Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

stigigemla

Hedersmedlem
 • Antal inlägg

  14 582
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  12

Anseende bland gemenskapen

1 056 Excellent

Om stigigemla

 • Rank
  10.000 inlägg klubben
 • Födelsedag 1946-07-02

Profilinformation

 • Förnamn
  Stig
 • Stad
  Växjö, Gemla
 • Stödjande medlem t.o.m
  Hedersmedlem
 • Antal år inom saltvatten
  8 + 7
 • Akvarievolym
  1550 + 860 + 2x450 + 2 x 300 + 288 + 8x230 + 9x152 + 125 + 4x100 + 12x50 + 5x25
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  Jag har nästan bara lysdioder nu.
 • Antal år inom sötvatten
  48: 19 år totalt med salt
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  300
 1. Jag är väl ovettig då. De av mina kunder som köpt levande sten från akvarier nedlagda av misskötsel och ointresse har jag rekommenderat att laka ur en del av fosfaten ur stenen i mörker. Om stenen dör ympar man ätt in nytt liv från en färsk sten.
 2. Det går tydligen inte åt lika mycket kraft för att snurra runt samma vatten varv på varv i pumpen som att få snurr på nytt vatten in i pumpen.
 3. Jag vill däremot påstå att våra små impellerpumpar slits mindre ju mer man bromsar flödet. Effektförbrukningen är lägre ju högre vattenpelare man har. Och det måste ju bero på att impellern går lättare runt.
 4. 151-720 liter

  Jag skulle testa aktivt kol. Sarcophyton och även Sinularia släpper organiska gifter (terpener) som drabbar vissa andra koraller. I och med att du använder nopox tycker jag matningen borde vara tillräcklig för korallerna. Och minska ljuset till den tidigare inställningen. Korallerna behöver upp till 8 veckor för att anpassa sig till ett nytt ljusschema. Euphyllia är normalt blekare i starkt ljus. Den heter frogspawn coral på engelska och det är så den ser ut nära vattenytan. Det kan vara både minskad tillväxt och minskad skumning som gör att pH sjunkit.
 5. Jag gjorde en sökning: phosphate in marco rocks och fick upp en massa svar. Somliga har problem andra inte. Det beror antagligen på skiftande kunskap men antagligen också på skiftande fosfatinnehåll i stenen.
 6. Om det går att lägga flera strumpor / påsar i reaktorn skulle jag pröva fler påsar med gammal media också så att vattnet rinner först genom äldst sedan genom nästa och sist genom det nya mediat.
 7. Det brukar vara mellan 3 och 6 månader.
 8. Jag brukar rekommendera en akvarievolym vatten per dygn genom reaktorn och 0,1 % media av akvarievolymen. Men ditt kar är så våldsamt överbelastat att jag tror inte att det går att få rätt på det genom fosfat och nitratreducering.
 9. Det är helt naturligt att fosfatvärdet svajar. Den mesta fosfaten ligger bunden i stenen och binds hårdare vid högre pH. Det är alltså en jämvikt med fosfat i vatten och i stenen. Sjunker pH förskjuts jämvikten och fosfatvärdet stiger. Det är bäst att mäta vid samma tid varje gång eftersom pH- värdet ändras under dygnet..
 10. Vetemjölet ingår för att binda ihop fodret så att det inte ramlar i småbitar. Hormonerna ingår för att ge fiskarna bättre färg. Jag är övertygad om att tillverkarna tycker att det ger fodret bättre kvalitet.
 11. Flingor och pellets i allmänhet är väl lite tveksamt då det brukar innehålla vetemjöl som fiskar inte brukar kunna smälta. Inte så allvarligt men resterna blir en grund för cyano. Vilka som innehåller könshormon vet jag inte men man brukar göra hanar av praktiskt taget alla wrassar genom att mata vanligt torrfoder hos exportörerna. Därför exporteras nästan inga honor. (Hanarna brukar vara snyggare)
 12. Tackar för länken. Du har noterat att dag 1 är när du lägger i stenen som skall vara inkörd. Alltså ingen färsk sten med en massa döda påväxter. Och du har kört Bacto Start och NO3-PO4ex varje dag?
 13. Såvitt jag vet är det bara lantanklorid och järnklorid som fungerar som flytande fosfatremover. Är det genomskinligt bör det vara lantan. Järn är gulbrunt. Det finns ingen vetenskaplig studie om lantans farlighet/ofarlighet i saltvatten vad jag vet. Bakterier och alger som växer förbrukar spårämnen. Allt liv är beroende av spårämnen. Jag har inte sett någon undersökning om hur mycket men Lasse kanske har sett något i samband med avloppsrening.
 14. Då är det bara att fortsätta med Ca och kH. Men inte samtidigt då blir det utfällning. Sedan är det bara att fortsätta med tillsatserna och skriva upp allt du tillsätter.
 15. Kan du skriva upp punkterna i redseas manual här och även ange när du gjort dem. Manualen finns inte på nätet vad jag kan se. Det finns de som startat enligt redseas recept och lyckats så nu är jag nyfiken på vad som kan gått fel. Lasses tips är bra. Men det vore bra om vi kan få se vad du gjort och vad som är kvar att göra och dina vattenvärden så vi kan bedöma hur det skall fortsätta. Det finns många sätt att starta ett akvarium och det sämsta är att blanda ihop olika metoder. Är det någon som sagt att det eller det behöver du inte göra kan det ha orsakat problemet.