Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

runstenen

Medlem
 • Antal inlägg

  900
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

129 Excellent

2 följare

Om runstenen

 • Födelsedag 1979-06-09

Profilinformation

 • Förnamn
  Emil
 • Stad
  STHLM
 • Akvarievolym
  Endast Saltvatten
 1. Ok. Glömde säga att det körs i sumpen. Fick även svar från Fauna Marin som jag tillfrågade på kul: "Higher flow rate means less contact time. 750 lph is more than what is needed and will not give the media enough time to absorb PO4 as water passes through the media filter. If you can adjust the media filter flow rate and reduce it, you will see more steady PO4 reduction"
 2. Kör ett innerfilter ( ej reaktor ) för fosfatmedia. Varvar med Gfo och Alu. Till frågan, och då när jag använder alu baserad PO remover / granulat. ( Skriv gärna ur ni tänker med GFO också iofs ) Vad är optimalt att ha i flödesväg för att binda så mkt fosfat som möjligt i granulatet ? Högt eller lågt ? Innerfiltret är reglerbart mellan 300 - 750 l/h https://www.jbl.de/en/products/detail/5960/jbl-cristalprofi-i100-greenline Drog ner en del på flödet idag, då jag tänker att det blir mer exponering på så sätt. Sen finns det 3 filterkorgar. I bottenkorgen kör jag bara filtermatta, i mellan och toppkorgen alu remover som innesluts med filtermatta. Gör det ngn skillnad med eller utan filtermatta ? Tycker mig ha läst att det kan ge mer effekt, men kan ha drömt det. Tack för era erf ! @Lasse @stigigemla @jonasroman mfl !
 3. Kan lika gärna vara Tumba eller vadsomhelst iofs ..
 4. Ser ut som Björkhagen / Hammarbyhöjden på bilderna. Försökte zooma in och se följesedeln men för smått haha
 5. Spännande. Får se vad det blir då.
 6. Du vet vilken jag menar ? Microbe Lift Special Blend Sen kan du kombinera med Nite Out II om du vill.
 7. Oklart. Men tror inte det. Satsa på special blend istället för att vara säker.
 8. Eller denna https://www.kjell.com/se/sortiment/dator-natverk/datorkomponenter/kylning/flaktar/noctua-nf-a15-pwm-chassiflakt-p61515
 9. Eller en sån här för att trycka in luft i kanalen på bild 1. Jag bara spånar fritt. Vad tror ni ? http://www.jula.se/catalog/bygg-och-farg/inomhusklimat/ventilation/ventilationsflaktar/rorflakt-414107/
 10. Nja det är byggt 94 iofs. Jag har tilluft x 3 ( Bild 1 ) En i sovrum. Dubbla i vardagsrum. Insug som går till köksfläkten x 3 ( Bild 2 ) En i badrum + 2 andra rum. Frågan är om man kan byta ut bild 1 i rummet med det öppna karet, och sätt i en fläkt som skjuter in luft. Finns ju en som har luftfukt sensor och timer : http://www.biltema.se/sv/Bygg/VVS/Ventilation/Flaktar/Badrumsflakt-Low-Noise-2000038095/ Frågan är ju då om det blir obalans med mer inluft än vad som beräknats ut. Behöver man utöka luftexporteringen då också med starkare fläkt tex ? Tack ni som kan
 11. Jag ska väl erkänna att jag inte provat med täckglas mellan belysning och koraller. Det kanske är en myt att det snor för mycket ljus, vad vet jag. Sen så blir det som sagt väldigt bökigt. Om det skall släppa igenom tillräckliga par värden känns det som att glasen bär rengöras var 3e dag el dylikt. Sen så är jag nere i karet i princip dagligen och bökar. Om jag inte MÅSTE ha täckglas av ngn anledning så slipper jag helst. Har dock täckglas på stora sötkaret som tur är
 12. Ok. Så du rekommenderar då att sätta en ev fläkt i badrummet istället ? Som bidrar till det totala luftutbytet i hela bostaden ?
 13. Jag undviker nog täckglas in i det sista. Funkar inte med min belysning / mina koraller eller rent praktiskt. Är det ngn som har täckglas här på sitt sps kar förresten ? Inte vad jag hört ..
 14. 721-1199 liter

  Jag har precis passerat 300. Går fort nu när det börjar växa.
 15. Antagligen har väl denna fråga varit "stött och blött" samt "på tapeten" tidigare ( Sorry kunde inte låta bli ) Men iaf, hur hög luftfuktighet kan man tolerera utan att sätta in extra åtgärder osv. Självklart beror det på husets uppbyggnad och ventillation. Jag köpte en hygrometer modell fartyg på skoj: http://www.jula.se/catalog/hem-och-hushall/hemelektronik/termometrar-och-vaderstationer/barometrar-och-hygrometrar/hygrometer-943043/ Ligger mellan 50 - 70 % Aldrig över 70 vad jag sett, oftast 60+. Vad jag läst mig till skall allt upp till 70 vara godtagbart. Märker ingen kondens eller dylikt, mest bara nyfiken och vill ha en bra lösning på sikt. Kollat på paxfläkt / badrumsfläkt osv, men är det nödvändigt ? Har blivit ganska varmt med 2 stora kar dessutom så det skulle inte skada att få lite bättre ventilation. Har endast en tilluftskanal i det berörda rummet ( Modell vit rund med snöre för att öppna / stänga ) Kan man sätta en fläkt i denna ? Har kikat på denna bla: http://www.biltema.se/sv/Bygg/VVS/Ventilation/Flaktar/Badrumsflakt-Low-Noise-2000038095/ Tack för er kunskap/erf och ideer !