Gå till innehåll

mikoto

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  3 269
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunnit

  8

mikoto last won the day on Februari 23

mikoto hade den mest omtyckta innehållet!

Anseende bland gemenskapen

469 Excellent

Om mikoto

Profilinformation

 • Förnamn
  Daniel
 • Stad
  Skövde
 • Stödjande medlem t.o.m
  2019-04-13
 • Antal år inom saltvatten
  1
 • Akvarievolym
  240L, 170, 120L
 • Akvarie mått
  4*1,5*1,5 ; 8*3,5*4(dm)
 • Allmän beskrivning av dig
  Tjo, jag heter Daniel och är en glad tok med många intressen.

  Jag har mest hållt på med elektronik och datorer i flera år. Sitter gladeligen och pillar i bildrör, förstärkare, TV-spel, datorer och de mesta med elektrolyter och motstånd i :-)

  Började intressera mig för akvarier och framför allt saltvatten sommaren 2010 då jag träffa min flickvän som ägde ett sötvatten. Nu har vi flera sötvattenskar och jag är i skrivande stund(mars 2011) på väg att äntligen börja utöka saltvattensdelen med :-)

  Saltvattensakvaristiken faschinerar mig med alla roliga lösningar på filtrering och likande med även koraller och fiskarna som bor på reven är en spännande blandning. Långtidsdrömmen just nu är att ha ett kar som en Leucosternon kan leva lyckligt i... och en Leucosternon då i. Men det får man ta när det kommer, det blir nog nanos ett tag först med vildt experimenterande för mig :-) Förhoppningsvis kommer jag skriva om mina galenskaper på forumet sedan!

  Vi ses där.
 • Akvarietillverkare
  Snel hest, Eheim
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  2x20W LED & 39W T5; 12x3W Cree LED
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Aqua Medic, Bubble Magus
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är - Övrigt
  Räkor och krabbor.
 • Antal år inom sötvatten
  1.5
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  20 ; 10 (kg)
 • Storlek på sump
  80

Senaste besökare till profilen

2 453 profilvisningar
 1. mikoto

  151-720 liter Ett nytt projekt

  Ah, jo en sådan kan det vara, många dendros är ju snarare vita i botten med röda polyper. Även Lasse kan vara en återhållsam man, men det där är med lite sport!
 2. mikoto

  151-720 liter Ett nytt projekt

  Dendronephthya? Spännande! Matar du bortfarande filterare genom att handkrama filtersvamp? Jag har börjat apa efter det lite i mitt kalla saltkar för att mata anemonerna och musslorna däri. Inte helt klockrent dock då pumpen som matar skummaren matar även kylaren och vill att så lite skräp som möjligt passerar kylarslingan.
 3. mikoto

  721-1199 liter jareks akvarium planeringsstadiet

  Fiska upp han med krok om han är glupsk Då borde du kunna få ut han ganska omgående.
 4. mikoto

  151-720 liter Daniel 150+

  Torsdag! Så nu är mer koraller i akvariet. Mitt donatorkar är nu tomt. Men det finns fler kvar här hemma, Lite pö om pö så tar jag ut en sten med korall på och skrubbar loss algerna på den så gott det går. Sedan bör städpatrullen kunna hantera det som är kvar. Är riktigt nöjd med städarna än så länge, tycker mycket om snäckor så det är kul att se de må så bra. Har dubblat eremitantalet med och de verkar också må kanon. De har en tendens att samla sig på samma sten i grupper. Great minds think alike... Förde även över min sjögurka, har ingen aning om vad den äter men den gör... någonting iaf. Det är en del kiselalger som kommer nu, men det är inget oväntat. Bara vänta ut, patrullen verkar uppskatta de med så tillväxten verkar hållas nere en del. Har ganska mycket glasrosor nu dock, ska försöka introducera ett hyffsat gäng med räkor så råder vi bot på det. Kommer nog försöka satsa på en enda sort istället för att ta lite av varje. Det kan finnas kul beteende i större grupper. Här är en bild av karet som det är nu framifrån. Akvariet har tre insynsvinklar så det är nästan svårt att välja en. Det är svårfotat med då scapen är så låg. Man ser bäst när man sitter vid akvariet och tittar lite i vinkel.
 5. mikoto

