Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

kaptenen

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  566
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  2

Anseende bland gemenskapen

112 Excellent

Om kaptenen

 • Födelsedag 1994-06-01

Profilinformation

 • Förnamn
  Robin
 • Stad
  Stockholm
 • Stödjande medlem t.o.m
  2018-07-06
 • Antal år inom saltvatten
  6
 • Akvarievolym
  170l, tidigare 112l, 54l, 60l
 • Akvarietillverkare
  Red sea
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  Led, tidigare Mh, t5
 • Använder du skummare
  Ja
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
 • Antal år inom sötvatten
  10
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  10-15kg
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  ca 40l
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Nej
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Senaste besökare till profilen

425 profilvisningar
 1. Rengjorda äldre pumpar kan också låta en hel del mer än om de har "gottat in sig"
 2. Ha ungefär samma temperatur är också bra att tänka på annars kan det bli en chock för allt.
 3. Sorry my bad^^ Stryk de från listan
 4. Här rullar det på hyfsat. Fått lite bruna otrevligheter i sanden. Tror att det kan vara diatomer då jag inte har någon silikatfiltrering till osmosen. Just nu så kör jag på manuell störning utav algerna och även en utökad städpatrull på trochus, nassarius och eremiter. Så får vi se helt enkelt hur det urartar sig. Koraller och resterande djur mår peppar peppar fint. Dock har digitatan en tendens att skugga sig själv mycket under ledbelysningen så har fraggat ner den rätt kraftigt och funderar på att göra det igen då jag inte tog bort alla skuggande grenar. Lite bilder då på hur det ser ut idag:
 5. Kan vara cyano, diatomer, brunalger eller dinoflagellater. Skicka gärna en bild så kan det vara lite lättare för oss att se hur det ser ut. Det är ofta vanligt att få lite brunt tjafs i början och det brukar ge med sig om man irriterar tillväxten och följer sina skötselrutiner, förutsatt att de är bra såklart
 6. Ett bra exempel är mitt förra kar. I det var det en 3-5cm djup korallkross + sandbädd som hade endast en sandvändande snäcka som tumlade runt däri. Hur mycket liv som helst i form av kräftdjur, maskar, små ormsjöstjärnor osv, och även en redig mängd detritus. Inga algproblem på eller i sanden nånsin, det satte sig snarare en del på stenen pga av den rikliga mängden detritus som krypte ned i korallkrossen. Detta har gjort att jag slutat med korallkross, men det var aldrig några algproblem i sanden utan det "större" livet. Har en bunt Nassarius i mitt nuvarande kar och inga problem har visat sig än med det, men det är för tidigt att dra några slutsatser överhuvudtaget.
 7. Nu kapar jag tråden lite men undrar dock om någon haft kombo neongobies och blenny (har själv en yellowfin blenny(E.flavipes)) och om det är en hållbar kombo?
 8. Jag är också väldigt nöjd med AI hydra 26 HD, men kör de alltså inte med 52:erna till större system, eller är det något man själv bara köper om man vill ha extra kräm? En tunze ATO kommer du ju långt med vad gäller avdunstningen, är supernöjd med min. Jag har provat att köra den mekaniska påfyllningen med vipparmen som följer med reeferakvarierna interagerat med tunze ATO men tycker inte riktigt det blev stabilt i längden. Kändes som att sakta med säkert sjönk salthalten då man hade den mekaniska igång.. En del har jag hört har varit med om att pumpen dött efter ett tag dock men de är utbytbara och inte så dyra. Vad gäller de andra punkterna så kan jag inte yttra mig så mkt då jag aldrig haft så stora saltkar, har alltid legat nånstans mellan 50-150l, men jag har nästan alltid genomgående haft mest saker från tunze och deltec och det har gjort mig nöjd. Vet att en del stör sig på ljudet från jebao-pumpar men har inte upplevt min returpump som ett problem när den väl körde in sig. Är dock inte ljudkänslig.
 9. Jag tror att det är svårt att dra en kam över alla fiskar hur de beter sig och upplever sig själva och andra. Livet uppstod i havet så det är ju där det har haft mest tid att utveckla sig och livet har fått mer tid på sig att undersöka vad som funkar och vad som inte funkar. Så det finns ju fiskar i alla stadier utav den nuvarande utvecklingen, såsom även livet på land är. Så det är nog helt olika, men någon typ utav förståelse utav de tredimensionella rummet måste de ju ha. Sen är det ju så att i naturen kommer de oftast aldrig uppleva en reflektion av sig själva, så detta är en ganska "onaturlig" upplevelse för dem. Sök ex på när olika däggdjur få se sin spegelbild för första gången. I ett klipp jag har sett så är en del först skräckinjagade av sin egna spegelbild och en del tror att det är en av samma art, men inte de själva.
 10. Idag blev det lite fix. Kopplade på den slang jag hade hemma till övers till intaget av luft på skummaren. Denna slang räckte ut genom sumpskåpet och upp till bakre överkanten på karet, ca en meter från ventilen till balkongdörren. Ska se om detta kan ge mig ett högre pH än nuläget, annars får jag ta mig an och dra en slang hela vägen upp till ventilen. Har även haft en del problem med alger på rutorna på sistone då jag i princip har behövt skrapa med magneten dagligen. Har haft röda och gröna dioderna ända uppe på 20% i peak dagligen, i flera timmar. Sänkte ner dessa till 10% häromdagen i peak och ingen algfilm änsålänge. Voila!
 11. Är nog främst den stora mängden sten som sinkar vattenflödet och skapar döda zoner. Har du någon bild på hur du placerat stenen och pumpar?
 12. Hur har du dem riktade, och har du mycket sten? Känner spontant att det borde bli bra drag med fyra streamers i ett 250..
 13. 151-720 liter

  Ser ut som en Montipora
 14. Jag kör just nu på Redseas ABC+ som är ett pulver som täcker det största behovet utav ämnen till koraller, dock så kan KH sjunka lite fortare än Ca och Mg så därför buffrar jag upp även detta med Redseas KH pulver. Detta funkar bra hittills och det brukar gå runt 4 dagar mellan varje dosering, och jag har bra tillväxt på korallerna. Dock så kommer jag inom en snar framtid gå över till doserpumpar och balling då jag känner att det känns som ett stabilare alternativ, men änsålänge har detta funkat bra för mig. Har endast SPS och LPS i mitt kar
 15. Hyllplanet som jag planerar för har jag faktiskt redan här hemma i trä men tack ändå för tipset!