Gå till innehåll

Rippan

Medlem
  • Antal inlägg

    75
  • Gick med

  • Senaste besök

Profilinformation

  • Förnamn
    Jesper
  • Stad
    Norrköping
  • Antal år inom saltvatten
    2
  • Akvarievolym
    275+80
  • Om JA vid skummare - Vilken
    Tunze

Senaste besökare

Detta fält är avaktiverat av användaren.

Rippan's prestationer

Saltentusiast

Saltentusiast (6/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare
  • Välkomnad
  • Nygammal flundra

Senaste prestationer

11

Omdöme

  1. Låter som du helt enkelt har lite för bråttom, något man lär sig efter ett tag i denna hobby. Utan väldigt bra sten är det svårt att perfekt vatten efter endast 4 veckor. Precis som Stigigemla nämner så pikar det antagligen ammoniaken/nitrit då du inte har den stora bakteriekulturen än. Dosera bakteriekultur från exempelvis microlifts (special blend och Nite-out) under ett par veckor så kommer det antagligen se bättre ut. En viktig sak att komma ihåg inom saltvatten är att det inte finns några genvägar (inte bra iaf) utan ta det lugnt, jag slängde inte in några koraller i mitt andra kar fören efter 2½ månad exempelvis.
  2. Märkt att problemet uppstår om du redan har en kirurg och släpper in 1-2 till, då kan det bli krig. Känns som man har högre rate att lyckas om du istället stoppar i alla samtidigt enligt mitt tycke.
  3. Anser att det viktigaste är att man redan från börjat satsar på att skaffa sig en bra osmosanläggning, speciellt när vi pratar nanokar. När det kommer till salt använder jag mig av Red Sea Coral Pro salt och har ca 3dl salt per 10l osmosvatten vilket ger mig ett värde på 1.023-1.024 vid 25C. Anledningen till att jag rekommenderar osmosanläggning är för att folk ofta anser att de har bra vatten, men så fort man är där och mäter med min TDS-mätare ligger vattnet runt 120-140ppm vilket inte är speciellt bra värden. Med Aqualight 300L osmos + silikatfilter har jag 0 ppm vilket har varit till stor fördel för mig.
  4. Jag köpte 30kg Levande sten från Triton och fick det hemkört några dagar efter, verkligen att rekommendera om avstånden är ett problem. http://www.tritonakvarium.se/product.asp?product=1213 Men har man möjlighet att själv ta sig dit är det att föredra eftersom du själv får välja vilka stenar du vill ha
  5. Ett litet ihopklipp av de två månader som gått , alla mina glasrosor är iallafall borta vad jag kan se nu efter att ett par av pepparmintsräkor gjort sitt jobb
  6. SUMP Har under dagen haft nöjet att övergå ifrån ytterfilter till sump...inte världens största sump men det är iallafall bättre än att ha två filter stå och ta plats. Pga att jag har begränsat utrymme under min bänk fick det bli en sump på lite mer än 40L. Skönt att få ner skummare och doppvärmare ur akvariumet! Jag har i detta projekt skippat att bygga en bubbelfälla så min Deltec MC500 inte ger ut några microbubblor alls. Utrustning - 40liters akvarium - Deltec MC500 - Tunze Osmolator 3155 (äntligen slipper man springa runt varje dag och fylla på färskvatten!) - Tunze överrinningsbox 1074/2 - 5kg levande sten (mest för att jag hade för mycket i visningsakvariumet) (led lysrör är monterat i tak nu) Levande - 2st clownfiskar - 2st Putsaräka (lysmata amboniesis) - Boxarräka (Stenopus Hispidus) - Euphyllia Divisa - Galaxea Gold - Goniopora Green - Green implosion palythao - Skivanemon - en gäng olika sniglar och eremiter som gör sitt jobb Har beställt 2st pepparmintsräkor från tritonakvarium som jag hoppas få nästa vecka, har ett par glasrosor jag vill bli av med (orkar inte köra kokande vatten eller köpa medel hur länge som helst)
