Jump to content

tiomm

Stödjande medlem
 • Content Count

  279
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

25 Good

About tiomm

Profilinformation

 • First name
  Mikael
 • City
  Stockholm
 • Stödjande medlem t.o.m
  2019-12-22
 • Antal år inom saltvatten
  Sedan 2011
 • Akvarievolym
  300 liter

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. tiomm

  Alveopora ?

  Alveopora är inte skadlig för andra djur så länge den inte är i direkt kontakt med andra koraller. Då bränner de varandra. Det största problemet med Alveopora är att hålla den vid liv. För några år sedan var det väldigt svårt, nu rapporterar vissa att man med bra foder (Reefroids) och rätt spårämnen (manganese) lyckas hålla dem vid liv under längre perioder. Lycka till!
 2. tiomm

  Visa upp er senaste helbild

  Förra karet sprack. Så jag sålde alla koraller och började om. Hoppas att jag får mer tur med detta.
 3. tiomm

  Mat vs Nitrat

  Låter konstigt att du har så högt nitrat med tritonmetoden. Hur är ditt refugium belyst och hur länge? Jag kör en relativt tafflig led-belysning på mitt, så behöver ha tänt i 16-18 timmar/dygn (triton rekommenderar max 12) men det håller nitraten nere runt 2. Om det klättrar uppåt så ökar jag bara belysningen till 24 timmar tills det klättrat ner igen. Och då matar jag minst en kub frysmat per dag i mitt 200-liters med 6 fiskar.
 4. tiomm

  Kickstarta 100% död sten

  Helt rätt! Och visst är det mer attraktivt att kunna bygga stenformationer med cement och torr sten utanför karet. Men om du redan har alla koraller så kan man väl tänka att de kommer föra med sig glasrosor/sporer in i det nya karet? Det enda jag noterat vid uppstart med död sten är att vissa sorter (Caribseas Life Rock t.ex) läcker en del aluminium under en period. Så ha det i beräkning och gör gärna icp-tester under en period så du vet vad som kommer med stenen och hur det förbrukas. Real Reef Rock är snygg och porös sten som har varit problemfri för mig. Caribsea är mer solid och har inte alla små skrymslen och gångar som vi är vana att se i levande sten. Men de är snygga. Speciellt serien Life Rock Shapes som består av bågar och grottor. Billy Pipes på Youtube gjorde ett avsnitt om sin nya scape han gjorde med den stenen och det är snyggt och luftigt, med massa gömställen för fisk och bra ytor för placering av koraller. Så kolla in den. Marco Rocks Stax verkar också häftig eftersom den ser mer ut som legobitar än sten. Den är nog lätt att bli kreativ med
 5. tiomm

  Kickstarta 100% död sten

  Jag har startat med enbart död levande sten vid två tillfällen. Har provat olika startkulturer/program som t.ex. Red Seas Reef Mature Pro en gång och Microbelift Special Blend + Nite-Out II vid ett annat. Det är olika innehåll i de både så det går inte att göra en ren jämförelse. Red Sea inkorporerar t.ex. kolkälla (NoPox) medan Microbelift endast är bakterier. Men jag tyckte att Microbelift funkade bättre med gladare djur i förlängningen. Jag förstår vitsen med att försöka hålla sig pestfri så länge som möjligt, men 1,5 år sedan min senaste omstart med död sten så har jag i veckan upptäckt en ensam glasros på en sten. Helt enkelt, och som du själv förstår, så kommer det följa med både nyttodjur och skadedjur i fraggar och de små mängderna sten som korallerna du senare köper är fästa på. I mitt fall så misstänker jag att glasrosen kom med en ganska stor fragg Clavularia som jag köpte i somras. Det går att hålla efter populationen när det bara är en enstaka, men min poäng är att det aldrig går att skydda sig till 100%. Så min rekommendation är att du köper så mycket död sten som du kan leva med, följer en metod vad gäller uppstart, och eventuellt ympar in en näve bra levande sten samt lite macroalger efter nån månad. Resten kommer hamna i karet förr eller senare, vare sig du vill det eller inte
 6. tiomm

  Real ref rock

  Har kört uteslutande Real Reef Rock I flera kar under tre års tid. Det är bra porös sten. Men jag har börjat snegla på Caribseas Shapes sten. Man kan bygga riktigt snygga grejer med den stenen så jag rekommenderar att du kollar in den.
 7. Upplevde också att mina koraller såg bättre ut efter att ha övergett Balling för Triton. Har du några planer på att dosera aminosyror eller annan korallnäring?
 8. tiomm

  Po4 0. No3 0. KH 4.8. Vad göra.

  Vattenbyten ska definitivt räcka för att hålla KH, cal och mg i schack i ditt kar. Mitt bästa förslag är att byta till Red Sea Coral Pro salt som har höga nivåer av dessa ämnen. Du kommer få en topp när du byter vatten, men lps och mjukisar har i min erfarenhet inga problem med det. Körde mitt nano på 50 liter enligt denna modell och det mådde prima.
 9. tiomm

  Nero 5

  Jag tycker att du ska identifiera vilken typ av flöde du söker, eftersom flödet är olika beroende på de tre pumparna du nämner. Neropumpen går ju även att rikta något, medan Vortech skjuter rakt fram.
 10. tiomm

  pocillopora mår inte bra

  Började problemen med korallen innan du började dosera NoPox? För min del fick jag alltid problem med vissa koraller efter att jag doserat Nopox enligt högsta rekommenderade nivå.
 11. tiomm

  0-150 liter Mattias & Aleks 54L (Nano)

  Det är vanlig mattsvart sprayfärg som jag hade på utsidan. Väggen satte jag fast med silikon och om jag minns rätt var den 7-8cm djup. Det var precis lagom för att få plats med kinaskummare, värmare och ATO.
 12. tiomm

  0-150 liter Mattias & Aleks 54L (Nano)

  Körde en gång ett kar i samma storlek som jag byggde intern sump i. Tog en timma och allt som behövdes var en svart plexiglasskiva och en bågfil. Rekommenderar dock att man limmar bafflarna innan väggen sitter på plats. Det var ett helvete att göra i efterhand [emoji849]
 13. tiomm

  Stödmedlemmar 2018

  Swishade för några veckor sedan och har inte tagit emot bekräftelse eller lottnummer.
 14. tiomm

  PAR-mätare - Stockholm

  Finns här någon själ som har verktyg att mäta PAR i ett kar? (Rim pga juletider). Behöver hjälp att identifiera ljusintensiteten i mitt akvarium. Ersättning utlovas naturligtvis.
 15. tiomm

  Tips layout hörnakvarium

  Börja i andra änden och ta en funderare över hur du vill att korallerna placeras/synas i karet, och gör en stenformation som möjliggör detta.
×