Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

kaptenen

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  556
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  2

Anseende bland gemenskapen

106 Excellent

Om kaptenen

 • Födelsedag 1994-06-01

Profilinformation

 • Förnamn
  Robin
 • Stad
  Stockholm
 • Stödjande medlem t.o.m
  2018-07-06
 • Antal år inom saltvatten
  6
 • Akvarievolym
  170l, tidigare 112l, 54l, 60l
 • Akvarietillverkare
  Red sea
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  Led, tidigare Mh, t5
 • Använder du skummare
  Ja
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
 • Antal år inom sötvatten
  10
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  10-15kg
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  ca 40l
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Nej
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Senaste besökare till profilen

362 profilvisningar
 1. Jag tror att det är svårt att dra en kam över alla fiskar hur de beter sig och upplever sig själva och andra. Livet uppstod i havet så det är ju där det har haft mest tid att utveckla sig och livet har fått mer tid på sig att undersöka vad som funkar och vad som inte funkar. Så det finns ju fiskar i alla stadier utav den nuvarande utvecklingen, såsom även livet på land är. Så det är nog helt olika, men någon typ utav förståelse utav de tredimensionella rummet måste de ju ha. Sen är det ju så att i naturen kommer de oftast aldrig uppleva en reflektion av sig själva, så detta är en ganska "onaturlig" upplevelse för dem. Sök ex på när olika däggdjur få se sin spegelbild för första gången. I ett klipp jag har sett så är en del först skräckinjagade av sin egna spegelbild och en del tror att det är en av samma art, men inte de själva.
 2. Idag blev det lite fix. Kopplade på den slang jag hade hemma till övers till intaget av luft på skummaren. Denna slang räckte ut genom sumpskåpet och upp till bakre överkanten på karet, ca en meter från ventilen till balkongdörren. Ska se om detta kan ge mig ett högre pH än nuläget, annars får jag ta mig an och dra en slang hela vägen upp till ventilen. Har även haft en del problem med alger på rutorna på sistone då jag i princip har behövt skrapa med magneten dagligen. Har haft röda och gröna dioderna ända uppe på 20% i peak dagligen, i flera timmar. Sänkte ner dessa till 10% häromdagen i peak och ingen algfilm änsålänge. Voila!
 3. Är nog främst den stora mängden sten som sinkar vattenflödet och skapar döda zoner. Har du någon bild på hur du placerat stenen och pumpar?
 4. Hur har du dem riktade, och har du mycket sten? Känner spontant att det borde bli bra drag med fyra streamers i ett 250..
 5. 151-720 liter

  Ser ut som en Montipora
 6. Jag kör just nu på Redseas ABC+ som är ett pulver som täcker det största behovet utav ämnen till koraller, dock så kan KH sjunka lite fortare än Ca och Mg så därför buffrar jag upp även detta med Redseas KH pulver. Detta funkar bra hittills och det brukar gå runt 4 dagar mellan varje dosering, och jag har bra tillväxt på korallerna. Dock så kommer jag inom en snar framtid gå över till doserpumpar och balling då jag känner att det känns som ett stabilare alternativ, men änsålänge har detta funkat bra för mig. Har endast SPS och LPS i mitt kar
 7. Hyllplanet som jag planerar för har jag faktiskt redan här hemma i trä men tack ändå för tipset!
 8. Då blev det lite nya inköp igår. Tackar återigen @Felix.W för de fina korallerna. Det blev en M.setosa, "Bird of paradise" Seriatopora och en Euphyllia parancora. Otroligt stiliga Går även i planerna att sätta fast ett hyllplan till höger i skåpet ovanför sumpen. Tanken är att ha några behållare och en doserpump där inom närmaste framtiden. Det kommer bli en tight historia men jag föredrar hellre det än en massa teknik utanför skåpet.
 9. Som sagts så är det ju viktigt att veta att fosfattestet visar rätt. Oftast brukar inte tester som Salifert vara så mycket att gå på. Vad har du för värden i nitrat? Hur pass länge har du haft akvariet igång? Cyano är inte ovanligt i början då allting inte har stabiliserats än.
 10. Om du inte har någon fosfat så är väl det förklaringen. Det ska helst hållas lågt men inte nollas Börja att mata lite mer och ta bort cyanon manuellt. Eventuellt dra ner på någon fosfatremover om du har det. Tror inte kolet spelar så stor roll i det här fallet så det kan du nog ha kvar med gott samvete.
 11. 0-150 liter

  Tråkigt när sånt händer :/
 12. 0-150 liter

  De har antagligen dött. De har ju inget hårt skelett så därför tynar de bara bort utan att visa att de har varit där från första början.
 13. 151-720 liter

  Tråkigt att höra att du mist en del koraller, med tanke på vilket jobb du verkar har lagt på att få hem dem. Man glömmer lätt den lyx man får inom EU och ändå den mängd butiker Sverige har. Så starkt jobbat! Keep up the good work
 14. Precis som Slanten påpekar, alger kommer om det inte finns nån konkurrens, oavsett. Efter 6 månader borde du ha kommit förbi den initiala fasen. Men som sagt, inga betare så får algerna växa hur de vill. Jag skulle nog öka antalet snäckor också och gärna lite olika arter. Gillar du och vill ha sjöborrar är de också effektiva.
 15. Hur mycket städpatrull har du, och vad? Algfaserna är inget man kan hoppa över alla gånger och ha en rätt och god mängd städpatrull underlättar processen