Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

m0jjen

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  646
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  1

Anseende bland gemenskapen

184 Excellent

Om m0jjen

 • Födelsedag 1986-08-19

Profilinformation

 • Förnamn
  Fredrik
 • Stad
  Vingåker
 • Stödjande medlem t.o.m
  2019-05-01
 • Antal år inom saltvatten
  4
 • Akvarievolym
  725 Liter
 • Akvarie mått
  150x65x60 cm
 • Akvarietillverkare
  Red Sea
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  3 st Radion XR30W Pro Gen 3
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Bubble King Supramarin 200
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
  Stenkoraller LPS
  Stenkoraller SPS
 • Antal år inom sötvatten
  3
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  30
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  110
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Nej
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Senaste besökare till profilen

2 520 profilvisningar
 1. Haha ja, va ska man säga. Fick mitt tritontest, allt va golden. Fick varningsflagga på 2 poster. Kalcium på 408 (inte speciellt nämnvärt i min mening) och fosfat. Bifogar bild från tritontestet: Det är alltså 0.0000000... Jag trodde jag övermatade och hade en okej mängd fisk. Får väl gå från 20 till 30 st o mata för 50 istället för 40 helt enkelt Innan jag tillför mer organiskt kommer jag att dosera 1 ppm no3 och 0.02 ppm po4 dagligen i någon vecka och utvärdera. Vi får la se, kanske resulterar det i något!
 2. Lite det som var tanken. Borde visa sig ungefär en månad efter att alla är i vart man kommer ligga. Självfallet. Är mestadels små/mediumfisk i listan
 3. Med min filtrering i åtanke (BK supermarine 200 samt clarisea SK5000) vad skulle anses vara en vettigt mängd fisk? Idag går som nämnt: 1x Gul kirurg 1x Xanthurum 7x Anthias 1x Hökfisk 1x Mandarin 1x Kopparbandad pincett 1x Sixline wrasse Har följande i karantän: 2 Ocellaris clowner 1x Cirrhilabrus rubripinnis / red fin fairy wrasse 1x Amblyeleotris randalli / Orange Stripe Prawn Goby 1x Meiacanthus grammistes / Striped poison-fang blenny 1x Nemateleotris magnifica / Firefish totalen med de i karantän är då 19. Är det dumt att ha såpass mycket fisk som 25 st exempelvis? förutsatt att man inte sätter in kejsare på de sista platserna. Har alltid varit rädd att överpopulera mina kar och tyckte 20 st var många i min totala lista
 4. Nej det har jag förvisso inte, det är en extremt effektiv maskin måste jag medge. Kan vara ett alternativ att låta den gå på timer genom apex så att den rullar en gång per timme eller dylikt istället för konstant.
 5. Hej! Har lite funderingar då jag i regel alltid haft väldigt låga näringsvärden i mina kar, de har resulterat i en hel del problematik i form av cyano, dino o allt vad som kommer med det. Mitt senaste triton gav mitt en fosfat på 0.011 vilket jag anser är lågt. Skulle gärna se att jag hamnar stabilt runt 0.03 som lägst, gärna 0.05. Har en tid doserat både nitrat och fosfat i form av KNO3 och KH2PO4 men tycker inte det ger något större resultat. Alger kommer i väldigt små mängder, grön cyano kommer och går men försvinner aldrig helt, vilket i grund o botten är problemet. Sedan jag började dosera fosfat har jag haft ett stabilare PH och ORP, mer regelbundet. Vilket jag ser som något positivt. Den senaste veckan har jag dock inte doserat för att experimentera lite och PH sjunker dagligen med cirka 0.02 o har gått från 8.3 som mest till 8.18. Min tanke är att det inte finns tillräckligt med fosfat för att fotosyntesen ska kunna driva upp PH:t, jag kanske är helt ute och cyklar här så ni får rätta mig om jag har fel. Min målsättning är att inte behöva dosera speciellt mycket saker i karet så långsiktigt vill jag sluta med dosering av fosfat. Det första jag tänker är att "mata mer", men jag tror inte det gör så mycket då jag redan nu matar relativt mycket, totalt 20-25 pellets via automat, och 4 kuber fryst / dygn fördelat på 3 tillfällen och 13 fiskar. Mer fisk är på ingång och i karantän i nuläget. Filtrering Bubble king supermarine 200 Clarisea gen 2 sk5000 Fisk 1x Gul kirurg 1x Xanthurum 7x Anthias 1x Hökfisk 1x Mandarin 1x Kopparbandad pincett 1x Sixline wrasse Övrigt 25-30 SPS i småkolonier/fraggar som växer sakta men säkert. Bleka i färgen men inte helt illa ändå. 10 tal LPS som också växer och ser bra ut, även här matta i färgen Ljus 3x Radion xr30w pro på 100% AB+. Par för SPS 300-250ish, lps 200-100ish The punch line Hur ökar jag min näring och håller den stabil? Mer fisk = mer bajs. Tanken är att ungefär 7 fiskar till ska in vilket ger en total på 20 st fördelat på 730 liter. Är det smidigast att dosera 0.02 fosfat och lite nitrat dagligen tills man får mer alger eller stöter på håralger som en indikator på att systemet börjar bli "Mättat"? Misstänker att hela bakteriefauna / microfauna med mera i uppstarten inte riktigt utvecklats till följd av brist på näring vid uppstarten, är denna teori rimlig eller är det en lika solid teori som svampbobs o patricks geniala vardagsäventyr?
