Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

mikoto

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  3 010
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  5

Anseende bland gemenskapen

375 Excellent

Om mikoto

 • Födelsedag 1988-07-10

Profilinformation

 • Förnamn
  Daniel
 • Stad
  Skövde
 • Stödjande medlem t.o.m
  2018-04-13
 • Antal år inom saltvatten
  1
 • Akvarievolym
  240L, 170, 120L
 • Akvarie mått
  4*1,5*1,5 ; 8*3,5*4(dm)
 • Allmän beskrivning av dig
  Tjo, jag heter Daniel och är en glad tok med många intressen.

  Jag har mest hållt på med elektronik och datorer i flera år. Sitter gladeligen och pillar i bildrör, förstärkare, TV-spel, datorer och de mesta med elektrolyter och motstånd i :-)

  Började intressera mig för akvarier och framför allt saltvatten sommaren 2010 då jag träffa min flickvän som ägde ett sötvatten. Nu har vi flera sötvattenskar och jag är i skrivande stund(mars 2011) på väg att äntligen börja utöka saltvattensdelen med :-)

  Saltvattensakvaristiken faschinerar mig med alla roliga lösningar på filtrering och likande med även koraller och fiskarna som bor på reven är en spännande blandning. Långtidsdrömmen just nu är att ha ett kar som en Leucosternon kan leva lyckligt i... och en Leucosternon då i. Men det får man ta när det kommer, det blir nog nanos ett tag först med vildt experimenterande för mig :-) Förhoppningsvis kommer jag skriva om mina galenskaper på forumet sedan!

  Vi ses där.
 • Akvarietillverkare
  Snel hest, Eheim
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  2x20W LED & 39W T5; 12x3W Cree LED
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Aqua Medic, Bubble Magus
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är - Övrigt
  Räkor och krabbor.
 • Antal år inom sötvatten
  1.5
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  20 ; 10 (kg)
 • Storlek på sump
  80

Senaste besökare till profilen

1 580 profilvisningar
 1. Därav Stigs tips att tvätta de gamla innan du lagrar de :-) Då spolar man bort hinnan som är nu och de är redo att användas igen senare. De kommer fungera lite bra som dina oanvända pellets, men du slipper slänga något som fortfarande kommer fungera bra. Bakterierna finns inte i pelletsen i sig, pelletsen är bara en utmärkt grogrund som lockar till sig bakterierna. Därför fungerar rengjorda torkade begagnade lika bra som helt nya.
 2. kallvatten

  Har arbetat lite med skummaren, hade tänkt beställa 50 mm pvc. Men jag hitta lite hemma! Ibland har man tur. Det hade iofs varit väldigt trevligt med lite genomskinlig PVC att uppgradera till senare... Men jag har ändå det bra med en genomskinlig kropp. Jag övervägde från början att bygga en skummare helt från grunden och då hade det nog inte varit självklart med transparent plast. Har är mitt nya stigarrör och det gamla. I mitt nya kommer luftstenen sitta precis ovanför hålen i rörets nederdel. Då jag har en stor luftpump att driva detta med och planerar för en grov "sten" så kommer den skapa ett troligtvis ganska kraftigt flöde ur röret. Det flödet kommer sedan vilja flöda ner mot öppningarna i röret där de sedan kommer skjutsas upp igen av flödet från stenen. Därav mina tankar om en återcirkulerande skummare. Då jag kommer använda det originala 32 mm utloppet som inlopp och 20 mm kopplingen som utlopp så kommer vatten komma in i skummaren väldigt nära hålen i stigarröret och vilja vandra ner i det för att komma till 20 mm utloppet. Det kan bli en väldigt kort bana genom skummaren. Men då det tänkta flödet blir mellan 400-600 liter i timmen så tror jag inte det blir något bekymmer. Skummarens genomströmning kommer vara så mild i förhållande till hur väl vattnet inne i skummaren blandas att det lär bli obetydligt. Här är en bild till med det nya stigarröret isatt som det det ska. Skulle man höja det borde hastigheten i röret bli högre. Men jag tror den högre vattenpelaren kommer fördela flödet som kommer ut ur stigarröret bättre. Så att det blir mindre turbulent nära skummarens topp och rörelsen håller sig närmre kroppens nedre hälft. Det jag tycker minst om med den här skummaren är egentligen att koppen kan sitta något hemskt ibland. Jag får ha en stor bit silikon på returledningen som ger mig utrymme att råka rycka och dra lite i skummaren när jag skruvar av den. Det bästa hade nog varit att konvertera det till en kopp som bara skjuts ner i halsen istället för att skruvas i. Men det får nog vara så länge. Det finns annat att lägga energin på först...
 3. Jag har ingen, om man gillar vara dryg måste jag även erkänna att du stavat Giesemann lite lustigt i titeln med :-) Vad gör dig intresserad av rampen? Den verkar ju inte jättespännande på LED sidan då den bara har tre sorters LEDs, nästan en tredjedel av de är ju dessutom vita och de trodde jag du svurit dig fri ifrån? :-) Förutom att den nog troligtvis har fin byggkvalitet så ser jag inte riktigt varför den skulle vara mer intressant än tex en av ATis hybridramper som även jobbar med kylning av T5 rören tex som tar lite mer innovation till konstruktionen. Deras hemsida för gemini rampen har för övrigt en hiskeligt ful akvarium "mockup" där på bilden av ett akvarium under en trappa, måtten asläckra men jösses vilka fula fiskar. Den artisten borde få smisk.
 4. Det där ser ut att vara någon variant av bönsyrse- eller mantisräka. De är ofta färggranna och vackra djur. Din ser ganska liten ut, om den blir större eller inte beror nog på vilken art det är. Den är inget uttalat nyttodjur, men kan vara väldigt intressanta och roliga. En del av de kan vara ett hot mot andra djur i akvariet då det är ett rovdjur, men för det mesta så gör de ingen större skada.
 5. kallvatten

