Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

danne031

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  1 091
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  1

Allt postat av danne031

 1. 151-720 liter

  Det absolut första och viktigaste måste nog vara tripod och fjärrutlösare om man pratar makro. Fjärilen ser trevlig ut
 2. Det är helt rätt att ljus är den viktigaste yttre komponenten för de allra flesta korallerna. Men jämför det lite slarvigt med syre för oss, viktigt men meningslöst om vi inte äter och dricker. På samma sätt gör ljus ingen nytta för koraller om inte vattnet innehåller rätt saker (vårt vatten och mat). Det är såklart mer komplext än så, men för att förstå att det handlar om en helhet iallafall
 3. Du doserar ju nutrition? Svaret är ja och kanske inte. Koraller växer, när de växer förbrukar de saker ur vattnet. Har man få koraller så kan det räcka med att byta en del vatten varje vecka för att på så sätt ersätta de ämnen som förbrukats. Förbrukar korallerna mer än vad som tillsätts genom att byta vatten - ja då är man så illa tvungen att dosera de väsentliga bitarna.
 4. Då saknar du som sagt var de viktigaste komponenterna, kh/ca/mg. Antingen går du Red Seas väg enligt ovan med Foundation eller så kör du något annat. Det finns en uppsjö och allt handlar om olika metoder att bibehålla de vitala värdena på konstanta nivåer. "Balling metoden", kallas originalet om man säger så.
 5. Ibland släpper de om man riktar en pump hårt mot dom ett antal timmar.
 6. Jag har för mig att red sea nutrition innehåller spårämnen? Att bara dosera det är lite som att bara äta vitaminer utan mat. Har jag rätt med vad nutrition ger så behöver du även dosera kh/ca/mg. Exakt hur du vill göra det är helt individuellt. Det kan eventuellt räcka med typ 20% vattenbyte varje vecka, lite beroende på vilket salt du använder och vad det nya vattnet har för innehåll. Hur mycket och ofta byter du idag? Ammonium känns som en felmätning, ett kar som är 3 månader bör inte ha mätbara nivåer om man inte slarvar något enormt och samtidigt matar massor.
 7. Fast du har fortfarande användning för din tds mätare, den ska visa 0 eller väldigt lågt i ditt osmosvatten. När siffran stiger är det dags att underhålla osmosen
 8. Vi kan ju enas vid att: ingen disighet är optimal dosering, disigt vatten KAN vara förödande. Tror ingen av oss kan bedöma ens i verkligheten olika grader av dis kontra hur farligt det är
 9. Om du inte redan kopplat så är det alltså fosfor som Hannah ULR (Ultra Low Range), mäter. De Hannah som dödliga akvarister använder kan knappt mäta 0.01. De har en precision på +-5% och en noggrannhet på +-5%.
 10. Disigt vatten är väl ändå tecken på en bakterieblomning med garanterad hög risk för syrebrist?
 11. Om jag minns rätt rekommenderar de max 4ml per 100L vid varje doseringstillfälle. OM det är core 7 du pratar om. Sen har jag aldrig sett siffror på hur mycket som vad höjer osv, kan väl vara rimligt att dosera enligt ovan och mäta före samt efter någon timme.
 12. Utan att veta vad hälften av fiskarna är så känns det som den enkla anledningen till din stigande näring. Jag har 7 i 200L display..snarlik din uppsättning antagligen (2 clown 1liten kirurg 1 dvärgkejsare 2 gyltor 1 salarias). Jag upplever att mitt kar känns "nästan" fullt..
 13. Kombination av akrylstav och epoxy kör jag, lite som med armering i betong skulle epoxyn släppa eller spricka så håller staven. Känns kanonsäkert. Höjder går inte att rekommendera, beror ju helt på vad det blir för koraller sen.. Å ena sidan kan det vara snyggt med sten som snuddar ytan, men 20-30cm är lämpligare om man vill ha hårda pinnar
 14. Med andra ord en sticka man doppar i vattnet och sedan läser av flera saker?
 15. Andra gången på en månad man hör att den controllern som har låtit som någon form av helig gral senaste tiden, har fallerat..
 16. Skummaren har inte med ammonium att göra. En skumpatron ger lite extra boyta åt bakterier. Om nu inte Lasse pratar om något helt annat jag inte känner till, inte helt lätt att tolka något ur inläggen idag.
 17. Det finns de som inte har något annat än blått ljus, det är absolut inga problem
 18. Timers fungerade i 30 år innan fräcka styrbara ledarmaturer kom. Och de fungerar fortfarande hos alla som inte har styrbara armaturer En stor majoritet skulle jag säga har av/på på olika kanaler precis som du, tror mest det är en tillfällighet eller vanesak för fisken.
 19. Det där med webkamera..kan någon åka hem och hjälpa dig om du skulle se att något gått åt helvete? Tänk dig paniken om du ser något du inte vill, och ingen finns att be om hjälp - då är resten av den semestern förstörd. Jämfört med att helt enkelt inte veta förrän du kommer hem, det kan vara ganska skönt ändå
 20. Räkor är inte känsliga för låg syrehalt och fiskarna reagerade direkt på syrebrist, låter det som. Ett enkelt skumfilter skulle hjälpa helt enkelt för att där skulle det bo bakterier som tar hand om ammoniumen och nitriten.
 21. Så summa summarum i denna trådens fall - algerna i karantänen i kombination med bristfällig cirkulation försämrade miljön för fiskar i vattnet.
 22. Tar alger ens upp ammonium? Jag är skeptisk, bakterier har man normalt för det jobbet.
 23. Just nu är det ju inga fel på värdena, jag skulle kunna tänka mig däremot att doserandet kan vara en bov. Det är ingen fara att parametrarna sjunker över en vecka, men när du doserar så rusar potentiellt alla siffror på en kort stund, det kan vara förödande för många koraller och sps som Montipora i synnerhet. Om du hade mätt kh/ca/mg innan du doserar, och sedan 2 timmar efter, så förstår du hur jag tänker.
 24. Fiskar avger största delen ammonium som finns i ett kar när de andas, avföring står för en mycket liten del. Jag kan inte biologin tillräckligt för att gissa hur mycket alger som krävs för att agera filter så som exempelvis walstad i sötvatten..men magkänslan säger massor. Om röda gälar alltid kommer vid ammoniumdöd vet jag inte. Det kan ju varit så också att en fisk dog av otur, efter ett antal timmar började det bildas ammonium av förruttnelse invärtes och så gick det väldigt fort när nästa blev förgiftad. En annan tanke, för att alger ska producera syre så måste de väl fotosyntera, då krävs ljus och det hade du inte nattetid.
 25. Hur många och vad för fiskar? Det låter som att du stoppade ner dom utan att ha bakterieflora igång för att ta hand om vare sig ammonium eller nitrit. När du säger fiskar i plural så betyder det en hel del ammonium som produceras, någon form av biologisk filtrering bör absolut finnas. Det lilla som kan finnas i något kilo känns klent, speciellt om cirkulationen/syresättning är avstängd - det blir rena mordet tyvärr.