Gå till innehåll

tiomm

Medlem
  • Antal inlägg

    360
  • Gick med

  • Senaste besök

  • Dagar vunna

    1

tiomm vann senast den juni 26 2022

tiomm hade det mest gillade innehållet

Profilinformation

  • Förnamn
    Mikael
  • Stad
    Göteborg
  • Stödjande medlem t.o.m
    2023-02-11
  • Antal år inom saltvatten
    Sedan 2011
  • Akvarievolym
    200 liter
  • Ljusuppsättning
    Hybrid
  • Använder du skummare
    Ja
  • Använder du Osmosvatten
    Ja
  • Har du sump
    Ja
  • Kör du med sand på botten
    Ja

Senaste besökare

Detta fält är avaktiverat av användaren.

tiomm's prestationer

Välkänd rocka

Välkänd rocka (10/14)

  • Hänger på SVG
  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare
  • Två tummar upp

Senaste prestationer

56

Omdöme

  1. Salthinken åkte i soporna. Men efter 4 vattenbyten med Aquaforest Reef Salt så börjar jag se förbättringar i korallers hälsa. LPS:er börjar bli puffiga, mina enklare SPS:er som Stylopora och Poccilopora börjar släppa ut polyperna igen. Är medveten om att Reef Salt har ett dKh på ca 8, så räknar med att vissa koraller kommer sura när det stiger från 7,2 med varje vattenbyte. Men trots det så är förbättringarna solklara. Aldrig mer Tropic Marin. Minns turerna kring deras salt för 8-10 år sedan och detta spär bara på min känsla. Korallerna får jag aldrig tillbaka och inte ens ett Facebookinlägg från Tropic Marin där de förklarar att de haft problem med sina salter... Värdelöst företag som inte kommer få en spänn till av mig.
  2. Ifall att någon Tropic Marin Pro Reef Salt-användare skulle ha samma problem: Jag har under en period haft stora problem med karet. SPS'er slutade visa polypexpansion, färgerna försvann, med tiden började de STN:a och i dagsläget är 90% av dem döda, resterande är på väg att dö. Min förbrukning av Triton Methods gick från 6ml om dagen till 0-0.2 ml om dagen på någon veckas tid. Jag lägger mycket tid på mitt akvarium och håller mig till strikta rutiner. Så fort jag börjar dosera en ny produkt håller jag noggrann koll på förändringar. Men i detta fallet har skötseln varit likadan som alltid. 12% vattenbyte varje vecka, matning 2x/dag, Rowaphos och aktivt kol bytes efter varje vattenbyte. Värden har varit stabila, 7,2/440/1380, nitrat 4-5 och po4 0,02. Förutom när förbrukningen stendog, då gick dkH från 7,2 upp till 8, sen sakta ner igen. Det stora oroväckande har varit att jag för ca 2 månader sedan märkte att mina SPS:er började slamma efter varje vattenbyte. Med tiden kom de vita/brända topparna. Har hela tiden undrat vad f***n som händer. Det enda jag misstänkt är mitt salt, Tropic Marin Pro Reef Salt. Om jag tänker tillbaka så började problemen någon vecka efter att jag påbörjat en ny hink med salt. Men det ska ju vara top of the line. Triton själva rekommenderar i princip inget annat salt. Skickade in ett ICP och såg att Tenn (tin) låg skyhögt på 9.00 µg/l Började googla och stötte på följande: bostonreefers.org/forums/index.php?threads/unacceptable-tropic-marin-pro-reef-issues-condensed-threads.176494 Alltså inte nog med att TM haft problem med någon form av lera i sitt salt. Nu också tungmetaller. SPS:er för flera tusen är numera skelett. Det kan såklart vara ett handhavandefel som skapat de höga värdena av tenn. Men att korallhälsan försämrats efter varje vattenbyte är tecken nog för mig att byta. En enorm besvikelse, minst sagt.
  3. Säljer ett Fluval Edge 23 liter som jag haft räkor och montipora i. Lampan är en Coral Box AS-80 och klarar utan problem att hålla stenkoraller nöjda i detta lilla kar. Uspen är att ovansidan av karet är täckt glas, vilket gör att man får perfekt syn även ovanifrån. Filter ingår och sitter snyggt gömt bakom karet. Torr levande sten och Aquaforest sand ingår om man vill. Finns i Vasastan, Göteborg Pris 800:-
