Jump to content

mogge77

Medlem
 • Content Count

  88
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

mogge77 last won the day on September 15 2016

mogge77 had the most liked content!

Community Reputation

40 Good

Profilinformation

 • First name
  Morgan
 • City
  Stockholm /Tullinge
 • Antal år inom saltvatten
  1995-1999 och 2010 tills nu.
 • Akvarievolym
  1470 liter +sump 280 liter +Refugium/fraggkar på 240liter
 • Akvarie mått
  320cm x 60cm x 70cm
 • Allmän beskrivning av dig
  Biolog som haft akvarium sedan 8 års ålder, var aktiv i Karlskoga akvarieförening mellan 1988 och 1997
  Som mest har jag haft ca 50 akvarier igång samtidigt, snöat in mig på killis, växter, diskusar och centralamerikanska dvärgciklider på vägen. Skaffade mitt första saltvaten 1995. Har haft en lång paus från saltvatten mellan 2000 och 2011 men nu är jag igång igen. skaffade ett 200liters 2011 som snabbt blev 550 liter tillsammans med min sambo och nu har vi ett 1470 liters akvarium med eget teknikrum på uppstart.
 • Akvarietillverkare
  Akvarielagret ..
 • Ljusuppsättning
  LED
  T5 lysrör
  Hybrid
  Metallhalogen
  Månljus
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  3 st Max razorspect.
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Swereef, stora modellen :)
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är - Övrigt
  har ett stort intresse för symbioser, och lägre djur, inveretebrater och mindre fiskar. så det blir ett gigantiskt akvarium med mycket smått.
 • Antal år inom sötvatten
  31
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  100
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  280
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Nej
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Recent Profile Visitors

1117 profile views
 1. mogge77

  Turbo bruneus

  Är det någon som har hållt mini turbosar? (Turbo bruneus). Vet någon om de är effektiva, förökar sig i akvarium etc? (såg att WC hade sådana)
 2. mogge77

  Cement bakgrund, vad skall man tänka på?

  Jo just nu har jag ca 250 kg levande sten i, men så fruktansvärt svårt att få till en bra scape, funderar på att skaffa ett gigantiskt refugium och köra levande stenen i det..
 3. mogge77

  Cement bakgrund, vad skall man tänka på?

  Min tanke var att som du beskriver göra en frigolitbakgrund med ett lager betong/cement på. och sedan holka ur frigoliten lite (med aceton?) för att minska flytkraften. Det som jag är mest orolig för är att cementen/betongen skall släppa ifrån sig något olämpligt som påverkar koraller och lägre djur negativt, speciellt eftersom det kommer röra sig om ganska stora mängder cement/betong. Det känns som en lack inte skulle vara helt pålitlig, utan förr eller senare borde en öppning till undervarande cement/betong öppnas genom förslitning eller gnagas fram av någon sjöborre.. Jag har läst på lite om en del cementer, Makemakes formcement med glasfiberarmering, som de själva skriver skall gå att använda till akvarium, innehåller enligt dem garanterat mindre än 2mg kromat per kg cement.. frågan är om det är tillräckligt lite? Finjas vitcement skall enligt utsago inte innehålla krom.. hmm.. Jag kommer nog inte våga färga in eller måla, det känns som ytterligare något som kan gå fel.. jag räknar med att kalkalger och encrusting -koraller skall täcka bakgrunden inom sinom tid..
 4. mogge77

  Cement bakgrund, vad skall man tänka på?

  Är det någon som har använt denna: https://www.makemake.se/shop/8-makemake-dekorationsbetong/22-makemake-formbar-dekorationsbetong-18-kg/
 5. mogge77

  Cement bakgrund, vad skall man tänka på?

