Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

mikoto

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  3 097
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  5

Anseende bland gemenskapen

412 Excellent

Om mikoto

 • Födelsedag 1988-07-10

Profilinformation

 • Förnamn
  Daniel
 • Stad
  Skövde
 • Stödjande medlem t.o.m
  2019-04-13
 • Antal år inom saltvatten
  1
 • Akvarievolym
  240L, 170, 120L
 • Akvarie mått
  4*1,5*1,5 ; 8*3,5*4(dm)
 • Allmän beskrivning av dig
  Tjo, jag heter Daniel och är en glad tok med många intressen.

  Jag har mest hållt på med elektronik och datorer i flera år. Sitter gladeligen och pillar i bildrör, förstärkare, TV-spel, datorer och de mesta med elektrolyter och motstånd i :-)

  Började intressera mig för akvarier och framför allt saltvatten sommaren 2010 då jag träffa min flickvän som ägde ett sötvatten. Nu har vi flera sötvattenskar och jag är i skrivande stund(mars 2011) på väg att äntligen börja utöka saltvattensdelen med :-)

  Saltvattensakvaristiken faschinerar mig med alla roliga lösningar på filtrering och likande med även koraller och fiskarna som bor på reven är en spännande blandning. Långtidsdrömmen just nu är att ha ett kar som en Leucosternon kan leva lyckligt i... och en Leucosternon då i. Men det får man ta när det kommer, det blir nog nanos ett tag först med vildt experimenterande för mig :-) Förhoppningsvis kommer jag skriva om mina galenskaper på forumet sedan!

  Vi ses där.
 • Akvarietillverkare
  Snel hest, Eheim
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  2x20W LED & 39W T5; 12x3W Cree LED
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Aqua Medic, Bubble Magus
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är - Övrigt
  Räkor och krabbor.
 • Antal år inom sötvatten
  1.5
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  20 ; 10 (kg)
 • Storlek på sump
  80

Senaste besökare till profilen

2 037 profilvisningar
 1. Ja, jag har slutit bandet hela vägen runt. Så det håller ju tills buntbandet går av :-) Jag har den äldre modellen av magneter som var starkare än en del av de nya, så det finns magnetstyrka så det sitter hårt även om buntbandet skapar en spalt mellan magneten och glaset.
 2. Jag tror några av mina gamla pumpar med börjat gå sönder i de fästena. Rätt var det är så flyger pumpen loss. Jag har med satt buntband genom hålen. Magneten sitter inte helt plant mot glaset men annars fungerar det bra. Det är en ful men hållbar lösning. Vill man lösa det rätt får man köpa en ny platta. Eller ett nytt fäste om man har modellen utan silikondämparna.
 3. kallvatten

  Tja, akvariet har inte varit grönt eller rött på ett tag. Det är ju bra. Men det är nog någon sorts blomning fortfarande så vattnet har usel sikt. Dock något förbättrad. Mitt dubbelglas har verkligen tappat stinget dock. Det är fukt imellan och jag tror det nästan börjar blir lite mögel där med pga detta :-) Får väl ta tjuren i hornen någon dag och försöka skära bort glaset. Blir nog jättekul... Jag är nog fortfarande mer sugen på att byta akvariet. Så renoverar man detta när det är tomt. Jag har för övrigt satt i en skummare med så länge, för att se vad som sker. Om det kan få bort skummet från ytan och kanske även rätta till vattnet. Blir spännande att se hur full koppen är imorgon. Skummaren är inte jättevackert isatt. Det är en Bubble Magus påhängsskummare egentligen som jag fick ta emot för ett tag sedan. Jag har med grova handgrepp gjort om den till en intern återcirkulerande skummare istället. Den matas nu med returen från kylaren. Lite för högt genomflöde men det fungerar. Min enda återcirkulerande skummare så den är ganska rolig. Jag måste byta motorblocket till pumpen dock, fästena till den har gått av så den sitter fast med impellerhuset med buntband. Den professionella lösningen...
 4. Hej, BRS TV har en bra videoserie på engelska där de går igenom väldigt mycket teknik, filtreringsmetoder, tänk, koraller och fiskar. Den borde du titta på. 52 weeks of reefing heter den.
 5. 151-720 liter

