Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

danne031

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  1 175
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  2

Allt postat av danne031

 1. Skillnaden mot t.ex. Tubastrea är att dessa är busenkla att mata, de tar det mesta fryst och liknande vi har i hobbyn. Filtrerare däremot vet man inte vad vissa lever av, därav att de i vissa fall aldrig överlever i akvarier.
 2. Just dessa har ju en ganska logisk anledning, ingen handlare med självbevarelsedrift tar hem en nps
 3. Menar du att karet luktar som gammal kyckling eller att du hittade orsaken?
 4. Håller helt med, jag förespråkar inte vattenbyten utan spånade bara kring dess funktion då det efterfrågades tankar kring det
 5. Absolut, och speciellt med en awc. Sen undrar jag vad som ska ingå i budgeten på 20k? Allt till karet eller bara den biten som ska underhålla kh/ca/mg?
 6. Fundera på varför man byter vatten. Det är främst för att bli av med oönskade saker, till exempel näring i form av nitrat och fosfat. Idag finns en uppsjö med tekniker för att ta bort nitrat och fosfat, således är det enkelt att inte behöva göra vattenbyten. När det gäller andra anledningar till vattenbyten tänker man för att tillsätta spårämnen. Samma där, idag är det enkelt att med hjälp av exempelvis dosering tillsätta sådant. Summa summarum vet man hur saker fungerar finns det sällan anledning att göra vattenbyten, det är lite gammaldags.
 7. Silikonslang känns som ganska standard från doserpumpar+ato, mjuk ofarlig och framförallt väl beprövad. Själv kör jag en del med transparent pvc i några applikationer där exempelvis osmosvatten flyttas mellan 2 behållare, biltemas för färskvatten känns rätt safe. Har det någon gång blivit stående en längre tid så tappar jag ur några sekunder först. Håller med Mattias, något konkret problem är nästan svårt att hitta.
 8. Oceanakvarium .se i Växjö är Stigs butik
 9. När kalibrerade du den senast och hur gjorde du?
 10. Att du har alger och får en beläggning på rutorna är antagligen för att du har lite förhöjd näring (nitrat och fosfat), i samband med för lite städare (snäckor, eremiter m.m.). Att koraller dör är troligtvis en kombination av ovanstående+hög salthalt+låga värden på kh/ca/mg. Det finns egentligen ingen anledning att ha sand alls utom att man får en mer komplett fauna i akvariet. Många kör ju helt utan, det hade dock varit lite taskigt mot dina djur som idag lever i och av sanden
 11. 151-720 liter

  En undran från en annan tråd Lasse, du skummar alltså inte ut något alls från karet nu?
 12. Akvariesilikon finns på jula också om du har närmre dit, eller hornbach. Ett dygn är tillräcklig torktid vid de flesta applikationer, det torkar utifrån och in så skulle det inte vara genomhärdat är det inte hela världen. En billig och fullt fungerande glasknäck kostar under en hundralapp.
 13. Grattis och häftigt, jag hade en Glabresence som gjorde det vid ett par tillfällen. Vill minnas att 2 eller 3 blev till nya polyper på olika ställen i karet
 14. Anemoner klassificeras som koralldjur, gjorde du en tankevurpa eller sitter du på nyare forskning än jag sett?
 15. Har ingen egen erfarenhet men har aldrig läst om några problem med den saken, de lever ju i samma rev som andra fiskar Enda brasklappen är att alla djur som äter glasrosor kan fatta tycke för andra koraller, främst lps (glasrosor är ju också koralldjur). Möjligtvis att berghia är undantaget men fjärilar filfisk och pepparmintsräkor t.ex. är också klassiska på att börja knapra annat.
 16. 151-720 liter

