Gå till innehåll

kaptenen

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  698
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunnit

  3

Allt postat av kaptenen

 1. kaptenen

  151-720 liter Ekolognörden

  Väldigt nyfikna (eller "hungriga") fiskar i den videon
 2. kaptenen

  Vattenpreparat

  Jag har aldrig doserat med mature kit vid mina uppstarter, förlitat mig på moder natur med levande sten och sand. Precis som Danne sa om du kör Lasses metod är det på en gång i princip med fisk, jag har alltid väntat ca 1-2 veckor med fisk. Belysning har jag alltid kört fullt ös på en gång, men där finns det lika många åsikter som det finns akvarister. Har kört med t5, mh och LED med det upplägget och har fungerat bra. Inte mer alger än förväntat vid uppstart. Om jag skulle börja med bara död sten skulle jag nog vara mer försiktig.
 3. kaptenen

  Vattenpreparat

  Jag tycker det är spännande med att man kan få sig en glad överraskning (jag fick med två koraller på senaste stenen jag köpte). Man kan få med sig vissa pestdjur också men det har nog vi alla stött på trots om man väljer död eller levande sten. Det finns många fina mjukkoraller och med dem räcker det gott och väl att byta 1-2 hinkar med vatten en gång i veckan. Mitt nuvarande startade jag med levande sten (ca 15kg till 160l total vattenvolym) och en 10kg säck med levande sand. Köpte inkörd levande sten som legat i display tankar i butik så jag körde på med koraller och fisk från vecka 2. Levande sten som ligger i mörka kar i butik eller nyligen importerade tar längre tid att cykla igång generellt. Första fiskarna har i alla mina akvarier varit någon art av clownfisk, de brukar vara väldigt tåliga. Nu i senaste var det 2st amphirion ephippium jag började med. Matade varannan dag första veckan mkt lite, och sedan körde jag vecka 3 i en fisk till och började mata varje dag. Efter nån månad kom det i 2 fiskar till.
 4. Hur stort akvarium är det? Sandvändande sjöstjärnor brukar oftast bara gå bra i större akvarier med mer sandbädd.
 5. kaptenen

  Vattenpreparat

  Hej! Välkommen, kul att du ska börja med saltvatten. Här är iaf vad jag tycker, fler kan gärna inflika: Mature kit kan vara bra om man börjar med mycket död sten, om du börjar helt med levande sten eller till stora delar det behöver du inget mature kit. Låt karet cykla klart innan du stoppar i liv ordentligt. Jag brukar börja med fisk ganska tidigt för att dra igång kvävecykeln, men matar då väääldigt sparsamt i början. Vilken typ av sten hade du tänkt börja med? De tester som är viktigast att ha i början är för NO2 (nitrit), NO3 (nitrat), PO4 (fosfor), KH och ev. PH. Något att mäta salt med (refraktometer) och en schysst termometer. Där har du det du behöver för att börja och starta igång vad gäller att hålla koll på parametrar. Antar att du fick andra råd ang. vad för teknik osv du behöver? Sen när du inte längre får utslag på NO2 och du har cyklat klart (ca 1-3 mån beroende på stenen) kan du börja med att köpa lättare koraller. Går att starta tidigare, men rekommenderar inte det till första akvariet. Då är det bra att man tar det lugnt och inte gör massa impulsköp. Det är nog den största anledningen till att många nya ger upp efter ett halvår = de köpte för svåra djur till ett kar med obalans i kemi och biologi. När det är dags för första korallerna (om du nu vill ha det) så kan du börja tänka på tillsatser i Ca (kalcium), KH och Mg (magnesium) mer. Börjar du med mjukkoraller räcker det ofta med att byta vatten 1 gång var och varannan vecka för att hålla upp dessa värden. Om du köper in stenkoraller, så kommer de att börja "äta upp" ämnen ur vattnet när de ska bygga sitt kalkskelett för att växa, och då kan du på sikt behöva börja dosera tillsatser. Red seas ABC produkter behöver du därför inte tänka på redan vecka ett utan vänta med detta tills du känner dig redo att köpa koraller. Så försäljaren är inte helt ute och cyklar, det är bara att man behöver bryta ned det i delar när man är ny. Dem vill ju såklart sälja på dig allt på en gång, men det skapar oftast bara massa förvirring. Mitt tips nummer ett är att läsa så mycket du har tid med här inne på guiden för att göra det enklare för dig nu i början
 6. kaptenen

