Jump to content

stigigemla

Hedersmedlem
 • Content Count

  15294
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  24

stigigemla last won the day on July 10

stigigemla had the most liked content!

Community Reputation

1319 Excellent

About stigigemla

 • Rank
  stigigemla

Profilinformation

 • First name
  Stig
 • City
  Växjö, Gemla
 • Stödjande medlem t.o.m
  Hedersmedlem
 • Antal år inom saltvatten
  15 + 7
 • Akvarievolym
  1624 + 860 + 2x450 + 2 x 300 + 288 + 8x230 + 9x152 + 4x100
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  Jag har nästan bara lysdioder nu.
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  olika
 • Antal år inom sötvatten
  52: 22 år totalt med salt
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  300
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  4 st
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Recent Profile Visitors

4836 profile views
 1. stigigemla

  Dosering utav väteperoxid? Effekter på levande?

  Skumt med den ojämna förbrukningen. Jag har alltid haft jämn förbrukning som stämt med vad Söchting anger. Du bör ha något skräp eller akvarievatten i dosatorn. Jag skulle tvätta den noga och sedan skölja med osmosvatten och efter det med väteperoxid. Det är noga att du håller den precis lodrätt med öppningen nedåt när du sätter ned den i akvariet så att inget akvarievatten kommer in i den.
 2. stigigemla

  Placering av oxydator i sump - era rekommendationer

  Det troligaste är att du har något i ditt vatten som reagerar med väteperoxid och blir giftigt. Andra har ju använt samma dos utan problem. En ny kruka släpper ingenting när du sätter den i akvariet första gången. Det kolsvarta måste alltså komma från ditt akvarium.
 3. stigigemla

  Utöka fiskbeståndet

  Jag har haft tricincta en gång. De är som små betydligt lugnare än t.ex parasema, mer som talboti t.ex. Priset är lite högre. räkna med 150 - 200:- för 5 cm. Hur de blir som vuxna har jag inte sett men efter vad jag läst är de relativt lugna då också.
 4. stigigemla

  ljusa fläckar på röd montipora

  Jag skulle tro att 0,02 i fosfat kan vara felmätningar. Använder du Hanna Checker low range bör värdet vara rätt annars inte. Men vita fläckar på Montipora kan komma på mindre än ett dygn pm fosfaten nollas. Kollar du på Reef2reef finns det en massa trådar om låg fosfat och nitrat. Den allmänna meningen där ligger att de värden jag angett är på ett ungefär idealiska. (Önskevärdena skiftar lite) De har också ett antal trådar med för högt kH till låg nitrat och fosfat. Det finns t o m de som hävdar att brist på fosfat eller nitrat blivit den vanligaste anledningen till problem med stenkoraller. Hans Werner Balling hävdar återkommande att 0,02 är gränsen som inte kan underskridas om koraller skall kunna ta upp fosfat ur vattnet. Balling är mannen bakom Ballingmetoden och jobbar nu som chefskemist på Tropic Marin. Av vad jag sett (och hört från mina kunder) är Montipora ett av de stenkorallsläktena som är känsligast för fosfatbrist.
 5. stigigemla

  ljusa fläckar på röd montipora

  Zoanthus är normalt sett känsligare för låg nitrat och fosfat än Montipora. Jag ser lappen från Reef Care programmet. Kör du NoPox så sluta omedelbart med det. Du kan starta med det igen när fosfaten gått över 0,1.
 6. stigigemla

  ljusa fläckar på röd montipora

  För högt kH till för låg fosfat. Sänk kH till 7 ungefär om du vill fortsätta med så låg fosfat. Antagligen har fosfaten tillfälligt nollats. Jag skulle inte mixtra med ljuset då koraller hatar att man ändrar det. Man kan höja fosfaten med diverse tillsatser. Men kolla att inte nitraten går ned då. Det är vanligt i och med att nedbrytning, alg- och koralltillväxt kommer att öka. Idealiskt PO4 värde är 0,05 till 0,1 för ett ganska nytt akvarium. Hos mig har röda flakmontiporor färgat bäst vid 0,1 i fosfat medan många Acroporor färgar bäst vid ett lite lägre värde.
 7. stigigemla

  2-part (Jim Welsh variant)

  Jag har. Inga större mängder men något kilo kan jag dela med mig.
 8. stigigemla

  Ympa in amphipoder

  Det blir rätt dyrt då det bara är 6 amphipoder i varje påse.
 9. stigigemla

  Läderkorall

  Jag tror inte masken går i svampdjur. Eventuellt möjligtvis i något annat läderlorallsläkte men troöigtvis bara Sarcophyton. Ni bör vämta ett par mänader innan ni skaffar en ny Sarcophyton.
 10. stigigemla

  Läderkorall

  Det finns en parasitmask som äter upp Sarcophyton inifrån. Den brukar börja nedtill på stammen. Maskens avföring ser ut som rutten korall på ett ungefär. Enda sättet att få bort den är att skära bort det angripna stället. Du behöver alltså skära av korallen från foten och kolla att de inte är maskgångar i stammen på korallen du sparar. Dessutom måste du skära bort så mycket av foten att inga maskhål syns. Har du fler Sarcophyton måste du kolla dem noga också. Jag tror inte masken angriper något annat korallsläkte.
 11. stigigemla

  Salt problematik - salthalten i akvariet

  Utanpå ställskruven på en refraktometer sitter en låsmutter. Har man den lite åtdragen så att skruven går trögt behöver man inte justera refraktometern ens en gång om året. Men man bör ju kolla att den visar rätt betydligt oftare.
 12. stigigemla

  Test utav fosfatinnehåll i olika pellets.

  Om du har testerna kvar är jag nyfiken på vad det blir för värden om du späder de som visar mer än 200 ppb till 1 del + 9 delar osmosvatten. Och kanske en gång till om det fortfarande visar mer än 200 ppb.
 13. stigigemla

  Test utav fosfatinnehåll i olika pellets.

  Du får ju bara en bråkdel av fosfatet med i testet på detta sätt. Den fosfat som ligger bunden i proteiner är bunden och omätbar med våra tester. Men en bra sak är det med testet. Du får ett resultat på om det är oorganisk fosfat tillsatt som antiklumpmedel. Och det kanske är det viktigaste.
 14. stigigemla

  Reduserat flöde

  @slanten vet allt om rör och tryck.
 15. stigigemla

  Snäckor

  Det kan vara Scutus också. De har också ett skal men det ser man ibland som ett smalt vitt streck mitt på ryggen. Också ett nyttodjur - äter bara alger.
×