Jump to content

naso

Stödjande medlem
 • Content Count

  155
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Everything posted by naso

 1. Hej, igen! Har inte varit inne på några år, och fick därför en nytändning på saltvatten när jag satt och läste på forumet tidigare i höstas. Det har varit uppehåll på c:a 10 år, efter det senast misslyckade karet med innerskummare o MH-belysning. Då fick jag röda slemalger, "fireworms" som åt fiskar på natten och en massa annat. Jag jobbade mycket och hade inte tid, låg samtidigt i skillsmässa, så det va bara att lägga ner. Innan dess hade jag ett 600- liters inbyggt i väggen med sump och allt annat i ett rum bakom akvariet, som fungerade perfekt, alltså inga problem på 5-6 år. Tänkte ta upp det när jag blir pensionär, men det är några år dit. Jag kollade in RS reefer och Aqua Medic, men det sistnämnda blev för djupt från väggen in i rummet (det är min dotters f.d rum som jag använder till kontor och hobby). Övervägde ett reefer 350, men det hade blivit ett gränsfall, så nu har jag börjat så smått med ett Reefer 250 version 3 med refugiumklar sump (spännande). Jag har införskaffat det mesta i teknik, men väntar på UV-filter, doseringspump m. hållare o slangar. Har inte bestämt mig för vilket salt eller levande sand jag ska använda. Moon-led är något nytt för mig, så jag ska prova med 1 st så länge (misstänker att det behövs 2 st, men det har lite att göra med tankarna på mitt reefscaping) att göra. Kommer att uppdatera då och då, för jag vill gärna ha det klart till jul (så min dotter ser var julklappspengarna gick ) ha ha! Skämt åsido!
 2. naso

  151-720 liter Nytändning efter 10 år

  Hej, igen! Har inte varit här på några månader, men har fortsatt med akvariet. Känns som en uppdatering är på plats efter starten för 6 månader sedan, fler koraller och en moon led till. Nu är det bara några fiskar till som behövs, och någon enstaka korall. Inga vattenbyten på dessa månader och har börjat med Triton core 7-metoden. Alla värden ligger näst intill perfekt. Ha de!
 3. naso

  Alveopora ?

  OK, Tack för ett bra svar! MVH: Hasse
 4. naso

  Alveopora ?

  Ny fråga, kan man ha en alveopora c:a 8-10 cm i ett 250 L akvarium med en öppen sandbotten på 20x20 cm, utan att den är giftig mot andra koraller? Kan clownerna leva med den? MVH: Hasse
 5. naso

  Eremiter, rovdjur?

  Jag har aldrig haft eremiter förr, men läste att dom skulle va bra i en städpatrull. Nu har eremiterna dödat 5 turbo och 1 Nassarius, fastän det finns skal till dom att växa i. Är dom sådana rovdjur så kastar jag ut dom. Har sett med egna ögon hur dom gräver in i snäckskalen och äter upp innehållet, ska det vara så?
 6. naso

  Eremiter, rovdjur?

  Ok, jag hade 30 turbosar i ett 800 liters för 15 år sedan och inga eremiter, allt fungerade perfekt. Tack, jag ska införskaffa fler i fall att. Har precis beställt fler turbosar. MVH: Hasse
 7. naso

  Eremiter, rovdjur?

  OK. Tack för snabba svar, började bli orolig. Jag trodde att det var för litet akvarium (250L), så de blev rovlystna. Jag kan hålla med om nassariusen, den såg inte frisk ut, men turbosarna märkte jag inget på. Tack, ska vara mer observant. MVH: Hasse
 8. Hej! Jag har precis startat upp med levande och fick 2 st avklippta sinularia. Kan man limma änden på skjälken mot en sten, eller ska man spänna fast dom på något sätt? Har bara haft koraller som redan suttit på sten och sedan limmat. Tacksam för tips! MVH: Hasse
 9. naso

  Bäst före datum på kalciumhydroxid?

  När jag körde med kalciumhydroxid för 15 år sedan, så hade jag en liten pump ( 500 L/h) i RO-behållaren ( c;a 100 L) som blandade det hela tiden, för att slippa allt slagg på botten. Det fungerade för mig, och tunze-pumpen till osmolatorn hängde c:a 5 cm från botten i behållaren för att inget skulle kunna hända med igensättning.
 10. OK, det går tydligen med snabblim GEL till det mesta, sinularierna sitter fast och har slagit ut polyperna. Körde med "maglofters" metod. Perfekt, snabbt och bra. Tack för tipset!
 11. Jag gjorde detta, nu ska bara sinularian vakna. Jag har faktiskt limmat under vatten med locktite superlim gel tidigare, men då bara sten mot sten. Ska bli spännande att se imorgon. Tack för tipset
 12. naso

