Jump to content

m0jjen

Stödjande medlem
 • Content Count

  707
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

m0jjen last won the day on February 18

m0jjen had the most liked content!

Community Reputation

213 Excellent

About m0jjen

Profilinformation

 • First name
  Fredrik
 • City
  Vingåker
 • Stödjande medlem t.o.m
  2019-05-01
 • Antal år inom saltvatten
  4
 • Akvarievolym
  725 Liter
 • Akvarie mått
  150x65x60 cm
 • Akvarietillverkare
  Red Sea
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  3 st Radion XR30W Pro Gen 3
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Bubble King Supramarin 200
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
  Stenkoraller LPS
  Stenkoraller SPS
 • Antal år inom sötvatten
  3
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  30
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  110
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Nej
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Recent Profile Visitors

2936 profile views
 1. m0jjen

  Beräkna ratios?

  Försöker att förstå mig på hur man beräknar sina värden i förhållanden till exempelvis en ratio. Så långt som jag förstå det är det följande värden som man räknar på. N 14,0067 u P 30,973762 u C 12,0107 u Triton publicerade nyligen en artikel om deras funna ratio på Nitrogen, Carbon and Phosphorus* ( N : C : P ) TRITON Ratio in mol... 147 : 12400 : 1 Vad skulle detta innebära om man skulle vilja räkna på det i ett mer bekant scenario som ett akvarium? Hur skulle det se ut om man skulle beräkna ration på 2 ppm no3 exempelvis? Jag har full förståelse för att vi inte kan beräkna det och säga att det är ett faktum då vi med hobbykit inte kan mäta exempelvis alla former av kväve som finns i akvariumet.
 2. m0jjen

  Vortech mp10wQD snurrar inte

  Hör med ditt försäkringsbolag. Kan ju täcka hela pumpens nypris
 3. m0jjen

  Frän lukt. Inte sulfur!

  Nä det vet jag, ska avvakta o se lite hur allt artar sig. Har en mängd olika skäl till att både dino och håralger uppstått. Båda är åtgärdade och nu bör allt förhoppningsvis stabilisera sig de kommande veckorna
 4. m0jjen

  Frän lukt. Inte sulfur!

  Har 3 kirurger, sjöbörren stendog, troligen av dino, inom 48 timmar. lika så sjöharen dessvärre. Så jag måste nog lösa dino problemet innan jag kan ta i tur med håralgerna
 5. m0jjen

  Frän lukt. Inte sulfur!

  Har läget under kontroll gällande dino för närvarande. Köpte ett UVC vilket gjorde en märkbar skillnad men tar inte kol på dem. Nu har jag dock håralger till förbannelse till följd av näringsdosering bland annat och den dino som kan hittas bor med glädje i de långa tofsarna!
 6. m0jjen

  Frän lukt. Inte sulfur!

  Nej det är marco rock som inte har något/extremt lite organiskt. Har som sagt mkn "gamla" sten, ca 40 kilo etablerad sten i karet som varit de senaste året. Lukten är från dinoflagelater och jag har kommit fram till att uvc dödar cellerna jag har.
 7. m0jjen

  Frän lukt. Inte sulfur!

  Stenen togs aldrig bort, 100% av den originella stenen är kvar. All sten togs ur, vaskades i vatten för att bli av med detritus uppbyggnad o ned i sump / fraggkar som delar sump och några bitar är kvar spridda i displayen för att låta fauna migrera till nya stenen. Tror att den inkörda sandbädden innehöll en bra mängd skit och det fungerar som ett batteri av näring och organiskt material åt dino samt håralger. Lutar åt att ta ut sanden o rengöra den grundligt o köra utan ett par veckor o se om det hjälper. UVC är kört sedan 3 veckor 24 timmar om dygnet. Dock bet de sådär mot dinon, håralgerna verkar konkurrera bra å tillsynes minskar mängden dino. Dinon är identifierad som små cellig amphidinium
 8. m0jjen

  Frän lukt. Inte sulfur!

