Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

stigigemla

Hedersmedlem
 • Antal inlägg

  15 084
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  20

Allt postat av stigigemla

 1. För kameranördar: Sensorn i kameran är inte justerbar för olika färgtemperatur. Den justeringen sker efter fotograferingen i en dator antingen i kameran eller i persondator med ett bildbehandlingsprogram. Bilden i kameran tas upp med en säkerhetsmarginal på "ljusare än vitt" och "mörkare än svart" i rött, grönt och blått. När man sparar i JPG använder man 8 bitar i varje färg i kameran (256 steg mellan vitt och svart) och kan då justera dem genom att färgtemperaturinställningen kan justera känsligheten för varje grundfärg. Men detta sker i den redan sparade bilden. När man justerar färger på bilder sparade i JPG utgår man från 8 bitar och tar bort lite i det ljusaste eller mörkaste området i varje färg. Kvaliten på bilden försämras alltså. När man sparar bilden i RAW sparar man sensorns hela dynamiska område och kan då ta bort en eller flera bitar i varje färg innan det dynamiska området blir mindre än 8 bitar. På den bifogade bilden kan man se det dynamiska området för en äldre och en nyare kamera för olika känslighetsinställningar. Jag har fotograferat en del med 600: an och den har god kvalitet på bilderna till och med 800 ISO om färgtemperaturen inte är för långt från vanligt solljus. I blåljus får man sänka känsligheten en del för att få bra resultat. Om man minskar upplösningen på bilden kan man höja känsligheten på kameran. Ett bra bildbehandlingsprogram tar den gemensamma informationen från flera pixlar och lägger ihop. Den del av bruset som då är olika i pixlarna nollas bort. Se bifogad bild och det finns mycket mer info på siten: https://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Canon-EOS-77D-versus-Canon-EOS-600D___1156_692
 2. 151-720 liter

  Synchiropus occelatus har alltid rensat plattmaskar hos mig. Men om hexataenian låter den vara är 50/50.
 3. Stjänmuränan blir stor och behöver mycket mat så minst 500 liter kar och rejäl skummare behövs. Dessutom får du räkna med att byta rätt mycket vatten om koraller skall må bra. En stjärnmuräna på 50 x 5 x 7 cm eller 1,5 kg är lika mycket fisk som 50 fiskar på 2,5 x 1,5 x 10 cm eller 30 gram. När det gäller vattnet rekommenderar jag en osmos för att ha riktigt bra vatten som en utgångspunkt. De flesta saltsorter som säljs i dag är bra. För att mäta salthalt bör du ha en refraktometer. Det säljs en del svängarmsmätare som har väldigt dålig tillförlitlighet och man alltså bör undvika. Temperaturen på vattnet bör vara mellan 25 och 27 grader. Oftast har man 2 doppvärmare så att inte akvariet blir för varmt om en termostat hänger sig. För att hålla koll på vattenvärden behöver du tester. Karbonathårdhet (kH), Kalcium, Magnesium, Nitrat och fosfat är de viktigaste. Läs gärna: Oceanakvarium.se Saltvatten Vattenvärden. För cirkulationen använder man oftast Streampumpar. Ungefär 30 x vattenvolymen per timme brukar vara lagom. Tunze är det fabrikat som har störst tillförlitlighet. Skummaren håller ned näringsvärden och håller vatten syresatt. Jag rekommenderar ungefär en akvarievolym i luft per timme. Räkna med att du bör ha ungefär halva akvarievolymen i watt LEDbelysning för krävande koraller.
 4. Vatten, cirkulation och ljus är grundkraven för saltvatten. Djuren bestämmer vad du behöver investera i de 3 kategorierna. På min hemsida (Oceanakvarium.se under rubriken "Saltvatten" finns artiklar om att starta akvarier och driva dem.
 5. Jag tycker den mer ser ut som en plattmask. Såväl plattmaskar som nakensnäckor är nästan alltid näringsspecialister. Har de kamouflagefärg lever de antagligen som parasit på djur med just den färgen.
 6. 721-1199 liter

  Det finns flera olika arter som är svåra att skilja mellan. Jag satte dem i ett kar med olika mjukkoraller. Efter ett dygn såg jag att mina Zoanthus var försvunna. Då satte jag i en liten sten med några Zoanthus på och inom 20 sekunder satt alla 5 där och åt. Palythoa rörde de inte. Och inte heller de vanliga mjukisarna. Det var inga stenkoraller i karet.
 7. 721-1199 liter

