Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

m0jjen

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  662
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunnit

  3

Anseende bland gemenskapen

198 Excellent

Om m0jjen

 • Födelsedag 1986-08-19

Profilinformation

 • Förnamn
  Fredrik
 • Stad
  Vingåker
 • Stödjande medlem t.o.m
  2019-05-01
 • Antal år inom saltvatten
  4
 • Akvarievolym
  725 Liter
 • Akvarie mått
  150x65x60 cm
 • Akvarietillverkare
  Red Sea
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  3 st Radion XR30W Pro Gen 3
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Bubble King Supramarin 200
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
  Stenkoraller LPS
  Stenkoraller SPS
 • Antal år inom sötvatten
  3
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  30
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  110
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Nej
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Senaste besökare till profilen

2 598 profilvisningar
 1. 10 månader gammalt. Börjar arta sig
 2. Har gjort denna upptäckt jag med, min förbrukning är som högst EFTER att lamporna släcks 21 fram till 09 ungefär sen avtar den rätt mycket fram till 11-12. Min belysningstid är 10.00 - 21.00
 3. Dags att uppdatera lite! Full bild på karet Ny leksak. Rätt fascinerande att följa dygnskurvan för KH, har lärt mig en mängd saker de senaste veckorna! All cyano är så gott som borta. Det jag ändrade i stora drag var vattenbyten slaviskt om 10% varje vecka. Dosering av KH2PO4 0.04 ppm dagligen och matning i kopiösa mängder. Feta fiskar, glada koraller och glad akvarist! Fick ett tritonsvar i helgen som bara gav gröna ljus bortsett från fosfat på 0.077, vilket inte gör mig något då jag vill ligga runt 0.05-0.07!
 4. 721-1199 liter