  4. Jag startade nytt kar för 4 månader sedan. Lila kalkalger börjar synas ordentligt först nu. Ha inte panik. En intressant sak jag noterat är att stenarna som står i baksuget från mina två Vortech-pumpar är de som har mest tillväxt av kalkalger. Stenarna som står i strömmens väg har inte alls lika tydliga lila fläckar.
  5. Prova Coral Snow och CyanoClean från KZ. Jag har haft två två utbrott under mina 12 år i hobbyn, och båda två har åtgärdats med dessa produkter. Bara att manuellt blåsa/skrapa bort samt filtrera ut så mycket cyano som möjligt. Och sedan dosera enligt rekommendationerna från KZ. Max en vecka har det tagit för mig.
  6. Det var samma diskussion för 10 år sedan. Det finns ingen myndighet som kommer gå in på våra forum och börja jaga privatpersoner varken då eller nu. Dock kan jag säga att det redan då var butiker som sa att "jag borde veta vilka jag säljer koraller till", men som såklart inte gjorde detta. Idag har vi butiker som faktiskt ber om namn och adress vid varje köp. För att ha den dagen då det behövs.
  7. Har du sett att släppet blivit värre med tiden? Dokumentera helst med bilder,så du kan se hur det utvecklar sig. Jag själv hade inte varit så orolig för det jag ser - förutsatt att jag inte ser att det växer.
  8. AI Prime 16hd med vajerupphängning säljes. Finns i centrala Göteborg. Kan skickas. 1600:- plus ev frakt Även byte mot schyssta SPS eller LPS'er är en möjlighet.
  9. Det är väl bara vitlöksextrakt? Finns inga direkta belägg för att det ska funka, vetenskapligt. Aquaforest har dock nån vitlöksprodukt om man absolut vill prova.
  10. Hej! Har skrivit till dig på Facebook messenger om Hanna checkern. Mvh Mikael Norén
  11. Har startat tre kar med Microbe-lift Special Blend / Nite-Out II och ett kar med Red Sea Mature Kit. Med Microbe-lift får man spökmata så att ammoniak bildas. Tycker att det gått smidigt, men man får ju gå i några veckor utan fisk. Har dock provat att ha i koraller nästan omgående och det har gått bra. Red Sea Mature Kit har fördelen att du får ett exakt program med instruktioner. Det funkar också, men jag fick problem med bakterieblomningar av NoPox-en. Man får vara förbannat försiktig. Ska starta ett nytt kar igen nu, och kommer köra med Microbe-lift ännu en gång, och en viss del levande sten.
  12. Om man är tillräckligt intresserad så blir man inte bortskrämd av sånt. Att göra sin research och grotta ner sig är både kul och viktigt. Vi får nya regler och lagar som stramar åt hobbyn varje år, och jag menar att de moraliska skyldigheter som vi har är större än inom många andra hobbys. Förstår din poäng angående Youtubevideorna, men efter att ha plöjt igenom hundratals timmar så får man större förståelse för att hobbyn är komplex, och det finns flera sätt att angripa dina funderingar och problem. Hellre det än att ställa en snabb fråga på ett forum och följa första bästa råd från den som svarar. Mycket information är nedärvd jargong som alla ger samma svar på - men få vet varför. Man måste lära sig att tänka själv och vara kritisk till allt man får höra. Nu menar jag inget illa mot trådskaparen, och hoppas att han bara känner sig mer motiverad att sätta sig in i hobbyn innan han skaffar sitt första kar.
  13. Om du vänder dig till ett forum för att ställa en sådan basic fråga är du inte i närheten av redo för att skaffa ett kar, enligt mig. Ta tillfället i akt och läs på ordentligt. Läs alla trådar på detta forum, kolla alla videor på Youtube. Låt planeringsfasen ta ett år. Om du vill lyckas med ditt kar och stanna kvar i hobbyn länge är detta något av ett måste. Du kommer dessutom lära dig mer om vad du vill, vilket ger dig bättre förutsättningar att bli riktigt nöjd när du väl är igång.
×
×
  • Skapa Ny...