Jump to content

Mazi

Stödjande medlem
 • Content Count

  539
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Mazi last won the day on February 17

Mazi had the most liked content!

Community Reputation

52 Good

About Mazi

Profilinformation

 • First name
  Max
 • City
  Hässleholm
 • Stödjande medlem t.o.m
  2019-05-08
 • Akvarievolym
  360
 • Akvarie mått
  120x60x50
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Använder du skummare
  Ja
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  70
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  120
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du Ozon
  Ja
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Recent Profile Visitors

1541 profile views
 1. Någon skåning intresserad av samåk?
 2. Mazi

  151-720 liter Mazi's nya 360+120

  Det rullar på här och har hänt en del sen sist. Har haft problem med cyano som nu är på bättringsvägen. Har dessutom uppgraderat belysning till Hydra 26 HD, införskaffat en Apex (i väntan på Trident ) och börjat köra Co2 scrubber till skummaren vilket höjde pH med ca 0.4 i genomsnitt, från 7.6 till 8. Korallinvånare består nu mestadels av acro fraggar, de flesta mjukisar har åkt ut. Sps verkar trivas och växa stadigt
 3. Hej! Snart levereras vår elbil och tänkte ta en premiärtur över bron och ner i Tyskland för att shoppa koraller, eller som frugan tror; sightseeing. Undrar därmed om någon har koll på om det finns några saltvattensbutiker värda ett besök i norra, gärna nordvästra, Tyskland? Tänker mig Hamburg, Berlin eller gärna ännu närmre Svea Rike. Tack på förhand, och Gott Nytt År!
 4. Mazi

  151-720 liter Mazi's nya 360+120

  Akvariet har mest stått och rullat på över sommaren, har endast matat och testat + justerat dosering. Nu när det är inomhusväder är det väl dags att blöta ner nävarna igen, ska försöka shoppa loss lite fraggar när det finns tid över. En bild från idag. Har sett en hel del tillväxt på allt utom två acans som inte verkar trivas var jag än placerar dem.
 5. Mazi

  151-720 liter Mazi's nya 360+120

  Kom hem från semester och allt lever ännu. Yay! Färsk som man är har det dock blivit ett par missar senaste tiden. Igår kväll såg jag att skummarkoppen nästan var full av svart gegga, men tänkte att den klarar sig till imorgon efter jobbet. Kom hem idag och såg att skummaren fått fnatt och skummat över - allt skit har återvänt till karet Sedan ser jag att jag har sakta men säkert ökande fosfat vilket jag gissar läcker från torr sten som jag förmodligen inte kurerade ordentligt, utan slängde ner dem i karet när vi skulle ha födelsedagsfest för frugan (hon tyckte inte om att ha en bubblande tunna i vardagsrummet...). Sist, och minst, har jag nog haft för mycket flöde genom Rollermaten, så nivån har legat högt och den har ätit upp en hel rulle, med minimalt med skit på, på kort tid. I övrigt alla värden fina och stabila, nitrat under 10 igen, hoppas på att snart få se minskad algtillväxt. SPSerna börjar få vita toppar vilket jag hoppas är ett tecken på tillväxt och inte död.
 6. Mazi

  151-720 liter Mazi's nya 360+120

  18 dagars återhämtning av vad jag trodde var en dödsdömd montipora:
 7. Mazi

  151-720 liter Mazi's nya 360+120

  Fick hem nya impellern i fredags men den hade på något vänster lyckats gå av på mitten under transport, så det fick bli att köpa en ny skummare då jag inte hinner vänta på leverans från Tyskland igen innan vi åker utomlands. Blev en Deltec 1456 som arbetat på bra den lilla tid jag haft den. 10 dagar utan skummare och värdena var helt ok, nitrat gått upp mot 10-15 och fosfat 0.1. Har även minskat styrkan på belysningen med tanke på värmen och algväxten. Tömde Cheato reaktorn igår och den var minst sagt välfylld, jag fyllde en hel matavfallspåse med innehållet. Allt verkar fortsatt trivas, med undantag av Acans där majoriteten ser riktigt ihopsjunkna ut. Inget märkvärdigt har hänt med vattenvärdena, så jag har experimenterat lite med ljusnivå och cirkulation, men de verkar inte bli gladare för det. Försökt mig på några "närbilder" med mobilen, med hemskt resultat:
 8. Mazi

