Jump to content

Bygert

Nationell Saltvattensförening
 • Content Count

  1559
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

327 Excellent

Profilinformation

 • First name
  Anders
 • City
  Karlstad
 • Akvarievolym
  180 varmt 720 kallt

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Bygert

  kallvatten Nytt 200 liter kallvatten

  Ska man sälja nåt som ska sitta på ett hus i årtionden och där man rakt inte vill ha reklamationer, då räcker nog inte silikon ensamt. Men om man nu ska göra nåt själv på ett rimligt enkelt sätt? Silikonlimmade dubbelglas, må så vara att det inte är nåt för evigheten men det är enkelt och relativt prisvärt så jag ser inte riktigt vad man skulle göra annars.
 2. Bygert

  kallvatten Nytt 200 liter kallvatten

  Jo det kan finnas silikon i isolerglasfönster även om det oftast är tätat med annat också. Men silikon är ju en väldig massa olika saker med skilda egenskaper. Det vi nog pratar om här, typ akvariesilikon, behöver fukt för att härda och producerar ättika när den härdar. Vilket märks på lukten. Det kan passera fukt i den silikonen men inte hur mycket som helst. Man menar att man inte bör ha tjockare strängar än 10 mm eftersom det då är risk att det inte kommer in fukt för att härda. Så brukar det ofta se ut i begagnade spetsar också, det är en propp i var ände och ohärdat i mitten. Har man nån slags distans mellan glasen och en fog som inte är allt för smal så bör det rimligen ta ett bra tag innan det eventuellt vandrar fukt genom fogen. Man kan ju lägga en extra sträng inne mellan glasen också, den kommer ju att dra åt sig all fukt den får tag på.
 3. Bygert

  kallvatten Nytt 200 liter kallvatten

  Limmar man tätt med silikon så är det ju tätt så inget ska komma in. Och silikon drar åt sig fukt blir det härdar så torrt ska det också bli. Det funkar ju till fönster...
 4. Jobbigt med sju-rygg, räcker väll att ha en att ha ont i. Vi lär ju se fram mot lite utbyggnader efterhand som det går mot 70 cm?
 5. Bygert

  Cement bakgrund, vad skall man tänka på?

  Levande sten är bra men det är lite tråkigt om den får styra hur vi har akvarier. Det finns många andra miljöer i havet än korallrev så låt oss inte fastna i att det måste se ut på ett sätt. Med frigolitbaserad inredning så kan man göra så mycket mer än bara korallrev. Tångskog, lerbotten, klippbrant, mangrove, djupvatten - det är liksom ingen brist på miljöer att efterlikna. Vore spännande att få se lite mer sånt. Lackar man bakgrunden efter att ha haft på cementkletet så behöver det inte härda och vattnas ut i evighet och man är också rimligt garderad mot att det läcker olämpligheter. Finns ingen anledning att släppa det steget, det sparar mycket i både tid och risk.
 6. Bygert

  Cement bakgrund, vad skall man tänka på?

