Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

tiomm

Medlem
 • Antal inlägg

  243
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

12 Neutral

Om tiomm

 • Födelsedag 1984-05-14

Profilinformation

 • Förnamn
  Mikael
 • Stad
  Stockholm
 1. Skaffade nyligen ett begagnat kar på 120 x 60 x 40 cm i 12mm optiwhite. Skall vara tillverkat av Majornas Glas för ca 2,5 år sedan och stått tomt tills nu. Två dagar efter fyllning ser jag små ränder i silikonet, på insidan av karet. Det är synligt på en av långsidorna, ca 10 cm långt, mellan frontglaset och. Silikonet har också mörka fläckar i närheten av området. Jag har dålig koll på vad som anses acceptabelt vad gäller silikonskador och ber om råd. Är detta normalt och kan jag låta det vara? Karet står på en aluminiumställning med bänkskiva och akvarieunderlag mellan kar och bänk. Karet står i våg, från alla kanter och på diagonalen.
 2. Jag har bara upplevt problem med zoanthus när det varit trubbel med ljus (fel intensitet och/eller spektrum) eller gången jag fick zoa-ätande spindlar. Asterina sjöstjärnor kan ju äta på polyper och få en koloni att stänga sig, men knappast flera samtidigt. Jod är bra att hålla uppe om man vill ha god tillväxt men jag tror inte att brist på detta skulle få alla att stänga sig samtidigt utan att andra koraller reagerade. Dessutom är det toxiskt i höga halter och därför inget du ska tillföra om du inte vet att du ligger lågt.
 3. 0-150 liter

  Det är sådana här byggtrådar som gör att man vill börja skissa på nya kar
 4. Finns det någon räv som har en 28-30mm hålsåg för glas att låna eller hyra ut? Finns i Stockholm, men kan betala för frakt om någon kan tänka sig att posta. Skall göra 3 hål i mitt nya kar för GF till sump. 6mm glastjocklek.
 5. Jag har ett Yasha och har precis som ovan nämnt satt en bit blå filtermatta mellan de två avskiljarna i sumpen. Om du vill ha täckglas så finns det plexiglas på Clas Ohlson i 30x30 mått. Vet dock inte om plexin bågnar av värmen från lamporna. Förmodligen inte. 2 saker med Yasha't som jag dock måste nämna. 1) Det finns inget bra sätt att fästa en ATO. Så var beredd på att dagligen få fylla på med färskvatten. 2) Belysningen är riktigt klen. Det får bli enkla mjukkoraller om du inte uppgraderar den. Skulle rekommendera att du tittade på ett dyrare akvarium i stil med Aqua Medic Blenny Advanced eller Red Sea's nyare modeller. De kommer löna sig i längden.
 6. 0-150 liter

  Det är komplicerat och kräver disciplin. I många fall doserade jag 1 droppe istället. Höll inte på med zeo tillräckligt länge för att lära mig om det blev någon skillnad.
 7. 0-150 liter

  När jag körde zeo och behövde en halv droppe tog jag 1ml vatten och blandade med en droppe. Sedan hällde jag tillbaka hälften av blandningen i vattnet. Voilà.
 8. Det tar ju flera dagar innan de vaknar till. Om du köpte dem de senaste dagarna skulle jag be dig att avvakta.
 9. 151-720 liter

  Din fotografering blir bara bättre och bättre! Toksnyggt.
 10. Du behöver ta en slev och röra runt vattnet så gott som du kan tills att strömmen är tillbaka. Vattnet behöver vara i konstant rörelse. Se också till att dörrar, fönster och ventilation är stängda så att temperaturen i karet inte sjunker snabbare än nödvändigt. Om du fortfarande får varmvatten i kranen kan du fylla en petflaska med varmt vatten och stoppa ned. Det kan förhoppningsvis hjälpa till att hålla uppe temperaturen.
 11. stora rev

  Sådana här välskötta och vackra kar gör mig glad. Du har gjort ett strålande jobb!
 12. Att en pump står för all cirkulation i karet + retur från sumpen. Man kan sätta flera utblås från samma pump på strategiska ställen i karet och få mer skjuts i cirkulationen. Det kräver dock en starkare pump och det kan medföra oljud. Men det är vad jag hade tittat på. Ett tyst akvarium ska inte vara några problem.
 13. Skulle rekommendera ett skummarlöst closed-loop system som endast körs på en pump. Hänger man en riktigt tyst returpump i en lång bit silikonslang kan man nog lyckas med ett knäpptyst kar. Man blir lite begränsad vad gäller korallval pga låg cirkulation. Men zoanthus och gorgonier kan göra ett grymt kar.
 14. 151-720 liter

  Tack för det! Förstod att den skulle vara tyst, men det finns ju grader av tystnad när det kommer till pumpar.
 15. 151-720 liter

  Det ante mig. Tack!