Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

addo

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  789
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  2

Allt postat av addo

 1. Nä dom behöver ingen fisk, däremot brukar dom umgås med varandra.
 2. Jag tycker det låter som utmärkta näringsvärden med 5 NO3 och 0 PO4 (salifert), det är inget jag skulle försöka höja. Salifert mäter inte så exakt i lägre halter PO4 så inget utslag betyder i princip att det inte är för högt, men säger inget om i fall det är för lågt. Vad har ditt nyblandade vatten för Ca halt? Jag skulle köpa 3 pepparminträkor, en ensam kan få det lite tufft mot glasrosorna om det tar tid innan den börja äta dom (vilket det ofta tar). Skulle det ta slut på glasrosor så äter dom bara matrester, detrius mm i stället.
 3. Jag funderar på om inte bubbelfällan innan returpumpen på den sista ritningen är onödig. Eventuella bubblor från skummaren kommer försvinna i refugiumet.
 4. Det kommer säkert filtreras bort lite ljus men det kommer nog fungera utmärkt. Glöm inte skrapa rutan under bara.
 5. Nu när jag bytte vatten igen såg jag att ormstjärnorna lever. Däremot har planariorna försvunnit. Hittills har snäckor planaria och asterinorna dött. Acroporor, eremiten, svampdjur, alger och fisken verkar opåverkade.
 6. Vad håller du KH på? Och framför allt hur stabilt?
 7. 151-720 liter

  Fint! Vad är det för storlek på karet? Vilken utrustning har du?
 8. nano

  Jag skulle korta ner den ljusa perioden någon timme.
 9. aquaristic.net dom verkar även sälja separata clips i metall, i fall du har kvar kvar reflektorerna. https://fish.aquaristic.net/en/Aquarium-Lighting/Aquarium-Lighting-Accessories/Reflectors/Reflecta-stainless-steel-clips-for-T5-reflektors-single-single.html
 10. jag har ingen erfarenhet av första generationen. Men dom är inte tysta. Däremot är dom fantastiskt bra, jag har två stycken xf250 med kontroller och är jätte nöjd. ljudnivån stegras ordentligt när man ökar på hastigheten, så vill du ha det tyst kan det vara bra att köpa en större modell och inte köra på full effekt.
 11. Jag köpte reflektorer med metall clips efter att mina i plast gick sönder.
 12. Igår så började asterinorna och stomatellorna dö. Jag kunde inte se någon ormstjärna heller. Så jag gjorde ett 90% vattenbyte. Det hade alltså gått en vecka innan något märktes av behandlingen, långsamverkande med andra ord.
 13. Googla peanut worm och se om det verkar stämma.
 14. Ingen?
 15. nano

  Angående fosfattest så går jag efter mina triton-testester jag skickar in 2-3 gånger om året. Utöver det så testar jag inte.
 16. nano

  Koraller vill ha stabila vattenvärden och i ett kar som är så nytt som ditt kan dom se lite lessna ut ibland av den anledningen. Är KH-värdet stabilt?
 17. Ni som testat, vad dog för er i karet? Jag ser fortfarande ingen påverkan på något över huvud taget. När jag löste tabletten så gjorde jag det i ca 40°C vatten, jag funderar på om det aktiva ämnet brutits ner av temperaturen.
 18. jag tycker dom gör så ibland, ingen aning om varför men det verkar vara ofarligt.
 19. Den har säkert blivit störd och dragit i hop sig. Är den inte öppen om en vecka så kan du börja fundera över att göra något
 20. nano

  Jag har kört den blå hinken med gott resultat (jag har mest sps). Jag gillar att den har lägre KH så du blir säkert nöjd.
 21. Hur långt händelseförlopp?
 22. Ja levande sten. Det syns ingen påverkan på någon ting ännu.
 23. Jag har inget att göra i kväll, så jag utför ett axilur experiment. För någon timme sen doserade jag 1mg/liter axilur i nanot. Två acropora fraggar, en echinata och en staghorn är testpiloter. Jag lämnade kvar en fisk en snäcka och en eremit. Planaria, svampdjur, asterina, rörmaskar mm finns det också. Där emot dog alla pods när jag behandlade mina euphyllior med milbe max i karet för en tid sen. Än så länge ser allt i karet helt opåverkat ut. Edit, jag har inte aefw så testet kommer inte utröna om dom dör. Jag vill helt enkelt se hur karet i stort reagerar på behandlingen.
 24. Om den inte är kritvit är den mättad har jag tolkat det som.
 25. I vanliga fall får man säkert ha kortare ben eller ett överhäng som täcker från ens vanliga synvinkel, men jag gjorde lite special