Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

danne031

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  675
 • Gick med

 • Besökte senast

Allt postat av danne031

 1. Börja med att få upp din salthalt till .025, efter det kan du kolla dina värden igen och justera upp det som behövs.
 2. Var får man tag på Na2CO3?
 3. Scape är så fantastiskt svårt att ha åsikter om då det handlar om personligt tycke och smak..själv tycker jag om att dela in kar i tredjedelar, 4 strukturer speciellt i en kub förstärker intrycket av en box lite för mycket kanske. En "vägg" baktill som är låg på ena sidan, blir högre på andra sidan, och en fristående ö, kanske
 4. 151-720 liter

  Gött, de verkar smarta nog att hålla sig borta från kvarnen alltså
 5. Vissa arter av caulerpa är otroligt invasiva, får de fäste i karet kan de vara ett helsike att bli av med den dagen man vill det. Är det något fel med att ha makroalger i karet då? Nej absolut inte, det är en ren smaksak. Det enda som kan vara dåligt är att de algerna är växtkraftigare än koraller så i många fall kan de växa över och kväva en korall.
 6. Vad har du för kh/ca/mg/temp och salinitet? Hur håller du de på rätt nivåer? Vad för ljus och cirkulation? Något är drastiskt fel från början om man har en mjukis som tynar bort. Lite beroende på vad för sort såklart men gissningsvis en discosoma eller annan enkel för nybörjare. Eller det var kanske en zoanthus/palythoa? Nästan oavsett så var något väldigt fel redan innan du började med dropparna.
 7. Exakt, dumt att låta de svälta från dag 1
 8. Levande sten lägger du i så snart salthalt och temp är korrekt, sen är det bara att läsa på
 9. Ha i åtanke att finns där inga synliga alger så finns där mycket sparsamt med mat åt städpatrullen..
 10. Och med rent så betyder det inte såpa och rakblad, ljummet vatten och fingrar eller disk/tandborste är perfekt så sparas lite bakteriefilm på plasten och skumningen kommer igång fort igen
 11. Det finns färdigblandade flaskor att mäta upp rätt mängd och hälla i karet, de kostar mer än pulver men är enklare. Kraschar allt om man inte doserar på en vecka? Nej, det beror helt på vilka koraller man håller. Det finns de som klarar sig för evigt utan dosering och det finns de som börjar tjura om man hoppar över 2 dagar. LPS är generellt mer förlåtande, jag vågar påstå att de allra flesta klarar sig på vattenbyten var tredje vecka och utan att man doserar något alls. SPS är generellt mer krävande men för den oinvigde är det i min mening ett mycket brett uttryck. Det finns en hel del SPS'er som är riktigt tåliga och som hade klarat sig bra med samma behandling som jag just skrev för LPS. Sen finns det SPS som kräver desto mer, som med största sannolikhet hade dött inom dessa 3 veckor, exempelvis hade de flesta arter av Acropora inte överlevt.
 12. Så länge du ligger mellan .022-027 är det ingen fara, man kan ju alltid justera vid ett vattenbyte senare.
 13. 721-1199 liter

  3-6 månader sägs det innan en dsb är ordentligt populerad av bakterier. Du har inte makroalger någonstans som gör sitt jobb bra?
 14. Tacka akvariekalkylatorn.se
 15. Jaha det blir ljud när vattnet rinner ner i boxen i karet, då förstår jag och ja då är det bara höja lite som du själv redan klurat ut.
 16. Snittdjup 1.5cm ger volymen 15 liter, vikt på sand 20 kg plus minus något kilo beroende på sanden.
 17. Ja men då så går det tämligen enkelt att få det knäpptyst om du gör som jag beskrev I och med att det bara är dropp-takt som rinner ner i det högre röret så har man fortfarande hela det som nödlösning om något sätter igen det första.
 18. Givaren ska sitta i returfacket, det är där nivån förändras med avdunstningen. Hur många rör har du ner? Bara 1? Om man har 2 så stryper man det ena så att det blir "fullt" och så att ytterst lite sipprar över och ner i det andra.
 19. Ser intressant ut detta, alltid skoj att "hänga med" från början Jag får också det där med max storlek ibland, löser det genom att posta->redigera lägga till bild->posta->redigera lägga till bild, repetera, vet ej orsaken dock.
 20. Det kan nog lika väl vara åt andra hållet, cyanon är för de flesta något av en gåta på alla sätt. Jonas har skrivit en ganska "kemiskt tung" artikel om man vill få huvudvärk
 21. Det finns ruskigt kompetenta mirakelmedel om man vill gå den vägen, Chemiclean, finns på ebay. Men då ska man veta att det tar troligtvis inte bort orsaken utan rullar allt på som innan så är det stor risk att cyanon kommer tillbaka. Nu ser det ut som att du inte har särskilt mycket ännu så i ditt fall skulle jag nöjt mig med att suga ut det och sköta underhållet.
 22. Vad mäter du po4 med? Om svaret är salifert så ska du inte räkna med att det är noll, om du mäter med hannah ulr ja då kan det vara läge att fundera på hur du ska få upp det
 23. Ja stenen spelar ju in, man brukar få flytta runt och rikta pumpar en del. Men tänk såhär, du vill inte ha någon så långt ner att sanden virvlar runt. Sen är det bara att prova sig fram, man vill helst att ytan ska röra på sig en del. Inte ens det är ett måste, men det ger mer syresättning och det är bara ett plus.
 24. Spelar inte så stor roll, de flesta streamers ger bra och brett flöde så om man sätter de högt upp flyttar de ändå vatten kring botten. Vanligt är att man sätter en på vardera sida av karet riktade mot varandra, då blir det extra turbulent i mitten när flödena krockar.
 25. Silikon är en dålig lösning, du vill kunna ta bort utrustning enkelt för underhåll/rengöring/utbyte. Normalt sett har man max någon eller några decimeter sladd utmed glaset rakt ner till en pump, vad är det för något du känner inte blir bra? Och vad är ända nere i sanden?