  Erfarenheter av hur länge streamers lever

  Jag håller med att dem är tysta, och kör man på samma flödesschema så är dem riktigt trevliga streamers. Det är appen som kan krångla lite då och då till styrenheten.
 7. kaptenen

  Teori kring mina nollade Fosfat och Nitrat

  Absolut, jag fick upp fosfatvärdena när jag var i en liknande situation via ökad matning och inga vb under en period. Pellets och torrfoder brukar generellt vara "skitigare" än fryst foder
 8. kaptenen

  Erfarenheter av hur länge streamers lever

  Jag har två Rossmont mover M3400 som jag styr via deras "wavemaker". Rullar på bra efter snart ett år. Haft mest olika tunze streamers som fungerat i flera år. Har kvar en 6015 från 2012 ish som funkar fortfarande.
 9. kaptenen

  Teori kring mina nollade Fosfat och Nitrat

  Cyanon kommer att ge med sig när det väl blir mer stabilitet och att du fortsätter att störa den så gott det går. Väldigt tråkigt kvällsgöra men otrolig lättnad när cyanon väl ger upp. Fosfaten skulle jag nog ha försökt få upp en bit till om du har hunnit utesluta skadedjur ännu. Långa strån brukar oftast vara början eller slutet på det, och den fina röda mattan är mellanakten
 10. kaptenen

  första vattentest från ATI

  Generellt så visar ju ATI testet bra värden. Kanske skruva upp salthalten litegrann. Hur länge har du haft salifert-testerna? En del av deras tester tenderar att "ge upp" innan man hunnit ta slut på dem, om man inte mäter dagligen..
 11. kaptenen

  Eremiter samlas på montipora

  Roligt liv!
 12. kaptenen

  Eremiter samlas på montipora

  Upplever samma sak att eremiter som kan få för sig att sitta ett par dagar (högst troligen när dem ömsar) på en montipora och sen vandra vidare. Inga skador på koraller vad jag har sett.
 13. kaptenen

  Färglös acro

  Håller med om att den ser mycket friskare ut nu. Tänkte bara nämna att även beroende på olika belysningar och vad du väljer för kanaler och antalet kelvin så kan du få ganska olika resultat i färger från olika koraller. Många sps:er ser exempelvis helt annorlunda ut i färg ute i naturen jämfört med hemma i akvariet
 14. kaptenen

  Var söker ni inspiration?

  Snubblade på den här en kväll i veckan. Lite äldre laget men ändå kul att titta på då de går igenom de vanligaste djuren som förekommer runt reven i Andaman. Annars är ju inspiration mycket från ovanstående youtubekanaler och olika forum/ infosidor osv
 15. kaptenen

  Teori kring mina nollade Fosfat och Nitrat

  Finns ju också skadedjur som du även bör kolla att du inte har råkat få med dig innan du fortsätter laborera upp värden http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1776624 Nitrat 5-10 är ett värde dem flesta lps:er trivs i hur mycket som helst. Vad visar dina fosfattester om du har gjort några senaste tiden?
 16. kaptenen

  Grönfärgad sand

  Om det är full ljusstyrka i 16h per dygn så säger min magkänsla att du möjligtvis har ditt svar där. Är själv ingen kung på refugium men tänker bara på hur sanden skulle sett ut i visningsdelen om man väljer att ha likvärdig lång ljusperiod med full styrka. Sen kan det såklart bero på obalans i näringsämnen om det nu är cyano. Blågrön = cyano fick man lära sig när man hade guldfiskar
 17. kaptenen

  pocillopora mår inte bra

  Vad testar du med och gjorde du om testen när du fick det resultatet? Stämmer de värdena skulle jag ha valt att bara få ner fosfaten. Ett nitratvärde på 4 är inget skadligt, men ett fosfatvärde på nästan 6 är mer alarmerande. Hur mår övriga koraller?
 18. kaptenen

