Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

addo

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  691
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  2

Anseende bland gemenskapen

136 Excellent

Om addo

 • Födelsedag 1984-08-22

Profilinformation

 • Förnamn
  André
 • Stad
  Hammarbyhöjden, Stockholm
 • Stödjande medlem t.o.m
  2018-02-28
 • Antal år inom saltvatten
  10 år läsande, 2 år fisk och 1 år med koraller
 • Akvarievolym
  500l
 • Akvarie mått
  125*80*60
 • Ljusuppsättning
  T5 lysrör
 • Använder du skummare
  Ja
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
 • Antal år inom sötvatten
  Sen jag var 6.
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Har du sump
  Ja
 • Kör du med sand på botten
  Nej
 • Använder du UV-C
  Nej
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej
 1. Anonym? Min är extremt tam och uppmärksamhetssökande , det måste skilja mellan individer. Men den äter på alla "lenhudade" spser, jag funderar konstant på att göra mig av med den men den har hängt kvar tack vare sin personlighet. Firefish tyckte jag var fina men hur tråkiga som helst när jag hade såna.
 2. Tänk på att du ska komma åt att skrapa rutorna, dom bakre öarna ser ut att vara lite nära Sen är det ofta stabilare om man lägger dom små stenarna som "ben" åt dom större. Jag tycker man ska undvika symmetri när man scapear, det ger intryck av att vara konstgjort. Nu finns det såklart symetri i naturen men vi uppfattar det inte som ett naturligt utseende. Jag skulle flytta/ta bort en av öarna. Dannes tips om tredjedelar är också bra.
 3. 1. Ja så länge det inte blir stillastående vatten nån stans i facket. 2. Det tycker jag, kör på omvänd dygnsrytm för att jämna ut ph 3. Ja dom allra flesta iaf. 4. Det är nog bra att enbart belysa facket i den utsträckning det går, glaset runt facket kommer bli täckt av kalkalger där det är tillräckligt ljust så det hjälper till att minska ljusspill. 5. Jag bytte till sånna här för en vecka sen lampa jag valde plant versionen, för tidigt att säga hur den fungerar ännu men ljuset var fint och den gick på ca 600kr. 6. När den vuxit i hop till en klump går det nog bra utan något, men annars är en kam eller något nät/galler bra.
 4. Den börjar lösas upp till slem.
 5. 151-720 liter

  När allt grus är borta så fyller du på med ny sand i omgångar.
 6. 151-720 liter

  Sug ut gruset i omgångar, sen kan du fylla på med ny torr sand i omgångar.
 7. Den börjar smälta när den dör, så den lever. Det är inte helt ovanligt att clowner bråkar med sin anemon när dom är på väg att flytta in. Ge det lite tid och håll koll på anemonen så den inte börjar smälta, då får du blocka ut den.
 8. Jag droppar fauna marines jod varje kväll, för mig räckte det med ca 1/3 av rekomendeard dos för att hamna lagom enligt triton.
 9. Ja det är alger, fullt normalt
 10. 151-720 liter

  Jag håller tummarna!
 11. 151-720 liter

  Min erfarenhet av både pm-räkor och filfisk är att dom tar lång tid på sig innan dom fattar att det är gott med glasrosor, för min filfisk tog det ca ett halvår och för räkorna 3-4 månader. Är dina räkor lika tama som mina och äter ur handen på dig så kanske du kan testa att ta lite fiskmat (för lukten) och en glasros mellan fingrarna och mata dom med.
 12. Det vanligaste är att man köper en doserpump som doserar åt en. Då kan du vara borta så länge behållaren räcker. Du kan självklart vänta med pumpen tills du har tillräckligt med koraller för att dom ska förbruka något, och det fungerar med manuell dosering tills du ska på semester.
 13. Min rosa hysterix är den första stenkorallen jag köpte så den har var varit med om mycket, Ca från 350 till 500, KH från 7 till 9 och Mg från 1200 till 1500. pH har jag aldrig mätt, men kör en refugium på omvänd dygnsrytm, luftintag till skummaren från utsida akvariebänk och välventilerad akvariebänk. Jag har märkt en klar skillnad på förgrening under perioder med högt Mg, inte högre tillväxttakt utan bara fler tillväxtpunkter. Sen kan det självklart bara vara en slump Sen tror jag också flöde och ljus påverkar väldigt mycket.
 14. Med obalans mellan fosfat och nitat menar dom flesta att fosfaten är hög i förhållande till nitraten. Var för använder du kol, det verkar onödigt? Är ditt kar nystartat så tycker jag du ska ta det lungt, det kan ofta bli cyanoutbrott innan karet har stabiliserat sig. Om du sätter in massa panikåtgärder så kommer dom bara fördröja stabiliseringen. Sug ut mattan så så den inte får fäste, sen fyller du på med en varierad städpatrull och fortsätter som vanligt.
 15. Under mina 8x54W T5 växer hyserix (vanlig lilarosa och grön med brunlila polyper) som en kompakt boll där dom yttre grenarna växer horisontellt. Jag kör belysningen åt det blå hållet men har inte märkt någon skillnad på tillväxt oavsätt vilken uppsättning rör jag har testat. Däremot märker jag en otroligt stark korrelation mellan magnesiumhalt och hur mycket hysterix förgrenas, ju högre desto mer, när jag råkat komma upp över 1400 i MG så har dom direkt börjat skicka ut så många nuya grenar att det ser för jäkligt ut, som en igelkott av småskott på alla grenar.