Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

kaptenen

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  614
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  2

Allt postat av kaptenen

 1. Vilka ljusa fläckar är det du tänker på? I mina ögon ser denna mjukkorall ut att må bra..
 2. 151-720 liter

  För att vara med och fundera kring detta. Gör du fortfarande vb? Hur mkt och hur ofta om så är fallet?
 3. Svår men väldigt fin tagen bild! Jag gissar vilt på A.retusa
 4. Jag har alltid upplevt att snäckor man oftast har i akvariet är mer nattaktiva, högst troligen för att färre predatorer är aktiva under natten i revet. Mina jag har nu gör inte många drag under dagtid men mot kvällen börjar de åka fram och tillbaka i ordentlig fart.
 5. 721-1199 liter

  Grym aquascape och fantastiskt akvarium! Tänk om man ändå hade plats med något liknande..
 6. Tinar du och silar bort vattnet från fryskuberna eller slänger du bara i kuberna i vattnet? Det vattnet brukar innehålla ganska gott om fosfat iaf om man kör på att de ska tina upp i akvariet dagligen. Jag brukar göra så för att höja min fosfat för att jag har haft återkommande problem med att näringsvärdena nollas i karet..
 7. Det är väl detritus på svenska också? Är ju en term inom biologin för dött organiskt material. Jag har blåst rent sumpen ordentligt en gång på nu snart 1 år men avrinningen och allt det har jag låtit vara
 8. När jag fångade upp mina pepparmintsräkor som pickade och drog ut mat ur mina lps:er så tog jag en oanvänd spaghettiburk med uppfällbar lucka och la i massa mysis. När räkorna var inne slog jag bara igen luckan och plocka upp hela paketet.
 9. Dinon har kommit i sanden efter en period utan den. Nu verkar den dock ha en mer långsam approach och problemet hänger ihop med att mina näringsnivåer nollas alldeles för lätt i akvariet. Har börjat mata mycket kraftigare för att få upp fosfaten och ska även börja dosera lite KNO3. Nu verkar det dock som att tillväxten har avstannat och håller sig mest i framdelen av sanden i akvariet. Som tur är så är inga koraller eller andra djur påverkade så de växer på och visar fina färger. Inte vågat köpa in så mycket nytt men när detta är på rätt köl igen så har jag lite idéer om vad jag vill göra. Koraller i akvariet just nu är: Montipora röd flak (två stora och två mindre kolonier) Montipora grön flak Euphyllia glabrecens Zoa fire and ice Acanthastrea lordhowensis Favia sp. "dragon soul" Bilder ska man ju försöka ta också när tillfälle ges
 10. Nu har det varit ett par år i torka, våren 2015 tror jag det var jag monterade ner mitt fina lilla 112 liters inför en flytt. Att ha akvarium har legat i ide sen dess, då så mycket annat har hänt i livet som upptagit tid, och förutom en kort visit med ett 60-liters som inhyste en platyorgie i fjol, så har jag faktiskt ägnat väldigt lite tid åt akvaristik generellt de senaste två åren. Men det ska ändras nu efter månader med abstinens! Efter att ha kikat runt en hel del i cyberspace (även fått en del inspiration härifrån givetvis) så kändes det för inte allt så länge sen att Redseas Reefer 170 deluxe var något som skulle passa mig perfekt. Ett för vad som verkar vara ett stilrent akvarium som ändå verkar väldigt simpelt och med lagom storlek för mitt lilla örnnäste på 30kvm, samt att jag för första gången få leka lite med en sump och testa på det, då jag tidigare har bara haft ganska basic setup pga den "fattigastudent" situationen man då befann sig i. Änsålänge har karet inte kommit ens till ytterdörren, men en hel del annat har kommit i förväg som t.ex vattentester (nästan glömt bort hur många det är utav dem haha), returpump och osmos. Har även idag beställt en osmolator och en tds-mätare. Min teknik set-up blir till att börja med: Led AI hydra 26hd tunze 6015 streamer DCS-2000 returpump Tunze 3155 omsolator Skummare Coral box d300 (köpt från manne här på forumet) Osmos aquamedic 150l/dygn Den enda planen jag har med levande hittills är en mandarin men det kommer få vänta ett bra tag, hade tidigare en mandarin som faktiskt åt både pellets och fryst foder men jag vet ju att det är lite 50/50 hur det är med det, så under tiden så lär det nog bli en familjetrevlig kompott utav fina lps:ser då det är främst dessa jag är intresserad utav, och kanske även ett par med banggai-kardinaler.. vi får se vi får se
