Gå till innehåll

Erka

Medlem
  • Antal inlägg

    151
  • Gick med

  • Senaste besök

Profilinformation

  • Förnamn
    Erik
  • Stad
    Karlstad
  • Antal år inom saltvatten
    Jan 2013
  • Akvarievolym
    158L, Reefer 200XL
  • Akvarie mått
    60x53x57
  • Akvarietillverkare
    RedSea
  • Ljusuppsättning
    LED
  • Vilken uppsättning av ljus använder du
    Kessil 360x
  • Använder du skummare
    Ja
  • Om JA vid skummare - Vilken
    Deltec 400i
  • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
    Tekniken
  • Antal år inom sötvatten
    Jan 1992
  • Använder du Osmosvatten
    Ja
  • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
    0
  • Har du sump
    Ja
  • Storlek på sump
    42L
  • Kör du med sand på botten
    Nej
  • Använder du UV-C
    Nej
  • Använder du Ozon
    Nej
  • Använder du zeolitbaserad metod
    Nej

Senaste besökare

1 287 profilvisningar

Erka's prestationer

Korallgalen

Korallgalen (7/14)

  • Hänger på SVG
  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare
  • Två tummar upp

Senaste prestationer

18

Omdöme

  1. Kan inte hitta manual på deltec uvc nu snabbt. Debary 25W ger 34.300µJ/cm^2 vid 2500L/H. För att få 90k -> 2500/(90000/34300)= 953L/H -> Omsättning: 953/200= 4.8ggr/H 4.8ggr/h får väl anses som "good enough" Det där liter per watt är (enligt mig) nonsens, mer än som en generell rekommendation.
  2. För algbekämpning: 1. Matcha UVC rek. flöde till flödet på returpumpen. Köp nåt seriöst. För Crypto: 1. När du köper uvc så köp nåt som anger vilken strålningsdos 254nm den ger vid ett visst flöde. 2. För att ha effekt på crypto så skall du komma upp i 90.000-100.000 µJ/cm^2. 3. Oftast är det genomflödet som anges baserat på algbekämpning för dom mer seriösa märkena, vilket ligger på ~30.000 µJ/cm^2. Så enklast är att köra 1/3 av flödet för att öka dosen till 90k. 4. Omsättningen i akvariet är rekommenderat till minst 5*volymen. 5. Pga. avtagande avkastning så kommer du i princip aldrig (realistiskt) kunna få igenom alla frisimmande "cryptos" i Uvct men du kommer hålla ner nivån. Så i ditt fall 200*5*3=3000 -> UVC som rek. flöde 3000L/H drivet av en pump som ger faktiska 1000L/H i akvariet. Annars finns ju C.P på ebay för en hundring. Har man ändå en karantän kan man behandla med någon vedertagen metod i förebyggande syfte så är man säker. Om det ändå skiter sig så kör UVC i akvariet tills karantän är uppe, flytta över och behandla. MVH
  3. http://www.svensktvatten.se/globalassets/dricksvatten/rad-och-riktlinjer/rad-och-riktlinjer-for-uv-ljus-vid-vattenverk-dec-2009.pdf Debary verkar köra t8 också, om nu g13 sockel är uteslutande t8.
  4. @Lasse intressannt med olika lamptyper och omvandlingen nitrat nitrit, inte läst om det förut, måste kollas upp. Ja 253.7 är det som gäller, strålningsdosen(intensitet * tid) angivet till uvc't skall vara baserad på den våglängden vid ett visst flöde. Watt borde slutas vara något mått för uvc kanske, då olika lampor har olika output av 253.7. Anger man bara dos av 253.7 vid ett visst flöde så spelar lamptekniken ingen roll, förutom på elräkningen då Det systemet skulle vara intressant att göra försök på, uppenbarligen sprids inte mellan karen med uvc'n men testa med om det sprids till kar där returen inte går genom uvc't... öka cirkulationen till 5? 10? ggr volymen med bibehållen dos av 90-100k... mindska fiskbestånden i infekterade kar för att försvåra livscykeln, förmodligen redan gjort dock men vore kul att höra om sådana resultat. Nä nu ska ja sluta babbla OT, men ska försöka komma ihåg att notera vilken sorts lampa jag har i debary't nästa gång det är dags för byte...