  151-720 liter Mazi's nya 360+120

  En bild från förra veckan. Skummare har tyvärr lagt av då en del av magneten på impellern flugit av på något sätt, har beställt en ny från Tyskland som jag hoppas kommer i veckan, för därefter åker vi utomlands. Inne på tredje dagen utan skummare och har märkt ökad algtillväxt på glasen, samt att mina Acans inte blåser upp sig. SPSer verkar dock trivas, ett par halvdöda jag fick ärva har haft förvånansvärd tillväxt av vävnad.
 9. Det var väldans trevligt att återvända till hobbyn, så efter endast 3 månader med ett 130 liters kändes det som att det var dags för något större. Planen var att köpa ett Juwel Trigon 350 och sedan bygga bänk, sump, osv själv. Men efter att ha shoppat teknik hemma hos Tribiani så tyckte jag att hans kar var väldigt fint, så för två helger sedan hämtade jag hem det. Nedan följer lite bilder på hur det såg ut under uppstarten, samt en bild från idag. Trots att man bör sträva efter motsatsen, så har allt tyvärr fått gå väldigt snabbt med denna flytt. För endast 8 dagar sen fyllde jag på sista osmosvattnet och började blanda i salt. Som väl är verkar allt ha gått bra hittills, väntade mig en rejäl algchock men det är oroväckande lugnt på den fronten. Alla värden verkar hålla sig någorlunda stabila. Systemet innehåller strax under 500 liter vatten, och ca 65 kg levande sten. Akvariet har måtten 120x60x50, optiwhite och slimline bakgrund, borrat med 3 hål. Vad gäller fisk så är där två clowner, fem chromisar, en six-line wrasse och en scooter blenny. Där bör även finnas en decora goby men den skadade sig på en sten när den ville gömma sig efter flytten, jag såg den vara framme dagen efter i rätt dåligt skick och jag har tyvärr ej sett den sedan dess. I övrigt en hel del LPSer, mjukisar, skivor och knappar, vilka alla verkar trivas. Tror att fokus kommer ligga på LPSer även i framtiden. Vad gäller teknik så belyser jag det hela med 3 st Coral Box LEDs, en Rollermat står för mekanisk filtrering, kör även en Coral Box Cloud 9 skummare + ozon, Deltec 20w UVC, ALR1 algreaktor, Tunze ATO, och Jebao står för vågor och returvatten. Har även en doserpump från Oceanakvarium som jag ännu ej startat upp.
 10. Mazi

  0-150 liter Mazi’s comeback - 130

  Förändringens vindar blåser här hemma - denna tråden blev inte lika långvarig som planerat Nu står det på en tillfällig plats i väntan på att invånarna ska få flytta till ett nytt, större hem.
 11. Mazi

  0-150 liter Mazi’s comeback - 130

  Koraller och kalkalger växer stadigt, och ett par clowner har fått flytta in. Har gjort om gamla skummarutrymmet till ett mini refugium då Tunze 9001 är ca en tiondel så stor som originalskummaren. Även fått upp en lampa till, har köpt på mig 3 st inför uppgradering till större. Idag fick jag även äran att överta all teknik från Tribianis akvarium som lagts ner, så jag har nu allt utom karet redo. Mycket annat att göra nu, men på semestern blir det att skissa seriöst på uppgradering
 12. Mazi

  0-150 liter Mazi’s comeback - 130

  Numera "hoodless". Var rädd att det skulle se illa ut men tycker det är en klar förbättring, och tycker mycket om det skimrande lyset som möjliggörs av LED. Även investerat i en Aqua Medic temp controller som jag kopplat in fläktar och doppvärmaren i, så nu hoppas jag att stegrande temperaturer är a thing of the past. Om allt flyter på så blir det nog inflytt för en fisk eller två till helgen.
 13. Mazi

  0-150 liter Mazi’s comeback - 130

  Lagom lägligt så kom jag hem från jobbet idag till ett mörkt kar. När jag försöker dra igång rören blinkar de ett par sekunder och dör sedan. Lyckades ej få rätt på det så beställde därför Coral Box LEDen. Så nu är det endast glaset och bänken som återstår i originalutförande av detta kar. Lite tråkigt när man trodde sig köpa ett ”plug and play”, men samtidigt alltid kul med nya leksaker. Får hoppas att nya belysningen levereras innan helgen, kör nu med ett par timmar morgonsol + 4 blåa dioder.
 14. Mazi

  0-150 liter Mazi’s comeback - 130

  Jadu, det skissas redan på nytt i smyg, men bor högst tillfälligt i nuvarande lägenhet så tyvärr får det nog vänta till husköp. Visst har det hänt mycket - framförallt förvånad att se att MH i stort sett försvunnit och ersatts av LED. Inte lika förvånad över att prislapparna på dessa också är rejäla Om jag inte minns fel kör du/har kört med Coral Box Moon? Går i funderingar att köpa en sådan och köra "hoodless", då jag efter att ha bytt ut skummare, fläktar och returpump fortfarande har temperaturer som går upp till 28-29 under dagen. Ett alternativ vore förstås att bygga in den i huven, antar att de ger av betydligt mindre värme än nuvarande 2x55w T5or.
 15. Mazi

  0-150 liter Mazi’s comeback - 130

  Varit runt i trakterna och plockat upp en del smått och gott, så lite liv finns nu i karet. Känns härligt att vara back on track
×