Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

mikoto

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  3 194
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunnit

  7

Anseende bland gemenskapen

456 Excellent

Om mikoto

 • Födelsedag 1988-07-10

Profilinformation

 • Förnamn
  Daniel
 • Stad
  Skövde
 • Stödjande medlem t.o.m
  2019-04-13
 • Antal år inom saltvatten
  1
 • Akvarievolym
  240L, 170, 120L
 • Akvarie mått
  4*1,5*1,5 ; 8*3,5*4(dm)
 • Allmän beskrivning av dig
  Tjo, jag heter Daniel och är en glad tok med många intressen.

  Jag har mest hållt på med elektronik och datorer i flera år. Sitter gladeligen och pillar i bildrör, förstärkare, TV-spel, datorer och de mesta med elektrolyter och motstånd i :-)

  Började intressera mig för akvarier och framför allt saltvatten sommaren 2010 då jag träffa min flickvän som ägde ett sötvatten. Nu har vi flera sötvattenskar och jag är i skrivande stund(mars 2011) på väg att äntligen börja utöka saltvattensdelen med :-)

  Saltvattensakvaristiken faschinerar mig med alla roliga lösningar på filtrering och likande med även koraller och fiskarna som bor på reven är en spännande blandning. Långtidsdrömmen just nu är att ha ett kar som en Leucosternon kan leva lyckligt i... och en Leucosternon då i. Men det får man ta när det kommer, det blir nog nanos ett tag först med vildt experimenterande för mig :-) Förhoppningsvis kommer jag skriva om mina galenskaper på forumet sedan!

  Vi ses där.
 • Akvarietillverkare
  Snel hest, Eheim
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  2x20W LED & 39W T5; 12x3W Cree LED
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Aqua Medic, Bubble Magus
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är - Övrigt
  Räkor och krabbor.
 • Antal år inom sötvatten
  1.5
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  20 ; 10 (kg)
 • Storlek på sump
  80

Senaste besökare till profilen

2 299 profilvisningar
 1. 151-720 liter

  Ja, den är lite kul! Den är inte jätteuttömmande tyvärr och håller sig ganska kortfattat om det mesta den skriver om. Generellt tips är att många alger tycker illa om lågt fosfat och nitrat och högt KH. Men det finns lite matnyttigt ändå :-) Den är ganska lättläst med vilket kan vara trevligt. I USA är det en billig bok, ungefär 16 $ verkar vara ett vanligt pris. För det är en kanon. Här i Sverige verkar det snarare handla om 200-300 kr för ett nytt exemplar. Det är lite saftigt... Men överlag trevlig, bra köp. Jag har grejat lite med akvariet idag, har kommit fram till att jag kanske behöver ha mer ljus över akvariet. Då det finns en till identisk lampa tillgänglig så blev en fördubbling av ljuset ingen större utmaning. Jag gjorde inget jättevackert utan satsa mer på funktion, så fick handla lite på Biltema. En konsol och en plåtbit, E27 socklar hade jag sedan innan. Socklarna går skruva fast i de större hålen i plåtbiten, väldigt smidigt. Och vips, så var det mer ljus! Jag har även sänkt lampan så det är nog ganska stor ökning av ljuset. Får se hur korallerna reagerar. Det är inte så mycket ljus ändå tycker jag så hoppas det inte blir något problem att det blir för stor ändring för snabbt. Har även igång ett vattenbyte, blandar ca 23 ppt i salthalt på det så bör det jämna ut sig till ca 33 i akvariet sedan. Ska kanske sätta i en pump till med. Enligt en föreläsning av Dana Riddle så är högt KH, flöde och ljus en bra triangel att satsa på för att att gagna korallerna. Helst skulle jag vilja skapa en liten ytavrinning, men det behöver jag tänka ut någon bra lösning för isf.
 2. 151-720 liter

