Gå till innehåll

Barth

Medlem
  • Antal inlägg

    54
  • Gick med

  • Senaste besök

All aktivitet

  1. Spännande med krabbtaska och paddtorsk! Det är två arter jag inte vågat ha, pasdtorsken är ju mest en mun med lite fisk runt Min filosofi har ändå varit att prova, och om inte annat så är det ju nån som blir mätt och glad (som nakensnäckan och tångsnärtan)!
  2. När man pratar om trollen.. Tänkte precis kolla in och se om det hänt något och så är det första inlägget på ett år Lysrampen har jag aldrig upplevt några problem med, men skadar definitivt inte att ha den jordad, anbefalles snarare. Troligen som du säger inducerade spänningar. Möjligt att plastbrickor mellan drivarna och chassit skulle kunnat ta bort det? Nåväl, kul att se att favoritfisken fortfarande lever! Vore skoj med fler bilder även om det inte är sånt du vill skylta med För min del har jag en ny hobby sen 1/11 nu, samma typ som du skaffat sist vi sågs. Hade varit kul att ses, misstänker att jag är skyldig dig lite djur
  3. Glöm för övrigt inte att lägga något under nya akvariet, min dammduk har räddat parketten hela sommaren igen! Jag tror dessutom att jag har haft problem med indunstning under sommaren, känns som att det är mycket mer vatten nu än i början på sommaren, så snart är det väl läge att göra ett vattenbyte och kolla salthalten.
  4. Lycka till! Hör av dig när du vill ha påfyllning, eller om du har vägarna förbi Gbg någon dag!
  5. Skummares kommer ge ganska bra värmebidrag! All Ulf som passerar igenom kommer värmeväxlas totalt med karet.
  6. Känner faktiskt inte till tävlingen, kanske hänger för lite här Bilderna är faktiskt tagna med en iPhone 4s, har testat lite med en ganska bra kompaktkamera, men bäst resultat lättast ger telefonen.
  7. Har idag lagt ner lite möda på karet, bland annat gört rent kylar-radiatorn till karet. Detta gör jag med blåspistol och dammsugare. Ett tips till alla er som använder kylare är att se över kylaren och göra rent den med jämna mellanrum, dammet som sätter sig i radiatorn minska kylarens effektivitet avsevärt! Bifogar lite nya bilder! Skålsnäckan är en klar favorit!
  8. Jag har iofs en blå filtermatta i sumpen för att reducera partikelmängden också. Vattenbytet har jag designat så att jag har en trevägsventil efter returen (via kylaren) upp till karet, denna kan jag rikta så att bara sumpens innehåll cirkuleras genom kylaren. Så när jag gör vattenbyte så stänger jag av systemet, riktar om ventilen, tömmer sumpen, i med nytt vatten i sumpen, startar cirkulationen. Därefter väntar jag tills det nya vattnet i sumpen har samma temperatur som uppe i karet, då börjar jag portionera upp det i tanken genom att ställa om trevägsventilen så jag skickar upp ca 20-30 liter i taget med kanske 10 minuters mellanrum sen gradvis mer tills jag känner att det är klart, på detta sätt chockat jag inte invånarna om det skulle diffa lite i temp eller salthalt.
  9. Tångsnärtan är tyvärr både svår att hitta och fånga, men det är nog min absoluta favoritfisk. Säreget utseende och lagom aktiv med egen personlighet. Jag har en ganska rejäl skummare och dito kylare. Matning och skötsel har varit eftersatt sen slutet av februari då jag gjort mitt examensarbete i Sthlm. Sambon har dock matat lite nån gång i veckan. Fungerar förvånansvärt bra, men börjar kännas dags att byta vatten!
  10. Tack! Jag vet inte om jag ska vara ärlig däremot vet jag att sjöborrarna mumsat i sig av valthornssnäckornas äggsamlingar.
  11. Hittade precis en nakensnäcka i sumpen, som dessutom höll på att lägga ägg! Nu blev jag glad, så jag bjuder på ettor bilder till! Neptunsnäckorna lägger för övrigt flitigt med äggsamlingar också.
  12. Tänkte bjuda på en liten bild på en av mina firrar såhär på kvällen.. En söt liten tångsnärta är vad det är.
  13. Mikoto: Det vi kallar "kalk" och använder i återandningsapparater (rebreathers) är bra mycket mer komplicerat än så. Reuben: Jag har massa rb-kalk liggandes, hör av dig om du vill ha lite. /Stefan
  14. Kul att du uppskatar karet! När jag dyker för att fånga djur så har jag först och främst alltid med mig ett spann med tätslutande lock. Detta öppnar jag och ventilerar ut ytvattnet när jag kommit ner på djupet. Detta främst för att ha djupvatten att transportera djuren i. Djuren jag fångar hamnar antingen i spannet eller någon fångstkasse, lite beroende på flyktbenägenhet och skörhetsgrad. Jag brukar ofta ha med mig flera fångstkassar, tex dumt att blanda en 5kg sten med dödmanshand på tillsammans med smådjur. Att ha fiskar och leddjur i fångstkassar är inga problem. Dock plockar jag alltid ur dom till ett spann så snart som möjligt, ofta kan man få lägga några minuter på att trassla loss djur som hakat eller nypt sig fast för att få loss dom utan att skada dom. Leddjur vill jag inte påstå är känsliga för tryck, däremot kan vissa fiskar ha problem med simblåsan. Dock gäller det att hålla rätt temperatur hela vägen. Det är lättast med kylklampar och lite finkänsla. Ska försöka lägga upp några bättre bilder, karet ser riktigt fint ut just nu..
  15. Spännande! Tror rätta vägen att gå är en riktig kylare även om du vill ligga på 18 grader!
