Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

greger

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  4 990
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  3

Allt postat av greger

 1. Sjöäpplen, om det r sådana du menar kan under vissa omständigheter, t.ex. om de triggas av vissa foder, släppa giftiga ägg och alla som äter äggen (dvs, de flesta) dör inom en halvtimme - men det verkar även ha ytterligare ett toxin som kan triggas av yttre angrepp - t.ex. tryckarfiskar, fastna i pumpsyndromet osv. Skithäftiga, men inget för fiskakvarium är mitt stalltips! Sedan finns det ju några coola sjögurkor typ Colorichus robustus, som är lite samma stuk, men som jag åtminstone påstår är ofarlig
 2. Jag tror ättikan i många av deras produkter faktiskt kan vara där av flera skäl - bland annat som "konserveringsmedel"
 3. En del av problemet med den där är att godset i kroppen är rätt tunt och att "lådkonstruktionen" är ganska resonant.
 4. Oj, den är nog inte lätt att få tyst på..... Möjligen om du kan skarva in en decimeter siliconslang mellan skummare och kropp. Kolla också att impellern är skadad på något sätt
 5. Vilken skummare rör det sig om?
 6. Det är mer regel än undantag att skummaren funkar sisådär de första dagarna pga av att plasten är fet. tips 2 är att försöka fixa problemet hellre än symptomen - dvs, fixa den del som brummar istället för att börja isolera först.
 7. Absolut inga nya fiskar om du har problem - det är ju som att be om nya bekymmer!
 8. Det är som mcjagg säger - skummaren funkar med ozon enligt Tunze (utan ljuddämparen) så det är ju ett smidigt alternativ med lägre servicegrad än ett uv - mängden ozon varierar lite beroende på skummarens kontakt-tid, så troligen 2-3mg ( liten ozongenerator, Typ 25mg)
 9. Jag skulle rekommendera ett med vanligt T8 UV-C rör och inte köra för högt flöde igenom, 2-300l h
 10. UV är huvudsakligen förebyggande - det påverkar bara parasiter i frisimmande stadier
 11. Jag är ganska säker på att 9004 inte pallar ozon, så ett bra UV-c är ett bättre alternativ i dit fall
 12. Håller med Lasse här - många av de UV-C´n som säljs i handeln och /eller deras flödesrekommendationer som tillverkarna anger verkar avsedda att bekämpa alger i sötvatten - parasitbekämpning i saltvatten kräver kraftigare bestrålning och längre exponeringstid (flöde i detta fallet), rätt våglängd på UV-C strålningen (2,54nm) och täta serviceintervaller (rengöring, rörbyten) - sedan reagerar jag på att många tillverkare har långt avstånd mellan strålningskälla och yttervägg. Det dessutom olika strålningskällor - glöm LED här, det tillhör leksaksavdelningen, T8, lågtryckslampor, kvicksilverrör och T5 - varav de 3 senare kostar en lite större slant att byta. Ozon har jag ofta använt istället för UV-c Hur UV-c med PL rör funkar, vet jag faktiskt inte - det kanske någon annan har koll på .
 13. Jag tycker therapy funkar bättre i ett inkört akvarium
 14. Kör Bacto reef therapy, börja dosera 1ml /100L 1gång i veckan - öka lite varje vecka tills du är uppe på 3ml/100L och vecka.
 15. En starkt bidragande orsak är vad jag tolkar som spontantillsatser av alkalinitet - om KH svajar är det en utmärkt grund för dina problem, fel sand, näringsnivåer och deras inbördes balans samt för dålig cirkulation är några andra parametrar som påverkar.. Cyano och dino´s är bakterier respektive flagellater som alltid (och ska finnas) latent i alla system, men normalt hålls i schack av andra parametrar. Sterilisering kommer bara att förvärra problemen (och skapa mängder av nya) inom en snar framtid
 16. Det är bättre att låta den ligga kvar - det finns andra djur som käkar upp den.
 17. Släng den!
 18. Hittat en mantis kanske.....
 19. Det är väl en av baksidorna med energisnåla pumpar, att vridmomentet i startögonblicket inte är så värst, och då behövs inte så mycket smuts eller slitage innan motståndet märks
 20. Det kan ju vara så att den här mjukstarts/strömbegränsarkomponenten sitter i motorhuset och inte i kontrollern
 21. Ok - det jag noterat sedan tidigare är att controllerna har varit en svag länk.
 22. Jag skulle väl testa med en fungerande kontroller
 23. Det troliga är väl att styrningen är paj - inte helt ovanligt på dessa.
 24. 151-720 liter

  Lasse, Jag har ju innerst inne alltid varit en mjukis......resten är ju bara image
 25. 151-720 liter

  Först tänkte jag skriva att: Till skillnad från dig har akvarierna har i a f blivit snyggare - men så tänkte jag - äh va f-n, det är ju snart jul!