  Frigolitbakgrund är en klassiker men av nån anledning verkar det inte vanligt i saltkar. Man börjar ju med att skära till frigolit. Kniv, såg, värmepistol, rasp, välj vapen bara. Men tänk på att där man skurit frigolit kommer man att ha små kulor som sprider sig med statisk elektricitet för överskådlig framtid. Med skicklighet kan man skära till nåt som är hur snyggt som helst men även en normalklumpig bör få till nåt. När man är nöjd med hur det ser ut limmar man in frigoliten med silikon i akvariet. Tänk på att det är rejäl flytkraft så limma ordentligt. Här kan man då gå direkt vidare till målning och lack. Det rekommenderar jag inte, väljer man fel lack så får man en blöt fläck kvar av frigoliten och det blir hur som helst ömtåligt. Så, på med något cementmaterial. Husfix använder en del, jag har använt finbetong. Tror det går med lite av varje iaf om man kör nästa steg också. Man kletar på ett lager helt enkelt, inget konstigt med det. Håll det fuktigt sen, det behövs fukt för att det ska härda. Där kan man stanna men jag vet inte om det är att rekommendera. En sak är att betongen ser mörk ut när man fixat färdigt så långt men när man sen fyller vatten blir den ljus. Det kanske man inte vill. Det finns också en risk för att det läcker otrevligheter, främst är det då krom man ska fundera över. Även om man nu hittar nån bra cement utan krom så kommer det definitivt att under lång tid läcka ämnen som gör vattnet hårt och basiskt. Det kan vara katastrof i ett sötvattenskar men kan bli för mycket av det goda även i saltvatten. Man räkna med lång blötläggning för att vara på den säkra sidan. Jag rekommenderar att man lackar. Då har man också friheten att måla först. Är man riktigt skicklig och kan lägga rätt färgskiftningar kan man göra stenar och rötter som omöjligen kan skiljas från äkta vara. Är man mer normalkluddig kan man ändå få till nåt snyggt. Så, målat och sista steget är då att lacka. Garanterat säkert och bra är Epotex akvarielack. Den äter inte frigolit, är garanterat ogiftig och ger en stark yta som klarar det mesta. Fast jag sa inte att den är gratis. Biltemas båtlack vet jag flera som använt med gott resultat. Men den tänker jag inte lova nånting om, det är troligen ok men jag vet inte. Två lager bör man lacka, sen kan man fylla vatten och njuta av resultatet.
 7. Visst, hittar man något som är godkänt för livsmedel så borde det vara rätt lugnt.
 8. Man kan ju då vända det så här i stället, vilket är störst risk, en ny tunna med mjukgörare, färg och vem vet vad som de haft i plasten eller en som är rejält urtvättad med sprit?
 9. Generellt så innehåller ju spolarvätska vatten, vanlig sprit och så något tillsatt ämne som smakar fn och är svårt att få bort från spriten. Syftet med det senare borde vara uppenbart. Vill man veta mer så letar man reda på ett säkerhetsdatablad, här för biltema tex: https://www.biltema.se/biltemadocuments/securitysheets/sv/365055_SDB.pdf Etanol, 2propanol och butanon alltså. Det som sticker ut lite är etanols giftighet för vattenlevande alger men eftersom man doserat sprit i akvarier så borde det inte vara ett problem. Och eftersom just syftena med de där ämnena är att de skall vara svåra att skilja från sprit så kan man nog anta att när man sköljt bort spriten så är de också borta. Så långt inget som jag skulle oroa mig för. Men, nån annan tillverkare kan ju ha lagt till färg, diskmedel eller nåt annat tjafs. Det är en klar poäng om det går att kolla vilket fabrikat det gäller och sen söka efter ett säkerhetsdatablad.
 10. Bygert

  Putsarfisk klarar spegeltestet

  Om en putsarfisk klarar testet därför att den vet att fläckar är intressant medan hunden misslyckas därför att en fläck är inget den bryr sig om så är ju det en brist i upplägget. Blir säkert fler intressanta försök framöver, det är ju det som är spännande med oväntade resultat att det kan ge nya infallsvinklar. Frågan om hur det är etiskt att behandla en fisk är ingen anledning till att inte forska. Däremot kan det ju bli tvärtom, att forskningen påverkar hur man ser det som etiskt försvarbart att hantera fisk. En del gamla argument, som att fiskar inte regerar på smärta och att de inte har nåt långtidsminne, de är ju borta nu. Det kan ju ge anledning att omvärdera en del sätt att hantera fisk.
 11. Bygert

