Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

m0jjen

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  628
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  1

Allt postat av m0jjen

 1. När ämnet ändå är uppe och som @Moose poängterade så har dessa fiskar i regel tarmparasiter/maskar. I regel behöver dessa vara skilda innan man introducerar dem till displaykaret oavsett för foderträdning / för att feta till sig innan det är konkurrens om maten vilket också kan ge tillfälle för medicinering och ökad chans till framgång. Vilken medicin skulle rekommenderas vid karantän av fisken?
 2. Har inte gjort några intensiva mätningar ännu som jämnför med/utan diffusers men vid första snabbtestet verkar 20%~stämma relativt bra om bortfall Lamporna har mycket mer att ge om man frångår AB+ o ökar på den vita kanalen vilket bör göra att jag utan större ansträngning kommer upp i mitt mål på 300-350 par för acropora
 3. Mitt 425XL blev inte långlivat. Efter att ha bott i den tredje lägenheten på tre år så har vi fått nog av grannar så vi spontanköpte ett hus! Hus betyder självklart nytt och större akvarium! Ligger dock händelserna lite i förväg då vi inte har tillträde fören 5/2 2018 men det är en del som ska hinnas med på den tiden. Huvudsystemet blir ett reefer 625XXL då jag föll för reefer serien när jag skaffade mitt 425XL. På detta system kommer även ett fraggkar kopplas, idag har jag ett 54 liters kar som är klart att koppla på, funderar dock på att specialbeställa ett 60x50x30 och byta ut nuvarande systemet. Systemets teknik kommer se ut som följande till en början: Belysning: 3 st radion xr30w pro gen3 (om jag får tag på en tredje enhet) annars kommer jag byta ut mot 3 st Hydra 52HD. Cirkulation: 2 st Gyre FX250, dessa borde räcka som det är utan vidare. Funderar ändå på 2 st mp40 eller neptune wav som komplement. Skummare: Nyos quantum 160, vet inte om jag kommer byta denna på ett tag. Om jag gör det blir det definitivt en bubbel king. Returpump: Inte bestämt. Idag har jag en jebao DCT-6000 som troligen kommer få kämpa på ett par månader i starten, förhoppningen är att jag kan budgetera för en ecotech vectra eller annan kvalitetspump relativt snart dock. Kalcium reaktor: Grotech HCR110 med allt som hör till. Kommer troligen även denna att bytas ut med tiden. Återstår att se. Kontroller: Apex 2016 med div moduler Lite bakgrund: Har sedan februari haft ett hav (eller del av iaf) att bokstavligt talat kasta pengar i. Jag har sedan starten av detta 425XL endast haft problem till följd av handhavande fel, dåligt kalibrerade prober och lösningar på problem som inte finns med mera ådragit mig dino, koralldöd o allt där till. Det har varit ett lärosamt år som jag hoppas kunna applicera i starten av nästa kar. Min lösning på den rådande obalansen som mest troligen även påverkat min levande sten jag använder är att jag köpt 25 kg ny sten. Siktet är ställt på en minimalistisk scape där 30-35 kg är beräknat. Övrig filtrering kommer bestå av 3 liter siporax (förhoppningsvis i reaktor) samt refugium då reefer 625 sumpen är förberedd för denna typ av filtrering. Förhoppningen är att tillskottet av ny sten, fauna o bakterier ska återställa balansen på sikt. Jag kommer helt ta avstånd från alla små blå flaskor o doseringar i system till en början. Jag försökte följa aquaforests probiotic system i mitt nuvarande vilket har föranlett mina problem med tvärnollade värden p.g.a att jag inte riktigt tagit mig tiden att förstå vart mitt system är och vad en dosering skulle leda till. Jag kommer att fortsätta att använda aquaforests reef salt då dess värden överensstämmer med vart jag vill ligga i KH med mera. Imorgon kommer den nya stenen som kommer få bo i en tunna tills februari, ska bli spännande o se hurdan den är!
 4. Diffusers tar bort ungefär 20-25% par, o jag kör dessa på alla mina lampor därav väldigt bra spridning men låg par
 5. Lite segt här måste jag erkänna. Är inte speciellt mycket att rapportera Karet tuffar på, fiskarna är fortfarande i karantän och det är under en månad kvar. Den 11/7 påbörjar jag TTM på de krakarna sen ska de få gå in sig under ungefär en månads tid innan jag slår till på nytt. Har länge haft ett par acrosporor som varit bruna o tråkiga, verkar inte hända speciellt mycket, har inte hittat några bra skäl egentligen då flöde o värden har varit spot on i min mening. Fick dock tidigare i veckan låna en Apogee MQ-500 parmätare av en lokal akvarist och kunde snabbt konstatera att jag varit extremt snål med ljuset. Trodde 70% AB+ på 3 radion skulle flåsa på bra men det var inte fallet. Majoriteten av acropororna fick ungefär 180-200 par med undantag för de som sitter något högre upp som fick strax över 200. Det var extremt fascinerande att se dessa värden då man skapar sig en förståelse för hur mycket ljus vattnet filtrerar bort. Håller nu på att jobbar upp mina radions till 100% vilket kommer ge mig par på runt 300-330 på toppen och en fin matta på cirka 70-120 på botten. Tampas fortfarande med grön cyano (bekräftat cyano och inte spirulina via mikroskåp) vilket jag inte riktigt förstår varför. Har doserat Sangokai vilket är en blandning av olika nitrater och aminosyror tills de att jag nådde 2 ppm no3 ~. Därefter fortsatte jag att dosera KNO3 för att nå 5 ppm. Nu står värdet stilla på 5. Fosfaten har jag inte någon extrem koll på då jag inte litar på min hanna ULR. Jag vill inte ens använda den då den har gett mig så skeva värden. Testat olika kuvetter o batcher reagents men den skiller sig ändå markant från triton (den ligger då 0.03 - 0.05 högre i regel). Doserade dock lite fosfat också vilket har gett mig en stabil grön algfilm på rutan som behöver skrapas ungefär var tredje dag. Ska dunka iväg ett tritontest kommande veckan är tanken då ska mäta med hanna då för att ha något att gå efter. Det jag finner mest intressant med gröna cyanon är att den växer nästintil exklusivt på glas. I displayen är det på bakrutan och i fraggkraet är det alla sidorna samt botten och på raster samt pluggarna. Det finns i min värld väldigt lite organiskt material att tillgå på dessa ytor vilket gör det lite konstigt att den föredrar dessa platser. Försöker manuellt suga ur all cyano jag kan ned i socka men den är tillbaks på ett par dagar, speciellt i fraggkaret. Några tankar kring detta?
 6. Antinget som du säger sköja ut o låta den laka i osmos (jag körde så. Gick hur bra som helst). Vill du ha den som ny kör du en väteperoxidblandning den kan ligga. Dock lite overkill i min mening. Min siporax va svart efter att ha gått från reaktor till försluten hink där den låg nån månad innan tvätten.
 7. Tuffar på. 51 dagar kvar till fisken får simma i karet igen. Då är det med all säkerhet prick och oodinium fritt samt att fisken är karantänad o klar! Börjat dosera nitrat (KNO3) i samband med sangokai, uppe i 5 ppm no3 nu och jag tycker mig se en markant nedgång i grön cyano
 8. 721-1199 liter

