Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

m0jjen

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  644
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  1

Allt postat av m0jjen

 1. Hej! Har lite funderingar då jag i regel alltid haft väldigt låga näringsvärden i mina kar, de har resulterat i en hel del problematik i form av cyano, dino o allt vad som kommer med det. Mitt senaste triton gav mitt en fosfat på 0.011 vilket jag anser är lågt. Skulle gärna se att jag hamnar stabilt runt 0.03 som lägst, gärna 0.05. Har en tid doserat både nitrat och fosfat i form av KNO3 och KH2PO4 men tycker inte det ger något större resultat. Alger kommer i väldigt små mängder, grön cyano kommer och går men försvinner aldrig helt, vilket i grund o botten är problemet. Sedan jag började dosera fosfat har jag haft ett stabilare PH och ORP, mer regelbundet. Vilket jag ser som något positivt. Den senaste veckan har jag dock inte doserat för att experimentera lite och PH sjunker dagligen med cirka 0.02 o har gått från 8.3 som mest till 8.18. Min tanke är att det inte finns tillräckligt med fosfat för att fotosyntesen ska kunna driva upp PH:t, jag kanske är helt ute och cyklar här så ni får rätta mig om jag har fel. Min målsättning är att inte behöva dosera speciellt mycket saker i karet så långsiktigt vill jag sluta med dosering av fosfat. Det första jag tänker är att "mata mer", men jag tror inte det gör så mycket då jag redan nu matar relativt mycket, totalt 20-25 pellets via automat, och 4 kuber fryst / dygn fördelat på 3 tillfällen och 13 fiskar. Mer fisk är på ingång och i karantän i nuläget. Filtrering Bubble king supermarine 200 Clarisea gen 2 sk5000 Fisk 1x Gul kirurg 1x Xanthurum 7x Anthias 1x Hökfisk 1x Mandarin 1x Kopparbandad pincett 1x Sixline wrasse Övrigt 25-30 SPS i småkolonier/fraggar som växer sakta men säkert. Bleka i färgen men inte helt illa ändå. 10 tal LPS som också växer och ser bra ut, även här matta i färgen Ljus 3x Radion xr30w pro på 100% AB+. Par för SPS 300-250ish, lps 200-100ish The punch line Hur ökar jag min näring och håller den stabil? Mer fisk = mer bajs. Tanken är att ungefär 7 fiskar till ska in vilket ger en total på 20 st fördelat på 730 liter. Är det smidigast att dosera 0.02 fosfat och lite nitrat dagligen tills man får mer alger eller stöter på håralger som en indikator på att systemet börjar bli "Mättat"? Misstänker att hela bakteriefauna / microfauna med mera i uppstarten inte riktigt utvecklats till följd av brist på näring vid uppstarten, är denna teori rimlig eller är det en lika solid teori som svampbobs o patricks geniala vardagsäventyr?
 2. Lite det som var tanken. Borde visa sig ungefär en månad efter att alla är i vart man kommer ligga. Självfallet. Är mestadels små/mediumfisk i listan
 3. Med min filtrering i åtanke (BK supermarine 200 samt clarisea SK5000) vad skulle anses vara en vettigt mängd fisk? Idag går som nämnt: 1x Gul kirurg 1x Xanthurum 7x Anthias 1x Hökfisk 1x Mandarin 1x Kopparbandad pincett 1x Sixline wrasse Har följande i karantän: 2 Ocellaris clowner 1x Cirrhilabrus rubripinnis / red fin fairy wrasse 1x Amblyeleotris randalli / Orange Stripe Prawn Goby 1x Meiacanthus grammistes / Striped poison-fang blenny 1x Nemateleotris magnifica / Firefish totalen med de i karantän är då 19. Är det dumt att ha såpass mycket fisk som 25 st exempelvis? förutsatt att man inte sätter in kejsare på de sista platserna. Har alltid varit rädd att överpopulera mina kar och tyckte 20 st var många i min totala lista
 4. Nej det har jag förvisso inte, det är en extremt effektiv maskin måste jag medge. Kan vara ett alternativ att låta den gå på timer genom apex så att den rullar en gång per timme eller dylikt istället för konstant.
