Jump to content

stigigemla

Hedersmedlem
 • Content Count

  15265
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  23

stigigemla last won the day on May 4

stigigemla had the most liked content!

Community Reputation

1313 Excellent

About stigigemla

 • Rank
  stigigemla

Profilinformation

 • First name
  Stig
 • City
  Växjö, Gemla
 • Stödjande medlem t.o.m
  Hedersmedlem
 • Antal år inom saltvatten
  15 + 7
 • Akvarievolym
  1624 + 860 + 2x450 + 2 x 300 + 288 + 8x230 + 9x152 + 4x100
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  Jag har nästan bara lysdioder nu.
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  olika
 • Antal år inom sötvatten
  52: 22 år totalt med salt
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  300
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  4 st
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Recent Profile Visitors

4709 profile views
 1. stigigemla

  Osmosfilter

  Jag skulle byta förfiltren. Dåliga förfilter visar sig inte på TDS. De bara sliter mer på osmosenheten. Har du silikatfilter efter osmosen skall du TDS mäta före silikatfiltret.
 2. stigigemla

  Nybörjar fråga fisk bara dör?

  Jag är lite osäker på vad Aquasafe innehåller och hur det fungerar i saltvatten. Det har en substans som skall "hjälpa" fiskens slemskikt vid skador och transporter. Det är den som löddrar. Dessutom innehåller det ett oxidationsmedel som skall bryta ned hypoklorit. Det finner jag värt att fundera över. Vissa spårämnen (metaller) är olika giftiga beroende på vilken oxidation de har. Mangan t.ex är i 4 värd (Mangandioxid) obetänklig i saltvatten. 7 värd Mangan är mycket giftig t.ex mot fotsvamp för människor eller fenröta på sötvattensfisk. Jag vet inte vad som skulle hända i saltvatten med oxidationsmedel och andra metaller/spårämnen. En tredje substans i Aquasafe är en komplexbindare som skall binda metalljoner. Vad det är och hur den fungerar i saltvatten vet jag inte.
 3. stigigemla

  Nybörjar fråga fisk bara dör?

  Vore det fel på vattnet bör det påverka de ryggradslösa djuren först då de är mycket känsligare mot metaller. Dessutom borde fiskarna reagera snabbare. Seachem prime bildar en mycket giftig förening med koppar så det är troligt att det samma gäller Aquasafe. Det är precis motsvarande preparat. Jag fattar inte varför någon använder Aquasafe i akvarier och ännu mindre i saltvatten. Vad är det för någon okunnig som kommit med det tipset?
 4. stigigemla

  Osmosfilter

  Det du frågar är egentligen: Hur är kvaliteten på ditt inkommande vatten? Man kan byta filtren för det inkommande vattnet. För ett kar på cirka 300 liter utan täckglas är det vanligt att förfiltren håller ungefär 1 år. Har du egen grävd brunn kan du få byta varannan månad. En borrad brunn har mindre partiklar i vattnet. Kommunalt vatten oftast ännu mindre. Själva osmosen brukar hålla minst 3 gånger längre.
 5. stigigemla

  Vad är detta?

  Caulerpa racemosa. Dan är giftig så fiskar brukar inte äta den. Alltså ta bort för hand. Den är inte nämnvärt giftig för människor så länge du inte äter den.
 6. stigigemla

  Nybörjar fråga fisk bara dör?

  Om fisken är i mycket god kondition kan den utveckla försvar mot prickangrepp. Men köper du fisk i dålig kondition klara det inte det. Den största risken är nog om du köper fisk från en handlare som har koppar i karen.
 7. stigigemla

  ICP - högt zink, lösningar?

  1. nej 2. 3. Fungerar det för koppar bör det ta zink.
 8. stigigemla

  ICP - högt zink, lösningar?

  Allvarligt talat tror jag inte du behöver bry dig. Det finns akvarister som kört med det saltet i 20 år eller mer utan problem. Det finns minst 3 sätt att minska värdet. Att ta bort det vore inte smart då korallerna behöver lite. 1. Järnbaserad fosfatremover 2. Polyfilter eller liknande. 3. Tritons detox eller liknande. "eller liknande" betyder att det finns fler fabrikat med liknande preparat.
 9. stigigemla

  Uvc, varför ska jag behålla det? :)

  Jag trodde det är skyddsröret som håller vatten borta från lysröret han menar. Men nu ser jag att det gäller lysröret också. Kul att hemsidan finns kvar ett år efter det att han lagt ned verksamheten. (ålder).
 10. stigigemla

  Uvc, varför ska jag behålla det? :)

  Tack vare den länken har jag sett att Deltec/Ruwal UVC har en amalgam pellet i röret. Men jag tror att höljet är softglass då livslängden är angiven till 10 000 timmar. Verkningsgraden på 39w är 38% men den är något lägre för 20 och 11 w.
 11. stigigemla

  ICP - högt barium, kalium och magnesium

  I äldre är är ofta vattenledningarna av galvaniserat stål. De kan läcka zink, framför allt i vatten med lägre pH. Du saknar silikatfilter.
 12. stigigemla

  ICP - högt zink, lösningar?

  Den andra artikeln är från 6:e året av en tidning som startade 1982. Det kan vara så att den undersökningen är från 1988.
 13. stigigemla

  ICP - högt barium, kalium och magnesium

  Osmoser brukar ha 4 enheter. Sett från inkommande vatten: Sedimentfilter, kolfilter, osmosenheten och sist silikatfilter. Jag är tveksam om det är så mycket zink i inkommande vatten. Vad har du för pH i vattenledningen? Och vad har du för zinkvärde på osmosvattnet?
 14. stigigemla

  ICP - högt barium, kalium och magnesium

  Silikatfiltret.
 15. stigigemla

  Uvc, varför ska jag behålla det? :)

  Jag har bara haft oxydator i sumpen till saltkar. Jag kan inte se någon anledning till att ha den synlig. Jag tror för övrigt att oxydatorn tar tanniner. En sötvattenshistoria: Jag hade en massa cyano på botten av ett kar med en massa Cyprichromis i. Satte i en oxydator med standarddos för akvariestorleken en kväll. Nästa dag var varje spår av cyano borta och cyprichromisarna lekte.
×