Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

stigigemla

Hedersmedlem
 • Antal inlägg

  15 010
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  15

Allt postat av stigigemla

 1. 1 liter kolsyrat vatten räcker till mer än 2000 liter karantänvatten. Släng transportvattnet.
 2. Jag kör lite saltvatten i min sodastream. Sedan är det bara att blanda med karantänvattnet tills pH stämmer. Jag håller fiskarna i hinkar med genomluftning tills pH stämmer skapligt. Jag justerar salthalten i karantänen så den stämmer och då behövs ingen inkoppning.
 3. Jag har sålt ett antal par. Hanen är avsevärt mindre än honan. De är betydligt aggresivare än percula och ocellaris så minst 1 meter kar.
 4. Originalartikeln: https://www.advancedaquarist.com/2004/4/chemistry Men kan behöva klistra in länken ett antal gånger för att den skall fungera.
 5. Jag får bara upp bloggen. Jag kommer inte fram till artiklar och kan inte söka.
 6. Vi skall väl hedra dem som hedras bör: http://reefkeeping.com/issues/2006-02/rhf/index.php Detta är från 2006 men det fanns en tidigare artikel på Advancwed Aquarists men tyvärr är den sidan såld och borttagen från nätet nu.
 7. Jag skulle fixa en värmare utan termostat. Sedan sätta den i ett litet akvarium och låta temperaturen gå upp till 40 grader. Sedan är det bara att fylla karet med sten och låta den ligga ett dygn i över 40 grader. Då är Anthelian + alla maskar och kräftdjur i stenen döda. Bara att lägga tillbaka den stenen i stora karet och fylla upp karet med ny sten igen. Efter en vecka eller två bör du vara klar.
 8. Jag skulle börja med 3 eller 4 timmar ljus om du inte kan dimma ned intensiteten.
 9. Jag har kört med natriumkarbonat i ett akvarium i lite över ett år nu. PH ligger ungefär 0,2 enheter över tidigare värden. Jag har tillsatt flera doser under natten så pH har varit uppe i 8,2 ungefär när ljuset tänds. Sedan har pH börjat stiga på grund av korallernas fotosyntes så där var ett ögonblick med konstant pH och jämvikt. När ljuset släcks får vi efter en stund ett ögonblick med konstant pH innan pH börjar sjunka. Det är alltså samma pH svängningar som om vi hade bikarbonat i stället för karbonat. Skillnaden är att när ljuset är släckt stiger pH lite för varje dos natriumkarbonat som görs. Och den viktiga skillnaden är att korallerna växer lite fortare. Använd inte natriumhydroxid! En så kraftig lösning är direkt frätande på huden och de flesta kläder. Ett stänk på ögat ger omedelbart en skada. Man skall givetvis omedelbart skölja ögat med rinnande vatten för att begränsa skadan men den kommer snabbt. Även Natriumkarbonat är frätande på ögon men mycket långsammare.
 10. Mandarinfiskarna äter inte putsarräkor. Alla Synchiropus är säkra och ocellatus + stellatus är de som är lättast att vänja vid akvariemat.
 11. 151-720 liter

  Jag undviker att skrapa kalk med rakblad då det lätt blir repor. Ättiksprit eller citronsyra och sedan en skursvamp utan slipmedel.
 12. Det klarnar om 3 dagar ungefär och det händer plötsligt när du inte ser det.
 13. Det viktiga är att hålla ett konstant värde. Allt mellan 6 och 10 går säkert bra men jag rekommenderar ungefär 8. Med höga värden brukar det fälla ut kalk i pumpar och annat. Med låga värden är det risk att det blir för lågt.
 14. Du bör börja med några fiskar nu. Koraller mår inte bra av att svälta. För ett stenkorallkar rekommenderar Red Sea lägre kH. Nitrat och fosfat här är riskabla minivärden som du inte bör gå under. 1- 10 och 0,04 - 0,1 är lämpligare. SPS DOMINANT|RECIP Red Sea Salt Recommended weekly water change of 10% RECOMMENDED MAIN WATER PARAMETERS Salinity 35 ppt 1.025@25°C Calcium 430 ppm Magnesium 1280 ppm Alkalinity 8 dKH Nitrate 0.25-0.5 ppm Phosphate 0.01-0.02 ppm
 15. 151-720 liter

  Låter bra.
 16. Det skall finnas en del gyltor som äter dem. Om man krossar kanelbullen äter nog alla gyltor dem + en hel del annan fisk. Jag använder en gamma sidavbitare.
 17. nano

  Blås bort det.
 18. Clownfiskar är odlade och då finns det en risk att det är en missbildning. Oftast beroende på en brist av något i fodret men det kan också vara inavel. Det kan också vara en parasit och i så fall brukar fisken andas betydligt snabbare än de andra. Det finns tre olika typer av parasiter det kan vara. Encelliga parasiter där Brooklynella är vanligast följd av Cryptocaryon. Botas lättast med tank transfer method. Finns inte i odlingen av clownfisk men den kan ha blivit smittad i affären. Parasitära copepoder. Sällsynt och botas lättast med någon form av koppar i vattnet. Koppar förgiftar alla skaldjur, kräftdjur och blötdjur så separat akvarium. Parasitära maskar. Botas lättast med speciell medicin mot maskar. I nödfall går det att använda avmaskningsmedel för hund o katt.
 19. nano

  De vill ha lite ljus och lite stödmatning.
 20. Nej trivs de inte så släpper de från stenen.
 21. Aiptasia dör på ett dygn i 40 grader. Det överlever åtminstone en del av bakterierna. Men knappar skulle säkert lämna gift vid den temperaturen också. Maskar dör och de är nyttodjur. Jag har en doppvärmare utan termostat jag sätter i ett 50 liters kar med saltvatten när jag vill döda glasrosor.
 22. 151-720 liter

  Sinularia dura och de röda skivorna. De blå skivorna däremot färgar bäst i mycket ljus.
 23. Hur många doseringar gör du per dygn?
 24. Hemma kör jag 2 dunkar bikarbonat och 1 med dubbel koncentration kalciumklorid och en dubbel koncentration mineralsalt. Doserpumpen har 4 kanaler så det passar precis.
 25. Jag har aldrig sett produkten så jag kan egentligen inte säga något. De flesta aktiv kol brukar ha angivet hur stor yta per gram de har, hur de skall doseras och hur ofta. Men här vet jag inte. Standard dos är väl ofta 50 g per 100 liter.