  Jag finner massa underhållning i att titta i min sump, det är kul att slå på lampan och titta ner och se alla kryp som springer ner från ytan till stenarna under. Det är lite blandat material där, mest Biohome ultimate men även lite olika keramikmakaroner jag övertog från Stefan Molin när jag knyckte alla hans anemoner. De var ganska fulla med glasrosor. Jag har haft lite blandade erfarenheter av de. Jag har gillat de, avskytt de, blivit av med de och nu gillar jag de lite igen. Jag tycker om deras anspråkslöshet, men även deras rörelse och beteende. De är rätt kul att titta på. Sumpen är mörk, eller ja. Det smyger väl inte lite ljus på dagarna kanske då det är ett tygskynke som döljer den bara. Men i stort sett mörk. Så jag misstänker att de krymper bort sakta men säkert. De svarar väldigt fort på att man tänder lampan dock. Efter en stund ser man de allihopa sitta och se ut som inget konstigt någonsin hänt. Hela filterfacket blir ganska genomspolat ibland vilket rör upp ganska mycket gojs däri. Detta pga att jag häller i färskvatten i det för att ersätta avdunstat vatten. Jag vet inte om de kan leva på det, men de är duktiga på att äta granulat och liknande. Det är svårt att fota utsikten, men det är ett ungefär vad jag sitter och tittar på. Kolla speglingen i ytan för övrigt. Det är precis likadant i ovankaret. Det är rätt trevligt att ha en ganska spegelblank och klar yta, man kan sitta och titta underifrån upp mot ytan och se akvariet i en annan vinkel. Jag kommer nog tyvärr inte ha det i mitt nya kar sedan. Men jag får försöka fixa något annat kar med det istället. Det behövs ytavrinning dock, annars blir en stilla yta snabbt kleggig och ful. En bra grogrund för elände. I facket intill sitter skummaren, det är med kul att titta i. Men det är tommare. Men kryper en del amphipods och någon mask runt kanterna. Det är även lite svamp på skummaren bortsett från det vanliga kalkspindelnätet, som är någon sorts filtermask tror jag. Mitt 54 liters kar ovan förresten har lite bekymmer. Det gör alltid lite ont att visa upp problem. Men jag testar lite olika saker nu för att räta upp det, det har blivit bättre iaf. Jag får återkomma om det. Själva visningskaret med ser ut som skit, så det får ni ingen bild på :-) Men räkorna är glada iaf. jag vill egentligen gärna avveckla det här akvariet nu. För jag behöver platsen det står på. Men jag måste förvara filtermediat och dess liv på ett bra sätt så jag är låst. Kanske kan jag spara sumpen igång och avveckla bara visningsakvariet.
 6. 721-1199 liter

