Gå till innehåll

Lunkan

Medlem
  • Antal inlägg

    30
  • Gick med

  • Senaste besök

Profilinformation

  • Förnamn
    Marcus
  • Stad
    Flyinge
  • Akvarievolym
    300L samt sump
  • Använder du Osmosvatten
    Ja
  • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
    32
  • Storlek på sump
    60 l
  • Använder du UV-C
    Ja

Senaste besökare

Detta fält är avaktiverat av användaren.

Lunkan's prestationer

Nyfiken mandarinfisk

Nyfiken mandarinfisk (4/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare
  • Välkomnad
  • Nygammal flundra

Senaste prestationer

10

Omdöme

  1. Köpte korallen för någon månad sedan hade då ett antal vad jag uppfattade som plattmaskar krypande omkring i sig, dessa verkar inte lämna korallen. Korallen har växt enormt mycket men förökningen av "plattmaskarna" har skett i samma takt. Frågan är vad är det för något/n -typ av mask. Blev lite orolig att det kunde vara en acropora älskande sak. Men känner att jag saknar kunskap för att artbestämma. Någon som vet bättre. På bilden syns minst tre.
  2. Någon form av rörmask skulle jag gissa på (Polychaete - Chaetoplerid)
  3. Denny nere på saltkällaren i Trelleborg bygger på beställning(tyvärr berättade han det efter jag byggt min)
  4. Jag byggde själv, lite pill med allt lödande men inte särskilt svårt. Jag har ett lock som är extremt tunnt men det blev bra, blev en med fyra kanaler plus två extra kanaler för fläktarna, tyvärr köpte jag kitt utan fläktar. Men med kitt fick jag med allt inklusive extra led lampor. Vill man inte ha de färdiga kittens led-combo så är det bara skriva vilken färg kombo man vill ha. http://www.aquastyleonline.com På fråga om det inte skulle bli så varma så vet jag att de första dioderna som kom inte blev så varma men effektskillnaden på dagens är extrem. Mina lampor till bilen kyler en bra stund efter jag stängt av bilen och mina dykficklampor får inte vara tända ovanför ytan.
  5. Jag har en rackare som jag gett upp(provat de mesta, då jag har tillgång till kanyler har jag tom lyckats ta en lång kanyl och böjt till den för att kunna komma åt den även när den drar ihop sig)Men de andra har jag fått bort med pepparmintsräkor, men denna som dessutom är gigantisk ger de sig inte på. Men det konstiga med den är att till skillnad från de andra glasrosorna verkar den inte knoppa av sig(Inga pepparmintsräkor i karet längre då de går i en balja för att få bort glasrorosna från nya stenen innan det nya karet kommer) Så nu har jag helt enkelt accepterat den, den stör inget och är inte heller anskrämlig att titta på
  6. Glömde skriva det Christian, jag har urlakat stenen i två månader varav vattenbyten dagligen samt tvätt med väteperoxid i halvtid, 17 kg av stenen är död ls och ligger ihop med 3 kg levande sten och gjort i 3 veckor. Har haft nitrit toppen i förra veckan, har gjort vattenbyte för att få ner högt nitrat värde som gick upp till 50, men fosfat har legat stabilt så det verkar positivt så frågan är ju kommer de ca 6 kg stenen som ligger ovanför ytan att påverka inkörningsprocessen eller har jag tillräckligt med bakterier i de 26 kg stenen som har haft nitrit topp att göra så att jag slipper en kraftig nitrit topp igen
  7. Hej alla Har en liten fundering. Byggnationen av mitt kar tar lite längre tid än vad vi först planerade med(Bara med ett par veckor) Men eftersom jag ville ha klart allt till jul så började jag scapa och cementa ihop den döda ls på en kakelplatta(300x600) Jag hittade en balja på Granngården på ca 90 l där allt åkte ner i(största jag kunde hitta), men det sticker upp sa 15-20 cm ur vattnet. Det senaste jag hörde om byggnationen var att om glaset som är blivit försenat anlände imorgon så skulle jag kunna hämta karet den 19 dec, dvs 5 dagar på att få ett inkört akvarium. Jag vet vad alla tänker nu, du måste lära dig att skynda långsamt i denna hobbyn, men det är inte riktigt min grej uppenbart. Av det som ligger i baljan och är under vatten samt sten i det gamla karet så är totalt 26 kg som är inkört. Men då har jag ca 6 kg som inte är inkört. Då har jag två frågor på detta om någon orkat komma ner hit. Fråga 1 Hur många dagars inkörning kan det tänkas bli innan jag kan stoppa i levande med tanke på att bara ca 6 kg av sammanlagt 32 kg inte är inkört. Det ska också ner levande sand i karet. Fråga 2 Har funderat på att jag skulle kunna köra in allt i mitt badkar i källaren. Men frågan är om det skulle kunna ställa till det för mig, det är ett emaljerat badkar gissningsvis 30-60 år gammalt och har lite skador i emaljen, vet inte vad det är gjort i för material. Men proppen är iaf i rostfritt. Kan det ske någon reaktion i badkaret som är ogynsammt för bakterierna eller de små kräftdjuren som numera lever i stenen? Tack på förhand
