Gå till innehåll

m0jjen

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  689
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunnit

  4

m0jjen last won the day on Februari 18

m0jjen hade den mest omtyckta innehållet!

Anseende bland gemenskapen

209 Excellent

Om m0jjen

Profilinformation

 • Förnamn
  Fredrik
 • Stad
  Vingåker
 • Stödjande medlem t.o.m
  2019-05-01
 • Antal år inom saltvatten
  4
 • Akvarievolym
  725 Liter
 • Akvarie mått
  150x65x60 cm
 • Akvarietillverkare
  Red Sea
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  3 st Radion XR30W Pro Gen 3
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Bubble King Supramarin 200
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
  Stenkoraller LPS
  Stenkoraller SPS
 • Antal år inom sötvatten
  3
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  30
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  110
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Nej
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Senaste besökare till profilen

2 829 profilvisningar
 1. Något sådant som är tanken. All sten går med bakterier nu, ska mäta till helgen o se hur det ser ut. Tanken är, förutsatt att det ser bra ut. Kasta ned 1/3 av den nya stenen i fraggkaret. Byta ut högra ön mot ungefär 2/4 av stenen. Sista nya stenen är bara en liten bit så den kommer nog åka i där den får plats. Den sten som "tas bort" ska flyttas ned i sumpen. Detta resulterar i att ungefär 2/5 av den orginella stenen stannar i displayen. 3/5 hamnar i sumpen. All ny sten kommer in i systemet. Förutsatt att stenen inte släpper något i baljorna. Anledningen till att 3/5 åker i först är att större delen av min nya sten är beroende av att högra ön försvinner där jag också har majoriteten av min gamla sten. Hörde det innan kör jag med. Skulle vara svårt att få bort skyddsakrylen/plexin. Dock måste de ha ändrat det till min för den går o dra rakt ut utan att man ska behöva lätta på skruvar som kommentarerna jag läst antyde.
 2. Självklart är det tanken, jag kommer inte byta all sten i displayen direkt utan tanken är att byta ut ena halvan av och ta ut en av de två stenrösen och flytta in den nya stenen för respektive sida. Vet dock inte hur lång tid det kan ta för faunan att migrera till nya stenen men säg att en månad senare flyttas nästa sida ut i förmån för nya stenen och all levande sten stannar i systemet fast i sump / fraggkaret under ytterligare en månad.
 3. Har länge känt ett gnagade över mitt kar. Det är något jag inte känt mig helt nöjd med. Det är den så vanligt förekommande "2-ö-scapen" jag fabrikerade när karet skulle startas. Har alltid kört levande sten vid start på gott och ont. Nu har jag dock bestämt mig för att fasa ut min levande sten i förmån för död marco rock. Jag har under ungefär en veckas till scapeat, funderat, limmat, knackat o petat på min nya marco rock och börjar känna att jag är faktiskt väldigt nöjd. Målsättningen var MYCKET yta för SPS. Mindre formationer som lätt kan tas ut för eventuella invasiva koraller o snabbväxande (milka, montipora, seritopora etc). samt många skuggade ytor för LPS koraller, jag har ganska välbelyst akvarium vilket märkt på många eller alla mina LPS. Funderingen jag har nu är hur gör jag lättast bytet av sten? Det kommer rubba balans oavsett hur jag går till väga. Det finns lite olika alternativ i min mening. 1. All sten får gå i baljor som "seedas" med bakterier av olika slag. Har 4 olika preparat i nuläget. Det går att mata behållarna snålt för att ge bakterierna något att hållas med. Detta skulle kanske ske under 1-2 veckors tid. Stenen är helt fri från organiskt innehåll o bör därför inte släppa någon näring. Efter att tiden i baljorna är förbi flyttas nya scapen över till karet, all "gammal" levande sten flyttas till fraggakvariumet och sumpen i ungefär 1-2 månader tid för att den nya ska få chans att mogna. 2. Scapen får direkt flytta över till det primära akvariet. All levande sten får flyttas till fraggkar och sump och alla bakterietillsatser tillförs i akvariumet 3. All ny sten får gå i fraggkaret och sumpen. Alla bakterietillsatser tillförs i akvariet Alternativ 2 och 3 kan även "kombineras" med att nya stenen får gå i baljer innan de händer. All sand jag har kommer att behållas men sugas rent under kommande vecka i bästa möjliga mån. Det kommer finnas både näring och "stabil fauna" i den gamla stenen / sanden vilket i min mening kommer skynda på mognande av den nya stenen relativt mycket Någon som gjort något liknande eller kan tipsa om det hur man bäst går till väga?
 4. m0jjen

