Jump to content

stigigemla

Hedersmedlem
 • Content Count

  15226
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  22

stigigemla last won the day on April 17

stigigemla had the most liked content!

Community Reputation

1307 Excellent

About stigigemla

 • Rank
  stigigemla

Profilinformation

 • First name
  Stig
 • City
  Växjö, Gemla
 • Stödjande medlem t.o.m
  Hedersmedlem
 • Antal år inom saltvatten
  15 + 7
 • Akvarievolym
  1624 + 860 + 2x450 + 2 x 300 + 288 + 8x230 + 9x152 + 4x100
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  Jag har nästan bara lysdioder nu.
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  olika
 • Antal år inom sötvatten
  52: 22 år totalt med salt
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  300
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  4 st
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Recent Profile Visitors

4641 profile views
 1. stigigemla

  Frän lukt. Inte sulfur!

  Tvättade du stenen i sötvatten? I så fall får du räkna med att det tar en månad att cycla karet igen. Ett par veckor tills allt det du dödat i stenen ruttnat bort. Och sedan ett par veckor till för att bakteriekulturen skall stabilisera sig. Efter det bör du lägga i ett par riktiga levande stenar för att ympa in nytt liv i stenen.
 2. No3 utslaget på testen kommer nästan säkert från nitrit. Det bör gå ned till nästan noll ganska snabbt efter att det nått toppen. Du bör inte buffra upp pH nu. Det gör att fosfaten lakas ut långsammare ur stenen.
 3. stigigemla

  Chelmon.

  Då skulle jag försöka med Axilur. Det dödar maskar och musslor + är tveksamt mot eremiter men fiskar och koraller berörs inte. Är det hakmaskar kan de föröka sig och angripa de andra fiskarna. Det kan också vara copepoder som man tar bort med kopparbaserade preparat. Jag skulle tro en putsarräka plockar dem.
 4. stigigemla

  Chelmon.

  Kan vara hakmaskar. Är det bara en så plocka bort den med en pincett.
 5. stigigemla

  Blandade nybörjarfrågor :)

  Jag tror på nitratbrist som den vanligaste anledningen till bleka Euphyllia. Jag såg en film där det påstods att ljusbehovet är olika för olika Euphylliatyper. Paradivisa skulle gå bra i lågt ljus medan hammarkorallerna behövde lite mer och glabrescens ännu mer. Min erfarenhet är att Paradivisa färgar bäst i svagt ljus runt 50 par men tål mycket mer. I 500 par är nästan all färg borta vilket kan förklara det amerikanska namnet: Frogspawn coral. De andra typerna har jag inte testat i olika ljus. Är det lite kalium i vattnet bleknar ofta röda färger så det kan vara läge att testa. Bicolor är tyvärr inte namnet på en korall utan beskriver bara att den har två färger. Det finns sorter som amerikanarna kallar bicolor i alla tre huvudgrupperna, divisa. hammar och glabrescens.
 6. stigigemla

  Potassium Chloride

  Tar du 95 gram kaliumklorid får du 50 gram kalium i flaskan. Det betyder att 1 ml lösning höjer kaliumvärdet med 1 mg/l i 100 liter vatten.
 7. stigigemla

  Cement bakgrund, vad skall man tänka på?

  Problemet med att inte använda levande sten är att den fungerar som ett självrengörande filter som kommer att saknas. Jag har haft cm tjocka skivor gjorda av korallsand, vitcement och snäckskalskross. Det tog mig ett och ett halvt år att vattna ur fosfaten från snäckskalen så att jag fick bort cyanon. Jag hade för bråttom med att vattna ur cementen först. Den behöver härda torka vattna torka vattna torka när det är så tunna skikt. Och sedan vattnas ur.
 8. stigigemla

  Salthalt - g/l - ppt/psu - salinitet! - WHAT!

  1.024 i specifik vikt är lite mer än 1.026 i relativ densitet. Det är anledningen till att alla bör gå över till salthalt i stället. Och den är bra.
 9. stigigemla

  Göra hål i returen

  1 cm över vattenytan funkar bra. Då ser man att det kommer vatten där + att det är så nära vattenytan att det inte porlar. Slutar hela röret över vattenytan brukar det suga in luft där. I och för sig i stora bubblor men när de spricker i vattenytan blir det saltstänk överallt.
 10. stigigemla

  Pepparmintsräka lite för intresserad av Catalaphyillia?

  Ge räkan en rejäl matbit. Den är hungrig.
 11. stigigemla

  Sätta fast en avklippt Sinularia ? TIPS ?

  Jag klarar inte av att limma Sinularia. Jag tar i stället en gammal Youghurtbägare och lägger i lite grovt grus (5 - 15 mm). Sedan sätter jag ned koralländen mellan stenarna placerar bägaren på ett lugnt ställe och väntar 2 veckor. Då har korallen vuxit fast mellan stenarna. Sedan limmar jag fast de stenar som sitter på korallen på en fraggsten.
 12. stigigemla

  Passande fiskar

  Jag tror alla Ctenochaetus hatar Salarias.
 13. stigigemla

  Deltec sc2561

  Jag tittade på Deltecs bruksanvisning och det finns ingen original luftljuddämpare. Men det är ingen avancerad teknologi så du gör lätt en själv. Du behöver en hård plastburk med hårt lock på en deciliter eller lite till. Borra ett hål i ena änden så att luftkranen precis går att sticka in. Borra ett hål i andra änden så att du precis kan tvinga in en slangstump i samma grovlek. Den behöver vara 10 - 20 cm lång. Färdig.
 14. stigigemla

  Stora rev 1900 liter med sump i källare.

  I och med att Joakim är så sällan här tar jag mig friheten att svara. Han använde bara lantanklorid före den egentliga starten vad jag vet. Akvariet tuffar och går. Det är fortfarande mycket vackert men inte riktigt som när det var på topp.
 15. stigigemla

  Rengöra kyvetter till Hanna checker - med vad?

  Naturligtvis kan du använda citronsyra. Hjälper inte det helt skulle jag pröva maskindiskmedel - pulver.
×