  5. Tar detta ur mitt skadade minne nu så någon med koll får komma in och rätta. Som jag förstår det vill du att uvc't skall hjälpa till mot prick. För att uvc'n ska vara effektivt så behövs en viss omsättning av akvariets vatten 3-5ggr, ju högre desto snabbare/effektivare. De flesta uvc av kvalite anger rekommenderat flöde, oftast är det avsett för klarifiering av vattnet, dvs. algbekämpning. dos av 33K uW Grovt... 30k uJ bekämpar alger, lvl1 klarifiering 60k uJ bekämpar bakterier, lvl2 ? 90k uJ bekämpar parasiter, lvl3 sterilisering Genom att reducera flödet(öka dosen) till 1/3 så kan man då bekämpa parasiter, så i ditt fall med 350L: (350L*4)*3) = 4200L -> Uvc med rek flöde ~4200 L/H och då är det väl tex. 4x39W eller 2x80W deltec som gäller. green killing machine är inte att tänka på. Sen så får det vara bra flås i akvariet så det inte är några "deadspots" där fiskarna har sovplatser, kommer inte bota någon prick men avlastar. @Lasse @stigigemla
  6. Häxbrygd är väl okända ingredienser plus lite magi *host* KZ *host* *duckar ner i ståvärnet*
  7. Sent svar men produkterna från sangokai finns på de flesta tyska webshop sidorna, vet att dom ska ha lite problem med tillgången. Brightwell kanske har något liknande, ingen koll på dom. Kanske någon svensk handlare kan tänka sig ta hem en batch för test ? Innehållet i Nutri-Complete (NPK): Aquadest, Methyl-4-Hydroxybenzoat. Nährstoffe: Kaliumchlorid, Ammoniumnitrat, Natriumnitrat, D-Glucosamin Hydrochlorid, D-Glucose-Monohdrat, L-Lysin Hydrochlorid, L-Glutaminsäure, 2-Aminosulfonsäure, Carbamid, Threonin, Natriumdihydrogenphosphat Dihydrat. Nutri-ComPlex (PBK): Aquadest, Methyl-4-Hydroxybenzoat. Nähr- und Wirkstoffe: Kaliumcarbonat, Kaliumsulfat, Borsäure, Kaliumbromid, Kaliumdihydrogenphosphat, Glycerol. Används vid uppstart eller N/P brist. Vill inte promota nåt men hela konceptet verkar vettigt för mig, sen får man tillfälle att damma av skoltyskan finns massor att läsa på hemsidan. Hoppas det håller på att vända för dig, gick över i en tillfällig fas av röd cyano i ett par dagar när det vände hos mig.
  8. Bor du i närheten av karlstad så är det bara att komma förbi och få en skvätt
  9. FInns nog ett antal producenter men det jag använt är.. Produkt: http://sangokai.org/?page_id=6975 används vid uppstart eller vid näringsbrist. Doserplan: http://www.sangokai.org/fileupload/START_Dosierplan.xls För att sammanfatta. Nutri-NP: No3 under 5 -> Tillsätt 1ml / 100L Nutri-P: Po4 under 0.02 -> Tillsätt 1ml / 100L Inte för att höja det till något mirakelmedel men har fungerat klockrent hos mig, håller på att fasa ut FM balling light och gå över helt till sangokai basis/balance.
  10. Har haft liknande situation så kan bara redogöra för mina åtgärder. Problem: bruna alger, gick att suga ur men var tillbaka inom ett par timmar, växte över hystrix och guttatus. RTN på främst millepora. Åtgärd: Bytte alla RODI filter - ingen märkbar skillnad Aggresiva vattenbyten - blev sämre Ökad matning - Ingen märkbar skillnad, mer gröna alger på bakrutan. Tillsatte KNo3 för att hålla No3 ~5 - Liten förbättring Tillsatte KH2Po4 för att hålla Po4 ~0.03 - Liten förbättring Ersatte KNo3 och KH2Po4 lösningen med en komplett balanserad näringslösning - Stor förbättring, ingen mer vävnadsdöd, tillväxten/färgen tillbaka, lite håralger uppe i avrinningen som man får plocka varannan vecka, gröna alger på bakrutan har mer eller mindre försvunnit.
  11. Gått tungt det senaste året men ser ut som akvariet är påväg tillbaka.
  12. Dubbelkolla länken till reaktorn du har, dom som kommer upp är inte återcirkulerande
  13. Förutom då att visa principen för en återcirkulerande reaktor och ett enkelt sätt att koppla in skummaren för att bearbeta allt utvatten från reaktorn? och nej, din variant är inte återcirkulerande. skulle väl gå att modda till filtret med din mojäng, en T koppling, ventil och lite slang för att få den återcirkulerande, men troligen helt omöjlig att få att fungera bra.
×
×
  • Skapa Ny...