 5. Står i manualen hur du gör mer exakt Reef crest är den gula färgen.
 6. Hade från start två stycken gyre fx250 med 2 st mp40qd, jag gillade verkligen deras O.G.C (?) program som sätter en pump framåt o den andra på "backläget" sedan byter. Dock gillar jag att kunna styra mina saker till fullo samt att vortech är lättare att rengöra så därför bytte jag. Vad kör du din gyre på nu? Vilken kontroller har du? Kan tänka mig att reef crest / lagoon skulle ge mer kaotiskt o randomiserat flöde åt dig Sen kan du ju köra något liknande på gyre pumpen
 7. Har min på NTM + Antisync
 8. Haha nej det kan jag förstå med 2 per sida. Det gungar på rätt bra med 1 per sida för mig när det drar igång på NTM.
 9. Beroende på storleken på karet såklart så skulle jag påstå att du kommer klara dig långt på 4 st. NTM o TSM är ett schema som gör olika saker över tid. Minns inte på rak arm hur lång tid programmet tar men har för mig att det är ungefär 2 timmar (finns att hitta någonstans). Jag tycker NTM funkar bra till sitt syfte =) [Edit] Hittade bilden, programmen behöver 2.5 timma för att gå igenom hela.
 10. Har 4 st mp40qd i ett reefer 625 XXL. 2 bak och 1 på vardera kortsida. Baksidan kör puls på 1 sek intervall och 40%, kortsidorna kör reefcrest 50% och nutrient transport mode 2 timmar mellan 20 - 22 på 50%.
 11. Kommer nog inte genomföra det ännu på ett par dagar då jag i nuläget doserar fosfat mer aggressivt eftersom att den tidigare doseringen inte gav resultat på cyano eller mätresultatet från triton. Samtidigt tänker jag att mitt fraggkar är sammankopplat med displayen och delar sump vilket borde resultera i att cyanon kommer tillbaka när ljuset gör det. Men helt klart värt att testa om fosfaten inte hjälper!
 12. Mitt 425XL blev inte långlivat. Efter att ha bott i den tredje lägenheten på tre år så har vi fått nog av grannar så vi spontanköpte ett hus! Hus betyder självklart nytt och större akvarium! Ligger dock händelserna lite i förväg då vi inte har tillträde fören 5/2 2018 men det är en del som ska hinnas med på den tiden. Huvudsystemet blir ett reefer 625XXL då jag föll för reefer serien när jag skaffade mitt 425XL. På detta system kommer även ett fraggkar kopplas, idag har jag ett 54 liters kar som är klart att koppla på, funderar dock på att specialbeställa ett 60x50x30 och byta ut nuvarande systemet. Systemets teknik kommer se ut som följande till en början: Belysning: 3 st radion xr30w pro gen3 (om jag får tag på en tredje enhet) annars kommer jag byta ut mot 3 st Hydra 52HD. Cirkulation: 2 st Gyre FX250, dessa borde räcka som det är utan vidare. Funderar ändå på 2 st mp40 eller neptune wav som komplement. Skummare: Nyos quantum 160, vet inte om jag kommer byta denna på ett tag. Om jag gör det blir det definitivt en bubbel king. Returpump: Inte bestämt. Idag har jag en jebao DCT-6000 som troligen kommer få kämpa på ett par månader i starten, förhoppningen är att jag kan budgetera för en ecotech vectra eller annan kvalitetspump relativt snart dock. Kalcium reaktor: Grotech HCR110 med allt som hör till. Kommer troligen även denna att bytas ut med tiden. Återstår att se. Kontroller: Apex 2016 med div moduler Lite bakgrund: Har sedan februari haft ett hav (eller del av iaf) att bokstavligt talat kasta pengar i. Jag har sedan starten av detta 425XL endast haft problem till följd av handhavande fel, dåligt kalibrerade prober och lösningar på problem som inte finns med mera ådragit mig dino, koralldöd o allt där till. Det har varit ett lärosamt år som jag hoppas kunna applicera i starten av nästa kar. Min lösning på den rådande obalansen som mest troligen även påverkat min levande sten jag använder är att jag köpt 25 kg ny sten. Siktet är ställt på en minimalistisk scape där 30-35 kg är beräknat. Övrig filtrering kommer bestå av 3 liter siporax (förhoppningsvis i reaktor) samt refugium då reefer 625 sumpen är förberedd för denna typ av filtrering. Förhoppningen är att tillskottet av ny sten, fauna o bakterier ska återställa balansen på sikt. Jag kommer helt ta avstånd från alla små blå flaskor o doseringar i system till en början. Jag försökte följa aquaforests probiotic system i mitt nuvarande vilket har föranlett mina problem med tvärnollade värden p.g.a att jag inte riktigt tagit mig tiden att förstå vart mitt system är och vad en dosering skulle leda till. Jag kommer att fortsätta att använda aquaforests reef salt då dess värden överensstämmer med vart jag vill ligga i KH med mera. Imorgon kommer den nya stenen som kommer få bo i en tunna tills februari, ska bli spännande o se hurdan den är!
