Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

nike83

Moderator
 • Antal inlägg

  3 203
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  9

Allt postat av nike83

 1. 721-1199 liter

  riktigt kul att du är igång igen! bra att du inte ger upp, det är många som andra skulle ha gjort i ditt ställe.
 2. svårt att säga vad det är, men "prick" brukar vara ganska så små som sandkorn. den där ser lite större ut, men det kan vara att synvilla.
 3. 151-720 liter

  hmm, svårt att säga. den har ett riktigt brett flöde, men vet inte riktigt om den levererar det flöde jag hoppades på. jag har just nu en tunze 6095 som står och sprutar på lågfart mot ytan för att öka rörelserna på ytan. du är välkommen över på ett studiebesök @Rameau !
 4. Dags att nedgradera mig. Mer info kommer!
 5. 151-720 liter

  Ja, det är ett alternativ ! [emoji57][emoji106] Skickat från min iPhone med Tapatalk
 6. 151-720 liter

  @Tomtom blev det något nytt kar, eller renoverar du fortfarande?
 7. Doppade en korall förra veckan som visade tecken på bitmärken. Där var den, min första hittade AEFW! För mig stannade nästan tiden! Jag har alltid alltid alltid doppat alla koraller jag har tillfört mitt system, tagit bort alla fraggstenar och kapat korallen 1cm ovanför sin "fot", men nu låg den där och sprattlade i mitt vattenbad. Hur länge har jag haft mask? Hur många har fått mask av mig? Vem fick jag mask av? - självklart finns det inget svar av på frågorna. Jag har sagt till alla jag sålt Acroporor till att de ska doppa dem för man kan aldrig garantera att man är fri från AEFW! När jag sålt acro-fraggar, så är det inte alla som vet om detta problem! Många (inkl. mig) har inte fått eller tagit till sig den vetskapen. Jag tror det tog 3-5 år med acropora innan jag hörde talas om detta problem för första gången. Åter till mina AEFW-koraller. Hur gör jag nu? Jag har ett par koraller som har brett ut sig över stora stenar. Att "doppa" korallerna skulle innebära att jag ska ta loss dem genom att - först bryta av korallen och sedan hacka bort korallresterna från stenen för att vara säker på att eventuell AEFW inte lever vidare på korallresterna på stenen. Jag har också några koraller som är så stora så jag måste ha en 10liters hink att doppa dem i. Alternativet som dök upp är att medicinera i karet. Jag valde avmaskningsmedel för Hund och Katt i form av Axilur - som köps på apotek. Jag tar inget ansvar för följande recept. Görs på egen risk !!!!!! Recept för 900 liter nettovolym (vattenvolym) Krossa 250mg i en "mortel" så det blir som fint pulver. Blanda med hög cirkulation (streamerpump) med 5 liter osmosvatten i ett dygn så att det blandas ordentligt (jag fick en liten hinna). Ta ur lägre djur som du är rädd om, som sniglar och sjöstjärnor (de riskerar att dö under denna procedur). Lägg i blandningen och tvätta sedan utrustningen som kommit i kontakt med maskmedlet. Vänta 2 dygn och lägg i 2kg aktivt kol som är "snabbverkande" Efter ytterligare dygn gör ett 20%igt vattenbyte och ta ur kolen. Ersätt kolen med "långtidsverkande", alternativt kör en sväng till med aktivt kol. Jag överdoserar lite (nästan 2 liter på mitt 300liter). Dock gjorde missen att inte stänga av min reaktor med aktiva kol (ingår i Zeovitmetoden), men jag kör bara 1.5dl i reaktorn så jag tänker att det inte borde ha någon stor effekt på maskmedlet. Det har nu gått lite över en vecka sedan jag tillsatte och jag kan se att 2st acros som sett mindre roliga ut - har börjat ändra färg! Inga små sjöstjärnor har dött, och inte heller någon eremit. Ser också att små sniglar överlevt. Inte heller har de små borstmaskarna dött som bor under fraggstenar. dock kan borstmaskarna skyddas av stenen och jag tänker att de inte är "ändamålet" med maskmedlet. Om någon vecka tänkte jag doppa lite fler koraller och återkoppla med hur mina koraller mår.
 8. 151-720 liter

  min kamp mot cyanon går mot sitt slut. cyanon vann, och jag kommer avveckla min sand/grus (KZ aragonit). har nu tagit ut 50%, och kommer göra detta vid varje vattenbyte framöver. nu har jag börjat få ett lyxproblem: korallerna växer ur mitt kar... snart dags för stor gallring. jag har bytt min cirkulation från en stor Crossflow, till en lite mindre Coralbox RN-1. Tyvärr lite otur med kontrollern (dålig första batch), men nu funkar den som den ska. ger ett väldigt brett flöde, vilket jag behöver i mitt kar. tyvärr så gav min skummar-pump upp efter ca 2½år i tjänst. kanske i linje med mina förvätningar, men alltid jobbigt att behöva åka och köpa ny pump. framförallt mitt i mellan en dosering av Red Slime Remover. Tyvärr så lyckades jag bränna 2st kontroller när jag felsökte, så jag införskaffade en ny liten och smidig reaktor till mitt aktiva kol, på samma gång som jag höll på med pumparna. kör numera Zeo-sten + aktivt kol, samt lite VÄS igen (skiter i cyanon). Till detta så kör jag Triton-tester och deras produkter för justering av vattenvärden. tycker de är ritkigt spännande och jag ser faktiskt bra effekt på korallerna. framförallt verkar Zink och Bor ha en positiv effekt (min upplevelse). flyttat runt lite på stenarna på botten för att skapa lite mer "planteringsyta" bilder från idag
 9. @Sjöfartsmuseet Akvariet David, hur har det gått?
 10. stora rev

