Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

nike83

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  2 907
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  7

Allt postat av nike83

 1. de växer på ganska så bra är min erfarenhet. typ som en hystrix...
 2. Super attack. drog en sträng runtom på utsidan sedan också ner mot glaset.
 3. Vill kunna ta bättre foton från ovan med mitt macroobjektiv. ett alternativ är https://www.avastmarine.com/collections/avast-built/products/top-down-porthole-smartphone-edition , men den kostar typ 8-900kr att få hem från USA. tänker att det måste finnas billigare på nätet, men har inte hittat någon kopia eller liknande produkt. en annan tanke var att bygga en själv i akryl, men har inte hittat någon lämplig cylinder. plastskruvar finns på Conrad. spanat lite på denna också, men har ingen lämpligt rör för det. http://www.3reef.com/threads/diy-looking-glass-for-top-down-viewing-very-cheap.130276/ någon som har en kreativ idé ?
 4. byggde en egen som kostade mig typ 100kr. inte snyggast, men funkar kanon!
 5. 151-720 liter

  jag har aldrig lyckats med några små musslor. ser inte hur stor denna är. musslor behöver ljus och lite skit i vattnet. har du någon form av foder för den?
 6. 151-720 liter

  vad är detta för liten firre?
 7. 151-720 liter

  hehe jag har 2 små barn.... säger inget mer! alla koraller är tyvärr inte så jättefina. måste jobba ner min fosfat. sen tror jag många koraller kommer att "poppa".
 8. Dags att nedgradera mig. Mer info kommer!
 9. 151-720 liter

  droppade KH (igen) till 4-5 vilket orsakade att många koraller surnade till. till detta har min fosfat gått upp till 0.08 (Hanna Fosfor). eventuellt beror detta på att 2st antias Evansii är borta (döda). som åtgärd på den höga fosfaten har jag bytt min zeo-sten i reaktorn. hoppas på att fosfaten hoppar ner till 0.03 minst igen. lite bilder från dagens lilla fotosession.
 10. jag har en GHL och den har funkat i nu 8 år. fått göra rent pumparna en gång. aldrig något strul.
 11. 721-1199 liter

