Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

stigigemla

Hedersmedlem
 • Antal inlägg

  14 767
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  14

Allt postat av stigigemla

 1. 151-720 liter

  Vad har du använt för referensvätska till refraktometern?
 2. 151-720 liter

  Hur har du mätt salthalten?
 3. 721-1199 liter

  Om han rensar karet efter mitt tips så försvinner allt gift. Men det måste ruttna färdigt och svalna av innan karet töms. 50 liter natriumkarbonat + 100 liter klorin rensar karet + oskadliggör giftet utan temperaturhöjning och avgående gaser men jag skulle tro att 100 liter klorin sabbar det kommunala reningsverket. Eller dödar gräsmattan mm + förorenar grundvattnet om man bara häller ut det. Och det är Palythoa toxica så allergi är ointressant.
 4. 721-1199 liter

  Jag skulle inte drömma om att släppa iväg en enda giftig knapp till en saltis. Det räcker så bra med att man själv blivit förgiftad.
 5. Man skall absolut inte reglera flödet ner till sumpen med en ventil. Flödet ner skall vara allt som returpumpen skickar upp och rinner över överrinningen in i överrinningsfacket. Har du ett rakt rör (slang) mellan sumpen och karet i ditt exempel är det lätt att göra rent med en flaskborste. Bara att ta av snäckskydden och sedan borsta. När man behöver göra det ser man ju på nivån i överrinningsfacket.
 6. Jag skulle flytta fluor från Kalcium till karbonatdunken. Vad jag vet har alla de stora tillverkarna separerat halogenerna från metallerna. Och jämfört med Fauna Marins kombination skulle jag flytta vanadin till de andra metallerna. I alla fall om du gör egen spårämnesblandning.
 7. 721-1199 liter

  Ja det är därför du måste klä in karet lufttätt och vädra ut giftet med luftslang och fläkt till utsidan av huset. Jag kan inte föreställa mig att giftet avdunstar genom vattenytan då det är en mycket stor molekyl. Det sprids däremot via aerosol dvs att om det är gift i en vattenbubbla som spricker kommer de ut i luften. Därför skall man aldrig försöka borsta bort knappar från stenar. Och i detta fallet inte heller köra skummaren eller vatten genom sumpen då den är svår att klä in lufttätt.
 8. Det som är kvar av döda djur och alger räcker flera gånger om för en nystart. Men startbakterier gör att det hela går fortare. Jag tycker du kan vänta någon vecka till med ljuset. Eremiterna och snäckorna är det lagom att sätta i när du drar igång ljuset. De äter också bakteriefilm och river runt i döda rester på stenen.
 9. 721-1199 liter

  Ja det måste tömmas och stenen görs i ordning som all annan död sten.
 10. 721-1199 liter

  Aktivt kol kan ta upp giftet. Men det finns ingen test på om det finns något kvar av det. Nu är det sommar så man kan ha ett fönster öppet. Jag skulle tejpa igen översidan på karet och koppla en kanalfläkt på en slang ut och en annan slang in för inkommande luft för att blåsa bort det som kan komma över vattenytan. Stoppa i så många doppvärmare du får tag i så dör knapparna. De ruttnar bort fort om du får upp temperaturen över 40 grader. Kör inte skummare för den kan föra ut luftburet gift. Och behåll cirkulationspumparna och värmarna på - säkrast en hel vecka efter det att knapparna är borta. Ljuset av för att inte odla alger.
 11. Jag har provat att byta en av fyra dioder i en armatur. Färgen är en subjektiv bedömning men ljusstyrkan har jag mätt.
 12. Alger förbrukar kalium i storleksordningen dubbelt så mycket som fosfor eller en tredjedel av kväve. (en tiondel av nitrat) De absoluta värdena skiljer mycket mellan olika algsläkten men i stort sett är det så här. Har nitratvärdet minskat med 10 eller fosfatvärdet med ett kan inte kalium minskat nämnvärt mer än storleksordningen 2 mg/l.
 13. Den äldsta jag har har har gått i 6 år nu utan tecken på avmattning. Det är 22000 timmar på 80% av maxlast och 50 grader ungefär. Ett annat fabrikat på ledchip lovar 50 000 timmar drifttid vid 85 grader innan ljuset sjunkit till 70% av nyvärdet. Men typiskt nog säger de inget om färgändringar men det ser jag inte heller något av.
 14. Hur varmt det blir i mitten av klustret beror på konstruktionen. Jag har gjort av med ungefär 100 st 100w dioder och inte hört talas om ett enda fel på lysdiodklustret ännu. Med en vettig konstruktion skall det skilja högst någon grad. Mina ligger på ungefär 50 grader C vid full effekt.
 15. Ser ut som jobb för en putsarräka. En inre parasit. Antagligen kommer den snart att bryta sig ut för att starta nästa generation. Och då är det bra om räkan är där.
 16. 151-720 liter