  Kickstarta 100% död sten

  Planen är troligen shiftad till en något smidigare och mer genomförbar. Jag kommer införskaffa all sten jag avser att ha, scapea den för att sedan låta stenen gå i backar med saltvatten där den kureras. och doseras med bakterier och små bitar med levande sten från mitt kar som jag helt enkelt ser till är pestfria. Sedan kommer jag i etapper ta ut all sand och sedan sten för att ersätta med mina förhoppningsvis färdiglimmade / scapeade moduler en efter en. Det blir ingen ren start men så gott som. Div pester får jag hantera helt enkelt och jag får samtidigt bort det som skaver mest, en bristfällig scape och stenformationer jag ogillar.
 5. m0jjen

  Kickstarta 100% död sten

  Jo precis Återigen helt enig! Korallerna är främst SPS så där klipper jag bara fötter så är problemet löst. Vet inte med mig att jag har några glasrosor på några LPS men enstaka glasrosor kan man behandla innan man flyttar över Frågan kvarstår dock hur man snabbast, effektivast och med mest mångfald får stenen "brukbar" och gärna om detta går att uppnå redan i en tunna! Olika kulturer kommer såklart användas, tänkte faktiskt blanda alla preparat jag kan hitta. Men att få in mer fauna krävs också, går denna att introducera redan i en tunna exempelvis?
 6. m0jjen

  Kickstarta 100% död sten

  Jag håller med dig fullt ut, jag har dock i stora drag alla fiskar och koraller jag kommer vilja ha. Det går inte att skydda sig fullt ut det vet jag, men nu är det bortom vad jag anser att det är värt att hålla på med (egentligen inte men ändå) och jag har försökt filfisk, pincett, pepparmintsräkor, aiptasia-x (vilket endast gjort det värre då den man injicerar dör men 20 nya ploppar upp av överlevande rester) och så vidare. Jag har helt enkelt tröttnat. Det är inte heller endast pestaspektet som gör att jag vill starta om. Är missnöjd med scape, stenens former och utförande med mera också vilket gör att det helt enkelt är simplare att scapea om med torr sten i en torr miljö. Sen kan man anse att "det är bara sten och att koraller kommer täcka det". Visst är det så. Jag är nog lite petig bara och i längden skulle jag nog nöja mig. Men går ändå i dessa tankar då jag aldrig blivit helt 100 nöjd med allt. Nu vill jag göra ett krafttag där det helt enkelt blir precis som jag vill
 7. m0jjen