  Det som är inringat på bilden, vet du vad det är? Det är suspekt likt AEFW äggkluster i min mening!
 9. Järn o mangan värdena var från aquaforest, det verkar va väldigt varierande från batch till batch vilka värden som ligger högt / lågt hos dem. Det är i min mening ett relativt ojämnt salt!
 10. Är sjukt dålig på att uppdatera tråden känner jag. Gjort ytterligare förändringar i tekniken den senaste tiden, bytte ut båda gyre pumparna mot 2 st mp40qd, mest för att jag är jag och vill inte hålla på krångla med bärplockande av gyre vid rengöringen, lättare o bara plocka våtdelen på mp40 o sätta tillbaks Fått tag i diffusers till mina radion lampor också! Riktigt nöjd med dem, något som man inte reflekterade över tidigare vad discoeffekten och att färgerna från dioderna inte mixade ordentligt. Blev otroligt tydligt när man väl satt upp första diffusern! Har även gjort ett tritontest p.g.a tjuriga koraller. Främst 2 acros som bleknar fläckvis (inte parasiter!). Det kom tillbaka med värden långt över min förväntan måste jag säga. Min magkänsla säger att det är den låga fosfaten som spökar, detta trots dosering av fosfat sedan innan. Får helt enkelt öka på den lite och se om de vänder! Den fisk som överlevde oodinium går nu i karantän sedan 2 veckor drygt. Planen är att låta dem går där fram till och med 11/7 då jag kommer påbörja tanktransfermetoden för att återintroducera fisken i huvudsystemet efter totalt 78 dagar. Oodinium dör snabbare än så men jag vill även försäkra mig om att jag inte har cryptocaryon irritans (vita prick) i systemet då jag planerar en del lite delikatare fisk. Känns dumt att inte köra på ytterligare 5 veckor när man ändå ska köra 6 veckor för oodinium.
 11. hydnopora rigida skulle jag säga, bränner andra koraller i närheten annars är den ungefär som andra LPS/SPS koraller. Tror den går under LPS, dock inte säker.
 12. Swishade nu! Är rätt skamligt att man inte gjort tidigare, tänkt på det fler gånger än det är dagar på året. Det finns inte möjlighet att göra någon form av autogiro grej? Kan säga med 110% säkerhet att jag kommer glöma det fler gånger än jag blinkar per dygn om ett år igen tyvärr
 13. Jag har min chaeto i en glasvas som står i fönstret. Fotosyntesar som fan när solen ligger på. Byter 100% av vattnet i samband med vattenbyten
 14. 151-720 liter

