Gå till innehåll

Luddox

Medlem
  • Antal inlägg

    376
  • Gick med

  • Senaste besök

All aktivitet

  1. Intressant, har själv två Hydra 52 som jag stegvis skruvat upp en del. Kanske läge att sänka ljusnivån lite igen.. Skickat från min iPhone med Tapatalk
  2. Jo, det är jag medveten om. Men som framgår av bilden rör det sig om en flakväxande montipora som ju företrädesvis växer till i form av flakutbredning. Nu blir tillväxtzonen istället mer i form av en klump (=kanten väldigt tjock istället för att breda ut sig). En ytterligare faktor kan ju ev vara strömningen runt korallen, vilket jag ser att en del anger på utländska forum. Oavsett vore det intressant att höra från någon forummedlem med erfarenhet av just detta..
  3. Om Montiporan växer mer rörande tjocklek än yta (blir tjock mer än breder ut sig) är detta tecken på för starkt ljus, för mycket näringsämnen eller fel kemisk balans? Någon som stött på detta eller känner till orsaken (se bild)?
  4. 1. Vet ej då jag inte använt skruvhållaren 2. Nog stor risk att de fastnar, de är ju även så lätta att "tyngdkraften" fungerar dåligt.. 3. Min erfarenhet är att flingor är svårt, då de gärna klibbar ihop pga av fukt eller klumpar ihop sig på andra sätt. Däremot fungerar den utmärkt med pellets, har använt min i flera år..
  5. Har sett att de flesta ligger lågt (typ 20-25%) med dessa färger, så även jag utan några större belägg för att det är "rätt" nivå. Däremot har jag varit försiktig med vitt, men nu ökat upp till 35%. Får väl se hur det går :-) Men som sagt, lita inte för mycket på mig, nu ser dock karet ut att fungera bra för såväl koraller som för begränsad algtillväxt.. (men du har ju både mindre ramp i form av 26HD samt kanske mindre kar?)
  6. Börja gärna lite lägre i ljusstyrka och tid, lätt att ”bränna” korallerna vid för häftigt ändrad intensitet.. Skickat från min iPhone med Tapatalk
  7. Här ser du inställningarna för mina två 52HD till mitt 540-liters. Säger ju iofs inget om de rätta nivåerna/tiderna för dig, men procentfördelningen mellan färgerna verkar vara rätt typisk för många användare.. Skickat från min iPhone med Tapatalk
  8. När lamporna väl hittade min router så tappar den sen inte kontakten hos mig. (Har en Netgear router Nighthawk X6 R8000 som står 5 meter bort med en vägg mellan..) Skickat från min iPhone med Tapatalk
  9. Min erfarenhet också, att lamporna kräver en stark nätverkssignal.. Skickat från min iPhone med Tapatalk
  10. Jag har min uppkopplad ”globalt” utan problem via appen. Så det går absolut. Dock måste du göra en profil i appen och logga in där, för åtkomlighet överallt. Gjort det? Skickat från min iPhone med Tapatalk
  11. Jag har haft äran att se karet live igår, vid upphämtning av lite fraggar. Helt klart det snyggaste kar jag sett, här har man en bit kvar[emoji4] Skickat från min iPhone med Tapatalk
  12. Är det en nyare Hydra 52 HD behöver du ingen controller. Jag har två 52 HD, som via mitt nätverk styrs med en app i min Iphone.. (om det är en äldre modell är saken kanske en annan..)
  13. Hängde själv upp mina nya 52:or igår till mitt 540-liters. Verkar som 25-30 cm (12 inch) är en vanlig rekommendation, vilket jag följde. F ö suveränt enkel installation med deras app.. Skickat från min iPhone med Tapatalk
  14. Swishade mitt stöd till Saltvattenguiden 24 jan, ser nu fram mot att få min status ändrad
  15. Intressant, jag har ljuset på rätt länge. Ska absolut testa med att halvera tiden ett tag..
  16. Jag har "dessvärre" en Salarias som inte rör trådalgerna. (däremot älskar de fina algerna som växer på rutorna..)
  17. Har samma problem i mitt kar, ett elände minst sagt. Har provat de du nämner Axxe, men också fyra olika kirurger, kaninfisk samt svarta sjöborrar med långa taggar. Ingen har visat minsta intresse för dem. Har dessutom totalsanerat karet två ggr samt arbetat med fosfatreducering och slime remover. (kör f ö också med osmosvatten) Hittills har inget hjälpt och jag börjar nu få slut på idéer. Det blir ju inget vackert kar att titta på dessvärre..
  18. Har en Odonus Niger som efter en månad med fredlig samvaro plötsligt beslutade sig för att avsluta min eldräkas liv (givetvis inget problem för en tryckare..) Eftersom jag tidigare haft en picassotryckare som levde tillsammans med både eldräkor och putsarräkor, blev jag lite förvånad då denna på papperet fredligare art gick till attack. Någon som har liknande erfarenheter, eller har jag lyckats få en värstingindivid bland Odonus-släkten? (den är i övrigt välnärd och inte aggressiv mot mina kirurger/clowner/dvärgkejsare eller min stora eremit )
