Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

addo

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  730
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  2

Anseende bland gemenskapen

156 Excellent

Om addo

 • Födelsedag 1984-08-22

Profilinformation

 • Förnamn
  André
 • Stad
  Hammarbyhöjden, Stockholm
 • Stödjande medlem t.o.m
  2018-02-28
 • Antal år inom saltvatten
  10 år läsande, 2 år fisk och 1 år med koraller
 • Akvarievolym
  500l
 • Akvarie mått
  125*80*60
 • Ljusuppsättning
  T5 lysrör
 • Använder du skummare
  Ja
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
 • Antal år inom sötvatten
  Sen jag var 6.
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Har du sump
  Ja
 • Kör du med sand på botten
  Nej
 • Använder du UV-C
  Nej
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej
 1. Jag skulle avvakta och se hur det blir med näringsnivåerna, skulle dom börja stiga så är det ju bara att starta en reaktor då.
 2. Jag har alltid kört 25mm limträskiva som jag målat för den inte ska suga vatten och lagt frigolit på, till större kar.
 3. Jag tycker det låter onödigt att minska redan låga näringsvärden.
 4. 721-1199 liter

  Det ser ju nästan nytt ut!
 5. Fast när jag läser om folks erfarenheter av olika kolkällemetoder så tycker jag det verkar vanligare att nitraten sjunker snabbare än fosfaten, så det gäller som sagt att mäta och se hur det blir i det egna karet.
 6. Den där ska bara stärka korallernas motståndskraft mot maskarna. Man blir inte av med masken.
 7. Jag skulle tipsa om att bygga bänken uppifrån och ner, utgå från en stark och plan skiva. Sen bygger du "ramen" under skivan då har du en stabil plan yta att fästa benen i. Skulle benen sedan bli olika långa eller golvet vara ojämnt så kan du justera längden på benen i efterhand.
 8. Jag tror inte någon har testat att behandla korallerna utanför huvudkaret och jag tror inte någon har undersökt hur länge korallerna måste gå i axilur eller dess effekt på plattmaskäggen. Men jag hoppas verkligen ni testar
 9. 151-720 liter

  Trevlig fisk! Min började äta fryst mysis från frivattnet efter ett tag, dom har inga problem med starkt flöde heller.
 10. Först hade jag tänkt dra ner kanterna på plattformarna mot framrutan, precis som jag gjort på den med finkornig sand. Men sen ändrade jag mig mitt i processen för att jag inte ville stoppa vattenflödet, ha bättre åtkomst och framför allt kunna se in i under plattformarna. Jag gjorde en testplattform i våras som gick i ett halvår ungefär och den började det krylla av liv under mot slutet så jag ska nog lämna det öppet Jag försökte filma lite i dag men youtube komprimerade videon så kraftigt att det ser för hemskt ut. Det blir nog till att fota i framtiden. dålig film Det som är kvar nu är att limma alla koraller på plats och stoppa in en sten till i tomrummet bakom den högra stenhögen. Stenen som ska in har jag i nanot just nu men den är tyvärr täckt av Clavuaria som måste bort innan jag sätter den på plats. Vi får se hur lång tid det tar innan jag orkar ta tag i det jobbet.
 11. Så efter härdning av betong i trädgården, följt av urlakning i vatten. Samt inkörning av den döda stenen i först sötvatten med bakterier och sen saltvatten med levande sten och fosfatremower. Kunde jag börja byta sten från akvariet med ny sten lite åt gången vid vattenbyten. Här är en bild från när allt var klart precis. Jag ska försöka få till en film i morgon
 12. Fasen fick inte till det riktigt, vile länkat in dom som thumbnails...
 13. Jag bestämde mig för att lyfta substratet på mindre plattformar för att enkelt kunna lyfta ut separata smådelar i fall jag ville komma åt under eller rensa substratet osv. Jag lyfte även upp all stor sten på ben av acrylstänger, sen ligger det lite mindre stenar på stenen och plattformarna. Plattformarna består av fraggraster med fastlimmade acrylben, med tyll (jätte billigt plastnät från tygaffären) på och en gjuten betongsarg klädd i korallkross. På den plattformen där jag har sand så kör jag med en lite högre sarg och nylonstrumpa i stället för tyg mellan rastret och substrat. Vid botten har jag satt två maxspect gyre 230 för att blåsa rent under allt. Nu kar det varit igång i ca en och en halv vecka så det är nog för tidigt att säga något om hur det fungerar i längden. Inget detrius blir liggande på botten i alla fall. Tyvärr visade det sig att gyre-pumparna lätt suger upp sandkorn och stomatellaskal när dom är så nära botten vilket leder till obalans och oljud, jag får rensa pumparna mycket oftare nu än tidigare. Jag återkommer straxt med bilder
 14. Nu är det dags för uppdatering Jag har scapeat om hela karet äntligen, men efter som det var en lång process som inkluderade allt från gjutning till inkörning av död sten och byte av cirkulationspumpar så valde jag att dokumentera allt och redovisa det på samma gång. Jag hade några förutsättningar för vad jag ville åstadkomma. -Dels har jag känt ett behov av grova grusbäddar att ha ricordeor och sympodium på för enkel fraggning. -Jag har också varit sugen på någon sandsovande gjylta, så jag behövde få in sand. -Eftersom jag aldrig har fått utslag på ett nitrattest sen inkörningsperioden så ville jag inte ha mer denitrifikation, nu får jag bra resultat efter jag börjat med aminosyror (för kvävet)och korallmat. - jag är sen min sötvattenstid livrädd för syrefattiga sandbottnar i kombination med lite nitrat vilket alltid har gett mig hemska mängder cyano. En sak som spelade in var också att jag fått akvariet stabilt och hittat ett sätt att sköta det som jag känner mig trygg med, därför ville jag inte gå i från barbotten och behöva en ny inlärningskurva. Efter att jag haft det här gnagande i bakhuvudet ett tag så blev jag av en slump fascinerad av dom nya maxspect gyre pumparna med styrning av två pumpar. När jag senare kom att tänka på viviarium för pilgiftsgrodor och daggeckos som jag alltid varit sugen på att skaffa, och därför läst ganska mycket om, så slog det mig. FALSKBOTTEN! Inte i form av en btn modul på botten eller limmat grus på botten som jag sett tidigare. Utan som vissa med viviarium kör för att kunna vattna massor utan att riskera stående vatten och en sumpig miljö för växternas rötter. Dom kör helt enkelt väldränerat substrat på en plattform som vattnet kan rinna igenom till en "sump" som ligger nedanför plattformen. Nu var ju jag inte ute efter dränering utan ville att det mesta detriuset skulle rinna igenom och framförallt att substratet skulle hållas syresatt. I ett barbottenkar så vill jag även att detriuset ska hamna i sumpen och inte bli liggande på bottenglaset.
 15. Jag kan nog inte hjälpa så mycket, men allt handlar om genomströmning i förhållande till ljusstyrka. Så om du hittar en lämplig modell så har den ett angivet flödesintervall, där vill du inte ligga vid maxflöde utan lågt-mitten ungefär för att allt ska hinna "grillas" ordentligt. Om din retur pump ger ett flöde som fungerar med det så kan du koppla på den på returpumpen. Sen sägs det att det är bra att ha insuget i närheten av där fiskarna sover, jag tror det beror lite på hur man driver sitt kar. Jag kör barbotten med supermycket flöde längs botten så för mig tror jag parasiterna spolas runt i hela systemet och det inte spelar så stor roll var jag tar vattnet till UVCn.