Jump to content

krukan

Medlem
 • Content Count

  113
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

13 Neutral

1 Follower

Profilinformation

 • First name
  Christian
 • City
  Solna
 • Akvarievolym
  Endast Saltvatten

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. krukan

  Uppgradering av LED armatur!

  Ok! Men fördelningen är ungefär det jag fick fram ovanför? Kommer köra på 660 röda, skulle man kunna fördela grönt på 495 + 530 ?
 2. krukan

  Uppgradering av LED armatur!

  Får inte riktigt ihop det RGB + B + V = 60 + 132 + 84 = 276 RGB + B = 192, hur fick du 228? Men om man kollar på uppdelningen, med vita har du ungefär R ~ 8% G ~ 8% B ~ 56% V ~ 28% Om jag förstått att du har 60W RGB (1/3 till varje) och 132 rent Blåa(RB?) så får du skapligt vitt (utan vita leds) med R ~ 10% (620?) G ~ 10% (530) B ~ 80% (450-470) Vad skulle du uppskatta kelvin till ungefär?
 3. krukan

  Uppgradering av LED armatur!

  Denna design känns smidigare, då kan jag styra grönt/rött individuellt. Tror ni mängden rött / grönt räcker för att kunna producera vitt ljus i ~6-10K ? Eller behövs det fler röda/gröna Styr kanalerna individuellt så kan höja/sänka dem vid behov för att få till rätt mängd.
 4. krukan

  Uppgradering av LED armatur!

  "all" är här Type A fast med en 4000k istället för den röda, "all-white" är densamma fast utan det vita ljuset. All+660 är Type A och RGB är Type B.
 5. krukan

  Uppgradering av LED armatur!

  Svårt det här att hitta rätt mix, tycker det är väldigt intressant med Lasses upplägg med RGB. Har ju inte superbråttom att få upp armaturerna så jag tror nästan det skulle vara bäst att beställa 2st olika prototypchip och testa innan jag gör hela armaturerna, om jag ska ha större delen blått för att sedan mixa in grönt/rött för att få till vitt känner jag att det är väldigt svårt att få till rätt mängd utan att testa först. Har även kollat en del på olika spektrum för MH/t5 och våglängder för chlorophyll A/B och kommit fram att det troligen kan vara så att man missar en hel del genom att ha enbart så mycket blått när man borde inkludera mer hyperviolett. Har bestämt mig för 2 kanaler med spridda leds mellan 395-425 som kontrast mot 2 kanaler RB/B. Skulle det vara en bra idee att då beställa 1st av varje sådan här för att testa ? Är mixen av grönt/rött tillräckligt för att få till en ~5-6000K look med RGB? Gjorde en liten graf som kanske inte är helt sanningsenlig då det är svårt att räkna på skillnaderna i intensitet mellan de olika led typerna, men en grov skattning åtminstonde av spektrumet av olika chip jag skissat på. Tack för era kommentarer och synpunker, helt klart värdefullt!
 6. krukan

  Uppgradering av LED armatur!

  Lutar åt att det blir den här designen, eventuellt kanske man skulle byta ut 4000k mot en Röd 660nm men osäker på om det skulle bli för kraftigt rött då den inte kommer styras individuellt. I annat fall kanske jag köper ett par st diskreta röda 660nm och placerar mellan chippen, så jag får Chip1- 3 röda - Chip2 - 3 röda - Chip3 Då skulle jag kunna styra de 6 röda individuellt (kör utan linser på dem).
 7. krukan

  Uppgradering av LED armatur!

  Säg att man kör som i mitt första exempel med 5 HV (400-430nm) 10 RB (~450nm) 3 B (460-480) 2 Cy (~490-500) Om jag skulle maxxa alla dem på 100%, hur många röda 660nm och gröna 530nm skulle jag behöva för att få ett vitt ljus som motsvarar det ljus jag får mha 2 6500K 2 5000k 1 4000k ? Då menar jag de gröna/röda från cree (tror de är XPE2, ~ 3-4W per led)
 8. krukan

  Uppgradering av LED armatur!

  Känner mig mer förvirrad desto mer jag läser, men det lutar åt att jag kör på mitt första alternativ. Eventuellt byter jag den varmvita leden mot en extra 5k. Skulle det vara tokigt att köra en röd i mitten istället, blir det för mycket rött kanske? Gissar på att utspridda diskreta röda å gröna mellan chippen kommer skapa en hel del disco?
 9. krukan

  Uppgradering av LED armatur!

