Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

kaptenen

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  633
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  2

Anseende bland gemenskapen

150 Excellent

Om kaptenen

 • Födelsedag 1994-06-01

Profilinformation

 • Förnamn
  Robin
 • Stad
  Stockholm
 • Stödjande medlem t.o.m
  2019-07-06
 • Antal år inom saltvatten
  7
 • Akvarievolym
  170l, tidigare 112l, 54l, 60l
 • Akvarietillverkare
  Red sea
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  Led, tidigare Mh, t5
 • Använder du skummare
  Ja
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
 • Antal år inom sötvatten
  10
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  10-15kg
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  ca 40l
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Nej
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Senaste besökare till profilen

740 profilvisningar
 1. Hydroider brukar inte växa så mycket enligt min erfarenhet. Brukar snarare vara tvärtom och att de stagnerar istället. Jag har två små partier med dessa och de har varit lika "stora" i ett års tid nu.
 2. 151-720 liter

  Pepparmintsräkor brukar vara bra på att ta mindra glasrosor. De gånger jag har haft dessa rör de inte dem större, men matas dem med annat så kan de alltid hålla efter ett bestånd. Håll lite koll sen när ni har i koraller då vissa räkor kan vara lite för på ibland
 3. Behöver 0 i jod nödvändigtvis vara ett problem? Jag har gjort flertalet ICP-tester som alla har visat 0 i jod trots kontinuerliga vattenbyten varannan vecka. Har både räkor, svampar och koraller. Enligt nedanstående länk tycks det även inte finnas klara besked om vad jod egentligen har för påverkan i våra akvarium mer än att makroalger tycks föredra detta: https://www.advancedaquarist.com/2003/3/chemistry -"In the subsequent sections, it is made clear that macroalgae often thrive at elevated iodide or iodate levels, sometimes better than at natural levels. Whether this extends to other organisms in marine aquaria is not known". Om någon har lite nyare källor vore det grymt att ta del av! Håller med om att kalciumet kan höjas upp till 430 utan dåligt samvete
 4. Samma här. Mycket omrörning av sand och skrubbande av sten, samt blåsa med streamer och samla upp allting med filtervadd var det som gjorde skillnad för mig. Det tar dock tid och man får har rejält med is i magen då det kan kännas hopplöst bitvis. Speciellt de dagar då man skrubbade bort all cyano/dino som fanns på stenen, för att sedan dagen efter upptäcka att allt var tillbaka till ruta ett igen. Man är dock väldigt nöjd när det väl är över!
 5. 151-720 liter

  Ja jo, det är lätt att bli hemmablind!
 6. Exakt. Går att finna lite här och var om tipsen att när fosfatnivån nollas ofta, att man då matar lite med osköljt frysfoder i högre mängder eller pellets, som generellt brukar vara ganska smutsigt att mata mycket med. I ett litet system där det inte är så mycket belastning kan detta göra skillnad om maten blir liggande.
 7. Som ovanstående nämner så ta det lugnt. Jag hade en bra start med mitt nuvarande kar för ca ett år sen men pga av skeva värden så fick jag en dinoattack ca 6 mån in och kämpade med dinos som gick över i cyano och tillbaka till dino igen innan jag sakta fick övertaget. Under denna period gjordes det en del snabba beslut utan mycket tänkande bakom vilket ledde till att jag förlorade en del koraller på kuppen tråkigt nog. Nu gör jag minsta lilla för att inte störa nånting. Inte varit ner med händerna i karet på veckor mer än nödvändigt för att inte näringsvärdena ska gasa iväg.
 8. 151-720 liter

  Ibland blir man glatt överraskad! Varit med om liknande just med Montipora.
 9. 151-720 liter

  Ser ju hur fint ut som helst! Roligt att clownen gillar att hänga lite varsom
 10. Mata med pellets har varit mitt sätt, med problem med nollade fosfater, att trycka in fosfat i systemet. Har fungerat galant!
 11. Det är en stark amphiprion ephippium på ca 8 cm i längd. Ihärdig fisk, gillar att bitas.
 12. Inte en kirurg iofs men min clownfisk flyttar runt saker i karet hela tiden. Småstenar på uppemot 10cm, snäckskal, fraggar om man inte har limmat fast dem, sandkorn, ja allt som är löst har nån gång flyttats av henne.
 13. Ett tips är bara för att ge korallerna längs ned lite enklare förutsättningar för att växa, så skulle jag ha placerat dem på en mer lodrät yta än stup rätt ned. Blir bättre look på kolonin när den väl börjar växa och risken för döda skuggpartier minskar
 14. Har du någon bra hålighet som håller korallen bra går väl det bra, men jag skulle rekommendera att limma fast det då de nästan alltid rasar pga att någon snäcka /eremit / fisk kommer åt dem. Inte så mycket som äter riktigt långa alger, utan ryck ner de i en kort längd så blir det enklare för städpatrullen att ta hand om det.
 15. Koraller har jag alltid försökt få ner i karet så fort som möjligt. Kolla gärna att salthalten överensstämmer hyfsat så ska det gå bra. Vill du vara proaktiv och förhindra eventuella pestdjur från att följa med så kan du alltid doppa korallen i någon av de alla olika preparaten som finns för att få bort olika pestdjur innan korallen kommer ner i karet. Finns i alla webbshops och alla tillverkare har sin egna så det är bara välja och vraka.