 11. Hoppas det aldrig någonsin kommer till den punkten. Finns otroligt mycket info att hitta här för att vara ett svenskt forum och fint med en gemenskap då vi alla är utspridda över landet. Läsning av andras trådar som handlat om deras kar här på guiden var det som gjorde att jag en gång började med ett litet clownhotell och två ocellaris.
 12. Ser ut som ett snäckskal, typ collonista
 13. Gör så för säkerhets skull att du gör ett par vattentester för att se främst vad nitrat och fosfat ligger på så att vi kan se vart de ligger. Håller med om att det krävs en stark städpatrull i ett akvarium oavsett näringsvärden, såvida att den inte är så stark och stor att det inte blir något kvar förstås Kan ha missat men hur länge har du haft problemen? Finns inte alltid en quick fix för algproblem utan man får ha en massa tålamod och envishet för att bli av med många algblomningar.
 14. Om du har möjlighet ta gärna en bild på eländet så kan vi se vad du brottas med. Har du gjort några vattentester nyligen, främst då fosfat och nitrat? Vad har du för belastning och hur ser matningen ut?
 15. Kan vara många saker som spelar in. Acklimatisering, ålder, hur länge de varit i affären och under vilka förhållanden, tillgång på föda och hur förhållandena är när de väl kommer fram till sitt nya hem. Vad jag har upplevt i mina akvarier är att de rekommendationer om 1 snäcka per fem liter eller liknande exempel oftast är för mkt. Jag har 5 trochus 1 eremit och 1 Salarias i 130l display och de håller stenen fläckfri.
 16. Nu har senaste tritontestet kommit in och jag är nöjd med resultatet. Lyckats fått ner fosfaten och fosforn till en bra nivå jämfört med tidigare. Även lyckats halvera mängden tenn men barium och silikon har ökat. Tror det kan ha och göra med att jag i princip blivit tvungen att sluta med både rowaphos och kol, med en massa vattenbyten så verkar triton mena på att silikonet kan komma ifrån ens RO/DI vilket kanske inte är helt omöjligt. Alltid kul att se att doserpumparna gör sitt jobb med det väsentliga iaf
 17. Att köp och sälj ska vara en förmån för de stödjande medlemmarna tycker jag inte är mer än rätt. Den 100 lappen tjänar man fort in på exempelvis fraggar om man jämför med butikspriser och vad du får för pengarna. Jag började rätt sent att stödja men kommer fortsätta med det i fortsättningen då jag har lärt mig mycket här på SG och har fått mycket hjälp genom de åren jag har hängt här. Det finns mycket värdefull kunskap och jag delar dessutom alltid med mig av det jag ändå tycker att jag har koll på
 18. Har fått dessa en gång i uppstarten av ett akvarium. Upplevde aldrig några problem utan de växte på sig ett tag sedan dog de ut efter ett par månader. Du kan ju alltid plocka bort dem ifall de stör dig.
 19. Lite testning utav vattnet idag. Beställt även ett tritontest för att se hur utvecklingen har gått med både tennhalten och fosfaten. Dagens mätning: Salthalt 1.026 Temp 25,4 KH 8,6 Ca 410 Mg 1320 NO3 2,5 fantastiskt förbättring mot 25 som det var för ca 2 mån sen. Många vattenbyten senare... Kalciumet tåls att höjas lite. I de näringsrika förhållandena har kalkalgerna verkligen exploderat och med nya koraller som kommit in förbrukas det fort
 20. 151-720 liter

  30 är ju big no no för koraller generellt. Så ifall du fick 29 under ett par varma dagar redan kan fläktar vara ett bra alternativ. Jag brukar ha runt 25 grader, då har du en del tillgodo under de varmaste sommardagarna. På sommaren brukar jag dessutom inte ens ha igång doppvärmare.
 21. 151-720 liter

  Har du problem med för höga temperaturer? Jag har aldrig upplevt det med öppna kar att tempen har varit ett bekymmer.. Var annat när man brukade köra med lock. Då kunde det bli riktigt varmt på sommaren.
 22. 151-720 liter

