Jump to content

danne031

Moderator
 • Content Count

  1797
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  15

Everything posted by danne031

 1. danne031

  Tillblandning av magnesium

  Ser rätt ut, du har ju ganska mycket vatten
 2. danne031

  Salt problematik - salthalten i akvariet

  Skadligt är det inte. PSU är väl i stort sett PPT, och generellt ses allt från 32-38 som inom ramarna för ok.
 3. danne031

  Dosera CA KH Mg

  Ordning spelar ingen roll, men låt det gärna vara några minuter mellan doserna. Morgon eller kväll spelar inte heller någon större roll. Har du en doserpump som är enkel att ställa in så fördela det på flera gånger under dygnet.
 4. danne031

  Hur länge kan jag vara utan cirkulation?

  1-2-3 timmar är säkert safe i de flesta system, däremot känns det som overkill. Tror de har gömt sig i sten på 2 minuter, och streamers dödar knappast pods heller
 5. danne031

  Aktivt kol vs väteperoxid i oxydator

  Oj så noggrann är inte jag, märker inte av något damm heller. Jag tar 2-3dl i en strumpa till 450L vatten, spolar av det med en liter kokande vatten (hört att det ska hjälpa till att aktivera kolet), och sen ner i sumpen. Har aldrig sett något damm i sumpen.
 6. danne031

  Aktivt kol vs väteperoxid i oxydator

  Jag kör med kol i perioder. När jag oerhört sällan upplever gulvatten så stoppar jag i kol och då försvinner det på någon dag. Har det i någon månad emellanåt också baraföratt, jag är lat som tusan
 7. danne031

  Aktivt kol vs väteperoxid i oxydator

  Kol och spårämnen, det är väl vedertaget att exempelvis jod i någon av sina former tas upp av aktivt kol.
 8. danne031

  151-720 liter Ekolognörden

  Yay ny film, kul att se att det tuffar på och tar fart
 9. danne031

  Håkanstorps zoo

  Jag bad om offert på ett akvarie i typ Februari och har inte fått svar ännu mer än "tack för ditt meddelande" dagen efter så mail via deras kontaktsida använder de troligtvis inte.
 10. danne031

  Tester

  Koraller bryr sig mycket om att magnesium kalcium och karbonathårdheten är rätt och stabil, till de 3 har salifert utmärkta tester. CA, MG, KH. Näringsvärden är också bra att ha kontroll på, Nitrat - No3 är också Salifert bra på, fast även t.ex. Red Sea gör dessa tester bra. Den andra sortens näring är Fosfat, PO4. Där är Hannah klart bättre än de billigare men Hannah ställer samtidigt stora krav på att man gör rätt och underhåller sitt kit mycket noggrant. Många testar därför sällan PO4 alls. Tillsammans med temperatur och salinitet kommer du ofantligt långt med dessa 4 tester. Ett som du mer eller mindre bör undvika att testa är PH, det leder ofta bara till att man jagar siffror och gör det på fel sätt.
 11. danne031

  Köpa balling produkter, vilka?

  Salter som salter, är det inte billig smutsig skit åt jordbruket utan ämnat för saltvatten så är de alla samma molekyler som löser sig på samma sätt.
 12. danne031

  Vad är detta?

  https://shop.dejongmarinelife.nl/?SID=7u8qq8dktde6e11ak637r1p9fd Men som sagts, du kan inte köpa därifrån eller se priser utan du får prata med en butik.
 13. danne031

  Red Sea Max E 260 vs Red Sea Reefer Deluxe 250

  Jag kan inte just de karen, men ett system som har sumpen under i skåpet blir enklare att laborera med, få dit bättre utrustning och sådär. Misstänker att red sea max fortfarande har sump i bakkant av karet, det blir mindre plats för utrustning då och klart högre ljudnivå.
 14. danne031

  Cyano? Behandling?

  Låter som cyano, men det är mest en gissning.
 15. danne031

  Cyano? Behandling?

  Den produkten är plankton, inget annat. Att de hävdar att flaskorna skulle konkurrera ut cyano tycker vissa är rent säljsmörja medans andra haft positiva resultat. Krävs dock ofantliga mängder om man ska följa rekommenderad dosering, har för mig att mina 450 liter vatten kosta runt en tusing eller mer att behandla.
 16. danne031

  Vilken Hanna Checker

  ULR, phosphorous i ppb ska den mäta.
 17. danne031

  Osmosfilter

  Eller ännu hellre mäta tds före och efter silikatfiltret, när tds börjar krypa upp efter så byter man silikatmedian och när det börjar krypa upp innan eller om det går långsammmar att tillverka vatten så byter man förfilter. Silikatmedia brukar eller åtminstone kan man behöva byta flera gånger innan det är dags att byta något annat.
 18. danne031

  Osmosfilter

  Du bör mäta tds på ditt färdiga vatten, då ser du när det är dags att byta, exakt vad som är dags att byta är svårare att säga dock. Storlek på kar och tid i användning säger inte mycket, det är ju skillnad att inte byta vatten frekvent och att tillverka 200 liter i veckan för vattenbyten. I kombination med att renheten på det inkommande vatten varierar markant mellan olika hushåll så är det helt omöjligt att göra något annat än en grov uppskattning/gissning.
 19. danne031

  Uvc, varför ska jag behålla det? :)

  Ett litet inflik, om jag förstår det rätt så använder sig DeBary också av "rätt/bra" typer av rör? Ville bara få med de då TMC inte verkar lika vanligt i handeln, med brasklapp för att jag inte letat ihjäl mig
 20. danne031

  Nitratdosering

  Djuren och alger förbrukar ju nitrat också, så att inte hela doseringen syns låter fullt normalt. Jag skulle ökat på doseringen.
 21. danne031

  Kalibrering

  Kalibrera hellre med en vätska som har "rätt" salinitet. Det finns en risk att visar den rätt vid noll så visar den fel vid 35ppt, då vill man ju hellre att den visar rätt vid 35 och fel vid 0
 22. danne031

  No3 kryper neråt

  Personligen gjorde jag inget icp första halvåret vid nystart, och har redan bestämt mig för att vänta åtminstone 2-3 månader efter att jag snart byter upp mig. Rätt eller fel kan väl debatteras men så tänker jag
 23. danne031

  No3 kryper neråt

  Känns lite onödigt att köra med fosfatremover om du inte kan mäta det? Med tanke på den låga nitraten så bör ju po4 också vara låg. Mata mer eller skumma mindre brukar vara mitt första ingrepp vid för låg nitrat Med kiselalger är det bara tid och vanliga städare som gäller, inget konstigt att det var först med att få grepp efter något av en omstart.
 24. danne031

  Rowa crystal - vad är i flaskan?

  Svårt att hitta något konkret, det verkar inte ha varit någon hit. Oerhört söndersmulad rowaphos verkar vara en ingrediens.
 25. danne031

  Nitratdosering

  Blanda väs med dosering låter märkligt, varför slutar du inte bara med väs om du vill få upp nitraten?
×