  Är det någon här som här som har gjort större partier av Finja Vitcement? Har ni haft igång det länge efter och har det fungerat bra?.. Om jag nu lyckas hitta Finja Vitcement någonstans.. Har ni några trevliga bilder på era bakgrunder?
 6. Jag funderar på att göra en bakgrund/scape av Frigolit och cement i akvariet, Är det någon härinne som har gjort något liknande.? Letar efter vilken typ av cement man kan använda? Har någon några bra tips på vad man skall undvika för fallgropar. Funderade på om det går att spackla med typ Aquaforest stonefix och ha i krossad levande sten, eller om det finns billigare alternativ. Har sökt på engelska forum, men alla produkter de nämner lyckas jag inte hitta i sverige (reef-cement, Pond-cement, Reef-fix)
 7. mogge77

  chaeto skördning, hur mycket?

  Jag tar bort ca hälften varannan vecka (ca 1-2 liter, opackat)
 8. mogge77

  Bäst före datum på kalciumhydroxid?

  aha, så du hade alltså själva RO vattentanken mättad med kalciumhydroxid? hmm kanske man skulle ha, det sätter inte igen slangar och nivåpumpen för mycket tro?
 9. mogge77

  Bäst före datum på kalciumhydroxid?

  Låter intressant, dum fråga..: vad är en top offtank?.
 10. Tackar! Låter som något man skall leta vidare efter ..
 11. Funderar på att skaffa Calloplesiops altivelis. Gärna försöka få tag i ett par. Vore fantastiskt att få tag på odlade.. Är det någon här som har erfarenhet av dem? Gömmer de sig mycket?(ser man dem någonsin?) och framförallt hur glupska är de? (minsta fiskarna i akvariet är clownfiskhanarna (occelatus) och är lite orolig för att de skulle kunna bli uppätna? Läste också att de kan vara svåra att få att äta i början?
 12. mogge77

  Rädda mig, jag måste utrota min Anthelia.

  Det var en Euphyllia panacora, som hade ca 30 huvuden när jag köpte den ca 2009. (den vanligaste sorten tror jag) Jag har aldrig sålt av något av den utan bara delat på den ibland och låtit den ta upp nästan en tredjedel av akvariet i slutändan, nu är den dock nere på ett 30 tal överlevande renborstade polyper igen.. Till vänster i bilden ser du hur många polyper det var ungefär år 2015. (akvariet fortsätter ca 20cm till åt vänster med mer euphyllia http://ipb.saltvattensguiden.se/uploads/monthly_2016_09/_20160915_131557.JPG.543ad997110cf8a6e1387624382fec26.JPG http://ipb.saltvattensguiden.se/uploads/monthly_2016_12/DSC_0006.thumb.JPG.249ddbe7a02ff6b2aa71f7df977649b1.JPG
 13. mogge77

  Rädda mig, jag måste utrota min Anthelia.

  Det underliga var att de höll sig i schack i ca 2 år, sedan måste någon liten parameter ha ändrats, för på bara någon månad gick dem från att täcka sitt lilla utstakade område, till att täcka hela akvariet, och därtill föröka sig sexuellt.. De växte tillochmed tätt intill bubbletip anemonerna, verkade inte bry sig det minsta om brännande grannar.. men peppar peppar nu verkar de vara utrotade..
 14. mogge77

  Rädda mig, jag måste utrota min Anthelia.

  Japp, de växte överakllt på skellettet och trängde ut euphyllia polyperna och bredde ut sig över dem.. Borstade rent dem med tandborste, och tre dagar senare var det fullt med anthelia igen.. har aldrig sett på maken innan.. Det var en brunrosa ganska hög anthelia, som liftade med en levande sten för ca 2 år sedan..
 15. mogge77

  Rädda mig, jag måste utrota min Anthelia.

  Anthelian fäste på skelettet under euphylliahuvudena och växte rakt över dem, som en matta. de brände inte ihjäl dem, men kvävde dem.. och var omöjliga att få bort helt utan att fragga varje huvud av euphyllian. drog man bort dem var de tillbaka på några dagar .. Hela akvariet var som ett böljande hav av rosa.. Det rörde sig om tusentals åter tusentals åter tusentals anthelior. Som tur är är de äntligen borta, och jag kommer aldrig någonsin låta en liftande mjukkorall vara kvar en stund för att den var lite rolig..
×