Jump to content

mikoto

Stödjande medlem
 • Content Count

  3316
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  13

mikoto last won the day on July 8

mikoto had the most liked content!

Community Reputation

486 Excellent

About mikoto

Profilinformation

 • First name
  Daniel
 • City
  Skövde
 • Stödjande medlem t.o.m
  2019-04-13
 • Antal år inom saltvatten
  1
 • Akvarievolym
  240L, 170, 120L
 • Akvarie mått
  4*1,5*1,5 ; 8*3,5*4(dm)
 • Allmän beskrivning av dig
  Tjo, jag heter Daniel och är en glad tok med många intressen.

  Jag har mest hållt på med elektronik och datorer i flera år. Sitter gladeligen och pillar i bildrör, förstärkare, TV-spel, datorer och de mesta med elektrolyter och motstånd i :-)

  Började intressera mig för akvarier och framför allt saltvatten sommaren 2010 då jag träffa min flickvän som ägde ett sötvatten. Nu har vi flera sötvattenskar och jag är i skrivande stund(mars 2011) på väg att äntligen börja utöka saltvattensdelen med :-)

  Saltvattensakvaristiken faschinerar mig med alla roliga lösningar på filtrering och likande med även koraller och fiskarna som bor på reven är en spännande blandning. Långtidsdrömmen just nu är att ha ett kar som en Leucosternon kan leva lyckligt i... och en Leucosternon då i. Men det får man ta när det kommer, det blir nog nanos ett tag först med vildt experimenterande för mig :-) Förhoppningsvis kommer jag skriva om mina galenskaper på forumet sedan!

  Vi ses där.
 • Akvarietillverkare
  Snel hest, Eheim
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  2x20W LED & 39W T5; 12x3W Cree LED
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Aqua Medic, Bubble Magus
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är - Övrigt
  Räkor och krabbor.
 • Antal år inom sötvatten
  1.5
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  20 ; 10 (kg)
 • Storlek på sump
  80

Recent Profile Visitors

2622 profile views
 1. mikoto

  kallvatten Daniel 120 liter kallt

  Det här akvariet har snurrat på, det fungerar ganska bra. Nu är alla tre snultror framme och tejstefisken simmar på. Jag har doserat ättika i snart två månader men iaf skummaren har inte reagerat annorlunda alls. Men musslorna lever iaf. Dagens uppdatering blir några bilder på den kommande uppgraderingen. Här är mitt 250, det är nästan helt klart nu. Det här blir en bra uppgradering. Undrar vad jag ska ha för sand i det. Har lite olika sorter att välja mellan. Det som inte är klart är mest sumpen... Den är ganska oklar öht. Men jag kan nog starta utan den dock. Det är bara inte fylla hela vägen så kan akvariet startas så länge så ordnar jag sumpen sedan. På tal om rören så var det lite bökigt att isolera här. Är inte alls förtjust i att arbeta med frigolit. Men nu är den nästan klar. Men måste flytta karet lite åt vänster. Något som är besvärligt pga yogamattan som ligger under... Men värre problem kan jag ha. Dubbelglaset är klart! Den här gången gick mitt arbete med gerning av hörnen mycket bättre. Ganska nöjd med det även om man hitta fel på så här nära bilder. Får se hur bra rutan blev med. Har inte riktigt lika mycket silikon på detta som förra akvariet. Tog 4 mm glas till rutan här, det var bra mycket grövre än vad som behövdes. 3 hade räckt utmärkt. Lite besvärligt att arbeta med den här storleken på ruta med, mitt nya hemma har mindre rutor trevligt nog. Jag gjorde några misstag här, men inga allvarliga. Men de kan jag lära mig av till nästa gång. Nu får vi testa om kylaren kan arbeta ner temperaturen med, men det tror jag ska gå vägen. Sedan bokar vi resorna västerut...
 2. mikoto

  mithrax krabba

  Kan nog gå bra, möjligtvis när de ömsar kan de vara i fara. Men mitrax krabborna är väldigt försiktiga överlag så de håller sig nog undan den perioden.
 3. mikoto