  Ja, det kommer kräva lite modifikation av stigarröret inne i skummaren. Men den går ta loss så det blir inget större bekymmer. Så får jag borra hål för luftslang i botten med. Får se sedan hur turbulent det blir inne i skummarkroppen med. Men jag tror inte det blir något större bekymmer. Stigarröret har en yttre diameter av 50 mm så det borde vara plats nog för både den stora sander stenen och cirkulation kring den. Om jag tar upp två ganska stora hål i stigarröret under stenens position i den så kommer flödet stenen skapar göra vattnet i kroppen återcirkulerande. Vilket borde ge mer bubblor och längre tid som bubblorna stannar i vattnet. Och jo, det är helt otroligt att de finns kvar tycker jag, speciellt med de priserna. Kollar man deras produkter så är en del av de definitivt nyare än ett år iaf så det är ingen arkiverad hemsida. Men det sitter kanske någon grupp fanatiker någonstans som vägrar använda något annat än en riktig aquacare :-)
 6. kallvatten

  Förr i tiden är ju en kul beskrivning, för de säljs ju fortfarande, fast lite lätt uppdaterade :-) http://www.aquacare-shop.de/epages/79654597.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/79654597/Products/352-010 Ca 5400 kr då för en ny, woho, vilket kap! Haha, undrar hur många de fortfarande säljer. Jag har studerat deras lösning för att göra den luftdriven. Men jag kommer göra det på ett annat sätt istället. Frågan är hur mycket luft man vågar pressa in i den bara. Kollar runt just nu för bästa stället att köpa stenar på, vill ha Sanders no 3 eller 4. Tror fyran ska passa. Ligger och kollar runt i de svenska butikerna då det alltid är kul att gynna våra egna handlare. Min skummarpump har jag inte glömt, men den ska jag använda i det tropiska karet sedan har jag tänkt :-)
 7. Slänga den? Det vore väl synd, en liten reaktor kan alltid vara bra att ha! Lägg den i bra och ha lådan så länge annars om du inte vill byta pump. Om inget annat är det massor av bra delar på den där om man gillar bygga små grejer. Gummigenomföring, pvc rör, genomskinligt runt hus, plastskruvar.
 8. Det är lite lurigt, för som regel har nitrat och fosfat ett samband i sådana här sammanhang. Metoderna vi använder gör att de minskas i ett förhållande till varandra. Bakterierna som växer och förbrukar näringsvärdena förbrukar både nitrat och fosfat. Så en av de brukar ta slut före den andra, i ditt fall har brist på mer fosfat gjort att nitratet slutat minska. En möjlig lösning hade varit att dosera lite fosfat, men det vill jag starkt säga att jag inte rekommenderar. Om akvariet ser bra ut så hade jag nog personligen sett dina värden där nu som "bra nog", 15 i nitrat är i de flesta akvarier inte något farligt även om man i teorin nog gärna vill ha mindre. Nitrat kan även vara svårt att mäta med många tester, så det kan vara värt att hålla i åtanke att ditt nitrat nog snarare är kring 15, det kan vara både lite lägre eller högre. Håll bara koll på det så det inte ökar istället. Som regel är fosfat besvärligare att bli av med än nitrat som är en ganska välanvänd byggsten för koraller och alger. Så Nitratet kan säkert minska när korallerna börjat bli större och växer mer.
 9. kallvatten