  19. Skulle nog påstå att pumpar och skummare är försumbara i förhållande till ljuskällan, när det gäller uppvärmningen. Från egen tidigare erfarenhet av ett lika stort kar så tror jag fläktar räcker gott om det inte blir varmare än 25 grader i rummet, speciellt då du ju kör med LED. Mitt problem är att lägenheten blir betydligt varmare om sommaren är het, och då behövs en extern kylning då jag dessutom kör med T5+MH i mitt nuvarande 540+90 L kar. (Jag valde att köra med en AC som kyler lägenheten, skönare även för mig själv :-)
  20. Efter mycket jobb var det nu dags för sista steget, nämligen att återföra djuren till karet. Allt verkar så här långt ha gått bra, och det är en enorm skillnad mot tidigare. Blir nu intressant att se om algerna återkommer direkt eller inte.. (dock lite dåliga bilder)
  21. Nästa steg var lite roligare, nämligen att bygga upp ett nytt kar. Började med att bygga upp en ny aquascape med hjälp av PVC-strukturen, i ett halvfyllt kar. Sedan fylldes levande sand på varefter den sedvanliga grumligheten uppstod. Vatten till rätt nivå fylldes på och sump, skummare och pumpar kördes igång. Dessutom är MH-lampor samt lysrör utbytta i min ramp. Nu fick karet vila två dygn innan återbesättning av fiskar och lägre djur.
  22. Började med att rengöra sumpen grundligt, inklusive skummare och UVC. Välbehövligt då mycket skräp samlats där. Sen flyttades fiskar och koraller över till ett litet evakueringskar, där de fick tillbringa följande fyra dagar. Nästa steg var att tömma akvariet, inklusive sten och sand. En del av stenen sorterades ut för tvätt och återanvändning, medan sand och övrig sten slängdes. Sedan började jobbet att skrubba rent hela akvariet, i synnerhet bakgrunden som består av BTN Slimline. Under algerna fanns fortfarande fina kalkalger och fina färgskiftningar i bl a lila och vitt. Efter det placerades en nytillverkad struktur byggd av PVC-rör för att få till en snygg Aquascape i det nymöblerade karet.
  23. Att karet inte var vackert med alla trådalger framgår väl rätt klart, inga fiskar i världen kan konkurrera ut en algsoppa. Enda trösten är väl att det är rätt kul att starta om och se vad som följer med lite ny levande sten, som inköpts hos Ciklidhuset.
  24. Har länge haft ett stort problem, nämligen gröna trådalger. Nu har jag under snart ett år försökt "allt" från mixtrande med ljus, Mg, Fosfat och nitratnivåer till div fiskar och lägre djur. Ingen fisk har visat minsta intresse (inkl Foxface och Salarias). De sista två veckorna har jag haft en sjöhare samt en sjöborre (M Globulus). Sjöharen rör inte trådalgerna utan äter bara de läckrare vanliga grönalgerna. Borren tar förvisso en del alger, men bara en bråkdel av vad tillväxten är. Konstateras ska dock att mina rätt krävande fiskar (bl a en H Ciliaris och en A Leucosternon) hela tiden stormtrivts. Mycket irriterande då ju effekten blir att hela akvariet ser jättefult ut, oavsett fiskar och koraller (som dessutom drabbas av lossande alger som fastnar och försöker kväva dem). För egen del kom jag fram till att enda lösningen var att riva ned hela akvariet i helgen som gick och börja om med nytt vattten, ny levande sten och sand samt nya lysrör/MH-lampor.
  25. Lider med dig Jacob. Själv har jag under snart ett år försökt "allt" från mixtrande med ljus, Mg, Fosfat och nitratnivåer till div fiskar och lägre djur. Ingen fisk har visat minsta intresse (inkl Foxface och Salarias). De sista två veckorna har jag haft en sjöhare samt en sjöborre (M Globulus). Sjöharen rör inte trådalgerna utan äter bara de läckrare vanliga grönalgerna. Borren tar förvisso en del alger, men bara en bråkdel av vad tillväxten är. För egen del kommer jag riva ned hela akvariet i helgen och börja om med nytt vattten, ny levande sten och sand samt nya lysrör/MH-lampor. Konstateras ska att mina rätt krävande fiskar (bl a en H Ciliaris och en A Leucosternon) hela tiden stormtrivts. Mycket irriterande då ju effekten blir att hela akvariet ser jättefult ut, oavsett fiskar och koraller (som dessutom drabbas av lossande alger som fastnar och försöker kväva dem) Hoppas du kommer undan lite billigare än mig.
×
×
  • Skapa Ny...