Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

stigigemla

Hedersmedlem
 • Antal inlägg

  14 911
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  14

Anseende bland gemenskapen

1 190 Excellent

Om stigigemla

 • Rank
  10.000 inlägg klubben
 • Födelsedag 1946-07-02

Profilinformation

 • Förnamn
  Stig
 • Stad
  Växjö, Gemla
 • Stödjande medlem t.o.m
  Hedersmedlem
 • Antal år inom saltvatten
  8 + 7
 • Akvarievolym
  1550 + 860 + 2x450 + 2 x 300 + 288 + 8x230 + 9x152 + 125 + 4x100 + 12x50 + 5x25
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  Jag har nästan bara lysdioder nu.
 • Antal år inom sötvatten
  48: 19 år totalt med salt
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  300
 1. Och som Stefan sade: Fläns, Gummibricka, Glas, Vita brickan, Mutter.
 2. Jag påstår däremot att Tritontestet för järn är tillförlitligt. Men det är inte tillräckligt känsligt för revakvarier. Det finns ingen poäng att testa med Saliferts test.
 3. Det natriumkloridfria saltet innehåller spårämnen i den mängd som motsvarar de som skulle vara i den mängd saltvatten som det skall komplettera till. Det innehåller inte spårämnen i den mängd som korallerna tagit upp i sin tillväxt. Det är de som vi behöver ersätta.
 4. I och med att du kör med BT och vattenledningsvatten har du rätt skruvade värden på bytesvattnet. Core 7 är beräknat för att köras i ett system utan vattenbyten med regelbundna Tritontester så att man kan justera om något värde driver i väg. Jag skulle köra kalcium, kH och magnesium med separata doseringar så att det går att korrigera vattenbytesvattnet. Dosera varje dag och mäta vattnet varannan vecka. (kH, Ca och Mg) Och ta ett tritontest då och då för att korrigera bland annat kalium och strontium. Och tillsätta spårämnen.
 5. Ser ut som en typiskparadivisa.
 6. Det verkar som om insuget för luft hamnade under vattenytan eller har kleggat igen.
 7. De flesta tar nog ur filterlådan när de bygger om Juwelkar. Svampar, vadd och liknande skapar bara extra jobb. Akvarium, Ljus, cirkulation och skummare är först. Sedan helst osmos, salt, termometer och saltmätare. Levande eller torr + levande sten. Levande sand har ingen funktion. Den innehåller samma sorts bakterier som levande sten. Sand är det bättre att lägga i senare. Sedan är det bara att starta. Och köp inte upp reade produkter som ingen ville köpa tidigare. De är inte bättre för att priset blivit lägre.
 8. Jag skulle göra tvärtom om jag vore rädd. Först titta ut vilka stenar som skall vara längst ned och vilken sida nedåt. Sedan om det är torr sätta en klick silikon där kontaktpunkterna blir mot bottenglaset. Det tar ett dygn för silikonet att härda tillräckligt för att man så att man kan använda stenen. Är det våt sten skulle jag använda ofärgat smältlim i stället. Alltid bygga stenen först och lägga i sanden efteråt.
 9. Frigolit är hopplöst under stenar i saltvatten det ligger alltid bitar vid insugsfacket till överrinningen. Liggunderlägg blir tunnare och tunnare med tiden om det bara står en pump på det.
 10. Spektrumet förändras ytterst minimalt vid olika strömstyrkor i Led men verkningsgraden är högre ju lägre ström dioderna drivs på. I de belysningarna jag bygger drivs dioderna på 240 mA men de tål 700 mA.
 11. Ingen av lösningarna är mättad men bikarbonatet är i särklass svårast att lösa. Du skall dosera lika mycket av kalciumkloriden som av mineralsaltet om lösningarna är blandade enligt mitt recept.
 12. Jag ser inte Fishlore som en saltvattenssite. Har man så låg salthalt som 1.020 lär koraller och snäckor få mycket svårt att överleva. Vill du använda en lugnare metod finns det många t.ex på Youtube. T.ex Det viktigaste är att absolut inte blanda två olika metoder att starta. Och undvik nybörjare som lägger upp sina filmer på skoj. Den gammaldags svenska metoden finns beskriven på min hemsida: http://oceanakvarium.se/?category=pages/2_saltvatten&page=att_borja_med_ett_salt
 13. Stressguard kan man använda i transportpåsar men skummaren lär få fnatt om man lägger det i ett akvarium. Väteperoxid kan ge precis sådana skador på fiskar. Jag skulle omedelbart sluta med den. Är det ett helt separat vatten i karantänen är det en god chans att fisken kan återställa sig. Jag tror Triton är bäst följt av ATI. Marine lab har sett en del konstiga testresultat från där de jämfört med Triton eller ATI test. Det finns Triton detox, Cuprisorb och fler preparat som tar upp tungmetaller. Jag skulle köpa detox eftersom metaller binds mot huminsyror som sedan skummas ut. Kolla bara om det fungerar med aktivt kolfitrering.
 14. 151-720 liter

  Jag vet ju inte hur styrningen fungerar vid start. I mina belysningar har jag 12v fläktar som går på knappt 4 v när allt är svalt. Men vid start får de en stöt 12 v så att de kommer igång. Om Jebao pumpar gör så eller har något annat trick för att gå igång vet jag inte. Man kan också styra motorer med strömkälla med negativ impedans. Det gjorde man i kassettbandspelare förr i tiden. Då får motorn mer kräm om det börjar gå trögt.
 15. Jag har läst att överskott av flera av de metaller som ingår i våra spårämnen motverkar att fiskarna kan bilda sitt slem. Och då kan det bli trasiga kanter på fenorna och fläckar på kroppen som inte är täckta av slem. De kan då lätt bli utsatta utsatta för bakterieangrepp och den risken är större genom att du bakteriegöder med kolkälla. En kort artikel här: https://www.thesprucepets.com/fish-slime-coat-1379911 men jag har läst grundligare på någon sjuk salt site.