  7. När jag blandar låter jag det stå under natten (med cirkulationspump) då det ofta är lite för kallt samt att jag verkligen vill ha det helt utblandat, brukar göra en 20-25% byte
  8. Hallå där ute i värmen! Varit lite tyst från min sida då jag passat på att njuta av första semesterveckan Akvarium mår finfint, hade en period i början där algerna bombarderade akvarium, men efter någon vecka hade vattnet stabiliserat sig och sniglarna gjort sitt jobb. Då mina värden såg klockrena ut för någon vecka sen valde jag att släppa i mina två första fiskar, två clownfiskar som verka trivas riktigt bra!. Min deltec MC500 är igång och samlar på sig enormt mycket skit.....läskigt att se hur mycket skit det faktiskt finns i "rent" vatten. (min ena cirkulationspump gick sönder förra veckan så den är skickad för lagning/utbyte) Nästa på agendan är att införskaffa mig ett par koraller, får bli en sväng till korallfisken i Linköping (om folk inte har något emot dem?!?!) i veckan och kolla läget. Ha en trevlig sommar!
  9. Gjorde under gårdagen ett vattenbyte på ca 40 liter Här är testvärden dagen efter Salinitet 1.023 Temp 26.0 C Nitrat 5ppm (gått ner från 10ppm till 5ppm) Nitrit 0 Fosfat 0 Ammonium 0 Imorgon kommer min efterlängtade Deltec MC 500 så ska bli kul.
  10. Har precis gjort klart mitt "experiment" där jag har en overflow-box kopplad till mitt ytterfilter...jag är grymt nöjd! Boxen klarar enligt leverantör ca 1000l/timmen, min pump inställd på ett läge mellan medel/max ger perfekt flöde! Tog bort den hinna jag hade på ytan på några få minuter...riktigt skönt . (På bilden har jag maxflöde på ytterfilter vilket gjorde att ninvån i boxen va lite lågt, nu är det betydligt bättre ) Jag la i mina biobollar jag fick över eftersom jag inte har någon annanstans att ha dem Håller på med ett 30L vattenbyte som snart är klart, återkommer med testresultat under morgondagen!
  11. Kommer under kvällen göra ett 30L vattenbyte Här är värden innan bytet: Salinitet 1.024 Temp 26.0 C Nitrat 10ppm (ingen förändring alls sen första testet, möjligtvis att testfärgen blivit något minimalt ljusare, men fortfarande runt 10ppm) Nitrit <0.1 Fosfat <0.1 Ammonium 0.2
  12. Första vattenproverna Salinitet 1,024 Temp 26,0 C Nitrat 10ppm Nitrit 0 Fosfat 0 Kommer på lördag utföra ett ganska stort vattenbyte (30-50L) i samband med att jag ska installera min Deltec MC 500 Har beställt testkit för KH, Mg och PH vilket bör komma vilken dag som helst.
  13. Tog en liten filmsnutt med min iPhone 4S, återkommer senare med dagens testvärden om jag hinner. Dock blir bilder/filmer jag tagit med mobilen av någon anledning väldigt blåaktig...som ni ser i bilderna över så är det inte alls såhär i verkligheten...får titta lite närmare på detta
  14. Hallå där igen! Fick äntligen mina 20kg levande sten från TritonAkvarium och kunde inte bli mer än nöjd, riktigt fin sten av dem!. Hade även turen att få grejerna hemkörda till dörren av Schenker! Plus att de bjöd på två flaskor startup-kit pga att det tog lite extra tid, utmärkt service! Nu blir det äntligen att börja inkörningsperioden. Återkommer med flera bilder och mätvärden under morgondagen! Fick såklart med lite fripassagerare, 2 krabbor, massa sjöstjärnor (tror jag?!) samt en hel del sniglar.
×
×
  • Skapa Ny...