Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

stigigemla

Hedersmedlem
 • Antal inlägg

  14 847
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  14

Allt postat av stigigemla

 1. För att provocera: Slanten verkar ju lyckas med sina NPS. Jag har svårt att tänka mig att tropiska skall vara så mycket svårare än våra vanliga svenska.
 2. Jag däremot är förespråkare för vattenbyten. Åtminstone de första åren man har salt.
 3. Första steget är alltid en doserpump. Jag avråder bestämt från mycket automatisering de första åren med salt. Man måste komma in i ett skötselschema och där ingår det det att hålla koll på djuren varje dag. Och värdena en gång i veckan. Med automatiken är det lätt att man slarvar och tror att allt bara löper på men när man blivit mer van att observera ser man små ändringar lättare innan de blivit för stora.
 4. Jag har alltid kört UVC på returpumpen. Det är bara att se till att flödet blir rätt för UVC:t.
 5. För mig ser den inte ut som en brassica i och med att skivorna brukar grena ut sig mot ändarna. Kallas ju finger leather (finns flera olika) på engelska.
 6. Tror jag också. Men fotot kan vara lurigt.
 7. Sjöstjärnor eller nakensnäckor eller maskar eller kräftdjur. (krabbor) Men eremiter som äter koraller har jag inte hört talas om. Sjöstjärnorna är lätta att se då de sitter och äter även under dagen. Nakensnäckor och kräftdjur brukar vara nattaktiva. Plattmaskar är en del nattaktiva. Runda maskar har jag haft sådana som ätit sig in i korallen och levt inne i korallen och bara gjort en springa för vattencirkulation. Men det kan finnas andra.
 8. 72 dagar är en myt. Det fick man fram genom att hålla pricken på en så låg temperatur så att metabolismen var så låg att den nästan dog av det. Förr hade offentliga akvarier 40 dagar. Med kraftig UVC har jag nu kört affären i ett antal år utan att ha sett en enda prick. Men gälmask och inälvsmask behöver man hålla koll på.
 9. För mig ser det ut som om den blivit bränd eller om något djur betat på den. Men det är små skador och Lobophyton är extremt tålig så det bör läka på en eller 2 veckor om vattnet är bra. Förutsatt att den inte får nya skador förstås.
 10. Jag tycker den ser mer ut som en Pachyseris rugosa. Se speciellt på växtsättet.
 11. Salthalten är inget problem för koraller. Det är minst lika salt i Röda Havet. Men vid hög salthalt behöver man högre värden på Ca, Mg och kH. Vad mäter du salthalten med?
 12. Om den växer som en skiva kan det vara Montipora danae om polyperna är 2-3 mm breda. Är de 1,5-2 mm kan det vara Montipora verrucosa. Bildar den grenar bör det vara capitata. Den har ungefär 2 mm breda polyper.
 13. Så har jag uppfattad det. De gör väl som jag går ut med en ficklampa när det är mörkt. Fast jag tar sniglar och inte snäckor.
 14. Filfisken lever inte på korallrev utan i sjögräsängar. Och glasrosor är inte koralldjur utan anemoner. Det finns minst 4 olika arter räkor som liknar pepparmintsräkor mycket och revsäkerheten är också olika. R2R har en tråd om dessa.
 15. 151-720 liter

  Om testern klarar kalibreringen (första steget i mätningen) bör den vara hel. Då är lysdioden och fotodioden som känner av färgen riktiga och det är ganska otroligt att den sista delen av programmet skulle lägga av när den första delen fungerar. Om du tar en droppe Blomstra eller Substral krukväxtgödning i mätkyvetten förutom saltvatten bör mätvärdet bli i storleksordningen 20 - 100 ppm P eller 60 - 300 ppm PO4.
 16. Koppar i rätt mängd dödar en hel del parasiter man kan få på fiskarna. Därför kan man använda det som medicin. Men det dödar också alla kräftdjur, snäckor och tagghudingar. Skulle man ha så hög kopparhalt som vid medicinering dör allt utom de flesta fiskar. Och sedan lagras så mycket koppar i inredningen att den är nästan omöjlig att få ren så pass att den går att använda på nytt.
 17. Salifert med fler koppartester är gjorda för att kolla kopparhalten vid medicinering. Det är flera hundra gånger mer än vad man vill ha i ett revakvarium.
 18. Det är nog 10 år sedan jag läste i någon tråd om att föda upp artemia till större storlek. Antagligen på Reef Central. Eller i en akvarietidning ännu tidigare. Andra länkar: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/j.1749-7345.1990.tb00947.x som jag inte kommer åt. https://www.wikihow.com/Raise-Brine-Shrimp En annan mat man använt förr är äggulepulver (diskusodling) men i detta fall tror jag mer på att testa normal hönsäggula. Det är en emulsion från början och går att späda ut med vatten. Det finns en chans att det funkar så det är värt att prova.
 19. Vanlig bakjäst är ungefär 4 mikrometer och ingår i några kommersiella korallmatpreparat. Det går ju att odla artemia på det så det kunde vara värt att prova.
 20. I mitt stora system reagerar korallerna positivt på omrörning av sanden med följande grumling. Tillsatser med Ballingmetod och pH 7,8 - 8,0 ungefär. I mitt 250 liters där jag kör en komplex 2 - komponentmetod med en hel del natriumkarbonat och har pH 8,0 till 8,4 ungefär är polypexpansionen mycket större normalt och där ser jag ingen säker skillnad.
 21. kallvatten

  Amerikanska = punkt som kommatecken, kommatecken som tusentalsavdelare. Den höga kiselhalten är en förorening från sötvatten. I övrigt ser allt bra ut i mina ögon.
 22. + något mer...
 23. Nej det får man inte göra. Men det är inga problem. Din elektrikerkompis loser det.
 24. Här är bruksanvisningen men tyvärr bara på tyska. https://www.faunamarin.de/anleitungen/SeaFanManual-DE.pdf
 25. Ja det var så jag uppfattade det.