  Tar upp till en vecka innan ORP proben kommer i fas
 15. Varit väldigt lugnt här en tid. Karet rullar på förvånansvärt bra efter all fiskdöd som skedde kort efter flytten. Jag fick mitt tritontest vilket såg bra ut. Fick två råd för att korrigera högt jod och lithium, båda var att byta vatten i 4 etapper. Jag har bestämt mig för att byta salt till red sea blå hink. Har i under de senaste 3 åren använt aquaforest reef salt. Det som slår mig nu när de erbjuder batchtest i form av ICP resultat är att saltet har en hel del avvikelser. Min senaste hink innehöll enligt deras egna test 55.20 ug/l järn, 41.30 ug/l mangan och förhöjd zink. Kan inte påstå att det är särskilt önskvärt. I den övergången kommer jag också att bruka deras color och näringsprogram. Kommer att utvärdera det med ett ICP test när första hinken salt är slut genom ett ICP test hos triton. I övrigt finns det lite annat att göra med karet. Har lite grön cyano på sina håll. Dock verkar den inte bli verken värre eller sämre. den håller sig främst i ytterkanten av karet på sanden och vissa fläckar på stenen. suger ut det på stenen vid vattenbyten men bryr mig inte speciellt mycket om den i övrigt då den verken skadar något eller blir värre som sagt. I fraggkaret finns ytters lite dino vilket dock oroar mig. Mitt tidigare 425XL vart helt överkört av dino och jag vet som ett faktum att det var näringsrelaterat. I samband med den problematiken sökte jag råd här och fick då ett råd jag tänker följa upp redan nu, det är en komplett näringslösning från Sangokai. nutri-NP complete och sango nutri-P comPlex. Produkterna riktar sig mot saltvattensakvarium som lider av näringsbrist eller obalans och innehåller följande: Nutri-Complete (NPK): Aquadest, Methyl-4-Hydroxybenzoat. Nährstoffe: Kaliumchlorid, Ammoniumnitrat, Natriumnitrat, D-Glucosamin Hydrochlorid, D-Glucose-Monohdrat, L-Lysin Hydrochlorid, L-Glutaminsäure, 2-Aminosulfonsäure, Carbamid, Threonin, Natriumdihydrogenphosphat Dihydrat. Nutri-ComPlex (PBK): Aquadest, Methyl-4-Hydroxybenzoat. Nähr- und Wirkstoffe: Kaliumcarbonat, Kaliumsulfat, Borsäure, Kaliumbromid, Kaliumdihydrogenphosphat, Glycerol. Ska bli spännande o se. Doserar i nuläget nitrat dagligen för att hålla mig från att totalt nolla den. Har även gjort en del modifikationer på min filtration. Tanken var att jag skulle bruka ett refugium. Dock tog det inte lång stund innan jag fick dosera nitrat för att algen där inte skulle dö. Jag tog beslutet att jag inte skulle ha ett refugium för tillfället och ersatte det med en Clarisea SK-5000. Som synes på bilden tar den bort fruktansvärt mycket skit. På bilden har den varit i bruk i 4 dagar. Bjuder på två bilder till då jag är för lat för att skrapa o snygga till för ett FTS
 16. Har för mig att de skrivit vart på facebook vid något tillfälle, och då var det andra sidan motorvägen i Täby
 17. Jaha! Dags att uppdatera. Första månaden var skakig på fiskfronten. Fick oodinium och det dock fisk hejvilt. Förlorade ett gäng fina fiskar och totala dödsantalet blev 12 stycken. Resterande av de kvarvarande 5 fiskarna hade prickar på sig men har repat sig bra. Förlorad fisk: 5 st Anthias squamipinnis 2 st Amphiprion ocellaris (riktigt surt, mina första fiskar, haft i 4 år) 1 st Synchiropus splendidus 1 st Pygoplites diacanthus 1 st Acanthurus leucosternon 1 st Ecsenius midas 1 st Chelmon rostratus Kvarvarande fisk: Xanthurum zebrasoma Nemateleotris decora Oxycirrhites typus Salarias fasciatus Pseudocheilinus hexataenia Tanken är att alla fiskar ska karantänas och sjukdommen ska få dö ut helt i displayen innan något introduceras igen. Väntas få hem fiskfälla, hang on back filter med mera under kommande veckan. Har redan nu en kopparbaserad medicin och ett koppartest som ska hjälpa mig med dosering! För att citera Benjamin Franklin, "We are all born ignorant, but one must work hard to remain stupid." I klartext, jag ska alltid karantäna ny fisk. Som tur är mår övriga systemet relativt bra. Alla värden är stabila och jag har inte förlorat några koraller i flytten. Alla mina SPS mår kalas och jag är tillsynes även AEFW fri som jag kämpade mot ett tag innan flytten. Ett tritontest är skickat, det mest intressanta där kommer vara fosfaten då jag inte litar på min hanna ULR. Svar på testet bör komma under nästa vecka
 18. Det tar sig! Ska göra en större uppdatering inom kort
 19. 721-1199 liter

