Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

stigigemla

Hedersmedlem
 • Antal inlägg

  14 881
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  14

Anseende bland gemenskapen

1 182 Excellent

Om stigigemla

 • Rank
  10.000 inlägg klubben
 • Födelsedag 1946-07-02

Profilinformation

 • Förnamn
  Stig
 • Stad
  Växjö, Gemla
 • Stödjande medlem t.o.m
  Hedersmedlem
 • Antal år inom saltvatten
  8 + 7
 • Akvarievolym
  1550 + 860 + 2x450 + 2 x 300 + 288 + 8x230 + 9x152 + 125 + 4x100 + 12x50 + 5x25
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  Jag har nästan bara lysdioder nu.
 • Antal år inom sötvatten
  48: 19 år totalt med salt
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  300
 1. Det fixar jag givetvis. Jag har alla reservdelar hemma. /Stig.
 2. Märkligt. Jag har haft ett liknande fel där pumpen gick igång efter en reset. Men den går bara att göra via programmeringsenheten. Inget fel på en motor eller styrningen till en motor ännu. Och en motor som hittills inte använts!
 3. Det vanligaste felet är att motorn slirar. I så fall hör man att pumpen slirar om man kör manuell styrning på den pumpen. Rakt upp och rakt ned på doserpumphuvudet sitter två snäpp. Om du lättar på dem en halv millimeter en åt gången kan du lyfta ut pumphuvudet. I pumphuvudet ser du sedan en slang som går förbi tre rullar. Vrid på dessa rullar (hela paketet - alla tre) lite grann. Ta inte ut rullarna - bara vrid på hela paketet. Sedan är det bara att trycka pumphuvudet på plats så bör det fungera.
 4. Det står i databladet att skummaren drar 150 liter luft per timme. Det är lämpligt för akvarier runt 150 liter volym. En bättre skummare vore Tunze 9012. 400 liter luft.
 5. Pulverlackfirmorna har för att hål på objekt som lackas inte skall tappa måttet. De är av silikongummi för att tåla värmen.
 6. Det är väldigt tråkigt att det ständigt dyker upp myter om knappar. Här är ett par artiklar: https://reefs.com/2015/09/14/the-dangers-and-myths-of-zoa-toxicity-part-1/ och https://reefs.com/2015/09/14/the-dangers-and-myths-of-zoa-toxicity-part-1/ Att observera är att de grå som orsakat de flesta förgiftningarna i Sverige inte är med i artiklarna. Den referens som min ögonläkare hade var en trefärgad Zoanthus. Och giftets funktion är sådan att olika känslighet eller tillvänjning är otänkbar. Däremot kan man uppleva förgiftning på olika sätt. Första gången jag blev förgiftad hade jag ingen aning om Palytoxin. Jag fick hög feber som enda symptom och gick till sängs några timmar tidigare än vanligt. Efter några timmar vaknade jag och det drog i musklerna. Så jag gick upp och tänjde lite på armar och ben. Sedan fick jag en ljus idé och tog tempen. 40,3 som muntemperatur. Sprittermometer som fortfarande visar rätt. Det kan ha varit ett mindre sår eller att jag skar mig en aning när jag hanterade en sten. Nästa gång var ögat. Då hade jag skyddshandskar med mer. Tyckte det kändes som om jag fått ett vattenstänk på pannan. Gick upp och tvättade mig noga. Först med handskarna på man vill ju inte att gift skall spridas när hndskarna torkar. Sedan utan handskar och sist ansiktet. Men då gjorde jag den tabben att jag använde samma handduk som till händerna. Tredje förgiftningen var när jag tog ur knappar och tydligen fick stänk av akvarievatten på byxorna som jag inte observerade. Efter 4 timmar hade jag en 2 dm2 fläck på varje ben som av brännässlor. 125 i puls och ingen höjd temperatur denna gång. Nästa gång då jag hoppas slutgiltigt rensa karet blir det regnbyxor och stövlar.
 7. Nej så enkelt är det inte. Det är så pass skiftande för olika arter att ett heltäckande svar skulle bli en hel bok. Generellt kanske man kan säga att arter som lever nära vattenytan bör ha starkt vitt ljus medan arter från större djup vill ha svagare med större blåandel.
 8. Jag har aldrig använt formalin. Det är för giftigt för mig. När olika sjukdomar dyker upp oväntat skulle jag ta ett tritontest för fiskanas immunförsvar kan vara nedsatt. Och det bör finnas någon anledning till det.
 9. Normal Bortitrering i saltvatten går till så här: Man titrerar först ned till 4,3 för att ta bort karbonathårdheten. Skaka om testet eller låt det stå ett tag för att vädra ut CO2. Sedan titrerar man upp i pH och mäter där hur mycket som går åt. Det är Borattitrering (åt andra hållet).
 10. Har du tagit en del av vattnet från gamla akvariet?
 11. I mindre mängder föredrar symbiosalgerna nitrit före nitrat. Men om det ändrar sig vid högre halter och i så fall vid vilken halt vet jag inte. Jag skulle tro att ett par ppm bara är uppskattat.
 12. Det är lugnt.
 13. En del av snäckorna kan inte vända runt om de hamnar på sand eller fint grus. På glas- eller stenbotten verkar alla snäckarter jag haft kunna vända på sig.
 14. Jag är fortfarande tveksam till kalibreringen. De flesta mätare är gjorda för att mäta NaCl lösning. I fall din kalibreringsvätska är NaCl lösning stämmer den inte med saltvatten. Mätaren är antagligen riktigt bra även om färgen på elektroderna ser tveksam ut. Sköljer du av mätspetsen i kranvatten efter varje användning skall det säkert inte bli några problem. Men först behöver du alltså göra en korrekt kalibrering.
 15. Jag tror ändå du skall göra en ny klibreringsvätska i fall du har en våg. Det finns en liten artikel om salthalt på min hemsida: http://oceanakvarium.se/?category=pages/2_saltvatten&page=mäta_salthalt