Jump to content

mikoto

Stödjande medlem
 • Content Count

  3359
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  14

mikoto last won the day on September 4

mikoto had the most liked content!

Community Reputation

500 Excellent

About mikoto

Profilinformation

 • First name
  Daniel
 • City
  Skövde
 • Stödjande medlem t.o.m
  2019-04-13
 • Antal år inom saltvatten
  1
 • Akvarievolym
  240L, 170, 120L
 • Akvarie mått
  4*1,5*1,5 ; 8*3,5*4(dm)
 • Allmän beskrivning av dig
  Tjo, jag heter Daniel och är en glad tok med många intressen.

  Jag har mest hållt på med elektronik och datorer i flera år. Sitter gladeligen och pillar i bildrör, förstärkare, TV-spel, datorer och de mesta med elektrolyter och motstånd i :-)

  Började intressera mig för akvarier och framför allt saltvatten sommaren 2010 då jag träffa min flickvän som ägde ett sötvatten. Nu har vi flera sötvattenskar och jag är i skrivande stund(mars 2011) på väg att äntligen börja utöka saltvattensdelen med :-)

  Saltvattensakvaristiken faschinerar mig med alla roliga lösningar på filtrering och likande med även koraller och fiskarna som bor på reven är en spännande blandning. Långtidsdrömmen just nu är att ha ett kar som en Leucosternon kan leva lyckligt i... och en Leucosternon då i. Men det får man ta när det kommer, det blir nog nanos ett tag först med vildt experimenterande för mig :-) Förhoppningsvis kommer jag skriva om mina galenskaper på forumet sedan!

  Vi ses där.
 • Akvarietillverkare
  Snel hest, Eheim
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  2x20W LED & 39W T5; 12x3W Cree LED
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Aqua Medic, Bubble Magus
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är - Övrigt
  Räkor och krabbor.
 • Antal år inom sötvatten
  1.5
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  20 ; 10 (kg)
 • Storlek på sump
  80

Recent Profile Visitors

2696 profile views
 1. mikoto

  En nervös nybörjares första akvarium

  Du ser ut att ha rätt bra med sten, när du får i koraller sedan så kommer det kännas mycket mindre fjuttigt Det tar ett litet tag innan man lär sig hur man bygger bäst med stenen. Sprid ut de lite mer du istället. Bygg lägre och lägg de gärna lite omlott så det blir utrymme under stenarna, det gillar fiskarna för då kan de hålla sig undan lätt om de önskar. Då mår de bättre. Du får även mer yta att sätta koraller på. Raka väggar är svårt att sätta något på, du vill ha så mycket plana stenytor som möjligt. Ha som mål att exponera så mycket sten mot ljuset som du kan, men samtidigt stapla en del uppåt. Du har mycket höjd du kan jobba med, men du behöver inte känna att stenarna måste nå till ytan
 2. mikoto

  En nervös nybörjares första akvarium

  Bangai kardinalerna är en jättekul fisk, blir lite dyrare med en grupp men du verkar å andra sidan ha en högre budget än mig så ryms de inom den så kör!
 3. mikoto

  151-720 liter Projekt Shroom room, saltvatten i källaren

  Sjukt busigt med genomskinligt pumphus! Har inte testat eller känt på den pumparna innan men den ser inte tokig ut.
 4. mikoto

  En nervös nybörjares första akvarium

  LPSer och mjukkoraller har ganska lika krav. Börja med lite sinularia du om det är lps som intresserar dig, de är lätta, fina och tåliga! Jag gillar mjuka koraller mest, men det är lättast att hålla mjuka med andra mjuka, de kan vara tuffa mot LPS och SPS. Med det sagt så är ditt akvarium ganska stort så det blir nog lättare för dig. Om du vill ha lite mjuka koraller så skaffa arter som inte sprider sig för lätt. Sinularia och Sarcophyton är bra. Då kan du ta ut de ur akvariet om du vill byta ut de med tiden. Många andra mjuka som växer fort och sprider sig är askul... Men de fungerar bäst att kombinera med andra mjukisar med samma egenskaper, inte med lite mer långsamväxande stenkoraller Chromis Viridis är en av hobbyns vanligaste fiskar men det är med god anledning, de är jättefina och kan fungera ok i en grupp. 8-10 stycken sådana passar nog jättebra i ditt akvarium!
 5. mikoto

  En nervös nybörjares första akvarium

  Låter kanon än så länge! Fina grejer du köpt. Vad vill du ha för djur?
 6. mikoto

  721-1199 liter Mattias 980l med teknikrum

  Stora fiskar! Ser nästan lite tomt ut i akvariet dock. Finns det några spännande planer tro, mer koraller?
 7. mikoto