  Double Cone är mindre Cone 200 - Dimension skimmer with pump: 280 mm wide / 430 mm length / ~ 550 mm height Supermarine 200 - Dimension skimmer with pump (90 ° to torque tube): 300 mm wide / 400 mm length / ~ 620 mm height Dimension skimmer with pump (compared with torque tube): 440 mm wide / 260 mm length / ~ 620 mm height Dock väldigt maginellt och endast på en ledd
 20. Den fungerade riktigt bra med mycket såväl som lite luft anser jag. Är ju lite pill att ställa in nivån till respektive luftmängd dock
 21. Googlar du lite hittar du lite information. Det generella konsensusen är att mikrobubblorna framkommer om du stryper luften till skummaren för mycket, vilket också är min upplevelse. Låter du den suger mer luft försvinner dem.
 22. Både ja och nej. Det är en grymt prisvärd skummare. Dock hade jag en relativt stor budget nu och vill helt enkelt satsa på alla fronter. Skulle inte påstå att Nyos är en dålig skummare på något vis Nackdelen va väl främst att jag inte blev av med microbubblorna samt att den efter ett tag inte var så tyst som den utlovades, båda verkar vara vanligt förekommande problem om man söker runt lite
 23. 150 kg endast displayen. Vi bar på 3, dock var det bökigt o 4 hade varit att föredra
 24. Kom lite mer godis igår! nu är det snart dags!
 25. Snart är det fredagsmys! På fredag kommer flyttfirman och vi kommer då med andra ord flytta karet. I väntan på det görs lite renovering o då bland annat läggningen av en vinylmatta som kommer stå emot fukt bra vid spill eller liknande