  151-720 liter Daniel 150+

  Idag kom min leverans med städare, jag börja med 5 eremiter, 15 snäckor och en mitrax krabba. En eremit och snäcka mår inte så bra men utöver de två så verkar resten pigga och far ikring i karet. Kanonbra! Jag kan fylla på med fler eremiter på akvariet brevid. De kommer inte kunna rädda det på de veckor det ska köras innan det stängs av så flyttar de ganska omgående, på torsdag kanske. Då ska jag flytta i lite koraller med. Här är några av snäckorna, har slarvat bort kameran så får fota med mobilen så blå bilder är det som gäller. Städpatrullen har utökats lite smått även med lokal fauna från ett av mina andra akvariet. Lyckades gräva upp ca 15 asterina stjärnor, några små pyramid/skål snäckor samt en liten mikrosnäcka som verkar trivas i en del av mina akvarier. Inte säkert de gör jättenytta men det är bra med smådjur. De kan nog komplettera huvudbetarna på vissa områden. Jag åkte en sväng till den lokale akvariemästaren med för att spendera lite tid bort från datorskärmen och får lite inspiration. Efter lite kaffe, småkrypssafari och slagsmål med kamphundar så fick jag en Sarcophyton fragg av herren. Jag tror definitionen fragg normalt menar en betydligt mindre bit. Blev kanonfin oavsett, älskar de här korallerna. Fick även lite briareum med som smyger på en annan sten. En liten bonusbild på fiskarna här med, de kom med av misstag. De är pigga men lite skygga för kameran.
 6. mikoto

  151-720 liter Ett nytt projekt

  Jag har aldrig tänkt på att sjögurkorna kan föröka sig i akvarier, eller hur de gör det. Det är likt många sjöstjärnor då att gurkan "tappar" en bit av sig själv och den blir en ny gurka? Häftigt. Får se om min sjögurka kan göra något liknande då i framtiden om den trivs, den har ju överlevt ett halvår i min improviserade skötsel iaf så lite hopp finns ju. Tänk om sjöborrarna gjort samma sak...
 7. mikoto

  151-720 liter Daniel 150+

  Ja, det verkade smart. Men jag har ganska lågt flöde märker jag jämfört med dig. Men får undersöka det närmare i framtiden med en styrbar pump. Det här fungerar så länge. Idag har jag släppt i två frökenfiskar, så nu är akvariet bebott. Nu är det betarna som är nästa steg, sedan kan vi börja prata på riktigt... Jag tog lite tid igår innan jag la mig med och satte lite svart film på karets rygg, det blev ganska mycket bättre. Nu läcker inget ljus in bakifrån och man ser inte sladdarna längre när man tittar från framsidan. Fyllde på lite mer biomedia också. Jag hade lite levande copepods med, köpte dessa sist jag var ute och handla fiskgrejer. Så jag släppte i de också, kan bli en utökning av populationen... Eller så blir de mat. Det blir bra vilket som.
 8. mikoto

  151-720 liter Daniel 150+

  Lite jobb idag igen, det mesta flyter på enligt plan. Jag hämta sten idag och införde i akvariet. Det blev inget jättelass, jag ska nog ha lite mer. Per automatik blir det mer sten förstås då korallerna sitter fast på stenar redan. Jag kan nog trivas med rätt lite sten, men fisken behöver lite gömställen med så scapen blir nog som ett lågt röse, tanken är inte något berg. Förhoppningsvis blir det en del koraller som sträcker upp sig och fyller mellandelen av karet samt toppen blir relativt fri. Det är då även en belysning satt på akvariet, det är två stycken 18W AC-RC E27 lampor. Ett tag hade jag tänkt ha bara dessa över akvariet. Men det blev väldigt lite ljus. Fyra kanske skulle fungera ok men det är nog ändå i lägsta laget och när man är uppe i den mängden lampor blir det ingen snygg lösning över akvariet i mitt fall. De är ganska bra men inte så eleganta vid öppen upphängning. Faktum är att min nuvarande MH armatur blir mer elegant isf. MH lampan kommer på om en månad ungefär, när jag flyttat över alla koraller och kan avveckla mitt nuvarande akvarium där alla koraller sitter. Stenen kommer från ett av mina andra akvarium, det har gått ganska bra faktiskt och stenen är relativt fin. Har redan sett en del mikrosnäckor som kryper omkring samt sjöstjärnor och amphipods. Ni ser säkert en del glasrosor med, de fick jag med på köpet. Men jag gillar räkor som äter glasrosor så det blir inget större problem. I mitt kylskåp har jag en förpackning copepods jag ska introducera med för att kanske öka mångfalden lite... Eller så stendör de och blir mat. Här ser ni sumpen lite och min bas av biologiskt filtermedia. Det blev rätt ynkligt men jag har en del till att fylla på med. Här borde småkryp och filtrerare kunna trivas. Ska nog sätta lite mörk film på akvariets rygg med. Sumpavskiljaren skulle egentligen varit i rökigt glas men det blev inte så, den täcks nog av koraller eller alger så småningom dock. Men vi kan förbättra saken genom att sätta svart dekorplast på baksidan här, det kommer inte vara något vackert bakom akvariet iaf. Vattnet kommer passera ovanifrån och ner till sumpens botten där en rörmynning leder till returpumpen. Det blir nästan som ett litet plenum. Men mediat är inte så tätt att det lär tillföra något. Sumpen är ganska stor så det finns gott om plats för teknik eller om man vill göra någon sorts refugie eller sätta i en skummare, bortsett från det biologiska mediat har jag inget egentligen planerat. I samband med att stenen kom i höjdes vattenivån en del, så just nu har jag ingen ytavrinning längre. Salthalten är idag 31 promille, jag tänkte ha det lite lägre för att när jag köper snäckorna och djur nästan vecka kan de acklimatisera sig lättare då affärerna ofta har 30 promille i sina system. Sedan kan jag bara låta vattnet dunsta så rättar salthalten till sig automatiskt.
 9. mikoto

