Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

krukan

Medlem
 • Antal inlägg

  76
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

13 Neutral

1 följare

Om krukan

 • Födelsedag 1985-12-17

Profilinformation

 • Förnamn
  Christian
 • Stad
  Solna
 • Akvarievolym
  Endast Saltvatten
 1. Lutar åt att det blir den här designen, eventuellt kanske man skulle byta ut 4000k mot en Röd 660nm men osäker på om det skulle bli för kraftigt rött då den inte kommer styras individuellt. I annat fall kanske jag köper ett par st diskreta röda 660nm och placerar mellan chippen, så jag får Chip1- 3 röda - Chip2 - 3 röda - Chip3 Då skulle jag kunna styra de 6 röda individuellt (kör utan linser på dem).
 2. Säg att man kör som i mitt första exempel med 5 HV (400-430nm) 10 RB (~450nm) 3 B (460-480) 2 Cy (~490-500) Om jag skulle maxxa alla dem på 100%, hur många röda 660nm och gröna 530nm skulle jag behöva för att få ett vitt ljus som motsvarar det ljus jag får mha 2 6500K 2 5000k 1 4000k ? Då menar jag de gröna/röda från cree (tror de är XPE2, ~ 3-4W per led)
 3. Känner mig mer förvirrad desto mer jag läser, men det lutar åt att jag kör på mitt första alternativ. Eventuellt byter jag den varmvita leden mot en extra 5k. Skulle det vara tokigt att köra en röd i mitten istället, blir det för mycket rött kanske? Gissar på att utspridda diskreta röda å gröna mellan chippen kommer skapa en hel del disco?
 4. Missade en kolumn så siffrorna blev lite fel, skrev även fel på Blå/vit ration du föreslog, ska vara ~3: Då borde det se ut ungefär såhär istället, blir mycket rött och grönt känns det som. De Vita kommer nu köras i 66% som max pga de gröna/röda i kanalen.
 5. Det alternativ som du föreslår bör isåfall se ut ungefär såhär (baserat på de Leds som finns tillgängligt).
 6. Blev väldigt nyfiken på det sättet att kombinera ljuset på som du föreslår, såg även en tråd på reef2reef som jag misstänker att det var du som skrivit i angående detta. Om jag förstått iden med vad du föreslår är att fokusera till större delen på det blåa ljuset mellan 450-470 samt hyperviolett/UV då det är detta spektrum som korallerna använder mest och det är även detta spektrum som ger korallerna det fina fluorescerande ljuset vi är ute efter. Sedan istället för att använda en stor del vita leds för att inte enbart få ett blått akvarium utan något som även liknar solljus istället använda röda och gröna leds för att "lura" ögat att det är vitt ljus vi ser. Fördelen med att använda rent gröna(~530) och röda(~660) leds är då att vi slipper den delen av spektrumet som läcker ut mellan våglängderna ~470-510, 550-640 samt över ~680 , dessa delar av spektrumet används överhuvudtaget då ej av korallerna om jag förstått rätt ? Får man då ett ljus som ger ett vitt sken, men endå med fluorescerande färger i koraller samt ger fiskarna fina färger ? Det vita ljuset du lägger till, vad är det isåfall till för ? för att blanda ut lite så man inte får disco ? Om jag räknat rätt så har du följande uppsättning då ? 12% Vita (58% 7750K, 29% 6500K, 13% 4400K) 33% Blåa (~25% RB 450-455) 25% Gröna 25% Röda 5% HV Blå/Vit ratio ~ 3.6
 7. Faktiskt tänkt beställa kylflänsarna därifrån, bra priser å liten fraktkostnad. Drivkretsen kommer jag göra själv, kretsen blir densamma som tidigare bygget men kommer köra två separata ~500w psu istället för en nätadapter som jag hade förrut. Egentligen bara en transistor och ett par motstånd där jag pwmar varje kanal från en Arduino så inget jätte avancerat, fungerade klockrent till min andra armatur. Är postnords process långsam numera med nya momsavgifterna osv? Hur bra är dem på att kolla att priset stämmer?
 8. Ska dubbelkolla vilka våglängder ner mot 400 de kan erbjuda, men lutar åt attjag fördelar ut de 5 på den kanalen mellan 400-425 istället, har bytt ut den gröna mot en extra Cyan med, de vita borde räcka speciellt då jag har en 3K i mitten. Tack för tipsen!
 9. Funderade en del på "uv-kanalen", skulle det kanske vara bättre å köra 425nm + 415nm + 400nm + 415nm + 425 nm? Hört olika tankar om våglängder ner mot 400nm, du tror inte korallerna tar skada av dem?
