Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Bygert

Nationell Saltvattensförening
 • Antal inlägg

  1 528
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

306 Excellent

Om Bygert

 • Födelsedag 1958-12-12

Profilinformation

 • Förnamn
  Anders
 • Stad
  Karlstad
 • Akvarievolym
  180 varmt 720 kallt
 1. Luft isolerar på ett sätt bra men då ska den vara stillastående. Det blir den inte vid en kall yta. Det är därför isolerglas och frigolit fungerar, det håller ordning på luften så den inte drar omkring. Lite snabbkalkyl säger att värmegenomgången på ett ordinärt isolerglas blir fyra gånger den för 50 mm frigolit.
 2. Pillade lite i kalkylbladet och det ser ut som det ligger en faktor 1 på pump i vatten och 0,7 på pump i luft. Kan vara rimligt men 0,1 för belysning, hur väl stämmer det egentligen? Bör också variera en del beroende på upplägg, man kan ju t ex på vissa typer dra undan drivenheten från akvariet och spara värme så. För kylbehovet på akvariet så förstår jag inte hur beräkningen sker. Kylbehovet borde ju t ex variera beroende på hur stor del av akvariets yta som är oisolerad ruta?
 3. Naturligtvis är det ett stolligt projekt med kallt akvarium i uterum. Mer sånt! Glaset i akvariet är ju rätt så tunt så det har nog inte nån större betydelse som isolering. Med ett akvarium i tjock akryl blir det nog däremot lönt att räkna på effekten. Det som nog ska till om det ska fungera är bästa möjliga isolering. Ställ akvariet på frigolit till att börja med, kanske 1 dm. Och samma isolering runt om där man inte ska se in. Frontrutan skulle ju gå att sätta en lucka med isolering för, ett annat alternativ är ju att sätta en isolerglasruta framför rutan. Uppåt är det en ide att sätta en sarg runt kanten, gärna av isolering, för att hålla en kall luftkudde över akvariet. Jämför med frysar i en del affärer som kan fungera fast de är öppna uppåt. Ska det till värmande belysning är det ju bra om den kan sättas över den där kalla luftkudden i så fall. En ide är ju också att sätta en termostatstyrd fläkt i uterummet som drar in kallare luft på natten. Så har jag gjort till mina kalla kar med en differenstermostat som startar fläkten när det är kallare ute än inne. När det gäller den högst eventuella dammen, drygt 600 mm nederbörd kan man räkna med här, tveksamt om det dunstar så mycket. Mycket av det kommer också på hösten när det är lägre avdunstning. Visserligen skulle man kunna tänka sig det där som vattenbyte om man lägger till salt efterhand men det kostar ju med salt och det blir ju också en utspädning som kan bli tråkig. Beror nog en del på djupet också, kommer det 100 mm regn i en damm som är 3 dm djup så blir det ju radikalt lägre salthalt. Samma regnmängd i en 3 m djup damm blir ju inte alls lika illa.
 4. Nja, om jag fattar rätt om var du bor så har du mycket närmare till havet än vad jag har. Visserligen den där lite tråkiga utsötade varianten där det inte finns lika mycket spännande djur men visst kan man hitta kul saker där också. Det går ju också att åka till västkusten, visst, det är inte helt enkelt men visst går det att ha kallt salt på distans, kan jag så kan fler. Och för övrigt, kalla akvarister skrev ju Jonas efter. Abborrar är faktiskt riktigt snygga fiskar som är väldigt trevliga i akvarium. Det kan man ha även om havet är långt bort.
 5. Nej, så kan man inte tänka. 100 W värme värmer precis lika bra oavsett om det drivs av 12 volt eller 1000. Läser man om en amerikan som använt en värmare på 100 W så behöver vi också 100 W för att få samma resultat. En annan historia är att om vi tar en värmare på 100 W som är anpassad till vårt elsystem och pluggar in den i USA så ger den bara typ 50 W, om nu inte elektroniken ger upp. Omvänt, pluggar vi in en en USA anpassad värmare på 100 W här i vårt system kommer den kanske att ge 200 W och mer troligt att brinna upp. Men de värmare som är lokalt anpassade och ska ge 100 W med den spänning som finns på platsen, de är likvärda när man jämför.