  Idag har det gått lite över en vecka, dags att mäta! Men värdena blev väldigt konstiga, eller ja, iaf ett av de. Salthalt: 36 ppt KH: 10.9 Nitrat: 5-10 Ca: 380 Kh och Nitrat är något höga, men det är viktigt att ta det i relation till salthalten, som även den är högre än väntat. Värden jag strävar efter är KH på 8, Ca på 410 och nitrat mellan 2-5 vid en salthalt på 33 ppt. Om jag räknar om värdena till 33 ppt så blir KH snarare 9,9 som exempel, även nitraten sjunker med ca 10%. Mer oroväckande är dock att Ca sjunker till nästan 350 då istället. Jag börjar bli väldigt tveksam till mitt Ca test. Jag behöver beställa ett nytt omgående. Ca har förvisso stigit med 10 sedan jag börja dosera balling. Hade inget Ca förbrukats alls borde Ca legat på 395 mg/l. Om salthalten var samma då, dumt nog mätte jag inte salthalten sist, slarvigt. Ska blanda ett vattenbyte imorgon, ska hur mycket lägre jag ska blanda salthalten denna gången för att sänka det i akvariet. Och även sätta i en extrados Ca för att hjälpa öka värdet utöver balling vätskorna. Jag kommer anta att Ca testet stämmer en stund till, tills motsatsen är bevisad. Men jag är skeptisk. Ska nog beställa ett fosfat test samtidigt med lika gärna, mitt nuvarande gick ut för tre år sedan och är öppnat. Så det kan visa vad som helst. Lite utöver värdena har jag köpt en bok med! Den här har jag varit sugen på ett tag. Den är ganska liten och inte så många sidor. Men Sprung brukar skriva bra texter och det är roligt att titta på alger. Den ska jag gräva lite i nu innan sängen...
 3. Mitt kar som jag beställde från polen har en höjd på 50 cm, jag skrev att jag inte ville ha några stag på den och då svara han att han bygger den i 12 mm glas. Så jag tror inte man behöver vara orolig att han tummar på glastjockleken :-) Dock har jag fortfarande inte fått mitt kar eller ens en bild på det... Kommunikation är inte hans starka sida. Men vad jag har hört så är inte Diamant Aquarien så mycket bättre på det dessvärre.
 4. 151-720 liter

  Kanske någon sorts hydroid? Men det ser väldigt mycket ut som glasrosor annars.
 5. 151-720 liter

  Nu har jag skaffat balling grejer! Äntligen. Eller ja, jag har haft grejer förr faktiskt med. Kjelle gjorde ett tappert försök för några år sedan för att få mig att starta, men det gick sådär. Men nu är motivationen och intresset högre. Så nu gör vi ett bättre försök. Jag doserar manuellt till en början, men känner att det kommer jag nog ledsna på fort... Jag köpte Aquaforest grejer, jag tyckte de hade bra instruktioner och ett rätt bra pris. Fyra små burkar. Mg och Mineral saltet kommer nog räcka bra länge, det är mest KH och Ca burkarna som kommer behöva fyllas på ibland. Det behövs några bra kärl att förvara vätskorna i med, jag har de i flaskor nu men de är ingen höjdare att dra ut vätska ur. Bra att blanda i dock då man får skaka ordentligt. Jag mätte KH och Ca igår, upptäckte att Ca hade sjunkit ganska mycket igen. Från 390 till 370 på lite mer än en vecka. Är nästan tveksam till det verkligen kan stämma. Men man kan ju anta att det är en lite felmarginal på +- 10 på värdena så det är ju inte bortom rimlighet heller. Jag startar lite högre dosering nu i början för att se om värdet klättrat till om en vecka när jag mäter igen. Har även ökat nitrat dosen i 50 karet då nitrat sjunkit sedan sist jag mätte. Kan vara ett tecken på att det växer lite bättre med nu. Det är ju isf en bra sak och kan hänga ihop med Ca förbrukningen. Det känns som att algerna börjar avta lite med, lite smått.
 6. Ja, bakom kanske med fungerar, både lösningarna är ok. Men den ena stjäl djup och den andra höjd från akvariet. Det är nog lättare att få flöde på akvariets botten att bli snyggare dock. Höjd är oftast lättare att lösa än djup med. Här är ett akvarium som har flöde som går runt en "falsk" baksida. Det här akvariet är lite annorlunda förstås då det är gjort för att kunna använda bägge sidor av flödet. Inget visningsakvarium direkt. Den har även lite intressanta tankar på att fördela flödet bättre. Jag har med varit sugen på att göra ett akvarium med våg rörelse. Jag tror jag skrev en massa tankar om det i ett vansinnesdokument jag skrev till Jonas i somras. Har inte arbetat ut allt än, men idén är spännande... men det skulle mer bli som vågbrytning mot en sandstrand.
 7. 151-720 liter