  10 papp hos PS egna hemsida... https://pacificsun.myshopify.com/collections/hybrid-led-lamps/products/diuna-t5-ultimate-fixture
 12. för min del så tror jag att vi måste jobba åt många håll. 1. @jonasroman gör ett jättefint jobb med artiklarna på en hög nivå och det är jag tacksam för. 2. jag föreslår att några kloka huvuden gör ihop och gör en guide för att starta upp saltvattensakvarium. en liten fin ordlista etc. detta tror jag skulle kunna attrahera fler användare från FB. 3. jag har tyvärr läst flera gånger på FB "jag fick inge svar på Guiden, så jag använder FB istället." tror kanske alla vill ha svar snabb och det är snabbare svar på FB än här, tyvärr. dock är kvalitén mycket bättre här. kanske marknadsföra oss (alla användare) lite bättre på diverse FB-sidor och andra forum? 4. chatten i form av IRC var ett tag ganska så populär, men dog lite av och nu helt död. tror denna är ett bra komplement till nr3, som kan ge snabba svar. tyckte det var en bra grej när administratörerna en gång hade en "nybörjarkväll", när det svarades på frågor. 5. tillgänglighet med bilder. ta ett foto som laddas upp snabbt på guiden i sin tråd. kanske finns bra program för det redan, men kanske kan göra reklam för det i sådan fall. men just nu är det kanske lite motigt att få upp aktiviteten när vi hade 27 grader igår i Stockholm. till hösten....
 13. jag utrotade mina glasrosor med pepparmintsräkor, men då matade jag inte med något annat. om man håller dem utan mat i ett par dagar innan man släpper i dem och sedan inte matar på några dagar så kanske de ökar chansen att de börjar knapra på glasrosorna. vem äter morötter när det finns oxfilé?
 14. OT, men om jag inte är felinformerad så är grön slang med salt ingen bra kombo, då den blir skör av saltet. dra ner pvc och anslut med silikonslang istället. silikonslang tror jag är bättre ljudmässigt också.
 15. jag hade kontaktat företaget jag köpt pumpen ifrån. jag har själv 2st pumpar från Jebao 1200 och en 2000 och jag upplever dem som tysta i jämförelse med gamla AC-pumpar. men jag har också en RD-pump som är knäpp tyst. kan du inte ställa pumpen och låta den gå i några dagar innan du dömer ut den helt? har du kollat impellern noggrant ? kan det kanske bli något ljud av luft som inte kommer ur pumphuset när du sätter ner den i vattnet?
 16. lite OT, men KZ:s ZEOstart luktar ättika. blir så klart lite misstänksam om det är ättika som jag betalar dyra pengar för?...
 17. hur gammalt är ditt Ca-test`? har förvisso aldrig varit med om att ett Ca test blivit dåligt med tiden (till skillnad från Mg och NO3). hade varit väldigt intressant att gå ihop några st och testa med våra hemmatester och testa referensvätska. sedan skicka samma referensvätska till de olika labb-företagen som testar vårat vatten och jämföra!
 18. på senaste tiden så har tyvärr det inte varit något bra utbud hos butikerna i Stockholm. nu har ju en butik lagt ner dessutom, så finns bara en vettig butik kvar och de har inte haft så fina koraller på ett tag nu (tyvärr).
 19. Något som jag tror efterfrågas (om ni orkar göra en) är en nybörjarguide. Tror en sådan skulle tillföra mycket för guiden! Del 1 kunde bara vara vanliga frågor och svar, hur man startar ett kar och vad man kan förvänta sig. "Do and Don´t!" steg 2 om makroämnen och balling, ozon etc etc. Kanske att man får bara tillgång till steg 2 om man är stödjande? En ordlista börjar jag på när jag var nybörjare. Det är alltid bra att ha tillhanda när man läser på guiden. Borde ingå i del 1.
 20. tog ut snäckorna. har inte sett så många borstmaskar efter kuren, när jag tänker efter. rörmaskarna lever och mår bra iaf
 21. Doppade en korall förra veckan som visade tecken på bitmärken. Där var den, min första hittade AEFW! För mig stannade nästan tiden! Jag har alltid alltid alltid doppat alla koraller jag har tillfört mitt system, tagit bort alla fraggstenar och kapat korallen 1cm ovanför sin "fot", men nu låg den där och sprattlade i mitt vattenbad. Hur länge har jag haft mask? Hur många har fått mask av mig? Vem fick jag mask av? - självklart finns det inget svar av på frågorna. Jag har sagt till alla jag sålt Acroporor till att de ska doppa dem för man kan aldrig garantera att man är fri från AEFW! När jag sålt acro-fraggar, så är det inte alla som vet om detta problem! Många (inkl. mig) har inte fått eller tagit till sig den vetskapen. Jag tror det tog 3-5 år med acropora innan jag hörde talas om detta problem för första gången. Åter till mina AEFW-koraller. Hur gör jag nu? Jag har ett par koraller som har brett ut sig över stora stenar. Att "doppa" korallerna skulle innebära att jag ska ta loss dem genom att - först bryta av korallen och sedan hacka bort korallresterna från stenen för att vara säker på att eventuell AEFW inte lever vidare på korallresterna på stenen. Jag har också några koraller som är så stora så jag måste ha en 10liters hink att doppa dem i. Alternativet som dök upp är att medicinera i karet. Jag valde avmaskningsmedel för Hund och Katt i form av Axilur - som köps på apotek. Jag tar inget ansvar för följande recept. Görs på egen risk !!!!!! Recept för 900 liter nettovolym (vattenvolym) Krossa 250mg i en "mortel" så det blir som fint pulver. Blanda med hög cirkulation (streamerpump) med 5 liter osmosvatten i ett dygn så att det blandas ordentligt (jag fick en liten hinna). Ta ur lägre djur som du är rädd om, som sniglar och sjöstjärnor (de riskerar att dö under denna procedur). Lägg i blandningen och tvätta sedan utrustningen som kommit i kontakt med maskmedlet. Vänta 2 dygn och lägg i 2kg aktivt kol som är "snabbverkande" Efter ytterligare dygn gör ett 20%igt vattenbyte och ta ur kolen. Ersätt kolen med "långtidsverkande", alternativt kör en sväng till med aktivt kol. Jag överdoserar lite (nästan 2 liter på mitt 300liter). Dock gjorde missen att inte stänga av min reaktor med aktiva kol (ingår i Zeovitmetoden), men jag kör bara 1.5dl i reaktorn så jag tänker att det inte borde ha någon stor effekt på maskmedlet. Det har nu gått lite över en vecka sedan jag tillsatte och jag kan se att 2st acros som sett mindre roliga ut - har börjat ändra färg! Inga små sjöstjärnor har dött, och inte heller någon eremit. Ser också att små sniglar överlevt. Inte heller har de små borstmaskarna dött som bor under fraggstenar. dock kan borstmaskarna skyddas av stenen och jag tänker att de inte är "ändamålet" med maskmedlet. Om någon vecka tänkte jag doppa lite fler koraller och återkoppla med hur mina koraller mår.
 22. inte för att vara allt för negativ, men det verkar vara många som har andra erfarenheter av dessa pumpar! mina Tunze har snurrat nu i 5-6 år utan problem. tror tyvärr inte dessa pumpar håller så länge! men jag har förhoppningsvis fel!
 23. tyvärr har jag samma erfarenhet att det är väldigt olika mellan batchar. hade en batch som visade nära 0 när jag själva verket hade runt 0.04... (nej, inte bara en mätning utan alla mätningar diffade mycket).
 24. fått ny rapport från en anonym att ingen AEFW syns till efter behandling. som sagt, ingen vet hur detta påverkar karet på lång sikt!
 25. 151-720 liter

  en stund sedadn jag uppdaterade här. körde en kur med Redslime remover mot Cyanon, då jag inte fick någon större effekt med KZ:s preparat och H202 verkade ha för liten effekt när angreppet av cyano var så pass stort som jag hade. efter AEFW och Cyano behandlingarna så har mitt kar givitevis tagit en del "stryk" och nästan alla koraller har tappat färg. men nu tror jag att jag är på rätt väg igen, och många koraller är på väg tillbaka. lite bilder från dagens fotosession. tyvärr så hade jag en konstig färginställning på kameran, som jag försökte "återställa" digitalt i datorn....