Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

mikoto

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  2 938
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  5

Anseende bland gemenskapen

335 Excellent

Om mikoto

 • Födelsedag 1988-07-10

Profilinformation

 • Förnamn
  Daniel
 • Stad
  Skövde
 • Stödjande medlem t.o.m
  2018-04-13
 • Antal år inom saltvatten
  1
 • Akvarievolym
  240L, 170, 120L
 • Akvarie mått
  4*1,5*1,5 ; 8*3,5*4(dm)
 • Allmän beskrivning av dig
  Tjo, jag heter Daniel och är en glad tok med många intressen.

  Jag har mest hållt på med elektronik och datorer i flera år. Sitter gladeligen och pillar i bildrör, förstärkare, TV-spel, datorer och de mesta med elektrolyter och motstånd i :-)

  Började intressera mig för akvarier och framför allt saltvatten sommaren 2010 då jag träffa min flickvän som ägde ett sötvatten. Nu har vi flera sötvattenskar och jag är i skrivande stund(mars 2011) på väg att äntligen börja utöka saltvattensdelen med :-)

  Saltvattensakvaristiken faschinerar mig med alla roliga lösningar på filtrering och likande med även koraller och fiskarna som bor på reven är en spännande blandning. Långtidsdrömmen just nu är att ha ett kar som en Leucosternon kan leva lyckligt i... och en Leucosternon då i. Men det får man ta när det kommer, det blir nog nanos ett tag först med vildt experimenterande för mig :-) Förhoppningsvis kommer jag skriva om mina galenskaper på forumet sedan!

  Vi ses där.
 • Akvarietillverkare
  Snel hest, Eheim
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  2x20W LED & 39W T5; 12x3W Cree LED
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Aqua Medic, Bubble Magus
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är - Övrigt
  Räkor och krabbor.
 • Antal år inom sötvatten
  1.5
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  20 ; 10 (kg)
 • Storlek på sump
  80

Senaste besökare till profilen

1 297 profilvisningar
 1. 721-1199 liter

  Tills det kommer en bild tror jag inte på att du ens har akvariet kvar, du bara ljuger för att få hänga här med de coola grabbarna ;-) Glasrosor har jag med börjat få bekanta mig med igen. Men retar mig inte så mycket som de gjorde förr dock. De kan nästan vara lite fina... fast nej, de behöver åka bort. Pepparmintsräkor var trevliga sist jag testa de som lösning. En stor grupp sådana då.
 2. Plattfisken är ju för läcker! Tångkaret tar sig med. Lättaste sättet jag hitta att ansa ut trådalgerna är att suga ut de vid vattenbyte. Drar man loss de så åker de runt i filtersystemet samt pumpar och fastnar överallt.
 3. 151-720 liter

  Så, man får ha lite fart! Nu har jag uppgraderat sump flödet. Jag hade min Sicce syncra 1.5. Men den gav lite klent tryck. Så jag köpte hem lite 20 mm pvc för att uppgradera från min 16 mm slang. Det gjorde nog ganska mycket. Jag upptäckte dock även att jag faktiskt av misstag hade strypt pumpen så det högre flödet är inte enbart rörens förtjänst. Jag fixa även en vinkel på utloppet i karet som piskar om lite mer däri. När jag starta det första gången dock så svor jag lite, vatten ran längs med röret. Elände, hur kunde jag limmat så dåligt... Så kika runt och hitta kopplingen. Men jag ryckte lite i den dock så visa det sig att jag inte limmat där alls! Jag hade bara satt lite tejp för att kunna testmontera. Tur man märkte det... Får lite vibrationer i röret nu dock. Får arbeta på det. Röret sitter ganska trångt mot väggen. Men det ordnar sig.
 4. 151-720 liter

