Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

kaptenen

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  642
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  2

Anseende bland gemenskapen

154 Excellent

Om kaptenen

 • Födelsedag 1994-06-01

Profilinformation

 • Förnamn
  Robin
 • Stad
  Stockholm
 • Stödjande medlem t.o.m
  2019-07-06
 • Antal år inom saltvatten
  7
 • Akvarievolym
  170l, tidigare 112l, 54l, 60l
 • Akvarietillverkare
  Red sea
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  Led, tidigare Mh, t5
 • Använder du skummare
  Ja
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
 • Antal år inom sötvatten
  10
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  10-15kg
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  ca 40l
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Nej
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Senaste besökare till profilen

806 profilvisningar
 1. Nu kommer jag och ska vara lite tråkig men personligen skulle jag inte ge mig in på att använda varmvatten till vattenbyten. Den tiden det tar att värma upp är mer värd än att öka riskerna för att koppar och andra metaller löses upp i vattnet, speciellt om man har mycket räkor och snäckor som är mkt känsliga för just ex. koppar. Sen att använda kranvatten finns det ju många åsikter om. Det är svårt att veta vad exakt som kommer ner i akvariet med kranvatten. Det varierar på vart man bor, vilken årstid det är, vad för rör du har fram till blandaren m.m. Jag använde det förr i Stockholmsområdet och det fungerade bra, men då var det just med kallt vatten och en kran som spolats en bra stund innan användning och inget annat. Sen precis som du nämner att myndigheter avråder från att dricka varmvatten till oss människor, tänk då vad det gör för "känsliga" korallarter, svampar, snäckor osv som inte alls har samma anpassningsförmåga som människan. Du får ju givetvis prova och då försöka komma fram till en slutsats men om man kan förminska och förhindra risker, varför inte göra det?
 2. Står att den ska skakas innan varje användning, och då kanske det inte det mest applicerbara att koppla på en doserpump som kan gör jobbet åt en idag bara det att man har tre dunkar. Men för de som doserar manuellt låter det ju toppen att bara ha en formula.
 3. Jag ser bara min räkor vid matning och det är ändå på 130l display
 4. Det hade varit ett ambitiöst arbete minst sagt!
 5. Har inte exakt ID på den men jag tror nog akvarierna som inte har haft dessa maskar är få. Aldrig upplevt något problem med dem och de har inte i mina akvarium förökat sig explosionsartat heller. Där är borstmaskar betydligt snabbare.
 6. I mitt akvarium finns ett rikligt bestånd av dessa småsnäckor. Det största exemplaret som är ca 2-3cm ser jag väldigt sällan, då de är i grund och botten nattaktiva. På kvällen när ljuset börjar dimma ner så kan man se att de kommer fram på stenen, och på dagtid är det inte mycket rörelse om ens alls.
 7. Nu har det rullat på hyfsat den senaste tiden. Märker på rutorna att jag har för få algätare/ högre näringsvärden då det behövs skrapas ofta. Men koraller växer och andra djur frodas så inte ska man klaga. Haft ett KH som tycks stiga trots att jag minskat det doserpumpen ska dosera dagligen. Kalibreringen är inga konstigheter så jag får gräva vidare vad det kan bero på. Kan ju vara så enkelt som att testet visar fel.
 8. Bilderna vart lite små när jag försökte klicka upp dem, men kanske du kan finna det du söker på denna sida: https://www.reeflex.net/kategorie/212.html#
 9. Det råkade inte möjligtvis vara så att den sista pelletsbiten låg där?
 10. Hydroider brukar inte växa så mycket enligt min erfarenhet. Brukar snarare vara tvärtom och att de stagnerar istället. Jag har två små partier med dessa och de har varit lika "stora" i ett års tid nu.
 11. 151-720 liter

  Pepparmintsräkor brukar vara bra på att ta mindra glasrosor. De gånger jag har haft dessa rör de inte dem större, men matas dem med annat så kan de alltid hålla efter ett bestånd. Håll lite koll sen när ni har i koraller då vissa räkor kan vara lite för på ibland
 12. Behöver 0 i jod nödvändigtvis vara ett problem? Jag har gjort flertalet ICP-tester som alla har visat 0 i jod trots kontinuerliga vattenbyten varannan vecka. Har både räkor, svampar och koraller. Enligt nedanstående länk tycks det även inte finnas klara besked om vad jod egentligen har för påverkan i våra akvarium mer än att makroalger tycks föredra detta: https://www.advancedaquarist.com/2003/3/chemistry -"In the subsequent sections, it is made clear that macroalgae often thrive at elevated iodide or iodate levels, sometimes better than at natural levels. Whether this extends to other organisms in marine aquaria is not known". Om någon har lite nyare källor vore det grymt att ta del av! Håller med om att kalciumet kan höjas upp till 430 utan dåligt samvete
 13. Samma här. Mycket omrörning av sand och skrubbande av sten, samt blåsa med streamer och samla upp allting med filtervadd var det som gjorde skillnad för mig. Det tar dock tid och man får har rejält med is i magen då det kan kännas hopplöst bitvis. Speciellt de dagar då man skrubbade bort all cyano/dino som fanns på stenen, för att sedan dagen efter upptäcka att allt var tillbaka till ruta ett igen. Man är dock väldigt nöjd när det väl är över!
 14. 151-720 liter

  Ja jo, det är lätt att bli hemmablind!
 15. Exakt. Går att finna lite här och var om tipsen att när fosfatnivån nollas ofta, att man då matar lite med osköljt frysfoder i högre mängder eller pellets, som generellt brukar vara ganska smutsigt att mata mycket med. I ett litet system där det inte är så mycket belastning kan detta göra skillnad om maten blir liggande.