Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

NovemberRain

Medlem
 • Antal inlägg

  509
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  4

Anseende bland gemenskapen

128 Excellent

1 följare

Om NovemberRain

 • Födelsedag 1984-04-19

Profilinformation

 • Förnamn
  Jonas
 • Stad
  Uppsala
 • Antal år inom saltvatten
  5
 • Akvarievolym
  342
 • Akvarie mått
  120x57x50
 • Akvarietillverkare
  ELOS
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  2x Ecotech Radion XR30W G3 Pro
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Bubble King Mini 180
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Stenkoraller LPS
  Stenkoraller SPS
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  35
 • Har du sump
  Ja
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Nej
 • Använder du Ozon
  Ja
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Senaste besökare till profilen

1 427 profilvisningar
 1. 151-720 liter

  For iväg till Triton Akvarium igår för att köpa fragpluggar.... kommer hem med 4st nassarius, 2 blåbenade eremiter, 2 bangaiier, 1st "svart" clown och sist men inte minst fragpluggar Så det kan bli ibland. Min kära fru har länge tjatat om bangaiier och nu hade Triton fina exemplar hemma så valet var inte så svårt. Den svarta clownen var tanke att den ska göra sällskap med min ensamma "snowflake" clown.
 2. 151-720 liter

  Tack hörni! Jag börjar bli riktigt nöjd Häromdagen anlände lite mer SPSer, kommer bilder på dessa vid tillfälle. Utökat sandvändarna med 5st sjöstjärnor och 10st nassarius. Övrigt utökat ytterligare med 5 eremiter och 5 sniglar.
 3. 151-720 liter

  Lite bilder....
 4. Den är tyngre än många andra sorters sand och ska därmed ligga kvar bättre.
 5. Jäklar vad läckert! Gissar att botten reflekterar ljuset avsevärt mycket bättre än sand Frågan kvarstår.... vågar man tömma akvariet för att fixa en vit botten. Känns ändå som att det kommer ställa till mer problem än vad en vit botten ger i positiv effekt.
 6. Att skrapa botten kommer inte bli ett problem då jag har flytande scape, alltså ingen sten på botten alls. Precis, man fäster filmen på glaset med tex såpavatten för då blir inte botten som en spegel.
 7. Det är bra! Underlättar verkligen. Kolla hur mycket vatten du kan flytta över från de gamla karen till det nya och sen fixa nytt vatten för det som saknas för att få rätt mängd. Sen skulle jag fylla upp det nya karet med det nya vattnet, i med doppvärmare och när rätt temperatur och salthalt är uppnådd flyttar du enkelt över allt levande (först sten, koraller och sist fisk) och till sist fyller upp med det gamla vattnet. Skulle dock undvika att ta allt från de gamla då de sista litrarna är rejält smutsiga när man börjat röja runt. Så skulle jag ha gjort i ditt fall men ska tillägga att det kanske inte är det rätta sättet
 8. Kommer det nya akvariet stå på en annan plats än de nuvarande karen?
 9. Godmorgon saltisar! Jag har länge velat ha en vit botten i akvariet och det har jag genom åren löst med vit sand. Men, jag har ALDRIG lyckats med att hålla sanden konstant vit utan får alltid alger trots en hel del sandvändare av olika slag. Sen är det en nästintill omöjlighet att få sanden att ligga still hur man än vrider och vänder streamerpumparna. På R2R sprang jag på det här akvariet vars akvarist bor i Italien. Han har löst det med vit vinyl på undersidan av akvariet. Varför har man aldrig tänkt på det tidigare? https://www.reef2reef.com/attachments/20170501_211217-jpg.517243/ Tycker det ser riktigt bra ut (ja, det blir en hel del skrapande). Min problematik är att mitt akvarium har varit igång sedan dec och jag har två alternativ: 1. Köpa ny sand, tex ATI Fiji White Sand och ha i. 2. Tömma hela akvariet på allt, vända upp det så man kommer åt undersidan och sätta dit den vita filmen. Rent spontant borde det bli minst belastning för akvariet om jag lägger i mer sand? Eller är det värt den belastning på akvariet det innebär att tömma allt? Hur hade ni resonerat?
 10. 151-720 liter

  Dags för en uppdatering. Har i dagarna fått hem kaliumsulfat eftersom min flaska med kalium från Microbe-lift tagit slut. Länge har kaliumnivån varit låg (ca 330-350) och jag blandade 110gr kaliumsulfat i 1 liter osmosvatten. Kopplade in den till doserpumpen men av någon korkad anledning fick jag hjärnsläpp och ställde behållaren ovanför doserpumpen...... ja..... vem som helst hade kunnat räkna ut vad som kommer att hända. Av förklarliga skäl blir de hävert och då töms 1 liter kaliumsulfat ner i karet. Hade inte ställt in att den skulle dosera eftersom jag var osäker på mängden dos som var lämplig. En gång i veckan kollar jag mina värden, och märkte att kaliumvärdet var uppe i 440! (Mätte flera ggr och fick samma värde) MEN?! "Jag hade ju inte doserat "var de första jag tänkte. Sen gick det upp ett litet ljus om vad som hade hänt..... Ner med huvudet i sanden... Aja, vi får hoppas att det höga värdet inte är skadligt på något sätt. Har dock läst att riktigt höga värden är skadligt för våra koraller men minns inte i skrivande stund vem som skrev det här på guiden. Till helgen kommer det lite nya bilder på karet
 11. 721-1199 liter

  Shit, läskigt det där med häverten! Verkligen tur att sambon var hemma. Det där är ju en mardröm som man aldrig önskar ska hända, så händer det. Vill minnas att ni har klinkers, lite skonsammare än trägolv iaf Du har en riktigt vackert kar och fraggarna jag köpte av dig har alla överlevt och växer
 12. Mitt senaste kar startade jag upp med 25kg Marco rocks och 10 kg LS och med Fauna Marins Bakto reef blend och Bakto reef therapie. Fungerande mycket bra! Att starta upp med Marcos utan varken bakteriekultur eller LS är något jag inte rekommenderar.
 13. 151-720 liter

  Ser ut att vara ett fint exemplar, grattis! Hoppas de äter all mat du köpte också Tack för en trevlig pratstund!
 14. Och du har fört en dialog med företaget och framfört din åsikt och de har svarat? Känns väldigt drastiskt att kalla dem för skojarfirma och lurendrejare.