Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

danne031

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  900
 • Gick med

 • Besökte senast

Allt postat av danne031

 1. Om man säger såhär, chanserna ökar inte om du inte samtidigt lägger ner allt det arbete som krävs. Man måste fånga upp och flytta larverna direkt när de kläcks, oavsett om de är i ett stort befolkat rev eller om de är i ditt mindre mer sparsamma 80L Jag har ingen erfarenhet själv att skriva om, däremot har jag sett en del timmar på Youtube i ämnet. Det är klart bästa sättet att lära sig på, skulle man skriva ner hur man går tillväga så blir det en flersidig artikel
 2. Nu vet jag att du redan fått svar på facebook men för ordningens skull så ja det var troligtvis streamerns fel
 3. Clowner är inget man odlar genom att bara sätta dom i ett eget kar, likt de flesta fiskar i saltvatten så krävs en hel del jobb. Att de leker och lägger rom är ganska vanligt, brukar hända ungefär var fjortonde dag när de väl kommit igång och trivs. Larverna överlever sedan inte första natten utan speciell omvårdnad. Finns en hel del matnyttigt på Youtube om du vill se hur det går till, sök på "breeding clownfish" :)
 4. Rekommenderar också starkt någon gylta, de flesta gör dessutom ett jobb i och med att de äter t.ex. plattmask som sagts Dessutom sällan problem att ha flera olika i samma kar. Salarias är en annan favorit, fasciatus och ramousus är vanliga i handeln kolla på de.
 5. 151-720 liter

  Senaste wrassen jag köpte var en väldigt liten gul. De första åtta (!) dagarna var den ute och simmade 2-3 timmar/dag, det tog 2 veckor innan den åt alls. Nu efter en månad är den precis lika vaken och ute och äter som alla andra i karet
 6. nano

  De flesta clowner har väldigt små revir, de är generellt inga aktiva frisimmande fiskar. Sarcopython och Euphyllia är bland de vanligare substituten folk har, mina 3 clowner i förra karet turades om att bo i 4 olika euphyllior och brydde sig aldrig om någon av mina bta. Många clowner lever inte naturligt i bta och lär sig aldrig att göra det i akvarie heller, medans andra gör det mer än gärna, det är något av ett lotteri. De clowner jag har idag rör sig utmed glaset på en yta av kanske 15*5cm...utom vid matning då de kommer fram.
 7. De ömsar när de växer, brukar hända med ett par veckors mellanrum.
 8. Sötvattensdoppa koraller vet jag inte mycket om..jag har bara hört att man kan göra det med sps'er, hur det funkar på mjukisar som ju är fulla av saltvatten hoppas jag någon annan svarar på.
 9. Jag skulle gått tillbaka med korallen till butiken utan att ens öppnat påsen.
 10. Jag doserar nitrat enligt lösning vi pratar om här, 2ml/dag på doserpump (eller om det är 4ml), det håller mig mellan 2-4ppm salifert.
 11. Efter mitt första och senaste tritontest så valde jag att satsa på jod och kalium. Jod var nollat och efter att buffrat upp det så var rekommendationen att fortsätta dosera 4ml/vecka, har inga frågor på det. Kalium däremot låg på 377, det var i runda slängar 140ml att dosera och då antar jag att det är tänkt att ta mig till 400. Nu kommer frågan, varför säger de inget om kontinuerlig dosering? Är det något i stil med att jod förbrukas konstant och fort medans kalium sällan rör på sig eller vad?
 12. 1ml är 0.5ppm i 100 liter. 4ml är 0.5ppm i 400 liter. 8ml är 1ppm i 400 liter.
 13. Ja, det är bara natriumnitrat. Bra tips @Lasse en åttondel av priset ska inte föraktas trots att det är småpotatispengar
 14. Salpeter, finns på de flesta matbutiker bland kryddorna i 42g påsar.
 15. Snappade upp detta på ett annat ställe men får ingen klarhet i vad som händer. Först trodde jag att ättika är en kolkälla, är det ofarligt svagt för att fungera som det eller? Vad är det som egentligen händer när kh sjunker av ättika?
 16. nano

  Och stjärnpolyper är enkla när de trivs, de tar lätt över ett helt kar
 17. nano

  Till vardags säger man bara gröna stjärnpolyper (gsp), gorgonia är något annat i mitt huvud om det inte finns något släktskap jag aldrig lärt mig Inte lätt att lösa ikapp alltid men apropå skummaren, finna det inget lock att lägga på sumpen? Det brukar ta bort väldigt mycket ljud. Svårt att ha skummaren i skåpet utan extern sump, det finns externa skummare men jag misstänker att de spelar i en helt egen prisklass då de är väldigt ovanliga i Sverige.
 18. Den var nog nyvaken, när de sover brukar de gräva ner sig helt och hållet
 19. Då har du nog ett väldigt lagom flöde just nu, det är ju bra. Men om ett kort tag när flödet förändras av beläggningar och alger, så att lite vatten rinner ner i nödröret, då ser det ut som att det kommer skvätta
 20. Djup sandbädd, se här: Du är rätt i att det blir tystast när det mynnar under ytan, men man brukar strypa huvudröret så att det sakta nästan i dropphastighet rinner i nödröret. Det bör mynna iallafall nära vattenytan på sumpen annars kommer det skvätta och rinna överallt
 21. nano

  Bör vara denna skummaren? https://reefbuilders.com/2010/10/07/turboflotor-blue-500-handson-impression/
 22. nano

  Svårt att komma med tips när man aldrig sett skummaren förr men..när du inte kniper ihop slangen, blir det bubblor i skummaren då? Om det inte blir det så låter det som stopp i slangen. Sen kan all utrustning låta lite i början innan de "kört in sig", innan alla mikroskopiska luftbubblor försvunnit från pumpar och det börjar bli en minimal beläggning på dom och sådär.
 23. Det hade jag inte ens tänkt på, bra förslag ska ta och maila dom.
 24. Fast triton bygger på att inte byta vatten, så det gör nog ytterst få som skickar in