Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

mikoto

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  3 069
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  5

Anseende bland gemenskapen

398 Excellent

Om mikoto

 • Födelsedag 1988-07-10

Profilinformation

 • Förnamn
  Daniel
 • Stad
  Skövde
 • Stödjande medlem t.o.m
  2019-04-13
 • Antal år inom saltvatten
  1
 • Akvarievolym
  240L, 170, 120L
 • Akvarie mått
  4*1,5*1,5 ; 8*3,5*4(dm)
 • Allmän beskrivning av dig
  Tjo, jag heter Daniel och är en glad tok med många intressen.

  Jag har mest hållt på med elektronik och datorer i flera år. Sitter gladeligen och pillar i bildrör, förstärkare, TV-spel, datorer och de mesta med elektrolyter och motstånd i :-)

  Började intressera mig för akvarier och framför allt saltvatten sommaren 2010 då jag träffa min flickvän som ägde ett sötvatten. Nu har vi flera sötvattenskar och jag är i skrivande stund(mars 2011) på väg att äntligen börja utöka saltvattensdelen med :-)

  Saltvattensakvaristiken faschinerar mig med alla roliga lösningar på filtrering och likande med även koraller och fiskarna som bor på reven är en spännande blandning. Långtidsdrömmen just nu är att ha ett kar som en Leucosternon kan leva lyckligt i... och en Leucosternon då i. Men det får man ta när det kommer, det blir nog nanos ett tag först med vildt experimenterande för mig :-) Förhoppningsvis kommer jag skriva om mina galenskaper på forumet sedan!

  Vi ses där.
 • Akvarietillverkare
  Snel hest, Eheim
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  2x20W LED & 39W T5; 12x3W Cree LED
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Aqua Medic, Bubble Magus
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är - Övrigt
  Räkor och krabbor.
 • Antal år inom sötvatten
  1.5
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  20 ; 10 (kg)
 • Storlek på sump
  80

Senaste besökare till profilen

1 868 profilvisningar
 1. kallvatten

  Ingen bild den här gången men två saker har skett. Akvariet har blivit ännu grönare. Och om det fanns något tvivel om krabban kunde ha ihjäl de stora blåmusslorna så är det ingen man behöver tänka på längre, han har inga problem att öppna upp de :-) Just nu är jag osäker på om några musslor alls är kvar. Jag tror han åt upp sjöborren också. Han ser iaf mycket lycklig ut, vilket alltid är något.
 2. kallvatten

  Jag, fullt med liv däri!
 3. Skärm och grejer! Fy vad lyxigt! Ser ut att röra sig rätt bra nu, nästan så grejerna lossnar.
 4. Det är ju ganska mycket ljus på ditt akvarie Jonas, en fluval aquasky är lite klent kanske. Men det beror på vad man vill ska växa :-) Skulle man smälla upp tre stycken Aquasky på ett Lido 200 skulle det nog bli rätt mycket ljus dock! Det klarar man sig nog rätt bra på. Akvariet ser ju kanon ut annars! Bra med småfisk och räkor! Lyxigt med så nära till havet.
 5. kallvatten