  Hej! Har sedan några veckor tillbaka en väldigt frän lukt från karet till och från. Lukten uppstod i samband med att jag började byta min sten från LS till urlakad o seedad marco rock. Det finns inget dött i nya stenen och det är inte sulfur lukt från nedbrytning. Lukten är snarare från alger då jag snabbt fick dino och håralger eftersom att en hel del bös från sanden drogs upp. Skummar relativt vått och har kol i som det är utan att det hjälper. Skickat 2 tritontester, 1 n-doc och 1 vanlig som inte påvisar något nämnvärt. N-doc https://www.triton-lab.de/en/showroom/aquarium/auswertung-a/n-doc/1668/ ICP https://www.triton-lab.de/en/showroom/aquarium/auswertung-b/icp-oes/74396/ Manuell borttagning av dino o har gjort att dinon minskat. Håralgerna frodas dock då jag höjt näringen avsiktligt för att motverka dinon. Sugerut alger o dino dagligen men det gör inget emot lukten som är det primära problemet. Algerna kan jag handskas med
 9. m0jjen

  721-1199 liter Smakar på 800 liter salt

  Tog bort min siporax här om dagen. Har alltid haft problem med näringen ligger på 0 o man får dosera mer o mer o för tredje gången har jag doserat för lite vilket gjorde att näringen slog o botten o jag har dino som härjar IGEN. Tredje karet med dino o det ända gemensamma för alla är användandet av siporax. Ska bli spännande o se vad som händer nu när den är ute
 10. Något sådant som är tanken. All sten går med bakterier nu, ska mäta till helgen o se hur det ser ut. Tanken är, förutsatt att det ser bra ut. Kasta ned 1/3 av den nya stenen i fraggkaret. Byta ut högra ön mot ungefär 2/4 av stenen. Sista nya stenen är bara en liten bit så den kommer nog åka i där den får plats. Den sten som "tas bort" ska flyttas ned i sumpen. Detta resulterar i att ungefär 2/5 av den orginella stenen stannar i displayen. 3/5 hamnar i sumpen. All ny sten kommer in i systemet. Förutsatt att stenen inte släpper något i baljorna. Anledningen till att 3/5 åker i först är att större delen av min nya sten är beroende av att högra ön försvinner där jag också har majoriteten av min gamla sten. Hörde det innan kör jag med. Skulle vara svårt att få bort skyddsakrylen/plexin. Dock måste de ha ändrat det till min för den går o dra rakt ut utan att man ska behöva lätta på skruvar som kommentarerna jag läst antyde.
 11. Självklart är det tanken, jag kommer inte byta all sten i displayen direkt utan tanken är att byta ut ena halvan av och ta ut en av de två stenrösen och flytta in den nya stenen för respektive sida. Vet dock inte hur lång tid det kan ta för faunan att migrera till nya stenen men säg att en månad senare flyttas nästa sida ut i förmån för nya stenen och all levande sten stannar i systemet fast i sump / fraggkaret under ytterligare en månad.
 12. Har länge känt ett gnagade över mitt kar. Det är något jag inte känt mig helt nöjd med. Det är den så vanligt förekommande "2-ö-scapen" jag fabrikerade när karet skulle startas. Har alltid kört levande sten vid start på gott och ont. Nu har jag dock bestämt mig för att fasa ut min levande sten i förmån för död marco rock. Jag har under ungefär en veckas till scapeat, funderat, limmat, knackat o petat på min nya marco rock och börjar känna att jag är faktiskt väldigt nöjd. Målsättningen var MYCKET yta för SPS. Mindre formationer som lätt kan tas ut för eventuella invasiva koraller o snabbväxande (milka, montipora, seritopora etc). samt många skuggade ytor för LPS koraller, jag har ganska välbelyst akvarium vilket märkt på många eller alla mina LPS. Funderingen jag har nu är hur gör jag lättast bytet av sten? Det kommer rubba balans oavsett hur jag går till väga. Det finns lite olika alternativ i min mening. 1. All sten får gå i baljor som "seedas" med bakterier av olika slag. Har 4 olika preparat i nuläget. Det går att mata behållarna snålt för att ge bakterierna något att hållas med. Detta skulle kanske ske under 1-2 veckors tid. Stenen är helt fri från organiskt innehåll o bör därför inte släppa någon näring. Efter att tiden i baljorna är förbi flyttas nya scapen över till karet, all "gammal" levande sten flyttas till fraggakvariumet och sumpen i ungefär 1-2 månader tid för att den nya ska få chans att mogna. 2. Scapen får direkt flytta över till det primära akvariet. All levande sten får flyttas till fraggkar och sump och alla bakterietillsatser tillförs i akvariumet 3. All ny sten får gå i fraggkaret och sumpen. Alla bakterietillsatser tillförs i akvariet Alternativ 2 och 3 kan även "kombineras" med att nya stenen får gå i baljer innan de händer. All sand jag har kommer att behållas men sugas rent under kommande vecka i bästa möjliga mån. Det kommer finnas både näring och "stabil fauna" i den gamla stenen / sanden vilket i min mening kommer skynda på mognande av den nya stenen relativt mycket Någon som gjort något liknande eller kan tipsa om det hur man bäst går till väga?
 13. m0jjen