  Om det är phosphate du har så är den väldigt trubbig vid låga värden, från 0.05 kan den börja visa 0.0.
 17. Nu pratar du inte om att skaffa fisk som bekämpning ännu, men till den dagen du gör det: filfisk är en fulsnygg vanligt förekommande firre som många gånger tar glasrosor. De flesta fjärilar är svåra i akvarier, hög dödlighet då de är svåra att få över till våran mat när deras specialitet tagit slut i karet. Glasrosor i mängder behöver inte ens vara nära andra koraller för att störa, tillräckligt många kan släppa tillräckligt mycket gifter i karet för att ta kål på annat även om det sitter i andra änden. Sen det jag har sett och läst om berghia så kommer en ensam ha att göra i åratal för att rensa ditt kar, om de ens går på stora rosor vet jag inte..
 18. Har du hittat filen som heter saltvattenskemi för dummies? Den är mycket väl värd att spara, jag har den utskriven i soffbordet och öppnar den fortfarande ibland efter 8 år, klart bättre än Bibeln Den lär dig vilka grundläggande parametrar man kan och bör ha koll på, och varför. Många av dom gör man själv hemma. Sen finns det en relativt ny (inom hobbyn), teknik som går ut på att man betalar desto mer och skickar in ett vattenprov till labb som ger dig många fler parametrar. Inte något för nybörjaren enligt min mening.
 19. Intressant tanke men jag tror att det rör sig bara om timmar tills det börjar dö och ruttna, konservera på något sätt kanske?
 20. Jag bor på västkusten men blev lite nyfiken på vad för butik du hittat, man känner ju till de flesta då det inte finns mång i landet Inte så att jag vill dissa din på något sätt, men ha i åtanke att eftersom de verkar ha salt som en liten bisyssla till reptiler och sötvatten så kan deras kunskaper om salt vara begränsad. Om man vet vad man ska ha så är det säkert bra, men kunskap är antagligen säkrare att hitta exempelvis här
 21. Bör ha till ett kar 100L eller större: salt, sten, belysning, saltmätare, värmare, streamer Bra att lägga till: skummare, ato, tester Det är ofantligt svårt att speca och säga rätt eller fel.. Personligen skulle jag alltid rekommendera att köpa ett komplett begagnat och lära sig med tiden vad som behövs bytas ut/uppgraderas.
 22. Och jag rekommenderar också starkt att starta med begagnat, så slipper du börja gråta när du inser att något du köpt nytt har tappat halva sitt värde eller mer efter 2 veckor Sen är det alltid ett vågspel, det kan visa sig när du köper ett begagnat kar med "massor av utrustning", att det mesta sjunger på sista versen och/eller är billig skit från början. Satsa på ett begagnat kar, se medföljande utrustning som ett lotteri och var beredd att lägga lite mer pengar ganska snart.
 23. Nu har jag ingen aning om vilken butik det var så därför vill jag inte tycka något..men visst finns det säkert försäljare inom denna hobbyn också. Sen kan det precis lila väl vara så att personen har en annan syn på att driva ett saltkar mot vad Christian har som skrev här. En sanning är att det finns nästan lika många ypperliga sätt att driva ett kar på som det finns akvarister Hobbyn är i mångt och mycket en prylhobby, han med mest grejer när han dör vinner (skämtsamt). Mycket är onödigt, mycket är onödigt dyrt, en del är absolut väsentligt och en del är relativt billiga sätt att förenkla skötseln och det dagliga livet hemma. Om vi kallar Christians lista väsentliga saker så skulle jag lägga till en ATO, automatisk påfyllning. Priser skiljer väldigt lite inom Sverige, det finns ett par butik med webshop. Längst ner på forumets startsida hittar du de som sponsrar föreningen och flera av de har shoppar. Vill man gå ner ett kliv i pris och kvalité (kinaskit) så är fish-street .com ett hyfsat ställe men se till att handla från UK. I Tyskland finns också ett gäng butiker med webshop.
 24. Jag har förstått det som att det medföljer kh på dunk så att säga, @jonasroman vill säkert komplettera mitt svar
 25. 1 polig bryter ena hålet, 2 polig bryter båda. Eftersom man i svenska uttag aldrig vet vilken pinne som är fas respektive nolla kan det vara så att med 1 polig får apparaten fortfarande ström. Skulle köpt 2 polig baraföratt