Gå till innehåll

Lolabahama

Medlem
  • Antal inlägg

    96
  • Gick med

  • Senaste besök

All aktivitet

  1. Uppdatering, nu är akvariet sålt till en mkt trevlig herre vid namn Anders. Känns lite sorgligt men jag är övertygad om att både akvariet och dess innevånare kommer att få ett gott hem då den nye ägaren verkar både kunnig och intresserad. Ett stort tack till alla er som hjälpt till att svara på konstiga frågor och kommit med tips och råd!
  2. Hej! Jodå det tuffar på ganska så bra faktiskt. Levande stenen har blivit jättefin! Massor med coralline alger har dykt upp och diverse annat kul. Fiskarna har klarat sig fint förutom att två av clownerna blev ihjälmobbade . Men återstående clowner och Salariasen mår bara fint. Har haft lite problem med skummaren till och ifrån men avskriver det till handhavande fel. Tråkigt nog så får jag säga att jag tyvärr får sälja akvariet pga personliga skäl. Känns jättetrist nu när allt är stabilt och dom flesta "skräpalger" har gett sig men har tyvärr inget annat val. Hur långt har du kommit i din uppstartsprocess? Det är verkligen en intressant och givande hobby!
  3. Förlåt om jag lånar tråden lite men såhär under vintertid så betyder rumstemperatur runt 19-20 grader, om jag skulle göra ett vattenbyte på 10% (30l) skulle den temperaturförändringen vara skadlig för fiskarna? Har 24 grader i karet nu.
  4. Vad har du i filtret? Lite nyfiken då jag har ett Cayman själv fast jag plockade ur innerfiltret när jag konverterade till salt.
  5. Tack hörrni! Efter lite detektivarbete så har jag kommit fram till att "palmerna" förmodligen, kanske är Knopia octocontacanalis (Daisy coral) och den beskrivs som "very hardy" vilket passar min kunskapsnivå utmärkt. Sjukt kul när det bara växer upp grejer ur stenarna. På sötvattenstiden var dom enda oväntade "på köpet" innevånarna skräpsnäckor. Nu återstår bara att ta reda på vad blågröna prylen på bild ett är. Riktigt häftig färg är det på den iaf. synd bara att man inte har bättre kamera.
  6. Jupp cyanon ska bort i helgen. Akvariedag på söndag. Ja ursäkta bildkvalitet, högsta zoom på Ifåne ger lite i övrigt att önska vad gäller skärpa. Kollade upp S.C på google men den ser inte ut riktigt så. Stenen kommer från Imazo sa handlaren iaf, men det dyker ju upp både det ena och det andra nu. Inga tankar om "palmerna" på bild nr 2?
  7. God middag kamrater! Efter att ha varit bortrest en tid kom jag hem till ett alg-inferno. Dock mår alla fiskar bra så jag är nöjd ändå. Antar att belysningstiden var lite för frikostig. Och fiskvakten hade strikta order att inte pilla på något, enbart mata lite varannan dag. Sen vet jag inte om dessa alger är en del av uppstarts fasen eller om det är något annat, time will tell. Förutom alger har det dykt upp lite andra saker under min bortavaro som jag gärna emottager hjälp att identifiera. Bild nr 1: Vad kan detta vara? Alg? Ser väldigt cool ut i alla fall. Bild nr 2: Korall? Ser ju ut som små palmer, har för mig att jag sett denna någonstans och att den hette Octo...nånting. Dåligt minne. Bild nr 3: The evil algae. Antar att det är trådalger men ska jag pilla bort dom manuellt eller ger dom sig själva? Torben är icke intresserad av att äta dom iaf. Som vanligt är jag ytterst tacksam för hjälp!
  8. Har följt tråden ett tag nu men inte skrivit något. Ville bara säga att det är ett jättefint akvarium du har fått till. Känner mig som en fuskare när jag ser allt arbete du har lagt ner på det tekniska. Själv slängde jag bara i en skummare och två streamers. Har inte ens fått tummen ur och byta ut lysrören än .
  9. Ok, nej jag tyckte inte det var riktigt likt dom jag sett på bild men då vet jag. Börjar dyka upp både det ena och det andra på stenarna nu så det är väldigt snällt av er att vilja hjälpa till och identifiera sakerna.
  10. Jo fast det är ju bara en. Sen är jag som sagt inte säker på att det är en glasros. Såhär ser den ut utslagen samt när den fällt ihop sig.
  11. Okej, det låter ju bra. Är lite orolig för att nyttodjuren inte ska ha käk om dom jobbar på för bra liksom. Då önskar jag lycka till och hoppas du får ett så positivt besked som möjligt! Tack för tips, ättika har man ju alltid hemma. Men som jag kan se så har den liksom ingen fot när den drar ihop sig? Den kanske är för liten än? Kan lägga ut en bild sen på hur den ser ut i infällt läge eller hur man ska säga.
  12. Okej, ja går det att lösa på så vis är det ju onekligen enklast. Anledningen till att jag tvekar är att jag hade tänkt ta det väldigt lugnt med att tillsätta mer levande i detta stadiet. Men några små räkor kanske inte gör varken till eller ifrån. Oj, verkar vara effektiva små rackare! Dock undrar jag hur det går om man inte har något större bestånd av glasrosor? Just nu är det ju bara en (sen är jag inte helt säker på att det är en glasros, den ser inte riktigt ut som dom jag sett på bilder, fast dom kanske kan se väldigt olika ut) Är det svårt att få filfisk att äta annat? P.s Hoppas ryggen är ok nu, inget kul med ryggskador.
