Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

m0jjen

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  640
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  1

Anseende bland gemenskapen

183 Excellent

Om m0jjen

 • Födelsedag 1986-08-19

Profilinformation

 • Förnamn
  Fredrik
 • Stad
  Vingåker
 • Stödjande medlem t.o.m
  2019-05-01
 • Antal år inom saltvatten
  4
 • Akvarievolym
  725 Liter
 • Akvarie mått
  150x65x60 cm
 • Akvarietillverkare
  Red Sea
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  3 st Radion XR30W Pro Gen 3
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Bubble King Supramarin 200
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
  Stenkoraller LPS
  Stenkoraller SPS
 • Antal år inom sötvatten
  3
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  30
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  110
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Nej
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Senaste besökare till profilen

2 481 profilvisningar
 1. Står i manualen hur du gör mer exakt Reef crest är den gula färgen.
 2. Hade från start två stycken gyre fx250 med 2 st mp40qd, jag gillade verkligen deras O.G.C (?) program som sätter en pump framåt o den andra på "backläget" sedan byter. Dock gillar jag att kunna styra mina saker till fullo samt att vortech är lättare att rengöra så därför bytte jag. Vad kör du din gyre på nu? Vilken kontroller har du? Kan tänka mig att reef crest / lagoon skulle ge mer kaotiskt o randomiserat flöde åt dig Sen kan du ju köra något liknande på gyre pumpen
 3. Har min på NTM + Antisync
 4. Haha nej det kan jag förstå med 2 per sida. Det gungar på rätt bra med 1 per sida för mig när det drar igång på NTM.
 5. Beroende på storleken på karet såklart så skulle jag påstå att du kommer klara dig långt på 4 st. NTM o TSM är ett schema som gör olika saker över tid. Minns inte på rak arm hur lång tid programmet tar men har för mig att det är ungefär 2 timmar (finns att hitta någonstans). Jag tycker NTM funkar bra till sitt syfte =) [Edit] Hittade bilden, programmen behöver 2.5 timma för att gå igenom hela.
 6. Har 4 st mp40qd i ett reefer 625 XXL. 2 bak och 1 på vardera kortsida. Baksidan kör puls på 1 sek intervall och 40%, kortsidorna kör reefcrest 50% och nutrient transport mode 2 timmar mellan 20 - 22 på 50%.
 7. Kommer nog inte genomföra det ännu på ett par dagar då jag i nuläget doserar fosfat mer aggressivt eftersom att den tidigare doseringen inte gav resultat på cyano eller mätresultatet från triton. Samtidigt tänker jag att mitt fraggkar är sammankopplat med displayen och delar sump vilket borde resultera i att cyanon kommer tillbaka när ljuset gör det. Men helt klart värt att testa om fosfaten inte hjälper!
 8. Det är ingen dum ide faktiskt!
 9. Nu har det äntligen börjat hända lite saker efter sommarens svacka. Dels har jag börjat få in mer fisk i karet som samtliga genomgår TTM för att minimera risken för parasiter och jag har en bestämd lista som på fisk som jag skaffar successivt. I nuläget går det följande fiskar i karet: 1x Oxycirrhites typus - Hökfisk 1x Zebrasoma xanthurum 1x Lyretail Anthias 1x Sixline wrasse 1x Kopparbandad pincettfisk 1x Mandarin I TTM går det 1x Gul kirurg 6x Lyretail Anthias Kommande fiskar är enligt nedan: 1x Meiacanthus grammistes 2x Amphiprion ocellaris 1x Salarias ramosus 1x Amblyeleotris randalli 1x Paracheilinus mccoskeri Totalen hamnar då på 19 st fördelat på mina två kar (fragg och display) med en volym på ~730 liter. Jag har även skickat ett tritontest med tanke på att jag haft lite förändringar i karet under sommaren, dels har jag inte gjort vattenbyten för att se om det motverkar den gröna cyanon (ej spirulina) under 4 månader, det har väl inte gjort speciellt stor skillnad i min mening. Resultatet är enligt följande: Det mest häpnadsväckande för mig är den låga fosfaten som jag doserat sedan mitt första test i maj, dels för att jag hade en 80 dagar lång