 6. Om man nu ska lufta stolliga planer... så har jag ju funderat på hur det skulle bli med en salt damm. Hällkar kan det ju bo lite av varje i och det borde gå att göra nåt i den stilen. Problemet jämfört med en vanlig damm med guldfisk eller koi är ju det där att det helt inte ska regna i dammen för att inte späda ut den, om man inte vill lägga till salt när det regnat alltså. Tak, kanske genomskinlig plast alltså. Samt att det ju blir pengar fort om det blir volymer bara för saltet. Ska man dra det ett snäpp till så har ju akvariet i Silkeborg en kul lösning, de har olika inhemska fiskar i dammar som man kan se ute men inne i byggnaden är det rutor mot dammen. Klart intressant upplägg. Så kommer det att bli nåt av det här? Tja, det är ju det där med tid och pengar som båda är begränsade resurser. Fast när man inte längre har stolliga ideer som ska göras nån gång, då är det kanske dags att bli nergrävd.
 7. Det var en kul sak! Förankringsblåsa, kan röra sig, armar, tja, en sjöpenna kanske?
 8. Bra att det blir av. Det är händelsevis inte nån som har 27 miljoner över som jag kan få att bygga akvarium för?
 9. När det gäller fisk så har det en enkel förklaring, det gäller så mycket regler för att få transportera ryggradsdjur mot betalning att vanliga fraktföretag inte har en rimlig chans att klara av det. Naturligtvis har fiskarna kommit hit på nåt sätt men då är det i transporter som är besiktade som godkända djurtransporter, hos grossister mm, och de är knappast intresserade av att köra runt med enstaka fiskar. Ryggradslösa djur är ju lite enklare men alla fraktföretag vill inte ta det heller. Det finns ju också risker att temperatur och ovarsam hantering går hårt åt det man skickar. Akvarier har ju också transporterats. Och, jo, ja, jag har ju själv fått en pall där grossisten först lagt några lager säckar, sen en hoper kartonger med jox och så högst upp på detta balanserar ett akvarium, allt då tapetserat i plastfilm. Det gick ju bra och det gör det säkert oftast men man räknar nog med att det blir lite svinn när man skickar så. Det ingår väl i kalkylen att det blir nåt som går i kras men det blir ju en annan historia om det är ett akvarium man ska skicka, då vill man ju inte att det ska komma fram en pall med kross. Visst kan man skicka med t ex Schenker med särskilda instruktioner om att det ska hanteras varsamt och att de inte får stapla annat ovanpå mm. Fast det kostar och begagnade akvarier är ju inte guld värda direkt. Kalkylen på kostnader och besvär för att skicka jämfört med vad man får för akvariet är knappast lysande. När det sen gäller annan utrustning som inte är lika känslig som ett akvarium så visst kan man skicka. Men det är lite omständligt, man ska packa, transportera till nån inlämning, betala frakten, man ska lösa det med betalning och så finns ju risken att köparen inte är nöjd när denne ser vad som kommer i paketet. Allt detta gör ju att många drar sig för att skicka och hellre tar det hela direkt och personligen.
 10. Jag har väl legat lite lågt ett tag, det är ju det där tråkiga med att man ska dra in pengar också och jag har fått några uppdrag som var sanslöst tidskrävande. Det har också gått rätt galet med det stora akvariet, jag var borta nån dag och så långt jag kan förstå passade en stor krabba på tillfället att avlida och förpesta vattnet vilket slog ut det mesta, låg lite av varje och flöt när jag kom tillbaka, inklusive sånt som jag inte sett på åratal. Får ju en att tappa lusten ett tag sånt men det är ju bara att bryta ihop och ta nya tag. Så det som är bra är ju då att den där torsken kan få ett nytt hem. Det behövs ju också lite kompletteringar, när åker båten i sjön? Tjärnö verkar intressant, vore det inte en ide att se om vi kan prata oss in där? Kanske fick jag nåt namn på nån kontakt där nån gång, vi har ju blivit väl mottagna på andra håll så det är ju värt ett försök.
 11. Kallvatten