  Nu har jag hämtat hem min skummare. Jag bytte till mig den från en kompis mot en BTN modul, han hade i sin tur köpt den av någon kallvattensakvarist borta mot Uddevalla... ;-) Jag valde att inte renovera pumpen för det här karet dock, 80w eheim pump kändes kontraproduktivt när jag ville vara sparsam med insatt effekt i karet. Istället ska jag bygga om den här till att bli en luftskummare, som är delvis återcirkulerande. Den ska sedan matas direkt med avrinningsrören från ytavrinningen. Ska se hur jag ska koppla i den bara. Om jag ska vända på det gamla inlopp och utloppet eller byta någon av de mot grövre rör. Då flödet i den egentligen ska vara åtminstone en 7-8 ggr det jag tänkt mata den med så kommer vattennivån i den nu bli för lågt med ett 32 mm utlopp. Inloppet är 20 mm, det är lite mesigt men fungerar kanske bra till ca 600 liter i timmen. Så kan jag ta en del rör från mitt nuvarande kar och mata in i 32 mm utloppet.
 10. kallvatten

  Ja, det tar sig! Nu är bänken klar. Det blev lite misstag här och där på vägen. Men överlag så ska den nog hålla bra och jag är nöjd med den. En nackdel jag nämnde tidigare var att träskivorna kan böja sig lite. Så det fick rätas upp lite här och där. Här är ett sådant exempel. Det här är den första gången jag gjort ett sådant här bygge med MDF, så nu är jag lite klokare. Det är ett tacksamt men något oförlåtande att jobba i. Det blir raka och fina skivor som är lätta att såga och fräsa i. Men jag råka spräcka en lite med en skruv jag drog i för hårt. Så jag fick skruva i resten för hand istället för skruvdragaren, men då jag även fick förborra allt så var det inget bekymmer. Då var de två träskivorna trevligare att jobba med. Bara dra hur hårt man vill :-) Jag har fått köpa lite olika verktyg jag inte visste att jag behövde, men det är bra. De kan jag ta vidare till andra byggen sedan. Så blev den! Ganska nära min ursprungsvision. Jag gjorde kylarfacket 33 cm brett. Då går det få in en Teco TK500 eller en Resun CL450 tex. Om man behöver de extra hästarna(eller ja, tiondels hästen). Men jag tror min oro är obefogad. Sumpdelen har en botten på 56x60 cm. Så det går in en biffig sump jag vill. Eller ett till akvarium! Men jag tar nog en förhållandevis liten sump snarare. Jag har fixat en skummare med, den får bli en guide för vad jag väljer. Mer om den när jag hämtat hem den. Nu är frågan vad jag ska ta för returpump. Jag hade tänkt ta en av mina Grundfos pumpar. De är biffiga och tysta. Men jag tror den är på tok för stark om jag ska köra kylaren på returslingan. Den vill ju ha ca 400-600 liter i timmen. Så jag kanske får ta något annat. Alternativ är att ha en separat matarpump, men jag vill nog hålla nere antalet pumpar till ett minimum. Jag vill ha en enkel setup med få möjliga felkällor.
 11. kallvatten

