Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

kaptenen

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  679
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunnit

  3

Anseende bland gemenskapen

178 Excellent

Om kaptenen

 • Födelsedag 1994-06-01

Profilinformation

 • Förnamn
  Robin
 • Stad
  Stockholm
 • Stödjande medlem t.o.m
  2019-07-06
 • Antal år inom saltvatten
  8
 • Akvarievolym
  170l, tidigare 112l, 54l, 60l
 • Akvarietillverkare
  Red sea
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  Led, tidigare Mh, t5
 • Använder du skummare
  Ja
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
 • Antal år inom sötvatten
  10
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  10-15kg
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  ca 40l
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Nej
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Senaste besökare till profilen

898 profilvisningar
 1. Om det är full ljusstyrka i 16h per dygn så säger min magkänsla att du möjligtvis har ditt svar där. Är själv ingen kung på refugium men tänker bara på hur sanden skulle sett ut i visningsdelen om man väljer att ha likvärdig lång ljusperiod med full styrka. Sen kan det såklart bero på obalans i näringsämnen om det nu är cyano. Blågrön = cyano fick man lära sig när man hade guldfiskar
 2. Vad testar du med och gjorde du om testen när du fick det resultatet? Stämmer de värdena skulle jag ha valt att bara få ner fosfaten. Ett nitratvärde på 4 är inget skadligt, men ett fosfatvärde på nästan 6 är mer alarmerande. Hur mår övriga koraller?
 3. Om du börjar med levande sten och inte död sten finns det redan gott om mat för dem, och även om du börjar med död sten så är där snabbt med nya alger som behövs tas hand om direkt så att de inte får övertaget. Alltid bättre att börja med för många algätare än för få. Upplever du sedan att födan inte räcker till kan du givetvis stödmata men oftast behöver man inte detta. Jag brukar ge mina eremiter, krabba och nassarius lite pellets några gånger varje vecka. I nystartade kar ska man helst vara försiktig då det är väldigt lätt att övermata. Det eremiter kan få för sig att göra är att vila på koraller till och från, spec efter att de har ömsat brukar de hitta ett ställe där de sitter stilla på i upp till ett par dagar innan deras nya skal har hårdnat. Skulle du få för dig att ha väldigt många eremiter kan säkert detta bli ett problem, men ja har aldrig upplevt några problem med det. Jag har dock aldrig haft fler än fem stycken samtidigt Sen beror det ju på vad man vill ha för eremiter, de varierar i storlekar, men de som finns vanligtvis i handeln är alla rätt fredliga och gillar bara att välta nya fraggar. Calcinus elegans pratas det ofta om och står en del här på guiden om att de ska "äta" snäckor. Har inte själv upplevt detta, men oftast brukar eremiter hoppa på snäckor som hinner till maten först. Inte ute efter snäckan dock, utan den pelletsbiten den håller på att smaska i sig. Det enda jag sett är eremiter som tar en tugga av en redan död snäcka, som mycket annat i karet, vilket gör att du oftast bara hittar ett tomt skal när en snäcka dött.
 4. Det är ungefär den mängden som triton rekommenderade dig jag har börjat med i samtliga kar jag startat upp mer eller mindre. Sen så beror ju allt på hur akvariet kommer att arta sig som behovet av mer städpatrull kontra ett mindre behov kommer att visa sig. Har aldrig upplevt att eremiter varit ett problem för koraller, mer än att dem gillar att välta fraggar som inte är fastlimmade Vart är det du läser "överallt" att de kan göra stor skada i större mängd? Räkor däremot kan ibland vara en plåga med sitt eviga pickande som kan leda till väldigt irriterade och störda koraller.
 5. Intressant, och du gjorde inga andra förändringar under tiden du började dosera jod?
 6. Om det är professional sea salt så hittade jag att det är 38,5-39,5g/l https://www.faunamarin.de/en/professional-sea-salt-25kg-developed-for-coral-breeders-and-aquarists-with-thes-ame-professional-standards/a-3884/ Men precis som ovan det brukar stå på hinken/ paketet
 7. Har också läst om liknande fakta. I vilka sps:er såg du skillnad? Acropora? Tog du några för och efterbilder där man ser skillnaden så vore det kul att se När man kör de olika tritonmetoderna kan man ju förstå att det är lättare att utarma vissa ämnen, men med vb varje till varannan vecka så kan jag inte koppla att det ska vara noll hela tiden. Har möjligtvis ICP-testerna svårt att mäta de olika typerna av jod som förekommer i saltvatten?
 8. Har aldrig själv doserat jod. Det råder många delade meningar om dess påverkan. Kan hända att jag börjar dosera det när jag väl startar upp refugium då det är främst i makroalger vad jag har läst mig till man ser märkbart förbättrade resultat. Finns säkert många här inne som doserar jod kontinuerligt. Jag får in mitt via vattenbyten och ändå visar ICP tester konstant 0-värde. Har aldrig upplevt det som ett problem, men absolut så kanske det även har en påverkan på koraller för att maximera deras tillväxt, eller en strävan att vara så nära riktiga havsvärden som möjligt.
 9. Jag har använt både coral pro och nu använder jag blå hink. Har inget att anmärka om dem båda, mer än att coral pro har förhöjda värden. Jag brukade också landa runt 9-9,3 i KH med coral pro precis som Peter. Aldrig mätt högre än 9,6 i mitt nuvarande kar och då körde jag de första ca 8 månaderna coral pro för att sedan gå över till blå hink när jag kickade igång med balling på allvar. Innan dess körde jag också då även med Red seas tillsatser, men det är skönt att ha det mer automatiserat med doserpumpar
 10. Snart 1,5 år fyllda. Undra vad man ska unna karet i 2 års present
 11. Haft denna produkt i ett år nu och tycker den funkar helt ok. Appen funkar sådär och ibland kan det vara svårt att få kontakt med doserpumpen. Vet dock inte om det beror på min trötta router eller på appen. Annars så rullar den på bra. Kalibrerar den när jag fyller på ballingbehållarna en gång varannan månad. I somras slutade den dock mystiskt att dosera från en av pumparna vilket såklart råkade vara till KH. Visade sig att jag behövde göra ett besök i appen och göra en "refresh". Annars är det en väldigt lättförståelig app.
 12. Är denna fisk kvar? Kanske är det den som har orsakat Euphyllians öde? Oavsett så är det tråkig läsning och hoppas att det repar sig nu och att Anthelian är borta..
 13. Jag ska definitivt prova det. Ser inte heller något problem i det, annat än det trånga utrymmet jag har att jobba med i sumpen. Krävs dock ingen stor pump för att lyfta vattnet ca 50cm till där ATO:n är placerad i dessa kar, så det borde nog gå bra. Berätta gärna hur du upplever att ditt har fungerat när det har varit igång ett tag
 14. 151-720 liter