  13. Tack för tipsen, Aiptasia x lät ju riktigt smidigt.
  14. Men usch då. Glasrosor låter ju inget bra. Hur snabbt sprider dom sig? Ska man försöka ta bort det på en gång kanske? Den drar för övrigt ihop sig och blir pytteliten ibland. Trodde att den var "ute" jämt men så är icke fallet såg jag nu.
  15. Ok, kanonsaker låter bra. Har hittat lite andra konstigheter också som någon kanske kan hjälpa till och identifiera. Små röda prylar. Den runda rakt fram öppnar och stänger sig? (Ursäkta mobilkamera bilder). Borstig, trådig grej. Gör inget speciellt. Bara är där liksom...?
  16. Blev lite fundersam nu när jag öppnade locket på akvariet, det flöt nämligen ett gäng smådjur på ytan. Såg ut som små spindlar ungefär, ljusa till färgen, kass beskrivning men kommer inte på nåt bättre att jämföra med. Vad är det för nåt? Slänger in en bild på fläsk-Torben som sitter på sin favorit sten och surar.
  17. Ja då förstår jag att du har haft annat att tänka på. Ska smyga lite i din tråd iaf, blir spännande att se hur det blir.
  18. Mjo det där med strömavbrott känns ju väldigt vanskligt, översvämmade akvarium klarar man sig ju utan. Är nervös så det räcker och blir över för att eländet ska spricka/läcka ändå . Och det där med sumpvolym, akvariebänken ser ju ut som så att det är skåp-öppen hylla-skåp så utan att bygga om hela bänken skulle man inte få plats med nånting där under. Men får lura på det där lite. Åh fy, 10 liter av en sån liten grej!? Bittert. Förstår att du har rejält säkerhetstänk gällande vattennivåer iom att du i princip har en ocean i vardagsrummet (med mina mått mätt). Herrejösses, din sump är större än hela mitt akvarium
  19. Mjo ska köpa till lite mera sten jag med. Ser lite endimensionellt nu men mängden får duga så länge. Tänkte köpa riktigt fin sten och försöka få till en lite mer fantasifull reefscape med tiden. Men nu undrar jag som gröngöling lite. Kan man "tillsätta" sump i efterhand liksom? För då ska det väl borras och så vidare. Eller ska du köra med nån typ av överrinningsbox? Det var ju nån klok människa som skrev till mig i min första tråd här på guiden att jag borde överväga att ha sump. Överkurs tänkte jag men nu ångrar jag mig faktiskt (oväntat) så det är nog nåt som jag kommer försöka greja till i framtiden. Fast sen vetifan om man får plats med nån sump värd namnet i akvariemöbeln jag har? Du har ingen tråd om ditt akvarium man kan kika på?
  20. Dags för en bild. Såhär ser karet ut idag, är mer än sugen på att börja få i lite koraller och dylikt. Ser lite tomt ut men innevånarna verkar trivas. Blir lite avundsjuk när man kollar på andra som startat upp samtidigt eller till och med senare än jag och redan har fullt med anemoner och koraller och annat kul. Jag är väl helt enkelt lite seg. Ganska mycket kiselalger fortfarande men Torben jobbar på bra och börjar se ganska så smällfet ut. Kan en Salarias äta ihjäl sig?
  21. Hahaha det finns nog Homo sapiens fröknar som faller under den kategorin också . Känner igen det där från Malawi kar som du säger Lasse, dom behöver nästan stå på varandra för att inte hålla på och bråka och slåss som vildar. Har börjat snegla på Chromis istället faktiskt, är dom något mildare i temperamentet tro?
  22. Haha aj då det låter inget vidare. Ser ut som nån liten fröken? Grymt snygg fisk men låter ju som om den har allvarliga attitydproblem . Synd på nya fisken . När jag började kika på saltvattenfiskar tyckte jag ju att fröknarna var jättefina och tänkte att jag skulle ha massa sådana i karet men dom är väl inte helt snälla har jag fått reda på nu (undantaget dom Lasse nämnde).
  23. Hmmja det känns som om nästa investering jag kommer att göra får definitivt bli ett ordentligt testkit. Har ju koll på dom mest basala värdena men det känns som om det inte räcker så långt i den här hobbyn Väldigt fina firrar har du, blir lite nyfiken på vad en hondjävul kan tänkas vara för nån fisk? Själv har jag noll koll på hur den slutgiltiga populationen i akvariet kommer att se ut, är ju något begränsad av storleken på karet men fick ju ett par tips på fina fiskar av Lasse. Så det får man väl se vart det landar nånstans. Skulle vilja ha någon lite större fisk samt ett litet stim av några snälla småfiskar, yellow staghorn var ju väldigt fina till exempel. Men finns ju en del att välja på
  24. Jomen det där ser ut som en Euphyllia divisa som jag hade tänkt mig, jättefin, och hemskt fina clowner. Skulle du säga att den verkar vara relativt lätt att få att trivas? Hur stor är den i diameter ca? Kollade lite på tyska korallförsäljar sidor och dom var ju inte billiga direkt (säkert inte dyra heller om man ser till vad korall fantaster kan tänka sig att betala för ett fint exemplar av något ovanligt).
  25. Attans frukt sak då! Hade varit mkt intressant att se bild
×
×
  • Skapa Ny...