  Ja, jag tror det blir bra! Jo, du verkar förälskat dig i ditt svavelfilter. Är lite tveksam men får väl läsa på mig utifall att :-) Det kommer nog inte vara något bekymmer att få dit ett litet svavelfilter under bänken, utrymmet för sumpen kommer vara jättemycket större än jag tror jag behöver. På tal om bänken så har jag kommit längre med den nu! Nu börjar det bli ganska lite kvar, behöver justera lite smågrejer bara. Jag har byggt bänken av hyllplan från Biltema och en 19 mm MDF hyllplan från Byggmax. Så det är inga superpåkostade råvaror. De är båda ganska lätta att arbeta med, men sättet jag bygger bänken på är ganska kompromisslöst gällande vinklar som måste vara mer eller mindre exakt 90 grader. Det har lett till lite frustrationer men det är en rolig lärokurva i slutändan. Speciellt bör man tänka på att hyllplanen i furu gärna viker sig lite, det är ganska mjukt trä. Fördelen är att man med raka kanter och lite skruv kan vrida tillbaka det igen utan större bekymmer. Jag fräste alla kanter på planen runda och slipa av skivorna ordentligt. De var ok från början, så det var inte ett krav. Men det ger en finare och mer "färdig" finish. Vitsen med att fräsa av kanterna där akvarierna ska stå kan man dock fråga sig... Där har jag ingen baktanke :-) Det bara blev så. Men då blir det inte lika synligt om inte bänken och akvarierna är exakt lika breda, avfasningen går bara några mm in så det påverkar inte hur väl bänken bär karet heller, det blir bara ytterdelen på sidorutorna som kommer "sväva" lite. Får se hur det ser ut. Det kommer även bara påverka det tropiska karet. Det kalla kommer ju stå på 20 mm frigolit ändå. Sedan fick MDF skivorna målas tre lager färg för att skydda de från vatten och se snygga ut. Hyllplanen oljades med linolja för att få lite roligare färg och skydda lite mot vatten med. Det är ju rent trä så de är ganska vattenresistenta detta sammanhangen ändå. Just nu har jag testmonterat bänken, det ser lovande ut :-) Den verkar bli vridstyv som sjutton, min oro jag haft har varit obefogad. Men jag har lite saker att justera innan jag skruvar ihop den helt. Jag har missberäknat några saker. Men de går nog justera ganska lätt. Jag har ju inget leveransdatum på karet ens nu så brådska har jag inte iaf...
 12. kallvatten

