Jump to content

mogge77

Medlem
 • Content Count

  105
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

mogge77 last won the day on September 27

mogge77 had the most liked content!

Community Reputation

51 Good

Profilinformation

 • First name
  Morgan
 • City
  Stockholm /Tullinge
 • Antal år inom saltvatten
  1995-1999 och 2010 tills nu.
 • Akvarievolym
  1470 liter +sump 280 liter +Refugium/fraggkar på 240liter
 • Akvarie mått
  320cm x 60cm x 70cm
 • Allmän beskrivning av dig
  Biolog som haft akvarium sedan 8 års ålder, var aktiv i Karlskoga akvarieförening mellan 1988 och 1997
  Som mest har jag haft ca 50 akvarier igång samtidigt, snöat in mig på killis, växter, diskusar och centralamerikanska dvärgciklider på vägen. Skaffade mitt första saltvaten 1995. Har haft en lång paus från saltvatten mellan 2000 och 2011 men nu är jag igång igen. skaffade ett 200liters 2011 som snabbt blev 550 liter tillsammans med min sambo och nu har vi ett 1470 liters akvarium med eget teknikrum på uppstart.
 • Akvarietillverkare
  Akvarielagret ..
 • Ljusuppsättning
  LED
  T5 lysrör
  Hybrid
  Metallhalogen
  Månljus
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  3 st Max razorspect.
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Swereef, stora modellen :)
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är - Övrigt
  har ett stort intresse för symbioser, och lägre djur, inveretebrater och mindre fiskar. så det blir ett gigantiskt akvarium med mycket smått.
 • Antal år inom sötvatten
  31
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  100
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  280
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Nej
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Recent Profile Visitors

1222 profile views
 1. Makemake cement. Den var lättarbetad och skall ha använts i en del publika akvarium.. Skall ta ett triton prov om några veckor för att se om den läcker något ämne..
 2. 3 år senare kommer äntligen en uppdatering. Akvariet har fått startas om efter en kollaps.. Byggde cementbakgrundsdelar och flyttade levande sten till refugiet. Hoppas att det skall bli fint när koraller har växt till sig igen..
 3. mogge77

  Sådär. Då är bakgrundsbygget igång..

  Jobbigt är det ju alltid med omstart. Vart aldrig nöjd med scapen på levande sten som jag hade förr, och det vart svårt att ansa oönskade mjukkoraller etc mellan levande sten springorna. Så det blev till att göra såhär. och ha levande sten i ett hopkopplat akvarium bredvid.. . Har använt sommaren till att göra bakgrunderna utomhus.. (Akvariet är 320cm långt och 70 högt)
 4. mogge77

  Sådär. Då är bakgrundsbygget igång..

  Bild som utlovat..
 5. mogge77

  "Billigt" grus eftersökes..

  De har väldigt lite kvar, bara ett akvarium igång med salt.. men en del tillbehör..
 6. mogge77

  "Billigt" grus eftersökes..

  Tack, hittade tillslut på Akvarielagret i Bromma, de sålde 25kg säckar med korallgrus till ett överkomligt pris .. Innan hittade jag bara 5 eller 10 kg påsar för betydligt dyrare kilopris..
 7. mogge77

  "Billigt" grus eftersökes..

  Har de något grus som går att använda säkert i en korallrevsburk. ?
 8. mogge77

  Sådär. Då är bakgrundsbygget igång..

  Ledsen för sent svar. Glömde kolla tråden.. Lasse: pratade lite med dem innan, de sa att deras cement hade använts till offentliga korallrevsakvarier i köpenhamn så det skulle vara bra.. Jag lät för säkerhets skull bakgrunderna gå i en uppblåsbar pool i trädgården som jag bytte vatten i varje dag under en månad, så allt skulle lakas ur om det fanns något olämpligt i dem.. Har precis, i fredags halvt startat om burken med cementbakgrunderna i, skall ta bild snart , Blir en ganska öppen planlösning.. 50kg levande sten fick flytta ner i ett kopplat refugium. resterande 150 kg sten ligger just nu i stora lådor med pumpar, funderar på att sälja av dem snart om allt fungerar.. Refugiet, filtret och seriekopplade fraggburken rengjordes inte, så det blir inte en hel omstart, vilket förhoppningsvis räcker så jag slipper nystarts-tank problem och nitratspikar.. Wrang: jag smälte bort all frigolit efter att formen var gjord, så det blev bara make-make cementen kvar (makemake cementen är glasfiberarmerad i sig själv, så den är ganska stark även när den bara är ca 1-2cm tjock) Bild kommer inom de närmaste dagarna..
 9. mogge77

  "Billigt" grus eftersökes..

  Hej! Har någon ett bra förslag på var man kan köpa bottensubstrat (ca 5mm) i storpack. behöver införskaffa ca 125kg till akvariet .. och att köpa småpåsar i affärerna kommer ruinera mig .. Har någon beställt grus med framgång någonstans ifrån? Mvh Morgan
 10. hmm, tack..., Jag skall kolla.. Den är ju lite lik en Jebao..
 11. Min pump till Sweereefs stora skummare har lagt av. Det är en "Sparkle Dragon" (vilket namn!) 24V/ 85w Qmax12000l/h. Finns det några likvärdiga pumpar till överkomligt pris som ni har att rekommendera att ersätta den med?..
 12. Bakgrunden påbörjas.. Frigolit, sedan MakeMake"cement". Hoppas det funkar.
 13. mogge77

  Turbo bruneus

  Är det någon som har hållt mini turbosar? (Turbo bruneus). Vet någon om de är effektiva, förökar sig i akvarium etc? (såg att WC hade sådana)
 14. mogge77

  Cement bakgrund, vad skall man tänka på?

  Jo just nu har jag ca 250 kg levande sten i, men så fruktansvärt svårt att få till en bra scape, funderar på att skaffa ett gigantiskt refugium och köra levande stenen i det..
 15. mogge77

  Cement bakgrund, vad skall man tänka på?

  Min tanke var att som du beskriver göra en frigolitbakgrund med ett lager betong/cement på. och sedan holka ur frigoliten lite (med aceton?) för att minska flytkraften. Det som jag är mest orolig för är att cementen/betongen skall släppa ifrån sig något olämpligt som påverkar koraller och lägre djur negativt, speciellt eftersom det kommer röra sig om ganska stora mängder cement/betong. Det känns som en lack inte skulle vara helt pålitlig, utan förr eller senare borde en öppning till undervarande cement/betong öppnas genom förslitning eller gnagas fram av någon sjöborre.. Jag har läst på lite om en del cementer, Makemakes formcement med glasfiberarmering, som de själva skriver skall gå att använda till akvarium, innehåller enligt dem garanterat mindre än 2mg kromat per kg cement.. frågan är om det är tillräckligt lite? Finjas vitcement skall enligt utsago inte innehålla krom.. hmm.. Jag kommer nog inte våga färga in eller måla, det känns som ytterligare något som kan gå fel.. jag räknar med att kalkalger och encrusting -koraller skall täcka bakgrunden inom sinom tid..
×