  Putsarfisk klarar spegeltestet

  Jo, firren måste ju på nåt sätt snappa upp att den där fläcken inte ska vara där. Onekligen en intressant fråga hur den kan veta det. Det där med skillnaden mellan människor och djur är ju också intressant, Man har ju efterhand hävdat olika saker som skulle särskilja djur från människor, t ex att människor är de enda som använder verktyg. Nå, det sprack ju, då är ju åtminstone människor de enda som tillverkar verktyg hävdade man då. Och så sket sig ju det också och så vidare. Nu har man tydligen visat att bin kan läras skilja på plus och minus och lösa enkla räkneuppgifter så det blir allt värre att hitta nån enda särskiljande egenskap mellan människor och djur. Men när det gäller just de här fiskarna, många har ju hävdat att fiskar är skäligen simpla och att de alltså inte behöver behandlas särskilt omsorgsfullt. Man har ju t ex envist påstått att guldfiskar har tre sekunders minne och att de alltså inte far illa av att vara i en skål eftersom de ändå inte minns var de var nyss. Att man kunnat lära guldfiskar olika tricks som de kunnat minnas i månader stör ju den teorin. Har fiskar nån slags självmedvetande så ställer det ju till det än värre för de som menar att fiskar kan man behandla lite hur som helst, de är ungefär lika medvetna som krukväxter. Efterhand så punkteras ju en del som vi förutsatt om hur det egentligen står till inne i hjärnan på olika djur. Det kan man ju bli upprörd över, eller tycka att det är riktigt spännande. Jag tycker det är spännande och tror inte det är färdigt än, det kommer säkert mer som ifrågasätter etablerade sanningar.
 12. Bygert

  Putsarfisk klarar spegeltestet

  Ska också sägas att fiskar med prick men utan spegel inte gjorde några ansatser att klia sig. Går inte att förklara med att fläcken skulle ha irriterat på nåt sätt alltså.
 13. Bygert

  Putsarfisk klarar spegeltestet

  Om fisken hade riktat putsarbeteende mot spegeln hade det inte varit ett godkänt spegeltest. I så fall har ju djuret inte förstått att det är sig själv som det ser i spegeln. Det intressanta är att fisken simmar bort från spegeln och försöker skrapa bort fläcken mot en hård yta. Rimligen har den då in nån slags bemärkelse förstått att det är sig själv den ser i spegeln och som en följd av det har den ju i så fall nåt slags självmedvetande. Det resultatet var uppenbarligen inte populärt i alla kretsar, det var tydligen inte önskvärt att få det utfallet. Näst intill att man kritiserar att man gjort försöket eftersom man inte gillar utfallet.
 14. Bygert

  Putsarfisk klarar spegeltestet

  Just det jag tänkte lägga in. Men en liten sammanfattning av vad det gäller kanske inte skadar då. Spegeltestet är ett klassiskt test. Man sätter obemärkt en prick på ett djur och låter det se sig i spegel. Om djuret då börjar krafsa på pricken så tas det som bevis för att djuret förstår att det ser sig själv i spegeln och att det alltså har ett slags självmedvetande. Tidigare har bara de mest intelligenta djuren som primater, kråkfåglar, delfiner, elefanter och kanske nån till klarat testet. T ex så pass smarta djur som hundar har inte klarat av detta. Och nu alltså putsarfisk. Och man har gjort ett antal test som borde utesluta en del felkällor, annan fisk med prick, prick på spegeln osv. Det verkar som fisken ser pricken och sen gör nån koppling till att den finns på sig själv och försöker få bort den. Minst lika intressant som testresultatet är debatten som det gett. Det verkar som det inte är acceptabelt att en fisk är så smart så den fixar detta. Alltså måste det vara nåt fel på upplägget. Eller så prövar testet nåt helt annat än det man avser att det ska testa. Oavsett, det är nog läge att vara försiktig med tolkningar. Och det där när fiskar, reptiler och en del annat beskrivs som inte mycket mer än korkade automater, stoppa in ett stimuli och få en reaktion, det är nog inte hela sanningen.
 15. Bygert

  Sump i separat skåp

  Våtrumssilikon är direkt giftigt för vattenlevande organismer. Även om det kanske är lite avstånd känns det ändå som en risk att ha det nära akvarievatten. Akvariesilikon kan vara ett bättre val.
×