  Jag tror nog ganska garanterat att mitt kalla kommer vara mer välskött än det varma så det vore nog inget positivt för det kalla :-) Annars är teorin ok, fast min erfarenhet är att kalla alger kan växa otroligt fort, värmen tillför inte så mycket. Så det är nog bättre att ha ett enormt refugium isf. Men det har jag inte plats för här.
 13. Nu har jag fått bekräftelse från akvariebyggaren att pengarna är framme och arbete påbörjats så nu vågar jag starta den här tråden. Nu ska jag äntligen sätta igång med att få igång ett kallvattenskar hemma. Mina tidigare planer om ett medelhavsinspirerat kar är nu lagda åt sidan, eller iaf placeringen och planeringen om uppbyggnaden av det karet. Jag slog om från början. Det kommer byggas en bänk som fungerar som en rumsavdelare där jag kommer ha två nya akvarier. Ett tropiskt och ett kallt, detta. Akvariet kommer komma ses igen från två håll och därför kommer jag behöva isolera bägge långrutorna samt bygga en inredning som är fokuserad i mitten av akvariets bottenyta främst. Det är många frågetecken kvar om exakta detaljer men de löser jag nog på vägen. Men jag börjar med det jag vet. Måtten på akvariet kommer vara 57x70x48 cm. Där 48 cm är höjden. Så det blir inget enormt kar, men större än jag haft tidigare i kallvattensväg. Ca 191 liter räknat på de måtten. Egentligen ännu mindre då karet verkar bli byggt i biffiga 12 mm glas så lite vatten försvinner där med... Akvariet kommer bli borrat med ytavrinning så det blir sump den här gången! Sumpen är ännu ganska mycket av ett frågetecken. Det kommer nog inte bli jättestor dock. Det kommer i princip bli en tekniksump enbart, inget refugie eller liknande tror jag. Här är en rendering av akvariet, det är det vänstra, det högre är det tropiska karet. Sumpen kommer stå rakt under, kylaren som är min Teco tk 150 kommer stå i facket i mitten av bänken med rördragning rakt igenom skivan. Jag har varit lite orolig om den ska räcka men det blir nog inte så mycket vatten som man kan tro i slutändan och den är ju specad för upp till 200 liter. Just nu sitter jag och funderar på hur stort jag ska göra det facket där den ska stå. Det lutar åt att göra den lite större än vad som behövs, ifall man vill uppgradera kylaren. Det är ganska viktigt att det inte låter tokmycket, om Tecon får stå och kämpa väldigt länge kanske en större kylare är något jag får skaffa. Sumpen i sig kommer nog bara ha ett teknikfack och sedan ett returfack. Skummare är det enda jag vet jag behöver ha. Karet är tänkt att skötas som ett svagt belyst kar, ingen algbalja. Så frågan är om man ska försöka någon form av kolkälla eller liknande. Men frågan är vad som kan fungera. Jag skulle kunna tänka mig köra karet lite varmare, kanske 15-16 grader. Men frågan är om det ändå är för kallt, men samtidigt så borde det ändå vara en levande bakterieflora även vid de temperaturerna... En doserpump bara och skummaren hade varit perfekt. I teknikväg så kommer nog större delen av karet köras med luft. Jag har en luftledning redan från balkongen så jag slipper luftpumpen i rummet. Den är på 1800 liter luft i timmen vilket räcker mer än nog för att sätta sprätt på visningsdelen. Jag funderar även på att köra en skummare med luftpump och trä-utströmmare, det borde den pumpen också räcka till. Det är lite jobb med träutströmmare men de håller ändå ganska länge. Om jag går den vägen skulle jag kunna mata skummaren med vattnet från ytavrinningen och slippa elektriska pumpar i hela systemet bortsett från returpumpen. Även då en hel del oljudskällor som bonus... Belysning kommer vara något simpelt, då det mest behöver ge lite ljus som är trevligt ut snarare än ge kraftig tillväxt så funderar jag på någon svagare halogen lampa. Jag har nog några 12 sådana. Visst, de strålar värme, men det räcker nog med 10-20 W ljus så det blir ganska obetydligt. Speciellt då jag även kommer ha täckglas på karet. Halogenlamporna har en del andra mysiga egenskaper rent visuellt som tilltalar... Invånare är ännu osäkert. Det blir nog bottenfokuserat. Maskeringskrabba, kanske en rötsimpa igen, något mer som fungerar med de två. Isf lite få med lite medelstora djur. Ett alternativ kanske vore någon stubb och tångräkor. Det hade nog varit kul, de går nog med ha med maskeringskrabba, de verkar ändå ganska harmlösa. Läppfiskar och tejstjefiskar får nog gå bort, de är för nyfikna och kommer troligtvis simma över ytavrinningen konstant. Med negativa resultat för fiskarna. Just nu är leveransdatum på karet okänt, bänken håller jag på med just nu dock. Kan nog uppdatera den till helgen hoppas jag! Den har lite utmaningar men jag tror den blir bra. Jag har även ännu ingen slutgiltig plan på dubbelglaset heller. Men det ska jag nog lösa, jag har många idéer iaf.
 14. 0-150 liter

  Vad surt med stjärnorna! Jag har aldrig stött på stjärnor som äter något, mina sitter oftast på glaset bara och äter lite av algerna. De har aldrig gett sig på några koraller. Fast mina koraller brukar se så vissna ut så de kanske inte är så apitretande... De där stjärnorna är ju ganska lätta att plocka upp iaf, så värre plågodjur kan man ha. Jag känner för övrigt igen huset på bilden där uppe, då är vi nu tre stycken saltvattensakvarister inom typ 50 meter ifrån varandra här i området!
 15. kallvatten

  I slutändan gick det bra dock då varken djur eller materiell skada skedde. Kylaren och returpumpen klara sig helt utan men de också och golvet var torrt idag. Så karet fick sig mest ett ordentligt vattenbyte. Krabborna är ett gift för övrigt, det går ju inte en sekund när jag tänker "vad kan jag egentligen försöka ha med krabban" istället för "Vad skönt det vore om krabban var borta". Men det blir ingen sådan krabba hemma dock... Inte ens i sumpen tror jag. För krabban har även nypt sönder insugsgallret till skummaren jag testa ha i här. Så jag vågar inte ha de bredvid något dyrt.