Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

kaptenen

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  652
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  2

Allt postat av kaptenen

 1. Med koraller som inte trivs finns det lika många anledningar som koraller. Ibland hittar man felet, ibland tyvärr inte. Räkor kan gilla att öppna upp lps:ers munnar och kan irritera dem på det sättet, vattenvärden, hur pumparna är riktade (precis som i de banorna du varit inne på), ljus, hur nära det är till andra koraller och vilka.. Listan kan göras lång. Hoppas du lyckas hitta det som kan vara felet till att vissa inte trivs. Jag har märkt att när jag ska gissa koraller så brukar det gå helt fel, men någon typ av mjukkorall ser det ju ut som. Sacrophyton utan helt öppna polyper?
 2. Lite bilder från ovan vid vattenbyte
 3. Nu har det varit ett par år i torka, våren 2015 tror jag det var jag monterade ner mitt fina lilla 112 liters inför en flytt. Att ha akvarium har legat i ide sen dess, då så mycket annat har hänt i livet som upptagit tid, och förutom en kort visit med ett 60-liters som inhyste en platyorgie i fjol, så har jag faktiskt ägnat väldigt lite tid åt akvaristik generellt de senaste två åren. Men det ska ändras nu efter månader med abstinens! Efter att ha kikat runt en hel del i cyberspace (även fått en del inspiration härifrån givetvis) så kändes det för inte allt så länge sen att Redseas Reefer 170 deluxe var något som skulle passa mig perfekt. Ett för vad som verkar vara ett stilrent akvarium som ändå verkar väldigt simpelt och med lagom storlek för mitt lilla örnnäste på 30kvm, samt att jag för första gången få leka lite med en sump och testa på det, då jag tidigare har bara haft ganska basic setup pga den "fattigastudent" situationen man då befann sig i. Änsålänge har karet inte kommit ens till ytterdörren, men en hel del annat har kommit i förväg som t.ex vattentester (nästan glömt bort hur många det är utav dem haha), returpump och osmos. Har även idag beställt en osmolator och en tds-mätare. Min teknik set-up blir till att börja med: Led AI hydra 26hd tunze 6015 streamer DCS-2000 returpump Tunze 3155 omsolator Skummare Coral box d300 (köpt från manne här på forumet) Osmos aquamedic 150l/dygn Den enda planen jag har med levande hittills är en mandarin men det kommer få vänta ett bra tag, hade tidigare en mandarin som faktiskt åt både pellets och fryst foder men jag vet ju att det är lite 50/50 hur det är med det, så under tiden så lär det nog bli en familjetrevlig kompott utav fina lps:ser då det är främst dessa jag är intresserad utav, och kanske även ett par med banggai-kardinaler.. vi får se vi får se
 4. 721-1199 liter

  Intressant lösning! Ska definitivt tänka på detta vid ett framtida bygge
 5. Var beredd bara på att anemonen kan vandra runt för att hitta en plats den föredrar, vilket gör att den kan bränna koraller. Säkra gärna även pumpar så att den inte råkar sätta sig där och sugas in i pumpen och då skadas. https://www.reef2reef.com/threads/diy-anemone-guards.185803/
 6. Härligt att det nu fungerade! Och de värdena är ju fullt rimliga att ha. Det kan ta månader innan vissa koraller är "nöjda" och börjar växa ordentligt. Inte minst vissa SPS:er. Tålamod är nyckeln. Sen så är det så att det inte är allt som alltid kommer att trivas, pga en mängd olika parametrar. Så länge du inte ser att de ser missnöjda ut, d.v.s inte öppnar sina polyper fullt ut eller börjar tappa färg skulle jag inte oroa mig Ha koll sedan på KH, Ca och Mg när väl korallerna börjar kicka igång på riktigt för då krävs det många gånger stabila, dagliga doseringar av dessa.
 7. Upplever du att korallerna har vuxit något? Det första jag skulle felsöka är att köpa nytt Ca och Mg test och jämföra, kanske t.o.m ett ICP test. Om det är så att reagenserna inte skiftar trots att du tömmer hela kanske det är så pass att du har väldigt höga värden. Dock låter jag det vara osagt, då jag kan tippa på att du har ett par dåliga tester med tanke på att du bara har doserat en gång och ändå har mycket korall. Har testerna nån gång visat färgomslag? Hur länge har alla fraggar varit i karet och har du flyttat runt dem mycket sen de fick flytta in?
 8. Hämtade mitt test idag på posten. Där låg det två rör. Kan ju dock vara en "gammal" batch.
 9. kH

