Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Aquario

Medlem
 • Antal inlägg

  396
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  1

Anseende bland gemenskapen

23 Neutral

1 följare

Om Aquario

 • Födelsedag 1980-02-04

Profilinformation

 • Förnamn
  Antony
 • Stad
  Broby
 • Antal år inom saltvatten
  Salt 5
 • Akvarievolym
  550L + 60L sump
 • Ljusuppsättning
  LED
  T5 lysrör
  Hybrid
  Metallhalogen
  Månljus
 • Använder du skummare
  Nej
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
 • Antal år inom sötvatten
  7
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  5
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  60L
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Nej
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej
 1. Hej. I dag fick jag (kommunen) strömavbrott. Det första för mitt nya hörn kar. Men det visade sig att mitt hemmabygge hade klarat testet i fall översvämning skulle ske. Sumpen hade fått obalans och vatten rann över kanten innan all luft hade letat sig ur alla rören och återgick till det normala. Gissar att ca 20 liter rann ner i avloppet som jag vid en renovering drog fram i vardagsrummet. Mitt upphöjda golv, likt en balja, gjort med 5cm uppvik och Biltemas våtrumstätskikt räddade mitt parkettgolv från fuktskada. En bra dag idag. :-)
 2. tack, ska läsa!
 3. Hej. Köpte en eldkejsare begagnat (ej från butik). Ägaren försäkrade mig att den var fri från prick. Men det var den inte. Den smittade mitt kar (Palettkirurgen drabbades värst) men alla har överlevt! Det har nu gått två månader kanske mer. Alla mår bra och det syns inga typiska symtom på vita prick sedan länge. Min fråga är, finns parasiten kvar i karet? Jag vill tillägga att jag endast tog ur palettkirurgen till karantän. Den mår fint och är tjock. Jag har inte medicinerat visningskaret. Tack.
 4. Ok ska göra
 5. Ja det är ny slide. Jag stoppade i den nyligen i mitt ca 8mån nya kar eftersom en korall inte tycks trivas. Allt annat växer sakta men säkert.
 6. Jag mäter med Seneye dongel.
 7. Hej. Behöver hjälp med ett bra sätt att permanent sänka PH. Det ligger på 8,55 i dagsläget och har gjort det en längre tid. Jag antar att det är anledningen till att min Caulastrea furcata inte öppnar upp sig på länge. Tacksam för alla tips jag kan få.
 8. Har blivit ännu värre nu. Grenen är snart av men huvudet/corallen mår bra?! Någon som vet vad det kan bero på. Det syns inga parasiter
 9. Tack så mycket för hjälpen. Ska göra i fortsättningen! (från ett gammalt svar sen Maj.)
 10. Jag upptäckte ett hål i den övre på bilden. Det ser ut som något har ätit på den. Jag har doppat den i corall RX innan den placerades i karet. Har någon förslag på vad det kan vara?
 11. Förlåt om jag kapar tråden, moderator får lov att flytta i så fall. Något har överlevt TTM-karantänen, något jag är noga med att göra när jag köper ny fisk. Jag ser inga prickar på min Vitb. kirurg. Men den har nog gäl parasiter. Varför jag tror att det är gäl parasiter är för att den flämtade kraftigt för ett tag sedan och att den filtrerar grus genom gälarna, troligt vis för att klia insidan. Men i skrivande stund har den börjat klia sig på ryggfenan. Jag har beställt Prazipro och ska prova den när den kommer. Jag kommer att köra en 2:a Tank Transfer igen. SUCK!! Är det någon som har erfarenhet av att bli kvitt prick i karantän men att gäl parasiter överlevt? Tacksam på svar om hur man blir av med skiten.
 12. Tänker du inte ha DSB i display karet? Det är nog där den gör som mest nytta = att slippa dammsuga sanden. Jag tror definitivt att en sump på 500 med DSB gör nytta men hade varit bäst i karet eller i kombination med karet. Jag har kört ett nano med DSB i fem år och jag har aldrig dammsugat sanden. Jag har inga förhöjda värden. Nyckeln till ett lyckat DSB (Vad jag har forskat fram via Internet) är maskar, maskar och mera maskar av alla dess slag som håller sanden ren och rör runt i den. Självklart spelar anarobick (tror jag det heter) en stor roll i det hela men de bildas då den är tillräckligt djup. Jag har uppgraderat till ett större kar och jag tänker köra samma system som det lilla. (Den är under uppstart) Jag lärde mig av Newyourksteelo på youtube. Jätte duktig på att förklara! Lycka till.
 13. Jag har gjort så här när jag karantänar: Detta gäller för 2st fiskar. Karantäna fiskarna separat! Gammalt vatten från ett inkört akvarium. (Glöm inte den vanliga dropp acklimatiseringen.) Jag har en glas skiva som delar av karantän karet i två lika delar och jag använde mig av en stor rund vas till den minsta firren som jag placerade i mitten av karet. Jag gör 100% vatten byte (med vatten från inkört akvarium, helst från det akvariumet de ska i) vart annat dygn. Någon gång har jag gått över tiden och bytt när jag fick tillfälle den 3:e dygnet, men försök att hålla dig inom ramen 48 timmar. Annars riskerar du att gå över tiden. Mina går 2 veckor extra i karantän EFTER sista tecken på prick. Du ska desinfektera den del med det förbrukade vattnet med klor eller etika. Jag använde mig av en halv kapsyl klor, vispade runt, lät stå i en timme. Där efter tömde jag vattnet med klor i och sköljde tre gånger med vanligt kran vatten, torkade rent med trasa, låt luft torka tills dags för "tranfer". Det bör tilläggas att jag du måste även tvätta doppvärmaren. Jag hade två uppsättningar (av allt) så jag lät ena ligga i en vas med RODI vatten i två dygn. Det bör också tilläggas att du behöver inte fylla akvariet med vatten hela vägen upp. Det räcker halv vägs eller under halva. De ska bara simma bekvämt. Använd bara luftslang för cirkulation. I och med att jag lade glas cylindern inuti det större karantäns delen värms det vattnet upp av vattnet på utsidan på så vis håller jag nere antalet doppvärmare. På det här viset gör du små vatten byten från det stora karet utan för stora svängningar på vatten värden. Den här metoden har funkat 100% för mig de gånger jag har gjort det och jag använde inga medicineringar. Syntes ingen stress på fiskarna vid flytt började äta direkt, det verkade som om de visste vad som skulle ske så fiskarna blev lättare och lättare att fånga (jag använde en plast mugg med borrade hål i botten för att dränera ut vattnet). Lycka till.
 14. ok tack, då kommer jag att byta bort den.
 15. Hej. Är det någon som vet om det går att ha bangai-kardinal(?) i samma kar som ett lekande par av pyjamas Kardinaler. Jag insåg först misstaget när jag satte den svart/vita i karantän, där den går nu. Tack.