Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

danne031

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  1 411
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  10

Allt postat av danne031

 1. Var egentligen bara en tumregel jag hittade på såhär från ingenstans Andra fiskar kan behöva både mer och annan mat, dessa lever ju främst på grönt. Städpatrull brukar man inte räkna med alls när man har mer belastning.
 2. Med så lite djur som nämns här kan man nästan räkna pellets. 5-10 om dagen för fiskarna och 1 per städare, mer än så skulle jag inte ge. Deras primära mat ska ju vara de algerna som växer i karet, och det gör de trots att du inte ser de med blotta ögat.
 3. Har aldrig förr sett en produkt eller ens hört att det går bra att kombinera CA/KH/MG i en flaska, men här är det. Någon som kan bryta ner och säga produkten? Eller bekräfta funktionaliteten? https://www.polyplab.com/collections/all-products/products/one
 4. Va, sedan när? Adv..... funkar bra hos mig.. Randys från 2004 ligger kvar också.
 5. Det är ytterst sällan man har salt som skiljer sig markant från karet, möjligtvis om man kör på kh runt 8 och byter vatten med red sea pro som kan ha kh på 15, annars ligger ju de flesta runt samma. Vad jag menar är att om det skiljer 1-2-3 kh och du byter 10% så kommer inget i karet grina för det, det blandas ut fort
 6. De sprider sig fritt helt garanterat oavsett om du isolerar stenen tyvärr.
 7. Jag hade kört barebottom.
 8. 151-720 liter