  151-720 liter Daniel 150+

  Så, små steg framåt. Har tvättat sand idag, eller snarare grus egentligen. Det är även salt i vattnet nu också. Nu har allt löst sig så får kontrollmäta och justera lite. Med sanden i så är 190 liter nästan lite för mycket. Så vattenivån kommer nog stiga när stenen kommer i så får slanga ut lite troligtvis. Stenen kommer nog i imorgon kväll, ska justera temperaturen lite tills dess med. Tror det är lite för svalt nu i akvariet. Så får troligtvis köra värmare tills jag fått något bättre att värma vattnet med.
 10. mikoto

  kallvatten Nytt 200 liter kallvatten

  Ja, det är svårt det där med att få det tätt, inte helt säkert att det blir det. Rutan är lite för lång för inga konstiga saker ska kunna ske. Jag tror inte det gör något här hemma. Men i lokalen så kanske jag får göra så att jag bygger den ungefär som jag gör här hemma. Men jag lägger en tunn silikonförsegling runt om, den får man få skära loss och återapplicera när man behöver ta loss rutan. Men det gör nog inget egentligen. För hela glamouren med att ha en ruta som är lätt att ta loss försvinner fort när man faktiskt gör det. För om du inte tömmer akvariet och låter det värma upp kommer rutan vara full med kondens på bara några minuter vilket gör att putsningen och rengöringen blir ganska meningslös. Så att göra rent rutan innebär ändå att akvariet får stängas tillfälligt, då gör det inte så mycket om man får skrapa lite silikon med. Det viktiga är nog mer att man som jag nu har en otroligt tunn och bred fog som nästan inte går få loss utan att vara destruktiv mot karet. Då är det bättre att fästa rutan på ett bättre sätt och bara ha silikonet för att försegla. Nuvarande lösningen är egentligen ganska enkel, där sitter rutan med skruvar. Jag planera länge magneter men när jag faktiskt gick och titta på magneterna jag planerat runt så insåg jag att de inte skulle vara ens i närheten av det jag behövde, samt att kostnaden skena vilt för de magneterna som var starka nog.
 11. mikoto

  151-720 liter Daniel 150+

  Ja, jag trodde inte den skulle pressa ut så pass bra ur de små och få hålen. Men så var det med det. Får hitta annat användningsområde till den. Jag kommer nog komplettera med en till pump, i mitt lilla kar har det varit positiv med vågfunktion så ska försöka få det häri med. Men det är nog svårare med avrinningen och formen på akvariet. Men får försöka. Här är en bild på den slutgiltiga pumpinstallationen iaf. Det behöver fyllas på med substrat för alla kryp och pestorganismer som kommer plåga mig, men pumpen är där den ska. Den brummar lite egentligen men den fungerar så länge, kanske tystnar, kanske byts...
 12. mikoto

  151-720 liter Daniel 150+

  Mjo, det hade nog gått. Men jag hitta på en annan lösning här hemma. Här är utloppet på pumpen, inlopp med för den delen. Problemet är att det är väldigt kort. En lösning som Stefan säger är att förstora ett 20 mm rör lite och stoppa in. Det fungerar nog ok, stryper kanske pumpen något. Jag tog en krök dock och slipa av hörnet på den. Det ser nog inte så mycket ut men det borttagna gör att man kan klämma på kröken nästan en halv cm längre. Då kröken även har lite limrester på insidan så sitter den väldigt hårt. Här är den monterad. Jag tror inte det finns en chans att den lossnar, man får bruka våld för att få av den. Den är även designad nu så att även om den skulle flyga loss så skjuts in vattnet ut ur akvariet utan far bara runt i filterfacket. Så ingen fara skedd.
 13. mikoto