  Grönt ljus?
 11. I mitt sökande efter svar om cyano (som kommer tillbaka gång på gång i sanden) fick jag denna broschyr av @greger http://static.faunamarin.de/Werbung/HTUs/FM_HTU_Hitzetest_englisch.pdf riktigt spännande, och jag gjorde ett test själv med min Hanna Fosfor-checker. Vanligt vatten: 11ppm => 0,03 i PO4 Värma vatten först: 20ppm. 0,06 i PO4 Detta stämmer väl överens med Triton-labs resultat jag brukar få. Där brukar de i regel vara x2 mot vad jag får när jag mäter själv. Ramlade även över denna kalkylatorn för att beräkna förhållandet mellan N och P (NO3 och PO4). http://aquarium-fertilizer.eu/index.php?NO3=1.5&PO4=0.06&volume=300&calc=convert&stranky=redfield-ratio-calculator Jag ligger just nu på 35:1, och får lite cyano i sanden. Det rekommenderas att jag byter ut min sand, långsamt mot "natural coral sand". Jag kör idag med aragonit från KZ, som är kanske 2 år nu. Det blir spännande att se när Triton-lab kommer med sitt kompletta test för C/N/P. Hoppas de har en instruktion vad för åtgärder som ska vidtas.
 12. dra ett lab-test så får vi/du se andra parametrar.
 13. jag har haft en 0-batch från Hanna fosfor. den åkte i sopen. hört en annan som hade en sådan också. jag har gjort märke i med penna där jag ska "sikta" med glaset och ett märke på checkern. samt att jag har en som ett glas reagens och ett som är kontroll, så det alltid är samma. tycker jag fått mycket jämnare resultat när jag gjort så. dock har jag alltid högre fosfor-nivå när jag skickar in till Triton-lab
 14. 721-1199 liter

  härligt! många (mig inkluderat) som provat denna korall, utan att lyckas. de är känsliga för transport och "doppning" verkar det som.
 15. 721-1199 liter

  härligt! är det en echinata ice-fire längst upp?
 16. 151-720 liter

  en månad senare: cyano är tillbaka. aldrig mer kolkälla. Mo = låg, dvs inte utlösande faktor i mitt kar (denna gång).
 17. hur har det gått?
 18. 151-720 liter

  tycker du ska överväga phytoplankton. https://www.tritonakvarium.se/product/microbe-lift-phyto-plus-236ml jag upplever att det förbrukar din Mo.
 19. 151-720 liter

  har du gjort något lab-test på sistone? i sådant fall, har du koll på din Molybnden? (Mo)? jag tyckte jag fick resultat med Pytoplankton, men jag hade så mycket cyano (typ 85% av sanden täckt), så jag orkade inte vänta utan körde RSR. efter detta och med pytoplankton så har jag inte sett röken av cyano (gått över en månad nu). jag hade typ 5x för mycket Mo, men efter kontinuerlig dosering av pytho, så är den inom "riktlinjerna" igen. eventuellt innehåller en del produkter vi doserar Molybden.
 20. fick en uppdatering via FB, som flyttade invigningen från 4e till 11e.
 21. generöst att de ger ut en gratis uppdatering, och tar sitt ansvar för något som andra tillverkare kanske inte hade gjort.
 22. Jag har en längre tid haft låg Strontium enligt Lab-tester. Det har legat mellan 3-5 och rekommenderat värde är ca 8. Försökte en gång med droppar från Aqua-Forest, men fick bara marginellt utslag på en hel flaska. Dock märkte jag att Ca-förbrukningen ökade. Köpte nyligen Microbe-lifts Strontium, men det visade sig att den innehåller Molybden, som jag har på tok för högt värde av. Därav kommer jag inte använda mig av detta preparat. Någon som har tips på tillsats eller metod för att få upp Strontiumet?
 23. kan ju så klart vara tillfällighet att min Ca förbrukning ökade i samband med att jag doserade Sr. Jag har nu vid 2 tillfällen doserat Sr (Triton-labs:s), och då upplever jag ingen ökad förbrukning av Ca. Däremot så dog en korall (i samband med fosfatförändringar) som jag hade sålt till en kompis. Korallen var extremt skör i skelettet och smulades sönder när den var död. Kan detta orsakas av lång tid av låg Sr?
 24. 721-1199 liter

  har du hittat någon alternativ förklaring till dödsfallen än stenen?