 13. Det är ingen dum ide faktiskt!
 14. Nu har det äntligen börjat hända lite saker efter sommarens svacka. Dels har jag börjat få in mer fisk i karet som samtliga genomgår TTM för att minimera risken för parasiter och jag har en bestämd lista som på fisk som jag skaffar successivt. I nuläget går det följande fiskar i karet: 1x Oxycirrhites typus - Hökfisk 1x Zebrasoma xanthurum 1x Lyretail Anthias 1x Sixline wrasse 1x Kopparbandad pincettfisk 1x Mandarin I TTM går det 1x Gul kirurg 6x Lyretail Anthias Kommande fiskar är enligt nedan: 1x Meiacanthus grammistes 2x Amphiprion ocellaris 1x Salarias ramosus 1x Amblyeleotris randalli 1x Paracheilinus mccoskeri Totalen hamnar då på 19 st fördelat på mina två kar (fragg och display) med en volym på ~730 liter. Jag har även skickat ett tritontest med tanke på att jag haft lite förändringar i karet under sommaren, dels har jag inte gjort vattenbyten för att se om det motverkar den gröna cyanon (ej spirulina) under 4 månader, det har väl inte gjort speciellt stor skillnad i min mening. Resultatet är enligt följande: Det mest häpnadsväckande för mig är den låga fosfaten som jag doserat sedan mitt första test i maj, dels för att jag hade en 80 dagar lång fisklösperiod men även för att jag var medveten om att den var låg. den 15/5 låg fosfaten på 0.006 och i detta test drygt 3.5 månad senare med dosering ligger den på 0.012. Nu vet jag inte exakt koncentration på det doserade preparatet men det har överdoserats relativt friskt. Det visar även på andra avvikelser bl a jod som är högt, mest troligen p.g.a min red sea color dosering. Detta baserar jag på att korallerna växer men inte speciellt snabbt, förmodligen inte i den takt som jag doserat spårämnen iaf. Det konstanta problemet, grön cyano! Det ända problemet jag har just nu är just grön cyano. Jag har försökt att med en 1-2 dagars intervall manuellt ta bort det jag kommer åt och kan samt blåsa över sten där jag inte kommer åt med en grillpipett, detta avlägsnar mycket då det senare fastnar i min clarisea. Tillsammans med det mekaniska borttagandet har jag doserat nitrat (konstant 5 ppm) och fosfat (vet bara vad triton ger mig då min hanna samma dag som tritontestet togs påvisade ett värde av 0.09). KH ligger på 8 och har i min mening varit väldigt stabilt utan speciellt stora insatser. Jag har den senaste veckan fått kiselalger på glaset vilket jag anser är ett gott tecken på konkurrens i karet. Men jag kan vara fel ute där? Jag har även en stabil algfilm som kommer med en 3-4 dagars intervall på glaset vilket även det känns positivt eftersom jag återigen vill uppmuntra konkurrens. Någon som har andra förslag för att motverka cyanobakterierna? Känner att jag stångar huvudet blodigt här utan några större framgångar. Även om cyanon kanske inte är ett jätteproblem då det är fläckvis här o där (på både sten, glas och sand) så vill man gärna bli av med det. Avslutningsvis en bild på min setosa som är väldigt fin och växer bra!
 15. Haha ja precis Jag har nu sedan 4 dygn 4 fiskar på 730~ liter så det bör ju vara värt att testa när värdena är nollade och skummaren är lite lagom översized (BK supermarine 200) samt ett mekaniskt filter i form av en clairsea gen 2 SK5000
 16. Kan vara värt att testa ett tag när fiskbeståndet är så lågt då!
 17. Bilden representerar relativt bra hur mycket som händer här i tråden! Skämt o sido så händer det inte speciellt mycket här, har dock hänt en hel del i karet! Det har nu gått 80 dagar utan fisk, fiskarna har gått i karantän och sedan TTM. Alla överlevare äter bra och ser fina ut vilket jag tycker känns som en otrolig lättnad. De fiskar som nu lever och är i ett förhoppningsvis pestfritt akvarium är: 1x Zebrasoma xanthurum 1x Anthias squamipinnis 1x Oxycirrhites typus 1x Pseudocheilinus hexataenia Det stora problemet nu är att jag har MASSOR med grön cyano i fraggkaret och lite återkommande i displayen (som båda delar sump). Detta kommer sig troligen av väldigt låga näringsvärden trots dosering. Vet inte riktigt hur jag ska lösa det mer än att försöka dosera upp o skaffa mer fisk. Dock går jag i tankarna att låta all skimmate börja rinna ut igen bara för att låta näringen stiga men jag vet inte, borde inte göra någon skada om man håller koll på näringen? Någon som har någon input? Har för mig att @Lasse låter sin skimmate rinna ut igen? kan ha fel
 18. När ämnet ändå är uppe och som @Moose poängterade så har dessa fiskar i regel tarmparasiter/maskar. I regel behöver dessa vara skilda innan man introducerar dem till displaykaret oavsett för foderträdning / för att feta till sig innan det är konkurrens om maten vilket också kan ge tillfälle för medicinering och ökad chans till framgång. Vilken medicin skulle rekommenderas vid karantän av fisken?