  8. Jag tror tyvärr det är värre. Jag är egenföretagare och beställer en hel del från Europa. De enda som är riktigt bra att ha att göra med är DHL och Maersk. Jag har haft en sådan brytning nu när en av mina kunder bytt till något annat tyskt. Då blir det med postnord i Sverige. Då fungerar ingenting längre :-(. Där kan ni glömma 24 timmars leverans. Skulle de förmodan nästan vara på tid och man inte kan ta emot paketet kör de tillbaka det till lagret. Skulle man då tro att man kan komma och hämta det så går det inte för då hamnar det i någon omsorteringsmaskin och kan inte skickas/hämtas förrän dagen efter. Hoppas jag inte trampar någon på tårna som jobbar med detta företag. När det gäller DHL så är det en rätt så stor organisation och då slinker det ju in folk som inte tar sitt jobb på allvar(läs rötägg) som förstör för de individer som faktiskt kommer under avtalad tid och levererar paket som inte har en skråma på sig och dessutom hjälper en att bära in sakerna hela vägen in trots att de inte behöver(DHLs trevliga personal i Mellersta skåne)
  9. Scapanet är nästan klart.Kört klart ena halvan av karet, det var inte helt enkelt men tror det kommer bli ganska bra ändå, försökt göra mycket grottor och liknande för fiskarna. Efter bilderna togs limmades det även på några kilo sten från det befintliga karet sen blev det ner i balja med 50% nytt vatten och och 50% vatten från det gamla karet i samband med vattenbyte, samt några dl sand från gamla karet. Sen är planen att det ska få ligga där tills det nya karet anländer. Måste säga att det var förvånansvärt lätt att jobba med reef bond, läst att många på forumet föredrar detta och jag förstår varför. Då jag tidigare bara använt tvåkomponentsleran som är svårjobbad.
  10. Du har inget som är på och pillar på dem, någon fisk eller något annat? Jag hade grymma problem i våras, köpte en ny sten och fick med mig nakensnäckor, de livnärde sig på knapparna och förökade sig grymt.
  11. Tänkte jag skulle lägga upp lite om planeringen av mitt nya akvarium. Har i ett års tid velat utöka storleken på mitt kar. Men regeringen har sagt att vi inte någon bra plats. Efter att ha sett ett tavel-kar så började hon att ändra sig. Jag försökte berätta att det blev svårt med all sten och teknik i ett sådant akvarium. Men hon sa att det borde gå att lösa. Efter lite om och men lyckades jag lösa det och Mikael på Håkanstorp lovade att bygga det. Även om han tyckte att priset/ liter på akvariumet blev dyrt. Själv försökte jag muntra upp mig med att m2 priset blir skapligt. Det blev ingen tavla längre, men känslan ska vara lite åt det hållet. Akvariumet som kommer ha ett mått om 104brett X 35 djupt X 80 högt, kommer stå på en stålställning och vara klädd i svart ek, sen kommer sumpen(3 fack varav ett för osmos) fylla hela undre delen. Optiwhite på framrutan och sotat glas på sidopartierna. Teknink: Bubble magus curve 5 Reef octopus biopellets reaktor Jebao wavemaker Belysning blir en Coralbox M190-V2, en led lampa med 4 kanaler på 144 watt Det svåra som jag upplever är själva scapingen med litet djup och mycket höjd. Men jag har börjat jobba på det, 17 kg sten bearbetas och limmas med reefbond för att till helgen hamna u tunna med vatten för att kunna "köra in det" så att allt är klart tills karet kommer i december. Har ni några bra tips och råd så tar jag gärna emot dem.
  12. Betalade 100 kr med paypal i torsdags förra veckan
  13. De går ihop med clowner, eldsjärts gobysar är same same, endast kulör som skiljer åt vad jag vet. Som Ola skrev är algätare bra att ha, jag har provat med Sinularia, men haft svårt att få den att ta någon annan föda än det som växer på stenen och vilket i slutändan har resulterat i en mager sak. Numera så har jag sjöborre, som också är en rolig figur att titta på i månljuset när han far omkring. Kirurg fiskarna är fina men blir ganska stora vilket inte passat i det karet jag har idag, men det blir i nästa(som kommer om tre veckor
  14. Torped gobys är roliga, synliga hela dagen, på natten gräver de ur sanden under ls som skydd. Väldigt enkla äter allt. Kardinal fiskar är också lättskötta, finns vanliga svartvita eller de som jag föredrar är pyjamas varianten.
×
×
  • Skapa Ny...