  Ser ut som Briaerum stechei för mig. Pachyclavularia är lite lik men där sitter mattan fast på stenen. Clavularia är en helt annorlunda korall.
 17. De kurvorna har jag aldrig sett i ett akvarium. Nitrattesterna visar mycket högt värde (felvisning) i samband med nitrit så där kommer en nitrattopp. Och sedan sjunker visat nitratvärde när nitriten sjunker. Har du färsk levande sten i akvariet är det tillräckligt mycket dött där för att dra igång nedbrytningen. En räka är i storleksordningen 100 gånger för stor för ditt kar. Viktigare är att tillsätta startbakterier från början. Man kan tillsätta 4% ammoniak i starten för att snabba upp processen. 3 droppar räcker. Droppa inte i akvariet utan i en testbägare eller ett glas som du efteråt sköljer i karet. Det kan snabba upp det ett par dagar.
 18. En större skummare kan mycket väl minska nitraten på sikt i och med att den mesta av den kommer från ammonium/ammoniak. Jag rekommenderar att luftmängden bör vara ungefär en akvarievolym per timme för vanliga akvarier. För akvarier specialiserade på extra låg näring kan man ha det dubbla.
 19. 151-720 liter

  Det är svårt att se. Jag skulle behöva se mer av polyperna och det verkar också vara ett tag sedan den var i tillväxt. En vag gissining är någon Stylophora.
 20. Det är mest en fråga om vad man vill. En skummare luftar bort ammonium/ammoniak och så är det borta. Filtret omvandlar det till nitrat. Och nitrat är ofta ett problem: Har man inte för mycket har man för lite. Jag tycker också att filter kräver mer skötsel i saltvatten. De slaggar fortare igen och det är trögare att skölja ur dem när de gått i saltvatten.
 21. Alger tar upp ammonium hellre än nitrat. Men bara när ljuset är tänt.
 22. Jag har två Palythoaförgiftningar efter det att jag visste hur giftiga de är. Och bestämt mig att aldrig hålla dem över vattenytan. Jag har kört ungefär 55000 mil med bil utan fara. Några tillbud men aldrig så mycket att bilen behövts repareras.
 23. En vikt på 1.022 är nära gränsen för många koraller. Jag skulle köra med saltvatten i ATO:n tills det är uppe i 1.026 eller tydligare 3,45% eller 3,5%. Men försök att hålla kvar de andra värdena där de är nu. Korallerna ser precis likadana ut som de gjorde hos mig när nitrat och fosfat samtidigt slog i noll. Jag skulle försöka höja flödet till 5- 10 cm per sekund förbi stenkorallerna så de får lättare att ta upp näring och göra sig av med överflödigt t.ex syre. Testa att smula några flingor mat så ser du hur snabbt vattnet rör sig förbi korallerna. Euphyllia och Xenia är nöjda med 1 - 5 cm/s men vill helst ha växlande riktning på flödet.
 24. Det viktigaste är att inget av utrustningen hänger sig. Gör en lista med alla pumpar, är det luft i skummaren, är temperaturen rätt och är ljuset tänt på dagen - släckt på natten? Är det vatten till ato:n? Ett vanligt sätt att krascha kar är att mata för mycket t.ex om akvarievakten missat att mata en eller två dagar och häller i all den maten på en gång så att det inte skall synas efteråt.
 25. Jag skulle inte säga att allt är lugnt. Vi har haft för många förgiftningar nu för att kunna säga något sådant. Om karet spricker eller en slang hoppar eller ett barn slår med en hammare på framrutan (ja det har hänt) riskerar du hela familjens hälsa.