  Städpatrull

  Om du börjar med levande sten och inte död sten finns det redan gott om mat för dem, och även om du börjar med död sten så är där snabbt med nya alger som behövs tas hand om direkt så att de inte får övertaget. Alltid bättre att börja med för många algätare än för få. Upplever du sedan att födan inte räcker till kan du givetvis stödmata men oftast behöver man inte detta. Jag brukar ge mina eremiter, krabba och nassarius lite pellets några gånger varje vecka. I nystartade kar ska man helst vara försiktig då det är väldigt lätt att övermata. Det eremiter kan få för sig att göra är att vila på koraller till och från, spec efter att de har ömsat brukar de hitta ett ställe där de sitter stilla på i upp till ett par dagar innan deras nya skal har hårdnat. Skulle du få för dig att ha väldigt många eremiter kan säkert detta bli ett problem, men ja har aldrig upplevt några problem med det. Jag har dock aldrig haft fler än fem stycken samtidigt Sen beror det ju på vad man vill ha för eremiter, de varierar i storlekar, men de som finns vanligtvis i handeln är alla rätt fredliga och gillar bara att välta nya fraggar. Calcinus elegans pratas det ofta om och står en del här på guiden om att de ska "äta" snäckor. Har inte själv upplevt detta, men oftast brukar eremiter hoppa på snäckor som hinner till maten först. Inte ute efter snäckan dock, utan den pelletsbiten den håller på att smaska i sig. Det enda jag sett är eremiter som tar en tugga av en redan död snäcka, som mycket annat i karet, vilket gör att du oftast bara hittar ett tomt skal när en snäcka dött.
 19. kaptenen

  Städpatrull

  Det är ungefär den mängden som triton rekommenderade dig jag har börjat med i samtliga kar jag startat upp mer eller mindre. Sen så beror ju allt på hur akvariet kommer att arta sig som behovet av mer städpatrull kontra ett mindre behov kommer att visa sig. Har aldrig upplevt att eremiter varit ett problem för koraller, mer än att dem gillar att välta fraggar som inte är fastlimmade Vart är det du läser "överallt" att de kan göra stor skada i större mängd? Räkor däremot kan ibland vara en plåga med sitt eviga pickande som kan leda till väldigt irriterade och störda koraller.
 20. kaptenen

  salt fråga.

  Intressant, och du gjorde inga andra förändringar under tiden du började dosera jod?
 21. kaptenen

  salt fråga.

  Om det är professional sea salt så hittade jag att det är 38,5-39,5g/l https://www.faunamarin.de/en/professional-sea-salt-25kg-developed-for-coral-breeders-and-aquarists-with-thes-ame-professional-standards/a-3884/ Men precis som ovan det brukar stå på hinken/ paketet
 22. kaptenen

  salt fråga.

  Har också läst om liknande fakta. I vilka sps:er såg du skillnad? Acropora? Tog du några för och efterbilder där man ser skillnaden så vore det kul att se När man kör de olika tritonmetoderna kan man ju förstå att det är lättare att utarma vissa ämnen, men med vb varje till varannan vecka så kan jag inte koppla att det ska vara noll hela tiden. Har möjligtvis ICP-testerna svårt att mäta de olika typerna av jod som förekommer i saltvatten?
 23. kaptenen

  salt fråga.

  Har aldrig själv doserat jod. Det råder många delade meningar om dess påverkan. Kan hända att jag börjar dosera det när jag väl startar upp refugium då det är främst i makroalger vad jag har läst mig till man ser märkbart förbättrade resultat. Finns säkert många här inne som doserar jod kontinuerligt. Jag får in mitt via vattenbyten och ändå visar ICP tester konstant 0-värde. Har aldrig upplevt det som ett problem, men absolut så kanske det även har en påverkan på koraller för att maximera deras tillväxt, eller en strävan att vara så nära riktiga havsvärden som möjligt.
 24. kaptenen

  salt fråga.

  Jag har använt både coral pro och nu använder jag blå hink. Har inget att anmärka om dem båda, mer än att coral pro har förhöjda värden. Jag brukade också landa runt 9-9,3 i KH med coral pro precis som Peter. Aldrig mätt högre än 9,6 i mitt nuvarande kar och då körde jag de första ca 8 månaderna coral pro för att sedan gå över till blå hink när jag kickade igång med balling på allvar. Innan dess körde jag också då även med Red seas tillsatser, men det är skönt att ha det mer automatiserat med doserpumpar
 25. kaptenen

  Visa upp er senaste helbild

  Snart 1,5 år fyllda. Undra vad man ska unna karet i 2 års present
×