  Jag räkna jättefel nu såg jag! Det blir inte 84 liter, det blir snarare 55 vid 35 cm höjd. Det är ju då även bara den teoretiska maxvolymen i sumpen, om vattennivån är ca 20 cm snarare så blir ju vattenvolymen mer troligt runt 20-25 liter. Jag glömde dela ett av måtten i min uträkning med 2 då det är en triangel och inte en fyrkant min formel litar sig på. Därav felet.
 8. 151-720 liter

  För att räkna på den där får man nyttja pythagoras sats :-) Det behövs fler utskrivna mått dock för att genomföra det. En grov uppskattning är ca 95 liter om höjden är 40 cm. Ca 84 med 35 cm Christian: ATO delen ska nog hålla rent osmos vatten och ATO pumpen :-)
 9. Ytterfiltren är väldigt bra! Du har en dedikerad volym som får vara ganska ifred. Nackdelen med ett ytterfilter är att det är väldigt besvärligt på de flesta modellerna att göra regelbundet arbete på de. De lämpar sig mycket bättre till områden som bara kräver underhåll någon gång om året som högst. Tex som ett mörkt refugium för filtrerare. Kol och fosfat absorberare ska du byta varje månad, så det blir minst 12 öppningar per år. Tro mig, det ledsnar du på ganska fort, speciellt med saltvatten :-)
 10. Hur går det med rullfiltret? Går rullen åt fort? Det låter ju som det är den skyldige :-) Variationen i returfacket är en bieffekt av variationer på andra ställen. I ditt kar borde det bara vara din avrinningsbox och ditt rullfilter som är de som kan orsaka så snabba variationer. Troligtvis rullfiltret. Om du har en ATO så antar jag att den går bananas?
 11. Det är bara returfacket som ändrar sig? Hur är vattenivån inne i rullfiltret, är den konstant?
 12. Det låter konstigt. Oftast brukar det vara överriningsboxen som nivå ändrar sig i. Sumpen borde vara mer eller mindre konstant.
 13. Norsk fisk: Titta på det här akvariet, det verkar ge väldigt bra skjuts på vattnet, om du skaffar två pumpar till i ett sånt här akvarium och sätter i andra änden så kan du skifta flödets riktning helt.
 14. Ja, det enda Norrmannen inte lyckas med är att skriva nya inlägg, snart två år sedan sist! Han har väl tappat bort knappen man klickar på för att posta nya inlägg... De där algerna på ytan känner jag igen! Brukar bli små öar, väldigt spännande. Jag har otroligt lite alger i mitt kar numera dock, det växer väldigt snålt. Jag har iofs extremt lite ljus på den i sammanhanget(1,5 w tror jag). Några alger ser jag växer väldigt försiktigt, men inte mycket. Tror det är ganska näringsstrypt för tillfället. Kul att du har så mycket snäckor kvar iaf, fast de brukar inte vara så svåra. Iaf i kallt vatten. Men de brukar rymma för mig, till slut missar man någon en dag för länge så minskar antalet. Tråkigt med doppvärmaren där! De är ett riktigt otyg, jag måste säga att mina kylare går sönder mycket mer sällan än mina doppvärmare... Antar att vattnet ska vara helt rent i hinken egentligen? :-) Du får skrubba lite och byta det imellanåt i framtiden ;-)
 15. Lerkarets vatten ser ju riktigt klart ut nu iaf. Tråkigt när fisken hoppar men det går kanske styra det lite åt de lägre djuren och få en annan kul inriktning nu istället? Kul att du haft en sjöborre så länge! Har den bitit något på bakgrunden, eller vad äter den för något? Jag måste missat den när jag varit hos dig tidigare. Tångakvarierna är luriga. De går på kort sikt få kanonfina men förbrukningskurvorna verkar närmast exponentiella så något verkar förbrukas fort vilket leder till att de högre sorterna stannar av och cyano och trådalger får härja fritt. De kommer nog kräva lite jobb med att bestämma en skötsel för att fylla på förbrukade ämnen i rätt takt för att få de att hålla sig fina. Jon Olav verka ju väldigt framgångsrik med sitt gamla, som var ett enormt akvarium. Kanske borde vi titta på ett växtkar och utgå från skötseln av ett sådant.