Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

kaptenen

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  587
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  2

Anseende bland gemenskapen

118 Excellent

Om kaptenen

 • Födelsedag 1994-06-01

Profilinformation

 • Förnamn
  Robin
 • Stad
  Stockholm
 • Stödjande medlem t.o.m
  2018-07-06
 • Antal år inom saltvatten
  6
 • Akvarievolym
  170l, tidigare 112l, 54l, 60l
 • Akvarietillverkare
  Red sea
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  Led, tidigare Mh, t5
 • Använder du skummare
  Ja
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
 • Antal år inom sötvatten
  10
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  10-15kg
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  ca 40l
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Nej
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Senaste besökare till profilen

523 profilvisningar
 1. 151-720 liter

  Så länge du håller nere matningen så skulle jag inte oroa mig på den stora vattenvolymen för två små clownfiskar. De kan klara sig bra mycket längre än två-tre dagar utan mat. Inte för att det är optimalt då såklart, men ofta tenderar man att "tycka synd" om fiskarna och övermata istället. Det är då det blir problem i uppstarten då det ligger massa mat och ruttnar när livet i LS:en inte ännu har hunnit anpassa sig till miljöombytet.
 2. Fler snäckor kan du nog allt få i. Fem till hade ja kört på. Några till nassarius kan funka men jag skulle inte skaffa fler eremiter det kan bli rivalitet om de bor alltför trångt. Jag har 6 stycken till mitt 170 l och det är alldeles lagom.
 3. Jag skulle ha skrubbat av den och lagt i den i det stora karet, och då utöka städpatrullen. Grönalger fungerar generellt på det sättet att om du stryper näringstillgången (nitrat och fosfat främst) så kommer de att ge med sig med en stark städpatrull. I nystart kan det vara lite knepigare då det tar tid innan dessa värden stabiliseras då det fortfarande kan finnas en del saker i stenen som dör och förmultnar i hög grad.
 4. 151-720 liter

  Du får ju mer yta för bakterier och annat liv genom att flytta över det. Tråkigt att göra sig av med ls:en iaf, jag hade nog skippat sanden av ren magkänsla. Koppa över den du och håll nere på matningen så kommer det gå finfint
 5. Algerna finns i karet redan och sprids ändå väldigt lätt om man låter de få övertaget. Avvakta lite om du känner för det och se om städpatrullen gör sitt jobb.
 6. 151-720 liter

  Nu vet jag inte om du har mätt några värden (kan ha missat från tidigare i tråden). Jag personligen skulle ha tutat och köra och satt ned första fisken och mata mkt sparsamt. Varannan dag max och väldigt lite till att börja med. Har alltid startat salt med clownfiskar av olika arter och de är tåliga. Inte för att man ska ge dem en dålig start men det är därför iaf jag är mycket försiktig med matningen i början. Ls:en skulle jag bara plocka över då jag inte kan se någon nackdel med detta då allt är relativt nystartat. Hur mycket sand handlar det om? Levande eller död sand?
 7. Hur ser din städpatrull ut totalt sett? Oftast är det bra att ha en blandning av olika arter av snäckor och av eremiter då alla har sin egna delikatessalg de gärna äter mer än andra. Du kan sen alltid också skrubba bort tofsarna och håva/ slamsuga upp bitarna för att irritera algen så att den inte får alltför stort fotfäste. Men som sagt mkt vanligt med sånna här alger i början.
 8. Jag brukar torka med en fuktig trasa med jämna mellanrum för att få bort det. Försöker få tag i så mkt som möjligt. Brukar "sätta sig" i samma hörnor för min del så man vet ju vart man ska torka.
 9. 151-720 liter

  Lite fler koraller till höger så kommer det där bli hur bra som helst ju, ser riktigt fint ut
 10. Hår/trådalger brukar generellt vara vanligt när det är nystartat och vid tillfällen när det är rikligt med näringsämnen. Eremiter brukar vara bra på att tugga ned dessa. Hade du haft större akvarium hade en sjöborre och ev en Salarias kunnat hjälpa till dessutom
 11. Håller med här om att ett år kan vara missvisande i olika fall. Har djurlivet (copepods, amphipods osv) som mandariner livnär sig på gott om föda och ställen där de kan reproducera sig ifred (ex refugium) så kan du ha i en mandarin betydligt tidigare. Det svåraste med en mandarin är att få den att äta det du vill att den ska äta. När du har kommit över det så är det en fisk som är ganska enkel av sig. Min jag hade för ett par år sen åt pellets, mot att jag stängde av alla pumpar när det var matdags så att den hann äta i lugn och ro. En fisk jag skaffat på senare tid är Neongoby. Liten aktiv fisk som är väldigt rolig att titta på. Den passar på att putsa en också när man är i och fixar i akvariet
 12. Ser ut som någon typ av skivanemon. De flesta är enkla av sig och sprider sig lätt när de trivs
 13. Har aldrig själv upplevt några problem. Bor iofs i Stockholm men här blir det ju rätt ljust om somrarna med, och har då haft akvarier ståendes rätt i morgonsol bland annat. Du kan ju alltid förebygga lite med persienner eller täckande gardiner i det rum du har akvariet i så borde det gå bra
 14. Kan va så. Nu återstår bara och se om jag kan få bort cyanon också. Gick från färg brun till röd Frågan återstår om vart allt tenn kan komma ifrån. Ska kika om dinoXal möjligtvis innehåller tenn och om det är förklaringen. Fortsättning följer, osmosen pumpar på med nytt vatten så bli stort vb imorgon.
 15. 151-720 liter

  Ser riktigt fint ut!