Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

stigigemla

Hedersmedlem
 • Antal inlägg

  14 767
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  14

Anseende bland gemenskapen

1 119 Excellent

Om stigigemla

 • Rank
  10.000 inlägg klubben
 • Födelsedag 1946-07-02

Profilinformation

 • Förnamn
  Stig
 • Stad
  Växjö, Gemla
 • Stödjande medlem t.o.m
  Hedersmedlem
 • Antal år inom saltvatten
  8 + 7
 • Akvarievolym
  1550 + 860 + 2x450 + 2 x 300 + 288 + 8x230 + 9x152 + 125 + 4x100 + 12x50 + 5x25
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  Jag har nästan bara lysdioder nu.
 • Antal år inom sötvatten
  48: 19 år totalt med salt
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  300
 1. 151-720 liter

  Vad har du använt för referensvätska till refraktometern?
 2. 151-720 liter

  Hur har du mätt salthalten?
 3. 721-1199 liter

  Om han rensar karet efter mitt tips så försvinner allt gift. Men det måste ruttna färdigt och svalna av innan karet töms. 50 liter natriumkarbonat + 100 liter klorin rensar karet + oskadliggör giftet utan temperaturhöjning och avgående gaser men jag skulle tro att 100 liter klorin sabbar det kommunala reningsverket. Eller dödar gräsmattan mm + förorenar grundvattnet om man bara häller ut det. Och det är Palythoa toxica så allergi är ointressant.
 4. 721-1199 liter

  Jag skulle inte drömma om att släppa iväg en enda giftig knapp till en saltis. Det räcker så bra med att man själv blivit förgiftad.
 5. Man skall absolut inte reglera flödet ner till sumpen med en ventil. Flödet ner skall vara allt som returpumpen skickar upp och rinner över överrinningen in i överrinningsfacket. Har du ett rakt rör (slang) mellan sumpen och karet i ditt exempel är det lätt att göra rent med en flaskborste. Bara att ta av snäckskydden och sedan borsta. När man behöver göra det ser man ju på nivån i överrinningsfacket.
 6. Jag skulle flytta fluor från Kalcium till karbonatdunken. Vad jag vet har alla de stora tillverkarna separerat halogenerna från metallerna. Och jämfört med Fauna Marins kombination skulle jag flytta vanadin till de andra metallerna. I alla fall om du gör egen spårämnesblandning.
 7. 721-1199 liter

  Ja det är därför du måste klä in karet lufttätt och vädra ut giftet med luftslang och fläkt till utsidan av huset. Jag kan inte föreställa mig att giftet avdunstar genom vattenytan då det är en mycket stor molekyl. Det sprids däremot via aerosol dvs att om det är gift i en vattenbubbla som spricker kommer de ut i luften. Därför skall man aldrig försöka borsta bort knappar från stenar. Och i detta fallet inte heller köra skummaren eller vatten genom sumpen då den är svår att klä in lufttätt.
 8. Det som är kvar av döda djur och alger räcker flera gånger om för en nystart. Men startbakterier gör att det hela går fortare. Jag tycker du kan vänta någon vecka till med ljuset. Eremiterna och snäckorna är det lagom att sätta i när du drar igång ljuset. De äter också bakteriefilm och river runt i döda rester på stenen.
 9. 721-1199 liter

  Ja det måste tömmas och stenen görs i ordning som all annan död sten.
 10. 721-1199 liter

  Aktivt kol kan ta upp giftet. Men det finns ingen test på om det finns något kvar av det. Nu är det sommar så man kan ha ett fönster öppet. Jag skulle tejpa igen översidan på karet och koppla en kanalfläkt på en slang ut och en annan slang in för inkommande luft för att blåsa bort det som kan komma över vattenytan. Stoppa i så många doppvärmare du får tag i så dör knapparna. De ruttnar bort fort om du får upp temperaturen över 40 grader. Kör inte skummare för den kan föra ut luftburet gift. Och behåll cirkulationspumparna och värmarna på - säkrast en hel vecka efter det att knapparna är borta. Ljuset av för att inte odla alger.
 11. Jag har provat att byta en av fyra dioder i en armatur. Färgen är en subjektiv bedömning men ljusstyrkan har jag mätt.
 12. Alger förbrukar kalium i storleksordningen dubbelt så mycket som fosfor eller en tredjedel av kväve. (en tiondel av nitrat) De absoluta värdena skiljer mycket mellan olika algsläkten men i stort sett är det så här. Har nitratvärdet minskat med 10 eller fosfatvärdet med ett kan inte kalium minskat nämnvärt mer än storleksordningen 2 mg/l.
 13. Den äldsta jag har har har gått i 6 år nu utan tecken på avmattning. Det är 22000 timmar på 80% av maxlast och 50 grader ungefär. Ett annat fabrikat på ledchip lovar 50 000 timmar drifttid vid 85 grader innan ljuset sjunkit till 70% av nyvärdet. Men typiskt nog säger de inget om färgändringar men det ser jag inte heller något av.
 14. Hur varmt det blir i mitten av klustret beror på konstruktionen. Jag har gjort av med ungefär 100 st 100w dioder och inte hört talas om ett enda fel på lysdiodklustret ännu. Med en vettig konstruktion skall det skilja högst någon grad. Mina ligger på ungefär 50 grader C vid full effekt.
 15. Ser ut som jobb för en putsarräka. En inre parasit. Antagligen kommer den snart att bryta sig ut för att starta nästa generation. Och då är det bra om räkan är där.