  Kickstarta 100% död sten

  Planen är troligen shiftad till en något smidigare och mer genomförbar. Jag kommer införskaffa all sten jag avser att ha, scapea den för att sedan låta stenen gå i backar med saltvatten där den kureras. och doseras med bakterier och små bitar med levande sten från mitt kar som jag helt enkelt ser till är pestfria. Sedan kommer jag i etapper ta ut all sand och sedan sten för att ersätta med mina förhoppningsvis färdiglimmade / scapeade moduler en efter en. Det blir ingen ren start men så gott som. Div pester får jag hantera helt enkelt och jag får samtidigt bort det som skaver mest, en bristfällig scape och stenformationer jag ogillar.
 14. m0jjen

  Kickstarta 100% död sten

  Jo precis Återigen helt enig! Korallerna är främst SPS så där klipper jag bara fötter så är problemet löst. Vet inte med mig att jag har några glasrosor på några LPS men enstaka glasrosor kan man behandla innan man flyttar över Frågan kvarstår dock hur man snabbast, effektivast och med mest mångfald får stenen "brukbar" och gärna om detta går att uppnå redan i en tunna! Olika kulturer kommer såklart användas, tänkte faktiskt blanda alla preparat jag kan hitta. Men att få in mer fauna krävs också, går denna att introducera redan i en tunna exempelvis?
 15. m0jjen

  Kickstarta 100% död sten

  Jag håller med dig fullt ut, jag har dock i stora drag alla fiskar och koraller jag kommer vilja ha. Det går inte att skydda sig fullt ut det vet jag, men nu är det bortom vad jag anser att det är värt att hålla på med (egentligen inte men ändå) och jag har försökt filfisk, pincett, pepparmintsräkor, aiptasia-x (vilket endast gjort det värre då den man injicerar dör men 20 nya ploppar upp av överlevande rester) och så vidare. Jag har helt enkelt tröttnat. Det är inte heller endast pestaspektet som gör att jag vill starta om. Är missnöjd med scape, stenens former och utförande med mera också vilket gör att det helt enkelt är simplare att scapea om med torr sten i en torr miljö. Sen kan man anse att "det är bara sten och att koraller kommer täcka det". Visst är det så. Jag är nog lite petig bara och i längden skulle jag nog nöja mig. Men går ändå i dessa tankar då jag aldrig blivit helt 100 nöjd med allt. Nu vill jag göra ett krafttag där det helt enkelt blir precis som jag vill
×