  Missade en kolumn så siffrorna blev lite fel, skrev även fel på Blå/vit ration du föreslog, ska vara ~3: Då borde det se ut ungefär såhär istället, blir mycket rött och grönt känns det som. De Vita kommer nu köras i 66% som max pga de gröna/röda i kanalen.
 10. krukan

  Uppgradering av LED armatur!

  Det alternativ som du föreslår bör isåfall se ut ungefär såhär (baserat på de Leds som finns tillgängligt).
 11. krukan

  Uppgradering av LED armatur!

  Blev väldigt nyfiken på det sättet att kombinera ljuset på som du föreslår, såg även en tråd på reef2reef som jag misstänker att det var du som skrivit i angående detta. Om jag förstått iden med vad du föreslår är att fokusera till större delen på det blåa ljuset mellan 450-470 samt hyperviolett/UV då det är detta spektrum som korallerna använder mest och det är även detta spektrum som ger korallerna det fina fluorescerande ljuset vi är ute efter. Sedan istället för att använda en stor del vita leds för att inte enbart få ett blått akvarium utan något som även liknar solljus istället använda röda och gröna leds för att "lura" ögat att det är vitt ljus vi ser. Fördelen med att använda rent gröna(~530) och röda(~660) leds är då att vi slipper den delen av spektrumet som läcker ut mellan våglängderna ~470-510, 550-640 samt över ~680 , dessa delar av spektrumet används överhuvudtaget då ej av korallerna om jag förstått rätt ? Får man då ett ljus som ger ett vitt sken, men endå med fluorescerande färger i koraller samt ger fiskarna fina färger ? Det vita ljuset du lägger till, vad är det isåfall till för ? för att blanda ut lite så man inte får disco ? Om jag räknat rätt så har du följande uppsättning då ? 12% Vita (58% 7750K, 29% 6500K, 13% 4400K) 33% Blåa (~25% RB 450-455) 25% Gröna 25% Röda 5% HV Blå/Vit ratio ~ 3.6
 12. krukan

  Uppgradering av LED armatur!

  Faktiskt tänkt beställa kylflänsarna därifrån, bra priser å liten fraktkostnad. Drivkretsen kommer jag göra själv, kretsen blir densamma som tidigare bygget men kommer köra två separata ~500w psu istället för en nätadapter som jag hade förrut. Egentligen bara en transistor och ett par motstånd där jag pwmar varje kanal från en Arduino så inget jätte avancerat, fungerade klockrent till min andra armatur. Är postnords process långsam numera med nya momsavgifterna osv? Hur bra är dem på att kolla att priset stämmer?
 13. krukan

  Uppgradering av LED armatur!

  Ska dubbelkolla vilka våglängder ner mot 400 de kan erbjuda, men lutar åt attjag fördelar ut de 5 på den kanalen mellan 400-425 istället, har bytt ut den gröna mot en extra Cyan med, de vita borde räcka speciellt då jag har en 3K i mitten. Tack för tipsen!
 14. krukan

  Uppgradering av LED armatur!

  Funderade en del på "uv-kanalen", skulle det kanske vara bättre å köra 425nm + 415nm + 400nm + 415nm + 425 nm? Hört olika tankar om våglängder ner mot 400nm, du tror inte korallerna tar skada av dem?
 15. krukan

  Uppgradering av LED armatur!

  Kommer beställa två kylflänsar på 500x124mm som borde räcka för 3 chips vardera, med aktiv kylning borde de kunna hålla en schysst temp. Min lumia 5.2 på en ca 150x100mm kylfläns jag har nu kommer upp i ca 55 grader med aktiv kylning när jag maxxar den och då sitter fläkten åt fel håll (inte orkat vända på den), kommer ju även ha temperaturövervakning som stänger av armaturen om den blir för varm (så den styrningen på min gamla armatur funkar). Funderade först på 2x Cyan istället för 1 grön, fortfarande lite osäker hur jag ska göra, de vita innehåller ju en hel del grön redan som det är. Diverse källor på nätet säger ju lite olika om just grönt, får läsa på lite till och se hur jag gör. Har du nån bygglogg eller dylikt över ditt bygge?
×