  Helt klart sammetsclownfisk jag haft tidigare och red saddleback (A.ephippium) som jag har nu är de mest revirhävdande och aggressivaste jag har haft, och bits gärna om man kommer för nära. Honan jag har nu är den som bestämmer i karet, och jag har blivit biten många gånger. Hon körde ut hanen ur karet i våras och jag hittade honom när han var lika torr som golvet han låg på. Som tur är har jag börjat lära mig hennes personal space så jag kan parera många attacker idag Skulle ju självklart vara smidigare om du kunde göra två flugor i en smäll, eller eventuellt låta clownerna gå i ett provisoriskt kar (ex.karantän) tills du har anemonen, eller vice versa. Anemonen behöver dock mer ljus i ett provisoriskt kar än clownerna..
 15. Huvudsaken anser jag är att man hittar det man gillar och kör på det. Jag gillar att blanda som de flesta, medan andra har dedikerade kar för en familj av koraller. När jag var ny så var det Xenia och Euphyllia som gällde, och de är mer givande för en nybörjare att ge sig på enkla koraller som växer på bra då det ökar på självförtroendet till att skaffa de mer krävande korallerna (a.k.a de mer färgglada). Mitt tips är att sök "top ten beginner corals" på youtube så har du en hel del att kika på. Sen hängde jag mkt på reeflex när jag var ny för att bekanta mig med vad vi kan (och inte kan) ha i akvarium och vad som finns i det stora blå. Det är en go blandning av engelska kryddat med lite tyska men man får ta det för vad det är https://www.reeflex.net/