Gå till innehåll

Svante

Medlem
  • Antal inlägg

    22
  • Gick med

  • Senaste besök

Profilinformation

  • Förnamn
    Svante
  • Stad
    Sollentuna
  • Antal år inom saltvatten
    6
  • Akvarievolym
    160 hemma 5000+ på jobbet
  • Akvarie mått
    80*40*50
  • Akvarietillverkare
    Akvastabil
  • Om JA vid skummare - Vilken
    AquaC

Senaste besökare

Detta fält är avaktiverat av användaren.

Svante's prestationer

Klättrande eremit

Klättrande eremit (3/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare
  • Välkomnad
  • Nygammal flundra

Senaste prestationer

10

Omdöme

  1. Antingen så när anemonen dåligt av någon anledning, fisk som pickar på den, dåliga vattenvärden, någon korall som stuckit den mm mm Eller så kastade den ut överbliven mat eller symbiosalger, då kan anemoner se risiga ut ett tag, men snabbt bli fina igen. Anemonen på bilden ser kraftigt blekt ut, så jag skulle rekommendera matning 2 ggr per vecka tills färgen återkommer.
  2. Med en 8%-ig ökning har det ju nästintill garanterat en effekt på korallen ... Dock ska väl tilläggas att siffrorna ovan egentligen bara gäller för lite lägre halter än fullstarkt saltvatten, men det sätter i alla fall en storleksordning på förändringen av trycket. Hur reagerar korallen förutom att blåsa upp sig? Slemmar den mycket?
  3. Det osmotiska trycket i en vätska med låga halter av ett ämne är proportionell mot molariteten av vätskan, och eftersom att socker har en väldigt hög molvikt kommer det inte att ge så stort utslag. Den osmotiska tryckökningen som ett gram socker i en volym vatten ger är bara ungefär en tiondel av vad samma mängd NaCl skulle ge (egentligen 28/276). En matsked socker på 10 liter ger i och med det en ökning på ungefär 4 promille av det totala osmotiska trycket, vilket borde vara totalt försummbart? Helt klart väldigt intresant med att sockra koraller som inte mår bra, det skulle kunna lösa en del problem med koraller som går ner sig hos importörer och butiker för att dom är för svaga för att återhämta sig på egen hand. Ska se till att vi provar på jobbet nästa gång vi får en chans!
  4. http://seahorsemania.eu säljer en hel del levande mikroalger och småkryp, och ligger i EU så det borde inte vara några som helst problem att köpa levande därifrån.
  5. Av alla dom vi har haft på Akvarieleasing så tycker jag mig ha märkt att: Antingen så äter dom bra från början, eller så tacklar dom sakta av. Dom som äter brukar äta det mesta, men äter dom inte tillsatt mat redan i affären verkar det vara mer eller mindre kört. Fråga därför din handlare om den äter innan du köper en salarias, är det en seriös handlare så kan han prova att mata fisken åt dig. Det rådet gäller för alla fiskar, men är extra viktigt för bland annat salarias.
  6. Djuret på bilden längst ner ser ut att vara någon typ av copepod liknande varelse, omöjligt att göra någon artbestämmelse utifrån bilden. Djuren på dom första bilderna har jag ingen aning om vad det kan vara, men dom var härligt flummiga:)
  7. Ett tipps om du inte är beredd att mata med fryst mat är att avstå från köp, samtliga zebror vi haft i våran butik är väldigt slöa på käket, och jag tror att vi bara haft en enda under mina tre år som ätit pellets. Annars tror jag att det går bra att ha två drakar i din burk, förutsatt att du kombinerar dom med rätt sällskap och så. Zebran är oftast lite mer tillbakadragen i sättet än vad volitan är, gömmer sig ofta under stenar osv.
  8. En anemon dör garanterat inte av att få lite kh-buffer på sig, har tyvärr prövat av misstag ett par gånger .... Däremot tror jag som föregående att din anemon är dödsdömd pga att den har stött ut alla sina zooxantheler
  9. Det som ni tidigare säger med metallsmak i munnen kan jag nästan garantera att det beror på knappar ... Man ska vara riktigt försiktig med knappar, det finns två personer i göteborg som i jobbet tömde en saltburk som innehöll massa knappar, som jag förstår det så är dom sjukskrivna än idag. Personligen vägrar jag att ha palythoa i mina akvarier. Vad jag vet så är palythoa inte giftiga så länge du håller dom under vatten hela tiden, kan också vara något att tänka på när man gör rent ett akvarium med massa knappar. Är du osäker på om du har palythoa eller någon annan slags knapp, så ta alltid det säkra före det osäkra.
  10. Min helbruna skivanemon har börjat få ljusare, orangeaktiga partier, är det något jag borde oroa mig för eller är det kanske en naturlig färgskiftning i och med att den blivit större? Dessutom så har det kommit upp en liten glasros bredvid skivan, hur farligt är det? Den drar ihop sig där den möter glasrosen ...
  11. Kort och snabb fråga, äter eremiter trådalger? Har en slags trådalg som växer som mossa på en sten som jag vill ha bort, men är osäker på om mina eremiter ätit av det ...
  12. Då låter jag väl vattnet dunsta lite då
  13. Det är en halvcirkel med en vipparm innuti. Corallife hydrometer står det på den, värdet ligger på ca 1.021 eller 1.022, den hamnar mitt emellan.
  14. Jag har en liten refraktometer ... Visst heter det så? Av modell vipparm som någon uttryckte det :-) Nu har jag inte bytt vatten än, för jag har fått rådet att inte byta vatten den första månaden innan allt kört in sig, men när jag startade det så mätte jag upp 3 dl salt till 10 liter vatten helt enkelt. Tänkte köra två matskedar per liter vid framtida vattenbyten, sen får jag väl mäta salthalten lite då och då så att den inte rör sig alltför mycket. Behöver jag oroa mig något för pH svägningar som blir i och med fotosyntesen i karet? Vet inte hur pass mycket den påverkas, saltvatten är ju trotts allt rätt väl buffrat. Är lite orolig för att alla rörmaskar och grejor ska göra skal av mina buffertämnen bara
  15. Hur viktigt är det egentligen att hålla koll på alla vattenparametrar? Finns det folk som skiter i att mäta men får det att funka ändå? Funderar eftersom att jag inte har någon större lust eller ork att testa mitt vatten en gång i veckan och lära mig rätta nivåerna för diverse olika ämnen, för att inte tala om vad det kostar med alla testerna:) Om jag byter 25% av vattnet i mitt akvarium en gång i veckan, borde jag inte kunna bibehålla rätt schyssta värden då? Har två eremiter, som jag inte matar, i mitt akvarium på 10 liter så belastningen borde ju vara ganska minimal. Har några mjukkoraller också, det är främst dessa som skulle ta skada av dåliga vattenvärden gissar jag, vad är viktigast för att dom ska må bra?
×
×
  • Skapa Ny...