  Och där kom boken! De har ju höjt priset men bara namnen är ju värt det, långlockig syllis, pistagepaddelfoting, bakfotsmask, silverögd kaninmask... Undrar hur nyktra de är egentligen när de fastställer namnen? Nåt som drog till sig intresse var akvariedurvel. En liten mask som bara hittats i akvarier på öresund och tjärnö. Det att nåt dyker upp så tyder ju på att det finns ett och annat kvar att hitta.
 12. Mäta temperatur är svårt. Tyvärr har de där digitala termometrarna helt tagit bort känslan för det, man hänger en termometer på väggen och läser av 20.7 grader och så tror man alltså är det 20.7 grader. Sanningen är långt ifrån så enkel. De flesta termometrar ligger på en onoggrannhet på +- en grad. Har man köpt en termometer som är mer noggrann än så märker man det på prislappen, man vill också ha med en kalibrering om man ska tro på att termometern visar mer än på ett ungefär. Det betyder att om man läser av 20.7 så är termometerns temperatur sannolikt nånstans mellan 19.7 till 21.7. Notera det där med termometerns temperatur. Den behöver inte alls vara samma som lufttemperaturen i rummet. På grund av strålning från kalla väggar och värmekällor kan det skilja flera grader på termometerns temperatur och den verkliga lufttemperaturen. Att mäta en verklig lufttemperatur, det är helt enkelt ett oerhört komplicerat projekt. Att mäta i vatten är lite enklare men det finns felkällor där också. Till att börja med får man räkna med det där med +- en grad. Man kan också påverka med handhavandefel som att värma sensorn genom att hålla i den osv. Man ska inte räkna med annat än ett värde på ett ungefär. IR mätare är snabbt och smidigt. Men också med makalösa möjligheter till att det blir fel. Det finns ju också anledningar till att det finns mätare för en hundring och andra mätare som också kostar hundra men tusen då. De billiga mätarna är det billigt skräp i, det är ju enkelt att räkna ut. Trots det så kan man ofta få fram rätt bra värden. Men man ska också vara medveten om att rätt obetydliga misstag utan vidare kan ge felvisningar på trettio grader och mer. Jag ser IR som en möjlighet att snabbt mäta på samma sätt som förra gången och se om det hänt nåt. Då fungerar det bra. Tror man att man utan vidare får fram en sann temperatur med att mäta med en billig IR kan man vara illa ute. Så, det var problem men lösning då? Mät med flera olika termometrar och använd lite sunt förnuft. Visar flera i samma trakt så är det nog nånstans där man är. Det är inte heller så att temperaturen i ett akvarium är så fruktansvärt kritisk. Nån grad hit eller dit spelar sällan nån roll. Tror man att 24 grader är det optimala för det man håller har det knappast nån betydelse om det skulle råka bli 23 eller 25. Det man framförallt ska se upp med är att det inte blir alldeles för varmt, hellre lite för kallt då. Det där med att jorda karen är diskutabelt. Med doppvärmare, pumpar och annat jox i akvariet så blir det lätt en läckström i akvariet. Är akvariet ojordat så blir det en liten ström i vattnet men med betoning på liten. Jordar man akvariet så blir strömmen större. Det är ju en risk att det stör mer i akvariet. Däremot slipper ju akvaristen obehagliga upplevelser när man tar i akvariet. Det är också av intresse men man bör nog snarare hantera det problemet med en jordfelsbrytare. Läcker det ström på olämpliga vägar som kan bli farligt för akvaristen eller ställa till nåt annat elände så bryter jordfelsbrytaren. Börja i alla fall i den änden, det är långt viktigare än att jorda karet.
 13. En annan tänkbar källa till molybden är rostfritt stål. Kan ju vara värt en fundering på om det finns några pumpaxlar eller liknande som möjligen skulle kunna vara boven. Inte så sannolikt kanske och i så fall borde man hitta annat också. Molybden är till nytta också, det finns i vissa enzymer. Fast för mycket vill man inte ha.
 14. Möjligen mer användbart än tandformel är upplysningen i boken jag har att polycera brukar äta bryozoer. Visst är det härligt med djur som har enkla matvanor?
 15. Kul att se en film på spökena! Tror jag sa nåt om att du nog fick i alla fall ett par stycken, det ser ju ut att ha gått vägen. Det där var verkligen ett udda djur och även en upplevelse av typ svamplockning och annat, problemet är att få se den första, sen när man vet vad man letar efter finns det plötsligt massor. Arten på nakensnäckan verkar trolig. Jag har en bok om såna (North atlantic nudibranch, den hittar jag iaf, hade jag nån mer tro??) och där är inte den arten med men en annan i samma släkte. Jag kan i alla fall bidra med en tandformel, kolla den så vet vi om släktet är rätt, 2-8.2.0.2.2-8. Bör vara lätt fixat, eller hur? http://www.bohuslaningen.se/nyheter/lysekil/nakna-skönheter-i-hamnbassängen-1.4139331 http://www.artdata.slu.se/FaunaochFlora/pdf/2017-1-FoF-Dyka_med_nakensnäckor.pdf