Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Datzun

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  335
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  3

Allt postat av Datzun

 1. 721-1199 liter

  Jag tänker att många kanske kör på sparlåga under sommaren, du gör tvärtom istället! Ditt kar är en absolut förebild, hatten av. Vad blev det för skummare förresten?
 2. Var köper ni era kemikalier idag? Jag tänkte blanda till il Professores Mezzoforte Plus och behöver: kalciumkloridhydrat natriumkarbonat Magnesiumkloridhexahydrat NaCl-fritt salt Jag ser med tacksamhet fram emot era rekommendationer. //Fredrik
 3. Det ser mycket lovande ut! Ger receptet fortsatt önskade värden @jonasroman? Jag står i begrepp att själv koka ihop en batch, därav intresset :)
 4. 151-720 liter

  Sent omsider är temat. Jag skaffade mitt första kar, ett RSM 250, för 4-5 år sedan, sålde det och skaffade det nuvarande RSM 400 i augusti. Men det är först nu jag skapar en tråd om det! Med start på den låga nivån kommer jag helt säkert vara mer aktiv här än tidigare Med vänlig hälsning Fredrik
 5. 151-720 liter

  Lampan på plats, nu ska det växa! Hoppas jag iaf :)
 6. Ganska ovanligt med saltkar i offentliga miljöer i Svedala tycker jag, roligt att se att något företag kör salt iaf :)
 7. 721-1199 liter

  Otroligt trist, bilar är inte annat än svarta hål. Jag har en 1 år gammal XC60, fick byta växellåda nu. Nu gick det på garantin, men man vet att en annan dag åker man på en riktig lusing...
 8. 151-720 liter

  Nu är det gröna i sumpen, endast växtlampan som saknas, förväntas komma i morgon eller måndag. Försöka hålla igång det med en vanlig lågenergilampa så länge.
 9. Jag måste säga att efter att ha läst om dina bravader så framstår kalla akvarium som mer och mer intressant! Fortsätt att posta så vi andra kan hänga med vad som händer :)
 10. Du hade mig fram till och med magnetomröraren :) Så du blandar en kyld planktonröra med pulvermat för att sedan dosera automatiskt?
 11. Oj jäklar! Jag fattar inte ett smack men det ser hur spännande ut som helst :)
 12. 151-720 liter

  Jag har en big-ass ormsjöstjärna som suger i sig en död fisk på ett kick, den är säkert jätteglad nu
 13. 151-720 liter

  Jag såg inte den kopparbandade pincetten i morse. Nu såg jag att den simmat vidare mot de sälla jaktmarkerna...
 14. 151-720 liter

  Jag fick en snilleblixt och har funderat ut en layout i sumpen som gör det möjligt att avdela ett refugium om 50x25 cm. Inte jättestort, men jag tror ändå att det ska kunna tillföra något, eller snarare ta bort något! Glasmästaren skär i skrivande stund till några bafflar, som ska silikonas dit så snart de är klara. Jag skulle kunna göra refugiet större om jag bytt till en mindre skummare, men jag gillar monstret och väljer att behålla den. Växtlampa kommer på torsdag eller fredag, köpt av en kollega i hobbyn. Chaeto och Caulerpa ska skickas från Gävle idag. Med andra ord kan refugiet vara igång på fredag om allt (läs Postnord) vill sig väl.
 15. Se först till att korrigera kh, ca och mg innan du börjar. Sen är det bara att rulla på :)
 16. Jag vill rekommendera något ballingsystem där du ska dosera lika mycket från alla flaskor/dunkar. Då blir vardagen lite enklare genom att du oftast klarar dig med att mäta endast kh. Välj salt med låga värden om du kör kranvatten, titta på tillverkarens faktaruta, ett exempel är Red Sea blå hink, i motsats till Red Sea Pro som har höga värden.
 17. Jag vill bygga om sumpen till mitt Red Sea s400 för att få plats med ett litet refugium. Det blir en del ändringar för att maximera utrymmet. Hur går man till väga? Jag har aldrig gjort något sådant. Är det kanske billigare/enklare att måttbeställa en sump?
 18. Ok, två bafflar behöver flyttas, jag behöver inget nytt glas på det viset. Hur skär jag loss bafflarna? Rakblad, mattkniv?
 19. Ok! Hur lång tid behöver silikonet torka innan användning?
 20. Vilket silikon ska användas, och var köper jag det? Jag behöver be glasmästaren om en baffel eller två, ska de vara någon millimeter korta, eller ska de passa i riktigt tajt?
 21. 151-720 liter

  Idiotryck! Ut med sumpen och rengjorde grundligt. Blev som ny
 22. Jag rengjorde idag sumpen (för första gången ska tilläggas). Den var full av skit, mestadels damm från när jag lade i sand, som jag visst hade rengjort men inte tillräckligt tydligen. Sen hade det stänkt balling på väggarna så det var inte så snyggt. Nu är det rent iallafall!
 23. Jag vill nog rekommendera att köpa ett begagnat set, som är igång och ser vettigt ut. Då får du för ett rimligt pris grejer som funkar tillsammans, och en metod att följa. Det är en bra start.
 24. 151-720 liter

  Jag har nästan alltid haft cyano, antingen bara en svag antydan i nån vrå, eller mer uttalat i fläckar eller som nu en mer eller mindre heltäckande matta. Jag har aldrig gjort annat åt det än att försöka hålla PO4 och NO3 i balans. Sedan jag slutad med Zeovit så tänkte jag köra så länge som möjligt utan vattenbyte, och det har nog drivit på växten av cyano känns det som. Idag tröttnade jag på att titta på det så jag sög ren sanden medelst ett 60 liters vattenbyte. Det blev ganska fräscht med ren sand Nu kommer jag köra med våldsam cirkulation, 2.5-5 ppm NO3 och lågt PO4 för att försöka mota cyanon i grind. Tritontest togs ut före vattenbytet så jag kan se hur karet har klarat sig såpass långt utan vattenbyte, svar väntas i nästa vecka.
 25. 151-720 liter

  Ser bra ut! Jag har spetsat in mig på en sådan jag också. Vilken pump kör du till den?