  Jag skulle köpa några Halichoeres i stället. De äter inte koraller. Jag har inte prövat dem i korallkar men hos mig åt de Zoanthus direkt men rörde inte glasrosor.
 8. De största problemen med billiga Kina UVC är att de är inte lika energieffektiva som de bästa saltmärkena och att plasten fräts upp av UV- strålningen. 24 w borde klara 800 liter i timmen ungefär och räcka till för kar upp till 400 liter ungefär.
 9. De fungerar. Men liter- och flödesangivelserna stämmer inte för saltvatten.
 10. Det saltet som innehållit minst magnesium när jag testat är Instant Ocean. 1270 vid 3,45%.
 11. God idé. Alla som jag känner med algreaktor är nöjda. Jag ser däremot ett problem med kylningen av lysdioderna på en del vilket kan påverka livslängden.
 12. Det är många parasitmaskar som har värdväxel. Den omtalade fiskbinnikemasken har cyclops, vissa sötvattenfiskar och människa som värdar. Om det är mask som är problemet är det mycket möjligt att det är en art som inte går på andra fiskar. Att den drabbar vissa fiskar och inte andra kan bero på att mellanvärden saknas i vissa kar. Om det nu beror på en mask. Det kan också vara näringsbrist. Det finns 2 tänkbara sammanhang där. Det ena är att djur som är näringspecialister kan bryta ned ämnen som det är mycket av i kosten. Det kan i så fall betyda att de behöver mer av dessa ämnen än andra djur. Det andra är att genom att de kan tillgodogöra sig vissa ämnen som det är ont i deras kost om kan det bli för mycket av dem i en "normal kost".
 13. Vänta med att skaffa mer fiskar tills värdena är stabila på en bra nivå. Det blir ju svårt att mata mindre med fler fiskar. Det bästa är om vattnet får stå ett dygn efter det att det är blandat. Har du inte 2 50 liters dunkar blir det väl varannan dag.
 14. Det behövs ungefär 15 st 10% vattenbyten för att få ned nitrathalten till 10 ppm. Troligaste anledningen är övermatning. I och med att det redan är en bakteriebeläggning i karet avråder jag från att använda kolkälla som t.ex nopox.
 15. Det kan vara den höga nitrathalten som dödade korallerna. Det är dags att byta en massa vatten.
 16. Tråkig felöversättning. Blackworms i USA är inte svarta mygglarver utan en mask. Se här: https://animals.mom.me/raise-blackworms-1973.html
 17. Den svarta beläggningen på stenarna ser inte rolig ut. På bild 1 ser det ut som en bakteriefilm. Jag skulle direkt sluta med all korallmat. Det räcker fullständigt med det som fiskarna skiter. Vad är dina vattenvärden?
 18. Det kan ju vara att du aldrig lät den finna sin plats. Det kan ta mer än en vecka för dem att vänja in sig vid ett nytt kar eller en ny plats. Det är bäst att börja i svagt ljus. Enligt min erfarenhet går de sällan bra i vatten under 1 ppm nitrat. De behöver även lite PO4.
 19. Frysta är nog ingen idé. Men Tubifex var vanliga i sötvattensaffärer förr och är ganska lika så det kan man prova. De är lätta att odla. Finns vilda i Sverige så det är nog möjligt att leta upp några till en startkultur om du inte hittar i affärer. Whiteworms är enkyträer. Brukar man hitta i komposter om du inte hittar någon sötis som odlar dem.
 20. Jag köper inte in dem. Kommer de inte till affärerna har vi inga att ta livet av. Det finns fjärilsfiskar som är lättare att sköta likaväl som det finns de som är ännu svårare. Det är inte bara pincetten som vi behöver fundera på innan vi köper.
 21. Jag har hittills inte sålt en enda. Men när du nu har den skulle jag sätta den i ett kar utan inredning och med ren botten. Turnover på 3- 4 x genom UVC. Skrapa botten så fort du ser aning alger. Mata med musslor på halvt skal och annat frysfoder. Kolla på nätet hur lång livscykeln är för de parasiter du misstänker och håll fisken i det karet minst 2 gånger den tiden.
 22. Det finns ett antal fiskarter som inte är lämpade för våra revakvarier. Det bästa sättet att inte låta dem dö är att inte köpa eller sälja dem.
 23. Det finns en orsak till att Prazi är receptbelagt. Varför inte acceptera svensk lag och praxisen att aldrig medicinera utan en diagnos.
 24. 151-720 liter

  Jag tror inte Caulastrea tar phytoplankton överhuvud taget. Handmata med fryst artemia eller mysis högst en gång i veckan i stället. Matar du vid släckning kan du träna den att äta tidigare och tidigare undan för undan.
 25. Var köper du 12% väteperoxid? Eller hur blandar du till den?