  151-720 liter Ekolognörden

  Bra, vi ser fram mot nästa film! Kul att det rullar på!
 4. mikoto

  151-720 liter Daniel 150+

  Det gick hur bra som helst än så länge, den enda som blev sur var den gamla sarcophytonen. Han blev väldigt upprörd och har inte tittat ut på hela dagen. Övriga gänget ser lyckliga ut så nu måste man passa på att njuta innan allt går åt skogen igen. Tackar så mycket igen. Akvariet går bra just nu! Så passar på att ta några taskiga foton igen. Jag fick ett par stora sarcophyton och en ännu större gorgonia idag av Stefan ovan, så nu börjar akvariet bli ganska välfyllt. Det var en hel del små snäckor på korallerna med som ser ut att trivas de med. Så jag ska nog investera i ett gäng stora snäckor nu för att fylla på med de som tyvärr gick hädan. Skummaren skummar riktigt dåligt nu med, den verkar ha kört slut på det den hitta i akvariet. Så den åker nog ut om en vecka. Har gjort rent den en sista gång för att se vad den får ut de närmaste dagarna. Här är tre bilder av akvariet iaf, från var sin sida. Den här sidan tittar jag ifrån mest, då det är den man ser om man sitter i datorstolen. den nya gorgonian skuggar nog sarcophytonen bakom ganska väl. Får se om vi gör något åt det. Kan fungera bra ändå, annars får man väl klippa ner den lite. Just nu dominerar den hela akvariet. Här är rakt framifrån, det är den sidan jag tittar allra minst ifrån. Nu när algerna växer ganska bra på bakrutan så blir det som en naturlig bakgrund där. Här är högra sidan, den tittar jag ännu ganska lite ifrån med, men man ser en del koraller här som man inte ser från andra sidan så den är lite kul att titta ifrån. En taskig närbild på gorgonian, det är en ganska kul korall egentligen, har aldrig haft innan. Hos Stefan växte denna något hysteriskt. Återstår att se om det går återskapa den framgången.
 5. mikoto

  Red Sea Max E 260 vs Red Sea Reefer Deluxe 250

  Red Sea Max karen kan uppgraderas till sump i skåpet. Då behöver man köpa till rör och en sump. Annars är det inga bekymmer. Men Reefer karen har en mycket mindre ytavrinningsbox så jag personligen tycker de är snyggare. Så kan du välja och vill köra med separat sump(den interna sumpen i RSM karen är ingen höjdare tycker jag) så satsa på ett reefer.
 6. mikoto

  Krabba ??????????

  Den där ser ganska bra ut. Titta på klorna, de ser liknande ut mitrax krabbornas klor. Ge den till Lasse.
 7. mikoto

  Boktips

  Kul! Ja Dana Riddles föreläsningar är kanon. Finns massa bra föreläsningar från macna. Några är mindre bra .. men man måste alltid sålla lite.
 8. mikoto

  Boktips

  Kul! Hoppas du får mycket kul med ditt kommande akvarium. Det är tyvärr väldigt ont om nyare böcker. Det vore synd att säga att den tiden är förbi, det trycks fortfarande mycket böcker. Men i akvarieväg har det inte kommit något spektakulärt på länge. Men det finns många bra böcker kvar som fortfarande är aktuella. Det är inte så mycket som tekniken ändrats på länge, den har förfinats mycket och till viss del blivit effektivare. Men skummare och pumpar fungerar väldigt likt, de gör samma sak. Samma gäller för ozon, nitrat och fosfat filter eller kalk reaktorer. Det mesta. Det viktigaste som ändrat sig är belysning, det är nog ingen saltvattensbok som ger en bra information om LED ramper och jämför de på ett lämpligt sätt med lysrör och metallhalogen. Det får inte tolkas som att LED är det enda som gäller, det är en åsikt som jag aldrig vill ställa mig bakom Men idag är det det som är dominerande och lättast att få råd om och sätta igång. Det finns många unika egenskaper med LED med som inte går jämföra riktigt med de gamla lamporna. Något som även ändrat sig väldigt kraftigt mot den mesta litteraturen är tänk och teori kring vattenvärden och biologi. Där går det inte för mig iaf sammanfatta den nya situationen på ett vettigt sätt. Men det är en radikal skillnad. När det gäller skötsel för fiskar och ryggradslösa djur så har väldigt lite ändrat sig dock, så var inte rädd för att köpa böcker om de ämnena även om de har några år på nacken. Så länge de är utan svart-vita foton iaf så är det mesta ganska aktuellt Lite få undantag som vanligt men som regel ja. Mina favoritböcker är Reef fishes volymerna av Scott W Michael. De har sanslöst mycket bra information, läser igenom de regelbundet. Det kommer nog aldrig komma några nya böcker som toppar de, det enda som är synd är att serien aldrig slutfördes. Men de volymerna som släpptes täcker nästan alla fiskar man kan vara sugen på. Undantaget är kirurgfiskarna, men det är en fiskfamilj man ändå bör lämna åt sidan till att börja med. Det är nog ingen annan fisk i vår hobby som har ett så dolt mörkertal på hur många fiskar som inte klarar sig som de... Här är något du kan börja med, BRSTVs youtube serie 52 weeks of reefing är fylld med massa bra information. Du kommer introduceras till stora delar av vad du kommer stöta på. BRSTV är såklart en affär med så de kanske inte är helt opartiska men jag tycker det är välgjorda filmklipp och relativt objektiva.
 9. mikoto