  151-720 liter Daniel 150+

  Fick det nya objektivet! Det är fortfarande kanonsvårt att ta bilder av fiskarna men nu har jag en hyffsad chans iaf. Största hindret är att de aldrig kan vara still så autofokus är lite slö och bilden blir ofta förvrängd då jag helst fotar med stativet och fotar i besvärliga vinklar. Men det var rätt kul! Här är en bild av min ena Chrysiptera Rex, de är fina frökenfiskar Lasse lura på mig. Den här har ett litet mörkt märke som syns på bilden så genom det kan jag skilja de. De här är de tuffaste i akvariet, det är de som bestämmer.... Här är min lilla Scopas kirurg. Den är lite tunn men äter väldigt bra och pickar ganska konstant i karet. Tyvärr skulle han prompt vara framme vid framrutans hörn hela tiden. Där den är absolut besvärligast att fota. Nästan inget ljus och bilden blir förvrängd. Men man ser de fina prickarna i ansiktet. Här är en av tångräkorna, de verkar börja begripa att de ska stanna ute i själva akvariet. Nyper något hemskt på händerna om de får chansen. Lite klumpiga och trampar i korallernas polyper men annars är de trevliga. En extrabild på kirurgen och en räka.
 8. mikoto

  151-720 liter Projekt Shroom room, saltvatten i källaren

  Härligt, lyxiga klämmor du har! Hur många fack blir det?
 9. mikoto

  151-720 liter Imre’s Reefer 350

  Färgen på den är helt bananas isf! Läcker.
 10. mikoto

  151-720 liter Projekt Shroom room, saltvatten i källaren

  Schyssta grejer! Maxspect Razor blir nog bra, speciellt med två! Lyxljus. 320W ljus är mycket oavsett ljuskälla. Hett tips till returen är en Aquabee Up 8000, de är riktigt imponerande de jag tittat på, främst med ljudnivån i åtanke. Välbyggda, finns ju en begagnad till salu nu. Men varför vill du ha så stark returpump? Jag har några sådana här på pumpar jag behöver kunna slå av och göra rent lätt, de är bra. Lite trist att betala 39 kr styck bara... Men jag köper så mycket annat skit för dyrare pengar så vettiga inköpa existerar inte här. https://www.clasohlson.com/se/Uttag-med-2-polig-strömbrytare/36-2902
 11. mikoto

  151-720 liter Projekt Shroom room, saltvatten i källaren

  Spännande! Du har inte gjort några roliga ritningar att visa? Jag älskar att bygga saker så jag lärde mig envist precis så mycket av sketchup jag behövde för att kunna testa konstruktioner. Underlätta mycket speciellt då jag gärna bygger ställningarna med, akvarierna limmar jag helst inte själv, har noll tålamod för de och avskyr arbeta med silikonet. Allt som är kladdigt är inkompatibelt med mig... Enda jag ogillar mer än att limma akvarier är att själv skära till glaset. Men jag kommer nog lära mig bägge sakerna med tiden ändå. Vad tänker du för ljus!? Den farligaste frågan efter hårt eller mjukt. Har du kvar ljuse från förra storhetstiden eller tänker du stämma in i LED kören? Låter ju som att lysrör egentligen inte vore tokigt, iaf för fragg akvariet. 45 cm kanske kan nyttja något intensivare om man vill. Men det är lite otacksamt med LED och MH med för den delen till ett så pass långt och smalt akvarium, speciellt om du inte har höjden att nyttja. Men långt ifrån olösbart såklart... Skivor tycker jag är kul! De är fina och spännande, inkompatibla med mig och mina akvarium. Men annars mycket bra.
 12. mikoto

  151-720 liter Daniel 150+

  Tror inte någon har de till salu, kanske någon fiskmarknad, jag plocka mina själv i Lysekil. De finns nog nere i Malmö trakten med
 13. mikoto

  721-1199 liter Smakar på 800 liter salt

  Kul! Det är så roligt att köpa en fragg och se den ta sig och sprida ut sig. En av de roligaste sakerna i vår hobby tycker jag. Ganska snygg korall med! Jag gilla den nog mest som fraggen på översta bilden egentligen, med de täta polyperna. Men den har fin färg på området mellan polyperna när den breder ut sig.
 14. mikoto

  151-720 liter Petters Red Sea Reefer 625

  Yes, endlers! Äntligen fotobeviset att du faktiskt har de!
 15. mikoto

  kallvatten Nytt 200 liter kallvatten

  Tack Peter! Jag är lite självgod och är ganska nöjd med bänken själv, finns några saker jag kanske gjort lite annorlunda nu efteråt men den blev bra. Den blev ganska nätt och elegant på något sätt, men samtidigt stark. Men jag är lite bortskämd med att ha tillgång till bra ställen att arbeta med trä på, det hade varit svårt att bygga den helt i min lägenhet. Jag fräste några kanter här hemma och det var inte alls roligt att städa upp det... Slanten: Ja, jag tänkte att de ger ett likadant flöde som luftstenar hade gjort, fast utan bubblor. Då det nog blir ett lite lugnare akvarium så tror jag det fungerar bra.
×