  16. Så, nu har trollkrabban fått nytt hem! Jag har tänkt försöka ändra inriktning mot att försöka hålla fler trollhumrar av olika arter och inte så rovgiriga djur. Har idag också lyckats fånga och fota några av de plankton som kryper på framrutan på sina ställen. Min gissning är Copepoder av något slag. Någon som har koll?
  17. En lite nyare invånare som jag är glad för. Skall tydligen vara svårfångad, men nu har jag två
  18. Som vanligt blir det lite lång tid mellan uppdateringarna, men här kommer lite nyheter: Trollkrabban har ömsat skal. Jag såg bakkroppen uppsvälld som en ballong och tänkte "den kommer ju att spricka", det var just det som tydligen var meningen. Krabban är nu mycket större och har en enorm kross-klo. Dessutom har den lite rödare och tjusigare färg. Den har varit ganska passiv de veckor som gått sen den ömsade. Har introducerat två nya anemoner av ganska ansenlig storlek. Jag tror dessa är Urticina Eques, men är inte säker. Jag får låta nån av mina marinbiolog-vänner komma och ta en titt. Börjar bli en ganska ansenlig samling av anemoner. Tror jag har sex olika arter för tillfället. Jag har tyvärr haft en del kondensproblem. Självklart mellan glasen på just de två sidorna som man vill kika in genom. Den lilla rutan är definitivt läckage i, men den stora kan vara fukt som varit bunden i neoprene-listen som ligger som distans. Jag skall vid tillfälle blåsa rutorna igen, det bör hålla åtminstonde 3-4 månader. Även på utsidan av dubbelglaset har det tidvis varit kopiösa mängder kondens. Detta har visat sig när det ösregnat under de varma dagarna som varit. Jag har nu lånat en avfuktare som jag kör när det blir minsta kondens på utsidan. Dessutom har jag haft några oisolerade entums-slangar till och från kylaren som det kondenserat en hel del vatten på, men nu har jag fått tummarna ur och isolerat dessa. En viktig lärdom som jag dragit är att det var en ytterst smart idé att lägga en damduk under hela alltet. Den är uppvikt i bakkant och inspirerad av diskmaskinsunderlägg. Detta har räddat parketten! Vidare så fångade jag för ett tag sen en Rödnäbba i vad jag gissade var ett mycket tidigt stadie av könsbyte. Mitt antagande verkar vara korrekt då Rödnäbban alltmer blir blåare och börjar få annat mönster, så snart är "hen" (för en gångs skull vettig användning för det pronomen) en Blågylta! Flera andra djur har kommit till, vissa som på gott och ont fått agera foder. Men jag har fler pelagiska fiskar nu. Förutom torsken har jag nu även en sej och en lyrtorsk. En imponerande solstjärna har fått komma hem till akvariet, och hittills har jag inte sett några tecken på den rovgirighet som den är tillskriven. Om det är någon sjöstjärna som varit rovig i mitt akvarium är det kuddsjöstjärnorna som under mina tre veckor iväg under sommaren ätit upp varenda dödmanshand. Nu har jag som tur är hittat en stor fin sten med massor av dödmanshand, och det bör gå att ha dom samtidigt bara man är vaksam och lyfter bort sjöstjärnorna när dom blir för närgångna, dom verkar inte så snabba på att hitta dödmanshanden.
  19. De enda djur som jag har märkt som drabbas av tryckminskningen är stensnultrorna som jag plockat på ca 20-25m djup. Dom har haft problem med överfull simblåsa och legat på rygg, men dom simmar mot botten och kilar sig in under nån sten eller så, och efter nått dygn är dom på banan igen.
  20. Ja, Jonas, du sitter på rätt information, det är Strömstad Visst är det Acesta Excavata (Limamusslor). Tre stycken fick jag tag på, och det är nog dom som jag är absolut stoltast över i akvariet. Förutom att dom är underbart vackra så flyttar dom på sig, och har en stor tunga som dom sträcker ut för att känna på omgivningarna. Fram tills nyligen trodde jag att dom bodde på 80-90 meter, men dessa hämtade jag redan på 50m djup. Det är (på gott och ont) tre ganska små exemplar. Ett gäng kuddsjöstjärnor blev det, och dessutom några knallgula Henricia-stjärnor som är fanastiskt fina och lyser upp. Trollkrabban har plockat sönder en hel del djur för mig. Mest småkrabbor och sjöstjärnor, men även ett par fiskar. Jag har inte riktigt bestämt mig för om jag skall ha kvar den framöver, men just nu får den vara kvar. Den är otroligt häftig, men "kostar" lite att ha. Den brukar kunna plocka runt och stöka lite i akvariet. Just nu har den fått lägga band på sig (eller rättare sagt jag gjorde det = gummiband på klorna), då jag inte vill bli av med några av nytillskotten. Den försöker pilla av banden ibland, men jag tror inte det går någon nöd på den då det finns gott om man att filtrera samt att den plockar upp lite svampar och sånt som den tuggar på. Fördelen är att den inte kan nypa tag i extremiteterna på andra leddjur och att den har väldigt svårt att fånga fisk Sjökocken verkar trivas hittills, dock så har den gömt sig i stenröset senaste dygnet. Längtar tills den kommer fram igen, riktigt vackra färger.
  21. Tack! Det är en stor del av drivkraften för mig att kunna dela med mig av det svenska djurlivet under vattnet till fler. Dom flesta verkar ha uppfattningen att det bara är "grått och trisst" i våra vatten.
×
×
  • Skapa Ny...