  Spöa dinoflagellater 2.0

  Ja, det var tanken bakom. Men jag borde nog bytt kol regelbundet, 1-2 ggr per vecka, för att det skulle gett en ordentlig effekt. Jag gjorde aldrig det dock då min skummare som jag satte in kort efter står på kol reaktor och det gjorde att byte av kol blev väldigt besvärligt. Dålig planering...
 10. mikoto

  Spöa dinoflagellater 2.0

  Jag har troligtvis fått dino utbrott i mitt kar nu i uppstarten. Det är inte helt 100 då jag aldrig undersökte med mikroskop men symptomen var ganska typiska mot vad jag kan hitta. Tjocka mattor med stark fotosyntes som breder ut sig kraftigt under dagen och drar sig tillbaka på natten. Mina åtgärder var att höja KH till 11, mäta nitrat och fosfat och höja nitrat då det var tomt. Fosfat fanns så det lät jag vara. Jag tillsatte även aktivt kol men det gjorde nog inte så stor skillnad då jag inte bytte den någon gång. Troligtvis mättades den väldigt fort. Det här basera jag på Julian Sprungs bok om Alger som rekommendera höjda näringsvärden och KH samt att vänta ut det. Efter ett par veckor nu så verkar jag ha blivit relativt kvitt det. Det finns mycket kiselalger för stunden men då jag inte kan särskilja de med säkerhet från dino så vill jag låta saken vara osagd. Det verkar ju intressant med UVC dock som du använt. Det är ett flertal på sistone som rapporterat framgång med den lösningen.
 11. mikoto

  151-720 liter Daniel 150+

  Skrapa rutorna hjälpligt och tog några bilder. Passa även på att mäta nitrat, fosfat och KH. Jag hade utslag på fosfatet för någon vecka sedan... Tänkte jag skriva, men jag hade dokumenterat när jag mätte sist så snarare en månad sedan hade jag utslag på fosfat testet. Så jag dosera nitrat under ett par veckor. Men för ungefär två veckor sedan så sluta jag dosera nitrat med och har bara doserat KH. Jag har varit lite lat med att mäta så ville inte dosera blint. Hur som så var värdet idag noll på både fosfat och nitrat, ingen färg alls på testerna. Så det är slut. KH ligger stabilt på 11 ungefär, det doserar jag varje dag. Så nu är det lite av ett vägskäl, borde jag kanske börja dosera lite fosfat och nitrat. Kan testa blomstra dosering igen under en vecka och se vad som sker. Eller borde jag låta bli, det är fortfarande mycket alger i akvariet. Så om jag får igång så att de betas av och deras näring de tagit upp "återvinns" så tas de upp av korallerna istället. Det lutar nog åt det senare, iaf en stund till. Akvariet börjar se ganska bra ut igen, bättre att inte pilla i onödan utan observera. Om det verkar stå still om några veckor igen får jag kanske ta åtgärd. Lite bilder då istället. Xenian börjar se bra ut igen, den var tydligt dålig ett tag och jag kunde se armar på den som såg ut att ha smält i princip. Men inget sådant kvar och den börjar röra sig bättre. Den är ganska ihopdragen ännu dock, men det ändrar sig nog om det fortsätter i den här takten. Det finns lite Sinularia dura kvar, det här är nog den största. Börjar med se bra ut. En vanlig sinularia med. De här tog mycket stryk under dino fasen. Förlora tveklöst hälften av kolonierna. Men jag har tre kvar nu som alla ser friska ut. Ihopdragna återigen men friska. Bra koraller. Här är en bit briarium. Den såg verkligen inte bra ut för en månad sedan. Trodde den var helt död. Men för varje dag som går verkar en ny polyp titta ut igen för att se om eländet äntligen är över. De har så stark färg och växer intressant så de är med välkomna. Den får växa fast snart dock så jag kan ta bort gummibandet. Här är en av mina eremiter. De brydde sig inte alls om vad som hände. Har över 10 i akvariet som springer runt så jag har nog bara tappat någon enstaka. Även mina smaragd krabbor klara sig, vilket är extra kul med tanke på hur uselt deras kilopris är... Jag tänker köpa en lite bund snäckor igen att testa med. Det finns någon enstaka snäcka kvar men de flesta klara inte sig när dino kriget utbröt. Här är en taskig helbild från akvariets ena sida. Behöver nog sitta och fota för att lista ut hur jag ska kunna ta en bild som representerar hur akvariet faktiskt ser ut. Det blir så mörka skuggor att stenen ser ut att sitta väldigt tätt. Men det är ganska mycket utrymme mellan all sten och akvariet är ganska öppet i botten. Så fiskarna har många ställen att gömma sig på. När korallerna brett ut sig mer med så blir det ännu bättre. Är ganska nöjd med resultatet med tanke på hur lite yta jag har och att det är insyn från tre sidor så jag har bara en vägg jag kan lägga stenar mot.
 12. mikoto