 19. Har inte gjort några intensiva mätningar ännu som jämnför med/utan diffusers men vid första snabbtestet verkar 20%~stämma relativt bra om bortfall Lamporna har mycket mer att ge om man frångår AB+ o ökar på den vita kanalen vilket bör göra att jag utan större ansträngning kommer upp i mitt mål på 300-350 par för acropora
 20. Diffusers tar bort ungefär 20-25% par, o jag kör dessa på alla mina lampor därav väldigt bra spridning men låg par
 21. Lite segt här måste jag erkänna. Är inte speciellt mycket att rapportera Karet tuffar på, fiskarna är fortfarande i karantän och det är under en månad kvar. Den 11/7 påbörjar jag TTM på de krakarna sen ska de få gå in sig under ungefär en månads tid innan jag slår till på nytt. Har länge haft ett par acrosporor som varit bruna o tråkiga, verkar inte hända speciellt mycket, har inte hittat några bra skäl egentligen då flöde o värden har varit spot on i min mening. Fick dock tidigare i veckan låna en Apogee MQ-500 parmätare av en lokal akvarist och kunde snabbt konstatera att jag varit extremt snål med ljuset. Trodde 70% AB+ på 3 radion skulle flåsa på bra men det var inte fallet. Majoriteten av acropororna fick ungefär 180-200 par med undantag för de som sitter något högre upp som fick strax över 200. Det var extremt fascinerande att se dessa värden då man skapar sig en förståelse för hur mycket ljus vattnet filtrerar bort. Håller nu på att jobbar upp mina radions till 100% vilket kommer ge mig par på runt 300-330 på toppen och en fin matta på cirka 70-120 på botten. Tampas fortfarande med grön cyano (bekräftat cyano och inte spirulina via mikroskåp) vilket jag inte riktigt förstår varför. Har doserat Sangokai vilket är en blandning av olika nitrater och aminosyror tills de att jag nådde 2 ppm no3 ~. Därefter fortsatte jag att dosera KNO3 för att nå 5 ppm. Nu står värdet stilla på 5. Fosfaten har jag inte någon extrem koll på då jag inte litar på min hanna ULR. Jag vill inte ens använda den då den har gett mig så skeva värden. Testat olika kuvetter o batcher reagents men den skiller sig ändå markant från triton (den ligger då 0.03 - 0.05 högre i regel). Doserade dock lite fosfat också vilket har gett mig en stabil grön algfilm på rutan som behöver skrapas ungefär var tredje dag. Ska dunka iväg ett tritontest kommande veckan är tanken då ska mäta med hanna då för att ha något att gå efter. Det jag finner mest intressant med gröna cyanon är att den växer nästintil exklusivt på glas. I displayen är det på bakrutan och i fraggkraet är det alla sidorna samt botten och på raster samt pluggarna. Det finns i min värld väldigt lite organiskt material att tillgå på dessa ytor vilket gör det lite konstigt att den föredrar dessa platser. Försöker manuellt suga ur all cyano jag kan ned i socka men den är tillbaks på ett par dagar, speciellt i fraggkaret. Några tankar kring detta?
 22. Antinget som du säger sköja ut o låta den laka i osmos (jag körde så. Gick hur bra som helst). Vill du ha den som ny kör du en väteperoxidblandning den kan ligga. Dock lite overkill i min mening. Min siporax va svart efter att ha gått från reaktor till försluten hink där den låg nån månad innan tvätten.
 23. Tuffar på. 51 dagar kvar till fisken får simma i karet igen. Då är det med all säkerhet prick och oodinium fritt samt att fisken är karantänad o klar! Börjat dosera nitrat (KNO3) i samband med sangokai, uppe i 5 ppm no3 nu och jag tycker mig se en markant nedgång i grön cyano
 24. 721-1199 liter

  Det som är inringat på bilden, vet du vad det är? Det är suspekt likt AEFW äggkluster i min mening!
 25. Järn o mangan värdena var från aquaforest, det verkar va väldigt varierande från batch till batch vilka värden som ligger högt / lågt hos dem. Det är i min mening ett relativt ojämnt salt!