Gå till innehåll

kaptenen

Styrelse
  • Antal inlägg

    2 362
  • Gick med

  • Senaste besök

  • Dagar vunna

    113

All aktivitet

  1. Tipsar om att kika in på guidens artiklar som är riktade till nya saltvattensakvarister https://saltvattensguiden.se/articles.html/nybörjare/ För att få ordning initialt om du orkar byta 10-15% så kommer det sätta lite mer fart på att få mer "optimala värden" samt rowaphos som du är inne på för att få ned fosfaten. Resten är egentligen inga akuta värden och rikta in dig på fosfaten först och ta det andra sen. Med vattenbyten kommer de andra troligen att lösa sig då du bara har anemoner just nu och inget som bygger kalkskelett. Det kan vara så att kirurgerna är något äldre eller att bilden ger en skev bild, men de ser "slitna" ut, framförallt doris (gula kirurgen kanske har ryggfenan intakt bara att den är infälld?). Jag tror de skulle må bra av en blandad och i huvudsak vegetabilisk diet (pellets, nori/algblad m.m.).
  2. Hej! Säljer av en batch Caluastrea mint då jag rensat ut lite. Tänker 100 kr liten fragg och 250 kr större. Finns även lite av följande som går att klippa ner en del av (100 kr st): Acropora sp. (mörkgrön med lila/blå toppar) Acropora sp. (oregon tort) Montipora röd flak Montipora forest fire Finns att hämta i Täby norr om Sthlm.
  3. Intressant bygge! Jag flyttade tråden till rätt underforum. Chansade på antalet litrar till över 150 l med båda karen inkopplade
  4. Vi har på nytt med hjälp av varning från en medlem upptäckt bedragare som tycks vara kopplad till detta ärende. Som tur är kunde detta upptäckas inom en timme och ingen skada skedd. Blir ni kontaktade av någon som uppger sig för att ha produkter till salu och är ny på guiden samt är väldigt kortfattad, ställ motfrågor och kräv bilder med lapp med information på medlemmen i fråga väl synlig.
  5. Jag kan flika in på bild 1&2 att det troligen är snäckorna som haft lite kul
  6. Bra inlägg! Vill bara flika in att jag koppardoserade en mandarin i somras utan några större bekymmer i ca 3 veckor. Dock så var den redan etablerad sedan tidigare och välgödd så det ökar ju såklart förutsättningarna för att lyckas.
  7. Det rullar på för tillfället. Inte så mycket nytt har hänt. Försöker hålla allting igång som vanligt. Matar i snitt 3-4 ggr per dag så det är att hålla näringsvärdena stabila som kontrolleras varje vecka. I övrigt byttes nyligen alla slangar till dosering och AT ut samt lite städning i sumpen och "elcentralen". Sitter ganska bakåtlutad nu när det gått snart två år som hade en knepig början. Inte alltför ovanligt i denna hobby. Bara för att jag skriver såhär kommer nästa inlägg vara av ren misär så nu ska jag va tyst.
  8. Är det inte så @jonasroman att beroende på vilken metod och tillsats man väljer att dosera med så påverkar det KH:et i vattenkolumnen i olika takt? Kan det isof ha en påverkan på det @Oscarhaglund upplever?
  9. Jag tror att om du får upp KH:et och håller det stabilt som Jonas är inne på skulle du se en klar förbättring i välmående och tillväxttakten skulle öka på korallerna.
  10. Kul läsning och välkommen tillbaka till hobbyn. Ska bli spännande att följa. En fundering - har det eller kommer det att stagas upp under bänkskivan i sumpskåpet? Som det ser ut på håltagningen för rören ner verkar karet bli placerat lite åt höger och får då ingen naturlig stöttning av bänkskåpets bryt till vänster.
  11. Hittade den här artikeln när jag sökte lite som ändå kändes läsvärd: https://www.saltyunderground.com/article/6-berghia-nudibranch-the-natural-choice-for-aiptasia-control#jump-g Om jag skulle varit du skulle jag iaf provat att odla dem för att öka chanserna att lyckas i displayen med en "mass dumping event" om några månader. Parallellt med det så "kurerar" du sten genom en "berghia karantän" så de inte behöver vara i displayen på en gång. Så stort kar med så många intressenter kan göra livet tufft för dem små. Förstår dock att det kan vara svårt med scapen och mängden sten osv för att få det att funka.
  12. Vad är det för koraller du har sen innan och vilka har du köpt? Köpte du nytt test för KH eller är det något gammalt test som legat och samlat damm?
  13. Tack för inkomna nya stöd och förlängningar senaste veckorna från: @Mattias7898 @Aldebert @jai_12 @blackizzz @Mikael_T @jjonaas1 @DW @FRG @MagnusLM @Jki09003 @chrilleus @Batte
  14. Jag har ungefär lika liten variation på KH som du mellan natt och dag. Doserar dock endast 2-part balling 4 ggr om dygnet. Mäter också 4 ggr om dygnet. PH samma här när PH kontroller säger att det är 8,3 så säger AT 8,1.
  15. 7 år då har garantitiden gått och då kan det bli svårt. Jag fick problem efter 2 år med mitt förra att silikonet var på väg att släppa men då fanns garanti kvar och då ersatte de karet med ett nytt. Så tror följden av detta är att du får kika med försäkringsbolaget ditt vad som ersätts i skadorna som uppkommit och köpa ett nytt kar därefter, men det ska bli intressant ifall du får återkoppling från Red Sea och se vad de säger.
  16. Jag har haft V.Puellaris i karantän utan sand i 3v utan problem. Den är dock välgödd.
  17. Dagsfärsk helbild. Svårt att få bra bild med mobil med bakgrunden som äter upp alla kontraster..
  18. Puffar igång denna tråd igen. Visa era senaste helbilder. Kul med inspiration
  19. Idag vart det lite rensning av koraller som krockar i varann. I bara farten skrapade jag bort GSP. Den lär säkert komma tillbaka men tänkte att jag vill på sikt byta ut den på den platsen då det är en prime spot för ex. en millipora eller dylikt. Passade även på att blåsa rent stenen med en streamer och limma fast en korall som varit lös och flyttats runt av eremiterna.
  20. Tack för stödet @gurra600 och @Challenger
  21. Tack för fortsatt och nytillkomna stödjande medlemmar @Peter Söderholm @salar @Niclas Gustafsson @Kexxet @per.w @Solarpoweredreef @Casio @Nesa @Grizzly @autofagist och @Strom Tidigare tackade i 2023 års tråd för 2024: @Asplin @perpump @Cippe @RiJo @Ichigo @Ramroll och @Claes_A
  22. Resultat från ICP. Har fortfarande lågt i vissa (se barium). Sen tycker dem att jag saknar KH men den är jag tveksam till. Dock så verkar tillväxten vara på spurt då jag behöver justera upp dosen nästan dagligen senaste veckorna. Jag ser inga akuta behov att åtgärda något i detta nu baserat på det jag ser i karet, men tips och råd mottages alltid RO/DI behöver lite kärlek också. Har bytt förfilter men det var längesen DI media byttes och membran så det är dags. ICP test 202401.pdf
  23. Note to self: Salinitet 1.0265 temp 24,8 PH 8,2 KH 7,3 Ca 440 NO3 2,5 PO4 0,05 ICP tagen
×
×
  • Skapa Ny...