 10. Kommer beställa två kylflänsar på 500x124mm som borde räcka för 3 chips vardera, med aktiv kylning borde de kunna hålla en schysst temp. Min lumia 5.2 på en ca 150x100mm kylfläns jag har nu kommer upp i ca 55 grader med aktiv kylning när jag maxxar den och då sitter fläkten åt fel håll (inte orkat vända på den), kommer ju även ha temperaturövervakning som stänger av armaturen om den blir för varm (så den styrningen på min gamla armatur funkar). Funderade först på 2x Cyan istället för 1 grön, fortfarande lite osäker hur jag ska göra, de vita innehåller ju en hel del grön redan som det är. Diverse källor på nätet säger ju lite olika om just grönt, får läsa på lite till och se hur jag gör. Har du nån bygglogg eller dylikt över ditt bygge?
 11. Såg nu att jag skrivit 6000k, det ska vara 6500k. Kommer beställa från topledlight, tidigare har jag köpt Lumia 5.2 från ledgroupbuy men jag misstänker att de beställer från samma tillverkare för chippen ser nästan likadana ut (men kostar 3-4 ggr mer). Får hoppas man får leds ur en schysst bin så våglängderna inte diffar allt för mycket men tänkte efterfråga om man kan få en spec för vad som användes vid tillverkningen. Mailar man och pratar med dem kan man i princip beställa vad man vill, fick ett pris på ca 330kr per chip och linserna kostar ca 50kr styck , totalt med kylfläns, elektronik och matning så blir det ca 3000 kr för nästan 600W vilket jag tycker är överkomligt. En G4 Pro kostar tex nästan 10 000kr för enbart 190W. Har med en varmvit och grön då högre Kelvinantal mer går mot blå och då saknar intensitet i de områdena, speciellt mot det röda hållet. Det är även en rätt kraftig dipp kring 490nm för alla vita kelvinantal så har lagt till en specifik Cyan led där med. Skulle det eventuellt bli för gul/grönt, vilket jag tror är tveksamt så är det inget stor deal egentligen att beställa 1-2 nya chip med en större andel 6500k leds och utan grönt och byta ut dem, priset för hela armaturen är endå bara en bråkdel jämfört med färdiga lösningar. diskreta LEDS jämfört med ett multichip är jag osäker på vilket är bäst, ett multichip tar mindre plats färger blandar sig bättre då de sitter närmare för mindre disko billigare (antar jag?) Vad finns annars för fördelar med diskreta chips ? Enklare att byta ut antar jag kanske? Speciellt om en led skulle gå sönder så är det lite drygt att löda om dem (av egen erfarenhet).
 12. Är mitt i uppgradering från mitt gamla 96 liter till ett nytt ~350l (med gamla akvariumet som sump) och behöver då uppgradera ljuset. Iden är en uppgradering av min gamla armatur (http://saltvattensguiden.se/topic/45920-led-fixtur-diy-drivercontroller-arduino-med-bygglogg/#comment-556430). Kommer dock ej styras via en LCD skärm utan armaturen kommer vara uppkopplad så jag kan styra den via en egengjord app i min telefon. Kommer beställa liknande LED chip som jag hade till tidigare armaturen men dock från kina och efter egen design (se bifogad bild). Använder 5000 och 3000K för att uppfylla det behov som finns av de rödare våglängderna, ration mellan Blå/vit är ca 2.6 . Cyan ledden gör tyvärr att jag måste köra XPE2 blå/grön kanalen i 600-700mA, detta gör att de blåa å gröna ledsen körs i 70% på max, säkert inget problem men kände att det behövdes en Cyan led kring 500nm då de vita har en dipp precis där. Kommer beställa 6st sådana chip fördelat på två st armaturer (armaturerna kommer ha separat matning och styrning) för redundans, de kommer vara fördelade över ca 150x50 cm yta med 50-60 graders linser (se bild). Undrade mest om någon hade några tankar och synpunkter kring bygget ? Tackar för svar! / Christian
 13. Okej, låter som jag hittat rätt så, hörde också att den var lite tyngre. Tack föe hjälpen!
 14. Okej, så att beställa ca 30kg verkar va rimligt då. Några speciella fördelar att köra minsta storleken i huvudkaret? Antar att sandvändande djur osv gillar när det är lite mindre? Lutar åt 3 säckar av 0,3-1,2 då isåfall. Sen lite levande sand från gamla karet i DSBn. Tack!
 15. Tänkte beställa sand till nya karet, bottenytan är på ca 150*50cm och tänkte ca 1,5cm höjd, ska även ha ett dsb i sumpen med måtten 30*20cm höjd tänkte jag ca 10-12cm. Frågan var då vilken storlek på sanden och mängden? Har hittat sand som heter ATI Fiji white sand som tydligen ska va bra men fanns i lite olika storlekar (0,3-1,2 / 1-2 / 2-3). Tänkte mig 20kg i karet och 10kg i sumpen borde räcka? Har även lite levande sand i gamla karet jag tänkt tvätta ur och slänga ner i DSB om det inte räcker. Tack för råd!