  Kickstarta 100% död sten

  Hej! Som rubriken antyder funderar jag på hur man lämpligast, effektivast och så vidare kickstartar 100% död sten samt vad man vill tillsätta. Förstår att det är utmanade att starta ett sådant system då oerhört mycket följer med den levande stenen. Jag är dock villig att gå steget extra för att slippa glasrosor, krabbor, o annat mög jag för närvarande är helt överkörd med trots karantän och vad jag anser är noggrannhet. Tanken är att starta om mitt system med enbart marko rock och död sand. Det är dock en procedur jag tänker kommer ta ett antal månader eftersom att jag avser att behålla allt mitt levande (30-40 koraller, 20+ fiskar). För att behålla mitt levande kommer jag starta ett "nytt" system i sådant fall när skiftet väl sker dit allt levande får flytta och bo i 1-2 månader medan sista mognaden av det nya "rena" systemet. Kommer självklart även att sterilisera mitt displaykar, sump och rör i samma veva då det helt enkelt ska vara kliniskt inför omstarten. Dock tänker jag att det borde gå att starta nitrifikation och seeda stenen långt innan den når mitt akvarium, tanken är då att ha stenen i en tunna där jag gör diverse (läs allt jag kommer över) bakterietillsatser. Sparsam matning och ha i pods, mask o annat gott jag kan isolera från mitt kar eller köpa löst. Vet inte om det är möjligt men rent teoretiskt känns det inte omöjligt. Stenen kanske till och med går att få i ett såpass moget skicka att man direkt kan börja flytta mycket eller allt levande. Det vet jag dock inte utan behöver input om. Min sten jag har idag tänker jag inte använda något av. Det är glasrosor på precis allt och jag vill inte ens fundera på att chansa. Har inte heller tillgång till andra inkörda och (mig veterligen) pestfria system så åter igen, ingen chansning. Jag har tänk mig att starta enligt Lasses metod där levande snabbt introduceras. Dock kommer det ju dröja innan mitt fulla bestånd kan flyttas helt och hållet. Har ni erfarenhet av att starta med i enkom död sten är det välkommet och jag vill gärna veta hur ni gick tillväga, vad som var svårt och vad man bör tänka lite extra på
 8. Har lite svårigheter att ställa in min skummare, under det första året har det i regel producerats väldigt våttskum och jag har inte kunnat komma ifrån det. Min slutsats är att den är överdimensionerad samt att min clarisea tar väldigt mycket av det organiska som skummaren skulle kunna ta bort redan innan det kommer fram dit. Levande består idag av 19 fiskar fördelat på 730 liter (inkluderat fraggkaret som delar sump) 2x Snowflake clowner 7x Anthias 1x Salarias 3x Kirurger (small/medium) 1x Hökfisk (långnosad) 3x Gyltor 1x Goby 1x Mandarin Majoriteten av fiskarna är små för sin respektive sort och kommer växa över tid och därigenom belasta karet mer. Jag själv anser att detta är en relativt hög belastning men jag kan ha helt fel där. Näringen i karet brukar i regel nå extremt låga nivåer om jag inte doserar inorganisk näring eller övermatar. I nuläget finns 2 fiskar i karantän i form av en pincett och n gramma loreto dessa kommer öka på belastningen och öka det organiska avfallet i karet men jag tror samtidigt inte att de kommer vara avgörande för hur skummaren och karet mår. Jag tycker det är rätt diffust men som tidigare nämn anser jag att karet är rätt bra belastat när det kommer till fisk, kan man som jag gör anse beståndet som högt eller finns utrymme för 2-4 medium/small fiskar till för att tillsätta ytligare belastning? En annan faktor jag observerat är att min orp är relativt "hög". I regel mäter jag 420-460 mV under ett vanligt dygn. Vid vattenbyte sjunker dock värdet till 350 mV men det klättrar snart nog upp igen till 4xx mV. Efter att ha läst lite kring vad värdet kan indikera har jag kommit fram till tre saker, 1. Smutsig probe (inte fallet) 2. Dålig kalibrering på proben (Eventuelt möjligt) 3. Låg mängd DOC i vattnet (mycket möjligt). Någon som kan bekräfta eller dementera detta?
 9. Nu minns jag inte exakt hur det såg ut. ungefär som en motvänd försenad PH kurva skulle man väl kunna säga. När PH:t gick upp gick KH:t ned, efter en stund Kan inte visa någon graf i på det i nuläget då jag kör min kalciumreaktor 24/7 och låter alkatronic stänga av den när den slår i mitt angivna tak som är 8.2, detta gör att jag har en kh på 8.1 - 8.25 dagligen och variationen blir som mest 0.15 per dygn.
 10. Ett liknande exempel med samma funktion. Jag övervägde även den innan jag valde Stellar. Valet blev rätt simpelt, när det kommer till design är Stellar överlägsen i finish o utseende i min mening. Även frugan godkände den haha
 11. Aldrig ägt en ati, kan tänka mig att de är brutala. känns sådär o byta från 23000:- radions som man inte ens får halva nypriset för till en ny 20000+ ramp Därav öppnar ju dessa hybridvärlden för många
 12. Kul! Måste verkligen slå ett slag för den nya generationens hybrider. De flesta har redan nån form av LED armatur de vill bruka. Så dessa lösningar är perfekt om man inte vill slå till på en komplett hybridlösning som ATI eller dylikt. Grym finish o lätt att handskas med Jag tror du blir nöjd!
 13. Livet tuffar på. Jag har ändrat lite kring hur jag belyser karet. En Giesemann stellar är på plats tillsammans med mina radions. Främsta anledningen är att över tid skulle jag behöva en radion till eller komplettera med T5 för att minska skuggning som jag redan nu såg fanns. Förlorat 2 acros, dock inget som jag stressar upp mig över då båda var vilda och inte riktigt har gillat sin nya plats här i världen. Främsta svårigheterna / utmaningarna jag har i nuläget är att börja begränsa mina glasrosor. Har en gigantiskt mängd små som tidsnog kommer att ta över. Har testat 2 filfiskar men båda fattade tycker för mina betydligt dyrare LPS koraller så de fick återvända till butik. Den andra utmaningen är att få bättre polypexpansion och färg på mina acroporor. Vissa ligger väldigt bra till medan andra är väldigt tråkiga i båda avseendena.
 14. m0jjen

  Visa upp er senaste helbild

  10 månader gammalt. Börjar arta sig
 15. m0jjen

  Vilka tider är bäst att dosera?

  Har gjort denna upptäckt jag med, min förbrukning är som högst EFTER att lamporna släcks 21 fram till 09 ungefär sen avtar den rätt mycket fram till 11-12. Min belysningstid är 10.00 - 21.00
×