Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

stigigemla

Hedersmedlem
 • Antal inlägg

  14 728
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  12

Anseende bland gemenskapen

1 100 Excellent

Om stigigemla

 • Rank
  10.000 inlägg klubben
 • Födelsedag 1946-07-02

Profilinformation

 • Förnamn
  Stig
 • Stad
  Växjö, Gemla
 • Stödjande medlem t.o.m
  Hedersmedlem
 • Antal år inom saltvatten
  8 + 7
 • Akvarievolym
  1550 + 860 + 2x450 + 2 x 300 + 288 + 8x230 + 9x152 + 125 + 4x100 + 12x50 + 5x25
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  Jag har nästan bara lysdioder nu.
 • Antal år inom sötvatten
  48: 19 år totalt med salt
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  300
 1. Korallen som var extremt skör hade något fel i skötseln som jag läst om och glömt. Vid en snabb koll har jag hittat några saker man kan misstänka. Svag cirkulation. Kanske i kombination med starkt ljus. Kopparförgiftning. Nickelbrist. Zinkbrist. I så fall bör grenarna vara ovanligt tunna. Fluorbrist.
 2. Diskusfolket löser axilur i aceton innan de tillsätter det till akvariet. Det borde finnas någon anledning till det.
 3. Om alla 3 är låga kan det också vara salthalten som sjunkit.
 4. Jag skulle stänga av biopelletsreaktorn, ta ur pelletsen, skölja av dem och torka dem. Då går det lätt att starta om den när det behövs. Oftast brukar det vara så att nitrat sjunker mer än fosfatvärdet så det är lite konstigt med ditt värde. Det är mycket viktigt för korallerna att de värdena inte går ned till noll. Kolla värdena om en vecka så får vi se vad som händer.
 5. 151-720 liter

  Svampdjurskolonier. Nyttiga filtrerare.
 6. De kan till och med simma upp och nedvända vid taket på en grotta.
 7. Det är bara några procent av korallskelettet som kan vara strontium. Och det är ganska linjärt mot strontiumhalten i vattnet men olika för olika korallarter. Så dubblar man strontiumhalten bör Caförbrukningen gå ned någon - några procent. Knappast mätbart. Höjer man Ca + Sr någon procent kan jag inte föreställa mig att det skulle påverka tillväxten nämnvärt. Det finns någon undersökning om strontium på korallrev ( före 2005) och det är nog mot den de lutar sig som säger att strontium är oväsentligt. Det finns en massa referenser här: https://www.advancedaquarist.com/2003/11/chemistry
 8. Jag har aldrig sett akvariet men när jag funderar på nya produkter brukar jag kolla upp om någon annan vet något. Precis som du. Här finns en som vet: https://www.reef2reef.com/threads/fluval-m90-build.254863/ Och tyvärr är det lite som med de flesta paket. Allt i paketet håller inte högsta klass. Om du inte orkar läsa allt så hoppa fram till inlägg 58. Jag tycker det verkar som att Aqua Medic och Red Sea har en egen klass när det gäller att köparna inte behöver uppgradera det mesta. Är man inställd på att bygga om det mesta själv tycker jag Juwel har mycket snygga kar men där behöver man som sagt bygga allt själv.
 9. Ser ut som kalkrörmaskar.
 10. 151-720 liter

  Det finns en test av den på youtube - BRS TV.
 11. Det är ju framtaget för att avmaska boskap. Vore det fettlösligt hade det varit en mycket bekvämare dosering för lantbrukare. Jag är mycket tveksam till tanken att tarmparasiter kan välja ut det gottaste. Jag tror de slukar allt i deras omgivning. Det kan ju mycket väl vara enzymer i tarmen som frigör preparatet.
 12. Här är en metod att döda och avgifta knappar: https://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm6431a4.htm
 13. Om verkligheten vore så enkel.
 14. Jag har inte sett något om att fenbendazol skulle vara fettlösligt. Dispergeringsmedel är en helt annan sak än ett lösningsmedel. Men det är helt klart tänkbart att fenbendazolen är fettlöslig och att det sedan emulgerats.
 15. Tabletten är nog ännu svårare. Jag tycker man skall försöka med att lösa medlet. Jag vet inte hur tabletterna är gjorda - hur materialet löser sig. Jag har läst att man först skall krossa tabletterna. Men när det är gjort skulle jag kolla med tvättsprit. Jag har sett att dmso finns att köpa hos vanliga kemigrossister men jag vet för lite om det för att fundera på att använda det. Aceton skall ju vara använt bland diskusfolket så det kan ju också tänkas fungera. Det kan ju vara något dispergeringsmedel som hindrar att det löser sig. Partiklarna kanske är inkapslade i fett? Finns det något E-nummer? Jag vet ju inte heller hur det fungerar i däggdjur. Löser det sig i matsäcken eller tarmen eller måste masken äta det i partikelform?