Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

stigigemla

Hedersmedlem
 • Antal inlägg

  14 961
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  15

Anseende bland gemenskapen

1 210 Excellent

Om stigigemla

 • Rank
  10.000 inlägg klubben
 • Födelsedag 1946-07-02

Profilinformation

 • Förnamn
  Stig
 • Stad
  Växjö, Gemla
 • Stödjande medlem t.o.m
  Hedersmedlem
 • Antal år inom saltvatten
  8 + 7
 • Akvarievolym
  1550 + 860 + 2x450 + 2 x 300 + 288 + 8x230 + 9x152 + 125 + 4x100 + 12x50 + 5x25
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  Jag har nästan bara lysdioder nu.
 • Antal år inom sötvatten
  48: 19 år totalt med salt
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  300
 1. Jag tror det är en Amphipod men kanske det är en Mysis. Amphipoderna brukar vara kutryggiga medan Mysis har en påse på magen. (Pungräka på svenska)
 2. Efter ett par dagar spelar det ingen roll hur man tillsatt alkaliniteten. Då har det bildats en jämvikt med koldioxiden i luften. Tillsätter man många gånger per dag ställer ofta pH in sig på ungefär 0,2 högre om man kör med karbonat i stället för bikarbonat och ytterligare 0,2 högre om man tillsätter hydroxid och har en vettig skummare. Karbonatjoner blir alltid tillgängliga om vi har kontakt med luft.
 3. Med 80 wattarna tror jag det är risk för brand. Eller giftig gas från den överhettade plasten. Tillverkaren varnar för att köra det filtret torrt. 39w (i samma hölje) har jag kört torrt utan att det hänt något.
 4. Jag skulle ta bort filtermattorna. De kommer att klegga igen snabbt. Det behövs ingen bubbelfälla före skummaren. Chaetokammaren fungerar som bubbelfälla och gör du ett enkelt utlopp undertill före returfacket kommer de sista bubblorna inte igenom där. Vill du ändå ha en bubbelfälla bör du ha minst 4 cm mellan bafflarna. Vattnet måste gå sakta om bubblorna skall kunna stiga. Vill du ha ett finfilter mot partiklar är rollermat det bästa. Bubble Magus / Clarisea om du inte är rädd för lukten. Annars är det Theiling som gäller.
 5. 721-1199 liter

  Nej din koppar är 6 ppb alltså 1000 gånger mindre än 6 ppm. Men det är ändå ett högt värde.
 6. En avancerad hembyggare använder nog en optisk sensor på returledningen. Sedan lite elektronik och ett relä på strömmen för UVC:t. (Jag har inga planer på att bygga något sådant).
 7. Nej det skall bara vara ättika och vatten i den. Och ättiksrester fungerar bara som en liten aning kolkälla.
 8. Häverten skall återstarta automatiskt. Boxen är gjord så att det blir tillräckligt med vatten i den när det slutar rinna. Men jag tror inte den klarar den breda ramen på Juwelkaret.
 9. Den blir perfekt. Och räcker länge...
 10. Citronsyra är starkare än ättika. Jag har sett att en av mina gamla Aquaelpumpar har en rostig axel efter att den legat för länge i utspädd saltsyra. Så det var för starkt. Hur det är med citronsyra vet jag inte.
 11. Ja USA låg långt efter Europa när det gällde saltvattenshobbyn. T.ex trodde de länge att skummarna uppfanns på 1980 talet och då hade Tunze och Fischer fabriker för det i gång sedan 20 år. Ballingmetod, Jaubertmetod och Miracle mud med mer kommer allt från Europa. Men runt 2000 började amerikanarna komma i fatt och i dag är de lika långt framme.
 12. Pumparna bör du lägga i ättika över natten ett par gånger om året. Annars stoppar de på grund av att det blir kalkutfällning runt den roterande magneten. En del klar ogräsättika och 10 delar vatten fixar det och även kalkalgerna på utsidan av pumpen.
 13. Nu är ju detta inget saltvattenskar och det visar sig i allt krångel det blir när man vill få det att fungera riktigt. 1. Du behöver 4 lysrör om du vill hålla "vanliga" koraller. De behöver också reflektorer och dessa håller bara något år i och med att det inte är täckglas mellan ljuset och vattnet. Och du måste såga upp hål i locket och sätta i en fläkt. Annars blir akvariet för varmt och lysrören får mycket sämre livslängd. 2. Du kommer att inse att Tunze 9004 är för liten för 240 liter. Med en större skummare blir du tvungen att såga upp ett hål i locket eller sätta i en sump med plats för skummaren där. Och då måste du limma ett överrinningsfack i karet. Det finns ett antal olika överrinningsboxar att köpa men de fungerar inte lika bra som om du borrar karet. 3. Automatisk vattenpåfyllning är eller blir snart ett krav. Det blir lite extra mek att sätta vattenbehållaren i ena skåpet och sumpen i det andra med ström för pumpen och vattenslang mellan skåpen om det skall bli osynligt. 4. Det dyker upp fler saker som du så småningom "bara" behöver som fosfatfilter, Ballingdunkar, refugium eller algreaktor. Det blir problem att få plats med det i ditt underskåp.
 14. Wet dry filter var vanligt förr. Men sedan började man med skummare... Sök på minireef så kanske du hittar en del från förr. Ta bara träffar före 1990 så har du större chans att hitta något. De tillverkades i Holland. Men när folk hade mycket större framgång med Berlinmetoden så försvann de.
 15. Jag skulle prova att ha dem på någon timme innan skrotning. Det skall vara en jämvikt på något sätt med kvicksilverånga som förgasas. Men var försiktig UV- ljuset kan bleka diverse textilier och annat. Jag skulle inte vilja vara i det rummet som belyses av 160w UVC. Farligt för huden och framför allt för ögonen.