Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Datzun

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  392
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  3

Allt postat av Datzun

 1. 151-720 liter

  Glädjen är total! Den lille röda rackaren började nu äta fryst foder. Då återstår pellets :)
 2. 151-720 liter

  Sent omsider är temat. Jag skaffade mitt första kar, ett RSM 250, för 4-5 år sedan, sålde det och skaffade det nuvarande RSM 400 i augusti. Men det är först nu jag skapar en tråd om det! Med start på den låga nivån kommer jag helt säkert vara mer aktiv här än tidigare Med vänlig hälsning Fredrik
 3. Det blir många tips och rekommendationer från olika håll nu, och det är säkert inte lätt att sålla bland informationen. Det blir lätt förvirrande i början med alla nya råd och rön som dyker upp. Jag menar på att näringsexporten är avgörande i din situation. Det finns olika sätt att lösa det på, viktigt är att få en stabilitet och något som fungerar långsiktigt över tid (lätt att man ledsnar annars). Välj en Metod som du tycker verkar tilltalande och håll dig till den. Jag själv tar hand om näringsexporten med zeolitstenar och bakterier dvs de grundläggande delarna av KZ Zeovit. Andra metoder kan vara Tritonmetoden eller köra på hårt med olika fosfatfemovers i kombination med frekventa vattenbyten. Innan jag svamlar iväg för mycket, välj en metod och kör enligt den :) Happy reefing!
 4. Är det månne saltvattenskemi för dummies du tänker på? http://saltvattensguiden.se/applications/core/interface/file/attachment.php?id=114465
 5. Ja de där ser inte bra ut. Då de blev vita var det kört. Brände du dem med för starkt ljus?
 6. Jag följer med intresse!
 7. 151-720 liter

  Färsk fisk! Det blev en Centropyga loricula idag. Jag hade rätt så glest i akvariet och kunde inte motstå dess sköna färg Låt oss se hur mycket korallerna får vara ifred...
 8. 151-720 liter

  Snyggt! Berätta gärna mer om belysningen :)
 9. Jag hade kört på Other methods så länge du inte följer Tritonmetoden till punkt och pricka. Jag körde så själv tidigare när jag hade ett mindre refugium.
 10. Det ska vara fritt att transporter varor och tjänster inom EU/Schengenområdet.
 11. Jag sökte lite kring detta och hittade ATI’s doseringskalkylator. Den behöver doseras högre än Core7, men från 2 flarror istället från 4 alternativt 3 beroende på hur man kör. Kalkylerar man på pris per liter och väger in dosering så kan ATI Pro vara ett bra alternativ, om det nu funkar bra vill säga :) https://atiaquaristik.com/en/?page_id=1488
 12. Kanske skulle varit något för mig? Jag har ingen brist på kanaler i doserpumpen, MEN är det kostnadseffektivt är det alltid intressant. Är det dessutom två kanaler iställer för tre (kör Core7 på 3 dunkar) så är det 33% mindre risk för strul tänker jag :) Är detta såpass nytt att ingen hunnit testa än?
 13. Jag har ingen som helst erfarenhet av dessa produkter. Det står ju att 2x2 liter ersätter 3x10 liter ”conventional element supply” var det nu innebär. Vore intressant att höra om någon har mer insikt i frågan!
 14. 151-720 liter

  Min radiant wrasse låg på golvet i torkat skick häromdagen, så himla trist. Det var en favoritfisk, alltid aktiv och synlig på jakt efter något litet att äta. Några veckor tidigare var det bananwrassen som inte återhämtade sig från sin parkettdykning. Nu måste jag skaffa ett nät en gång för alla, för fler wrassar ska det bli. Det lutar åt att skicka efter ett Red Sea kit.
 15. 721-1199 liter

  Jag följer med spänning ditt projekt. Varför är enbart ytavrinning inget vidare menar du?
 16. 151-720 liter

  Länge sedan uppdaterad status nu... Hobbyn har gått på låga varvtal under sommaren som brukligt är. Jag har slutat med algrefugium, fick det inte till att bli bra nog, alger började komma och jag såg framtida problem. Nu är det zeolit igen sedan ett par månader, jag köpte en KZ-reaktor av en god vän i hobbyn. Näringsvärdena har sjunkit tillbaka igen ser det ut som, det känns som om det är stabilt på den gamla goda nivån :)
 17. Hej Vänner! Jag funderar på att ev skaffa någon blenny för första gången i karriären. Hur är de med mat? Med tanke på mitt resande vill jag helst inte ha en fisk som måste matas med nori dagligen, jag tror inte min fru ställer upp på att blöta ner händerna Så, finns där någon blenny som ni tror kan klara sig i ett relativt glesbefolkat 400-liters utan ständig matning med nori?
 18. Förtydligande; det är typ salarias ramosus och liknande jag tänker på.
 19. Jag kör en Stream 3 sedan en bra tag nu, säkert 9 månader eller nåt. Bara rullar på, har inte rengjort den en gång ännu. Min går på bra flås och vi kan inte höra den (karet i vardagsrummet bredvid TV:n). Jag skulle troligen köpa en likadan igen.
 20. Min var relativt tyst så länge den inte stötte emot, då kunde vibrationer fortplantas.
 21. Så länge den får plats är det inte för stort tycker jag. Jag hade själv en sådan i mitt RSM 250 på den tiden, funkade fint.
 22. 151-720 liter

  Nu är den framme igen, ser mycket fräschare ut, speciellt ögonen som var grumliga igår. Den rör sig piggt och aktivt. Jag gillar verkligen den fisken och hoppas den klarar sig.
 23. 151-720 liter

  Min Radiant wrasse låg på parketten när jag kom hem igår kväll. Den levde trots det höga fallet, men såg medtagen ut.
 24. Jag hade valt en annan skummare, av ett annat fabrikat, i vilket fall.
 25. 151-720 liter

  Dag 5 på Red Slime Remover-behandlingen. Kom hem efter några dagars resa. Karet ser bra ut, cyanon är borta, möjligen någon bit kvar på någon sten. Jag kör nu en omgång till för att vara på den säkra sidan, skoj med skumbad ju ;) Med cyanon väck ser jag att jag har kiselalger på sanden :)))) Kommer byta alla filter på RO-anläggningen snarast alternativt köpa ny anläggning, får se vilket som blir bäst affär.