  Finns en tråd på R2R ang detta medel. Dels så berättar företaget som tillverkar produkten om att detta är ett resultat av en mängd trial and error och ren forskning på laboratorier. Vilket om det är sant låter rätt seriöst och de verkar ambitiösa. Det som är ännu mer intressant är att folk som använt medlet vittnar om dess effektivitet och att de samtidigt inte kan se någon påverkan på övriga invånare i karet. Den tar dock INTE äggen. Behandlingen går ut på att döda maskarna och sträcker sig därav över en tidsspann på 28 dagar vilket gör att alla maskar som kläcks dör direkt. Man bryter på så vis cirkeln när inga maskar når mognad och kan lägga nya ägg. https://www.uwcmn.com/purge-in-tank-aefw-treatment
 5. Står att dessa ska vara levande enligt deras hemsida, kan vara värt att testa. https://www.zoo.se/levande-moina-salina.html
 6. Matar alltid mina med blåmusslor också Vilket det äter med god aptit
 7. Har tidigare letat efter blackworms som foder utan resultat, såg dock att zoo.se fått in dem vilket är oerhört positivt då fisken ska äta dessa med god aptit.
 8. Jag menar att de exemplar jag haft har ätit mer än de övriga fiskarna genom att jag anpassar matningen kring den aktuella fisken. De övriga fiskarna är feta och fina vilket gör att jag mer eller mindre kan härleda resultatet till sjukdom samtliga gånger.
 9. Det handlar självklart om de första månaderna som fisken ska klara sig. Baserat på läsning om andras erfarenheter och mina egna dör de inom 2-6 månader. Oftast i samband med att glasrosorna, rörmaskar, andra djur på stenen tar slut. Visst kan man jämföra den med en mandarin. Dock är pincetten mycket större och behöver näring därefter. Ett annat problem i samband med utfodring är att pincetter är långsamma och metodiska. Deras munnar är inte utvecklade för att fånga foder i vattenkolumnen utan att peta o plocka bland stenen. Går att lösa med div olika sätt där de i lugn o ro får äta. Trots sånna insatser där den får mer än nog med mat så tunnar de i regel ut o dör. Som stig säger får man väl enligt praxis karantäna längre och medicinera när exempelvis vit strängigt avföring påträffas (som är ett tecken på intern parasit).
 10. Menar inte att du säljer dem, menar att den kommer omsättas i hobbyn generellt sett såklart Jag har inte fisken i nuläget men funderar som första posten beskriver att försöka då jag tycker den är väldigt fin och praktisk i bekämpning av glasrosor. Är en blandning av matvägran p.g.a stress, skador på munnen vid transport och parasiter, prickkänslighet med mera som tar den fisken. Sen är avsaknaden av naturligt foder också en problematik såklart. Den är extremt aktiv och äter så gott som dygnet runt och plockar bland sten med mera. något som inte ett slutet system kan tillgodose på samma sätt som havet.
 11. Jag håller fullkomligt med. Nu betvivlar jag starkt att de kommer försvinna från handeln om jag köper dem eller inte. Om det så är i grossistens, handlarens eller mitt akvarium den slutligen hamnar så kommer den finnas och troligtvis dö utan någon form av handling. Så under rådande omständigheter, vad skulle du göra för att fisken skulle överleva?
 12. Kan jag absolut göra, samtidigt är det extremt tragiskt att en så fin fisk ska dö gång på gång på gång. Jag kan haft 4-5 st över min akvariekarriär, samtliga har ätit korallerpolyper, glasrosor, frysfoder med god aptit men ändå smalnat och dött. Är det rättvist och moraliskt korrekt att låta djur dö om det går att motverka?
 13. De jag hittat som KAN vara relevant är: https://shop.foretagsakvarium.se/product/argumor-20-ml ARGUMOR contains the active ingredient Diflubenzuron and is efficient against fish lice (Argulus), anchor worms (Lernaea), skin flukes (Gyrodactylus), gill flukes (Dactylogyrus), tapeworms (Cestodes). Fish infected with gill flukes show signs of rapid breathing. The symptom of tapeworm infection in fish is acute weight loss despite normal feeding habits. Fish which are infested with skin flukes try to rid themselves of the parasites by rubbing and scratching. Fish lice and anchor worms are clearly visible on the skin. https://shop.foretagsakvarium.se/product/dactymor-100-ml DACTYMOR with the active ingredient Praziquantel is a highly efficient remedy against skin flukes (Gyrodactylus), gill flukes (Dactylogyrus) and tapeworms (Cestodes). Infected ornamental fish will exhibit a variety of symptoms, depending on the type of fluke or worm involved. In the case of gill fluke infection, respiratory activity increases. Ornamental fish infected with tapeworms rapidly loose weight despite exhibiting normal feeding behavior. Ornamental fish infected with skin flukes will attempt to rid themselves of the parasites by rubbing movements. Praziquantel är samma aktiva ingrediens som Prazipro, så där svarar jag på min egna fråga. Prazipro är den medicin som används för invärtes parasiter Dessvärre framkommer följande på deras hemsida: ATTENTION: Products containing the active ingredient Praziquantel are subject to prescription in Europe since March 2018. They are therefore not allowed to be sold in Europe any more.
 14. Vet ej. Finns på ebay o amazon
 15. Då det är en fisk jag alltid velat ha funderar jag kring hur jag ska få dem att överleva på sikt, det återkommande problemet har varit de inte klarar sig speciellt länge även om jag får dem att äta mysis, artemia och andra frysta foder. Jag drar parallell till interna parasiter då fisken magrar och sedan dör trots att den äter som en häst. Vilket är vanligt förekommande tyvärr. Nu ska jag göra ett sista försök och täcka alla fronter. Det kommer först (som alla mina fiskar) karantänas och mattränas. Jag avser under den perioden att fisken ska medicineras. Då är frågan om vi har några bra mediciner på den svenska marknaden som tar tarmparasiter och mask? Amerikanerna använder Seachem Metroplex och Prazipro. Vilket mig veterligen inte finns på svenska marknaden. Någon som har exempel på mediciner som finns tillgänglig i Sverige?