Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

stigigemla

Hedersmedlem
 • Antal inlägg

  15 041
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  17

Anseende bland gemenskapen

1 236 Excellent

Om stigigemla

 • Rank
  10.000 inlägg klubben
 • Födelsedag 1946-07-02

Profilinformation

 • Förnamn
  Stig
 • Stad
  Växjö, Gemla
 • Stödjande medlem t.o.m
  Hedersmedlem
 • Antal år inom saltvatten
  8 + 7
 • Akvarievolym
  1550 + 860 + 2x450 + 2 x 300 + 288 + 8x230 + 9x152 + 125 + 4x100 + 12x50 + 5x25
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  Jag har nästan bara lysdioder nu.
 • Antal år inom sötvatten
  48: 19 år totalt med salt
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  300
 1. Originalet.
 2. Cyanobakterier behöver ljus. Det är därför stenen aldrig lägger av att fungera även om den är täckt av cyano då det är bara en sida som är belyst. Men god cirkulation runt alla sidor är naturligtvis bra.
 3. Finja vitcement med kalkstenskross funkar. Vanlig cement är kromatreducerad dvs krom är bunden tillsammans med järn. Eftersom järn är åtråvärt av t.ex alger är jag orolig att krom frisätts om organismer tar upp järnet. Det finns ett otal exempel från sötvattensidan med giftiga cementbakgrunder.
 4. 151-720 liter

  Det är bara en del pistolräkor som lever i symbios med fiskar. En del är bara ointresserade medan andra är aktiva rovdjur. En del lever i en håla i stenen långt från sand och grus. Andra gräver sig en håla. Om de passar ihop hittar de varandra. Ofta inom ett par timmar.
 5. I saltvattenskar finns ingen som helst anledning att oroa sig för nitrit som inte är giftigt i saltvatten. Ta det lugnt med att befolka ditt kar så har du mycket mindre risk för cyano mm. Har du lite cirkulation genom och runt stenen så fungerar alla ytor som inte är belysta helt normalt. I 30 år har man fått revkar att fungera med bara levande sten och skummare. Sedan kan man förfina med en massa saker om de behövs men det är helt onödigt att börja åtgärda problem som antagligen inte kommer.
 6. Normalt set skall botten vara täckt av kalkalger ganska snart och då har eremiterna inga problem att ta sig fram.
 7. Jag tänker på överdimensionerade skummare. I ett normalt utrustat kar finns ingen anledning att mata anemoner. Har du inga koraller kan en fjärde orsak räknas in: Metallförgiftning. Har du stenkoraller kan det strykas från listan.
 8. 151-720 liter

  Den kommer att rosta. Först och främst vid svetspunkterna eftersom de olika ämnena i legeringen flyttar sig vid svetsning. Syrafast är inte rostfritt i en miljö där salt torkar och fastnar. Det finns många rapporter om syrafasta slangklämmor som rostat.
 9. Levande sten behöver också djur för att fungera riktigt. Med bara bakterier kleggar den ihop på något år. Enda sättet jag vet är att lägga in några "riktiga" levande stenar som ymp så att maskar och kräftdjur kan sprida sig från dem. Den bästa stenen enligt min mening är så kallad Base rock som inte är påväxt av alger och diverse fastsittande djur.
 10. 151-720 liter

  Jag skulle aldrig sätta något av metall så nära mitt saltvatten.
 11. Det kan vara tre olika orsaker. 1. Näringsbrist. 2. Parasiter 3. Predatorer 1. Kan vara svagt ljus, Kraftigt skummat kar eller ingen direktmatning. 2. Anemoner har inga inre parasiter vad jag vet men jag skulle tro att det finns både plattmaskar och nakensnäckor som parasiter även om de är mycket sällsynta. Jag är övertygad om att clownfiskar skulle plocka bort dem. 3. Kan vara maskar, krabbor eller räkor som är nattaktiva. Men inte vanliga bortmaskar.
 12. Det första du skall göra är att absolut inte mata den. Om anemonen inte är uppblåst, visar stor munöppning eller inte är klistrig så skall den inte få mat. Det du kan göra mer för att den skall må bättre är först och främst att mata fiskarna betydligt mindre och att ställa skummaren på blöt skumning.
 13. 151-720 liter

  Du behöver inte mata anemonen. Den växer på spillnäring i vatnet och ljus. Om du inte vill att den skall vandra i karet så sätt foten i en håla.
 14. Du måste ha minst hälften klorin mot vatten om det skall bryta ned giftet. Men efter någon vecka är giftet nedbrutet. Då är det bara klorin kvar som fräter.
 15. Är det mycket detritus blir det syrefritt i den och under den. Lägger det sig på koraller dör vävnaden under.