 6. Står i manualen hur du gör mer exakt Reef crest är den gula färgen.
 7. Hade från start två stycken gyre fx250 med 2 st mp40qd, jag gillade verkligen deras O.G.C (?) program som sätter en pump framåt o den andra på "backläget" sedan byter. Dock gillar jag att kunna styra mina saker till fullo samt att vortech är lättare att rengöra så därför bytte jag. Vad kör du din gyre på nu? Vilken kontroller har du? Kan tänka mig att reef crest / lagoon skulle ge mer kaotiskt o randomiserat flöde åt dig Sen kan du ju köra något liknande på gyre pumpen
 8. Har min på NTM + Antisync
 9. Haha nej det kan jag förstå med 2 per sida. Det gungar på rätt bra med 1 per sida för mig när det drar igång på NTM.
 10. Beroende på storleken på karet såklart så skulle jag påstå att du kommer klara dig långt på 4 st. NTM o TSM är ett schema som gör olika saker över tid. Minns inte på rak arm hur lång tid programmet tar men har för mig att det är ungefär 2 timmar (finns att hitta någonstans). Jag tycker NTM funkar bra till sitt syfte =) [Edit] Hittade bilden, programmen behöver 2.5 timma för att gå igenom hela.
 11. Har 4 st mp40qd i ett reefer 625 XXL. 2 bak och 1 på vardera kortsida. Baksidan kör puls på 1 sek intervall och 40%, kortsidorna kör reefcrest 50% och nutrient transport mode 2 timmar mellan 20 - 22 på 50%.
 12. Kommer nog inte genomföra det ännu på ett par dagar då jag i nuläget doserar fosfat mer aggressivt eftersom att den tidigare doseringen inte gav resultat på cyano eller mätresultatet från triton. Samtidigt tänker jag att mitt fraggkar är sammankopplat med displayen och delar sump vilket borde resultera i att cyanon kommer tillbaka när ljuset gör det. Men helt klart värt att testa om fosfaten inte hjälper!
 13. Det är ingen dum ide faktiskt!
 14. Nu har det äntligen börjat hända lite saker efter sommarens svacka. Dels har jag börjat få in mer fisk i karet som samtliga genomgår TTM för att minimera risken för parasiter och jag har en bestämd lista som på fisk som jag skaffar successivt. I nuläget går det följande fiskar i karet: 1x Oxycirrhites typus - Hökfisk 1x Zebrasoma xanthurum 1x Lyretail Anthias 1x Sixline wrasse 1x Kopparbandad pincettfisk 1x Mandarin I TTM går det 1x Gul kirurg 6x Lyretail Anthias Kommande fiskar är enligt nedan: 1x Meiacanthus grammistes 2x Amphiprion ocellaris 1x Salarias ramosus 1x Amblyeleotris randalli 1x Paracheilinus mccoskeri Totalen hamnar då på 19 st fördelat på mina två kar (fragg och display) med en volym på ~730 liter. Jag har även skickat ett tritontest med tanke på att jag haft lite förändringar i karet under sommaren, dels har jag inte gjort vattenbyten för att se om det motverkar den gröna cyanon (ej spirulina) under 4 månader, det har väl inte gjort speciellt stor skillnad i min mening. Resultatet är enligt följande: Det mest häpnadsväckande för mig är den låga fosfaten som jag doserat sedan mitt första test i maj, dels för att jag hade en 80 dagar lång fisklösperiod men även för att jag var medveten om att den var låg. den 15/5 låg fosfaten på 0.006 och i detta test drygt 3.5 månad senare med dosering ligger den på 0.012. Nu vet jag inte exakt koncentration på det doserade preparatet men det har överdoserats relativt friskt. Det visar även på andra avvikelser bl a jod som är högt, mest troligen p.g.a min red sea color dosering. Detta baserar jag på att korallerna växer men inte speciellt snabbt, förmodligen inte i den takt som jag doserat spårämnen iaf. Det konstanta problemet, grön cyano! Det ända problemet jag har just nu är just grön cyano. Jag har försökt att med en 1-2 dagars intervall manuellt ta bort det jag kommer åt och kan samt blåsa över sten där jag inte kommer åt med en grillpipett, detta avlägsnar mycket då det senare fastnar i min clarisea. Tillsammans med det mekaniska borttagandet har jag doserat nitrat (konstant 5 ppm) och fosfat (vet bara vad triton ger mig då min hanna samma dag som tritontestet togs påvisade ett värde av 0.09). KH ligger på 8 och har i min mening varit väldigt stabilt utan speciellt stora insatser. Jag har den senaste veckan fått kiselalger på glaset vilket jag anser är ett gott tecken på konkurrens i karet. Men jag kan vara fel ute där? Jag har även en stabil algfilm som kommer med en 3-4 dagars intervall på glaset vilket även det känns positivt eftersom jag återigen vill uppmuntra konkurrens. Någon som har andra förslag för att motverka cyanobakterierna? Känner att jag stångar huvudet blodigt här utan några större framgångar. Även om cyanon kanske inte är ett jätteproblem då det är fläckvis här o där (på både sten, glas och sand) så vill man gärna bli av med det. Avslutningsvis en bild på min setosa som är väldigt fin och växer bra!
 15. Haha ja precis Jag har nu sedan 4 dygn 4 fiskar på 730~ liter så det bör ju vara värt att testa när värdena är nollade och skummaren är lite lagom översized (BK supermarine 200) samt ett mekaniskt filter i form av en clairsea gen 2 SK5000