Jump to content

stigigemla

Hedersmedlem
 • Content Count

  15326
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  24

stigigemla last won the day on July 10

stigigemla had the most liked content!

Community Reputation

1331 Excellent

About stigigemla

 • Rank
  stigigemla

Profilinformation

 • First name
  Stig
 • City
  Växjö, Gemla
 • Stödjande medlem t.o.m
  Hedersmedlem
 • Antal år inom saltvatten
  15 + 7
 • Akvarievolym
  1624 + 860 + 2x450 + 2 x 300 + 288 + 8x230 + 9x152 + 4x100
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  Jag har nästan bara lysdioder nu.
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  olika
 • Antal år inom sötvatten
  52: 22 år totalt med salt
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  300
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  4 st
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Recent Profile Visitors

4964 profile views
 1. stigigemla

  En nervös nybörjares första akvarium

  Banggaikardinaler går inte att hålla i grupp. Så fort de blir könsmogna mobbar de ut varandra så det blir bara ett par kvar. I mitt nästan 3 meters kar hade jag 10 ett tag. Tre par bildade revir. De andra fick stå intill framrutans mitt uppe vid vattenytan. Och då var karet 294 långt, 62 högt och 82 brett. Mycket trevlig fisk om man har ett par. Karet är väl lite litet för kirurger. Gul kirurg och de mindre Stenochaetusarterna verkar gå bäst i små kar. Undvik alla som heter Acanthurus. De är vilda och/eller mycket stora. Det finns några frökenfiskarter som inte är så aggressiva som Chromis. Chromishanar försvarar revir väldigt intensivt om de har lekt. Chrysiptera rollandi, springeri och talboti är alla lugnare och mindre aggressiva. Men andra frökenfiskar kan vara många gånger mer aggressiva så köp inte andra arter utan att ha kollat väldigt noga.
 2. stigigemla

  Nitrite

  Den största clownfisken blir nästan alltid en hona. För att det skall bli mindre strider bör den vara en bit större från början. För att den tredje skall må bra bör den vara en bra bit mindre än hanen. Är de jämnstora är det stor risk att den blir utmobbad.
 3. stigigemla

  valenciennea sexguttata

  Sexguttata brukar äta cyano.
 4. stigigemla

  Fisk i 110L

  Förr brukade man säga att 50 kg sten behövs för att föda en mandarin. I dag vet man att i lugna akvarier utan snabba ätare kan det gå att lära dem att ta fryst mat. Men Clowner är mycket aggressiva ätare. Synchiropus ocellatus och stellatus brukar ta frysfoder men clownerna är mycket snabbare. Sycorax är känd som mycket svår. Ingen bra kombination alltså.
 5. stigigemla

  721-1199 liter jareks akvarium planeringsstadiet

  Det finns en liknande tråd på R2R där de hävdar att plasten i Ecotech inte tål ättiksprit ev inte heller vinäger.
 6. stigigemla

  151-720 liter Peters akvarium!

  Har du gyltor (wrassar) i karet kan det vara så att de blev lata på att leta plattmask när den ordinarie matningen ökade. När matningen ökar sjunker pH. Lite om du har en stor skummare - mer om skummaren är liten. Ett lägre pH medför långsammare korallväxt. Naturligtvis är det läge att kolla alla viktiga vattenvärden nu. kH, Ca, Mg, NO3 och fosfat. Och pH om du har en digital mätare.
 7. stigigemla

  GHL Conductivity Prove - sönder/läckage?

  Har den bara varit i någon timme efter den gick sönder bör det inte vara något problem. Men kolla koppar på nästa OCP- test.
 8. stigigemla

  Kaffesked?

  Man brukar räkna att en kaffesked socker motsvarar en sockerbit. https://www.vilkenstorlek.se/mat/vad-vager-en-sockerbit/
 9. stigigemla

  GHL Conductivity Prove - sönder/läckage?

  Ledningen som plattan hänger i bör vara av koppar vilket är no no. Och den fungerar inte som saltprob då mätresultatet beror på avståndet mellan plattorna. Aktivt kol har ingen inverkan på metaller som är lösta i vattenet.
 10. stigigemla

  151-720 liter Rickards shallow reef

  Jag säljer helst puellaris, muralis eller sexguttata av Valenciennea då de inte sprider sanden. Strigata undviker jag då kunderna alltid klagar på den. Bella har jag aldrig haft. Lite väl dyr kanske.
 11. Höljen på pumpar är gjorda av PVC. Ingjutningen brukar vara epoxi. Sladdarna är mantlade i PVC. Plastdunkar brukar vara gjorda av Polyeten (HDPE). Jag har svårt att tänka mig att alla plaster är lika känsliga för ättiksdiffusion. Efter det att Kina höjde priserna på rara jordartsmetaller har Tunze gått tilbaka till keramiska magneter. (I alla fall till de pumpar jag har köpt de seanste åren).
 12. Jag har använt utspädd ättika i 14 år nu utan ett enda problem. Det kan ha att göra med att jag alltid spätt ättikan till ungefär 1/2 procent och att den då är 100% i joner. En grej jag aldrig gjort är att spetsa ättika med en starkare syra. Det skulle direkt kunna medföra att ättikan går över till molekylform. Men som i tråden: Gå över till citronsyra och slipp problemen. Saltsyra har en förmåga att gå över till gas vilket är väldigt irriterande för lungorna och får allt möjligt med järn i att rosta.
 13. stigigemla

  Nitrite

  Det finns egentligen ingen större anledning att mäta ammonium och nitrit i ett nystartat kar. Som Danne skrev omvandlas ammonium till nitrit och sedan till nitrat. Bakterier sköter detta och de förökar sig säkert som amen i kyrkan. Efter en månad är det bara nitrat kvar. Som Lasse skrev fungerar inte nitrattestet i närvaro av nitrit riktigt. Det visar då alldeles för mycket. Testar man regelbundet på nitrat i början visar det först ingenting sedan mer och mer för att sedan snabbt sjunka till ett lägre värde. När det stabiliserat sig är det praktiskt taget ingen nitrit kvar i vattnet. Det brukar ta mellan 1 vecka och 2 månader. Har du levande sten från ett akvarium i drift går det fort. Har du använt torr sten går det långsamt.
 14. stigigemla

  Dextrose/glukose - fruktsocker - noll effekt?

  Socker kan ge koraller en skjuts om de har varit utsatta för näringsbrist. Men det kan ju knappast vara problemet i ditt fall. Jag skulle rekommendera kolfitrering + Tritontest.
 15. stigigemla

  Högt nitrat

  Det väsentliga är att du har koll på flödet. Antingen att du ser hur lite som kommer från reaktorn eller har en droppräknare.
×