Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

stigigemla

Hedersmedlem
 • Antal inlägg

  15 119
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunnit

  21

Anseende bland gemenskapen

1 277 Excellent

Om stigigemla

 • Rank
  10.000 inlägg klubben
 • Födelsedag 1946-07-02

Profilinformation

 • Förnamn
  Stig
 • Stad
  Växjö, Gemla
 • Stödjande medlem t.o.m
  Hedersmedlem
 • Antal år inom saltvatten
  8 + 7
 • Akvarievolym
  1550 + 860 + 2x450 + 2 x 300 + 288 + 8x230 + 9x152 + 125 + 4x100 + 12x50 + 5x25
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  Jag har nästan bara lysdioder nu.
 • Antal år inom sötvatten
  48: 19 år totalt med salt
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  300

Senaste besökare till profilen

4 372 profilvisningar
 1. Allmänt kallar man dem fötter. Men de har en ljussensor i ändan så de är också ett förstadium till ögon. (Jag vet inte om alla sjöborrar är ljuskänsliga) Jag tycker det ser ut som om borren sitter fast och letar nya ställen att fästa fötterna så att den kan dra sig loss.
 2. En osmos behöver skapligt vattenledningstryck för att fungera. Hur stort tryck har du?
 3. Jag tycker det blev lite virrigt och nu blir det väl ännu värre. Från vattenledningskran - Stage 1 - stage 2 - stage 3 och sedan ev silikatfilter. Osmosvatten ut är kontakten allra längst ned på stage tre. Den som är bredvid är slaskvatten ut. Det skall normalt gå genom restriktor - (300 Gallon / timme?) ut till avloppet. Med jämna mellanrum bör man spola osmosen. Det gör man med att leda slaskvatten förbi restriktorn och då kommer inget osmosvatten.
 4. Jag skulle säga att pumpen är trasig. En normal doserpump är tät. Är det en läcka vet man inte om det rinner vätska genom den hela tiden eller om den doserar för lite genom att slangen är tom när den startar eller att det hela tiden när den doserar rinner vätska tillbaka genom läckan. Men det finns en möjlighet att en hel doserpump kan läcka och det är när man slarvat att blanda lösningen så att pumpen suger upp pulver från botten av förrådsflaskan. Jag förutsätter att Tritonlab har blandat riktigt i sina flaskor och då är det alltså pumpen det beror på denna gång.
 5. Det är fullt möjligt att få det att fungera. Jag har kört ett sådant recept i två år med mitt 250 liters med 2 vattenbyten om 10%. Man använder t. ex natriumsulfat i stället för kalciumsulfat och tar en del av beståndsdelarna från mineralsaltet med karbonat och bikarbonat och resten med kalcium och magnesium. Jag hade en del bikarbonat i karbonatlösningen så att det inte fräter lika mycket. (Sänker pH) Det man måste hålla koll på är att salthalten stiger så att man måste ersätta lite saltvatten med osmosvatten med jämna mellanrum förutom att hålla koll på de vanliga värdena.
 6. Jag har odlat en massa mjukvattensciklider förr i tiden. Många av de känsliga gick att odla vid vid pH 5 och 180 uS. Men det gick också med pH 6,5 och 70 uS. Underlaget var vattenledningsvatten (sjövatten med kalk och torv i tillrinningen) och mera torv och svavelsyra som försurning.
 7. Enligt min erfarenhet är det inte särskilt noga med jodvärdet. Du har jod i vattnet och i och med det tror jag inte du ser någon skillnad om du doserar upp värdet. Men lågt nitratvärde brukar ge allmänt bleka koraller.
 8. 151-720 liter

  "Parazoanthus" gracilis?
 9. Clownfiskar är normalt inte nämnvärt aggressva utom i sitt lilla revir eller om någon människa vågar stoppa handen i karet.
 10. Jag bytte från bikarbonat till karbonat i mitt 250 liters kar för 2 år sedan. PH höjdes 0,2 ungefär och för korallerna gjorde det stor skillnad. Bättre färger och högre Ballingförbrukning. OK för alla koraller var inte skillnaden stor men jag såg det och vissa fick betydligt skarpare färger.
 11. Lägg stenen i en liten hink nere i akvariet och bär ut den. Fyll på med klorin så att det blir lika delar klorin och vatten och så att stenen är täckt. Förvara hinken på balkongen till framåt våren. Giftet är borta på ett par veckor men det är bra att ha säkerhetsmarginal.
 12. Och vad händer om någon hittar dem? Giftet tål frysning (och kokning).
 13. Problemet med att låta dem vara och avvakta är att de förökar sig. Och när de börjat ta över akvariet är det mycket svårare och riskablare att få ut dem.
 14. Jag ser det som att det finns bara en sak att göra. Köpa en kvalitetspump. GHL, IKS, eller en av mina. Det finns fler bra fabrikat men jag tror inte de säljs i Sverige. Att köra pumpen på en separat timer tror jag inte på för man tappar doseringsinställningarna.
 15. Du behöver nog flytta dem längre från din Duncansommia. Den kan bränna rätt ordentligt.