fisklösperiod men även för att jag var medveten om att den var låg. den 15/5 låg fosfaten på 0.006 och i detta test drygt 3.5 månad senare med dosering ligger den på 0.012. Nu vet jag inte exakt koncentration på det doserade preparatet men det har överdoserats relativt friskt. Det visar även på andra avvikelser bl a jod som är högt, mest troligen p.g.a min red sea color dosering. Detta baserar jag på att korallerna växer men inte speciellt snabbt, förmodligen inte i den takt som jag doserat spårämnen iaf. Det konstanta problemet, grön cyano! Det ända problemet jag har just nu är just grön cyano. Jag har försökt att med en 1-2 dagars intervall manuellt ta bort det jag kommer åt och kan samt blåsa över sten där jag inte kommer åt med en grillpipett, detta avlägsnar mycket då det senare fastnar i min clarisea. Tillsammans med det mekaniska borttagandet har jag doserat nitrat (konstant 5 ppm) och fosfat (vet bara vad triton ger mig då min hanna samma dag som tritontestet togs påvisade ett värde av 0.09). KH ligger på 8 och har i min mening varit väldigt stabilt utan speciellt stora insatser. Jag har den senaste veckan fått kiselalger på glaset vilket jag anser är ett gott tecken på konkurrens i karet. Men jag kan vara fel ute där? Jag har även en stabil algfilm som kommer med en 3-4 dagars intervall på glaset vilket även det känns positivt eftersom jag återigen vill uppmuntra konkurrens. Någon som har andra förslag för att motverka cyanobakterierna? Känner att jag stångar huvudet blodigt här utan några större framgångar. Även om cyanon kanske inte är ett jätteproblem då det är fläckvis här o där (på både sten, glas och sand) så vill man gärna bli av med det. Avslutningsvis en bild på min setosa som är väldigt fin och växer bra!
 10. Haha ja precis Jag har nu sedan 4 dygn 4 fiskar på 730~ liter så det bör ju vara värt att testa när värdena är nollade och skummaren är lite lagom översized (BK supermarine 200) samt ett mekaniskt filter i form av en clairsea gen 2 SK5000
 11. Kan vara värt att testa ett tag när fiskbeståndet är så lågt då!
 12. Bilden representerar relativt bra hur mycket som händer här i tråden! Skämt o sido så händer det inte speciellt mycket här, har dock hänt en hel del i karet! Det har nu gått 80 dagar utan fisk, fiskarna har gått i karantän och sedan TTM. Alla överlevare äter bra och ser fina ut vilket jag tycker känns som en otrolig lättnad. De fiskar som nu lever och är i ett förhoppningsvis pestfritt akvarium är: 1x Zebrasoma xanthurum 1x Anthias squamipinnis 1x Oxycirrhites typus 1x Pseudocheilinus hexataenia Det stora problemet nu är att jag har MASSOR med grön cyano i fraggkaret och lite återkommande i displayen (som båda delar sump). Detta kommer sig troligen av väldigt låga näringsvärden trots dosering. Vet inte riktigt hur jag ska lösa det mer än att försöka dosera upp o skaffa mer fisk. Dock går jag i tankarna att låta all skimmate börja rinna ut igen bara för att låta näringen stiga men jag vet inte, borde inte göra någon skada om man håller koll på näringen? Någon som har någon input? Har för mig att @Lasse låter sin skimmate rinna ut igen? kan ha fel
 13. När ämnet ändå är uppe och som @Moose poängterade så har dessa fiskar i regel tarmparasiter/maskar. I regel behöver dessa vara skilda innan man introducerar dem till displaykaret oavsett för foderträdning / för att feta till sig innan det är konkurrens om maten vilket också kan ge tillfälle för medicinering och ökad chans till framgång. Vilken medicin skulle rekommenderas vid karantän av fisken?
 14. Har inte gjort några intensiva mätningar ännu som jämnför med/utan diffusers men vid första snabbtestet verkar 20%~stämma relativt bra om bortfall Lamporna har mycket mer att ge om man frångår AB+ o ökar på den vita kanalen vilket bör göra att jag utan större ansträngning kommer upp i mitt mål på 300-350 par för acropora
 15. Diffusers tar bort ungefär 20-25% par, o jag kör dessa på alla mina lampor därav väldigt bra spridning men låg par