Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

tiomm

Medlem
 • Antal inlägg

  250
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

14 Neutral

Om tiomm

 • Födelsedag 1984-05-14

Profilinformation

 • Förnamn
  Mikael
 • Stad
  Stockholm
 1. Jag körde med en PAR38 lampa i ett 30x30-kar för något år sedan. Det växte väl, men inte så snabbt. Min lampa köpte jag på eBay och var tillverkad för koraller. Om du vill komma billigt undan men ändå ha något som är tillverkad för ändamålet rekommenderar jag något liknande istället för att köpa en vanlig blå lampa och hoppas att det fungerar. https://www.ebay.com/itm/21Watt-LED-Coral-Reef-Light-PAR30-LED-Aquarium-Lights-E27-LED-Refugium-Lamp-Bulb/263357960601?var=563531846517&hash=item3d515b9199:m:mEv1eEN-zkEReklJ3N16zXQ
 2. Det kan jag inte ge något erfaret svar på. Jag har min enhet ca 50cm ovanför doserbehållarna och den dumpar sedan vätskorna rakt ner i sumpen. Har ingen slang efter pumphuvudet på någon utav dem. Skickat från min iPhone med Tapatalk
 3. Jag använder den sedan i somras och har inget att klaga på. Doserar på samtliga fyra kanaler och har inte upplevt några problem eller störningar. Det är också smidigt att displayen sitter på en egen enhet, så man kan placera den vid sina andra kontroller och slippa rota runt i sumpen när man vill göra justeringar. Skickat från min iPhone med Tapatalk
 4. 0-150 liter

  Härligt att se att du är igång med karet! Ska bli kul att följa. Riktigt snygg scape också.
 5. Har du låtit strömmen sitta i en stund? Har ingen Aurora, men väl en ATI Hybrid och den tar nog minst en minut att tändas efter att man satt i strömmen.
 6. Skaffade nyligen ett begagnat kar på 120 x 60 x 40 cm i 12mm optiwhite. Skall vara tillverkat av Majornas Glas för ca 2,5 år sedan och stått tomt tills nu. Två dagar efter fyllning ser jag små ränder i silikonet, på insidan av karet. Det är synligt på en av långsidorna, ca 10 cm långt, mellan frontglaset och. Silikonet har också mörka fläckar i närheten av området. Jag har dålig koll på vad som anses acceptabelt vad gäller silikonskador och ber om råd. Är detta normalt och kan jag låta det vara? Karet står på en aluminiumställning med bänkskiva och akvarieunderlag mellan kar och bänk. Karet står i våg, från alla kanter och på diagonalen.
 7. Jag har bara upplevt problem med zoanthus när det varit trubbel med ljus (fel intensitet och/eller spektrum) eller gången jag fick zoa-ätande spindlar. Asterina sjöstjärnor kan ju äta på polyper och få en koloni att stänga sig, men knappast flera samtidigt. Jod är bra att hålla uppe om man vill ha god tillväxt men jag tror inte att brist på detta skulle få alla att stänga sig samtidigt utan att andra koraller reagerade. Dessutom är det toxiskt i höga halter och därför inget du ska tillföra om du inte vet att du ligger lågt.
 8. 0-150 liter

  Det är sådana här byggtrådar som gör att man vill börja skissa på nya kar
 9. Finns det någon räv som har en 28-30mm hålsåg för glas att låna eller hyra ut? Finns i Stockholm, men kan betala för frakt om någon kan tänka sig att posta. Skall göra 3 hål i mitt nya kar för GF till sump. 6mm glastjocklek.
 10. Jag har ett Yasha och har precis som ovan nämnt satt en bit blå filtermatta mellan de två avskiljarna i sumpen. Om du vill ha täckglas så finns det plexiglas på Clas Ohlson i 30x30 mått. Vet dock inte om plexin bågnar av värmen från lamporna. Förmodligen inte. 2 saker med Yasha't som jag dock måste nämna. 1) Det finns inget bra sätt att fästa en ATO. Så var beredd på att dagligen få fylla på med färskvatten. 2) Belysningen är riktigt klen. Det får bli enkla mjukkoraller om du inte uppgraderar den. Skulle rekommendera att du tittade på ett dyrare akvarium i stil med Aqua Medic Blenny Advanced eller Red Sea's nyare modeller. De kommer löna sig i längden.
 11. 0-150 liter

  Det är komplicerat och kräver disciplin. I många fall doserade jag 1 droppe istället. Höll inte på med zeo tillräckligt länge för att lära mig om det blev någon skillnad.
 12. 0-150 liter

  När jag körde zeo och behövde en halv droppe tog jag 1ml vatten och blandade med en droppe. Sedan hällde jag tillbaka hälften av blandningen i vattnet. Voilà.
 13. Det tar ju flera dagar innan de vaknar till. Om du köpte dem de senaste dagarna skulle jag be dig att avvakta.
 14. 151-720 liter

  Din fotografering blir bara bättre och bättre! Toksnyggt.
 15. Du behöver ta en slev och röra runt vattnet så gott som du kan tills att strömmen är tillbaka. Vattnet behöver vara i konstant rörelse. Se också till att dörrar, fönster och ventilation är stängda så att temperaturen i karet inte sjunker snabbare än nödvändigt. Om du fortfarande får varmvatten i kranen kan du fylla en petflaska med varmt vatten och stoppa ned. Det kan förhoppningsvis hjälpa till att hålla uppe temperaturen.