Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

stigigemla

Hedersmedlem
 • Antal inlägg

  14 634
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  12

Allt postat av stigigemla

 1. Har den taggar på utkanten av skelettopparna är det en Lobophyllia. Det har inte Symphyllia. Borde alltså vara en Lobophyllia flabelliformis.
 2. Kör du med mineralsalt? Balling light utarmar kalium.
 3. Ja mot gult men den blir ljusare också. Euphyllia är tydligare vid nitratbrist de bleknar i allt.
 4. Det är den rödlila som det syns mest på. Den gröngula reagerar mer på nitratbrist hos mig.
 5. Skall du ha karet som fiskkarantän är det bättre med mindre ljus. 10w led är nog idealet. Gärna mindre första dygnet.
 6. Hos mig förbrukas inget kalium. Kaliumupptaget är ungefär lika stort som fosforupptaget och fosfor klarar sig bra med en halt på 0,06 ppm totalt (organiskt + oorganiskt omräknat till fosfat) Kalium utgår från 400 mg/l vilket är nästan 7000 gånger mer så där lär man knappast kunna mäta förbrukning.
 7. Rowa rekommenderar ju att man sköljer i osmosvatten tills alla småpartiklar är borta. Då skulle ju järnklorid försvinna. Jag skulle inte använda det i en fluidiserande reaktor då det finns rapporter om att partiklar som gnags loss hamnar i sidolinjeorganet eller näsporerna hos fiskar och orsakar inflammation. (HLLE)
 8. Det mesta av de koraller vi har kommer från "koralltriangeln" dvs Indonesien, Filippinerna och stora Barriärrevet + en del andra öar i området. Där är salthalten ungefär 3,45% så det stämmer bra. Men du kan ju roa dig med att leta upp innehållet i Röda havets vatten och bli förvånad över resultatet. Det är verkligen inte bara salthalten som skiljer sig.
 9. Jag skulle tro att det gäller en äldre utgåva av jodtesten. (Eller kanske nyare än den jag har). Varje gång jag plockar i den svenska bruksanvisningen i tester kollar jag att den stämmer med den engelska och tyska som är med. Ett problem med testen är att färgerna är extremt svaga. När det gäller jodföreningar i akvarier är det mycket vanligt att man mäter 0 vilket inte behöver vara allvarligt. Så länge det är ett dagligt tillskott (t.ex genom nori- alger) brukar korallerna färga bra. Men jag brukar dosera upp 0,06 ppm jodid när jag mäter noll. Det brukar hända när jag reagerat på att Seriatopora hystrix bleknat lite. Och när jag doserat ger testen utslag. Seriatoporan är en av de koraller som reagerar mest på jodbrist eller tillskott men även t.ex röd Acropora hyacinthus. Färgomslaget brukar synas inom ett dygn efter tillsats och vara fullständigt efter 2 dygn.
 10. Det finns kloridtester. Varför inte prova det?
 11. Den sista bör vara en vermetid. Tentaklerna på dem kan irritera koraller så jag brukar ta bort när de blir för många. Antagligen var den där först och korallen har vuxit över den. De fäster inte på levande korallvävnad så jag brukar få dem i kanten av korallens fotskiva.
 12. Jag för min del tror mer på att chemiclean påverkat korallerna. Nummer två gifter som frisatts från döende cyano. Först som nummer 3 kommer GFO för mig.
 13. Det kanske kan vara nematoder. Det finns en hel del fiskar som äter dem. T.ex gyltor och sjökockar. Eller Cirrhilabrus, Halichoeres, Pseudocheilinus och Synchiropus borde ta dem.
 14. nano

  Jag tror snarare att det är 1% av Asterina som äter koraller. Gråvita bör vara ofarliga. Gråvit med röd prick mitt på ryggsidan är tveksam. Mörk gråblå äter vissa koraller. Om en Asterina klättrar på en korall som har polyperna ute städar den bara. En korall som det äts på drar in sig.
 15. Några mindre kommentarer. GFO = Granulated Ferric Oxide = 3 värd järnoxid. Alltså inget produktnamn. (2 värd järnoxid borde heta ferrous oxide). Jag har lärt mig att ur träaska utvinner man pottaska = kalium och alltid trott att det var grunden för de tvättande egenskaperna. Det fick jag lära mig i skolan.
 16. @Dimorb: Alternativ 2. Det vore av värde för alla som använder Grotechs kol att få veta om det skall sköljas före användning.
 17. Nitrat 50 är problem för vissa koraller och snäckor.
 18. Nu blir jag riktigt nyfiken. Eftersom kolet lämnade mycket fosfat i första försöket undrar jag givetvis: Är det fosfat kvar i kolet? Kan du skölja lite kol och testa på nytt efteråt?
 19. Absolut
 20. Är kaffestrumpan gjord av papper eller begagnad? Jag tror mer på den än kolet.
 21. Jag mäter bara med kontakt mot glaset så att inget speglas mot glaset. Vattenytan kan man inte mäta mot för om ett lysrör speglas tycker den att det är varmt.
 22. Jag har en lång sprittermometer med upplösningen 0,1 grad och största fel +/- 0,2 som jag kollar mina andra termometrar med någon gång om året.. Använder bara IR termometer och hittills har de inte ändrat sig.
 23. Jag har i alla fall en kund som dödade en massa Montipora med järnbaserad remover.
 24. Puellaris och muralis tycker jag är ungefär lika bra på att upptäcka eller vilja äta mat. V. Wardii är lite bättre på att se kringflytande mat.
 25. Jag har kalkalgavlagringar i mitt stora kar som är upp till 4 cm nu efter 9 år. I ytavrinningen växte det fritt ett tag så nu får jag inte bort det. I vattenytan har det blivit 3- 4 cm på 2 år. Så för mig är det självklart att kalkalger är revbyggande.