  Har den inget skelett så är det någon typ av mjukkorall, enklare att se vad det kan vara när polyperna är ute
 23. En liten halvtaskig bilduppdatering men en bild säger mer än tusen ord. Cyanon börjar sakta ge med sig och från att ha bildat matta över i princip hela sandbädden på ett dygn tidigare så har den minskat ned och bildat en liten mattbit till höger i bilden på en hel vecka utan att ha rört det. Finns en del småbitar av den på andra ställen också men ingenting som oroar mig och kommer antagligen att ge med sig med fortsatt hård skötsel. Planterat in en del nya koraller, bl.a den stora röda flakmontiporan som @Rameau hade i sitt tidigare kar. Den blev delad i två stora bitar och tre andra småbitar har fått en plats också. Dessa får nog flytta på sig längre fram när mer korall kommer in. Redan sett tillväxt på dessa så det är ju alltid ett bra tecken Fiskarna mår bra och blir tjockare, och clownhonan blir allt aggressivare. Går inte att ta ner handen utan handskar för då är hon direkt och biter. Med handskar går bra dock av någon anledning så det blir ju egentligen win win av hela situationen. Haft en del tankar om en anemon till clownerna när allt har stabiliserat sig ytterligare, dock vet jag att de kan växa sig stora och ta över ett kar fort. Kanske får bli en större bytta först innan jag går in på den linjen
 24. 151-720 liter

  Försök bara att ta det sakta men säkert och inte göra några drastiska saker, det är oftast då man skapar en dominoeffekt som sedan kraschar karet. Försök hitta ditt sätt att sköta karet och håll alla parametrar så stabila som möjligt. När du har låg belastning är det enklast genom vattenbyten. Försök att hålla fosfat och nitrat låga men nolla inte dessa. I vissa system med låg belastning kan man till och med behöva addera fosfat och nitrat i början för att inte nolla detta helt och hållet, då mer och mer tyder på att denna nollning inte är bra då det skapar en obalans som senare leder till att dinos och cyano får spelrum att blomstra. Fiskar tycker jag nästan är det svåraste nuförtiden för nu efter ett par år så är man mer centrerad (iaf jag) kring koraller och att hålla dessa, än fiskar. En liten fisk som inte sätter så högt biologiskt avtryck och som är charmig är neongobyn. Den putsar andra fiskar och en själv när man är i karet och håller på så det är roligt. Olika kardinalfiskar är också en trevlig "filler" med fina färger och former. Doris kommer nog tyvärr bli väldigt stressad av det lilla simutrymmet när den växer sig större, och vad jag har hört och sett så växer de ganska fort! Skummare kan man köra utan med, sålänge precis som du är medveten om inte har för hög belastning. Jag hade ett kar på 112 l som var igång i 3 år med bara två streamers och en doppvärmare i som utrustning och en 150w MH som belysning. I det hade jag inte mer än 3 fiskar samtidigt dock men en hel mängd med olika koraller. Både SPS, LPS och mjukkoraller. Nu har jag kört med skummare i snart ett år och kommer nog aldrig återvända till ett skummarlöst akvarium, då man verkligen ser hur mycket skit som kommer ut i andra änden av 5 fiskar och diverse annat liv, och då tar ändå skummaren inte upp allt. Jag har osmolatorn inkopplad på en klassisk gammal timer så att den kör 2x30 min per dag, en gång på morgonen och en gång på kvällen. Har du den i ett lugnt hörn så ska det inte vara något bekymmer
 25. 151-720 liter

  Jag är ingen expert vad gäller gaser och kemiska processer men det sitter i bakhuvet att sålänge det inte är en djup sandbädd med anaerobiska zoner som man rör upp och det börjar bubbla upp olika otrevligheter så är bubblorna ingen fara i sig, högst troligen syrgas eller kvävgas och det är det som vår atmosfär mestadels består av. Kan inte se någon antydan till dino på dina senaste bilder, om det är det området du är oroad för som du har tagit bild på? De bilder jag ser så ser sandbädden hur fin ut som helst. Sandvändare diskuteras ständigt på olika forum om de är till nytta eller inte. Jag har aldrig själv haft någon så kan varken säga bu eller bä. Kan ju vara bra för att hjälpa till så att inte sanden packar åt sig lika mkt detrius, så slipper du själv stå och röra runt lika mkt. Ny fisk skulle jag ha stoppat i med gott samvete iaf, vad har du tänkt för arter förutom någon sandvändare?