Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

StoffeSwe

Medlem
 • Antal inlägg

  1 293
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

95 Good

Om StoffeSwe

 • Födelsedag 1982-07-14

Profilinformation

 • Förnamn
  Christofer
 • Stad
  Märsta
 • Antal år inom saltvatten
  2009
 • Akvarievolym
  0L
 1. Det är någon typ av Sarcophyton
 2. Sump

  Jag har själv funderat på ett Lido 200 och om Tunze 9004 får plats i filterfacket. Det kan bli svårt att ha utrymmet till både skummare och småkryps odling. Min erfarenhet av att småkryp är att de inte mår så bra av att åka in i skummare och pumpar och sådant. Om du ska ha filterboxen som refugium bör du nog inte ha någon utrustning i den. Utan tömma den, kanske ha lite sten i botten och eventuellt lite alger. Fixa någon lösning så du får acceptabel cirkulation genom facket utan pumpen. Då kommer småkryp kunna komma in och ut genom utblås hålet, medan de flesta fiskar inte kan komma in till dem(om du inte har någon riktigt liten fisk).
 3. Sump

  Det beror på hur stor sump du ska ha, och syftet med sumpen. Du kan bygga om filterboxen till en micro-sump, då förlorar du inget extra utrymme i karet. Jag hade så i mitt Rio 180 och jag tror filterboxarna är likadana. I den fick jag plats med skummare (Tunze 9002), en filtersvamp, en nätpåse för t.ex aktivt kol, nivåmätare för automatisk vattenpåfyllning och en returpump. Så här såg det ut.
 4. Jag hade dessa i nästa två år och det var en evig kamp att hålla nere antalet. Det som slutligen gjorde att jag lyckades bli av med dem (de har inte synts till på ca 6 månader) är flatworm exit i kombination med att jag sänkte tempen i karet till 21*c. Då jag endast har tåliga mjukisar och anemoner kunde jag göra temp sänkningen under ca 10 dagar utan att några andra djur dog.
 5. Om du har mycket plattmask och inte avlägsnar dem först kan de släppa ut gift i sådana mängder när de dör att annat i karet påverkas. Jag har själv använd Flatworm exit flera gånger utan några problem alls.
 6. Jag tycker det är intressant, och jag är dåligt insatt i ämnet därför hoppades jag att någon visste lite mer. Till exempel så har det skrivits en del om guldfiskar och likanande som förvarats i skålar på hotell eller restauranger då djurskyddsmyndigheter sagt ifrån. Så det ni säger är att det är värre att ha en guldfisk i en skål än att döda den? (ibland på ganska tvivelaktiga sätt)
 7. Frågan är inte bara att vi dödar dem, utan hur och varför.
 8. Jag har funderat på en sak som någon kanske kan svara på. Ofta läser man om folk som har koraller eller anemoner som de inte vill ha, som knappar eller xenia, som de vill döda. Även andra djur som olika typer av sjöstjärnor, maskar och annat smått och gott står på olika akvariums "public enemy #1" lista. Själv dödar jag Asterina-sjöstjärnor systematiskt och skoningslöst. Och så till min fråga, får vi göra så här? Rent juridiskt. Är de här djuren skyddade av djurskyddslagar? Det känns som många av oss har glömt att det faktiskt är små djur vi dödar, bara för att de inte passar in vår lilla "värld" som vi skapar.
 9. Varför ska du döda dem?
 10. Välkommen tillbax!
 11. Jag kan hålla med om att det bör stå på deras hemsida. MEN, om man förväntar sig att företaget ska se detta inlägg på detta forum, vilket jag förutsätter på sättet inlägget är formulerat. Då kanske man kan förväntas läsa företagets information här på guiden också, speciellt om man ska gå och "gråta ut" inför varenda kotte på hela guiden. Känns lite väl Linda Rosing över det hela.
 12. Är det verkligen det här guiden är till för? Att folk ska gnälla på handlare i såna här situationer? Sånt här sköter man via e-mail mellan köpare och säljare... Inte speciellt snyggt.
 13. ? 6-7000? Snarare 10 000kr, även om 10 000kr också är ett bra pris för 3 stycken.