Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

addo

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  832
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  2

Allt postat av addo

 1. Jag har funderat på samma sak, jag måste fixa ett uterum först . När jag vinterförvarade dammfiskar i mina föräldrars uterum (ganska välisolerat) så var det inga större problem att hålla temperaturen på 5~10° på vintern med bara ett litet elelement i rummet räckte. Däremot så blir det som sagt löjligt varmt när solen ligger på, så du lär behöva otroliga mängder ventilation. På sommaren måste det nog vara korsdrag med stora luckor dygnet runt. Det är nog bra att satsa på invånare som klarar varierande temperaturer. Det optimala för att undvika reflexer lär vara att trycka upp karet mot ett fönster så man kan kolla på det som ett inbyggt kar när solen är uppe. Jag förvarade fisken i en damm så Jag har ingen erfarenhet av hur det ser ut i akvarium tyvärr.
 2. Nu har jag också fått tummen ur.
 3. 721-1199 liter

  Innermåttet minskar, men det fungerar för mig med en slangkoppling i alla fall.
 4. 721-1199 liter

  Sillen är väll trevlig , nä jag är bara sämst med namn.
 5. 721-1199 liter

  Sillen hann före, jag satt och letade instruktionsvideo på youtube för att slippa förklara
 6. 721-1199 liter

  Gummipackningen ska vara på insidan och den vita brickan på utsidan för att fördela trycket från muttern och agera glidlager mellan glas och mutter. När du väl har limmat så får du inte isär delarna igen annat än där dom går att skruva isär. Jag vet inte hur du tänkt koppla men du kan alltid skruva isär genomförningen och lyfta ut rören i avrinningsboxen uppåt och rören mot sumpen neråt.
 7. Jag vet inte om en andel av bakterierna dör av osmoschock eller inte när salthalten ändras så snabbt. Men man kan köra in död sten i sötvatten med bakterier och flytta till salt i alla fall. @stigigemla och @Lasse vet kanske mer.
 8. Nedbrytningsbakterierna klarar sötvatten så kör du på det så får du ha kvar bakteriekuturen i stenen i alla fall.
 9. Spagetti mask, jag har aldrig upplevt något negativt med dom.
 10. Det är lite därför jag testar. Nu är spagettimaskarna borta också, om dom är döda eller gömmer sig återstår att se. Bitmärkena från AEFW börjar försvinna så maskarna gör inga nya för tillfället i alla fall, vad jag kan se.
 11. 151-720 liter

  Du verkar vara en envis jäkel så snart är du på fötter!
 12. Igår låg alla asterinor på botten. Idag var all planaria försvunnen. Jag har inte sett några nya bitmärken på acropororna även om det är svårt att avgöra. Alla koraller och fiskar ser bra ut förutom sympodium som inte öppnat sig sen jag hade i axiluren.
 13. Nu har jag konstaterat att jag har AEFW i karet. Dom måst kommit med ett par bali-koraller jag köpte för en tid sen. Friskt vågat hälften vunnit tänkte jag, så igår har jag haft i 2st 250mg tabletter i karet som ligger på ca 600l totalvolym. Lite svagare dos än när jag testade i nanot. När jag testade i nanot så plockade jag ut snäckorna när jag tyckte dom började se slöa ut, men efteråt märkte jag att jag missat två snäckor som överlevt behandlingen och verkar friska. Nu blev det några snäckor kvar som jag inte fick ut så jag hoppas dom ska klara sig.
 14. 151-720 liter

  Jag är skeptisk till att den är photosyntetisk, men hoppas jag har fel. Den är riktigt snygg i alla fall.
 15. 151-720 liter

  Hur har du planerat att mata gorgonian?
 16. Ska du inte ha fisk så kan du absolut klara dig utan skummare. Nitrit är rätt ofarligt i saltvatten, det är därför man saltar när fisken mår dåligt av nitrit i sötvatten. Kör på ett större kar om du har möjlighet, det blir stabilare då och inte bara i den bemärkelsen man tänker på i sötvatten, utan även dom ämnen korallerna tar upp är enklare att hålla stabil nivå på. Det man brukar vilja ha stabilt i saltvatten är framförallt karbonathårdheten, ph (över 8) och relativt låga näringsvärden (nitrat och framförallt fosfat). Karbonathårdheten kommer du klara med enbart vattenbyten tills du fått en del koraller. För ph är det bra med en skummare som luftar ut koldioxid ur vattnet. Om du inte vill ha skummare så kan det vara värt att skaffa ett refugium eller en algreaktor där du odlar alger på omvänd dygnsrytm för att förbruka koldioxid när huvudkaret är släkt, det kan fungera utan men märker du att ph sjunker för mycket under nätterna så kan det vara värt att investera i. Näringen tar du enklast hand om genom att odla alger och använda fosfatremover, samt vattenbyten. Det finns mängder av sätt att göra rätt på men det är vad jag skulle välja. Bara sten, alger, sand och vattenbyten brukar vara tillräcklig filtrering. Det blir alltid mer utrustning i salt än sött så jag skulle starkt rekommendera en sump för att det inte ska bli så belamrat i karet. Du bör även skaffa en automatisk vattenpåfyllning för att hålla salthalten på jämn nivå utan att behöva springa och fylla på för hand hela tiden. (salthalten ökar när vattnet avdunstar) Ett par "smarta" cirkulationspumpar som kan ge vågrörelse är också bra att ha. Koraller behöver även bra belysning men vad som är tillräckligt varierar mellan olika koraller.
 17. Varför kör du kol? Det brukar inte behövas.
 18. Det är alkoholen som är kolkällan så du kanske får använda lite mer, men skillnaden är så liten att det knappt kan märkas.
 19. Bara den inte är smaksatt så går det bra. explorer funkar nog utmärkt och är billigare.
 20. I dag klockan 12 verkar dom öppna.
 21. Datum för "hemlig happening" evenemanget dom har på facebook har flyttats till den 17e i dag. Jag vet inte om det sammanfaller med öppningen eller inte.
 22. Ta ut den. Slimet är bakterier mm från nedbrytningen.
 23. 151-720 liter

  Exakt min fråga
 24. Kessils spottar är nog bäst på att skimra snyggt.
 25. 151-720 liter

  Jag skulle hälla i så få saker som möjligt, det gör det bara svårare att analysera orsakssamband. Att BWA ser förfärlig ut kan jag leva med, men den kan växa över och kväva ihjäl SPS. Optimala förhållanden för den är dessutom samma som för sps, så ju bättre jag får acropororarna att må desto snabbare växer algen.