  151-720 liter Nytändning efter 10 år

  Har fått in de första korallerna och 2 clowner. Jag ser att jag får köpa en Moon-Led till, lite dålig täckning i kanterna.
 13. Ok. Tack för tipsen! Den mindre sinularian kunde jag trycka ner i ett hål i stenen, men den lite större får jag nog göra någon av era rekommendationer med. Alltid spännande i början med tillvägagångssätt. Tack
 14. naso

  Växtsätt goniastrea

  Jag hoppar på av nyfikenhet. Köpte en rödalg på LS idag, och jag skymtar en goniastrea i mellan c.a 2-3 cm i kvadrat. Ska dom vara lågt placerade (sanden), eller kvittar det ? Stenen med rödalgen placerade jag ganska högt upp, som en bakgrund till mjukisarna som ska placeras nästa vecka ( har precis kommit igång med levande), är det o.k ? Det är ingen bra bild, men ni kan kanske se den mitt i ? MVH: Hasse
 15. Att jag kan hålla på med denna hobby, och att jag inte dör för tidigt av min sjukdom

 16. naso

  151-720 liter Nytändning efter 10 år

  Det är 5 eremiter, 5 nassarius och 5 turbosniglar. Har även lagt i chaeton med en liten cuelerpa i refugiet, ska även ha copepods där. Håller på med bakterier för nitrifikationen och lite inkört vatten från en vän. Nu börjar det bli intressant.
 17. naso

  151-720 liter Nytändning efter 10 år

  Nu har städpatrullen anlänt, alla överlevde min halvtimmes aklimatisering. Det är fullt ös på allihopa efter 4 timmar, KUL!
 18. naso

  Red Sea Reefer 250

  Jaha! Då är det typ som ett red sea max, så sumpen är inte under akvariet med rördragningar och dyl.? OK, men jag vill ha full koll på utrustning och refugium, alla har olika tycke och smak som tur är, annars hade det bara funnits en modell, ha, ha ! Lycka till !
 19. naso

  När börja med dosering?

  Hej! Jag ska själv köra igång med tritonmetoden, men tänker starta doserpumpen så fort värdena börjar ändras och det är inte aktuellt för än jag satt i de första korallerna. Så du ska ju bara köra på. Jag var själv intresserad av denna tråd, men det blev inte mer information än vad man redan visste, ha ha!
 20. naso

  Red Sea Reefer 250

  Hej! Jag har den nya versionen av reefer 250 med refugium i sumpen. Gå in på medlemmars akvarium och Nytändning efter 10 år, så kan du se vad jag har. Det har varit igång ett par månader nu, och allt fungerar som det ska efter byte av osmolator (från billigt skit till Tunze 3155). Där kan jag hålla med, men det finns bra skummare, pumpar och uv-c, som är en tredjedel av priset och fullt tillförlitliga. Har man otur och en pump havererar, så är inte det hela världen, för du kan beställa 2 till. Lycka till!
 21. naso

  151-720 liter Nytändning efter 10 år

  En bild till, det är bara doseringspumpen som inte är igång, tack vare väntan på Triton Core- metoden ( 4 Flaskor)
 22. naso

  151-720 liter Nytändning efter 10 år

  Hej, igen! Det tar lite tid mellan gångerna, men det är bra att man lärt sig ha tålamod. Jag skulle ju inte återuppta detta förrän pensionen, därför tar jag det väldigt lugnt. Ett par nya bilder innan städpatrull, första fisken och någon LPS åker i, alla värden ligger som de ska hittills. Levande stenen är från Karibien och är inte lika porös som den jag hade från Fidji för 10-15 år sedan, men den ser bra ut ändå.
 23. Flottören satt rätt, men jag upptäckte nu när jag installerade tunze 3155, att den optiska sensorn är större och att man kan se de pyttesmå detaljerna i den (stor kvalitetsskillnad). Provade den gamla för att se om fungerade efter ett uppehåll, men hängde sig igen. Det var alla gånger boxen, tack för informationen!
 24. Hej! Jag ställde in lampan på LPS och auto, fungerade några dagar sen släppte den wifi:t och började blinka i både belysning och den gröna lampan framtill med röda, korta blinkningar. Jag tog bort appen och installerade den igen, och fick tillbaka aqualed wifi. Nu fortsätter den att blinka igen, som sagt jag är inte bekväm med den nya tekniken och undrar vad jag kan göra? Nästa problem: ATO:n hänger sig, så det forsätter fylla vatten, provade med påfyllningsslangen i både sump och akvarium ( Reefer 250) Jag vill gärna få tips om en pålitlig osmolator?
 25. Ursäkta mig, fullt ös den dagen, och jag köpte en tunze 3155 som fungerar perfekt. Tack!
×