  Ser bra ut! Fina fiskar du valt ut, de ser ut att ha gott om plats däri. Snygg avskärmning för lyset! :-)
 7. Det är väl inte en så tokig idé, men det brukar bli bökigt att ha en stor blandning av saltvatten och luft. Kräver nog ganska mycket rengöring för att det inte ska bli salt överallt. Men om man inte ha en helt våldsam biologisk last så klarar man sig nog betydligt bättre med ett vanligt biologiskt filter som siporax, biohome eller tom levande sten i ett fack. Ungefär som stig skriver. Fast det tillverkades väl wet-dry filter i USA betydligt längre än 90-talet? Jag vill minnas att LA-Fishguy på youtube hade det i flera av akvarierna han skötte om.
 8. Ser ju riktigt bra ut! Känns som den nya inredningen får det att kännas större än sist. Du får säga till om du kan ta emot besök någon gång igen så svänger jag förbi :-)
 9. Du kan ju dra ett rör annars och placera pumpen under vattennivå men utanför akvariet om det blir bättre? Så hävertas vattnet över till pumpen. Du får suga lite på andra änden första gången du startar slingan bara :-) Känner du dig vågad så skriver ju även slanten ovan att det är för att starta den som det behövs en pump i akvariet... Men om du bara får igång eländet så fungerar det med många pumpar. Det får inte vara högt ovanför ytan dock, mer än en dm blir fort jobbigt för de flesta pumpar. Bägge de lösningarna gör såklart att du aldrig kommer se fram emot ett vattenbyte i akvariet ;-) Är det ditt stora i badrummet du pillar i?
 10. Ja, jag gissa på den med. Fast fenorna ser gula ut lite för långt in. Fisken ser ju rätt taskigt utfärdad ut dock så det gör det väldigt svårt att gissa. Men en Ctenochaetus ser det ju ut att vara.
 11. Ebay har ett program som innebär att man betalar moms i förväg på paketet :-) Jag är osäker på om det bara finns i USA dock. Där skickar säljaren inrikes produkten till ebays uppsamling i landet där produkten momsregistreras och packas om i de fall jag använt tjänsten. Senaste prylen jag köpte därifrån anlände på ca 2 veckor, varav de flesta spenderades utanför Sverige. Jag tror det är frivilligt för säljarna att använda det dock, alla verkar inte erbjuda det när jag tittat. Men det är bra för man riskerar inte att betala postnords administrativa avgift och man betalar korrekt moms. Vilket kanske kan vara tråkigt men det är korrekt :-) Vore hemskt taskigt mot våra inhemska butiker annars. Jag tror hela affären med att postnord ska sköta det administrativa är taskigt skött dock, min misstanke är att de har en vansinnig mängd uppgifter att försöka ro ihop med för klen bemanning. Det är nog en stor orsak till att många får fördröjelser. Är glad att jag inte jobbar där just nu.
 12. Titta precis om på alla dina filmer på youtube. Det är superkul att du filmat och pratat i jämna mellanrum om akvariet där, det måste du fortsätta med! Det är skoj att följa din kamp mot dina anemoner :-) Glasrosor kan vara en kamp men det är ju vansinnigt kul djur som äter de. Jag hade i mitt första akvarium pepparmintsräkor som åt upp alla för mig, jag hade tre stycken och de var vansinnigt roliga att följa. Minst en gång i veckan under en ganska lång period så släppte de ut yngel i akvariet. De simma alltid upp till ytan när bara mitt månljus var på på akvariet, där slog de till med stjärten och vips så var hela akvariet fyllt med förvirrade räklarver. Vansinnigt kul. Du bor ju ganska nära havet, du borde ta en tur och fånga upp ett gäng tångräkor(20 stycken minst i ditt akvarium). Jag tror de skulle kunna roa dig något vansinnigt. De klarar sig bra i tropisk temperatur även om de nog inte gråter om du håller dig strax runt 24-25 snarare än 27-28 grader i vattnet. Blir spännande att se hur ditt kar tar sig, trots dina höga näringsvärden så har du väldigt lite gröna alger vad jag kan se. Du verkar ha en del men det håller sig förhållandevis kontrollerat. Mina akvarier har i vissa fall urartat sig totalt vad gäller sådana...
 13. Jag har inte skrivit här på länge. Mest för att jag inte gjort så spännande saker. Men jag postar en uppdatering på kuben som är igång iaf :-) Jag har än så länge skött karet ganska illa och missat vattenbyten och så. Men det trivs rätt bra ändå. Jag har gjort ett vattenbyte och gjort rent filtret en gång. Är nog dags att göra om filtret igen. Anemonerna är något sånär nya. De trivs bra men jag fick stänga av streamern, för de kröp bara in i den för att begå självmord... Jag har två fröknar med men de är otroligt skygga. Smyger man iväg en bit från karet eller matar så är de framme. Annars finns det inte ett spår av de. Men de är ju små ännu. Jag behöver ordna ett bättre täckglas för att minska avdunstningen. Sedan ska jag ordna om ljusets upphängning. Den är mycket i vägen nu när man ska pilla i akvariet. Det måste åtgärdas.
 14. 721-1199 liter

  Spännande, vart köper du väteperoxid?
 15. Om man är väldigt orolig kan man om hålet är finare på andra sidan vända på genomföringen så att gummipackningen hamnar på andra sidan glaset. Av din beskrivning låter det inte som någon fara dock. Titta till det varje dag i början om du är rädd. Du kommer se om det inte håller tätt :-)