroporor till att de ska doppa dem för man kan aldrig garantera att man är fri från AEFW! När jag sålt acro-fraggar, så är det inte alla som vet om detta problem! Många (inkl. mig) har inte fått eller tagit till sig den vetskapen. Jag tror det tog 3-5 år med acropora innan jag hörde talas om detta problem för första gången. Åter till mina AEFW-koraller. Hur gör jag nu? Jag har ett par koraller som har brett ut sig över stora stenar. Att "doppa" korallerna skulle innebära att jag ska ta loss dem genom att - först bryta av korallen och sedan hacka bort korallresterna från stenen för att vara säker på att eventuell AEFW inte lever vidare på korallresterna på stenen. Jag har också några koraller som är så stora så jag måste ha en 10liters hink att doppa dem i. Alternativet som dök upp är att medicinera i karet. Jag valde avmaskningsmedel för Hund och Katt i form av Axilur - som köps på apotek. Jag tar inget ansvar för följande recept. Görs på egen risk !!!!!! Recept för 900 liter nettovolym (vattenvolym) Krossa 250mg i en "mortel" så det blir som fint pulver. Blanda med hög cirkulation (streamerpump) med 5 liter osmosvatten i ett dygn så att det blandas ordentligt (jag fick en liten hinna). Ta ur lägre djur som du är rädd om, som sniglar och sjöstjärnor (de riskerar att dö under denna procedur). Lägg i blandningen och tvätta sedan utrustningen som kommit i kontakt med maskmedlet. Vänta 2 dygn och lägg i 2kg aktivt kol som är "snabbverkande" Efter ytterligare dygn gör ett 20%igt vattenbyte och ta ur kolen. Ersätt kolen med "långtidsverkande", alternativt kör en sväng till med aktivt kol. Jag överdoserar lite (nästan 2 liter på mitt 300liter). Dock gjorde missen att inte stänga av min reaktor med aktiva kol (ingår i Zeovitmetoden), men jag kör bara 1.5dl i reaktorn så jag tänker att det inte borde ha någon stor effekt på maskmedlet. Det har nu gått lite över en vecka sedan jag tillsatte och jag kan se att 2st acros som sett mindre roliga ut - har börjat ändra färg! Inga små sjöstjärnor har dött, och inte heller någon eremit. Ser också att små sniglar överlevt. Inte heller har de små borstmaskarna dött som bor under fraggstenar. dock kan borstmaskarna skyddas av stenen och jag tänker att de inte är "ändamålet" med maskmedlet. Om någon vecka tänkte jag doppa lite fler koraller och återkoppla med hur mina koraller mår.
 17. jag har läst på FB att någon har använt röd mangrove-blad i kampen mot cyano med lyckat resultat. har någon här med SPS-kar testat detta och kan dela med sig av erfarenheter?
 18. http://saltvattensguiden.se/topic/53573-aefw-vs-axilur/#comment-636369
 19. spännande! hade du problem innan du stoppade i plantorna? hur har du placerat dem?
 20. tråden om mangrove och cyano... de använde bladen från platan. tänkte om hela plantan kunde göra samma som bladen. https://www.reef2reef.com/threads/mangroves-the-death-of-cyano-algae.258871/
 21. bump! jag funderar på att placera plantan i överriningen för att bekämpa min cyano. någon som provat mangrove i karet?
 22. jag vet att fler har testat med god framgång. vet också en person som fått konstiga saker i sitt kar efter en kur axilur. dock behöver det inte vara orsaken, utan kan självklart vara andra anledningar. om ni kan behandla så hade jag minimerat den levande stenen och fiskar i "behandlingskaret", för att minska risken med att få andra dåliga effekter på de levande djuren. jag vet att @jonasroman är emot behandling Axilur. minns inte anledningen, men det var nog en bra sådan
 23. Konstigt, men din länk funkar inte i Tapatalk. Den länkar till någon sida med kalkalger. Varför är det inte mer cyano i naturen på korallreven ? Något som konkurrerar ut det ? Skickat från min iPhone med Tapatalk
 24. 151-720 liter

  har dåliga erfarenheter av små musslor, som inte klarar sig längre tid i våra kar. så jag gissar på att den dog och de käkade på den.
 25. nano

  jag antar att du tappat din scolymia också? de verkar vara omöjliga att hålla i akvarium!...