Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

stigigemla

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  14 512
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  12

Anseende bland gemenskapen

1 018 Excellent

Om stigigemla

 • Rank
  10.000 inlägg klubben
 • Födelsedag 1946-07-02

Profilinformation

 • Förnamn
  Stig
 • Stad
  Växjö, Gemla
 • Antal år inom saltvatten
  8 + 7
 • Akvarievolym
  1550 + 860 + 2x450 + 2 x 300 + 288 + 8x230 + 9x152 + 125 + 4x100 + 12x50 + 5x25
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  Jag har nästan bara lysdioder nu.
 • Antal år inom sötvatten
  48: 19 år totalt med salt
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  300
 1. Det var synd att du släppte ner fisken i akvariet. Nu smittar den antagligen dina andra fiskar. Jag misstänker att det är bakterieangrepp + svamp. UV kan hjälpa lite och revsäker medicin finns inte mot bakterier.
 2. En hake med att höja magnesiumhalt i vattnet är att så litet förbrukas normalt i Ballingmetoden. Det låter konstigt men det medför att magnesium är rätt utspätt i lösningen. Det är bättre att använda min vattenbyteskalkylator tills man fått perfekta värden innan man börjar med Ballingmetoden.
 3. Jag tycker det ser ut som om du använder Red Sea Coral Pro saltet och vattenledningsvatten. Har du möjlighet att byta handlare för att få bättre råd och tips?
 4. Okinavagobyn kan i sällsynta fall äta SPSpolyper. Det är ovanligt och kan bero på brist av något i maten. Bicolorblenniden är ofta aggressiv mot liknande fiskar och algätare. Äter också någon gång korallpolyper. Sailfin blenniden är nog den bästa i salariassläktet då den brukar vara lätt att vänja över till vanlig fiskmat. Fuscus brukar också gå bra. Amblyeleotris wheeleri är en av mina absoluta favoriter. Aldrig aggresiva mot varann och går bra ihop med Alpheus bellulus den mest aktiva symbios - pistolräkan. Den bör inte hållas med Valencienneaarterna som blir betydligt större och kan sno deras håla. Ecsenius stigmatura är en lite juvel när den trivs men den bör nog inte hållas med Salarias som är mycket större och kan tänkas bli aggressiva mot den. Har du tur och får tag i ett par bör de gå att hålla ihop. Helfrichi och andra pilfiskar är ofta tillbakadragna och kräver täckglas då de hoppar mycket. Zebra bör vara mycket lättare. Decora är ofta aggressiv mot andra eldgobys och liknande. I stort sett omöjlig att hålla i samma kar som magnifica.
 5. Ett problem med att testa intelligens på djur är att man ofta utgår från människans intelligens. I dag vet man att fiskar kan hålla reda på sin plats i en hackordning i en grupp. I den egna arten men också i en grupp med olika arter.
 6. Ja men somliga är aggressiva mot närbesläktade arter så man bör välja noga.
 7. Då är jag med. Jag skulle koppla inflödet tilll skummaren på avloppet från karet och UVC på returledningen. På så sätt behövs ingen extra pump. Allt sumpvatten går så genom skummaren och allt vatten upp till karet är parasitfritt.
 8. I detalj kan man inte det. Koralldjuret är ett djur som förbrukar syre och avger koldioxid. Och det varierar under dygnet beroende på hur aktivt djuret är. Även symbiosalgerna förbrukar hela tiden syre. Men när lyset är på är fotosyntesen mycket starkare. Man kan räkna ut hur mycket kH som förbrukas när pH stiger eller sjunker. Haken är bara att pH stiger och sjunker under dygnet även i mjukkorall och fish only kar som inte har någon bildning av kalciumkarbonat. Så hur mycket av pH ändringen som sker på detta sätt eller via bildning av kalciumkarbonat vet vi inte.
 9. Jag fattar inte hur du tänkt. Skummarpumpen blandar ju normalt sett vatten och luft i mycket små bubblor som sedan separeras i skummaren. Luften går med skummet upp i skummarkoppen och vattnet rinner ur nedtill. Skulle man köra luftblandningen genom UVC:t skulle luft och vatten börja separera där så skummaren skulle fungera mycket sämre. UVC:t fungerar genom att man belyser vattnet med ett starkt UVC ljus. Om vattnet är uppblandat med luftbubblor fungerar det inte. Normalt sett sätter man UV:t på returpumpsledningen så att allt vatten som kommer upp till akvariet är renat UV:t fungerar bättre ju klarare vattnet är. Alltså efter skummaren.
 10. Visst är akvarieägaren den största felkällan. Det är därför det är så viktigt att hålla koll och tänka lite. Och träna upp blicken. En automatisering gör bara vad den är tillsagd. Den reagerar inte om fiskarna börjar slå ihjäl varann eller om foderautomaten beckar ihop.
 11. Två funktioner är kvar hos många akvariedatorer och det är larm via SMS och fjärrövervakning av vissa värden. Jag är mycket tveksam till automatisering utöver timer till ljuset. Åtminstone de första åren med karet bör man använda en stund varje dag till att kolla var och en av fiskarna och även de andra djuren.
 12. Lösligheten beräknas för jonerna fick jag lära mig. Och natriumjoner kommer ju både från NaHCO3 och Na2CO3. Na2 joner finns inte efter vad jag vet. Det finns ju dessutom en jämvikt HCO3 - CO3 - CO2 som är starkt pHberoende.
 13. Löslighet fungerar inte riktigt så. Om jag kommer ihåg rätt bör det vara Na^2 x CO3 x en konstant för karbonaten och Na x HCO3 x en annan konstant för bikarbonaten. Det blir att mixa och sedan se hur mycket vatten som behöver tillsättas för att ta bort grumlingen. Det är i alla fall en reversibel process så fällningen skall lösa sig till 100%
 14. Jag menade hur mycket pH stiger vid tillsatsen så fort som det når en korall. Vi kan väl säga att det är första gången med det nya receptet och pH är 7,9 på morgon.
 15. Petnyms inlägg.