Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

danne031

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  1 287
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  5

Allt postat av danne031

 1. Nja de äter väl kanske inte alger direkt, däremot äter de allt annat som hamnar i och på sanden. Och det tillsammans med att de rör sig mycket gör ju att de stör alger som får fäste på sanden. Däremot låter det lite knepigt när man tänker efter, vad är det för alger menar du? Jag tror snarast det rör sig om kiselalger som försvinner med tiden. Redigerat; såg nu att du skriver om alger på sten. Ja då är en mix av snäckor och eremiter bra, sedan kommer betande fiskar som till exempel kirurger, salarius eller vissa kejsare.
 2. Det du redan har, nassarius, är lämpligast. Sen kommer tid och balans att göra sitt. Perfekt vit ny sand existerar knappt i inkörda kar så är det något sånt du vill ha lär du få städa mekaniskt ofta och det rekommenderas inte.. Apropå flöde så är även i stort sett alla billiga kinapumpar styrbara idag. I mina 200L display kör jag 4-6000l/h fördelat på 2 streamers som pulserar varierat, plus returen på kanske 1500. Nu har jag mest sps och nps som gillar hårt flöde men för ett mer mixat kar på dubbla storleken skulle jag personligen inte ha mindre än 6000l/h.
 3. Prio ett brukar vara att få bra rörelse på ytan, sen kan man ju modda flödet lite genom att flytta stenar också.
 4. Inget mer än salthalt och temp är måste, nitrit är bra om du vill ha koll på utvecklingen.
 5. Ja precis, sånt som flyter klumpar ihop sig.
 6. Det är smutsigt helt enkelt, både vanligt och naturligt
 7. Välkommen till en fantastisk hobby Det ser ut som att du kör med ytterfilter? Vad har du i det?
 8. Kör med allt igång, dimman är ju partiklar så det bästa är att samtidigt köra med någon form av extremt finmaskigt filter som du byter/gör rent ofta. Typ filtervadd i ett innerfilter.
 9. Aha, då tycker jag mest det låter som snusk från något djur, snäckor eller borstmask t.ex. Fast det brukar klarna på några timmar.
 10. För mycket som kan ha hänt för att våga säga något utan att veta mera. Har du doserat något? Hur gammalt är karet?
 11. Frågan är hur våra test för nitrit fungerar i sötvatten.. Beroende på vad det var för sten och hur den såg ut så är det inte så säkert att något alls behövde lakas ur. När man pratar om att laka ur sten är det främst näring man tittar på, nitrat och fosfat, sjunkande nitrit är mer ett tecken på hur bakterierna växer till sig och börjat äta nitrit och omvandla den till nitrat.
 12. Ha i åtanke att en höjning från 5 till 10 även på ett par dagar kan t.o.m. döda kinkiga koraller.
 13. Blanda först då och häll i sanden efter, lägger man påsen på botten och gör ett stort snitt så blir dammet i karet bara mycket. Lägger man i sanden först och sedan blandar saltvatten så kommer det bli hysteriskt mycket dimma i karet och en beläggning av damm öööööverallt, garanterat
 14. Sand, sötvatten, salt - är ingen ordning att rekommendera. Dels kommer en del bakterier dö av sötvattnet, sen sjunker saltet och hamnar till viss del i och på sanden och blandas inte optimalt. Blanda mycket hellre vattnet färdigt utanför karet alternativt häll i sanden efteråt.
 15. Gummifärg från Biltema är det bästa jag målat ett kar med
 16. Lite bråttom har du, allt behöver få ta sin tid och komma i balans. Håll ett normalt underhåll och sug ut skiten ibland och se hur det verkar om ytterligare två månader innan du gör något drastiskt.
 17. Eller på svenska, en sorts sjöpung, nyttig filtrerare som oftast växer där det är relativt mörkt.
 18. Molybdenum är väl allmänt vedertaget att det finns i nopox? Jod skulle jag doserat för att få upp lite.
 19. Bra uppmärksammat, använder det sällan men skickade en slant.
 20. Såna funkar alldeles utmärkt, använder de på jobbet i alla möjliga miljöer istället för att ha vanliga skarvade förlängningssladdar så att säga med plastpåse runt ;p Dock här hemma kör jag hellre klämhylsor och krympslang, har i dagsläget två eller tre pumpar och en värmare förlängd.
 21. Det där är en ofantlig märklig specifikation. Antingen ger de bara dioderna mindre än 30% kräm, eller så är det fläkten som drar 40W. Fläkten låter för övrigt troligtvis som en mindre dammsugare, jag har en snarlik
 22. Nej, sen kan orsaken vara flera olika. Och det kan lika väl vara en del bakteriepåväxt i och med att karet är nytt. Men generellt är det p.g.a. lite för mycket näring i vattnet i kombination med mycket ljus. Just biten med näring är knepig att göra så mycket år under inkörningen.
 23. Jag tycker du ska ha en skummare i filterlådan och skippa svampar som bara samlar skit.
 24. Byta vatten är sällan eller aldrig, fel Tänk såhär med 50% fräscht vatten som har 0 P blir resultatet i karet halverat P.