Jump to content

Catchio

Medlem
 • Content Count

  103
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

17 Neutral

Profilinformation

 • First name
  Mathias
 • City
  Nyköping
 • Antal år inom saltvatten
  0

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Catchio

  Hjälp med vattenvärden

  Jag har haft lite obalans i mitt 6 månader gamla 50-liters vilket ledde till mycket alger. Först någon brun, sammetsliknande beläggning på stenarna och sedan gröna alger på stenar och glas. Jag gjorde vattenbyten och köpte några snäckor till. Resultatet var ännu värre med grönalger. Flera 50% vattenbyten och järnbaserad fosfatremover verkade inte hjälpa. Till slut fann jag att 4 av de nya snäckorna dött vilket sannolikt var orsaken till algerna. Min enda LPS, en frogspawn, hade sett dålig ut sedan jag köpte snäckorna. Den förlorade ett huvud som jag försökte rensa bort men nytt vattenbyte hjälpte inte utan den dog helt och avlägsnades. I övrigt har jag bara mjukkoraller, räkor och snäckor. Jag har hela tiden använt "Aquarium systems reef crystals" salt och i top off-vattnet "Grotech Mineral pro". Jag har varit skeptisk till detta eftersom jag har få förbrukande koraller och inte testar för de ämnen det tillför men förstått att det skulle vara ok ändå att använda. Det gick åt rätt mycket topp off vatten fram tills jag för ett par månader sedan lade glas över akvariet. Jag testar fosfat med Hanna checker men litar inte på den då jag aldrig fått annat värde än 0,00. Jag skickade in ett vattenprov till Marine lab och fick svaret idag: Results_2018_01_07_3334.pdf Vad säger ni?
 2. Catchio

  NaCl-fritt salt?

  Jag köpte Triton akvariums startpaket och där ingår en burk Grotech mineralsalt för "osmospåfyllning". Jag har inte använt det för jag begrep inte vad/hur/varför? Varför skickar de med detta till nybörjare? https://www.tritonakvarium.se/product/startpaket
 3. Catchio

  nano Mitt lilla nybörjarkar

  Då man fått många goda råd och ännu fler svar på frågor så hör det till god ton att visa vad det blev. Detta blev det: 54-liter Hemmabyggd dimbar LED-belysning av delar från Oceanakvarium Aquaclear 50 HOB-filter Hydor Nano 900l/h För närvarande lite knappar, Sarcophyton, Rhodactis, snäckor och eremiter. Är det någon som har fraggar av mjukisar eller LPS i närheten av Nyköping så är jag intresserad!
 4. Catchio

  Saltvattensträff i Linköping i Oktober!

  Jag är intresserad av att komma!
 5. Catchio

  Hur "färsk" levande sten?

  Själv mailade jag Triton och frågade när stenen väntades komma och då åkte jag dit. Jag fick öppna de nya kartongerna och välja och vraka. Det var två distinkt olika typer av sten, en låda av varje. Den sten jag fick var så färsk att det inte tycks ha dött så mycket och det fanns makroalger, kalkalger levande svampdjur mm på dom och djur i dom. Jag är helnöjd med Triton än så länge! Sedan är ju min ursprungsfråga hur stenen hanteras hos handlarna i fortsättningen. Ligger den utan ljus och vattenbyte så kommer den väl att genomgå kvävecykeln och bli lika levande eller död som den gjort i köparens kar? Finns en del intressanta diskussioner på olika forum om hur man bör starta upp nitrifikationen beroende på om stenen är död, halvdöd eller levande för att hålla överlevnaden på det liv som finns i/på stenen så hög som möjligt och det kanske har diskuterats här också?
 6. Catchio

  Hur "färsk" levande sten?

  Hur hanterar ni återförsäljare normalt levande sten? Sker det vattenbyten för att hålla den levande eller ligger det och smådör och genomgår en nitrifikationsprocess som i en traditionell uppstart?
 7. Nu när Triton får in en sändning levande sten skall jag köpa men.. Är det bättre att hänga på låset och få helt nyinkommen sten eller är det bättre om den fått ligga i deras kar och laka ur sig någon vecka? Jag vill gärna ha så mycket liv som möjligt.
 8. Catchio

  Hanna pH-mätare?

  Hanna har kommit med en ny(?) pH-mätare. Är det någon som har erfarenhet eller åsikter om den är bra/prisvärd?
 9. Catchio

  Picobello - hur lossa slangar?

  Åter igen; Tack Stig!
 10. Jag sitter och skall montera ihop mitt nyinköpta RO-system, Aqualight picobello. Det sitter små slangstumpar på filtret som skall bytas mot medföljande långa slangar men hur är anslutningen beskaffad? Jag har skruvat ur "nippeln" men hur lossar jag slangstumpen?
 11. Catchio

  Fördelning vitt/blått ljus?

  Tack Stig!
 12. Catchio

  Fördelning vitt/blått ljus?

  Inledningsvis är det ett 54-liters, men det jag egentligen undrar är om det endast är för utseendets skull eller för korallernas behov?
 13. Jag har byggt en led-ramp med delar från Oceanakvarium, 13 vita och 13 blå med dimbara drivare. Nu kommer den fråga som jag skulle ställt mig från början - hur använder jag dom dvs. vad avgör hur mycket blått resp. vitt jag skall köra?
 14. Catchio

  Vad är det som pågår?

  Facebook länk Sabotage
 15. Catchio

  151-720 liter Ett nytt projekt

  Verkligen fint! Är det en citrongoby på bild 6 eller någon annan, rosa variant?
×