Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

stigigemla

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  14 361
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  11

Anseende bland gemenskapen

961 Excellent

5 följare

Om stigigemla

 • Rank
  10.000 inlägg klubben
 • Födelsedag 1946-07-02

Profilinformation

 • Förnamn
  Stig
 • Stad
  Växjö, Gemla
 • Antal år inom saltvatten
  8 + 7
 • Akvarievolym
  1550 + 860 + 2x450 + 2 x 300 + 288 + 8x230 + 9x152 + 125 + 4x100 + 12x50 + 5x25
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  Jag har nästan bara lysdioder nu.
 • Antal år inom sötvatten
  48: 19 år totalt med salt
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  300
 1. Jag tror inte EDTA skummas ut i någon högre grad. För en effektiv skumning fordras en laddad sida av molekylen som drar den mot vattenytan. EDTA molekylen är ganska så symmetrisk. Men med nedbrytningsprodukterna av EDTA kan det vara en annan sak
 2. Lite tråkigt att säga men en balanserad magnesiumblandning finns inte. I ett nystartat akvarium med hög magnesiumförbrukning blir tillsatsen av sulfat hög. När akvariet gått några år och magnesiumförbrukningen är en bråkdel blir sulfattillsatsen låg. Det sköna är att det spelar absolut ingen roll. Det finns ingen undersökning som visar att hög eller låg sulfathalt spelar någon som helst roll.
 3. Problemet med att ha järnremover svävande är att kornen skaver ner varann. Småpartiklarna som bildas kan irritera koraller och orsaka hålihuvudetsjuka hos fiskar.
 4. Den mesta fosfaten du har i karet är bundet i stenen där det är ett jämviktsförhållande med fosfat i vattnet. Jag såg en tråd på R2R där en kille räknade fel när han doserade fosfat och tillsatte 10 mg/l i stället för planerade 10 ug/l. Efter 2 dygn var värdet 0,1 mg/l. 99 hundradelar var alltså redan bunden i stenen. När det gäller hur snabbt fosfatet binds i mediat gäller ju det att fosfat måste bindas inne i materialet inte bara på ytan. Och det tar tid för fosfatet att vandra in i mediat. Räkna med att det tar ett par veckor för vanlig järnbaserad att bli mättad ända in. Detta går inte fortare om man ökar flödet.
 5. Sök på rörmaskar i stället. De är förvisso borstmaskar men kallas oftast rörmaskar.
 6. Den referensförgiftningen min ögonläkare kollade när jag hade min Protopalythoaförgiftning var en trefärgad Zoanthus. Så visst kan Zoanthus också bära på giftet.
 7. Äggsäckarna sitter på buksidan mellan gälöppningen och analen. Men inälvorna kan flytta sig lite när fisken är romstinn så de brukar faktiskt se lite feta ut. De sista två tre dagarna före lek svullnar äggen upp så det är nog det som händer. I så fall borde hon börja putsa upp lekplatsen nu.
 8. Jag tillsätter max 0,5 kg salt åt gången i sumpen till mitt 4 kubiks system. Med mer åt gången reagerar korallerna. Kanske oväntat men Sinularia verkar vara känsligast följt av Sarcophyton. Efter tre timmar går det bra att göra en ny dosering.
 9. Edta är biologiskt nedbrytbar och också under inflytande av solljus och antagligen UVC. Se här: http://www.cefic.org/Documents/Other/EAC_broch_EDTA_03.pdf
 10. Ett problem är att järn fäller ut i saltvatten. Främst som järnfosfat men även andra föreningar. Det går inte att förrådsdosera järn. I osmosvattnet fäller det ut som rost. I spårämneslösningar brukar det vara komplexbundet. Man kan använda citronsyra som gör en lösare bindning men ändå bromsar utfällning i flaskan före dosering. Använder man EDTA blir komplexbindningen starkare.
 11. Jag uppskattar att en 9012 skummar ungefär som 4 - 5 st 9004.
 12. Jag körde Tunze 9004 i ett 125 liters och där tyckte jag den var för klen. Tunze 9011 är mer än dubbelt så kraftig men kostar 2500 -3000. Båda tar vatten från ytan så de borde kunna rensa där. Men det förutsätter att ingen annan pump blåser åt fel håll så att ytfilmen samlas i fel hörn. Ditt ljus räcker inte för anemoner.
 13. Inget elektriskt och inget löst i vatten som t.ex spårämneslösningar och tester.