Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

kaptenen

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  614
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  2

Anseende bland gemenskapen

138 Excellent

Om kaptenen

 • Födelsedag 1994-06-01

Profilinformation

 • Förnamn
  Robin
 • Stad
  Stockholm
 • Stödjande medlem t.o.m
  2019-07-06
 • Antal år inom saltvatten
  7
 • Akvarievolym
  170l, tidigare 112l, 54l, 60l
 • Akvarietillverkare
  Red sea
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  Led, tidigare Mh, t5
 • Använder du skummare
  Ja
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
 • Antal år inom sötvatten
  10
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  10-15kg
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  ca 40l
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Nej
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Senaste besökare till profilen

661 profilvisningar
 1. Vilka ljusa fläckar är det du tänker på? I mina ögon ser denna mjukkorall ut att må bra..
 2. 151-720 liter

  För att vara med och fundera kring detta. Gör du fortfarande vb? Hur mkt och hur ofta om så är fallet?
 3. Svår men väldigt fin tagen bild! Jag gissar vilt på A.retusa
 4. Jag har alltid upplevt att snäckor man oftast har i akvariet är mer nattaktiva, högst troligen för att färre predatorer är aktiva under natten i revet. Mina jag har nu gör inte många drag under dagtid men mot kvällen börjar de åka fram och tillbaka i ordentlig fart.
 5. 721-1199 liter

  Grym aquascape och fantastiskt akvarium! Tänk om man ändå hade plats med något liknande..
 6. Tinar du och silar bort vattnet från fryskuberna eller slänger du bara i kuberna i vattnet? Det vattnet brukar innehålla ganska gott om fosfat iaf om man kör på att de ska tina upp i akvariet dagligen. Jag brukar göra så för att höja min fosfat för att jag har haft återkommande problem med att näringsvärdena nollas i karet..
 7. Det är väl detritus på svenska också? Är ju en term inom biologin för dött organiskt material. Jag har blåst rent sumpen ordentligt en gång på nu snart 1 år men avrinningen och allt det har jag låtit vara
 8. När jag fångade upp mina pepparmintsräkor som pickade och drog ut mat ur mina lps:er så tog jag en oanvänd spaghettiburk med uppfällbar lucka och la i massa mysis. När räkorna var inne slog jag bara igen luckan och plocka upp hela paketet.
 9. Dinon har kommit i sanden efter en period utan den. Nu verkar den dock ha en mer långsam approach och problemet hänger ihop med att mina näringsnivåer nollas alldeles för lätt i akvariet. Har börjat mata mycket kraftigare för att få upp fosfaten och ska även börja dosera lite KNO3. Nu verkar det dock som att tillväxten har avstannat och håller sig mest i framdelen av sanden i akvariet. Som tur är så är inga koraller eller andra djur påverkade så de växer på och visar fina färger. Inte vågat köpa in så mycket nytt men när detta är på rätt köl igen så har jag lite idéer om vad jag vill göra. Koraller i akvariet just nu är: Montipora röd flak (två stora och två mindre kolonier) Montipora grön flak Euphyllia glabrecens Zoa fire and ice Acanthastrea lordhowensis Favia sp. "dragon soul" Bilder ska man ju försöka ta också när tillfälle ges
 10. Hoppas det aldrig någonsin kommer till den punkten. Finns otroligt mycket info att hitta här för att vara ett svenskt forum och fint med en gemenskap då vi alla är utspridda över landet. Läsning av andras trådar som handlat om deras kar här på guiden var det som gjorde att jag en gång började med ett litet clownhotell och två ocellaris.
 11. Ser ut som ett snäckskal, typ collonista
 12. Gör så för säkerhets skull att du gör ett par vattentester för att se främst vad nitrat och fosfat ligger på så att vi kan se vart de ligger. Håller med om att det krävs en stark städpatrull i ett akvarium oavsett näringsvärden, såvida att den inte är så stark och stor att det inte blir något kvar förstås Kan ha missat men hur länge har du haft problemen? Finns inte alltid en quick fix för algproblem utan man får ha en massa tålamod och envishet för att bli av med många algblomningar.
 13. Om du har möjlighet ta gärna en bild på eländet så kan vi se vad du brottas med. Har du gjort några vattentester nyligen, främst då fosfat och nitrat? Vad har du för belastning och hur ser matningen ut?
 14. Kan vara många saker som spelar in. Acklimatisering, ålder, hur länge de varit i affären och under vilka förhållanden, tillgång på föda och hur förhållandena är när de väl kommer fram till sitt nya hem. Vad jag har upplevt i mina akvarier är att de rekommendationer om 1 snäcka per fem liter eller liknande exempel oftast är för mkt. Jag har 5 trochus 1 eremit och 1 Salarias i 130l display och de håller stenen fläckfri.
 15. Nu har senaste tritontestet kommit in och jag är nöjd med resultatet. Lyckats fått ner fosfaten och fosforn till en bra nivå jämfört med tidigare. Även lyckats halvera mängden tenn men barium och silikon har ökat. Tror det kan ha och göra med att jag i princip blivit tvungen att sluta med både rowaphos och kol, med en massa vattenbyten så verkar triton mena på att silikonet kan komma ifrån ens RO/DI vilket kanske inte är helt omöjligt. Alltid kul att se att doserpumparna gör sitt jobb med det väsentliga iaf