  Vilket värde önskar du att ha i KH? Många försöker ligga runt 8,3-8,5. Jag själv har legat runt 9 sen slutet av sommaren och det fungerar bra det med.
 10. Förhoppningsvis lär mina palla trycket tills jag får upp denna fisk. Dock är de bara de röda som har fått stryk och de gröna är orörda än så länge. Har även en drös med pepparminsträkor som behöver fångas upp då de även denna gång tenderar att gå på lps:er när glasrosorna är slut.
 11. Hur många här som har haft denna har upplevt att den pickar på sps:er? Sen jag köpte in en för ett par veckor sedan har mina flakväxande montiporor börjat få små vita fläckar på sig.. Inte sett att den har varit på dem men majoriteten av dygnet är jag inte hemma. Direkt jag närmar mig karet tenderar den även att gömma sig. Har någon annan upplevt liknande? Sett att en del amerikaner menar på att den kan va boven..
 12. Nu kommer jag och ska vara lite tråkig men personligen skulle jag inte ge mig in på att använda varmvatten till vattenbyten. Den tiden det tar att värma upp är mer värd än att öka riskerna för att koppar och andra metaller löses upp i vattnet, speciellt om man har mycket räkor och snäckor som är mkt känsliga för just ex. koppar. Sen att använda kranvatten finns det ju många åsikter om. Det är svårt att veta vad exakt som kommer ner i akvariet med kranvatten. Det varierar på vart man bor, vilken årstid det är, vad för rör du har fram till blandaren m.m. Jag använde det förr i Stockholmsområdet och det fungerade bra, men då var det just med kallt vatten och en kran som spolats en bra stund innan användning och inget annat. Sen precis som du nämner att myndigheter avråder från att dricka varmvatten till oss människor, tänk då vad det gör för "känsliga" korallarter, svampar, snäckor osv som inte alls har samma anpassningsförmåga som människan. Du får ju givetvis prova och då försöka komma fram till en slutsats men om man kan förminska och förhindra risker, varför inte göra det?
 13. Står att den ska skakas innan varje användning, och då kanske det inte det mest applicerbara att koppla på en doserpump som kan gör jobbet åt en idag bara det att man har tre dunkar. Men för de som doserar manuellt låter det ju toppen att bara ha en formula.
 14. Jag ser bara min räkor vid matning och det är ändå på 130l display
 15. Det hade varit ett ambitiöst arbete minst sagt!
 16. Har inte exakt ID på den men jag tror nog akvarierna som inte har haft dessa maskar är få. Aldrig upplevt något problem med dem och de har inte i mina akvarium förökat sig explosionsartat heller. Där är borstmaskar betydligt snabbare.
 17. I mitt akvarium finns ett rikligt bestånd av dessa småsnäckor. Det största exemplaret som är ca 2-3cm ser jag väldigt sällan, då de är i grund och botten nattaktiva. På kvällen när ljuset börjar dimma ner så kan man se att de kommer fram på stenen, och på dagtid är det inte mycket rörelse om ens alls.
 18. Nu har det rullat på hyfsat den senaste tiden. Märker på rutorna att jag har för få algätare/ högre näringsvärden då det behövs skrapas ofta. Men koraller växer och andra djur frodas så inte ska man klaga. Haft ett KH som tycks stiga trots att jag minskat det doserpumpen ska dosera dagligen. Kalibreringen är inga konstigheter så jag får gräva vidare vad det kan bero på. Kan ju vara så enkelt som att testet visar fel.
 19. Bilderna vart lite små när jag försökte klicka upp dem, men kanske du kan finna det du söker på denna sida: https://www.reeflex.net/kategorie/212.html#
 20. Det råkade inte möjligtvis vara så att den sista pelletsbiten låg där?
 21. Hydroider brukar inte växa så mycket enligt min erfarenhet. Brukar snarare vara tvärtom och att de stagnerar istället. Jag har två små partier med dessa och de har varit lika "stora" i ett års tid nu.
 22. 151-720 liter

  Pepparmintsräkor brukar vara bra på att ta mindra glasrosor. De gånger jag har haft dessa rör de inte dem större, men matas dem med annat så kan de alltid hålla efter ett bestånd. Håll lite koll sen när ni har i koraller då vissa räkor kan vara lite för på ibland
 23. Behöver 0 i jod nödvändigtvis vara ett problem? Jag har gjort flertalet ICP-tester som alla har visat 0 i jod trots kontinuerliga vattenbyten varannan vecka. Har både räkor, svampar och koraller. Enligt nedanstående länk tycks det även inte finnas klara besked om vad jod egentligen har för påverkan i våra akvarium mer än att makroalger tycks föredra detta: https://www.advancedaquarist.com/2003/3/chemistry -"In the subsequent sections, it is made clear that macroalgae often thrive at elevated iodide or iodate levels, sometimes better than at natural levels. Whether this extends to other organisms in marine aquaria is not known". Om någon har lite nyare källor vore det grymt att ta del av! Håller med om att kalciumet kan höjas upp till 430 utan dåligt samvete
 24. Samma här. Mycket omrörning av sand och skrubbande av sten, samt blåsa med streamer och samla upp allting med filtervadd var det som gjorde skillnad för mig. Det tar dock tid och man får har rejält med is i magen då det kan kännas hopplöst bitvis. Speciellt de dagar då man skrubbade bort all cyano/dino som fanns på stenen, för att sedan dagen efter upptäcka att allt var tillbaka till ruta ett igen. Man är dock väldigt nöjd när det väl är över!
 25. 151-720 liter

  Ja jo, det är lätt att bli hemmablind!