  Fick lite feeling för topdowns ikväll och insåg att min nya Crocea har dubbla utblås, häftigt Min kära hustru undrade i förra veckan om jag inte "snälla kunde byta akvarie till ett mycket större snart"? Stackars mig..tjat tjat Hon har till och med i huvudet möblerat om här hemma och ger mig en vägg på dryga 2 meter att leka med..så nu har jag börjat leta och fundera på allvar över en uppgradering. Jag tänker inte gå all in och proppa väggen full så att säga, tippar på att det landar runt 550-800L någonstans. Eftersom jag letar begagnat så beror det mycket på vad som dyker upp och finns tillgängligt, hetast just nu är nog ett i Hässleholm på 740 men vi får se..
 9. Tänkte jag kunde köra en liten tråd över mitt nya kar för att få tips och trix och kanske t.o.m. inspirera någon, "som vanligt" i branschen kommer detta bygge ta god tid Siktar på att systemet kommer vara i drift under september. Karet ifråga är 90*60*40cm högt och ska stå på en bänk tillhörande mitt gamla Percula 90, det gamla karet kommer innehålla refugium och returpump och kommer att stå i källaren cirkus 4m bort och en vånig ner. Tänker borra för 3*25 och köra Herbie med 2 ner. Rördragningen blir ganska trixig så därför tänker jag att 2 25mm ner räcker, delar av avloppen blir flexrör. Cirkulationen kommer bestå av 2st rw-8 eller snarlikt. Så, första funderingen är returpumpen. Har snöat in på jebao dcp 6500, frågan är om den blir lagom. Kalkylatorn jag använde säger att 25mm avlopp bör svälja 2300l/h. 6500 har ett max på 6500l/h och någonstans läste jag att den är styrbar 60-100%, alltså 3900l/h på lägsta. H-max är 4.5m. Ska naturligtvis ha ventil på alla 3 rör uppe vid karet, men hur "illa" är det låta pumpen gå mot halvstängd ventil? Hur mycket kan man räkna med att den tappar per tryckmeter? Har egentligen inget behov att att ta höjd frö framtiden, då sumpen står i källaren är ljud inga bekymmer och därför kan jag framöver mata exempelvis reaktorer med separata mindre pumpar i returfacket.
 10. Har tyvärr svårt att rekommendera någon samlad information, skulle personligen säga att det är för att väldigt mycket i hobbyn är på sätt och vis inte svart eller vitt, rätt eller fel. Det finns dom rent biologiska och kemiska grunderna som är faktum, mycket av det finns i filen saltvattenskemi för dummies. Sen blir det mer att "nörda ner sig" på forum som här och världens största som är reef2reef.com. Det finns så oerhört många sätt att driva en lyckad saltburk på, det som funkar i ett kar funkar inte i ett annat. Lite samma sak blir det med fiskar och koraller, rent vetenskapligt finns se.reeflex.net, den fungerar väldigt dåligt på mobil av någon anledning men har absolut bra och rätt information. En annan är liveaquaria.com som också ofta rekommenderas. Apropå att inte hälla ut butikens vatten i akvariet så kan det innehålla skit ja, framförallt medicin och koppar (används i medicinskt syfte), som kan vara förödande i ett kar med koraller och lägre djur. Det blev lite osammanhängande men jag hoppas något klarnar. En nyttig grundregel är att något sällan bör tas som en sanning för att du läst eller sett det en gång, källkritik Det du det däremot kan börja ta som sanning är när något sagts 4 gånger. Och sen kanske jag skrev det högre upp men personligen har jag troligtvis sett tusentals timmar på Youtube, men där ska man såklart vara medveten om att precis samma sak gäller, det gäller att hitta något/någon man kan lita på så att säga.
 11. Saltvattensakvariet guide för nybörjaren (eller snarlikt) skriven av Daniel Knop är den mest omtalade och kanske enda på svenska. Sen är saltvattenskemi för dummies oerhört bra att skriva ut och ha tillgänglig Jag är en sucker för Youtube, det finns så ohyggligt mycket bra att se så länge man är lite källkritisk. Inte mycket att säga om värdena, de är obefintliga där de bör vara. KH är i högsta laget men det är bara kinkiga koraller som bryr sig och där är du ju inte ännu.
 12. Jag blev nyfiken och var rastlös så jag läste runt lite. Levande som äter skiten verkar knappt finnas, någon enstaka här och där nämner som Christian redan sagt pepparmintsräkor eller kamelräkor. Problemet med dessa är ju att de kan gå på en hel del annan korall också. Obekräftat var även vissa exemplar av Linkia (sjöstjärnan), specifikt en orange variant. Annars verkar nästan det enda vara fenbendazole, en medicin mot parasiter som en veterinär skriver ut. DOCK läs på först, det verkar ta kål på många andra, fränst mjuka, koraller. Här är en nyttig tråd på en sådan behandling. https://www.reef2reef.com/threads/eliminating-blue-clove-polyps-with-fenbendazole.308994/page-6#post-4298445
 13. Ja helt riktigt, tänk att till och med @Lasse missar sin korrekturläsning ibland
 14. Din sten är med oerhört hög sannolikhet klar för användning så att säga, har den legat i vatten mer än ett par veckor så är det inte mycket att tänka på vad gäller cykling/inkörning. Den är redan befolkad av de bakterier du vill ha.
 15. Troligtvis ofarliga djur, här är en kanonlänk med diverse vanliga och ovanliga djur som kan följa med sten och koraller. https://www.lionfishlair.com/hitchhikers-guide/
 16. Det enda att vara beredd på skulle kanske vara att dina sista litrar i gamla karet kommer vara oerhört smutsigt och dammigt.
 17. Helt rätt approach, man ser med jämna mellanrum mindre omsorgsfulla personer på fejjan som undrar varför deras kar är mjölkiga och så visar det sig att de doserat kolkälla utan att veta vad eller varför saker sker
 18. Exakt så jag gör och menar, funkar super
 19. Min favorit är Gorilla, sök på Gorilla lim gel så ser du ett par ställen (jag köpte av grossist senast).
 20. Epoxy är inte direkt kladdigt därav att man helst använder superlim i kombination, övning ger färdighet Men som sagt..gel gel gel, inget annat är värt att pröva ens.
 21. Jag tror jag missade lite när jag skrev..hur ofta kalkar insuget på skummaren igen? Min gör det typ var 2-3 månader, inte mycket att göra åt vad jag förstått.
 22. Jag tycker DSB'n ser bra ut, lite svårt att se storleken men du ska nog inte räkna med att den räcker som enda export. Som exempel är min DSB till ytan cirkus 80% av displayet, i mitt fall räcker det gott tillsammans med skummare. (i runda slängar 150-200L i den sumpen och 200L i display). Faktum är att jag får skumma oerhört sparsamt annars måste jag dosera nitrat. Är din DSB lika gammal som karet? 6-9 månader brukar man väl säga som mognadstid så att säga. Bor du i Gbg så kanske jag kan hjälpa dig bli av med en bta framöver
 23. Att applicera superlim under vatten är skitsvårt, det bildar hinna på sekunder vid kontakt med vatten. Men ska man ha någon chans bör man först ha bearbetat stenen med tandborste, lim fäster dåligt på organiskt material och det har ju allt i karet. Alger, bakterier osv som man både ser och inte ser. Applicera hellre limmet ovan ytan, helst på en relativt torr yta. Skynda dig sedan att sätta korallen på plats och fyll på med lim runtom vid behov. Du använder väl superlim i gel form? Samma tankesätt om du ska fästa större koraller med epoxy, borsta först stenen ordentligt, fäst epoxyn med superlim mot korallen och preppa med superlim mot sten - tryck på plats. Ja epoxy är fult en tid tills det blir övervuxet, det finns några som blir lila. Gemensamt för båda metoderna är att korallen bör givetvis vara stabil och stilla under härdningen.
 24. Den har inga kända fiender som går att köpa, så den metoden behöver du inte ens leta efter. Det är tyvärr bara manuellt som gäller. Antingen är man där med något hårt och knäcker bort hela kanelbullen från stenen, eller så kan man täppa till röret med t.ex. en klick lim eller epoxy så att den svälter/dör.