  151-720 liter Daniel 150+

  Ja, det är ett alternativ. Men det blir väldigt trångt där ibak fort med en sådan lösning. Jag vill hellre ha något enklare nu direkt, det blir bara massa bök om man behöver pilla eller fånga något där och det är någon komplicerad rördragning som är ivägen. Men tack ändå. Inget är limmat nästan, jag testar allt. Har ingen plan utan skapar allt eftersom. Nu har jag hittat en ny pump dock. Jag har en Tunze Turbelle som nog blir betydligt bättre. Den för lite oväsen... Men förhållandevis lite. Vi får se sedan när resten är igång. Det blir tystare än innan iaf. Den är förhållandevis kompakt så det blir egentligen väldigt bra med den. Jag grävde fram Grundfospumparna jag fick av dig med. De är tystare, men då måste jag dra de utanför akvariet då de måste stå torrt och det blir lätt lite vibrationer och andra felkällor. De pumpar även sämre än Tunzen så det är mindre fart på vattnet. Så jag kör den här pumpen så länge. Den är avstängd nu dock. Utblåset är ett problem. 25 mm kopplingar sitter ok på den men jag litar inte på det. Det är väldigt liten anlagsyta. Det blir att sätta en 90 graders krök på den så jag kan vinkla pumpen så den pumpar åt sidan om rördelen lossnar istället för en fontän rakt upp. Får gräva i PVC lådan, behöver lite mer kopplingar...
 14. mikoto

  kallvatten Nytt 200 liter kallvatten

  Så, ja det rör ju sig nästan här med. Fast det är en liten stund kvar. Det hade varit kul att ha detta klart tills det eventuella besöket nästa månad dock. Ska se vad som går lösa... Här är akvariet! Beskåda underverket. Ja det det är uppackat än, det vår vänta lite tills jag kan faktiskt göra något med det... Här ska det stå, jag måste bara få bort bråten som står i vägen. Deadline är ca en månad tills akvariet här ska vara avvecklat. Det ser sjukt trångt ut men jag har mätt för säkerhets skull och det går plats. Här ska sumpen stå och kylaren. Kylaren står redan till höger och väntar. Jag tror jag kommer behålla den där, men det är inte helt spikat. Det blir lite omständigt att dra returslingan som den ska sitta på. Men jag tror det ska gå bra. Alternativet är att mata kylaren med en egen pump. Det går nog med lösa, har för och nackdelar. En positiv sak är att efter att jag fyllt mitt tropiska kar med 180 liter så inser jag att det är 60 liter mindre än de 240 liter som yttermåtten ger. Så mitt kalla kommer nog också har ett lägre literantal än beräknat. Så jag kommer nog ha ganska bra marginal på kylkapaciteten. Så jag kan ha ganska stor sump och kan vara mindre försiktig med pumpar. Tanken är att ha en sorts refugie i sumpen för min krabbtaska. Så vill inte ha för trångt för han. Jag är nästan helt färdig med min ritning för dubbelglaset med. Om det fungerar så blir det nog riktigt bra. Den har lite revolutionerande lösningar. Som att framrutan på akvariet inte får någon som helst åverkan på sig och den går hyfsat lätt att ta bort för underhåll. Jag tror min lösning kommer fungera bra här hemma, men är lite orolig för samma lösning på mitt nya akvarium i lokalen där luftfuktigheten är väldigt hög... Men vi kör. Planen på invånare är nog ganska stabil annars. Det blir nog ett lugnare akvarium med djur som går ha med tångräkor. Så tankar är smörbultar, maskeringskrabbor, snäckor och räkor. Musslor med, kanske några anemoner? Med matningar dagligen med cyclops tex som sprider sig i hela karet och är smått. Ganska snålt med ljus. Har inte tänkt ha för mycket alger eller tång. Något växer säkert ändå dock.
 15. mikoto

  151-720 liter Daniel 150+

  Ja, vad sjutton, låt oss introducera version tre! Micro gyre! Två 3 mm hål. Nu jäklar, mindre formfaktor än någonsin med. Hmmm.... Ja, rörkillen har faktiskt rätt. flödet har radikalt minskat . Men trycket som flyger ut ur hålen är helt ursinnigt och pumpen låter ganska ilsken den med. Det känns som att be om problem att köra den såhär
×