  Nu har det gått en vecka sedan vi var ute på havet och jag tog med lite ostron och blåmusslor hem till akvariet. Resultatet är... Ja, nu är akvariet grönt istället. Vetikatten om det är bättre men hej! Omväxling förnöjer. Blir kul att se hur det är nästa vecka. Blåmusslorna framme i högra hörnet verkar leva iaf, resten har jag inte sett sedan jag slängde i de i akvariet. Fiskarna verkar ganska likgiltiga till förändringen. De vill bara ha mat.
 6. Det fungerar nog bra, vattenbyte kanske är lite tufft om det är några större mängder. Dessa pumpar är skapta för att köras korta stunder, upp till en minut eller så åt gången. Jag har inte undersökt det jättenoga men jag tror de går väldigt varma om man kör de längre. De är ju optimerade mer för högt tryck än flöde, siffrorna de har är imponerande för deras storlek. Så någonstans finns det en hake, Tunze själva behandlar ju dessa som en del som blir utsliten efter några år och behöver bytas ut.
 7. Jag tror inte Tunzes egna pumpar har några problem att fungera i varken saltvatten eller kalkvatten. Den är ju nästan helt i plast, tror impelleraxeln är i rostfritt. Det är mig veterligen bara en pentrypump som de märkt om. Ingen specialutvecklad pump. Den där är otroligt lik, kan säkert vara samma pump. Vad ska du göra för något med de?
 8. Det där är lurigt, det snäckorna gör är det alla andra gör. De äter inte de gamla sega och långa trådalgerna. De äter de nya färska skotten, så de hindrar nytillväxt snarare än att hantera den som redan är. Så alla algätande djur behöver hjälp från akvaristen med att avlägsna de gamla algerna så tar de hand om de nya som kommer upp. Däremot är de mycket ömtåliga som du säger och de kan dö utan uppenbar anledning, många är även känsliga för att trilla omkull utan att kunna vända sig tillbaka igen. Så man behöver vara observant. Hur man ska göra för att gynna miljön för de vet jag inte riktigt själv tyvärr. Om någon har bättre kunskap om det lyssnar jag gärna.
 9. 151-720 liter

  Aha, GHL. Tänkte väl det, fint ska det va. Ser ganska trevliga ut, får läsa på de lite mer imorgon. Har missat den rampen.
 10. 151-720 liter

  Men vad är detta, har du bytt ut din lyxramp?! Vad är det nu du har, detta nämnde du inte något om ute på havet! Det är väl inte vita dioder i den iaf?
 11. 0-150 liter

  Skivan är riktigt tuff! En ambitiös och trevlig lösning. Blir kul att se hur det ser ut med akvariet i nersänkningen.
 12. Vi var ju tvugna att stå där i hanteringsledet, var bara du som hade händerna fria!
 13. Ja det här blev riktigt bra! Otroligt trevligt väder, kanske inte lika bra fiskelycka som vi haft vissa gånger men en väldigt njutbar dag i övrigt. Ankomstsidan, här var det nog bara Bygert som gjorde ett ordentligt försök till att hitta något. Båten, gjorde sitt uppdrag med finess som vanligt. Alltid spännande att hoppa iland när man anlägger, än så länge har ingen trillat i vattnet på någon resa... Som väl är :-) Brukar ta med extra kläder om det oturliga sker. I den här miljön hoppa landkrabban Lasse runt som någon annan bergsget och hävda hur enkelt det var. Otroligt fina berg dock, massor av spännande former och färger. Här i hällkaret så hände det mesta, väldigt fint att sitta och titta i. Tacksam miljö att fånga räkor i också. Inte så mycket fisk i den här gången utom ett gäng spigg som hade ett tillhåll långt bak i den mörka delen. Vattnet var mycket klart och fint att titta i, även i övriga havet var sikten kanon. Som sagt en toppendag att vara ute i. Ett stort tack till Jonas som är den drivande här!
 14. kallvatten

  Ja, du kan sitta på bryggan och håva lite, eller kasta ett spö. Den där displayen är ju nästan perfekt, rätt antal ljus på den. Får se hur fort jag ledsnar på orginal displayen, isf borde det gå konvertera till den där. Ser nästan ut som det skulle gå att byta hela datorn rakt av. Formen är väldigt lik.
 15. kallvatten

  Stefan: Du kan gott hänga med! Du behöver komma ut lite, det kommer lite fler gubbar dit så du har någon att prata med om hur eländigt det var att vara akvarist när du var ung. Fiskdisken var nog snarare det jag borde skrivit, aja. Bra med fläktarna där, får överväga det om jag ställer den i vardagsrummet. Jonas: Får överväga saken! Men jo, musslor blir kul att testa med. Undrar om de hinner suga upp allt innan krabban krossat allihopa med sina nyfikna klor... och ja, kylaren ska nog räcka! Får läsa på lite om displayer tror jag. De är ju ganska simpla egentligen, borde gå ersätta ganska lätt. Aqua Medic har nya, men man får med hela datorn som styr kylaren då. Och det kosta med än kylaren kosta, så så roligt ska vi inte ha :-) Man ser ju tempen ändå så det är ett sekundärt problem...