Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

kaptenen

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  474
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  2

Anseende bland gemenskapen

49 Good

Om kaptenen

 • Födelsedag 1994-06-01

Profilinformation

 • Förnamn
  Robin
 • Stad
  Stockholm
 • Stödjande medlem t.o.m
  2018-07-06
 • Antal år inom saltvatten
  6
 • Akvarievolym
  170l, tidigare 112l, 54l, 60l
 • Akvarietillverkare
  Red sea
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  Led, tidigare Mh, t5
 • Använder du skummare
  Ja
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
 • Antal år inom sötvatten
  10
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  10-15kg
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  ca 40l
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Nej
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Senaste besökare till profilen

270 profilvisningar
 1. Ska du dela upp dessa backar i olika kammare, så att skummaren får en jämn nivå hela tiden? Det finns de som är lägre och de som är högre, har med storleken och kapaciteten på skummaren att göra. De skummare som är avsedda för ca 500l brukar vara runt 50-60cm höga. Skummare som är anpassade för många tusen liter vatten är flera meter höga.
 2. Tack så mkt! Jag tog bara upp kolonin och bröt av med händerna, då det var en del grenar som stack ut så pass att det gick att göra så enkelt. Korallskelett är inte så superhårt Dock så råkade mina barbariska metoder slita sönder ett mindre huvud, men det kan jag leva med. Finns speciella avbitartänger man kan köpa för att klippa loss bitar. De flesta saltbutiker brukar ha någon typ hemma
 3. Om det är så att du ska fylla på med vatten manuellt är ju det enklaste bara att dra ett streck med en tuschpenna eller sätta en tejpbit i något hörn på karet, eller kammaren i sumpen där returpumpen sitter (om du har en sump), för att se hur mycket vatten som försvinner dagligen. För som sagt, avdunstningen kan variera, och att sitta och räkna formler känns som att göra dubbeljobb.
 4. Har märkt att det blir mycket kondens i min skummarkopp när skummaren inte skummar ordentligt, t.ex efter matning och när man varit i med händerna för mkt.
 5. Idag blev det lite städning, skrubba rutorna då allt liv som fanns där har clownfiskarna käkat upp. Har även plockat ur fler sjöstjärnor och sugit upp röda plattmaskar med en pipett. Otroligt seglivat arbete men gör det hellre nu en gång i veckan för att eventuellt lyckas ta död på de små bestånden, än att sitta med en invasion senare Passade även på att dela upp Caulastrean litegrann, så nu finns det och blir enligt planen två kolonier och sedan blev det två små fraggar oxå. Märkte även att korallen som följde med stenen (pavona?) var egentligen lös så jag tog fram den och fäste den så att man nu kan se den bättre. Det har även följt med någon typ utav mjukkorall som har fördubblat sin storlek på en vecka, dock för liten fortfarande för att få en duglig bild på med en mobilkamera.
 6. Upplever också att 1% är ganska prick på, sen kan det ju såklart skilja sig pga temp, torrhet kontra fuktighet inne osv.
 7. Har haft 2000l/h i ca 100l vatten och det kändes alldeles lagom
 8. 151-720 liter

  Haha ja, det blir lätt en övervuxen skog utav dem!
 9. Fest ni sa, fest det vart, fast på ett helt annat sätt! Idag blev det lite mer städpatrull bestående av några till trochus och tre st eremiter. Vet många som börjat bli negativa mot eremiter, men jag tycker de är charmiga och gör lite mer liv i karet än snäckor. De är lite pajasen på jobbet! Sen blev det ett par utav Amphirion ephippium. Tyckte de såg riktigt läckra ut
 10. Absolut! Ända tills någon råkar tappa öppen vodkaflaska över kanten eller tycker att det är helt legit att fimpa ciggen i akvarievattnet Då får det bli en tripp till biltema nån dag då, vad gör man inte för sina färgglada kalciumätande vänner
 11. 151-720 liter

  Ser ju stiligt ut! Några planer på inriktning i karet?
 12. Låter som världens bästa anledning att ha en hemmafest haha! Hur bred kör du slangen då? För jag kan tänka mig att det blir svårt för skummaren att ta in luft ur en så pass smal slang som mynningen på luftintaget är på skummaren..
 13. Jag föredrar guiden över facebook, då det på facebook inte är lika överskådligt, och vill man gå in igen och kolla på någons bilder eller läsa ett inlägg, så är det borta för att det inte hade "tillräckligt" många likes eller kommentarer. Det som är skrivet på guiden är skrivet och tar ingen hänsyn till popularitet på inlägget, no regrets. Även om man sitter och skäms huvet av sig när man läser några av ens första trådar och inlägg härinne haha! Ett problem som guiden har dock är just användarvänligheten för nybörjare. Visst det har blivit bättre och all heder till er som jobbar med att hålla igång guiden, för utan denna sida så hade nog många saker blivit katastrof när man började med allt som har med saltvatten att göra. Men för en nybörjare så är det väldigt många underforum, inga uppdaterade och mer lättöverskådliga guider över hur man börjar och vad som är bra att tänka på. Det finns mycket som for dummies inte tar upp som kräver många timmars läsning och grävande i arkiven för att få ett hum om. Även om detta dokument är guld värt i början, så skulle det nog behövas någon typ utav artikelflik där det står med stora bokstäver NYBÖRJARE? KOLLA HÄR stuk med massa bling bling och fina bilder, och kanske ev videos.
 14. Det skulle nog vara en möjlighet då balkongdörren med en luftventil uppetill är precis bredvid akvariet! Får gömma slangen bakom gardinen precis som med dunken med osmosvatten Har för närvarande 5st koraller, varav 4 är små. Dock är det ju redigt med kalkalger på stenen men de kanske inte har någon nämnvärd påverkan/stark fotosyntes? Testet är i princip nytt, men det betyder ju inte att det är perfekt för det.. Ska ta tester under lite olika tillfällen under en hel dag, även på natten, för att se om de händer något. Kan ju även pröva att kolla pH på kranvattnet och se om det visar något annat..
 15. Även lite högre värde än nu är ju bättre! Känner att det är nog lite för varmt och mkt stillastående luft i sumpskåpet. Jag har en icke så tät 50-tals lägenhet så syre finns det nog helt okey med. Har ju haft akvarier i täta nybyggen också men där brukade pH ligga runt 8 iaf utan åtgärder och skummare.. Kanske är testet som leker med mig också då det inte har visat något annat oavsett tid på dagen och ett 15-tal mätningar. Eller så har jag världens mest stabila pH men det tror jag inte en sekund på