Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

stigigemla

Hedersmedlem
 • Antal inlägg

  14 847
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  14

Anseende bland gemenskapen

1 172 Excellent

Om stigigemla

 • Rank
  10.000 inlägg klubben
 • Födelsedag 1946-07-02

Profilinformation

 • Förnamn
  Stig
 • Stad
  Växjö, Gemla
 • Stödjande medlem t.o.m
  Hedersmedlem
 • Antal år inom saltvatten
  8 + 7
 • Akvarievolym
  1550 + 860 + 2x450 + 2 x 300 + 288 + 8x230 + 9x152 + 125 + 4x100 + 12x50 + 5x25
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  Jag har nästan bara lysdioder nu.
 • Antal år inom sötvatten
  48: 19 år totalt med salt
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  300
 1. För att provocera: Slanten verkar ju lyckas med sina NPS. Jag har svårt att tänka mig att tropiska skall vara så mycket svårare än våra vanliga svenska.
 2. Jag däremot är förespråkare för vattenbyten. Åtminstone de första åren man har salt.
 3. Första steget är alltid en doserpump. Jag avråder bestämt från mycket automatisering de första åren med salt. Man måste komma in i ett skötselschema och där ingår det det att hålla koll på djuren varje dag. Och värdena en gång i veckan. Med automatiken är det lätt att man slarvar och tror att allt bara löper på men när man blivit mer van att observera ser man små ändringar lättare innan de blivit för stora.
 4. Jag har alltid kört UVC på returpumpen. Det är bara att se till att flödet blir rätt för UVC:t.
 5. För mig ser den inte ut som en brassica i och med att skivorna brukar grena ut sig mot ändarna. Kallas ju finger leather (finns flera olika) på engelska.
 6. Tror jag också. Men fotot kan vara lurigt.
 7. Sjöstjärnor eller nakensnäckor eller maskar eller kräftdjur. (krabbor) Men eremiter som äter koraller har jag inte hört talas om. Sjöstjärnorna är lätta att se då de sitter och äter även under dagen. Nakensnäckor och kräftdjur brukar vara nattaktiva. Plattmaskar är en del nattaktiva. Runda maskar har jag haft sådana som ätit sig in i korallen och levt inne i korallen och bara gjort en springa för vattencirkulation. Men det kan finnas andra.
 8. 72 dagar är en myt. Det fick man fram genom att hålla pricken på en så låg temperatur så att metabolismen var så låg att den nästan dog av det. Förr hade offentliga akvarier 40 dagar. Med kraftig UVC har jag nu kört affären i ett antal år utan att ha sett en enda prick. Men gälmask och inälvsmask behöver man hålla koll på.
 9. För mig ser det ut som om den blivit bränd eller om något djur betat på den. Men det är små skador och Lobophyton är extremt tålig så det bör läka på en eller 2 veckor om vattnet är bra. Förutsatt att den inte får nya skador förstås.
 10. Jag tycker den ser mer ut som en Pachyseris rugosa. Se speciellt på växtsättet.
 11. Salthalten är inget problem för koraller. Det är minst lika salt i Röda Havet. Men vid hög salthalt behöver man högre värden på Ca, Mg och kH. Vad mäter du salthalten med?
 12. Om den växer som en skiva kan det vara Montipora danae om polyperna är 2-3 mm breda. Är de 1,5-2 mm kan det vara Montipora verrucosa. Bildar den grenar bör det vara capitata. Den har ungefär 2 mm breda polyper.
 13. Så har jag uppfattad det. De gör väl som jag går ut med en ficklampa när det är mörkt. Fast jag tar sniglar och inte snäckor.
 14. Filfisken lever inte på korallrev utan i sjögräsängar. Och glasrosor är inte koralldjur utan anemoner. Det finns minst 4 olika arter räkor som liknar pepparmintsräkor mycket och revsäkerheten är också olika. R2R har en tråd om dessa.
 15. 151-720 liter

  Om testern klarar kalibreringen (första steget i mätningen) bör den vara hel. Då är lysdioden och fotodioden som känner av färgen riktiga och det är ganska otroligt att den sista delen av programmet skulle lägga av när den första delen fungerar. Om du tar en droppe Blomstra eller Substral krukväxtgödning i mätkyvetten förutom saltvatten bör mätvärdet bli i storleksordningen 20 - 100 ppm P eller 60 - 300 ppm PO4.