Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

stigigemla

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  14 415
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  12

Anseende bland gemenskapen

977 Excellent

5 följare

Om stigigemla

 • Rank
  10.000 inlägg klubben
 • Födelsedag 1946-07-02

Profilinformation

 • Förnamn
  Stig
 • Stad
  Växjö, Gemla
 • Antal år inom saltvatten
  8 + 7
 • Akvarievolym
  1550 + 860 + 2x450 + 2 x 300 + 288 + 8x230 + 9x152 + 125 + 4x100 + 12x50 + 5x25
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  Jag har nästan bara lysdioder nu.
 • Antal år inom sötvatten
  48: 19 år totalt med salt
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  300
 1. Det bör ha varit vanligt saltvatten. Spermier från ostron lär inte vara så pigga om pH inte stämmer. De gjorde flera preparat med ungefär 400 spermier i varje och undersökte i mikroskop. De med aluminium i vattnet rörde sig betydligt mindre. Med en höjd silikathalt var aluminiet inte lika giftigt. Jag letade nu och hittade inte uppsatsen igen. Den var riktigt skriven men kanske med ett ovanligt urval av föroreningar till saltvattnet. Jag kan tänka mig det var en uppsats på låg universitetsnivå, kanske a eller b.
 2. Jag har läst på lite innan jag skrev det första inlägget. En av referenserna beskrev att en halt av 6,7 ug/l skadade spermier från ostron tydligt. Så ogiftigt är det inte. Antagligen är det skaldjur och tagghudingar som är känsligast.
 3. Det är en fördel om man får i samma bakteriestam som man vet fungerar i ett befintligt akvarium. Fördelen med en levande sten är att i stenen finns en massa olika smådjur som rensar den kontinuerligt. Och de sprider sig till de andra stenarna. Bakterierna i vattnet skummas ut undan för undan så där är det inte mycket.
 4. kallvatten

  Jag skrev ju överrinningsfack. Det nedersta akvariet blir där man har returpumpen i överrinningsfacket och så grenar man av returen till alla karen på översta hyllan. Där känner man av nivån till påfyllning av osmosvatten.
 5. Jag har inte skrivit att det genomsnittliga akvariet har 20 ug/l. Det har antagligen mycket mindre. Men 20 bör vara ogiftigt i de allra flesta fall.
 6. Att köpa den + en doserpump med 3 kanaler för att få den att funka verkar lite jobbigt. Då tycker jag Jonas modell verkar bättre med slangar och burkar färdigkopplade. Och en pump stegmotordriven för att få högre precision är inte heller fel.
 7. Rollen av löst aluminium som gift spelar är högst omstridd. I Frankrike är det förbjudet att använda aluminium i reningen av dricksvatten. Alla? tillverkare av deodoranter annonserar nu om de är aluminiumfria eller har aluminiumfria alternativ. För människor (det är dåligt utrett) räknar man med att en halt på 0,1 mg/l ger ökad risk för Alzheimers sjukdom. Intressant där var att 5 mg/l silikat inhiberar den ökningen. Det verkar som om den första referenten inte har en aning om livet i havet då han refererar till hur giftigt aluminium är för fiskar. Det är väl den djurklass som är minst känslig av alla för metallförgiftningar. Och utvecklingen i äggen är mycket känsligare än vad vuxna djur är. Om man jämför med koppar tål fiskar oftast mer än 0,1 mg/l medan ett par ug/l kan vara giftigt för tagghudingar. I akvarier där man använder alubaserad fosfatremover är det vanligt med en halt av 20 ug/l alltså 5 gånger lägre än det som kan vara giftigt för männskor.. Men djuren dricker inte av vattnet utan de är i det dygnet runt hela livet. Många har det inte bara runt kroppen utan även inne i. I naturligt havsvatten hittade jag nu referenser med aluminiumhalter från 0,27 ug/l till 1,1 ug/l. ( Google - seawater trace elements) Normalt sett innebär 20 mg/l inte något problem i vanliga revkar. Men det aluminium vi använder är legerat för att man vill ändra seghet och hårdhet i materialet. Det innebär risk att aluminium eller andra metaller kan lösas i vattnet elektrolytiskt. Popnitar i alminiumramar ligger riktigt illa till.
 8. kallvatten

  Jag skulle göra detta med två separata slingor. En slinga med saltvatten mellan det kallaste akvariet (djupaste djuren) och kylaren. En andra slinga mellan de små karen med lägre flöde som man justerar in för att få önskade temperaturskillnader. Det blir i och för sig två pumpar men i stort sett ingen höjdskillnad för pumpen som driver kylaren. Den andra pumpen får höjdskillnad men bara upp. Ned rinner vattnet via ytavrinningsfack och grova rör. Och man slipper den extra spannen som läcker värme. Inte heller behöver man fundera på när plastisoleringen på kopparrören skall börja spricka upp.
 9. Korrekt.
 10. Kvarts är normalt sett inte löslig i saltvatten men nere i sanden händer något - antagligen bakteriellt eller via alger. Du kan ju kolla Lasses tråd. Han har också fått ett extremt högt silikatvärde.
 11. Du bör inte använda den då den efter ett tag släpper silikat till vattnet.
 12. Så enkelt är det tyvärr inte med magneter. Har jag uppfattat det rätt har Jebao magneter som har nordpol på ena runda ytan och sydpol på den andra. Tunze t.ex har nordpol på halva sidan mot glaset och sydpol på andra sidan mot glaset. Glider magneterna lika mycket på båda sidorna skulle jag lägga en ring silikon gummi på magneten på utsidan och sedan kleta fast den mot glaset med pumpen på insidan där du vill ha den. Tejpa sedan fast magneten på utsidan. Efter ett dygn kan du ta bort tejpen. Magneten går att lossa från glaset med en kniv om du vill flytta pumpen.
 13. Vi har alltid pH under 7,8 i våra akvarier. Inte överallt men i de anaeroba zonerna och intill i den levande stenen. När man sedan haft låg fosfathalt ett tag så studsar värdet inte upp mer även om man matar lika mycket som innan. Eller hur Kim?
 14. Stämmer med min erfarenhet.
 15. Jag vill ändå hävda att fosfat binds direkt i stenen som kalciumfosfat. Kalciumfosfat är ju ganska olösligt i vanliga fall. Det vet alla som har tänderna kvar och inte lider av allvarlig osteoporos.