  151-720 liter Daniel 150+

  Ska smörja den lite nästa gång, den blir nog inte värre. Jo, mer fisk ska vi ha! Samt alla som är i nu ska stanna. Skaffar nog några chromis till, samt någon till sort. Vitrandiga fröknar hade nog varit kul igen, eller någon gul fröken. Och nej, det är inte så illa nu, det är mest att jag inte skrapa rutorna innan bilden. Det får det att se tristare ut än vad det är.
 13. mikoto

  151-720 liter Daniel 150+

  Postar några snabba bilder bara. Jag kör min Deltec 1456 skummare nu på akvariet för att hjälpa vid uppstarten när mycket dog. Den får plats ganska bra i filterfacket men det ser asfult ut. Så den åker så småningom. Men inte än på ett tag. Den är väldigt snäll ljudmässigt med sedan jag köpte en ny pump till den. Är djärva ord nu men iaf när de andra pumparna är igång så hör jag inte Deltecen. Den här sörjan är tre dagar gammal, då gjorde jag rent den sist. Kör full fräs. Om man gör rent koppen någorlunda ofta fungerar det faktiskt riktigt bra att bara spola rent den med duschmunstycket. Men längre än så så får man skrubba lite med, men inte mycket. Dock är på bilden även det jag avskyr allra mest med skummaren. Det är halsens koppling till kroppen. Den läcker ofta och drar man åt den för hårt är det väldigt påfrestande nästa gång man behöver ta av den.
 14. mikoto

  D.C. pump tappat effekt ? Möjligt ?

  Jebao gör Deltecs DC pumpar, iaf dessa. De är inte identiska dock så det är något mer ambitiöst än bara annan färg på plasten. Har testat byta impellrar mellan Deltec och Jebao pumpar och det fungerar inte. De går väldigt ojämnt. Men de lider av samma bekymmer som Jebao pumparna dock. Och om du köper en pump komplett med impeller så fungerar det utmärkt att byta från Deltec till Jebao pump i skummaren.
 15. mikoto

  151-720 liter Daniel 150+

  Hej! Jo jag har inte skrivit på ett tag men det har börjat bli lite bättre igen. Det var lite besvärligt ett tag när vattnet var helt rött och det växte ett bronsfärgat slem på allt man kunde se. Nästan alla mina snäckor dog då med och hälften av korallerna strök med, tom glasrosorna. Fiskarna och krabborna var helt oberörda dock. Men jag börja arbeta med att dosera nitrat och höja KH, samt sätta i en skummare, har börjat göra lite vattenbyten med nu när det värsta gett med sig. Så nu är akvariet på uppgång. Korallerna som klara sig verkar återhämta sig och ser allt bättre ut. Växer massa kiselalger nu tror jag, men det är främst på rutorna. Men de bryr jag mig inte om. Kommer nog förbi någon gång snart igen, fraggen jag fick av dig sist är en av de som klarat sig och den börjar se riktigt bra ut nu.
×