  Akvarieskötseln är lite berg och dalbana här. Jag har en del utmaningar för att få ordning på det här karet. Men jag tror det ska gå vända... Jag har gjort en vändning filtreringsmässigt iaf. Jag har nu plockat ut min skummare, den gjorde mycket väsen men plocka ut ganska lite ur akvariet. Jag har valt att satsa på en biologisk filtrering istället. Jag har studerat ett tag och fallit en del för Biohome filtermedia. Då det finns en färdig riktlinje att gå efter så känns det spännande att testa. Just biologisk filtrering är en intressant gråzon i saltvatten. Det finns nästan inga riktlinjer, det är väl 10% levande sten av akvarievolymen. Men den regeln är ju pensionerad i de flesta moderna kar. Den är även lite vag då levande sten ändå har så olika former. Biohome och deras försäljare rekommenderar 1,5-2 kilo per 100 liter saltvatten. Det efter yttre mått skulle jag tro så man har egentligen en högre koncentration i förhållande till den faktiska vattenvolymen. Jag körde på Ultimate Marine då det ska hjälpa populera mediat lite fortare och främja de. Fast jag tror att i ett saltkar med levande sten med så blir nog populationen ganska snabb. Jag ska försöka bygga en avskärmning här med så det inte börjar växa alger på mediat. Ska även få lite högre flöde genom sumpen så att det blir lite mer fart på mediat. I övrigt ska jag nog rikta min skötsel mot mer "renlighet". Försöka sträva efter att hålla efter botten och algtäcken på stenarna. Det bör få bort mycket detritus och skräp. Det får även karet att se lite trevligare ut och lär främja mer frisk tillväxt av det som växer då man tar bort det svaga och mindre livskraftiga. Här är en bild med på karet idag. Koralltrivsel är lite upp och ner. En del trivs ok, en del ångrar sig. Jag har kommit fram till att jag behöver ha lite mer flöde ändå dock, det är inte helt av ondo. Men det går nog kombinera med min önskan med högre flöde genom sumpen. Invånarmässigt vill jag ha lite mer fisk, men det är på gång. Men mer långsiktigt. Ska nog även köpa lite fler snäckor. De jag har nu trivs faktiskt ganska bra och har levt länge. En positiv utveckling. Mina eremiter är lite sämre med, jag tror de får för lite mat. Fiskarna är på tok för duktiga på att äta upp att jag slänger i karet. Så mer fisk så jag kan mata mer.
 5. Simpan blir nog bra där! De är riktigt trevliga fiskar. Jag saknar min och är lite putt över att den inte kunde finna en samexistens tillsammans med en kloförsedd kamrat. Men i slutändan hade den växt ur karet...
 6. Haha, den stackars lilla Mitsubishin måste varit lite baktung där på hemvägen :-) Vilken lyx med vatten till priset av transportkostnaden! Jag kör fortfarande rock'n roll metoden här. Kranvattnet är på knappt 14 grader. Så direkt från kran, blanda salt och vispa vattnet som en dåre! Färdigt att använda på en kvart. Fast du ska ju ha ännu kallare så klart... Lite is med på det? Borde få ner vattnet två grader till med två kilo is. Fast du kör väl osmos vatten med kanske? Det vill jag minnas att jag såg hos dig... Jag borde uppdatera min egen tråd snart. Men jag har börjat få ganska mycket havssallat som växer på väggarna. Till min stora lycka. Det är min favoritalg tror jag. Men rutan ser verkligen inte kul ut längre. Man kanske skulle våga sig på någon sådan lösning som du kört där man pressar in ny torr luft mellan glasen? Kan nog inte bli värre...
 7. Nu har jag fått mina två Imazo limmade kar iaf. Är klart nöjd :-) Har sett finare kar med, men de här duger gott och väl. Kommer nog ta från de igen om jag inte hittar något lika smidigt ställe att beställa ifrån.
 8. Nej, det tror jag inte. Jag hade inte tvekat att mata med det :-) Om det vore skadligt för fiskarna skulle de nog inte våga sälja det. Då hade det nog suttit en varningslapp på burken.
 9. Den blir blöt i fiskarnas mage med :-)
 10. Har inte använt just de men granulat brukar vara väldigt hårt, låt de ligga i vatten en liten stund så märker du hur mjuka de blir. Det brukar gå undan och då blir det inte svårsmält för fiskarna.
 11. Jag var iväg och prata med Sivert i Falköping häromdagen och han kunde fixa akvarier måttbyggda hävda han, du kan ju ringa och kolla vad han kan lösa(Siverts Djurhörna). Annars erbjuder Imazo att bygga måttbeställda kar med, så både Arken Zoo och Djurmagasinet här i stan borde kunna lösa en beställning åt dig. Men det är frågan vad de tar för det. Och hur motiverade de är, bägge butikerna känns idag lite lata på fiskfronten tyvärr... Om du orkar åka en bit så fixa Nols Ciklidhobby kar också, jag tror de beställer från Jagefeldt i Lysekil. Han verkar riktigt duktig.
 12. Woho, bilder! Nu har ditt tångkar verkligen algat till sig! Men det börjar se mer ut som mitt kar när det var som värst än tångkaret du hade från början :-) Det där är fint, men det är lite svårt att ansa ut jämfört med drömmen att klippa ner stora tångarter. Kan det vara för att du har för mycket näring åt de nu? Som du får massa snabbväxande alger men klen tillväxt av de högre. Snart kommer du inse varför jag ledsna på streampumparna i min algbalja och bytte ut de mot luft, har inte saknat de igengrodda pumparna alls :-) Jag tror jag motsatt problem som du för övrigt, sedan mitt djurbestånd minska ganska kraftigt har jag mest små svarta tofsalger och cyano som dominerar. Men det kommer småstick av roliga alger med dock här och där. Lerkaret är ju för tufft forfarande annars med, det måste beskådas någon dag...
 13. Kul att du har den stora kylaren igång nu! Tänkte på den idag. Ser ut som att du börjar få lite gegga i skummarkoppen nu med. Gott om biobollar överallt med. Din stormatning börjar omforma dina filtreringsplaner verkar det som :-)
 14. Låter bra allt ihop! Du behöver ett större akvarium iaf! Aquabees nya pumpar verkar ganska trevliga, deras gamla var bra de med men det kändes som det stod still i deras utveckling ganska länge och de körde kvar på en äldre men lyckad modell.
 15. Tunze skummaren! Kul val, det verkar inte vara många här som kör med de.