Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

danne031

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  1 548
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunnit

  11

Allt postat av danne031

 1. Det lär väl tiden utvisa om inte annat, dör de så var det koppar... Trist på stenen, lider med dig.
 2. Mycket intressant läsning Christian och Stig när nu förtiden allt man generellt hör är om hur DC är bättre och mer kontrollerbart.
 3. Jag har börjat fundera på var årets uppgradering ska komma ifrån och undrar helt enkelt vad folk känner till för byggare? http://akwarium.szczecin.pl https://shop.diamantaquarien.de Vilka bygger i Sverige nu för tiden?
 4. Jo jag håller med om att det snabbaste kan vara att ringa, däremot glöms uppföljning på ett samtal gärna bort om butiken har mycket att göra Vi har ändå levat i emailens tidsålder ett bra tag nu, och finns önskemålen på pränt så är det svårt att missförstå. Detta "testet" av mig blir ju dessutom väldigt rättvist Tyskarna svarade förresten på typ 2 timmar med en komplett offert, det är sånt som ger mig förtroende som kund alla dagar i veckan.
 5. Svenska butiker är inga proffs på kommunikation heller kan man säga, för en vecka sedan på timmen när så mailade jag: Herkules - inget svar ännu, inte ens ett hej Akvarielagret - inget svar ännu, inte ens ett hej Håkanstorp - inget svar ännu, inte ens ett hej
 6. En vanlig filosofi är att det är meningslöst att föra mer vatten genom sumpen än vad skummaren kan bearbeta. Alltså om till exempel skummaren drar 500 liter/timme så räcker det egentligen gott med 5-6-700l/h från returen. Många gånger räknar man returen som en extra källa med cirkulation i karet när dess jobb ju egentligen bara är att forsla vatten till sumpen
 7. Du det där var en simpel tanke, jag tror att jag är ett offer för exempelvis facebook. Alla säger som regel utan undantag att "man måste ta vatten från botten om man ska fånga parasiterna". Utan att egentligen fundera vidare har jag köpt det tänket, jag har ingen aning om huruvida cycstorna bränns av UV eller ej.
 8. Egentligen är det ju din butik som ska sköta garantier, men jag har sett att på reef2reef har tunze en kille som är ruskigt hjälpsam och det låter som att han många gånger hjälpt folk personligen via pm med garantiärenden. Med det i åtanke kanske du kan maila tunze direkt tänker jag, det kan ju hända att han bara är deras gubbe i staterna så att säga.
 9. Jag tror personligen att folk har en övertro på UV i ett revkar för att motverka parasiter. Dels måste du absolut ta vatten ifrån botten vilket de flesta inte vill (fult med uv i displayen), du måste ha bra rörelse på och över hela botten mot insuget. Du har även ohyggliga mängder gömställen i sten och annat.. Nu är jag negativ Visst hjälper det, det är ju fakta att uv bränner ihjäl parasiter. Men att det i ett rev kan utrota parasiten tror iallafall inte jag
 10. Ja, eller vilket annat märke som helst som gör samma sak. I grunden är alla samma ingredienser med mindre olikheter i godis (spårämnen) och variationer i koncentration.
 11. Jag vet inte hur tritons detox funkar då jag aldrig behövt använda det, men jag är tämligen säker på att aktivt kol inte tar koppar.. @jonasroman @Lasse
 12. Ok, om du ska börja dosera annat än näring så är de 3 intressanta då de påverkar varandra. Man vill börja med att få MG till önskvärd nivå, 1350 eller högre. Efter det ligger troligtvis ditt KH fortfarande bra och då kan du justera kalcium, oftare förkortat CA. Oavsett vilket av de 3 du vill justera så är det enklaste att köpa färdiga blandningar, exempelvis Red sea som heter reef foundation om jag inte är ute och cyklar. I samband med detta kan det vara läge att läsa på lite om balling, "originalordet" för en metod som går ut på att hålla de 3 stabila.
 13. Vad har du i magnesium och KH?
 14. Butiker har som regel minimalt med inredning och kraftigt filtrerat vatten genom UV, inget av detta är särskilt praktiskt genomförbart i ett revkar. Det förekommer även konstant behandling med koppar fast jag tror inte det är särskilt vanligt i Sverige. Se det som att butikernas kar kan jämföras med ett karantänskar hemma. I det fria dör nog inte särskilt mycket fisk, de har mer eller mindre fri tillgång till djur som putsar och en optimal blandning och tillgång på mat.
 15. Jag har fått intrycket av att koppar i ett kar i praktiken förstör all sten. Följer intresserat här för eventuell verifiering. En sak jag däremot vet är att stenen och sanden kan absorbera koppar, även över tid. Det betyder att man ska räkna med att behöva dosera många gånger högre dos än rekommendationer för att upprätthålla en effektiv nivå i vattnet. Det är viktigt att testa tätt och regelbundet så att nivån inte sjunker för mycket och därigenom nollställer din behandlingstid.
 16. Jebao är ju billighet från Kina så kvalitén är därefter, med det sagt verkar just returpumparna vara betydligt stabilare än deras streamers som inte sällan dör efter något år. Min 10K dcp har snurrat i 19 månader än så länge utan rengöring ens, ljudvolym kan jag tyvärr inte uttala mig om då min sump är i källaren, men jag tycker den känns ganska tyst
 17. 151-720 liter

  Är det en potters angel? Ruskigt fin
 18. 151-720 liter

  Jag hade kört 40 plus 32 ner med 20 eller 25 retur. Ju större sump desto bättre
 19. En liten pump man kopplar på mellan vattenledning och osmos, exakt tekniskt hur den funkar vet jag inte men den gör så att vattnet går in i osmosen med ett högre tryck varpå membranet blir effektivare och i de flesta fall får man mer rent vatten fortare samt mindre slaskvatten.
 20. Det måste varit ett litet eller billigt/dåligt filter? 3 bar är möjligen lite i underkant men många osmoser levererar utmärkt med det trycket.
 21. Har du normalt fungerande kommunalt vatten så har du ett ok tryck.
 22. Du missade en mening, en strumpa med fosfatbindare
 23. Jag har inte specat glastjocklek utan litar på att de vet vad de gör.
 24. Han finns här också och det verkar snarast som att placeringen av behållarna tillsammans med ett troligtvis inte helfräscht pumphuvud som gav hävert var orsaken.
 25. Litet fel av mig, jag doserade även lite kalium Dock låg det på 377 mot riktvärdet 400 så det var fortfarande i det gröna på triton. Montipora elkhorn var också tydlig förbättring på.