Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Luddox

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  366
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

13 Neutral

Om Luddox

 • Födelsedag 1963-08-09

Profilinformation

 • Förnamn
  Mats
 • Stad
  Göteborg
 • Stödjande medlem t.o.m
  2018-01-31
 • Antal år inom saltvatten
  2 år på 80-talet, nystart 2010
 • Akvarievolym
  540 + 80
 • Akvarie mått
  150x60x60
 • Allmän beskrivning av dig
  48 år
 • Akvarietillverkare
  Majornas glas
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  2 ggr Hydra Led 52
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Bubble magus 150
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
 • Antal år inom sötvatten
  42
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  40 kg
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  80
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej
 1. 721-1199 liter

  Jag har haft äran att se karet live igår, vid upphämtning av lite fraggar. Helt klart det snyggaste kar jag sett, här har man en bit kvar[emoji4] Skickat från min iPhone med Tapatalk
 2. Är det en nyare Hydra 52 HD behöver du ingen controller. Jag har två 52 HD, som via mitt nätverk styrs med en app i min Iphone.. (om det är en äldre modell är saken kanske en annan..)
 3. Hängde själv upp mina nya 52:or igår till mitt 540-liters. Verkar som 25-30 cm (12 inch) är en vanlig rekommendation, vilket jag följde. F ö suveränt enkel installation med deras app.. Skickat från min iPhone med Tapatalk
 4. Swishade mitt stöd till Saltvattenguiden 24 jan, ser nu fram mot att få min status ändrad
 5. Intressant, jag har ljuset på rätt länge. Ska absolut testa med att halvera tiden ett tag..
 6. Jag har "dessvärre" en Salarias som inte rör trådalgerna. (däremot älskar de fina algerna som växer på rutorna..)
 7. Har samma problem i mitt kar, ett elände minst sagt. Har provat de du nämner Axxe, men också fyra olika kirurger, kaninfisk samt svarta sjöborrar med långa taggar. Ingen har visat minsta intresse för dem. Har dessutom totalsanerat karet två ggr samt arbetat med fosfatreducering och slime remover. (kör f ö också med osmosvatten) Hittills har inget hjälpt och jag börjar nu få slut på idéer. Det blir ju inget vackert kar att titta på dessvärre..
 8. Har en Odonus Niger som efter en månad med fredlig samvaro plötsligt beslutade sig för att avsluta min eldräkas liv (givetvis inget problem för en tryckare..) Eftersom jag tidigare haft en picassotryckare som levde tillsammans med både eldräkor och putsarräkor, blev jag lite förvånad då denna på papperet fredligare art gick till attack. Någon som har liknande erfarenheter, eller har jag lyckats få en värstingindivid bland Odonus-släkten? (den är i övrigt välnärd och inte aggressiv mot mina kirurger/clowner/dvärgkejsare eller min stora eremit )
 9. Skulle nog påstå att pumpar och skummare är försumbara i förhållande till ljuskällan, när det gäller uppvärmningen. Från egen tidigare erfarenhet av ett lika stort kar så tror jag fläktar räcker gott om det inte blir varmare än 25 grader i rummet, speciellt då du ju kör med LED. Mitt problem är att lägenheten blir betydligt varmare om sommaren är het, och då behövs en extern kylning då jag dessutom kör med T5+MH i mitt nuvarande 540+90 L kar. (Jag valde att köra med en AC som kyler lägenheten, skönare även för mig själv :-)
 10. 151-720 liter

  Efter mycket jobb var det nu dags för sista steget, nämligen att återföra djuren till karet. Allt verkar så här långt ha gått bra, och det är en enorm skillnad mot tidigare. Blir nu intressant att se om algerna återkommer direkt eller inte.. (dock lite dåliga bilder)
 11. 151-720 liter

  Nästa steg var lite roligare, nämligen att bygga upp ett nytt kar. Började med att bygga upp en ny aquascape med hjälp av PVC-strukturen, i ett halvfyllt kar. Sedan fylldes levande sand på varefter den sedvanliga grumligheten uppstod. Vatten till rätt nivå fylldes på och sump, skummare och pumpar kördes igång. Dessutom är MH-lampor samt lysrör utbytta i min ramp. Nu fick karet vila två dygn innan återbesättning av fiskar och lägre djur.
 12. 151-720 liter

  Började med att rengöra sumpen grundligt, inklusive skummare och UVC. Välbehövligt då mycket skräp samlats där. Sen flyttades fiskar och koraller över till ett litet evakueringskar, där de fick tillbringa följande fyra dagar. Nästa steg var att tömma akvariet, inklusive sten och sand. En del av stenen sorterades ut för tvätt och återanvändning, medan sand och övrig sten slängdes. Sedan började jobbet att skrubba rent hela akvariet, i synnerhet bakgrunden som består av BTN Slimline. Under algerna fanns fortfarande fina kalkalger och fina färgskiftningar i bl a lila och vitt. Efter det placerades en nytillverkad struktur byggd av PVC-rör för att få till en snygg Aquascape i det nymöblerade karet.
 13. 151-720 liter

  Att karet inte var vackert med alla trådalger framgår väl rätt klart, inga fiskar i världen kan konkurrera ut en algsoppa. Enda trösten är väl att det är rätt kul att starta om och se vad som följer med lite ny levande sten, som inköpts hos Ciklidhuset.
 14. 151-720 liter

  Har länge haft ett stort problem, nämligen gröna trådalger. Nu har jag under snart ett år försökt "allt" från mixtrande med ljus, Mg, Fosfat och nitratnivåer till div fiskar och lägre djur. Ingen fisk har visat minsta intresse (inkl Foxface och Salarias). De sista två veckorna har jag haft en sjöhare samt en sjöborre (M Globulus). Sjöharen rör inte trådalgerna utan äter bara de läckrare vanliga grönalgerna. Borren tar förvisso en del alger, men bara en bråkdel av vad tillväxten är. Konstateras ska dock att mina rätt krävande fiskar (bl a en H Ciliaris och en A Leucosternon) hela tiden stormtrivts. Mycket irriterande då ju effekten blir att hela akvariet ser jättefult ut, oavsett fiskar och koraller (som dessutom drabbas av lossande alger som fastnar och försöker kväva dem). För egen del kom jag fram till att enda lösningen var att riva ned hela akvariet i helgen som gick och börja om med nytt vattten, ny levande sten och sand samt nya lysrör/MH-lampor.
 15. Lider med dig Jacob. Själv har jag under snart ett år försökt "allt" från mixtrande med ljus, Mg, Fosfat och nitratnivåer till div fiskar och lägre djur. Ingen fisk har visat minsta intresse (inkl Foxface och Salarias). De sista två veckorna har jag haft en sjöhare samt en sjöborre (M Globulus). Sjöharen rör inte trådalgerna utan äter bara de läckrare vanliga grönalgerna. Borren tar förvisso en del alger, men bara en bråkdel av vad tillväxten är. För egen del kommer jag riva ned hela akvariet i helgen och börja om med nytt vattten, ny levande sten och sand samt nya lysrör/MH-lampor. Konstateras ska att mina rätt krävande fiskar (bl a en H Ciliaris och en A Leucosternon) hela tiden stormtrivts. Mycket irriterande då ju effekten blir att hela akvariet ser jättefult ut, oavsett fiskar och koraller (som dessutom drabbas av lossande alger som fastnar och försöker kväva dem) Hoppas du kommer undan lite billigare än mig.