Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

stigigemla

Hedersmedlem
 • Antal inlägg

  14 809
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  14

Anseende bland gemenskapen

1 145 Excellent

Om stigigemla

 • Rank
  10.000 inlägg klubben
 • Födelsedag 1946-07-02

Profilinformation

 • Förnamn
  Stig
 • Stad
  Växjö, Gemla
 • Stödjande medlem t.o.m
  Hedersmedlem
 • Antal år inom saltvatten
  8 + 7
 • Akvarievolym
  1550 + 860 + 2x450 + 2 x 300 + 288 + 8x230 + 9x152 + 125 + 4x100 + 12x50 + 5x25
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  Jag har nästan bara lysdioder nu.
 • Antal år inom sötvatten
  48: 19 år totalt med salt
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  300
 1. kallvatten

  Har du kollat hur det är med konserverade svävalger? Och naturligtvis silikathalten i vattnet.
 2. 151-720 liter

  Det här vet Lasse mycket väl så då är det extra roligt att skriva det. Algerna behöver NPK, ljus och spårämnen. De första fyra har du så då är det något spårämne som saknas. De som enligt andra akvarister oftast saknas är då jod och järn. Och slutsatsen: I i järnbrist brukar Chaeton blekna så det bör vara något annat spårämne. Man har mätt spårämnen i stenkorallers vävnad och hittat värde uppemot 100 gånger högre än i omgivande vatten så korallerna är mindre känsliga för låga spårämneshalter + att de troligtvis kan bygga upp en buffert av vissa spårämnen om de t.ex bara förekommer efter matning.
 3. På min hemsida: oceanakvarium.se - utrustning - värmare finns en tabell över hur hög effekt det behövs för att värma ett akvarium 1 grad. Exakt samma effekt borde om den tas bort från karet orsaka en lika stor kylning. Jag förutsätter då att luftkonvektionen blir ungefär lika stor för kylning och värmning. Tabellen utgår från ett tal per kvadratdecimeter som jag glömt men det kan ha varit i närheten av P = 0,05 w x dm2 x K och är tagen från en akvariebok från tiden före termostatdoppvärmare.
 4. UVC

  Det verkar inte som att den har led. Typiskt är livslängden på lysrören. Brukar anges till 8000 timmar. Här skriver de 9000. Effekterna stämmer också med andra lysrörsdrivna UVC.
 5. Det är svårt att se på bilden men jag tror det är en odlad ocellaris. Ser jag rätt har den har lite missbildad mun och ett lite kort gällock vilket är typiskt för odlade svarta ocellaris. Ocellaris har sin största höjd på kroppen en bit bakom huvudet medan polymnus är högst just vid huvudets bakkant så det är ganska lätt att se skillnad.
 6. 721-1199 liter

  Turordningen står fast för mig. Men man kan naturligtvis blanda vattnet i karet innan man lägger i sanden och stenen. Sanden ligger över hela botten men det gör inte stenen så den är inte lika viktig.
 7. 721-1199 liter

  Nej jag skulle blanda först. Salt sjunker ner i sanden och ger extrem salthalt där det löser sig sakta sakta genom att det saltaste vattnet är tyngst och hamnar längst ned.
 8. 721-1199 liter

  25 mm genomföringar brukar jag dra med handkraft och sedan 1/4 varv med polygrip. 32 mm blir lite mindre och 40mm ännu lite mindre med polygrip.
 9. Japp.
 10. Jag har i och för sig ingen profilux men jag gör så här: 1. Ställ kalibreringsvätskorna i det rum pH- metern är. Vänta en dag. 2. Häll upp en halvliter osmosvatten. 3. Mät temperaturen och beräkna vilket pH testvätskorna har vid den temperaturen. 4. Skölj pH- proben noga i osmosvattnet. 5. Mät i pH 7 och justera in mätaren så att den visar ditt beräknade värde. Gör ren elektroden först i rengöringsvätska först om det är minsta beläggning på den. 6. Skölj elektroden noga i osmosvattnet. 7. Mät i pH 9 och justera in mätaren. 8. Skölj elektroden i osmosvatten. 9. Mät i pH 7. Har värdet ändrat sig så justera in det och gör om punkt 6 till 9. Har du någon gång flyttat elekrtoden utan att skölja den i osmosvatten så släng den testvätskan som blivit förorenad.
 11. Knottrorna skall vara nedåt så att det kan sippra vatten mellan dem.Så rinner det fortare genom filtret.
 12. Blå färg påverkas mycket av jodhalten. En del koraller (hos mig Acropora) behöver riktigt starkt ljus för att utveckla blå färg. Andra (t.ex Stylopra Milka) bleknar mot rödorange i starkt ljus.
 13. Jag tror inte det har med nitratet att göra. Vad är det för koraller som färgar dåligt? Och hur är färgen dålig.
 14. Men varför vill du ha lägre nitrat?
 15. 721-1199 liter

  Hur mycket nitrat har du nu?