Jump to content

LN21

Stödjande medlem
 • Content Count

  3259
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  22

LN21 last won the day on August 10 2018

LN21 had the most liked content!

Community Reputation

1101 Excellent

3 Followers

About LN21

Profilinformation

 • First name
  Larry
 • City
  VäXJÖ
 • Stödjande medlem t.o.m
  2018-09-21
 • Akvarievolym
  2000 revakvarie

Recent Profile Visitors

2094 profile views
 1. LN21

  stora rev Mitt 1800 liters revkar.

  Nån bild från ikväll
 2. LN21

  stora rev Mitt 1800 liters revkar.

  Tack Izfisk karet går i vågor har just slängt ut 20 liter korallskelett. Egentligen borde lika mycke till ut men det får bli till hösten.
 3. LN21

  151-720 liter Peter & Lenas Reefer 450

  Krabban hade jag jagat rätt på, det blir mycke bökigare senare när du fått igång koralltrivsel om det visar sig att krabban gillar koraller.
 4. LN21

  Hur doserar ni jod?

  Om det håller sig till jodid eller jodat är även en fråga om PH. Ja har konsumtion av just jod när mitt refugium mår bra. Jag gissar därför med en viss säkerhet att just jod är en beståndsdel av alger och kan därför återföras till vattenkolumnen när alger dör.
 5. LN21

  Varför mår dom inte bra?

  Skippa alla typer av droppar. Lite svårt att guida dig är vi vet så lite om ditt kar. Meeen skulle ja satsa mina 50 öre så dära från höften så skulle ja säga att ditt PH svänger eller att ditt ljuse är lite för klent. För att har du startat ditt kar med ett ok salt och dina vattenvärde är mitt i rackets sweetspot så så så kan det vara nåde av de två ovan gisssningarna.
 6. LN21

  stora rev Pers 1400 L

  Hur snyggt som helst
 7. LN21

  151-720 liter Ett nytt projekt

  kanonfräck Film Lasse. Snyggt
 8. LN21

  151-720 liter 504L SPS Reef fra Oslo

  Hej Andreas! Snyggt projekt, alltid kul med nya akvarium här på Guiden. Det ska bli spännande att följa ditt bygge.
 9. LN21

  Avdunstning / Luftfuktighet

  Hoppas att trådskaparen tycker att det är ok Ja kör med refugium sedan 4-5 år tillbax. Gillar ju att mata mina fiskar, och i det fallet så hjälper algerna med exporten. Vet egentligen inte men ja tror att algerna tar med sig endel som inte konsumeras när jag lukar ur. Jod och järn, N och P går det åt iallafall. Biomassan växter ju otroligt mycke mer i mitt refugium än i korallkaret. Så det borde vara så att även om det behövs otroligt små mängder så strippas vattnet.
 10. LN21

  Avdunstning / Luftfuktighet

  Sen ska man inte överdriva, ja menar att tex i Usa så finns det en del kanonakvarium trots att man ofta har ett dåligt vatten från kranen. Men det kräver mera av akvaristen helt enkelt.
 11. LN21

  Avdunstning / Luftfuktighet

  Triton testar en del men det finns en himla massa material i ett kranvatten/hobbyosmosvatten. Vi tog ett någorlunda komplett vattentest i jobbet för något år sedan och det var iallafall 80-100 olika saker i kranvattnet. Här i Växjö har vi tidigare haft sjövatten hade rätt mycket bruna inslag. Nu har vi vatten från ett vattenverk som låtit vattnet gå och renas genom en rullstensås. Ett gigantiskt osmosfilter alltså. Nu är vattnet bättre, men rörledningarna släpper en hel del.
 12. LN21

  Avdunstning / Luftfuktighet

  Nej, det jag menar att vi med dagens Led har överkapasitet alltså mera ljus än vi behöver. de 3-5 % vi tappar med täckglas kompenserar vi med liiite bättre tryck. Kanske o ja säger kanske så tappar vi 10-15% runt 400 nm men ja har iallafall inte sett någon negativ effekt av det.
 13. LN21

  Avdunstning / Luftfuktighet

  Ja har täck glas på mina olika kar sedan 2010 (eller nått sånt ). Körde med 3mm grönglas i 4-5 år. Över mitt nuvarande 1800 liters kar så har ja gått över till plexi. Bara för att det är så himla krabbigt att handera glasen över karet. Det växer 75 liter Balling (stigs recept med överkryddning av bikarbonat) på 25 dar. En lite av varje om dagen. men då får ja dutta i lite Bikarb torrt då och då för att hålla KH uppe. Med dagens Led så är täckglas enligt min mening inget val utan en nödvändighet, om inte annat för att hålla firrarna blöta och avdunstningen till ett minimum. Även i sumpen behöver man kolla och täppa till vattenytorna. Avdunstning är bara av ondo, ja om man inte har extremt rent osmosvatten eller byter vatten väldigt ofta och mycke. Koppar anrikas likaså aluminium och annat bös, som var dag kommer i karet via påfyllningsvattnet. Lek med tanken att 5 liter dunstar i ert 500 liters om dagen. efter 100 dagar har det böset som inte konsumerats eller exporterats fördubblats. Det kanske inte låter så farligt men efter bara 3-4 år så börjar böset sakta in tillväxten och du börjar få en utfasning av koraller som inte pallar ditt vatten. Det som blir riktigt tråkigt är att man börja få problem att introdusera nya känsliga koraller i karet. ja tror att när old tank syndrom inträffar så är anrikning i sten och vatten en betydande faktor. Den enda gången ja är tveksam till ett tätt kar är om man kör utan skummare och då får ett för lågt pH om inte gasutbytet tillräckligt sker.
×